-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
sony309
őstag
válasz
Kapanyél
üzenetére
6-7 éve vásároltam két darab Asus routert, mert AP-ként akartam használni a másodikat és azt a tanácsot kaptam, ha jót akarok magamnak, akkor Asus-t veszek.
Nem prémium routert vettem az igaz.
Beállítottam mindkettőt, minden második film megakadt, pedig nem 4K és nem BR filmek voltak, csak 4-5 GB-s .mkv-k.
Talán a vesszőfutásom, ami hónapokig tartott, ma is olvasható a fórumban.Száz szónak is egy a vége: visszavittem és mindkettő hibás volt!
Nem az Asus-t akarom leszólni, csak leírtam. -
-
válasz
Kapanyél
üzenetére
ez így ebben a formában butaság amit írsz.
Nálunk Gigabites nettel 2 asus (86U és 86S) LANon 800-900 Mbitet tud... Wifin szintén ennyi elérhető (gigabites net van elvileg) szóval gigabitig teljesen optimálisan használható ez a felállás...
Telefon (150-200 Mbit) + laptop (400-450 Mbit) együtt speedtestelve 600 Mbitet tud... (2 falra van a router)
Telefon vagy laptop (200 Mbit) + asztali gép [router -> node -> switch -> pc] (800 Mbit) kábelen együtt gigabitet tud (gigabites link van a géphez és gigabites net)
Tehát gigabitig teljesen jól használható. Romaing is teljesen jól megy.Ami biztos, hogy az AIMESH esetén kábeles link kell a routerek közé
anélkül kriminális volt nálunk is bár nem csoda mert a vasbeton födémen nem sok jel jön át... -
válasz
Kapanyél
üzenetére
Amióta azt az utat választottam, hogy összerakok magamnak itthon egy TP-Link Omada hálót, azóta vissza se akarok nézni a konzumer mindenegybe cuccokra.
Ezeket az Asus-okat ugyan nem próbáltam személyesen, de az árukat elnézve, már ott vagyunk, mint egy komponensekből álló háló, amit azért könnyebb fejleszteni később.
A wifijével nagyon meg vagyok elégedve, pedig csak a "legkisebb" EAP610-es AP-ket használom. Két beltéri és egy kültéri jelenleg. -
Marci112233
addikt
válasz
Kapanyél
üzenetére
Szép ára van annak műszernek az nem vitás, de mint köztudott wifi sosem lesz olyan stabil mint a kábeles megoldás, szóval a wifi gyengeségre szerintem egy bolt sem fog neked igazat adni.
A másik az, hogy ha jól néztem utána az az eszköz inkább mesh-re tervezett eszköz, tehát nem csodálom azt amit írtál, hogy magától keresi a hálózatot, és másik eszközt.
-
dudika10
veterán
válasz
Kapanyél
üzenetére
Nem hiszem, hogy demagogia lenne megkerdezni, hogy megis mi a felhasznalas es leirni par peldat, hogy a hetkoznapokban mihez milyen savszelesseg kell.
Hetkoznapi eszkozokkel jelenleg 150-500mbps a realis vezetek nelkul.
Termeszetesen eszkozonkent, amirol elobb is irtam.Ha havonta egyszer nyitsz meg 15GB-t halozatrol, akkor wifi eseten elfogadod, hogy fele-harmada a sebesseged mint kabelen (ha vallalati dolgokrol van szo ertelmes security mellett, akkor a VPN meg ezt is jol le fogja korlatozni).
Ha orankent teszed ezt, akkor erdemes ujragondolni a felhasznalasi szokasokat.Azert a 10GbE-t nem mondanam elterjedtnek SOHO eszkozoknel.
Mo. atlag internetelerese pedig olyan 30Mbps. EU atlag sem igazan magasabb.Szerk.: Nem, egyaltalan nem megmagyarazni akarom, hogy eleg a szar. Segiteni szandekoztam a kerdezonek, hogy ne kergessen unikornist feleslegesen.
-
woodworm
veterán
válasz
Kapanyél
üzenetére
"És leírta: a fogadó eszközök is tudják."
Azt írta, hogy az eszközei 866-os linket tudnak és van egy ax-es eszköze. Az előbbiről próbálnák meggyőzni, hogy az elért 500Mbit/s-os sebesség jó eredménynek számít. Az ax-es telefonnal elért sebesség tényleg gyenge, de ezért pl. nem feltétlenül a routert tenném felelőssé. A beállítások átnézése mindkét oldalon lehet hozhat javulást.
-
racskobalazs
senior tag
válasz
Kapanyél
üzenetére
Igazából nagyon jól leírtad. Lényegében ez a "minek vezeték, ha létezik wireless megoldás is a feladathoz" dolog.
Nem kell nekem 10gig, mert alapból a NAS-ban lévő raid nem tudja, és a hálókártya sem, egyik eszközön se, így bőven jó a gigabit környéke.
Ha meg ezt el lehet érni vezeték nélkül (vagy a 80-90%-át már az is jó), akkor nem bajlódnék a kábellel. De természetesen amíg ilyen 30-50%-ot se érek el néha, addig sokkal inkább megéri kábelezni.Viszonylag gyakran mozgatok nagyobb mennyiségű file-t, általában 10-30 giga között (hol több hol kevesebb), akár heti többször.
Eszközszám tekintetében, ha HomeOffice van, akkor simán lehet, hogy egyszerre ~12 eszköz is van a wifin (jó ebből 3 mondjuk IOT eszköz, pár laptop, telefonok és nem streamelek mindegyiken 4k videót egyszerre
).A VPN teljesítmény pedig azért kellene, mert előfordul, hogy ha elvagyok valahol akkor is kell az itthoni NAS-ról valami, vagy biztonság kedvéért mondjuk feltölteném itthonra is amin épp dolgoztam. S ez mondjuk 20mbit/s-el eléggé kínszenvedés

-
-
-
SztiviVander
addikt
válasz
Kapanyél
üzenetére
a VPN-t kivéve az összefoglalóban lévő gigabites routerek mindegyike megfelel. VPN szerver ha jól emlékszem az asus-okban gyárilag van, de kliens szerintem azokban nincs. asus-ra és tp-linkekre is lehet cfw-t tenni amiben vagy benne vannak a vpn kliens/szerver csomagok, vagy fel lehet rakni utólag.
1. lásd fent.
2. ha LAN-to-LAN VPN-t akarsz csinálni (routerek vannak összekapcsolva vpn-el) akkor ahoz nem kell user/pass (mármint a vpn-hez, a file megosztás az egy más történet de annak meg semmi köze ahoz hogy vpn-en át vagy ott helyben akarod elérni). ilyenkor a távoli irodában a router a vpn kliens, az emberek a gépeikről pedig a roteren keresztül érik el a központi irodában lévő szervert pont úgy mintha ott lennének (persze a net sebesség függvényében azért lehet hogy kicsit lassabban
). ehez értelemszerűen kell egy vpn szerver képes router az egyik oldalra és egy vpn kliens képességű a másikra. a másik megoldás hogy elég egy vpn szerver képes router (pl bámelyik asus gyári fw-el), a távoli irodában lévő 3 ember pedig saját user/pass -al nyit saját vpn csatornát a saját gépéről a központi routerre. ilyenkor a távoli irodában bármilyen router jó, csak internetet kell biztosítani a 3 kliensnek. te tudod melyik neked a szimpatikusabb.
3. alaphelyzetben mindkét fenti esetben csak a távoli hálózat felé irányuló forgalmat irányítja a router illetve az OS a vpn csatornába. -
-
válasz
Kapanyél
üzenetére
Modemet a szolgáltatóktól kell kérni, nem sok független típust lehet kapni de mivel előfizetés mellé amúgy is adják ingyen így inkább tőlük szerez be egy megfelelő típust.
Vagy a korábban felsorolt Asus-ok vagy a TP-Link MR széria tagjaiból választhatsz. Természetesen a gyártói honlapon ellenőrizni kell a modem kompatibilitást.
Másik lehetőség custom firmware-rel okosított USB portos router, így szinte az összes USB porttal rendelkező típus szóba jöhet. -
zsolt501
nagyúr
válasz
Kapanyél
üzenetére
Az asus ezen routerei tudják ezt a funkciót, csak neked kell eldönteni mi kell neked.
RT-AC68U
RT-AC56U
RT-AC66U
RT-AC52U
RT-N66U
RT-N65U
RT-N56U
RT-N16
RT-N14U
RT-N13U B1
RT-N10U
DSL-N12U
DSL-N66U
DSL-N55U
WL-330N3GIgaz ezek közt vannak olyanok amik nem gigabitesek.
Link és ezeket a modemeket kezeli, illetve mobil telefonokat is.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Autós topik
- A Galaxy S26-tal együtt késik a One UI 8.5
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Futárcégek
- SkyShowtime
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby rádiós topik
- GoodSpeed: Kell e manapság egérpad vagy sem?
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Eladó Konfig Ryzen 5 5500 16GB DDR4 1TB SSD RTX2060Super 8GB!
- HP ZBook 17 G6 i7-9850H / 64GB / 512GB SSD / Quadro RTX 3000 / Hun bill / Újszerű állapotú
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, kevés repülés
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, Care Refresh, PL Filter
- Nintendo Switch 2 // Számla + Garancia //
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 84% akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

anélkül kriminális volt nálunk is bár nem csoda mert a vasbeton födémen nem sok jel jön át...
).
Gubek-Einste
Dr.NX