- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Fotók, videók mobillal
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parson
addikt
válasz
Parson #104649 üzenetére
Update:
vettem Amazon.de-n egy pár Bingfu 6 dBi-s közvetlenül csatlakoztatható beltéri külsö LTE botantennát, és voila, sokkal jobb lett a jelvétel... így is csak ~20 Mbit/s körüli, de átmeneti megoldásnak ez tökéletes fejlödés lett potom 10 EUR-ért... A többi ötletet meg egyelöre elrakom talonba...
Ami a szégyen, hogy a TP-Link customer service nem tudja megmondani a saját terméke (TP-Link Archer MR500) külsö antennáinak a dBi (anttena gain) értékeit... neten meg SEHOL nem találom... Legalább egy következetes mérési metodikával sikerült visszaigazolni, hogy az új 6 dBi-s antennák viszont vmivel erösebbek és jobbak, mint az ideiglenesen használt TP-link antennák / HUAWEI belsö antennája...
A lényeg hogy ideiglenesen problem solved... köszi mindenkinek aki közben segiteni próbált.
-
-
válasz
Parson #104647 üzenetére
Nem állítom, hogy nincs ilyen, de én még sikeres antennacserés kísérlettel nem találkoztam -- bár Nálad ugye meglevő külső csatlakozási pontok vannak. Legjobb esetben olyannal, amelyik elfogadható részsikert hozott. És hozzáértő csinálta.
Ami tényleg nem kerül semmibe, és nem kockáztatsz vele semmit, az a botantennáid irányítottá berhelése papírból kivágott reflektorokkal. Ilyet láttam már működni szükségmegoldásként. Éppen annyit javított egy reménytelen helyzeten, hogy legyen valamicske net.
Netes rendelés esetén a két hetes elállási jog pont az ilyen esetekre van kitalálva. Nézz ki egy antennákkal foglalkozó antennaboltot, és még tanácsot is adnak. Ennél jobb ötletem sajnos nincs.
Ha nem sietsz, és a Budapest-Veszprém-Csorna háromszög csúcsai környékén előfordulsz, akkor kipróbálásra oda tudom adni az SXT-t. (Sima LTE-s.)
MaCS
-
válasz
Parson #104644 üzenetére
Ha ez Számodra valóban hordoz szubjektív értéket (tanulás, hobbi), az egy egészen más szempontrendszer. Más az értéke.
De megint csak csendben jegyezném meg, hogy a hosszú antennakábellel szórakozás nem éppen eredményez időtálló tudást. Rádiócsövekkel vagy floppylemezekkel játszadozva is érdekes tudást és tapasztalatokat lehet szerezni, de egy nagyon szűk területet leszámítva ez már halott terület.
Az analóg jeltovábbítás jó okkal megy ki a divatból, mivel teljesen felesleges, ámde komoly veszteségeket okoz. Nagyok speciális felhasználási eseteket leszámítva egyszerűen nincs létjogosultsága. Egy otthoni internetkapcsolat esetén ez szó szerint azt jelenti, hogy az előfizetési díj jelentős részét egyszerűen kidobod az ablakon.A HardverAprón egyébként rendszeresen jelennek meg Mikrotik SXT-k/LHG-k egészen elfogadható, a tervezett antennáddal összemérhető áron.
Egyébként én is fel fogok tenni egyet, de majd csak később, tehát nem a potékámat akarom Rád erőltetni.MaCS
-
4Grider
félisten
-
válasz
Parson #104640 üzenetére
"Hiába meredek, ha a jelet kültérröl kell bevezetnem vhogy, akkor nem tudom elkerülni ezt a hosszt. "
Éppen erről beszélek!
Elkerülni nem, de megkerülni meg tudod. Mégpedig azzal, hogy UTP-t vezetsz ezen a hosszon, amelyet nem érdekel a csillapítás. Ezzel a tíz méteres antennakábellel komoly problémáknak adsz teret.Az UTP ráadásul sokkal könnyebben szerelhető, vékonyabb, hajlékonyabb, kevésbé sérülékeny, ellenőrizhető. És lesz vele egy tákolt, inkonzisztens rendszered.
SZERINTEM rettenetesen rossz megoldást választottál.
MaCS
-
válasz
Parson #104628 üzenetére
10 méter antennakábel már elég meredek! Számold csak ki, hogy mennyi a csillapítása! (Én már a 2-3 méterekről is lebeszélek mindenkit.)
Az SXT egy LTE-modem és teljes értékű (professzionális szolgáltatáskészletű) router egyben. De routerként nem ajánlom használni, bár elvi akadálya nincs -- de nem túl erős, csak két LAN-portja van és nincs benne wifi.
Az ajánlott megoldás tehát az, ha az SXT-t (neaggyisten LHG-t) az ember LTE-Eth passthroughba állítja (a Mikrotik rendszerében mindent is lehet konfigurálni, és ennyit még csak nem is nagy ördöngösség), amivel modemmé fokozza le, és a belőle kijövő kábel mehet a saját routerbe, mintha csak a szolgáltatói eszközből vezetne ki.MaCS
-
Parson
addikt
válasz
Parson #104627 üzenetére
Oh yeah... olvasgatom a kézikönyvét ennek a Mikrotik SXT LTE6 kit -nek, és hát ez egy nagyon jó kis eszköznek tünik, de kicsit ágyúval verébre érzem a szitut...
Szerintem veszek egy potom 40 EUR-s PREMIUMX LTE Antenne-t elöször, aztán azzal kisérletezgetek elsö körben, aztán ha eleget szoptam vele nulla eredménnyel, majd akkor bonyolódom csak bele egy ilyen Mikrotik-nek a telepitésébe... közben ha a 40 EUR-s mégis hoz vmi csekély fejlödést, akkor lehet már az is elég... (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy jelenleg sem használhatatlan a rendszer, és az igények sem olyan magasak, hogy 180 EUR-t + komplett átépitést invesztáljak most ebbe hirtelen). Viszont a termék linkjét elmentem késöbbre, ki tudja... -
válasz
Parson #104618 üzenetére
Az utólagos antennázás mindig baromi nagy lutri. Maga az analóg antennavezeték eleve egy gyenge pont (csillapítás...), amelyik érdemben rontja az egész koncepció sikerét. De egy papíron tökéletes és a számok és tesztek alapján megfelelő antenna is okozhat csalódást. Amint egy ezzel foglalkozó barátom szokta mondani: a rádiófrekvenciás átvitel fekete mágia. Nagyon sok ilyen antennás próbálkozást láttam már, de a profiknak is többször nem jött össze, mint igen.
Egy dedikált külső eszköz (én mondjuk beltéren használom) mindezt a problémát megoldja. Nincs analóg antennakábel, ellenben sokkal nagyobb a rugalmasság.
45e Ft egy Mikrotik SXT LTE6. Van két heted kipróbálni. Nálam stabilan 90/50 Mbps-ot hoz 1700 méterre a toronytól.
MaCS
-
válasz
Parson #104616 üzenetére
A beltéri mobilnetes eszköz törvényszerűen egy komoly kompromisszumra kényszerít, hiszen egészen máshol van jó helye egy mobilnetes és egy wifis antennának. (Analóg antennakábelt toldani pedig csak nagyon ésszel, nagyon módjával...)
A botantennák, és az Általad kinézett eszköz is ráadásul omnidirekcionálisak, azaz a térerő jelentős részét (nagyobb részét) a semmibe küldik.
A megoldás a dedikált kültéri, irányított antennás eszköz. És egy Mikrotik SXT LTE6 még csak nem is drágább, mint ez a kinézett valami.
MaCS
-
4Grider
félisten
válasz
Parson #104613 üzenetére
Párszor leírtam, hogy céges beszerzőként havi sok százezret (inkább milliókat) költök informatikai és kommunikációs eszközök beszerzésére és implementálásra. Mondjuk Huawei 4G routert már legalább három éve nem veszek, csak 5G-st. És antennát meg azért nem, mert tele a raktár a korábbi sikertelen kísérletekkel. Ha távolról kell venni/adni, akkor nem utólagos antennákkal kell megpróbálni kiváltani azt, amire a céleszközök valók.
-
Parson
addikt
válasz
Parson #99935 üzenetére
Sziasztok!
Yettel szolgáltató adott egy belsö antennás router-t (HUAWEI 4G CPE 3) külsö antennák nélkül, de a routerhez külsö antennák csatlakoztathatóak.
Vettem elötte egy TP-link Router-t az összefoglalóból ajánlva, mert legrosszabb esetben ez a tp-link router megmarad nekem…Na most tesztelgetem a lefedettséget, és próbaképpen feldobtam a szolgáltatós routerre a külsö antennákat a TP-link (TP-LINK Archer MR500 4G+ Dual Band Gigabit mobiler WLAN Router) dobozából… hát az eredmény mérésekkel is igazolva egyértelmüen jobb.
Na most jön a kérdés, hogy hol lehetne hasonló külsö antennákat venni, fölösleges router nélkül ??
Bocsi a láma kérdésért, de eddig sose futottam bele ilyen problémakörbe. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Mobil flották
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- VoLTE/VoWiFi
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo Miix 510-12IKB : i5-7G I 8GB I 256GB SSD I 12" Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest