- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
BalatonL
újonc
válasz
Multibit #97989 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm az értékes gondolatokat! Ahogy pörögtem a kérdéseiteken, arra jutottam, hogy a legjobb, ha kimérem az egyes kapcsolatokat, akkor fog valóban tényeken alapulni a döntésem. Az eredmény tanulságos, de nem szaladnék ennyire előre.
Először is Multibit kérdésére, hogy "mit értek megfelelő sebesség alatt?": számomra a NAS legfontosabb funkciója, hogy a fényképezőgéppel, RAW-ban készített (főleg családi és kirándulós) képeket ezen tárolom, majd az ide feltöltött képeket egy erős PC segítségével (i5-1135G7, 4 magos 2,4GHz CPU, 32GB RAM, 5GHz Wifi-kapcsolattal csatlakozva a routerre) dolgozom fel Lightroomban / Photoshopban. Amit ennek kapcsán tapasztalok, hogy hiába erős a gép, a képek betöltése pl. Lightroomba lassan történik. Azaz azt gondolom, hogy a mostaninál gyorsabb lokális hálózati és NAS-sebességre lenne szükségem. Ezért (ill. mert kinőttük) cserélek NAS-t is. (A NAS egyébként egy helyen van a routerrel, a földszinten, ahol a PC is található. A PC a routertől fizikailag távolabb van, és nem megoldható sajnos a kábelezés.)
A család többi része másra használja az internetet, főleg iskolai, játék- és multimédiás célokra. Ők panaszkodnak a gyakran ingadozó internet sebességre és akadozásra (ping?). Számukra a NAS gyors elérése nem elsődleges (még).
Mivel valójában nem egy, hanem két problémáról beszélünk, emiatt úgy döntöttem reggel, hogy inkább kimérem, hogy melyik szobában pontosan mi is a probléma, honnan milyen sebességgel lehet másolni a NAS-ról és a NAS-ra, ill. hogy is néz ki az internet sebessége a földszinten és az emeleti szobákban. Az eredményeket az alábbi táblázat mutatja, színskálával mutatva az eltéréseket (oszloponként hőtérképezve):
Jó pár érdekességet tapasztaltam.
1. A földszinten 5 GHz-es wifi hálózaton igazából nincs is gond a sebességgel. A feltöltés hasít, igazából a NAS-ról letöltési sebességet kellene tudni növelni. Lehet, hogy kéne egy direkt LAN-kapcsolat a routerrel? Csak itt lényeges számomra a NAS gyors elérése.
2. A kliensek fejlettsége (erős vagy már elavult laptop pl.) érdemben sehol sem befolyásolta a le- és feltöltési sebességet.
3. Az emeleten igazából csak 2 szobában van valódi gond az internet sebességével. Van olyan szoba, ahol gyorsabb a 2.4 GHz-es, mint a már távol lévő 5 GHz-es wifi hálózat. Valószínűleg ha a jelenlegi 1 darab mellé beállítok még 1 vagy 2 mesht az emeletre, akkor megoldódik a teljes lefedettség.
4. Mobiltelefonról lényegesen lassabb a NAS elérése mindenhonnan, mint az ugyanabban a szobában található laptopé vagy PC-é (ugyanazt a wifi-hálózatot használva). Ennek nem igazán értem az okát.
5. Az ábrán nem látszik, de mértem a ping értékeket is. Alapvetően a hálózaton belül a ping végig a 2-5ms között mozgott. Ott növekedett meg csak lényegesen, ahol nem volt megfelelő a wifi lefedettség.A fentiek alapján egyelőre úgy döntöttem, kivárok. Megveszem a NAS-t (ami jelentősen erősebb CPU-val, RAM-mal és írás-olvasási sebességgel rendelkezik), megnézem, hogy változik-e a NAS-ra/ról írási-olvasási sebesség, és csak utána döntök majd a router vagy switch vásárlásról. Akkor mindenképpen visszatérek és beszámolok a fejleményekről.
Ha a fentihez van kérdés vagy gondolat, szívesen veszem! és köszönöm.
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Multibit #97766 üzenetére
A switchet a ASUS GT-AX6000 mögé gondoltad, vagy a T-s eszköz elég lenne?
A hdd-t ssd-re azért nem szeretném cserélni, mert hasonló tárhelyet elég sok pénz lenne SSD-ből összerakni.
Elnézést a dupla hozzászólásért, telefonon vagyok és nem vettem észre, hogy több választ is kaptam.
Alex91:
Ok, legalább marad több szabad csatlakozó -
ilyen_85
senior tag
válasz
Multibit #97750 üzenetére
Igen sajnos ezt nem fejtettem ki eléggé. A munkás gépben jelenleg gigabites csatlakozó van, de mostanában cserélni fogom a gépet amiben már 10 gigabites kártya lesz alapból (M1-es mac mini). A nas épített (16 giga RAM, amd 200ge apu) jelenleg 2.5 gigabites alaplapi hálókártya van benne, ezt cserélném egy PCI express-es eszközzel. Hogy optikai vagy ethernet, még nem döntöttem el. A mac miniben ethernet van, ezért gondolom a nasba is olyan kártyát fogok keresni.
A mini gondolom elég erős, a nas szerinted elég lenne hozzá? A mini miatt gondoltam a 10 gigás switchre, az 5 gigás számottevően olcsóbb lenne?
Köszönöm
-
Kapanyél
őstag
válasz
Multibit #97625 üzenetére
A 2/1G-s T-s nethez a Sagemcom F@st 5670 eszközt adják, ami egy trágya, mert ha beállítod a WPA3-at, egyszerűen lefagy és csak hardresettel léphetsz be újra…
Mindemellett bitangjó a WiFi sebessége! Sem az Asus XT8, sem az XT12 a nyomába sem ér. Kábelen pedig hozza a 2000+ Mbps-t, tehát alapvetően egy jó cucc.
Át lehet állítani bridge módba, PPPoE passthrough-val simán átadható a routing az Asusnak, nálam is így megy. És nincs fix IP-m.Én ennyi zsével vennék egy AX-es AP-t és kábellel fölszúrnám oda, ahová mér nem ér el a delej. Még 2,5G switchet sem vennék, mert a legtöbb eszköz 860 Mbps-nál úgy sem tud többet WiFi-n.
-
aujjobba
addikt
válasz
Multibit #97568 üzenetére
A vezérelt AP hálózat hirtelen nem tudom mit jelent.
Sima nem-Mesh router-ekkel se volt egyiknek se problémája, csak ugye úgy sose volt rendes térerő. Vagy elsőnek két külön router-t használtam külön ssid alatt (nem Mesh), akkor meg pl. képesek voltak az egypálcikás földszinti jelhez ragaszkodva kínlódni az eszközök, akkor is amikor félméterre voltak az emeleti router-től.
Na ekkor lett Mesh, de ezzel meg a korábban említett probléma áll fenn.
A oneplus fórumot böngészve másféle mesh rendszerrel is megvan ez a gond, nem kizárólag a Deco m5-tel.
Ezért jöttem ide, kaptam is választ, hátha ez az aimesh bejönne.
De ha kiadok rá egy halom pénzt és azzal is probléma lesz kihajítom a problémás eszközöket a ‘csába. -
BB9000
senior tag
válasz
Multibit #97517 üzenetére
Kösz az észrevételt!
Nem a 100-as a jó, hanem természetesen a gigás változat :
D-Link DGS-105/E
Nekem is a gigás van, de amikor én vettem, még kb annyiba került, mint most a 100-as. -
belashx
senior tag
válasz
Multibit #97328 üzenetére
Amúgy tudná a teljes gigabites sávszélt az AX86S, a mindenféle védelmet, biztonsági cuccot bekapcsolok?
Otthon a szokásos eszközök vannak: 3 PC(jellemzően egy üzemel - gyerek játszik), 3 okostelefon, 2 Androidos box, 1 db légtisztító, 1 db okos led-szalag, ja meg a NAS, amin fut egy torrentkliens, de a feltöltés le van korlátozva 3 MB/s-ra.NAS-ról ált filmek mennek, nincs komoly meló, nincs oda-vissza másolgatás, film streamelés és 1-2 naponta egy komolyabb letöltés, film formájában.
Egyelőre csak a NAS tudja a (2x) 2,5 Gbitet, és belátható időn belül nem lesz fejlesztés.Az AC56U is lefedi a lakást, kiéve az erkélyt, ott nagyon gyenge a jel, de műkszik.Gondolom fent nevezett routernek komolyabb a lefedettsége, így AiMeshben nem gondolkozom, míg el nem költözünk (3-5 év).
-
droetker
csendes tag
válasz
Multibit #97056 üzenetére
Igen, mindent a használati szerint csinálok, kezdve a távirányítón a wifi modul aktiválásától. Az alkalmazásban a csatlakoztatás menete egyértelmű, minden megy előírás szerint, de a vége mindig sikertelen csatlakozás.
Ezért gondoltam, hogy a routerben kellene valamit állítani. Még a titkosításra gondoltam, de erről végképp nem ír semmit a használati útmutató. -
droetker
csendes tag
válasz
Multibit #97054 üzenetére
Szia!
A router normál működésével úgy vélem minden rendben. Egy Shelly hőmérséklet szenzort már csatlakoztattam hozzá, távolról, hálózaton kívülről is látom az értékeket. Meg persze laptopot, telefont is csatlakoztattam, azokon is megy az internet.
A klímához van az AC Freedom alkalmazás. A wifi hálózatot ez meg is találja, megadom a jelszót, indítom a csatlakoztatást és csak homokórázik percekig. Aztán írja, hogy nem tud csatlakozni. De hogy miért azt nem árulja el. Csak annyit, hogy 2.4 GHz kell neki.
A csatorna állítást még megpróbálom. Kimondott ilyen klímás fórumot egyelőre nem találtam, gondoltam, hogy a routerben kell valamit állítani. Végső esetben írok a forgalmazónak, hátha tudnak valamit mondani.
Köszönöm! -
Soma01
veterán
válasz
Multibit #96864 üzenetére
Az ára is 30 millió ft kb. Meg ha jól tudom licenc is kell még pluszban a folyamatos használathoz. Talán évente... de ezt nem tudom. Meg néhány plusz bővítő kártya is kell majd bele... Legyen már egy rendes routere. Ne egy alapgép legyen.
Ez biztos csak egy vicc. Garzonba... persze! Fűteni akar vele? Ennyire még nem drága a gáz.
Gondolom, beállítani is pár tízezer ft. Mert egy átlag felhasználó (meg én is) maximum arrébbtolni tudunk egy ilyet, meg port törölni róla, de beállítani biztos hogy nem.
Én ezt poénnak vagy iróniának vettem. Csak nem tudom, hogy mire reagált ezzel a Ciscoval? Túl drága routerek szoktak itt ajánlva lenni? -
kipser
tag
válasz
Multibit #96403 üzenetére
Igazából attól tartok csak, hogy most megvásárolok egy 100 ezer forint körüli routert. Eltelik 1 - 1,5 év és pitiáner összegért tudok beszerezni ilyen routert. Ebben az esetben vennék egy "olcsóbb" gigabites routert. Ha nem várható az általam leírt, akkor meg lehet beszereznék egy drágábbat.
-
-
-
Alex91
félisten
válasz
Multibit #96381 üzenetére
De, igen is kivancsi vagyok, hogy mennyibe faj egy ilyen router
!
Vagy legalabb teszten lemernek, hogy minden xar bekapcsolva mekkora NAT sebesseget eredmenyez az adott routernel…
Ja, es ertem en, hogy epitesz x86 vonalon magadnak routert, de azt hiszem ez nem altalanos megoldas.
-
Alex91
félisten
válasz
Multibit #96379 üzenetére
Igaz, sajna ez van… De azert kivancsi lennek, hogy mennyit kellene fizetni azert, ha ezt mind tudna a router gigabiten
Tegyuk hozza, hogy mi itt el vagyunk kenyeztetve a gyors nettel. Lassabb kapcsolat eseten ezeket valoszinuleg eszre se vennenk.Mondjuk gigabites netnel QoS-t nem igazan ertem, eleg mindenre… Jo, torrent megfektetheti, de meg mindig egyszerubb a klienst leszabalyozni.
-
BB9000
senior tag
válasz
Multibit #96143 üzenetére
Erős proci a videó nézéshez akkor kell, ha a router végzi a dekódolást. Lásd: Media Server (DLNA)
-
Zsolty20
senior tag
válasz
Multibit #96012 üzenetére
Mivel amit én szeretnék (LAN/WAN 2,5G) vagy istentelenül drága és/vagy nem létezik, ezért maradnék a megszokott Gigabit lehetőségnél és ehhez mérten keresnék megfelelő routert. Nyilván az, hogy mennyire erős nem kőbe vésett, de tapasztalatok alapján kideríthető a dolog.
A lényeg annyi, hogy egy stabil hálózat központjául szolgáló router lenne a cél.Alex91: köszi, mindenképp ránézek.
-
Vege
csendes tag
válasz
Multibit #95896 üzenetére
Bocs, ha nem volt egyértelmű, Omada mesh-ről beszéltem (Soma01-nek válaszoltam), nem úgy általánosságban.
Az Omada mesh funkciókhoz kell a controller, mert egyébként az Auto Failover és Fast Roaming funkció nem megy.Q3: Does Mesh network require Omada Controller to keep running?
Yes, all the Mesh related configuration should be done in the Omada Controller. And if you want to use Mesh network, please keep your Omada Controller running. To build Mesh network, you’ll need Omada Controller 2.7.0 or higher version.
Note: If your Omada Controller is accidentally shut down, as long as the Mesh relationships among Mesh APs are not changed, the Mesh network can maintain the basic Wi-Fi coverage, but it can’t be managed or changed, the Auto Failover/Fast Roaming and most of the advanced features will not work. -
válasz
Multibit #95843 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy korábban professzionális környezetekbe gyártó cégek is bemerészkedtek a home területre (pl. Cisco). Ennek eredményeként születtek gyenge, de legalább drága termékcsaládok, és ennek köszönhetően elmosódhatnak a kategória határok.
Vannak erősen túlárazott termékek de bizonyos esetekben van létjogosultságuk az ilyen eszközöknek is, hogy fenntartsák az egységes eszköz parkot cég szinten.Azt gondolom, hogy enterprise kategóriában még mindig elvárás a széleskörű, rugalmas menedzselhetőség céges méretekben és a funkciók elkülönülése. Így az egybegépeket semmiképpen sem nevezném "üzletinek".
Én az "üzleti" kategóriában a vezetékes router + (menedzselhető) switch + AP triót tartom ideális felállásnak az adott környezetnek megfelelő mennyiségi kiépítéssel. Ez alapján a több eszközös rendszert is úgy kell érteni, hogy az adott környezetben több switch/AP van használatban központi vezérlés által. -
válasz
Multibit #95841 üzenetére
Az "üzleti" kifejezés általában olyan eszközökre szokás használni amelyek a normál otthoni használatnál nagyobb terhelésre vannak tervezve és a beállítási lehetőségeik is sokkal több rétegűbbek és több szolgáltatást is nyújtanak, főleg több eszközös rendszerben mutatkozik meg az előnyei az ilyen eszközöknek.
-
humilislupus
tag
válasz
Multibit #95706 üzenetére
Köszönök minden tanácsot. A probléma lényege világos lett számomra. Gondolom még ha nem is tudják az ac-t a szóban forgó telefonok ,egy modern, jól elhelyezett AP biztos jobban teljesít majd. Hirtelenjében átraktam a régi linksyst máshová,raktam rá egy pici ventit,és firmwaret cseréltem. Azóta nem szakadt meg a net ( lehet hogy csak elutaztak a szomszédok
Köszönöm a segítséget!
-
humilislupus
tag
válasz
Multibit #95697 üzenetére
Üdvözöllek Multibit. Áldom a neved azóta is ,hogy az irodába és otthonra is az általad javasolt Edge ER-X -et vettem,szuperül müködnek azóta is.Az irodában a szintén általad javasolt Unifi ap lite csinál wifit ,és az szuper. Itthon az a helyzet,hogy a telefonokon időnként el megy a net és nem akar visszajönni. Ujrainditás után egy idő után ujra megismétlödik,néha 5 percenként. Olyankor 3 telefon használja a wifit ,abból 2 "youtube-ozik" ...Torrentezés nincs.
-
tpeter77
addikt
válasz
Multibit #95461 üzenetére
A fánkos példát értem, könnyű elképzelni, akkor megy a plafonra, ott legalább nincs áramvezeték amit el lehet fúrni
Jelenleg 1 AP is elégséges, mivel a meglévő C7 routert el tudom vinni a hátsó szobába...
Csak szebb az AP, mint a sok árbócos router.
Az a lényeg, hogy a C7 wifi jelszintjétől ne legyen kevesebb a kiszemelt AP jele. -
Patice
nagyúr
válasz
Multibit #95413 üzenetére
Bocsánat, siettem az előző hsz.-emnél.
Igaz, nem kötelező hozzá a POE-s switch, de külön kell venni hozzá tápegységet, mert alapból nincs benne.A vezérléshez kell valamilyen eszköz, ami ugyanúgy fut az AP-okkal, ha nincs semmilyen ilyen cucc a hálózaton, akkor kell gyári vezérlő.
Nekem is itthoni szerveren fut az Omada szoftveres vezérlője.
-
Soma01
veterán
válasz
Multibit #95291 üzenetére
A kérdés, hogy mire kell használni és mennyi rá a keret?! Szóval a igény felmérése a legfontosabb. Itt most az jutott eszembe, hogy ha ide írt (BB9000) és itt kérdezett lehet, hogy ő szeretné olcsón(?) megcsinálni és csak egy alap rendszert szeretne. A felsorolt igények jelen esetben ne túl nagyok egy olcsóbb rendszernek sem.
Amit ajánlani akartam olcsóbb alternatívaként, az is üzleti felhasználásra szánt termékvonal, nem soho. De valóban! Ahonnan érdemes indulni ha komoly rendszert szeretnénk az az Omada. De azt is el tudom képzelni, hogy valakinek nem feltétlenül van akkora igénye és anyagi kerete egy WiFi rendszerre.
-
Essejó
veterán
válasz
Multibit #95265 üzenetére
Persze, nekem is van a szekrényben eltéve egy WRT54GL ki tudja háthamég jó lesz alapon. Ugyanakkor most a Tés Sagem 3890v3 ad 3 falon keresztül a kert végében még használható 2,4 GHz-et, másoknál meg ugyanez a tipus, lakáson belül is szopóroller. Ha a távolság szempont akkor egy Xiaomi AioT 3600AX szigorúan Kínai verzió, Bangood-ról rendelve, szerencsés esetben Cseh raktárból pár nap, a 7 antennájával lepukizza a szomszédok wifijét. Esetleg egy link
Árukereső értékelésben a házzal szemközti parkban 50 méternél még volt értékelhető wifi. A cucc az ablakban volt, és tuti AX-es mobil vagy tablet volt kézben, de akkor is. -
-
blakey
titán
-
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Multibit #94761 üzenetére
Igen, erre gondoltam, csak ugye a gyakorlatban nagyrészt az n-es 2,4 GHz-en van, pláne a filléres kategóriában. (Tudom, hogy van 5 GHz-es n is, nekem is volt.
)
Ezért is lenne jó, ha a kérdező eleve kitöltené az összefoglalós kérdéseket, mert akkor nem körönként derülne ki egy új információ.
-
válasz
Multibit #94460 üzenetére
Kérdés azért, hogy mik az ember preferenciái, mire kell neki a VPN-kapcsolat.
Ha valakinek nem kell komolyabb teljesítmény, annak minden szempontból (hardver és energia ára) pénzkidobás egy külön gép futtatása VPN-szerverként.
Az OpenVPN sajnos tényleg eléggé erőforrásigényes, de azért nagyon sok célra simán megfelelő a teljesítménye egy Asus routeren is. Én sokáig egy N18 OVPN-jén keresztül néztem tévét, akadásmentesen.
Arra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy a hatalmas felbuzdulások után miért nem hallunk a SoftEther / WireGuard párosról, különösen otthon, routeren futó változatban.
MaCS
-
xrvman
őstag
-
ujtordai
tag
válasz
Multibit #93754 üzenetére
Köszönöm.
Mi ez a Network Address Translation? miért lassul be egy router ha ez ki van kapcsolva.
előre is köszi
A következő linken egy egész jó összehasonlító teszt vn.
https://telecomstechnews.com/news/2022/feb/04/d-link-m15-ax1500-mesh-system-great-price-budget-performance/Belenézve a D-Link frumba problémák vannak az R15 tel is
http://forums.dlink.com/index.php?topic=76413.0 -
dni
őstag
válasz
Multibit #93723 üzenetére
Az ötlet nem rossz, de nem szeretnék erre ennyi időt rászánni, míg találok egy gépet, hálókártyát, oprendszert, kitúrom a hogyant. A rászánt idő x 2, mert tapasztalatim szerint ritkán mennek ezek a dolgok simán. Plusz idősödő szüleimnél lenne a vas és távolról nehezebb volna az esetleges problémát áthidalni, ha valamiért nem az elvártaknak megfelelően működik a hálózat, net.
Inkább valamilyen "kész" megoldást favorizálnék. (Nekem még a szolgáltatói ONT is jó lett volna, ha megbízhatóan üzemelne és az alap elvárható funkciókat teljesítené mint dhcp szerver, de sajnos az is rettenet, így csak modemként szolgál) -
Caddigan
csendes tag
válasz
Multibit #93237 üzenetére
Köszi az alternatívákat, ilyenekre gondoltam. A GT-AX6000 már jó lehet. A Zyxel Armor G5-tel meg a gyári honlapján futottam errorba.
DIY alternatíva: valamilyen használt x86 PC, routernek konfigolva.
Szóval belezzek ki egy gépet, kis teljesítményűt, akár passzívot, rakjak bele egy SSD-t Linuxszal, és nyomjam tele hálókártyával? Olyanokkal, amilyen sebességet megkövetel a kábel másik végén az eszköz? Érdekes lehetőség... Köszi! -
Caddigan
csendes tag
válasz
Multibit #93232 üzenetére
Köszönöm, erre az opcióra jutottam én is. Hat hét alatt. Csak OLYAN routerre kérnék alternatívát - az általatok ajánlott Qhora-301W mellé-, ami több porton tudja a min. 2,5Gbit-et, mert én nem igazán találok. Vagy olyan márkát tudtok-e javasolni, amire lehet építeni? És be is szerezhető hazai piacon - itthon intézném a garis ügyeket.
Igen, 500-800e Huf körül fog megállni, plusz vinyók, plusz kamerák.
-
-
válasz
Multibit #92998 üzenetére
Nem a lakótérben van a rack szekrényem, egy bömbölő venti azért zavarna, de nem muszáj passzívnak lennie.
Ma éppen egy srác ajánlotta egy szerverteremben hogy 10 usd körül van egy RouterOS, fel lehet egy rakás vasra tenni. Ha már most a Mt vonalat kerülném, lehet a szoftverét is, bár ahhoz legalább értek.
PC vonalon akkor lehet egy epeat goldos SFF-re vagy ultra thinre kellene mozdulni. Az csendes ha nincs püfölve, kicsi és stabil vasas.Köszönöm az ötleted!
-
BB9000
senior tag
válasz
Multibit #91721 üzenetére
Rövid körbenézés és tájékozódás után én is hasonló következtetésre jutottam, vagyis , hogy egyáltalán nem létezik még számomra elérhető áron 2,5 GB portokkal rendelkező SOHO WiFi router. Köszönöm a megerősítést.
Amíg nem lesz jelentős áresés addig marad az 1GB-os DIGI net. A WiFi eszközeimnél nem hozna észrevehető plussz-t a net gyorsítása. Azok minden funkciójukat jól el tudják látni a jelenlegi felállásban. Egyedül az asztali gépen lehetne észrevehető sebességnövekedés, de ha csak nagyon drágán tudom odavinni a gyorsabb netet, akkor könnyű szívvel lemondok róla. -
MZsoltee
veterán
válasz
Multibit #91315 üzenetére
Nem gondolom, hogy 3 eszköz kellene. Eddig egy volt, csak a router, mert a digi a LAN-on jött. Most hoztak egy routert mert optikán jön a net. Ezen nincs USB és gyatra a WIFI is. Ok, akkor ez megy AP-be mögé meg ment a régi router. Már ekkor is szívtam a fogam. Na most vegyek még egy 3. eszközt azért, hogy egy harmadik eszközt is rá tudjak kötni a hálózatra vezetékesen?
-
AttilaMvh
tag
válasz
Multibit #91026 üzenetére
Semmi gond nincs a hálózatommal/gépemmel. 5400-as fordulatszámú HDD és 4Gb Ddr2 van társítva CoreI3 procival. Nem mér többet 600-650Mbs-nél. Nem azt mondtam,hogy szemét, hanem, hogy nem mérvadó azzal mérni. A CoreI5 procis, SSD-s 8Gb DDR3 Ram-os -szintén 10+ éves laptop viszont méri a 980-at. Én nem laptopok összehasonlítását szándékoztam végezni, hanem diagnosztikai lépéseket javasolni a jelzett probléma okának kiderítésére, és orvoslására. Segíteni szerettem volna, nem nálam okosabbakkal vitatkozni a témát csak érintő dolgokról.
-
skippper
senior tag
válasz
Multibit #90469 üzenetére
Én kérek elnézést, hogy egy erősen kapcsolódó témában (router-AP), aminek nincs saját topikja (legalábbis nem találtam se D-Linket, se AP-t), mertem kérdezni, hátha van itt olyan, aki a másik topikot nem követi, de tud nekem segíteni. Legutóbb nagyon segítőkészek voltak itt velem, de legközelebb figyelek majd rá, hogy ne szennyezzem még 47 karakterrel sem a topik életét.
-
válasz
Multibit #90438 üzenetére
Az a gond, hogy az Asustor rettenetesen fukar beállításokban, még az Asus routerhez képest is. (És meglepő módon eltér a logikájuk. A router betesz mindent az .ovpn-be, a NAS meg csak az alap paramétereket, és mellé tesz egy külön tanúsítványt.)
Fejből a 256 bites AES-ben vagyok biztos, de az én tudásommal ennél jobban nem tudom a kettőt összehasonlítani.
Az Asustor .ovpn-je szumma ennyi:
remote IP# port#
client
dev tun
script-security 3
proto udp
nobind
float
ca asustor.crt
auth-user-pass
reneg-sec 0
cipher AES-256-CBC
auth SHA256MaCS
-
-
-
dkess
őstag
válasz
Multibit #90404 üzenetére
Igen, abszolút egyet értek a HW -el kapcsolatban. Tök ugyanaz a Denverton Intel Atom C3558 van benne 8 GB RAM -al (legalábbis az alap kiszerelésben van ennyi RAM).
A portokkal kapcsolatban pedig az a szomorú szituáció van, hogy ahol több legalább multigigabit -et szeretnénk (pl. az emlegetett 2/1 Gbps internet miatt is) ott nem nagyon van választék a 2 db 10 Gbe megoldásokon kívül ... Az azonban dicséretes szerintem, hogy ezeken felül is megjelentek a 2.5 Gbps portok is (a gigabit -esre meg mehet a raklap 100 Mbps -es lassú eszköz egy gigabit switch -re pl.) ... Akinek pont ilyesmire meg ennyire van szüksége annak ez így pont jó lehet ...
-
dkess
őstag
válasz
Multibit #90401 üzenetére
Igen, én is most nézem, hogy a 7100 a pályája végére ér. Ugyanakkor, ha jól látom, akkor a nemrég bemutatott 6100 még "pre-order" ...
Igen, gyakorlatilag a 2 db 10 Gbe SFP+ mellett a változás a 8 db gigabit RJ45 helyett van 4 db 2.5 Gbe RJ45 és 2 db gigabit combo port ... Inkább csináltak volna combo portot a 10 Gbe -ből ...
-
devil-k
nagyúr
válasz
Multibit #90380 üzenetére
Ott is megjártam a hadak útját, aztán elengedtem a dolgot és megtaláltam amit szerettem volna. A Popcorn A400 után HTPC-ztem évekig, aztán Apple TV4K. Totálisan elégedett voltam, vagyok. Én már nem akarom magam “üldözni” gyerek/gyerekek mellett, csak amikor van időm, élvezni a dolgokat. Kicsit olyan ez, mint a 8K TV. Jó, szuper, de még sokba kerül.
Ugyanez vonatkozik a hálózat dologra. Egyszer akarom rendbe tenni az új házban és nem akarok vele b@szakodni, majd akkor, ha esetleg hardvert cserélek.
DE nem akarok olyan dologba beruházni aminek most még nincs prioritása.
Egy jó router és a szükséges számú switch képezze a hálózatod alapját! Az éppen aktuális divat szerinti wifi-t lehet - de nem szükséges - sűrűbben cserélgetni
Pontosan. -
devil-k
nagyúr
válasz
Multibit #90351 üzenetére
dkess és Multibit! Köszönöm a választ!
Igen, jobban átgondolva kérdést még sem olyan egyszerű a dolog. Nyilván az ember fia előre gondolkozik (általában), de itt, ebben a kérdésben nem lehet még szerintem, mivel a 10 Gbps switchek elég durva áron mennek még. Jól gondolom? Így, tök mindegy, hogy a routerem átnyomná magán a 2 Gbps sebességet, ha a switch nem képes erre, ő lenne a szűk keresztmetszet. Jól gondolom?
Egyébként a MikroTik RB4011iGS+RM vasat ajánlották a szaktopokban is (aminek az ára még emészthető is, efölé nem akarok menni otthoni környezetben...)
Amit néztem switchet (TP-LINK TL-SG3428) azon is van 4 db SFP port.
DecoM4-ben gondolkoztam, mint Mesh rendszer. Ezeken csak mobilok és 1 db laptop lógna, minden más kábelen keresztül csatlakozik majd a hálózatra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Apple asztali gépek
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Óvodások homokozója
- Synology NAS
- Spórolós topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- További aktív témák...
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged