- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parson
addikt
válasz
MaCS_70 #104638 üzenetére
Hiába meredek, ha a jelet kültérröl kell bevezetnem vhogy, akkor nem tudom elkerülni ezt a hosszt. A csillapitást számolgatni meg nincs sok kedvem, pedig jogos az érvelés, és neki is eshetnék, de most inkább lusta leszek, és kipróbálom ezta fenti irányitott antennát.
Idöközben megnéztem az adótornyokat, és többel is kisérletezhetek.
HA és amennyiben tényleg nem jön be, akkor és csak akkor fogok nagyobb invesztálást végezni.A bridge mód ha beállitható a Mikrotik-en, akkor az egy jó plusz pont, de mindenképp várok azzal az 'okos' rendszerrel, amig nem esek eleget pofára a 'buta' rendszerrel, most már el is döntöttem. HA még vmi csoda folytán mégis bejön ez a sima antennás megoldás olyan szinten, ami elég, akkor egyelöre az is elég lesz.
-
Parson
addikt
válasz
MaCS_70 #104621 üzenetére
Lehet pontatlanul irtam, kültéri antennatartó és megfelelö kábel az általam linkelt megoldásokhoz már adottan telepitett...
Nem mellesleg a te általad irt termék külön áramforrást is igényel, ha jól láttam, tehát nem csak egy kábel csere lenne.
Félre ne érts, az általad mutatott termék (ami egyben router is) biztosan tökéletes és nekem is tetszik, de nem az itteni megoldáshoz. Router eszköz és helye már adott, ahogy korábban irtam.
-
Parson
addikt
válasz
MaCS_70 #104619 üzenetére
Hm, értem és egyetértek veled... az általad megnevezett termékhez új kábelezést kéne megoldanom, stb stb... biztos jó termék, de ehhez nem fülik a fogam, lévén most is müködik a rendszer 5-10 Mbit/s le- és feltöltéssel a 4G hálózaton.
Ha ezt csak a duplájára is sikerülne feltornáznom a szolgáltató által igért max 300/100 Mbit/s mellett, akkor máris elégedettebb lennék.
A routerem helye a házban fix, nem tudom máshova rakni. Kültéri antenna volt ezért az ötlet, viszont a kábelen jelentkezni képes veszteség totál igaz.
Lehet egy beltéri külsö antenna kellene rá inkább, ami közvetlenül csatlakozik... franc se tudja most...
-
Parson
addikt
válasz
MaCS_70 #104617 üzenetére
Köszi a választ, ez is hasznos volt... igazat kell adjak a tekintetben, hogy amig elönye annak az antennának, hogy nem kell irányba állitani, addig hátránya, hogy egyéb irányokba fölöslegesen szór jelet... (eddig ezt a dolgot vmiért a szönyeg alá söpörtem...)
Ezek szerint lehet, egy PREMIUMX LTE Antenne 3G 4G is elég lehet, és csak az iránybaállitással kell szórakozni egy kicsit... (Külön kell hangsúlyoznom, hogy nem csúcstechnika a cél, csak a jelenlegi router 4G-s jelét vmivel erösiteni, ha lehet, lehetöleg az új eszközt a meglévö antennatartóra szerelve és a meglévö kábelen bevezetve a routerhez. )
-
osonte
őstag
válasz
MaCS_70 #104577 üzenetére
Igen, inkább a 6 ezer Ft-tól lehet kifogni tartosabb darabokat. Mi is azt használtuk informatikai boltban (7 évig nem volt vele gond), de nem minden nap kellett használni és Pécsen másik boltban is azt a fajtát használják. Azért írtam, hogy érdemes kérni véleményt boltba, mert ami mondjuk üzletben kibír 7 évet, azt vettem én is, soha nem kell majd cserélni.
Most volt egy hónapja a Digis frissen bekötni. Kértem, hogy két UTP fejet cseréljen, mert nem voltak rendesen megcsinálva, a napokban néztem, nem sikerült jobbra neki se, mindegy majd nekifutok én is, az jó lesz... Mondjuk érintkezik minden szál, ennyi már sok embernek elég, de azért szeretem ha minden ér a végén ütközésig megy és burkolat meg nincs hosszan rágagyva, hanem pontosan a helyén van, így rögzül rendesen az egész, persze nehezebb rövidre hagyni az ereket, meg rendesen mindet fesziteni. Nem vagyunk egyformák, valakinek elég ha működik, nekem meg az a mimimum ha úgy áll ahogy tervezték. -
jozsi252
veterán
válasz
MaCS_70 #104552 üzenetére
Köszi a felvilágosítást! És ha a router 2 sávos a node viszont 3 akkor ugyanúgy feleződik a routerre csatlakozók sebessége mivel a routernak mindkettő sávja le van foglalva? Vagy pedig csak akkor feleződik le ha a router is illetve node is 2 sávos, ha egyik 3 sávos akkor viszont nem?
kpityu2
Közben megrendeltem az AX52 routert, azt fogom node-nak beállítani, az AX6000 pedig lesz a router, és kábellel össze fogom tudni kötni őket.
Ide vonatkozóan lenne egy kérdésem is. Kábeles összekötést megcsinálom és utána be is tudom állítani node-nak a Mesh hálózatban, vagy pedig először Wifin keresztül kell hozzáadni a nodeokat pár méteres távolságról és utána mehet a kábeles összekötés?
Ha esetleg valamikor szükségem lenne még további bővítésre és mondjuk vennék még egy AX52-t akkor azt az 1. AX52-be érdemes dugni vagy a fő routerba ami ugye most az AX6000?A routernak illetve node-nak is 3 sávosnak kell lennie vagy elég az egyiknek?
Köszönöm szépen tőled is a felvilágosítást!
-
blakey
titán
válasz
MaCS_70 #104288 üzenetére
Ezt mire alapozod? - nem hinném, hogy bármit indokolnom kéne, mert mint írtam "…nagyon nem keverném…", azaz én nem csinálnék ilyet. Nem tényt, nem "törvényszerű megoldást" említettem, egyszerűen, azonos márkából, lehetőleg egyforma routereket használnék, ennek lehetnek esztétikai, praktikussági és akár funkcionalitási okai is. Számomra jól jön, hogy azonos típus, azonos fw, így csak egyet kell tárolni (igen, én mindent lementek, hogy ne érjen meglepetés). Eltérő típusok esetében nagy eséllyel a fw is eltérő, ennek köszönhetően akár más hibák is előfordulhatnak, akár a Mesh-t is illetően. Feleslegesen nem szoktam bonyolítani az életemet, van aki szereti, van akit nem zavar, stb.
-
Lacccca87
addikt
válasz
MaCS_70 #104266 üzenetére
Köszönöm a leírtakat, természetesen tudjuk hogy az lenne a legjobb ha vezetékezés lenne de sajnos az most nem áll módjában ismerősömnek, talán 2-3 év múlva ha felújítás lesz.
Igazából nem az kell hogy atom beton stabil és 1000/50 es kapcsolat jöjjön ki a végén, csak egy viszonylag elfogadható kapcsolódás, ahogy azt fentebb is leírtam.
Szóval kicsit módosítom fenti kérdésem és inkább csak a 2. opcióra kérnék így javaslatot.
-
milan26
senior tag
válasz
MaCS_70 #104231 üzenetére
Igen, ugyanannak a hálózatnak marad a része, hisz ugyanazon a ponton képes kilépni az internetre, de a telefon mégis két wifihez képes kapcsolódni. Ezzel csak az a baj, hogy nincs semmi automatika, ami váltana a két wifi között, hanem a telefon ragaszkodni fog az első wifihez, akkor is amikor már váltani lenne érdemes.
-
Pszihonaranc
senior tag
válasz
MaCS_70 #103926 üzenetére
Nehéz precízen fogalmazni, mert nem értek hozzá. Otthoni felhasználásra kéne. Semmi extra elvárás nincs csak ossza a netet és lehessen rajta nordvpn-t használni. Örülök, ha 300/150mbit le/ feltöltési sebességet tud papíron. Ha vastagabb falakat átvisz, az szintén jó hír.
-
Marcsello31
őstag
-
Magi
tag
válasz
MaCS_70 #103844 üzenetére
Szia,
Köszi szépen. Mac-em van, ha jól látom erre nincs WinBox.
Ráadásul a Mikrotik a nyaralóban van, ahova majd Augusztus első hetében megyek legközelebb...Sajnos nem sikerült elérhetővé tennem kívülről a Mikrotik-et, mivel dupla NAT-om van (Telekom elzárkózott, hogy adjon egyedi címet
) és így a VPN meg nem működik.
Nagyon megköszönném, ha tudnál segíteni a beállításban. (Illetve lenne egy olyan problémám is, hogy kb hetente jön frissítés a routerre, amit automatikusan telepít, viszont utána nem akar elindulni. Még szerencse, hogy tudom lopni a szomszéd netét amire ráraktam egy okos konnektort és azzal tudom ki/be kapcsolgatni. (Mondjuk pont emiatt akadtam ki a korábbi 4G-s routereimre is, mert kb hetente lehaltak és ugyanezt kellett játszani velük
)
köszi -
Essejó
veterán
válasz
MaCS_70 #103756 üzenetére
Ha nem kaphatjuk meg azt amit akarunk, akkor annak kell örülni, amit kaphatunk.
Esetleg lecseréli az Asusokat Tp linkre, bár egy Tp link outdoor mesh képes AX Wifi Ap, már ha van olyan. Akkor az az árkategória lehet, ami már vigyáz a gyerekre, leviszi a szemetet, és hó végén kölcsönt is ad. -
Multibit
nagyúr
válasz
MaCS_70 #103588 üzenetére
Ne keverjük ide a programozást
Semmi köze a házi routerekhez. Tudom, programozok 🙂 A relációs adatbázisokhoz értek.
A hálózatokat csak messziről ugatom. Azonban ami az utóbbi időkben kialakult bennem, abban szilárdan hiszek: funkciók szeparálása, ergo az egybe eszközök kerülése, nyitottság, szabadság, rugalmasság, azaz opnsense -
marci92hun
csendes tag
válasz
MaCS_70 #103173 üzenetére
Szia!
A két épület között van a 75 méteres kábel. Mindkét végén router van. Egyik amiről jön a NET, a házból.
A másik végén van a műhely ahova az említett TP link router-t vettem.
A TP link router-en kersztül csatlakozva nem jön át a teljes 300-as sávszélesség (kb 80). Ha kiveszem a rendszerből a TP link routert és a laptopot közvetlenül a 75 méteres kábelre dugom. Rögtön megvan a 300-as sebesség.
Röviden ennyi a történet. -
Essejó
veterán
válasz
MaCS_70 #103207 üzenetére
Hát bocsánat, lehet félre érthető voltam, de nekem közel a 64-hez a LAN kapcsolat az minimum a Cat5e UTP kábelt jelenti.
Nem mindig olyan környezetben laktam mint most. Tizen éve egy kétlakásosban. Bejött az első lakásba a Digi optika, a szolgáltatói egyből bridgelve lett és ment bele egy Asus routerbe, abból UTP a másik lakásba, ahol volt AP módban egy WRT54gl, amiből a lányom szobájába ment egy UTP kábel amin szintén volt egy AP modban lévő router, mert az 50 cm-es téglafalon keresztül nem volt stabil a WiFi, és neki a wifi is kellett. -
-
Magi
tag
válasz
MaCS_70 #103123 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm. Egyelőre úgy döntöttem, hogy a két ház között kihúzok egy UTP-t és a tetőtérben beüzemelek egy AP-t...
BTW az Asus elvileg mesh képes. Kérdés, hogy ahhoz csak Asus mesh ap-t lehet csatlakoztatni (a nagyházon belül is kellene) vagy bármilyen mesh bővítő megfelel?A mikrotik vs Asus témában nagyon köszi a tapasztalatot, akkor maradok asus vonalon...
-
Magi
tag
válasz
MaCS_70 #103047 üzenetére
Nekem ami itthon van Asus rt-ax58 tökéletesen megfelelő. De a nyaralóban lévő 4g-ax56 is bőven tudta azt mint router ami nekem kellett.
Viszont ami még eszembe jutott, hogy van olyan, hogy nincs egybeépítve egyáltalán az lte modem a routerrel?
Igazából nem értem miért akarnék kiadni egy rakat pénzt arra, hogy legyen egy vezetékes router a Mikrotik sxt ben, amikor azt úgysem használom...🤔És akkor ezzel egyből meg is oldódna a probléma. A WAN bemenetre menne a modem és kész.
-
Magi
tag
válasz
MaCS_70 #103038 üzenetére
Szia,
Köszi. Értem amit mondasz. Nálam ugyan szerencsére nincs különbség, hogy hol van értelme a routert elhelyezni, mindenképpen a 2 eszköz ugyanott az ablak mellett lenne.
És igen, ezt találtam meg - elvileg ez az aktuális darab:
https://aqua.hu/periferiak/mikrotik-sxt-lte6-kit-2023-sxtrfg621-ea-t1429840Emellé milyen routert javasolnál ami megbízhatóan működik?
Köszi -
Magi
tag
válasz
MaCS_70 #103035 üzenetére
Szia,
Köszönöm a válaszod. Az SXT már kifutott, illetve az LHG is ha jól látom.
Viszont ezek leginkább kültérre való eszközök, amik mellég kellene egy másik router ami adja a WIFI-t jól gondolom?Ennyire azért nem vagyok pro
. Amivel szemezek az a Mikrotik Chateau LTE6 AX.
Ezzel esetleg van valami tapasztalat?Előre is köszi
Szia
-
CoroStar86
senior tag
válasz
MaCS_70 #103020 üzenetére
Köszönöm az infót, elmondom a felállást: kisebb osztrák társasház, három lakás van egy emeleten. A középsőben van az alap router, az internet alapvetően arról jön. Onnan valószínűleg extenderekkel megy tovább a többi lakás felé, mert az Auralic hálózati lejátszóm négy helyen is látja a wifit, azonos néven. Laptopról még istenesen vesszük a wifit, de a telefonunk rendszeresen eldobálja a netet, ezt a szomszéd szobából a lakótársam is megerősíti. Ez azért probléma nekem, mert az Auralicot androidos telóról, wifin keresztül irányítom, de mivel mindig eldobja a jelet (átugrik egy másik extenderre, vagy nem tudom...), képtelenség a lejátszót normálisan használni. Pikantéria, hogy ugyanezt a routert itthon, Magyarországon is használnám két szezon közötti pihenőben, a család 1000-es optikai Digi netjéhez.
Tehát: egyrészt az eszköznek alkalmasnak kellene lennie az egyébként vezetéken brutál sebességű digis nethez wifin keresztül (jelenleg az alap eszközökkel vezetéken kb 120MB/sec, wifin 2-3 MB/sec),másrészt: az osztrák extender internetes wifi jelét is el kellene kapnia, normálisan, stabilan tovább osztania.
Remélem sikerül egyértelműen és sallangmentesen fogalmaznom.
Előre is köszi ismét a segítséget! -
blakey
titán
válasz
MaCS_70 #102860 üzenetére
…de a wifi már csak ilyen -- kiszámíthatatlan. - Igen, ez ilyen, nálam csak a stabilitásban és ezáltal a sebességben voltak eltérések, a lefedettségben gyakorlatilag semmi. Most, hogy MESH-t használok (már bánom, hogy nem korábban léptem meg) 0 Wifi problémám van, mindenhol, mindenkinek jut elég térerő és sebesség.
-
blakey
titán
válasz
MaCS_70 #102855 üzenetére
Rengeteg routert használtam (azokat is, amiket felsoroltál), a most kapható routerek hatótávja gyakorlatilag megegyezik és ezáltal a "jelerősség" is, 1 dologban vannak különbségek, mégpedig a kapcsolat stabilitásában, pl. nálam a TUF-AX4200-as stabilabb (ezáltal jobb) kapcsolatot biztosított, mint az GT-AX6000, természetesen a távolabbi pontra értendő, ami nálam három fallal odébb 15 m-re van, de önmagában egyik sem válthat ki egy jó MESH-rendszert.
Olyan tapasztalatom pl. nem volt, hogy az AX58U-m 11m-ig "adott Wifit", míg a GT-AX6000 15m-ig, mindegyik kb. pont ott "fogyott" el. -
DVlad
őstag
válasz
MaCS_70 #102188 üzenetére
Ciao!
Most érkezett el a vásárlás ideje (a vezetékezés elkészült az 5400 és a leendő második router között).
Azt szeretném kérdezni, hogy van különbség az Asus RT-AX53U és az ASUS (AX1800) RT-AX52 között?
Illetve, ugye jól gondolom, hogy jobb eredményt érnék el, ha még egy 5400-at vennék?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
BitRider
senior tag
válasz
MaCS_70 #102339 üzenetére
Értem, de mégsem. Nekem kifejezetten pozitív eddig a balansz a TP irányába, pedig mindkettőből volt több.
Próbáltam visszaolvasgatni itt, meg kifejezetten típusokra is rákeresgéltem, de sehol nem jött konkrét válasz, csak annyi, hogy válassz ASUS-t... öhö, ok. De hogy mitől jobb egy ASUS mesh, az nem derült ki. Nekem nem kellenek mélyremenő beállítások és módok, csak működjön rendesen az SSID repeat és ennyi.
Vagy akkor inkább így kérdezem: szívtatok már kifejezetten EasyMesh-es TP-Link eszközökkel, amik az utóbbi 3 évben jelentek meg?
-
Spec
őstag
válasz
MaCS_70 #102283 üzenetére
Nem tudom mi ebben a rosszindulatú. Igen, általánosítás, sztereotipizálás, ezt aláírom. Az én ismeretségi körömben lévő emberek, akik ebben a jövedelemsávban, meg felette mozognak, viszont pont alátámasztják ezt. Sőt az ennél jóval szerényebb jövedelműek is. Jó részük még azt sem tudja mi az a mesh, nem hogy igénye lenne rá. Valószínűleg ez attól is függ kit milyen emberek vesznek körül. IT/telekommunikáció/média szektorokban mozgó emberek között nagyobb lehet az aránya azoknak, akik erre igényesek, érzékenyek. Minden más területen meg kevésbé.
De szerintem alaposan túltárgyaltuk már a témát, és leírtam, hogy az összegeket se én találtam ki, hanem a korábbi témával foglalkozó posztok, ajánlások alapján írtam. Azt is leírtam, hogy elfogadom, ha valakinek erre van igénye, és áldoz rá. Én nem tartozom közéjük, de ez meg az én dolgom. A zsebekben, és a jövedelemszintekben se én kezdtem túrkálni, nem én hoztam fel ezt se. Részemről lezárhatjuk a témát. -
Multibit
nagyúr
-
jookomak
őstag
válasz
MaCS_70 #102127 üzenetére
Nálam az emeleti zárt tárolóban jön be a net, oda van felszerelve a szolgáltató doboza. Így nem okozott problémát az Asus ax82u-t választani, szépen el van rejtve. Egy modern minimalista/skandináv stílusú helyre nem szívesen raknék rog gamer steveblood cod editiion kütyüt. A ps5 épp elég, hogy csúnya tárgy legyen elől.
-
fokukac
nagyúr
válasz
MaCS_70 #102127 üzenetére
Ez így elméletben oké, de ha fejmagasság fölé rakod, akkor oda is kell vezetni a kábeleket.
Biztos van olyan lakás, ahol lehet úgy, ahogy mondod, de modern, amerikai konyhás, neadjisten tetőtéri lakásokban nem úgy vannak ezek a dolgok. Rakhatnám a konyhaszekrény tetejére pl. de oda vinni a kábeleket tök nagy macera lett volna. szóval nálunk az előszoba melletti komódon van, mert onnan besugározza a nappali fal mögötti részét és a folyosón át a lakás túlfelére is elér a jel (80 m2 összesen), és pl. rá tudtam dugni az erősítőt és a médialejátszót is kábelen. (Ilyen kis egyszerű fehér, egész diszkrét TP-Link C8. E helyett keresnék valami újabbat, de nincs, már csak halálcsillagok, rombolók és darth vader sisakok vannak)De ha ekkora tér van, akkor mindenképpen látszik, akkor is, ha a szekrény tetején van.
pláne, hogy amit Petee87 kollega linkelt, az ilyen 8 piros piros antennás, sőt, inkább, szárnyas csoda volt -
-
totomusic
tag
válasz
MaCS_70 #102050 üzenetére
Teljesen megfelelőek a műszaki paraméterei is. Eredetileg ASUS RT-AX1800U-t akartam venni, de nem a kinézete miatt, hanem mert az olcsóbb, aztán funkciói és kinézete miatt jobban tetszett a TUF AX4200. Fogyasztása ugye körülbelül 5 Watt, és jól kezeli a wifis eszközöket
Viszont, ami nem tetszik rajta, és utólag jöttem rá... A 4 darab LAN porton nincs izolátor trafó? Ahogy a TUF AX6000-nél sem? Miközben szokás rá tenni ilyeneket, számomra érthetetlen, hogy itt miért hagyták ki... TUF LANGuard sincs, mert minek? Ugye ez főleg villámvédelem miatt lenne fontos.
-
totomusic
tag
válasz
MaCS_70 #102047 üzenetére
Nem így gondolom. Polc tetején van a router, mégpedig azért, hogy az egész lakást lefedje megfelelően. TUF AX4200 szubjektíven, és műszakilag jól mutat a polc tetején, míg szintén szubjektíven GT-AX6000 már nem mutatna jól. Ennek a szerkezetnek is megvan a helye! Cyberpunk 2077-ben például! De nem a polc tetején! Saját vélemény.
Ráadásul ha már 100 ezret fizetnénk egy routerért, alapelvárás, hogy tudja a Wifi 7-et. De változóak az igények... általánosságban szerintem bőven elég most az AX4200, amíg nem lesz kifejlesztett Wifi 7.
-
lasz10
junior tag
válasz
MaCS_70 #102008 üzenetére
És miért jó nekem, ha a beltéren kb. 100/30 Mbps-t tudó routert kieszem a teraszra, ahol kb. 48/8-at tud? Van egy pár Yagi LTE antennám, azzal se gyorsabb, mint magában beltéren, a tornyot látom, a ház a hegytetőn van, közötte semmi...
A 100/30 eddig mindenre elég, van 4 kamera, 5 hőmérő, 3 firetv stick, 1 apple tv+ (ezek értelemszerűen nem egyszerre mennek, csak az, amelyiket nézem). Laptopban és iphone-ban van külön mobilnet.
Ha valaki arra nem tudja a választ, amit kérdeztem, miszerint ugyanott 4G+ jelnél jobb-e az MC801A, mint az MF297D, inkább ne ajánljon kétszázezres kültérit, optikai netet (ami nincs a környéken), vagy költözést.
Felesleges volt megkérdezni, egyszerűbb (és hatékonyabb) ha kihozok a Yetteltől egyet, 3 hónapig lemondható Otthonnettel, és kipróbálom. -
HdRew
őstag
válasz
MaCS_70 #101976 üzenetére
Az is nagyon jó.
Végül akkor úgy döntöttél, hogy marad?
Asszonynak a router dizájnja nem tetszik, mert tényleg elég nagy, úgyhogy az alsó szintre fogom vinni az AX82U-t, az emeletre pedig a "monster"-t. Mondjuk ott lesz a dolgozószoba is, meg a PC is, lehet jobb lesz így.
-
thmsk
csendes tag
válasz
MaCS_70 #101975 üzenetére
Már akkor is tudtam amikor megvettem 2016-ban.
Viszont érdekes módon eddig nem kellett hozzányúlni, a net és a wifi is mindig jó volt.
Értem, hogy egy márka és elméletileg rosszabb mint a TP-Link ettől még jó volt 8 éven keresztül, a TP-Linkeket meg két évente cseréltem.
-
zsigaviper
csendes tag
válasz
MaCS_70 #101822 üzenetére
Az aktívan csatlakoztatott eszközök száma csak nőni fog,
(okosízzó, okoshűtő, okosotthon stb.), szóval röviden jövőtállóság miatt, ill egy erősebb router talán jobban megbírkózik majd hálózaton átmozgatott 4k tartalmakkal, torrent, streaming, ill tőlem kapott folyamatos barkácsolás. Most ugye csak a rpi/pihole van, de gondolkodtam már home szerverben, házilag épített nas-ban…
De ha azt mondjátok, hogy emiatt felesleges cserélni a meglévő asus ax55-t, azzal is együtt tudok élni. És még pénzt is spóroltok nekem -
HdRew
őstag
válasz
MaCS_70 #101804 üzenetére
Megmondom őszintén, én azt a funkciót nem használom, csak rácsatlakozok a 2.4/5 ghz-es csatornákra azokkal a készülékekkel, amikre akarok internetet. De picit jobban rákerestem most, és majd később lehet élek ezzel a lehetőséggel, ez perpill nem tántorít el a Merlintől. Idáig nem volt bajom belőle, kellően hosszú és sok karakteres a jelszó a wifihez.
-
HdRew
őstag
válasz
MaCS_70 #101791 üzenetére
Az tuti, hogy van, csak még nem költöztünk át teljesen. Viszont az internet addig is jól jön, mert van, hogy fél-1 napokat már az új helyen kell lennünk hétköznap is, és akkor legalább tudunk dolgozni közben, nem kell szabit kivenni.
Dehogynem, nem valami jó ez a dizájn, a 82U-nál is az elsők között volt kb, hogy kikapcsoltam azt a knight rider-szerű fényjátékot.
Most hirtelen ránéztem az árukeresőn pár linksys routerre, hát nem sok vélemény van róluk, vagy ami van, az sem valami biztató. És ahogy pár dlinket is néztem, ahhoz képest is az Asus jobb teljesítményt ad olcsóbban, nagyon durva.
Ma van egy kis időm, lehet feldobom a Merlint a RoGra.
-
memorix
senior tag
válasz
MaCS_70 #101791 üzenetére
Amúgy megemlítettem hogy a TUF AX 6000 közel hasonló sebeséget bír mint a ROG AX 6000 - s
VLAN nincs a TUF van és pár beállítási lehetőség. A TUF designja egy picit szebb és kisebb a készülék mint a ROG AX 6000 -s. TUF-ra nincs merlin. A TUF-ba Mediatek chip van. A GT -ben broadcom chip van. Merlin jellemzően csak Boardcomra van.
-
Alex91
félisten
válasz
MaCS_70 #101787 üzenetére
Be is van kapcsolva rajtuk a szuloi felugyelet, es hasit is gigabiten rajtuk a vezetekes net…
Nalam sincs kulonosebb gond, de nincs radugva usb-n semmi, hogy a 2,4 GHz-et kiloje, nincs bekapcsolva semmi extra, hogy az internet sebesseget lefelezze. Es a FW-re visszaterve, volt olyan FW rajta, ami az 5 GHz-et eleg gyakran kiakasztotta, ezt aztan kesobb javitottak mondjuk, de addig is csak bosszankodott az ember, meg kereste a beallitasokban a hibat…. Azt nem ertem, hogy bekapcsolok valamit, aztan meg kikapcsolom, es a router megse all vissza a bekapcsolas ellotti allapotba. Lehet ujra konfigolni, vagy szerencses esetben eleg a lementett konfigot visszatolteni. Nem ertem, hogy regebben net szakadas eseten pirosan vilagitott a led, most meg nem az ujabb FW-vel… Es lehetne sorolni meg a faxszasokat. Ha valami xarul mukodik, akkor ne tegyek bele, mert igy ez a fogyaszto atverese! Ha 60k-bol nem megy, akkor ne eroltessuk, inkabb keruljon 120k-ba de akkor mukodjon is normalisan!
-
Alex91
félisten
válasz
MaCS_70 #101785 üzenetére
Te milyen "egy csomó FW hibáról" tudsz?
Hogy klaszikustol idezzek: Továbbá erősen aggaszt Merlin álláspontja, amely szerint a 3.0.0.6-ra azért nem épít, mert az nem elég stabil.
De te is olvasod rendszeresen ezt, meg az Asus router topicot is, szoval tisztaban vagy vele...
-
Lasersailing
senior tag
válasz
MaCS_70 #101770 üzenetére
Sajnálom!
Ami azért ebben bosszantó, hogy a honlapjuk szerint VLAN -ra alkalmas a GT-AX6000, de ezek szerint ez nem teljesen igaz. Legalábbis az én olvasatomban akkor lenne igaz, ha a 3.0.0.6-ra ő maga is felajánlaná a frissítést.
expertwifi-től elállok, de most igazából nem tudom mi lesz helyette. lehet marad az N18U.memorix: köszönöm olvasgatok, de asszem marad a régi router amíg bírja.
-
memorix
senior tag
válasz
MaCS_70 #101770 üzenetére
itt a leírás hogy kell setupolni a VLAN-t.
másik leírás vlan setupról
igen, merlinre íják hogy nincs még:
Not Merlin, but Asus's latest firmware for the GT-AX6000, 3.0.0.6.102_21514, does have VLAN functionality. Worth a try, unless you have to have both VLAN and Merlin. It isn't clear if Merlin will support the 3.0.0.6.* Asus firmware yet, but seems to me that there's a real good chance that will happen at some point.
Az utolsó hivatalos asus FW verzió
ASUS GT-AX6000 Firmware version 3.0.0.6.102_21514
Version 3.0.0.6.102_2151460.31 MB 2023/06/20
Amúgy mi az első benyomásod a routerről? -
Lasersailing
senior tag
válasz
MaCS_70 #101745 üzenetére
Máshol már írtam, de a VLAN-ra van egy lehetséges megoldás, amelyet nekem még nem sikerült megtalálnom, de hátha...
A Merin FW-ben benne van a VLAN -- CLI-ből konfigurálhatóan, akárcsak mondjuk az IOS-ben. A neten (pl. SNB forums) elvben van is egy csomó script, bár legtöbbjük azért, mert az írójuk is segítséget kért, mivel nem működnek.Írtad, akkor válaszoltam, de nem linkeltem, hogy Tomatora milyen szenvedés árán sikerült beállítani. hát íme::
[link]Ha tomato-ban ennyi idő volt, ilyen lelkes supporttal ezúton is hála Nekik!
, akkor Merlinben ez szerintem minimum két hét lenne...
Szóval mindenképpen out of box megoldásra van szükségem. (és azzal tisztában vagyok, hogy az hogy expertwifin nem sikerült beálíltanom, az user error, nem is ezért kell mennie, hanem a gyenge és nem eléggé irányítható antennák miatt.)
Eddigiek alapján próbálok a GT-AX6000 külsejével megbarátkozni, de mindenképp megvárom a véleményed róla!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest