- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
cs.zs.
veterán
válasz
blakey #95345 üzenetére
Az ékezetes karakter sem véletlen.
Volt itt a minap egy régi laptop (fel kellett hype-olni), win7 kinézetű win8 pro volt rajta, na az nem tudta elolvasni, mindenféle hieroglifákat rajzolt, de rálépett, és működött rajta. Ment bele SSD, RAM, új win 10, onnantól rendesen olvasta.
A sávokat is megnéztük, hogy az eszközeink látják-e, és igen.
Egyedül a WPA3 titkosítás nem fekszik pl az LG Q60 telefonunknak, úgy a telefon nem látta a routert. Vissza WPA2-re, és minden rendben.
Vidéken vagyunk, faluhelyen. Beállításkor marhául nem nézzük a szomszéd routerét, elég nagy a távolság ahhoz, hogy ne köpjünk egymás levesébe. Ugyanakkor a wifi kódokat nekik is megadtuk (szeretjük egymást, ó yess), mert kint az ő udvarukon a mi wifink jobb mint az övék :-D
Woodworm
nem azért vesz az emberfia WiFi 6 AX routert, hogy a 160 MHz-es sávszléességgel érjen el mégnagyobb sebességet? Nem pont ez a wifi6 lényege?
Még a laptop is kiírja, hogy hurráhurrá üdv a sebesség világában -
Multibit
nagyúr
-
Morris
veterán
válasz
blakey #94431 üzenetére
Nem tudom, hogy van e rá szükségem.
Egy stabil, gyors, megbízható routerre van szükségem.
Azért merült fel a kérdés mert kb ugyanabban az árban van így a 86s mint az 58u. 55k környéke
Viszont nem tudom, hogy a fentieknek megfelelne e az ax55.
Az ax55 meg 25k. Fele a. Fentieknek.
Két router lenne a cél, mesh hálózatba kötve. -
válasz
blakey #94129 üzenetére
Nekem újabban ez az elrendezés jön be, mert állóban látom a ledeket, mivel kb fejmagasságban van a router. Korábban mindig fekvő elrendezésűim voltak. Ami meg állóban van, az az AX58U-nál is drágább pl AX86S.
Kíváncsi leszek, hogy AC-n keresztül mennyit fog kipaszíroni magából maxon. Mondjuk a telefon az Mi 11 Lite 5G NE 8/128- azon elvileg nem kellene fennakadnia sebességlimitben. -
Hyena
senior tag
válasz
blakey #94076 üzenetére
Koszonom a valaszt neked is, de amint irtam ezt mar probaltam.
Egyeb otlet?
A reset utani nehany lepesben a szukseges dolgokat beallitva is ezt produkalja.
Csak a lan ipt allitom at 192.168.1.1re az alapertelmezett 192.168.50.1rol , a wifi halozatok nevet es jelszavat , routerba belepes jelszavat es mivel pppoe halozatom van (digi) ezert a halozati csatlakozas jelszavat.
Ennyi.
Es megis csak 1mag megy szar sebessegu letoltessel amit igy is kinlodva er el.
Mintha be lenne huzva a kezifek. -
zjuhasz
aktív tag
válasz
blakey #93704 üzenetére
próbaképp factory reset. Router üzemmód, aztán semmi extra. Dinamikus IP, DHCP bekapcsolva, 100-tól 200oszt IP-t, wifi kikapcs, mac clone sincs, negotiation speed átállítva auto-ról full duplex 1000Mbps-re. Tényleg minden alapon. Vodafone modem bridge-ben. Csak a PC van rádugva, azon sincs semmi extra, de ugye ha kihagyom a routert, ugyanazok a kábelek, ugyanaz a PC és máris triplázódik a sebesség.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
blakey #93344 üzenetére
ez világos, de ez a DFS nem úgy (kéne) hogy működjön, hogy ha interferenciát észlel, akkor sávot vált, majd egy bizonyos idő után visszavált? ami úgy általában véve aggasztó volt, hogy a router nem reagált bármilyen beállítás változtatásra az 5GHz-es sávban, csak a teljes újraindítás segített.
régi szar tömött BP belvárosi épület, sajna nem DFS sávban 250-300-nál többet nem tudott valamiért, ami abból a szempontból is furcsa, hogy a vodafone-os szutyok connectbox-nak is ment legalább 350, pedig az csak AC-s.
másik dolog amire nem figyeltem az eredeti vásárlásnál, hogy ez a router nem támogatja sem a WPA3-at, sem a onemesh funkciót, szintén a chipset limitációja miatt. ha már majdnem 30 rongyot kiperkálok egy router-ért, ezeket elvárnám.
-
Kroni1
veterán
válasz
blakey #93160 üzenetére
Köszi a részletes választ. Igen látom h a egyik 5Ghz alul a másik meg felúl jelenik meg wifi analyzerben. A Smart Connect nálam egész jól szétpakolja az eszközöket és eddig semmi gond nincs vele, szerintem hagyom mindkét 5Ghz sávot bekapcsolva és h ez intézze továbbra is.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
blakey #92679 üzenetére
Egy Mikrotik RB4011IGS+5HACQ2HND-IN-t kellene váltani.
Ennxit tudjon, vagy legyen jobb. Kicsit elegem lett, valszeg garis gond lesz, de nem várnám meg.
-
Perillustris
senior tag
válasz
blakey #92346 üzenetére
Igen, több tesztben láttam leírva, valóban.
#92347Alex91 Később szeretnék rádugni egy ASUS RT-AX55 kategóriájú routert (a lakás másik felében lévő 18 nm2-es szobát kell csak lefednie).
Nem mondom, hogy mindent értek, mert minden komment előbbre is visz és el is bizonytalanyít.
Szóval a kék sarokban ott az AX68U, pirosban az AX86S, s ott ugrál még a ring szélén az AX92U/AX82U is ezek szerint. A kinézet nem számít, s már a falra szerelhetőség sem fontos.
Ezzel együtt nagyon hálás vagyok a segítségetekért.
-
woodworm
veterán
válasz
blakey #92343 üzenetére
Mondjuk a saját példád elég egyedi, mivel a 3x3-as kliens mindig is fehér holló volt, ehhez mérten drága árcímkével. A 160MHz-et pedig kár kivetíteni 10 év távlatába, mikor az elvi lehetősége is az ac wave2-vel jelent meg pár éve. AC-s router 1-2, kliens pedig szinte egyáltalán nem jelent meg ilyen tudással.
AX esetén teljesen más a helyzet, 3x3-as kliens tudtommal nem elérhető jelenleg, tehát a router tudásának a kihasználhatósága elméleti vagy a mu-mimo-ban teljesedik ki több kliens esetén. A 160 MHz pedig csak a telefonok és tabletek szintjén hiányzik. Laptopok, pc-k esetén szinte mindet az intel ax200/210-es vezérlőjével szerelik, ahol lapértelmezett a 160MHz és a nagyobb sebesség. -
Perillustris
senior tag
válasz
blakey #92321 üzenetére
Edigitálnál most olcsóbb az RT-AX86S. Ez hogyan viszonyul az AX82U-hoz (ha az árkülönbség nem érdekes)? Ma már döntenem kell, úgy érzem.
(AZ RT-AX86U már jócskán túllóg a kereten, mégha van is 2,5-ös csatlakozóm az alaplapon. Az AX92U pedig kieső helyen van, jöhet a polc!
)
-
Perillustris
senior tag
válasz
blakey #92300 üzenetére
Tény, elfér ott a sarokban még egy rejtett polc, s az is tény, hogy falra szerelve a 92-es nem is biztos, hogy olyan jól néz ki (merőlegesen a falra az antennákkal). Végszóként kijelenthetjük, hogy a 68U a 160MHz-et leszámítva legalább olyan jó minőségű minden szempontból? S ha az ár nem lényeges, mert szinte semmi különbség nincs köztük és a külalakot sem vesszük számításba, akkor is inkább a 68U? Bruttó 50-60 körül bármi jó, ha jó.
-
adalbert1
veterán
-
kissdani
senior tag
-
Perillustris
senior tag
válasz
blakey #91591 üzenetére
"AX58U, AX68U esetében van lehetőség a Merlin FW-re, AX92U csak egyik 5GHz-es sávon AX-es, erős router, de nem teljes értékű AX-es, a többi minden sávon AX-es. AX82U gyakorlatilag megegyezik az AX58U, 5GHz-en jobb feltöltési sebességre képes, minden másban gyakorlatilag azonosak. AX68U-t csak "papírról" ismerem, nem tudom, hogy mennyivel jobb a többihez képest."
Ööö, tehát akár jobban megérheti hosszabb távon a minden sávon teljes értékű AX58U-t venni a 92-es helyett? Kérek szépen némi magyarázatot! Mi a többi sáv, ahol nem? 2,4-et? Mert ott hiába ax-es.
-
kissdani
senior tag
válasz
blakey #92202 üzenetére
Amihez fontos a sebesség az közelbe van. amihez nem fontos pl. Kapucsengő, kamerák annak mindegy csak wifi legyen. Nem igazán tudom mi az a mesh... :) De gondolom a wifis biztonsági kamerához az nem kell.. A közelbe van a tv amihez a 4k tartalom lejátszásához kellene a sebesség megy az n18u-val is csak néha belekarikázik.
-
likeaRAINBOW
senior tag
válasz
blakey #92116 üzenetére
jó, nem kell egyből felkapni a vizet
Nem, az AC65-nél nem volt 100%on pörgő mag, és ilyen CPU usage se volt emlékeim szernt (nyilván nem akar felcsatlakozni digi hálózatra).
Szimplán csak furcsálltam, hogy egy elméletben újabb vas jobban pörög. Felmerült bennem, hogy CFW-vel nem megy a HW NAT (ha van benne) vagy hasonló, emlékeim szerint az Asus n18u pont így volt, amint CFW-n ment, a HW NAT ugrott.
Legújabb Merlin van fent (386.3_2), mindjárt csinálok egy factory reset-et, kiváncsi vagyok.
@Dragon3000: Köszi, akkor mégse én vagyok hülye, jól emlékeztem, hogy abba bőven több kraft volt, avagy tartalék
-
mtibusz
tag
válasz
blakey #91798 üzenetére
Az Asus-ok ezzel Merlin FW-vel is tudják nat-olni WAN-->LAN irányba a gigabitet?
Hogy olvasgatom a kommenteket, azért kezd már szűkülni a kör, hogy milyen routerek is szimpik. (Eddig AX-3600 , RT-AX58U, talán RT-AX88U, bár ez ku**a drága)
Azért jutott eszembe ez a kérdés, mert régebben volt néhány custom fw ahol pl. rengeteg pluszt kaptam ha a módosított rendszert felraktam, viszont sajnos volt rá példa, hogy a routernek meg ez a része az update után nem igazán működött rendesen.
Pár száz megabit átment, aztán a többi füst....Itt gondolom ez nem áll fenn, különben nem ajánlaná senki sem.
-
-
Rick4
félisten
válasz
blakey #91755 üzenetére
A microstore nem kézzel fogható?
Ezek szerint nem hogy életedben nem láttál- használtál ilyen routert, de pl náluk sem votál soha, tőlük se vásároltál. Igencsak kézzel foghatóak, a cuccaik is.
Kezd ez szánalmas erőlködésbe átmenni, de persze én érzem sérve magam, legláabb olyan tényszerű megállapítás volt tőled, mint az eddigiek, sértegedd csak nyugodtan, ez s eigaz, mint a többi sem, úgyhogy hajrá, csa nyugodtan!Én csak a tényeket sorolom az állítrásaiddal szemben, amit én leírtam, azt bizonyítnai is tudom.
Akkort itt van a hivatalos üzlet, még mindig 30, ez jó már? [link] vagy keresske még?
Most jöhet a link az általad favorizált AX58U-ról is, hogy kézzelfogható üzletben, átvehető módon az is 30K, mert ugye ha több, akkor nehéz és értelmetlen őket összehasonlítani, és itt nem az almát a körtével akarjuk összehasonlítani, hanem az almát az almával, vagy a körtét a körtével.
Amúgy rákérdeznék akkor konkrétan, milyen értékeket mértél ugyanot tugyanakkor egy AX3600-zal, és egy AX58U-val, hogy a sokkal drágább (minimum 1.5X) ár ellenére a kijelentésed szerint pariban vannak, sőt, amaz a jobb?
-
Rick4
félisten
válasz
blakey #91751 üzenetére
Az is 25K újonnan, miért ne hasonlítsam hozzá? Ha valami erős lesz, nem 25K lesz, akkor miért ahhoz hasonlítsam?
Nekem mindegy, mihez akarod hasonlítani, ahhoz hasonlítod, amihez akarod, abba kötsz bele, amibe akarsz, azt magyarázol egy ilyen routerről úgy, hogy neked ilyened nincs, amit akarsz.
Itt van a 30-35 ezer forintos árad, igaz ez is csak 27-28, de legyen ez a te bajod: [link] [link]
használtan 20K: [link]
AX58U meg 45-50, azaz közel dupla ár. Nyilván pariban van, egyértelmű. -
Imi1981
veterán
válasz
blakey #91751 üzenetére
Én nem ajánlottam csak leírtam véleményem. És írtam, hogy direkt kínai verziót vettem mert annak jó a wifije. Amúgy még 1 hónapja 25 körül voltak eu raktárból aliexpessen de most 40 körül. Nem tudom miért lett majdnem duplája az ára de ennyiért nem venném meg garancia nélkül ugye. Ennyiért én is inkább garanciával Ax58u vennék.
-
Rick4
félisten
válasz
blakey #91747 üzenetére
Nálam EU global az egyik, kínai a másik AX3600-as, volt ez is, az is önmagában bedugva, semmi se gyenge. Az EU-s gyengébb, mint a mikrosütő kínai, ha keresem a bajt, és falak mögé, 30m-re megyek, nade melyik routzer nem vérzik el ott 50K-ig? Mind...
Semmivel se rosszabb ez, mint bármelyik másik dupla pénzért, amelyiknek ugyanazok a max értékek vannak megszabva az európai régióban. Ha hergelni akarod, mert kevés, veszel még egyet, a ház másik végében bedugod, és akkor két közepes teljesítménnyel nem melegszik az asztalon a bögrében a víz, hanem dolgozik normálisan a rendszer. Ez az wgy routerrel oldjunk meg mindent, egy marhaság, kb mint ha azt mondod, hogy az előszobába veszel egy nagy hangfalat, és onnan akarod a hálószobában a híreket hallgatni. Több kisebb mindig egyenletes lefedettséget biztosító jelet fog sugározni, plusz az ax3600 ismeri a dupla sávot, azaz egy ssid van, ha távolabbra kerülsz, és úgy ítéli meg, hogy az 5GHz már lassabb, észrevétlenül levált 2.4-re. Nálam az ac65P két fal mögött 300 mbit-et tudott, ugyanott az ax 3600-as 650-700-at.
Én is egy hónaposan vettem a kínait 15-ért még tavaly augusztusban, volt erre 5 percem, bevállaltam, és megdöbbentően jó, totál bevált, utána vettem a másodikat, ezek látják el a ház lefedését, és egy perc akadás se volt hónapok óta. Nem igazán szól semelyik másik mellett érv... Ha lett volna jobb router ugyanennyiért, vagy ugyanilyen kevesebbért, már megvettem volna, de nincs. -
Imi1981
veterán
válasz
blakey #91744 üzenetére
Nekem eredeti Kínai ax3600 van és eszméletlen jó a lefedetsége! Közepes értéken(még alacsony értéken is) agyon veri a tp-link ax20 (pedig ez elég jó lefedetségű ) és Asus ac 65p-t! KB két hete van meg és csak a xiaomi ax3600 - at használom mert lefedi az egész házat simán! A wifi betonstabil és a leggyorsabb ami eddig nekem volt. A szoftvere nem olyan funkciógazdag mint Asus szoftvere de igazából ami kell tudja és jól. Egyetlen hátránya, hogy kínai nyelvű a felület amit Google fordítóval vagy rumiwifi fordítóval (második jobb) kell használni.
Másik kettő routert elraktam tartalékba mert felesleges használni. Én nagyon elégedett vagyok vele pedig a másik két routerem is jó router. Viszont mokólni én sem akartam úgyhogy inkább vettem eredeti kínait a jó wifi miatt. -
BaLee
addikt
-
válasz
blakey #91479 üzenetére
Hét, így van....
Részben ezért is tervezem a 92-es lefokozását mesh-node-dá.
Eladni már nem érdemes, és két AP azért csak stabilabb wifit fog biztosítani, ha okosan helyezem el őket. Kettővel ráadásul a kert lefedését is optimalizálni tudom.
A másik ok az, hogy a hiú reményeim ellenére nem lett rá Merlin, és a jelen jelek szerint szükségem lesz a szolgáltatásaira.
MaCS
-
válasz
blakey #91466 üzenetére
Nálam az AX92 érezhetően jobban teljesített wifi-lefedettségben, mint az AX58. A 3*100 négyzetméteres ház közepén elhelyezve a 92-es mindhárom szintet kiszolgálja 2,4 GHz-en, az 58-as viszont a sarokhelyiségekbe már nem ért el -- még ha látható is volt <-90 dBm-mel, kapcsolódni már nem tudtam hozzá a Note9-cel.
MaCS
-
D@ny7
aktív tag
-
fecke78
senior tag
válasz
blakey #90934 üzenetére
Nem is a tv hez keresek routert . Mindegy is
Köszönöm annak aki segíteni probált
Eredeti kérdésem az volt :
asus rt-ax86u
vagy
asus ax89x
10gb illetve a 8 lan csati miatt a második lesz .
Ja és 55" full hd oled lg tv-met cseréltem le erre ...
Picit úgy érzem savanyú a szőlő ... -
dkess
őstag
válasz
blakey #90926 üzenetére
Amit nem veszel figyelembe, hogy fecke78 olyan routereket nézett amin van gigabit -nél gyorsabb port(ok) is:
- AX86U - 1 db 2.5 Gbe WAN/LAN, 1 db gigabit WAN, 4 db gigabit LAN,
- AX89X - 1 db 10 Gbe RJ45 WAN/LAN (multigigabit -et is tud), 1 db 10 Gbe SFP+, 1 db gigabit WAN, 8 db gigabit LAN,Mivel előbbin csak egy gigabit -nél gyorsabb csatlakozó van így pl. egy 2/1 Gbps internet esetén azt egy kliensre nem tudja továbbadni - max. a 4 db gigabit LAN és a WiFi -jén szétosztva. Alternatíva, hogy pl. max. gigabit -es internet esetén a NAS -t dugja a 2.5 Gbe portra (ehhez adapter kell - ld.: [link] ) és akkor LAN -ra marad még a a 4 db gigabit LAN és a WiFi .
Az AX89X meg simán tovább tudja adni akár a 10 Gbps internetet is, ha lesz majd. Akár egy kliensre (ha van rajta ilyen LAN port) vagy egy 10 Gbe uplink -el rendelkező switch -nek illetve a 8 db gigabit portnak meg a 12 spatial stream -el rendelkező AX -es WiFi részlegnek ... Igen, képes 9.4 Gbps -t NAT -olni is akár.
Amennyiben a pénz nem akadály, akkor azért nem fog mellélőni ez utóbbival sem.
@the_answer, #90929
Nem kell a 2.5 vagy 5 Gbe LAN -hoz Cat6. Elég a Cat5e is. Hivatalosan is meg a gyakorlatban is ...
Ettől függetlenül, ha most kábelezne, akkor mindenképpen minimum Cat6 -ot ajánlanék, de nem a 2.5 Gbe miatt. Hanem a 10 Gbe miatt ...
-
Imi1981
veterán
válasz
blakey #90826 üzenetére
Ax20 - ra egy frissítés jött beüzemeléskor azóta nem, bár még új routernek mondható szóval még jöhet. Az ac65p - t használtan vettem és mióta használom nem jött rá frissítés és szerintem már nem is fog mert már pár éves model. De őszintén semmi problémám a szoftverével úgyhogy annyira nem is érdekel ha nem jön frissítés. Ac65p - nek jobban összerakott, átláthatóbb, kézreállóbb a szoftvere ezt láttam elsőre is. Ax20 - nak fapadosabb és olyan kényelmetlenebb a kezelése. Működésileg mindkettő tökéletes csak ax20 kicsit jobb wifi hatótávval. Most az ac65p a fő routerem előtte az ax20 volt. Kíváncsiságbol cserélgetem őket néha. Nem tudom mondani egyértelműen egyikre, hogy jobb mint a másik.
-
Imi1981
veterán
válasz
blakey #90582 üzenetére
Hát annak a típusnak de a kettő kisebb tesójának nincs. Meg még nem láttam itt, hogy válaszoltak volna ezen típusoknál a kérdésre. Mindenesetre én örülök mert így a tp-link ax20 - at vettem és baromi jó hatótávolságú, stabil és elég erős hardverű router amivel nagyon elégedett vagyok.
-
válasz
blakey #90484 üzenetére
De, néztem. Gondolkodtam rajta, mivel a mikrotik egy új wifi modulon dolgozik, ami elméletileg jóval gyorsabb lesz majd, amit csak az ac3 fog tudni. Illetve ugye a 256 MB RAM és a külső antenna volt meggyőző. Cserébe az eszköz is sokkal nagyobb. Viszont gyorsan kellett a router és ez volt csak raktáron a közelben.
A külső antenna annyira nem volt szempont, mivel így is simán lefedi wifivel az eszköz az egész lakást, de az alaplapról elvileg simán ki lehet vezetni a jelet külső antennára is, csak szét kell szedni. RAM-ból meg egyelőre van 78 MB szabad, nem hiszem, hogy kellene nagyobb. A korábbi Asus is ennyit tudott.
Fw frissítéseket meg ez is még kap, úgyhogy egyelőre nem bántam meg az ac2-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- NBA és kosárlabda topic
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest