- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
tikshow
addikt
válasz
Alex91 #98478 üzenetére
Vodafone 500/25. Az alap problemam, hogy a Microsoft Nerwork Assessment Tool-al kicsit magas a Jitterem. A router elott 22-35ms korul volt, ez most sikerult adaptive QoS-el letornazni 10-22ms-re. Viszont a hangminoseg nem javult meg szamottevoen. Barmilyen mas platformon tesztelve a Jitter 1-5ms.
-
domedee
senior tag
válasz
Alex91 #98373 üzenetére
Nem tud annyival többet a router antennája? Már csak a mérete okán is, mint a mobil kis cucca?
#kpityu2: volt eszembe a kábel is, de nem biztos, hogy belemennének (a nagymamához kellene átvinni), illetve az elvezetés se lenne egyszerű nálunk, ha egyáltalán tudnám úgy, hogy ne lógjon, látszódjon a lábel, amíg kiért az erkélyre, majd fel és újra be a fenti lakásba.
-
BalatonL
újonc
válasz
Alex91 #98001 üzenetére
Hm. Köszi a tippet. Tanulságos, ha az ember nem emlékekre épít, hanem elkezdi nézegetni a kábeleit.
Szóval:
A NAS egy Cat 5e kábellel volt összekötve a routerrel. Cseréltem Cat 6-ra, és máris érezhetően gyorsabb a letöltés a NAS-ról (30%-kal, kimértem).
Bedugtam a laptopba is a Cat 6-os kábelt, de az a baj, hogy az egyetlen laptop itthon, amin még van LAN-port, az egy régi Lenovo, 100Mb-es Ethernet kártyával. Szóval szerintem így nem releváns sajnos a mérés. Be kell szereznem egy LAN2USB átalakítót, hogy ki tudjam mérni az egyik újabb laptopunkkal a valós netsebességet. Addig is itt az eredmény a régi géppel (100Mb-es Ethernet kártyával):
https://www.speedtest.net/result/14212300375 -
zsek74
csendes tag
válasz
Alex91 #97931 üzenetére
Megvolt a csere, nem lett jobb a lefedettség, úgyhogy bővítenem kellesz.
Annak ellenére, hogy már olvastam róla, hogy a wifi jelet normák alapján szabályozzák, kicsit biztam benne, hogy az izmosabb hardver ezen a téren is ad egy kis pluszt, más téren viszont hozta az elvárásokat. Köszi mégegyszer a segítséget! -
Laza...
addikt
válasz
Alex91 #97809 üzenetére
Megfogtál, mert lövésem nincs mi a "backhaul", a wikit olvasva meg még zavarosabb lett az egész.
A lényeg hogy a tcomos router (optikai) kell, mert a 3 tv-nek kell a saját router. Ebbe a routerbe menne + a két asus, amiknek a feladata a net szórása a telefonoknak, laptopoknak.
Eddig is így volt, csak nem meshben, és kényelmetlen a váltogatás. Remélem így érthetőbb h mit is akarok.
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Alex91 #97763 üzenetére
Köszönöm szépen, a router elég jónak tűnik! Ha jól gondolom a 2 darab 10 gigás ethernetre menne a mini és a nas, 2 darab gigabites port link aggregation (vagy aminek ők hívják) segítségével fogadná a T-s eszközt és maradna 2 darab gigabites csati a többi vezetékes eszköznek.
Ez így nekem rendben van. Köszönöm szépen!
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Alex91 #97760 üzenetére
Jelenleg 2 darab 14 tb-os hdd van benne, ha fejlesztem a hálózatot lehet érdemes lesz raid 0-ba tenni öket. Jelenleg még írás estén is a gigabites kapcsolat a szűk keresztmetszet. A két hdd között másolva olyan 200 mb/s a sebesség. Ha így nézzük elég lenne az 5 gigabit is. Legalább spórolok egy kis pénzt...
Ebben az esetben van olyan router ami kiváltaná a külön switchet?
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Alex91 #97534 üzenetére
Ja, igen, bocs!
150m2, de talán az lényegesebb, hogy házon belül ~14m (két fal) a legnagyobb távolság, amit szükséges lenne leküzdeni.
Ha a kertben már nem oké, beüzemelek egy jel-átlövőt később.Szerk.: és 40-60 perc múlva venném, ha nem kapok ajánlást, akkor is, csak az részemről vakrepülés
-
válasz
Alex91 #97340 üzenetére
https://www.speedtest.net/result/13975502807
Így meg megvan
-
válasz
Alex91 #97338 üzenetére
Eredeti gyári FW.Firmware verzió:3.0.0.4.388_20566
De engem is meglepett, végigmentem az összes támogatott szerveren:Viszont gyakorlatban a Youtube csatornámon meg hozza a kötelezőt, és NMHH eszközzel is, ami szintén a routeren lóg.
-
-
-
kozyadam
tag
válasz
Alex91 #97177 üzenetére
Helló! Köszi a gyors választ!
Azt esetleg tudod, hogy mi a különbség a két verzió között? A gyártó oldala alapján a wifi része ugyan az, de az XD6S-ben kevesebb a flash memória és a portok meg van hozzá fali tartó (nekem ez nem szempont). Végülis a sima XD6 olcsóbb és simán jó lehet az is, köszi a tippet!
-
Emperor_
addikt
válasz
Alex91 #97019 üzenetére
A kérdés jogos: Milyen problémát akarok megoldani :-) ?
A DHCP-t az emeleti router (ASUS RT-N12+) adja. Az utóbbi időben sokszor megőrült (lent nem volt net) és csak az újraindítás segített.
Illetve a rajta lógó eszközök száma relatív nagy és feltételezésem szerintem ez a gondja...Arra gondoltam, hogy csak ezt cserélném ki elsőre. ASUS AX 1800 vagy Asus TUF Gaming AX3000, ezeket néztem.
Aztán ha nem javul a helyzet, akkor veszek egyet lentre is. -
Perzeusz
tag
válasz
Alex91 #96997 üzenetére
Én is így gondolom. A 86 m² nem túl sok sajnos. Ahogy olvasgatom a fórumot, sok embernél a 200 m² alapterületű, 3 szintes családi házban kell megfelelő jelet csiholni. Jó nekik. Nekem csak társasházi lakás jutott.
Az ASUS honlapján 500 m²-re ajánlanak 3 node-ot.
Jó, nyilván nem csak az alapterület számít. Amúgy nálam a házimozirendszer elemei, a NAS, vagy a PC mind kábellel csatlakoznak. -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Alex91 #96976 üzenetére
Nem sok vélemény, de itt sincs halálba dicsérve:
https://www.amazon.com/Zyxel-Armor-12-Stream-Multi-Gigabit-Router/dp/B08K3GCBJM?th=1
Firmware téren sem valami nagy a pörgés. -
LanyUs
őstag
válasz
Alex91 #96904 üzenetére
Akkor a melléképületben a családi házhoz levő legközelebbi pontra helyezem a 2. eszközt, ahol még közepes a jel. Az már elegendő lesz hátra. Párom online oktat és nyaggat, hogy oldjam meg a problémát. Lehet, hogy 1 db xiaomi ax3000 is már jobban fedne, mint a 10431nd. Köszönöm
-
LanyUs
őstag
válasz
Alex91 #96902 üzenetére
Akkor holnap beruházok egy dupla csomagra. A használati útmutató szerint sem kell összekötni őket kábellal ( csak lehetőség )
"Mesh hálózat
Helyezze a másik útválasztót abba a helyiségbe, ahol Wi-Fi-lefedettségre van szüksége. Kapcsolja be az útválasztót, és várja meg, amíg normálisan működik. Ezután automatikusan befejezi a vezeték nélküli hálózatot műholdas útválasztóként."Én úgy értelmezem, hogy automatikusan összekapcsolódik a 2 eszköz. Félreértem?
-
tylerddd
veterán
válasz
Alex91 #96695 üzenetére
Nekem ő a kiszemeltem. A minap még ~42 volt ugyanitt, lehet ez egy jel és meg kellene lépnem. Jó ár szerintem.
-
ujtordai
tag
válasz
Alex91 #96670 üzenetére
Köszi,
Az AiMesh miatt ha van RT-AX3000 ból 3 db. akkor hogy kell összeközni ill. konfigurálni?
Az említett módon, 1 main 2 ap módban, vagy valahogy máshogyan? Nem világos mikor lesz szerepe az AiMesh nek, automatikusan vagy be kell kapcsolni vagy valami spéci összekötés? -
ujtordai
tag
válasz
Alex91 #96664 üzenetére
Helló,
A stabilitás a fő cél, és a gyors WiFi.
Kábelen amúgy is olyan 8-900Mbps a DL a speedtest szerint. Ha átállítom a servert pl. GA . Alpharetta, USA, akkor 200Mbps körül a ami jó.
A D-link előtti routereim 2db. TL-WR1043ND voltak volt olyan év hogy nem kelett hozzányúlni tette a dolgát.
Persze lehet "csúnya antennás is", ezen esetben van értelme a mesh nek?
Mert az egyik a main egység ami meg router módban a többi meg ap. módban, így volt beállítva a régi TL-W1043ND is.
Szóval kocka is lehet meg antennás is.
Előre is köszönöm. -
repvez
addikt
válasz
Alex91 #96612 üzenetére
A szoroanyagon az szerepel, hogy a megfelelo routerről a felhasználonak kell gondoskodnia. ezért jöttem kérdezni mielött veszek valamit, hogy ne akkor keljen már kapkodva megvenni valamit amikor már bekötötték és használni is szeretném.
Ök csak a modemet hozzák meg az optikát. -
repvez
addikt
válasz
Alex91 #96606 üzenetére
tégla épitésu 70es évekbeli ikerház egybenyitva kb 80 m2
DE többynire egy szobára korlátozva lenne használva a tobbi helységekbe max a mobilok csatlakoznának ráwoodwormÉ igen inviteles terület, de már átvette a digi és most kezdenek területfejlesztésbe és az utolso infö tölük, hogy pár honapon belül elkezdik a optokát kihuzni a házakhoz és aki kéri bekötik, akinek már van inviteles internete és váltani akar annak ingyenes az áttállás aki uj belépü annak 6990 a bekötés
És csak egy csomag lesz 1000/300 as amit 3990 ért adnak majd.
Ja és azt nem tudom, hogy van e vagy meg lehet e oldani az IP TV-t még nem kérdeztem rá, hogy van e nekik ilyen vagy , hogy megoldhato e 3 TV-re ezt rákötni plusz az intzernetet.
Mert akkor meg tudnám sporolni a 2 beltéri + a mindig TV elöfizetést és a beltériket, meg le lehetne szedni a tányérokat a házrol -
-
kpityu2
őstag
válasz
Alex91 #96573 üzenetére
Asus gyári torrentkliensre panaszkodnak. Fel lehet tenni ügyeskedéssel transmissiont, qbittorrentet, vagy ha olyan fajtát veszel amire felmegy a Merlin Fw, akkor ügyeskedés nélkül is. Nekem amúgy egy passzív Asrock AD2550B-n megy megy a qbitorrent, Lubuntu alatt, passzív táppal.
-
FireFox1996
őstag
válasz
Alex91 #96569 üzenetére
Pár torrent, de folyamatosan. Nem úgy hogy, pár torrent, aztán hónapokig nem töltök.
Ezért hetene több napig bekapcsolva hagyni a PC-t, közben nem is használom a PC-t. Inkább dolgozzon a router. Router amúgy munka miatt is kell, de a céges laptop miatt. Céges gépen meg nem torrentezek.
Routert meg mindenképpen cserélek, de ha már cserélek, akkor tudjon is torrentezni. -
FireFox1996
őstag
válasz
Alex91 #96565 üzenetére
De jól mondod.
Asus RT-AC1900U, és RT-AC68U. Mind2-t kb. 40e ért lehet kapni.
Egyik se ajánlott már?
Melyik az ajánlott 40e ft alatti router, ami tud wifi6-ot, torrentezni is lehet, és usb 3-as?
A többit nem ismerem, videót nézve Asus felülete tetszik.MaCS_70: egyátalán nem intenzíven torrentezek, néha 1-1 filmet letöltök, visszaseedelem, és kész. Mit értesz az "erősebb Asus router" alatt? Melyikre gondolsz? 20-40e ft lenne a keret routerre.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Alex91 #96380 üzenetére
mennyit kellene fizetni
Ez egyáltalán nem pénzkérdés. Számos példával igazolható, hogy nem az és miután ez kiderül, jönnek az egyéb kifogások. Nem akarok belemenni, mert csak véget nem erő szájkarate kerekedne belőle. A felhasználók többségének megfelelnek a kvázi gigás routerek. Akinek nem, az némi tájékozódás után megtalálja a problémájára a megoldást . -
plömplöm
őstag
válasz
Alex91 #96361 üzenetére
mindkettőt szeretném, azaz azt is, hogy zümmögne a 800Mbps is, de lenne qos is, jelenleg ebből most egyet választhatok.
ez a 9. hsz, amióta kérdeztem valamit, de érdemi hsz még egy sem volt, csak egy db halvány tipp
felmerült még benne egy ubiquiti termék használata is
szerk: woodworm: bennem pont fordítva merült fel, lekötöm őket utp-ről és átteszem őket wifire, ott nem lesz szép sávszelük.
-
plömplöm
őstag
válasz
Alex91 #96359 üzenetére
szeretem ezt a fórumot...
a qos ki volt kapcsolva és a natboost volt bekapcsolva, innen indultunk. a jelenlegi 800/25 előtt nem volt annyi a ?/?, hogy a qos képbe kerüljön
. aztán lett ez a 800/25, a fiaim rácuppantak, a zasszony meg reklamált, hogy neki nem jut belőle. felmerült, hogy megverem a fiaimat, de többet is vannak, mint én, és erősebbek is már, úgyhogy legyen qos, és itt tartunk.
szerk: "Ettől függetlenül inkább az eszközöket próbálnám beállítani, mert nem olcsó egy olyan router, ami izomból oldja meg a 800Mbps sebességet."
azt egy kliensen öléggé bonyi beállítani, hogy ha a hálózaton egy másik eszköz aktív és forgalmazna, akkor ez az előbb említett eszköz már vegyen vissza, de amúgymeg az övé lehet az összes bps, no limit. a qos-nek meg azt mondom, hogy ennek meg ennek az eszköznek, ha kéri, akkor mindig jusson x%, legalábbis szerintem -
Tipcsi_1976
lelkes újonc
válasz
Alex91 #96289 üzenetére
Szia. Köszönöm a linket. Folyamatosa szívást senki sem szeretne (én sem). Nem az árral van gondom, bár költeni senki sem szeret. Viszont a Mesh-el való fúrást/faragást is ha lehet kihagynám. Most arra hajlok, hogy amit Jerry311 ajánlott: Powerlink. Wifis. És talán megfordítom a netet úgy, hogy a nappaliból jöjjön be, így ott inkább a lakás közepén lenne egy normális routerrel (vagy Wifis powerlinkkel). És a dolgozómba winném el a powerlink hálózaton. Itt persze még mindig nem tudom, hogy pontosan milyen powerlinket, illetve a nappaliba jó lesz-e egy wifis powerlink vagy inkább egy erősebb wifis routert vegyek és akkor oda elég egy sima powerlink, aztán a dolgozómba pedig egy wifis + LAN-os és akkor az asztali gépem LAN-on lenne és valami Wifis net jutna ide is "hátra".
-
Antilhu
tag
válasz
Alex91 #96183 üzenetére
Szia Alex91!
Köszi a tippet, az első router beállítása még ok, de a másikat miként állítom be hogy ugyanazt a WiFi-t adja és ne kelljen átkapcsolódni köztük folyamatosan? Vagy ezt megoldja az AiMesh?
Illetve van ez olyan stabil, mint a 2-es, 3-as pack-ban adott routerek (Tp-link Deco M5)? Bár őszintén azoknak nincs külső antennájuk ezért skeptikus vagyok velük. -
einstein
senior tag
válasz
Alex91 #96082 üzenetére
+ #96083 MaCS_70
Köszönöm a válaszokat!Lementem laptoppal + inSSIDer programmal a pincébe. Ez egy kis helyiség, tehát nagy különbségek nem lehetnek a jelerősségben. Az inSSIDer -85 dBm körül mutatja a jelet, a lejárat felé talán egy kicsi jobb, a másik oldalon talán egy picit rosszabb.
A laptop még simán látja a hálózatot, de a beltéri egység már nem tud hozzá csatlakozni. (érdekes., hogy eddig hónapokig többé-kevésbé működött), a telefonom is időnként látja a wifit, időnként nem ...
Kérdés akkor, hogy ezt a jelet képes-e egy lenti router / repeater felerősíteni ? Itt tényleg nem számít a sebesség, ami viszont szükséges, hogy ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozzon a lenti egység, mint pl a telefonom, mert elvileg csak így tudom telefonról vezérelni. Ez a repeater miatt kérdés, hogy az tudja-e ezt.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Ingatlanos topic!
- LEGO klub
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Horgász topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Motorola Razr 40 Ultra Glacier Blue 18/256 GB Használt, szép állapotban 3 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest