- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Yettel topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
osonte
őstag
válasz
MaCS_70 #97795 üzenetére
Érdekes ez a wifi, ezért is nehéz akkor bármit írni. Nekem az AX58U v2 egy fos a TP-Link AX20-hoz képest... Viszont két szintet egyik sem tud és a vezetékes MESH miatt lettem Asus-os. Ettől többet nem tudtam költen, mert kettő kellett. Így most van wifim mindenhol, de többet vártam tőle, amikor kiadtam érte akkor még 80 ezret, mivel előtte az AX20-at 17 ezerért vettem és ott hagytam valakinek egy bazi nagy családi házba egy szintre + hosszú udvar és mindent lefed egyedül.
Emlékszem, hogy még jó sok évvel ezelőtt a 9-ik emeleten laktam (panelban) 841N routerral és vígan Wifiztem lent a buszmegállóban. Lehet, sőt biztos minden a helyszínen dől el, amit szoktatok is írni.
-
Móncsa
aktív tag
válasz
MaCS_70 #97737 üzenetére
Köszönöm de erről ezt írta egy ember 2 hónapja A termék kiválasztásának fő szempontjai:
Egyáltalán nem ajánlom!
Előnyök
4 antenna
Hátrányok
Mindenre jó kb, csak amire kitalálták arra nem, hogy stabil vezeték nélküli jelet biztosítson.
Volt már egy Asus routerem újonnan vettem 3éve 5000ft-ért de az egyszer úgy lefagyott garancia alatt ,hogy semmit sem lehetett vele kezdeni akkor vettem ezt a mostanit használtan mert az Asus azt írta ,hogy küldjem vissza oszt majd eldöntik Bp-en a szervizben ,hogy mi lesz vele 3 hét múlva küldtek egy újat ja csere router nincs addig oldjam meg a routert ahogy akarom . Na ennyit az ASUS ami inkább ---ANUS --- cégről. -
jack982
senior tag
-
kenwood3
addikt
válasz
MaCS_70 #97151 üzenetére
Hát vmit pedig rak a hdd-re , mert ki is kell valasztani, hogy melyik hdd-re akarok telepiteni, vagyis az ac66-on igy volt ha esetleg mas is volt bedugva .
Ezta hdd-t rohogve vitte az ac66, es minden masba bedugva is hibátlanul megy, es az ax1800u is latta, el is kezdte telepiteni, majd lehalt es csak az aramtalanitas vagy kikapcsolassal lehetett ujra hozzaferni a menuhoz. Tobbszorre is ugyanez történt. -
BB555BBB
tag
válasz
MaCS_70 #97110 üzenetére
oké akkor elengedem a sok Lan port-ot és beszerzek egy 8 portos switch-et, viszont mit értesz az alatt hogy gyengébb a WiFi-je? Azért kérdezem, mert viszonylag sok ~10 eszköz van ami WiFi-t használna csak? Illetve ebben az esetben lehet elég lenne csak 1 sima TUF-5400 pl?
-
sittes79
addikt
válasz
MaCS_70 #97045 üzenetére
Jelenleg úgy néz ki, hogy van egy B628-as huawei router és külső antennaval(Poynting 4G-XPOL-A0001 Cross Polarised 4G Omni LTE Antenna) a jelerősség 4-es az 5-ből.
Nem vágom a db értékeket sorry.
5-20Mbit/s között a letöltési sebesség. Volt jobb is de ide húztak egy magas házat.
Ezért gondolkodom valami jobb megoldásban, de ha felhúzom magam megveszem a "tesla" netet
-
kpityu2
őstag
válasz
MaCS_70 #97024 üzenetére
Kertes ház, nincs a közelben jelentős sugárzó. Igazából csak meglepődtem először kicsit, mert korábban 1043nd volt, de felkapcsolva 27 dB teljesítményre hosszú antennákkal. Úgy meg persze, hogy lefedte a házat.
Ezekkel az újakkal meg 2 szobával odébb már csak 1-2 csík a jel. De így vezetékes backhaullal már mindenhol egyenletes, egyik az egyik szobában, másik a másikban, a vezeték meg a szekrény mögött és az ajtó sarka alatt áthúzva.
-
ricogsm
őstag
válasz
MaCS_70 #96957 üzenetére
Sziasztok!
Ha van egy DIGI 1000 netem és Asus Ac 65p routerem van és nagyobb állományt szeretnék letölteni sajnos 11Mbps felé nem megy. Mit lehet csinálni? (Battle netről szedek le 140GB-s állományt már délután óta)
Néztem UTP vel és Wifi5ghz el is az érték nem változott. (nextDNS-t használok)DELL G15 notebook és AC65p router..
Router csere megoldaná a problémát? -
woodworm
veterán
válasz
MaCS_70 #96947 üzenetére
Az aimesh és a támogatás, ami egyértelműen az ax1800u felé billenti a mérleg nyelvét. Mivel a soc és a ram mérete megegyezik, ezért hardveresen csak a wifi miatt számít modernebbnek, az usb3 és a 160MHz-es csatornaszélesség miatt azonban az ac85p sem leírandó.
(#96948) GangBAng^
Megegyezik a kettő. -
kenwood
veterán
válasz
MaCS_70 #96878 üzenetére
Az a QoS eleg rosszul van beallitva, ami megfogja a pinget.
Ha eltekintunk az olyan extrem szituktol,amikor 4-5 gep csatlakozik valami kep,vagy hang streamhez, es a teljes savszelesseget megeszi a magas prioritasu realtime forgalom, akkor nem eletszeru, hogy QoS shaping menjen az icmp packetre. -
tylerddd
veterán
-
Traptor
aktív tag
válasz
MaCS_70 #96687 üzenetére
Öööö a falak miért számítanak, ha vezetékes megoldást keresek?
Írtam, hogy kb 20 kliens, ennek a fele WIFI a másik fele (akkor) UTP.
Felhasználás: átlagos otthoni. Nem tudom hogyan lehetne ezt pontosabban megfogalmazni, nem akarok szervereket üzemeltetni vagy 0-24-ben streamelni csak internetezni, időnként letöltögetni vagy játszani.Nekem csak egy eszköz kellene: a szolgáltató modeme és a belső hálózat közé egy router csak gondoltam, ahelyett, hogy beugrom egy boltba venni egy csilli-vili 20 antennás csodát, ami aztán naponta eldobja a netet, inkább megkérdezem, hogy melyik a megbízható típus. Sőt, ha van olyan, amiben nincs wifi - mert azt megoldom a DLINK triumvirátussal - akkor az még jobb lenne.
-
-
tylerddd
veterán
válasz
MaCS_70 #96554 üzenetére
Telekom optikám van, egy ONT készülékkel. Ehhez kapcsolódik kábelen 2 box és ez szolgáltatja a wifit is. Ehhez úgy lehet saját routert kötni, hogy a PPPoE Passtrough-t be kell kapcsolni rajta és javasolják, hogy a wifit kapcsolja ki a felhasználó, én is így tennék. Én mindkettő routert rákötném kábelen, mert adott a lehetőség mindkét helyiségben és így kapcsolnám őket mesh-be. Már ha lehet ilyet.
"Ehhez a routerhez a node-ok már akár wifin, akár Etherneten is kapcsolódhatnak."
Tehát nem az AX-ből menne a kábel az AC-be, hanem mindkettő közvetlenül az ONT-ra lenne kötve. -
mikk2000
őstag
válasz
MaCS_70 #96554 üzenetére
"Ehhez a routerhez a node-ok már akár wifin, akár Etherneten is kapcsolódhatnak."
Én is olvastam itt olyat, hogy a mesh eszközök aztán már csak wifin csatalkozhatnak, ami nekem sem tűnt túl logikusnak. Mondjuk ha az eszközön nincs ethernet csatlakozó, akkor talán megbocsájtható...
-
Newyorker
addikt
válasz
MaCS_70 #96462 üzenetére
Értem, a hatótávval tisztában vagyok, hogy csak teszteléssel lehet megtudni, hogy OK e, de valami kiinduló kellene, hogy milyen plafonra szerelhető eszközben gondolkodjak. Nekem igazándiból ilyen segítség kellene. PoE tápellátás kellene mindenképpen.
Vagy nem tudom van e PoE router, amit plafonra is lehet szerelni?
-
Colinka
tag
válasz
MaCS_70 #96319 üzenetére
Annyira nem vagyok benne ebbe, én úgy gondoltam hogy egyenesen arányos a sebesség illetve a "térerő". Ez így van, azért is írtam hogy marad a szolgáltató által biztosított eszköz. Saját router szolgáltatásait nem használom ki, így ez miatt írtam hogy más irányból szeretném megközelíteni a megoldást. Így jutottam arra hogy az asztali gépem szeretném fejleszteni.
-
tylerddd
veterán
válasz
MaCS_70 #96091 üzenetére
Köszi!
Nekem a router annyira kell, hogy csinálok egy 2,4-es és egy 5-ös hálózatot, nevet adok neki, jelszavazom, esetleg MAC-szűrést csinálok és ennyi. Nem igazán babrálok, állítgatok semmit, ha alapjáraton kiszolgál. A 66U-ba azért fektettem be, mert nagyon stabilnak írtátok itt és mindenhol, ez tökéletesen lefedte a két frekvencián a 100nm-es tégla kertes házat. (A korábbi tizenezres TP-Linkeket rendszeresen újra kellett indítani, vergődtek sokszor, meguntam.) Ja, és hosszabb ideig kihúzott a csávából, amíg nem volt rendes vezetékes netem, mert a 4G sticket tudta osztani.
Amikor bejött az optikai net, kaptam egy Sagemcom ONT-ot, ami ugye router is, AX-es is, teljesen korrekt módon működött. Így az Asus-t elcsomagoltam. Most meghalt a Sagemcom és kaptam egy másik készüléket ugyanettől a gyártótól, de ez már csak AC-s és sajnos közel sem biztosít olyan jó lefedettséget, mint az Asus vagy az előző Sagemcom. Ezért kellene most router, amiben agyalok:
- 1db AX58U, amit írtál
- 2db RT-AX1800U, ami AiMesh-ben menne
- egy 2db-os ZenWifi AX Mini XD4 pakk (ez mondjuk már árban húzós, de még akár bevállalnám)Esetleg ezek tudatában javaslat, ötlet, segítség, hogy mit lenne érdemes? Köszönöm!
-
LOTR
addikt
válasz
MaCS_70 #95844 üzenetére
Gubek-Einste
köszönjük, továbbítottam az illetékeseknek -
dudika10
veterán
válasz
MaCS_70 #95777 üzenetére
Azert a routereknel ritkan beszelhetunk nagy induloaramrol, jellemzoen nincs bennuk motor.
Illetve a tapokra a hosszutavu ertekeket irjak, foleg ezekre az egyszerubbekre. PC tapoknal mar, ha van komolyanb dokumentacio mint amit a Seasonic megcsinalt regebben, az impulzus jellegu terhelesre is megvoltak adva az adatok.
Villamosmernokkent taptervezesbol (is) diplomaztam annak idejen, es bar hamar SW fejlesztesre alltam at, de belemehetunk a reszletekbe, csak nem igazan vag temaba itt. -
mikk2000
őstag
válasz
MaCS_70 #95779 üzenetére
Rákeresve sima "client mode"-nak írják.
Viszont a "Range Extender" mód nem valami hasonló lehet?
"In this mode, your router connects to a wireless router and extends the wireless coverage of your existing network. Functions like NAT, Parental Controls and QoS are not supported in this mode."
Kérdés hogy kitolja-e ethernetre is... ha igen, akkor ott vagyunk.
-
-
kpityu2
őstag
válasz
MaCS_70 #95585 üzenetére
A 1043ND v1-et be lehetett állítani USA sávra és teljesítményre. Nem véletlenül nem engedik csereberélni a firmware-t az eltérő szabályozású zónákba szánt eszközök között.
Néztem a TENDA AC8-at amit most kukázni akarok, van hozzá US firmware ami sokkal frissebb mint az EU, de nem engedi feltenni.
-
PpenoO
őstag
válasz
MaCS_70 #95580 üzenetére
Vannak, AX55 teljesített itt ameddig be nem döglött. Az 85%ban le fedte a házat, egy picit a teraszt is. Amúgy nem értem miért gyengültek így el routerek rádiójelei az évek során (de értem, az egészségünk megőrzése illetve a legombolás a cél). Amikor még Invitel volt itt a szolgáltató, az ő hgwjük, igaz 2,4Ghzn, de lefedte az egész házat terasszal együtt és csak egy kisujjnyi antennája volt...
MaCS_70: A mai routerek 2,4Ghz jelerősségi szintjét hozta az AX55 de így is elmaradt a hgwhez képest, azt hiszem egy ZTE H168N volt.
Alew91: Köszi! Micsoda Optimus Prime kinézet, az asszony ki is vágná az ablakon ha egy ilyet meglátna a nappaliban
-
cs.zs.
veterán
válasz
MaCS_70 #95359 üzenetére
Nem, azt kikapcsoltam a picsába :-D
Ő nem fogja átprogramozni az enyémet, mert fingja nincs mi micsoda, ki kivel van, én csináltam meg az ő routerét is, mert szegénykém jelszót sem tud alkotni
A routerem menüjébe nem tud belépni, azt az admin jelszót azért már mégsem kéne kiadnom senkinek... -
csubuka
addikt
válasz
MaCS_70 #95259 üzenetére
Köszi a választ!
Értem, akkor ez nem feltétlenül nekem való, mert ezzel a felálással a fene tudja, hogy el tudja-e kapni a jelét a fő routernek. De ha el is kapja, akkor is kell majd pluszban egy kütyü, ami a wifit a kisházban szolgáltatja...
Gazdaságosabb lehet akkor gey új router a nagyház ablakba, mai talán ellátja egybőúl a kisházat is...
-
-Maci-
addikt
válasz
MaCS_70 #95259 üzenetére
Hmmm....
Érdekes, amit írsz.
Ezek szerint az én routerem is csak bizonyos szögbe sugároz? És azt hogyan tudom akkor be állítani? Honnan kell nézni a szöget?
Illetve, amit írtál EAP110 az akkor 360-ban sugároz? És akkor ez egyben a a nagyobb hatótávúak közé sorolható? Jobb lehet, mint az enyém? -
csubuka
addikt
válasz
MaCS_70 #95241 üzenetére
Amúgy itt az talán még jó is, hogyha a kisház felé szór és a nagyházba nem zavar be.
"kliensnek akarjuk-e használni" az én esetemben végülis a kisházban ő lenne a wifi szolgáltató.
De akkor ezt elsődlegesen arra találták ki, hogy egy ugyanolyan kütyü legyen vele szemben, pont-pont összeköttetésre? Tehát a kisház lefedésére önmagában nem biztos, hogy ez alkalmas lesz, max egy repeater ellátására, ami a kisház ablakába lenne?
Akkor viszont már lehet, hogy jobb a mesh megoldás...
Köszi, megnézem azt is akkor
-
ekkold
őstag
válasz
MaCS_70 #94499 üzenetére
Jól látod, de szerintem nagyon is érdemes megismerkedni vele. Ha kizárólag a hardvert nézem, akkor is igen jó ár/teljesítmény viszonyú eszközeik vannak. A gyenge pont inkább a wifi, ugyan eléggé stabil, de nem egy sebesség bajnok egyik mikrotiken sem. De pl. korábban szó volt róla, hogy 2Gigás nethez milyen routert lehetne használni, és hogy ez 100eFt felett lenne. Nos amit vettem azon van egy 2,5Gb/s rezes port, és SFP+ (10Gb/s) port is. A többi sima gigabites. Az ára pedig bőven 100eFt alatt volt (76 bruttó).
-
Kezdő vagyok
őstag
válasz
MaCS_70 #94411 üzenetére
Értem,köszönöm a segítségedet!
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?4 fal,ebből 2 vályog,2 téglás,családi ház,kb.30-40m
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
2 tablet,2 okostelefon,WiFi 6-ot szerintem egyik sem ismeri,DE olyat szeretnék,hogy ha tudná is,emiatt ne kelljen megint új routert venni.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Optikai internet,itt a kép róla.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!Nem adok meg keretet.Máskor ezt a routert is ti ajánlottátok,ami van,
és nagyon szeretem.■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Tartósság,megbízhatóság,inkább erősebb routert vennék,hogy ne kelljen cserélgetni a
routert,ha a szolgáltató emeli a netsebességet.Előre is köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tesla topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One mobilszolgáltatások
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- További aktív témák...
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- XPS 14 9440 14.5" FHD+ IPS Intel Ultra 7 155H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Thinkpad X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Asus RTX 2070 Super OC 8GB GDDR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest