- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
Rick3D #67875 üzenetére
laptop nem PC és annak wifi való mert "ő ugyancsak nem fogja ki/be rakosgatni a kábelt"
Az aki ilyet szól be, nincs tisztában azzal, hogy nem a számítógép fajtája határozza meg azt, hogy "minek való wifi", hanem a felhasználás jellege. Mert ugye hamar le tudja térdeltetni a wifi-t pl. az önkontroll nélküli P2P töltikézés -
Multibit
nagyúr
válasz
Rick3D #67871 üzenetére
Alapos tervezés előzzön meg egy ilyen beruházást!
Ha jót akarsz magadnak (és az idegeidnek), mindenhol, ahol lehetséges, kábeles kapcsolatot építs ki! Tedd félre a vélt, vagy valós esztétikai és családi problémákat (asszony hisztizik miatta) és az összes olyan kliens, amin van LAN csatlakozó, drótozva legyen a hálózatban. A laptopokkal is tedd eztEttől még használhatod azt a lapost wifi-ről is, de ha nagy sávszélességet igénylő tevékenységet végzel vele (letöltés, nagy fájlok másolása LAN-on belül), kösd kábelre! Ha ezt megvalósítod, rögtön kiderül, hogy nem igazán van olyan tevékenység, ami indokolná a hiper gyors és drága wifi-t. Azaz, a telefonoknak, tableteknek bőven megfelel a szokásos 1x1, 2x2 MIMO-s wifi kapcsolat (egyébként a bennük lévő WLAN modul is általában ilyen).
nem tudom pontosan mi az a MIMO
Nagyon leegyszerűsítve, kb. annyit takar, hogy hány antennás az adott wifi eszköz (router, AP, telefon, laptop stb.). -
blakey
titán
válasz
Rick3D #67871 üzenetére
Nekem 3X ennyi eszközt vígan kiszolgá(t) az Asus N18U, AC66U_B1, Synology 1900AC is, szóval nem kell olyan sokat költeni egy jó roueterre és akkor még tényleg ott vannak a switchek, AP-k is. Lehet, hogy jobban bele kellene mélyedned a dologba, hogy azt vedd amire szükséged van és ne egy olyat amit vagy nem használsz ki vagy kevés lenne.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Rick3D #67867 üzenetére
Miért akarod ezt a drága routert megvenni (mindegy, hogy AC88U, vagy AC86U)? A wifi-je miatt, vagy van valami olyan egyéb jellemzője amire valóban szükséged van? Hozzá való wifi-kliensed van/lesz? Az USB-AC54 kevés ezekhez a routerekhez. Tudatosan döntesz?
HW erőt/szoftver tudást tekintve van jobb. A szélvész AC wifi sebesség úgyis csak a router közelében fog összejönni (egy szintén borsos árú klienssel).
Én inkább router + switch + (szükséges számú) AP konfigurációban gondolkodnék egy all-in-one cucc helyett. -
-
válasz
Rick3D #67472 üzenetére
Én azt mondom, hogy RT-AC66U B1 alá semmiképp se add, de ha meg tudsz finanszírozni egy komolyabb darabot is, akkor ASUS RT-AC87U vagy pár darab ezressel olcsóbban Synology RT1900ac. Az RT-N56U B1-t én már inkább nem erőltetném. Mindegyik tökéletesen megfelelő az 1000Mbps letöltés, és az 500Mbps (akár 1000Mbps is lehetne) feltöltés kezelésére is, a Synology-nak pedig különösen barátságos és nagy tudású szoftvere is van.
Ár / érték arány? Ha engem kérdezel én az RT-AC87U árát a kisebb ASUS-hoz képest kissé sokallom, nem látom benne azt a közel kétszeres tudást, ami az árában megjelenik, így ár / érték arányban a kisebb a kifizetődőbb, de persze nyilván az újabb, erősebb az időtállóbb. A Synolgy viszont jó középút lehet.
Jó lesz az alaplapi ethernet vezérlő is.
-
válasz
Rick3D #67466 üzenetére
Kiindulásképp az összefoglalót olvastad?
Egy i7 procit fogadó alaplapon gondolom van Gbit-es LAN port, így nem biztos, hogy feltétlenül kártyát kell venned bele.
-
-
válasz
Rick3D #67386 üzenetére
Optikánál már nincs érezhető lassulás az IPTV miatt, ez inkább xDSL kapcsolatnál tapasztalható. Ha nem kell se ASUS se TP-LINK, akkor esetleg jó lehet a Synology RT1900ac is.
-
válasz
Rick3D #67378 üzenetére
Mivel IPTV is lesz, így ha jól tudom a Telekom nem fog adni publikus IP címet a Te eszközeidnek, hanem az általa kihelyezett ONT fogja kapni azt. Na most a kérdés az, hogy ennek hány darab LAN portján lehet majd netet használni, mert a 2Gbit/sec sebesség "teljes" kihasználásához legalább kettőre szükség van, lévén az ethernet portok 1Gbit/sec sebességre képesek. Ha a TV mellett lesz 2 szabad port, akkor megcsinálhatod azt, hogy az egyikbe bekötöd a vezetékes PC-t, a másikba pedig egy routert, ami el tud látni további 4 vezetékes eszközt, illetve a WiFi klienseket is.
De akár ahogy fentebb MaCS_70 is írta, akár a Telekom által kihelyezett ONT-t is használhatod saját router helyett.
-
válasz
Rick3D #67378 üzenetére
A 2 GHz-hez szolgáltatói eszköz is dukál, úgyhogy azzal nem kell foglalkoznod. A kérdések itt kezdődnek, tudniillik, hogy milyen arányban és módon osztod tovább ezt a sok bitet.
Egyébként mi a gondod az Asusokkal? A Soho kategóriában szerintem összességében a legjobbak között vannak.
És elég sok Asus routert felügyelgetek, de mindenhol teljes az elégedettség.
MaCS
-
válasz
Rick3D #67370 üzenetére
Szia!
2000Mbps sebességet egy routeren keresztül biztosan nem fogod tudni kihajtani. Ami reálisan elérhető, az a 920-940Mbps, de csakis kábelen. WiFi-n meglehetősen nagy a szórás, és felmerül a kérdés, hogy vannak-e komolyabb sebesség elérésére alkalmas 2-3 MIMO-s 5GHz-es klienseid, amik támogatnak legalább 1300Mbps linksebességet? Ha vannak ilyenek, akkor ideális körülmények közt lehet reménykedni akár 4-500Mbps sebességben WiFi-n. Ha inkább csak a 2.4GHz sáv jöhet szóba, akkor a felső sebességhatár 80-130Mbps közt lehet. Ha egyéb tekintetben elégedett voltát az ASUS-al, akkor javaslok helyette egy RT-AC66U B1, vagy egy RT-N18U típust, függően az igényeidtől. Előbbi drágább 5GHz-es és ac szabványos modell, utóbbi olcsóbb de csak 2.4GHz-es, viszont az 1000Mbps sebességet mindkettő tudja.
-
-
-
válasz
Rick3D #27618 üzenetére
Szia!
Ha jó minőséget szeretnél, ami még sok évig router lesz, akkor vehetsz egy ASUS RT-N66U-t! Bár tudom, ez itt most az ágyúval verébre esete lenne, de ez mindent tud, amit jelenleg egy router tudhat, elég sok okosságot rejt! Ha ennyire azért mégsem mennél messzire árban, akkor lehet egy ASUS RT-N12 D1, ami már egy lényegesen olcsóbb darab, viszont nincs USB-je, csak 2.4GHz-es, 100Mbps portjai vannak, és egyéb hardveres tekintetben (CPU, RAM, flash) is jóval gyengébb! Persze a 3Mbps sebességhez ez is bőségesen elegendő! A kettő közt lehet mondjuk ASUS RT-N15U, ami Gbit-es, de nem Dual Band, és csak beépített antennái vannak! Linksys-ből jók voltak az E3000 és E3200, de sajnos már nem nagyon lehet beszerezni, az EA3500 meg elég gyenge! Legolcsóbban TP-LINK-et tudsz venni, WDR3600, WDR4300, mindkettő Dual Band, Gbit és USB-s, vagy akár a kisebb modellek is, de ha vehetsz jobbat is, akkor én ezt inkább kerülném! Ez persze az én véleményem, vannak akik ez utóbbiakat is ajánlják...
Gubek-Einste, igazad van sorry, tudom én is, csak elírtam, de már javítottam!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Sapphire NITRO+ RX 580 4 GB eladó
- APPLE WATCH 9 45mm, FEKETE, DOBOZÁBAN, 98% AKKU, GARANCIÁVAL, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- ASUS TUF Gaming F16
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged