- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Magyarított Android alkalmazások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
engineeeer #84896 üzenetére
A Digis routert a szolgáltatóval, optimális esetben ha ott a saját router addigra akkor bekötéskor mindjárt a szerelövel Biridge módba kapcsoltatod, és a gigás lanportjáról viszel kábelt a saját routered wan portjára.
-
válasz
engineeeer #84896 üzenetére
A digis eszköz LAN-portjára kell kötnöd a routered WAN-portját. (A digis WAN-portja maga az optika kell, hogy legyen.)
Nem kell átalakító, hiszen az maga a digis eszköz.
MaCS
-
Kroni1
veterán
"továbbra is a "legerősebb" ajánlásom UTP kábel a két szint közé"
Van arra valami infó, hogy mennyivel jobb mesh-ben egy kábelen összekötött mesh controller és mesh node router teljesítménye ahhoz képest ha ezek csak wifin kapcsolódnak egymáshoz?! Gondolom ahol lehet a kábeles sokkal jobban ajánlott, csak kíváncsi vagyok ez gyakorlatban mit mutathat..
-
engineeeer
tag
Rendben köszönöm.
Még lenne egy elég amatőr kérdésem.
A digis routerbe optikán jön a net, viszont az eddig tárgyalt routereken ethernet port van.
Amikor megjön az új router vennem kell-e átalakítót vagy a digis eszköz megmarad és azt kössem rá a WAN portból az új router WAN portjára ethernet kábellel?
-
bvdub
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm a részletes választ és a segítséget!
A kábelezés szerencsére csak a hét második felében valósul majd meg, így szólok a villanyszerelőnek, hogy akkor Cat6 kábeleket húzzon be.
Sajnos viszont a Telekom állítása szerint csak akkor cseréli nekem a már meglévő HGW-t ha az elromlott (talán említettem, hogy Kaon CG3000-t küldtek, ami a specifikációk alapján AC-s), így ez nem tudom, mennyire valósítható meg. NAS-ként egyébként Synology DS218 van betervezve.
Igen, a feleségem dolgozószobája lent van, konkrétan a garázzsal szemben, viszont oda nem tudjuk átvezetni a falban az UTP-t (abba az irányba nem került cső kialakításra), feleségem pedig megőrül, ha kábeleket lát, így nála marad a WiFi
Még egyszer köszönöm az ajánlásokat!
-
-
dkess
őstag
válasz
Vrtboy #84891 üzenetére
OK, a smiley azért volt ott, mert Gubek-Einste alapból szereti a AC65P -t ajánlani. Amennyiben max. 30K HUF határ mellett kérnek AC -s router -t akkor meg pláne ...
Aztán non-plus-ultra, ha a kérdező (jelen esetben Te) kezded el az előbbiek mellett még emlegetni is az AC65P -t ...
-
dkess
őstag
válasz
engineeeer #84878 üzenetére
Olvastam a későbbi hozzászólásaidat és Gubek-Einste -ét is.
A részemről két dolgot emelnék ki:
- ez nem lesz újdonság: továbbra is a "legerősebb" ajánlásom UTP kábel a két szint közé,
- Asus Aimesh esetén tudd azt, hogy elég "változatosan" tud működni. Azonos SOC -al rendelkező router -ek használata erősen javallt (Asus -nál vannak "érdekes" kombók típusok terén ugye), de még inkább akár két azonos típus; AC-AX "mix" -eket ne erőltessük - valamint a paletta teteje és belépős modelleket se nagyon együtt.AC65P - AiMesh nincs (azaz, ha úgy döntenél, hogy kellene még egy router, akkor ...). Amit nem írtak, hogy ez OpenWrt -vel nyújt kvázi olyan teljesítményt ami "sok mustárral elmehet" Nálad.
RT-AC66U B1 2 Pack - nem rossz cucc, de a kvázi dupla felárát nem éri meg a dupla AC57U v3 -hoz képest ...
@Vrtboy,
Ez magaslabda lesz Gubek-Einste -ének
--> AC65P
-
Vrtboy
tag
válasz
Gubek-Einste #84884 üzenetére
Köszönöm szépen. Mindig van valami ami miatt kiesik a kiszemelt.
Tényleg utolsó:
30k körül AC router -t tudsz esetleg javasolni (1750 legalább) ami tudja a mobilos App-t és a DM -t gyárilag?
(nem szeretnék Nas-t, gyerekek miatt meg a havi 3-5 mese letöltés nagyon kényelmes lenne távolról ..)Az Ax58u-t nem venném meg mert feleslrgesnek érzem amíg nincs AX kliensem egy sem...
Köszönöm szépen
-
válasz
racskobalazs #84887 üzenetére
Asus AC1200GU vagy AC65P megfelelő lesz.
-
racskobalazs
senior tag
válasz
Gubek-Einste #84881 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
50m2 panel, alapesetben eszközök között max 1 fal és 10m.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Jelenleg 100-as digi, de amint lesz köttetek gigabitet.
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
WiFi-n: 4 (2 telefon, laptop, tv) kábelen 2: Asztaligép+"szerver"gép.
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
DDNS támogatás, VPN szerver támogatás, több mint 2 port, gigabit lan/wan. Legyen valamivel normálisabb VPN teljesítménye mint a jelenleginek (RT AC53 ~3MB/s). Esetleg egy normális 2,4 és 5ghz speed sem árt.Előre is köszönöm
-
válasz
engineeeer #84885 üzenetére
Hardverben ugyan az mint az AC66U B1 így az sem.
-
engineeeer
tag
válasz
Gubek-Einste #84882 üzenetére
Esetleg az AC68U? Ugyanígy 2 darabos packban lehet kapni 61.000?
-
-
-
válasz
engineeeer #84878 üzenetére
Már nem éri meg az AC66U B1.
-
válasz
racskobalazs #84876 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20 -
Vrtboy
tag
Sziasztok,
Valaki meg tudja erősíteni vagy cáfolni hogy az AC65p esetében a gyári firmware -Ben a Download Master benne van -e?
Köszönöm szépen
-
tylerddd
veterán
Üdv! Érdeklődnék, hogy az ASUS RT-AC66U B1-t használja-e valaki valamilyen mobilnetes stick-kel? Van esetleg bevált darab, amire érdemes rámenni?
Illetve SIM slottal rendelkező router is érdekelne, amin legalább 1 LAN port is van! Köszönöm!
-
engineeeer
tag
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Ahogy visszaolvastam a Xiaomi routerekkel kapcsolatban nem nagyon vannak tapasztalatok. Én azért megkérdezem, hogy az AC2100 vagy az AC2350 lenne jobb vétel?
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan problémába futottm, hogy van egy Asus RT AC53 routerem, eddig teljesen jó volt, elég volt mindenre. Viszont múlthéten beüzemeltem egy kisebb nas-t otthon, csináltam hozzá ddns-t, vpn szervert routeren s az a gond, hogy ha nem otthon vagyok és szeretnék letölteni, akkor elég limitált, kb 3mbps amit el tudok érni, ahogy néztem, amint elkezdtek le/fel tölteni a vpn mögötti nas-ra a router cpu plafont ver.
Ezen érdemben lehet segíteni mondjuk egy új routerbe való beruházással a 30k alatti tartományban? Vagy ebben az árkategóriában ne nagyon keressek "csere" eszközt?
Más indok amiért lecserélném, hogy mostmár mindkét lan portja foglalt és a 750mpbs kombinált 2,4-5 ghz teljesítménye is (ha végre hozzák a gigabitet) kevéske lesz.
Előre is köszönöm! -
-
-
-
kezo0
addikt
válasz
berta1956 #84851 üzenetére
Csak kiváncsiságból kérdem, mert másodszor említed a tévéadások elérhetőségét: ez hogyan kapcsolódik a routerhez ill. a hálózatodhoz? Mármint az, hogy most nem minden csatorna jön be a tévén. Ha jobban lefedi majd a router a házat, akkor több tévéadás lesz fogható...?
-
bonat
senior tag
Sziasztok
Tudnátok mondani pár WiFi routert, aminek nem fix az antennája, hanem leszedhető? -
dkess
őstag
Egy olyan gyors kérdésem lenne, hogy a kábelezésnél ügyeltetek arra, hogy a 10 Gbps -re is képes legyen? Ahol már most gigabit van - és azért már rengeteg panelben is gigabit FTTH van - ott azért már ez valószínűleg a nem is oly homályos és távoli jövőbe vesző dolog ... Persze egy Cat5E még tökéletesen kiszolgálja a 2.5 illetve 5 Gbps -t is, de ennél "bonyolultabb dolgot már nem bízunk erre például ...
Szintén apró kitekintés még másik irányban, hogy a T már a gigabit -es internetjei mellé is ezt az ONT -ot adja: Sagemcom F@st 5670 (magyar használati: [link] ). Dual-Band AX -es WiFi -vel és 1 db 2.5 Gbps -es LAN porttal is (a gigabit -esek mellett) . így pl. már a 2 Gbps -es internetet is kiszolgálná. Amennyiben jól olvastam a kommunikációjukat, akkor valamennyire talán kérésre is ad(hat)nak ...
Ez egy olyan érdekes megoldásra lehetőséget biztosítana, hogy pl. a NAS (nem tudom milyen NAS -od van) UTP -jén 2.5 Gbps -es LAN kapcsolatot létesítünk. Persze mivel a többi kliens felé gigabit lenne ezért az egyes végpontoknál ennél nem lenne több, de a LAN kliensek (+ akár internet felé is) ezen 2.5 Gbps -en tudnának osztozkodni a NAS tekintetében. Persze ezt meg lehet bolondítani azzal, hogy a fenti switch több 2.5 Gbps -es portot is tartalmazzon (akkor pl. a PC -d irányában is meglenne ez a sebesség - akár másfelé is) illetve lehet gondolkodni akár 2.5 Gbps feletti LAN sebességekről is ... Nekem a NAS (alsó-közepes régi Synology) 2.5 Gbps LAN -ra is van kötve a 280 MB/s -es másolások után már nem szeretnék 110 MB/s -eseket nézni NAS -ra ...
A garázsban levő switch -nek (az IP kamerákhoz) elég gigabit -esnek lennie ...
Mivel lenne legalább egy 3+3 LAN az ONT -tól - így amennyire jól feltételezem ide terveztetek eleve egy legalább 8 portos switch -et. A garázsba meg eleve terveztetek switch -el - így oda nem kötelező az AP -t rakni (nem mellesleg ugye annak is kevés lenne a LAN portja a 6 IP kamerához). Azt jól értem, hogy a garázsba menne 2 UTP is (1 AP meg a másik a switch -hez)?
Amennyiben a kábelezés tekintetében nincsen minden kőbe vésve, akkor a második garázsba menő UTP -ből az egyiket átdobnám, hogy a feleséged dolgozószobájába menjen (apropó - ez lent van vagy fent? Feltételezem lent, de ...). Jól jöhet akár, ha időnként egy laptop(/PC) vagy éppen egy UTP -s lézernyomtató ilyesmi kábelvégre kerülhetne - ki tudja mit hoz a jövő ...
Apróság, és befejezem a kábelezés témát - húgomék pl. a kertre néző külső falon is csináltattak egy fedett konnektor/UTP/koax (TV) kiállást. Mondjuk az is igaz, hogy kb. soha nem használták ...
WiFi. Legyen akkor nappaliban egy router AP módban - korábbiaknak megfelelően LAN portjaira mehetnek: TV, médialejátszó, zenelejátszó, AVR ilyesmi.
Ajánlott típusok (AX -es WiFi -ben gondolkoznék mindenképp):
- TP-Link Archer AX73 AX5400 - 39K HUF,
- ASUS RT-AX58U AX3000 - 49K HUF,
- (amennyiben van cash: ASUS RT-AX92U AX6100 - 70K HUF)Én a helyedben úgy állítanám be a WiFi hálózatot, hogy a két sávra két SSID (jelszó lehet ugyanaz - nem érdekes):
- 2.4 GHz -re: OkosTV (ami nincs kábelen), Wi-Fi -s nyomtató (ha van) - továbbá okosvillanykörte, okoskapcsoló, okoskonnektor stb. stb. Ez utóbbi okoseszközök leginkább csak 2.4 GHz -es N -es WiFi -t támogatnak és bőven elég is nekik ez a sávszélesség,
- 5 GHz -re: laptop (ha WiFi -n van használva), mobiltelók és tabletek ilyesmi.Mobiltelókra meg lehet adni a 2.4 GHz -hez tartozó SSID -t - minden más csak a csaját csoportjához tartozót ismerje ...
@rekop,
Amennyiben jobban megnézzük, akkor pl. TP-Link esetében sem mindegyik SOHO router/repeater/AP támogatja ám a OneMesh -t ... Más márkánál sincs másképp - Asus -ok közül sem mindegyik AiMesh képes. Így aztán elég "meglepő módon" az Omada -knál is érdemes odafigyelnie annak, aki ezekből akar Mesh hálózatot összelegózni, hogy pontosan melyik mit támogat ...
-
woodworm
veterán
válasz
Real_Necro #84865 üzenetére
Az openwrt-s leírásban nincs benne, de windowsra van az asusnak saját tftp kliense. Ha ellátogatsz oda, az asus topikban kapsz segítséget. Openwrt előtt érdemes lehet kipróbálni a módosított asus fw-t is. Az ac65p/85p-re még csak snapshot van, ha valaki frissen akarja tartani, akkor a luci (webui) felrakásáig parancssorban kell ténykedni.
-
rekop
senior tag
Ebből szerintem nem egyértelmű, hogy igen. Fast roaming feauture-ként hivatkozik a 802.11k/v szabványra, viszont ezeket nem mindegyik AP támogatja.
Kicsit rákeresve a TP-Link community fórumán pedig azt írják, hogy "802.11r is not support by any Omada EAP at this time".
Jah, egyébként meg a másik dolog ami biztos: az adó... -
bvdub
csendes tag
Elnézést kérek, jogos, visszaolvasva valóban nem volt túlságosan egyértelmű és specifikus a leírásom. Végigmegyek a kérdéses pontokon:
- A HGW egy Kaon CG3000, legjobb tudomásom szerint ez még AC-s.
- Igények: utánaolvasván, meglátásom szerint a Mesh egy kicsit túllövés lenne a mi igényeinknek, alapból a fontosabb, valóban nagyobb sávszélt igénylő eszközök kábelen futnának. Ami Wifi-ről menne: feleségem dolgozószobájában alkalomadtán élő oktatóvideókat gyárt telefonról (full hd), így ott a stabilitás elég fontos szempont. Ezen túlmenően a nappaliban Netflix, illetve a kertben, ha úgy van sima általános böngészés. A nappali ablakai kertre néznek, egyébként az egész telek összvissz 400nm2.- A költségkeretre viszonylag egyszerű válaszolnom: amennyiből meg lehet oldani, hogy az igényeknek megfelelően fusson. Ha ez mondjuk 100k, akkor nem probléma, de fölöslegesen nyilván nem adnék ki rá több pénzt.
Kábeles kiállások:
- felső szinten összesen 3db: 2 a dolgozószobába (PC + NAS), 1 a hálószobába (TV)
- alsó szinten összesen: alapvetően 3db-t terveztünk volna, 1db a nappali TV-hez, egy lett volna a garázsba eredetileg tervezett AP routerhez, és - ezt sajnos az előzőben elfelejtettem megemlíteni - lenne egy kamerarendszer is 6 IP kamerával, amelynek kábelei a garázsba futnak be. Ennek lesz saját switch-e, azonban a főhálózatba befutna, hogy kapjon netet (innen jött az ötlet eredetileg, hogy ha már a kamerarendszer a garázsba fut be, akkor az AP router is lehetne ott).Egyébként valóban, mivel a nappali központi helyen van és oda alapból futna egy UTP, így eléggé adja magát az ötlet, hogy a garázs helyett talán oda kellene rakni az AP routert. Viszont ennek kiválasztásában még - ha már elég specifikus a leírásom - igényelnék némi helpet
-
blakey
titán
válasz
valakky #84864 üzenetére
Padavan firmware, USA, megvan? Nem a csatornák csesztetéséről van szó, mert azt hiába b@sztatod, EU marad, gyenge jelerősséggel.
LG TV 5 GHz-en a 36-48-as csatornákat biztosan látja, 100-ast biztosan nem, a többit nem tudom. Vannak alap csatornák amik biztosan működnek minden eszközön, 2,4 GHz-en 1-11, 5GHz-en 36-48. -
valakky
aktív tag
válasz
blakey #84863 üzenetére
szerinted nem csesztettem kb. az összes elképzelhető csatornán, még az erősséget is állítva? egyedül a feltöltésben tudott jobb lenni...
cserébe nem látta az lg tévé azokon a csatornákon.
egy ax10-et használok azóta AP-ként, tisztább, szárazabb, jobb. bohóckodni se kellett vele. -
valakky
aktív tag
válasz
blakey #84845 üzenetére
jó neked, nálam rúterként és AP-ként is gyengébb wifiben az 57u v1, mint a gyárival.
rúterként hajlamos a 2.4-es sávon hogy egy jó adag idő után csökkentse a sebességet eszközönként 5-6 megabitre, ahol 40-50 volt (mondjuk azon a wifin lóg 2 ip kamera, aminek kell kb. 2-2 megabit) meg telefon, de azon se venni észre. a laptopon szoktam kiszúrni, amit kb. 2 hetente ha használom ott.
AC része se egy nagy durranás padavanon a gyárihoz képest, sőt nekem rendre kisebb sebességeket produkált, eklektikusabban mint a gyári. mondjuk pont nincs arra se szükség. de a sima rúter része atomstabil. -
dkess
őstag
válasz
19Petya83 #84857 üzenetére
Hát, ha a a 20K kemény határ, akkor márkapreferenciától függően:
- TP-Link Archer C6(v2) - AC1200 -as csak mert a legolcsóbb és nagyon akciós: Bruttó 9K HUF,
- TP-Link Archer C5v4 - AC1200 -as amennyiben CFW kellene: Bruttó 13K HUF,
- Asus AC57U V3 - AC1200 -as, csak mert Asus (abból a legolcsóbb), AiMesh képes is - Bruttó 15K HUF,
- TP-Link Archer C7 - AC1750 -as, Éppen határon. Bruttó 20K HUF, -
Vrtboy
tag
Urak,
Még egy apróság amit részben vagy egészben már más is feltett....
AC65P -t gondoltam megrendelni mert ha elég akkor 25eFt -tal beljebb vagyok az AX58u -hoz képest ( nincs Ax kliensem...így ez p
egy két évre bőven jó lenne)Szóval
- openwrt ajánlott, ezt majd meglátom h szeretnék e erre több órát áldozni h megértsem mi a helyzet ..
- kérdés hogy openwrt esetén is van valamilyen grafikus felület , vagy parancssor lesz az egész?
- openwrt esetében van IOS applikacio vagy ezt bukom?
- azt olvastam hogy AC65p gyári firmware nem tartalmazza a Download Managert ( ez nekem nagyon fontos,)Köszönöm
-
dkess
őstag
Gondolatban mindig felmerül első javaslatként (csak eddig nem írtam le soha), hogy a kérdezőnek érdemes lenne elolvasnia az írását mielőtt a 'Küldés' gombra nyom. Ugyanis, ha Ő maga ezt követően úgy véli, hogy nem adott meg semmilyen érdemi info -t ami alapján döntést lehet hozni - akkor ez másoknak sokkal nehezebb lesz?
Milyen költségkeret? Milyen igények - AX -es WiFi, Mesh stb.? Az a HGW még AC -s vagy már az újabb AX -es lesz (újabban már az utóbbit szórják ki)? Hány darab kábeles kiállás megy lefele és hova (megjelölve, hogy melyik szint)? Amennyiben kicsit tagoltabb az írás az is segít. Akkor - alsó szinten hol lenne tervezve a router helye? Nappaliban - mondjuk a TV környékén (elméletileg oda is menne UTP a set-top-box alapján)? Ez aránylag központi helyen van? Az ablakai a kertre néznek vagy máshova (tapasztalataim alapján nappaliból 2.4 GHz -en azért pl. egy 800m2 -t be lehet szórni úgy, hogy fb -re, yt -re, némi zene streamelésre, light -os böngészésre elég lehet)? A garázsnak van kertre néző ablaka?
Fentebb AP helyett routert írtam. Ez előrevetítheti, hogy a kedvezőbb rádiós adottságai és nagy vonalakban ára miatt is routert fogunk ajánlani AP módban. Ennek további előnye is, hogy "grátisz" kapunk egy négy portos switch -et is ahova tesszük. Hülye példa: amennyiben nappali mellett a TV -nél levő UTP kiállásra menne, akkor kábelesen rádughatjuk: a TV -t, médialejátszót, zenelejátszót, AVR -t avagy akár a laptop -ot is, ha "virágboltozni támadna kedvünk (gyorsabb, ha csak nem "bika" routert nézünk ide).
@rekop,
A TP-Link szerint igen: [link] . Úgy egyébként egyetlen dologban vagyok biztos: az a halál ...
-
rekop
senior tag
"802.11 k/v/r - Omada termékcsalád (ez a "pro" vonal Náluk), ez szabványra épülő megoldás."
Biztos vagy benne hogy ez a termékcsalád támogatja a 802.11r szabványt?
Én a datasheet-ben nem látok erre vonatkozó információt, csak a 802.11k/v-t említik meg, viszont ezeket sem az összes Omada AP támogatja:
Only EAP660 HD, EAP620 HD, EAP265 HD, EAP245 V3, EAP225 V3, and EAP225-Outdoor support seamless roaming -
19Petya83
tag
Sziasztok!
Sajnos úgy néz ki, hogy a jelenlegi routerem (TL-WR1043) kezdi beadni az unalmast. A céges laptopon állandóan eldobja a wifit és újra kell rá csatlakozni. Telefonokon is vacakol, de olyankor a mobilnet kisegít. A munkahelyen nem dobálja el a laptop a wifit és kábelen is stabil a net.
Milyen routert érdemes venni manapság maximum 20.000 forintig? Vagy van esetleg javaslatotok, hogy hogyan tudnám tesztelni, hogy tényleg a routerrel van-e baj? Egyik napról a másikra jött a probléma. Reset már volt és kb 4 éves.
Nincsenek különleges igényeim, max annyi, hogy legyen rajta 4 LAN port és gigabites legyen. Jelenleg 500-as Digi net van, de bízok benne, hogy emelnek a közeljövőben. 70 négyzetméteres lakást kellene beszórnia.Előre is köszi a segítséget.
-
dkess
őstag
válasz
baalika #84849 üzenetére
Pont az eredeti hozzászólásod előtt pár hsz -el ( [link] ) gyűjtötem össze a 8 portos router -eket - árral, némi rövid leírással és véleménnyel.
Úgy egyébként az egy(/két) LAN portos switch -ekkel ugyanúgy zsákutcában lennél. Ezek semmivel nem olcsóbbak/jobbak. Jellemzően "Mesh router" -ként szokták megmarketingelni és elég drágák is szoktak lenni. Többet fizetnél kevesebb LAN portért ...
Meg persze lehetne barangolni a WiFI nélküli router -ek világában vagy a kicsit egzotikusabbak felé is (pl. Mikrotik), de nem ezek kellenek Neked.
Alex91 -el értek egyet. Asus AX92U -t pont rád szabták. Ehhez vagy egy 8 portos gigabit switch -et csapsz hozzá és minden kábeles cuccot erre kötsz vagy egy 5 -öset és erre a switch -re csak a lassabb dolgokat (pl. TV, médialejátszó, AVR, nyomtató ilyesmik) ...
-
baalika
tag
-
dkess
őstag
válasz
woodworm #84836 üzenetére
Igen, ez egy olyan tipikusan igazad is van meg nem is ...
Induljunk egy kicsit távolabbról, de azért ne nagyon messziről - kezdjük a: Wi-Fi -vel. Ez a szó nem más mint "marketing bullshit". Olyannyira, hogy ezt nem a szakma találta ki, hanem konkrétan egy marketing cég. Aztán, ha mondjuk mi elkezdenénk konzekvensen "IEEE 802.11 Router" -ekről beszélni, akkor a topiklátogatók alhangon fele nézne, mint hal a szatyorból ... Pedig ez lenne a helyes kifejezés - nem?
Aztán mégis elterjedt ez a Wi-Fi kifejezés. A gyakorlatban működik, mint marketing név és mint gyűjtőfogalom is. Istenbizony nem csak laikusoktól hallottam ezt - hanem bizony-bizony egy-egy szakember száján is kicsúszott már ...
Kicsit távolabbra merészkedve elővehetjük a WiGig kérdéskörét is. Avagy a vegyük a másik nevét a Wi-Fi 60GHz -et? Tökmindegy - mind a kettő ugyanaz a marketing maszlag és bizony mindkettőt használja a szakma is. Ugye ennek is a becsületes neve IEEE 802.11ad lenne ... Ugye ezt is kicsit másra használják mint amire tervezték, de amennyiben bemész a boltba, hogy kellene "IEEE 802.11ad Router", akkor ne legyen sértődés, ha a dobozra amit kézbe kapsz meg egy negyedik féle dolog lesz írva: Wi-Fi Router ...
Lassan rákanyarodhatunk a Mesh -re. Ez pontosan ugyanolyan marketing név és gyűjtőfogalom, mint mondjuk a Wi-Fi . Egyfelől, ha jövök pl. OpenWRT -vel kapcsolatosan ilyen "802.11R Fast Transition" (OpenWRT hívja így - valójában: 802.11.r Fast Basic Service Set Transition; pl. ezen hsz -emben ebből a topikból: [link] ), akkor többen értetlenkednek, hogy "mit káromkodom" avagy "rájuk töröm az ajtót" vagy személyes sértésnek veszik ...
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy rengeteg gyártó specifikus implementáció van - akár egy gyártón belül is (!!). Most csak hülye példa - TP-Link (de hozhattuk volna bármely másikat is):
- OneMesh - SoHo router -ek, repeater -ek, AP -k ...
- Deco Mesh - Deco termékcsalád (ez pl. tud kábeles backhaul -t is),
- 802.11 k/v/r - Omada termékcsalád (ez a "pro" vonal Náluk), ez szabványra épülő megoldás.És akkor jönnek az OpenWrt féle dolgok a saját 802.11.r implementációjukkal (amit valamire fel lehet tenni valamire nem), mint "n+517" -ik fajta megoldás ...
Ez a "katyvasz" a Mesh maga. Mind az. Amennyiben az egyikre rámondjuk, hogy "csak" egy sima roaming beállítás, akkor mindre mondhatjuk ... Az a "legtöbben" meg a laikusok ezt a szót értik kb. az egészből ...
Egyébként az a szerencsés helyzet van, hogy a kérdezőnek pont van egy ASUS RT-N18U -ja. A fél topiknak meg Asus AC65P -je van OpenWRT -vel ... Mindenki megnézi, hogy legalább a szükséges beállítási lehetőségek megvannak-e és akkor a kérdező meg tudja rendelni. Aztán, ha mégsem működne avagy nem jól, akkor egyszerűen visszaküldi, mint ahogy az Asus AX55 -el is tette ... Avagy megtartja Mesh nélkül vagy éppen egyedüli router -ként használva ...
Úgy egyébként az eredeti javaslatomról vélemény? Akár Mesh nélkül?
-
Real_Necro
veterán
Hol találok összefogó leírást arról, mit kell tennem az rt-ac65el ha openwrt-t akarok rárakni, valamint mennyire lesz bonyolultabb a kezelőfelülete?
-
bvdub
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy 158nm2-es kétszintes családi ház, ahova a Telekom kábeles net (1000Mbit) tetőn keresztül jön be, a HGW pedig a padlástérben lett elhelyezve (még nem költöztünk be). A csövezés úgy lett megoldva, hogy a set top box-okhoz (kivéve 1 szobát, ott tervek szerint PowerLine adapterrel oldanánk meg), illetve az én dolgozószobámba az asztali gépemhez elmennek az UTP kábelek. A jelenlegi terv az, hogy a HGW-hez UTP-n keresztül csatlakoznak az STB-k, az én asztali gépem, plusz egy NAS (egy switch-et beiktatnék, mert nem lesz elég szabad port). Az emeleten az eddigi mérések alapján számunkra elégséges mértékben szórja a netet a padlástérben elhelyezett HGW, viszont értelemszerűen a földszintet már nem. A jelenlegi elképzelés az (de nyugodtan ajánljatok más kialakítást, mert teljesen amatőr vagyok a témában
), hogy mivel egy szabad cső lemegy a padlástérből az alsó szintre a garázsba, így ott elhelyeznék egy AP-t, ami pedig lefedné reményeim szerint az alsó szintet. A kérdés az, hogy:
1. Egyáltalán jó-e az elképzelés?
2. Ha igen, milyen AP-t ajánlanátok, amely elbírná az alsó szintet (2 laptop, plusz talán Netflix az egyik TV-n), és potenciálisan a kertet? A kertben már nyilván nem szükséges az izmos sávszél, de egy böngészésre alkalmas net jó lenne
3. Ha a kertet már nem bírná el, akkor oda milyen megoldást ajánlanátok (oda UTP-t már sajnos nem fogok tudni kihúzni)Elnézést, ha amatőr a kérdés/megfogalmazás és előre is köszönöm!
-
berta1956
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #84826 üzenetére
önálló családi ház téglafalak, szomszédok - egy szomszéd 10 méterre... a net . 500-as előfizetés , de a további kérdéseket sajnos nem értem....csak annyi igényem van, hogy stabilabb legyen az internet, lenti tv-n is minden adás elérhető legyen, és a kertben is szeretném használni a ház falától 20 méterre is...köszi sebességet néztem 57mbps letöltés és 28 a feltöltés
-
baalika
tag
válasz
Gubek-Einste #84848 üzenetére
Köszi!
1 portos AP nincs, vagy értelmetlen?
Mi az a pár router, ami szerinted ehez megfelel? -
-
baalika
tag
Sziasztok!
-Kb 70nm-es lakásba
-DIGI fiber-hez
-6-8 LAN porthoz
-60-70k körüli költséggelkeresek wifis megoldást. Lelkesedtem néhány kört az openwrt-re megtanulni de úgy állok , hogy mindenki az R7800-at ajánlja, ami rögtön kiesik az ára és a 4 port miatt. Aztán találtam olyat, ami olcsóbb csak dd-wrt támogatott de arra lehet nem is kéne cfw viszont nem vagyok benne biztos, hogy birja erőből.
A legtöbb routernek 4-5 portja van ezért az is eszembe jutott hogy létezne olyan megoldás, ami egy megbizhatobb 1 portos wifi AP és egy gigabit switch?
Mesh-re szerintem nincs szükségem elég jó helyen lenne, de megbizhatóan birnia kéne és szeretném kimaxolni a bejövő digi fiber sebességét és belül a (még ki nem épitett) NAS adatforgalmát.Köszönöm a segitséget!
-
válasz
KD6-3.7 #84833 üzenetére
A stick és a PC közt van légvonalban kb. 6-7m távolság illetve 3 fal. A mostani ZTE a PC-s szoba bejáratánál van, de igy a másik szobában már alig van WIFI jel.
A gép is wifi-n van vagy kábelen?Vajon egy 15ezer forint körüli új eszköz megoldaná a problémát?
Meg van rá az esély.Mondjuk azt nem tudom, hogy ha kérem az 1000-est akkor adnak új és erősebb routert?
Nem valószínű de kérdezzél rá a Digi-s topikban.Ajánlott eszközök 20k alatt Asus AC57U vagy TP-Link Archer C5v4 lenne, picit felette (22k) az Asus AC1200GU volna ami sokkal jobb válasz volna.
-
blakey
titán
válasz
Alex91 #84844 üzenetére
Azért nem minden esetben az ár határozza meg a valós tudást. Pl. jelenleg még kapható az ASUS RT-1200GU AC57U V1), Padavan fimrware-el egy qrva jó router, nagyon szeretem, néha előveszem és az AX92U helyett használom, semmilyen hátrányom nincs belőle, lefedettségben egy picit annál is jobb, a legtávolabbi pontokon még sebességben is kiváló. Szóval vannak olcsón is jó routerek, de ha a gyári szoftvereket vesszük alapul akkor már előfordulhat, hogy minél drágább annál jobb, de egyáltalán nem törvényszerű. Az AC65P jó router, de gyárilag nagyon butított, pedig ha gyárilag is többet tudna akkor az 50-60e-s kategóriában versenyezne, pontosan ezért érdemes OpenWrt-vel használni, mert azzal nagyon jó router lesz, de az OS megköveteli a picit nagyobb tudást.
-
Alex91
félisten
válasz
Real_Necro #84843 üzenetére
Tudom
. Itt is mindenkinek az Ausus RT-AC65P a jo, fuggetlenul, hogy 50 vagy 300 nm-es a keglije, vagy 10 vagy. 1000 mbit/s-os a netje, vagy 1 esetleg 100 eszkoz logna rajta stb. Meg beirjuk, hogy melyik osszeg hatarig melyik router, aztan dontsd el, hogy a 15 ezer ft-os jo lesz-e neked...
-
Alex91
félisten
válasz
Real_Necro #84840 üzenetére
Jo, mindenkinek szuveren joga xopatni magat...
-
Alex91
félisten
Lehet, hogy a kutyat se erdekli, de leirom!
Aki router vasarlason gondolkodik, az vegye figyelembe, hogy egy olyan eszkozrol van szo, amit eserleg evekig fog hasznalni a nap 24 orajaban! Es egyeb eszkozei teljesitmenyet is nagyban meghatarozza, hogy milyen eszkoze van. Na, most ezen erdemes sporolni?
Nem azt mondom, hogy mindenki vegyen 100 ezer forint feletti routert, de azert mondjuk 150 nm-t ne egy 15 ezer forintos routerrel akarja lefedni... -
Real_Necro
veterán
-
woodworm
veterán
Ez "csak" egy sima roaming beállítás, bár gondolom legtöbben ezt keresik mesh címszó alatt.
Nem fog működni csak olyan klienssel, ami támogatja a 802.11r szabványt. Támogatott kliensnél is előfordul, hogy hiába tud a közelebbi, erősebb ap-ról, érthetetlen módon ragaszkodik a távolabbi, gyengébb forráshoz. -
dkess
őstag
válasz
yusukee #84832 üzenetére
Szia,
Az iot eszközök (kínai vackok) mind WiFI -es ugye? Sőt, ha jól gondolom, akkor 2.4 GHz és N -esek. Adná magát a Guest WiFi - ezen eszközöknek számára csak a 2.4 GHz -et fenntartva (jelszavazva). Olyanformán, hogy LAN -hoz nincs hozzáférés (külön alhálózatra mennek), de egymást láthassák. Minden más vendég (pl. emberek) mehetnek az 5 GHz -re (de az iot vackokat, akkor Ők is látják) vagy saját WiFi -re, ha azt adod meg Nekik.
30K + AX -es WiFi= TP-Link AX50.
Ebben ezt pl. így tudod beállítani (képen kamu adatok vannak beállítva - a pipák számítanak):
-
KD6-3.7
őstag
Sziasztok!
Routert szeretnék egy 55m2-es tégla építésű lakásba. A DIGI által biztosított ZTE lenne áthidalva. A fő cél, hogy a TV-re kötött Xiaomi Mi Stick 1080-ban vigye a Plex-ről a filmeket ami a másik szobában található PC-n üzemel. A stick és a PC közt van légvonalban kb. 6-7m távolság illetve 3 fal. A mostani ZTE a PC-s szoba bejáratánál van, de igy a másik szobában már alig van WIFI jel. Vajon egy 15ezer forint körüli új eszköz megoldaná a problémát?
Akár egy + jeltovábbítót is be tudok iktatni, ha nagyon muszáj.
Ja és DIGINET100 van, de rámennék az 500-ra vagy, ha elérhető, akkor az 1000-re!
Mondjuk azt nem tudom, hogy ha kérem az 1000-est akkor adnak új és erősebb routert? -
yusukee
aktív tag
Sziasztok!
Új router után nézelődök, mert a mostani már haldoklik. Max ~30k HUF. AX jó lenne, de nem feltétel. A gyári firmware-knél lehetséges két külön hálózatot létrehozni pl normál és iot eszközöknek? Most TP-link OpenWRT-n van megoldva, de nem szeretném ráengedni a lokál hálóra ezeket a kínai vackokat.
Net sebesség: Elvileg mostanában jön majd 500 Mbps
Eszközök:
- Vezetékkel 8 eszköz (switch-el)
- WiFi: kb 15Köszi
-
dkess
őstag
válasz
Real_Necro #84821 üzenetére
Kicsit visszaolvasva. Akkor 170m2 és két szint. Egész ház bekábelezve. Az AX55 -ből és a ac65p emlegetéséből arra következtetek, hogy a keret olyan 25K HUF lenne?
A router -ek terén mi újság? Jól értem - a N18U megvan még? Az AX55 meg vissza lett küldve? Az AC65P(/Synology) pedig csak érdeklődés terén van?
Amennyiben OpenWRT használata nem kizáró ok, akkor azt mondanám legyen AC65P és a N18U menjen a szuterénbe kábelvégre - akár kicsit távolabb attól, ahol fent lenne az AC65P. Ekkor:
- mindkettőre menjen OpenWRT,
- AC65P (ez venné át a router szerepkört) legyen olyan központi helyen "látható távolságra" attól ahol fent a céges laptop (VPN -el) meg a mobilok/tabletek leginkább előfordulnak és használva vannak,
- N18U -n az 5 GHz -es rádió kikapcs,
- OpenWRT -ben állítsunk Mesh -t az emlegetett kábeles backhaul -al. Band steering ne legyen (azaz lássunk külön 2.4 GHz -es SSID -t és külön 5 GHz -es SSID -t).Ekkor a két SSID/jelszó párost a klienseken az alábbi logika szerint állítsuk be:
- 2.4 GHz: Xiaomi "okos otthon",
- 5 GHz (ez ugye csak a fenti AC -s eszközöknek lesz): céges laptop (VPN -el), tablet -ek, mobiltelók.(shield tv pro, NAS, TV -k illetve "ami csak lehet" UTP kábelen)
Minden fentebb emlegetett eszközre legyen igaz, hogy csak a hozzájuk tartozó SSID/jelszó kombót ismerjék (azaz ne barangoljanak a frekvenciák között). Egyedüli kivétel a mobilteló(k) lehetnek - főleg, ha pl. VoWiFi is használva van rajtuk, de tehetünk egy próbát első körben, hogy csak a fenti 5 GHz -es AC -n mennyire kielégítő a WiFi térerő a mobiltelókkal.
Persze AX58U -val annyiból jobban járnánk, hogy AC helyett AX lenne, ami azt jelenti, hogy AX -es kliensekkel jobban bírja a távolságot illetve a falakat már 5 GHz -en is. Ugyanakkor két gond van vele:
- nem tudom mennyi AX -es kliensed van (lehet egy sem),
- ugye az ára most kétszerese a feltételezett keretednek és nem mostanában fog az ára 25K HUF környékére esni ...@F-ECT$
Igen, pontosan. -
F-ECT$
titán
Ok, köszi! Még átgondolom, de egyelőre hajlanék a kábel nélküli megoldások felé. (Az emeleten és a tetőtérben messze nincs szükség több száz Mbitre és a picit nagyobb ping se gond.)
Összegezve: 2 router vagy kábeles vagy kábelmentes meshben (csak asus és tp-link jöhet szóba?), illetve lentre még egy switch, ha nem elég a 4 port. -
dkess
őstag
válasz
F-ECT$ #84822 üzenetére
Nagyon szívesen.
A jó hír az, hogy van ilyen. Mondjuk az is igaz, hogy már a havi áramszámlával se férnénk bele a 20-25k -s keretbe ...
Egy fokkal komolyabbra fordítva. Sajnos a fizikát nem tudjuk megerőszakolni. Hogy értsük - nem a router a gond. Most csak nagyon röviden - a gond a mobiltelód/tableted gyengébb vételi képessége, de még inkább a gyengébb adóteljesítménye.
Sokan nem gondolnak bele, hogy mind a router - mind a klienseszköz tulajdonképpen egy rádió:
- adó,
- és vevő.Azaz egy erős adóképességű router -el a megoldandó négy problematikus kérdésből megoldottunk: EGYET (!!).
Aki azt mondja, hogy négy szintet egy router -el - különösen a sebességet nyújtó 5 GHz -el - minden gond nélkül megold - az kb. hazudik.
Azaz, ha az eredeti keretünk marad, akkor továbbra is a 2. javaslatom alapján két db Asus AC57U V3 -t javaslok Asus Mesh -t állítva kábeles backhaul -al. Az emeletre vigyünk fel egy UTP kábelt, ahová a második routert tennénk (olyan aránylag küzponti helyre ami közel van a tetőtér feljárójához).
Amennyiben viszont csökkentjük a keretet (mert a switch -nek is bele kell férnie - így: 20-25k). Akkor:
2 db TP-Link Archer C6 (v2). Ez a létező legolcsóbb AC1200 -as router most ... Itt is két megoldási javaslat:
- OneMesh (WiFI backhaul). Jó hír: nem kell UTP kábelt vezetni az emeletre. A rossz hír: ez annyira nem lesz jó, mint a korábban emlegetett Asus routeres megoldások,
- az emeleten levő router UTP kábelvégen AP módba állítva. Jó hír: erősebb és stabilabb WiFi az emeleten és a tetőtérben, A rossz hír: ugyanúgy kell UTP kábelt vinni az emeletre.Ennek költsége: 2*9K HUF= 18K HUF ...
Szerk.: avagy kettő db TP-Link Archer C5v4. OpenWRT mindkettőre. OpenWRT -be kábeles Mesh állítva. Egy ezressel kilógunk a keretből: 26K HUF .
-
-
berta1956
csendes tag
Üdv! Van egy EMTA 3.0 1GB NO FixIP WIFI modem (UPC) és egy Tp-link Qualcomm Atheros QCA9377 Wireless Network Adapter 802.n, amelybe a UPC modem van bedugva. Mindkettő megjelenik a vezeték nélküli elérések közott. Emeleten van elhelyezve, és a helyiségében kiszolgál egy tv-t, a szomszéd szobában kiszolgál még egy tv-t és egy laptopot (lenovo yoga520), valamint egy telefont, a földszinten kiszolgál egy tv-t és egy telefont. A lenti tv-n már nem jön be minden adás, valamint a laptop használat sem az igazi. Sajnos az emeleten is sokszor ledob a hálózatról a rendszer, igy variálnom kell, h melyik hálózatot használjam. A kertben már nem tudom érzékelni, ezért szeretnék más megoldást, különösen, hogy vennénk még egy szintén Lenovo Ideapad Flex 5 laptopot ( Wifi 11ax, 2x2 + Bluetooth 5.0,) Kérlek, segítsetek, hogy milyen routert vegyek? Előre is nagyon köszönöm
-
válasz
F-ECT$ #84822 üzenetére
A kérdés hogy van-e olyan kifejezetten erős wifi router, ami ha gyengén is, de elér a tetőtérig (elvileg a connect boxnak gyenge a wifije, így gondolom, hogy lehet ilyen) vagy mindenképp kell mash?
Valószínűleg nincsen ilyen eszköz de csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy milyen lesz az eredmény az új eszközzel. -
Nincsen velük tapasztalat.
Miért pont ezeket nézted ki?Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
F-ECT$
titán
Köszi a részletes választ!
Kábelezés a földszinten van csak, de csak oda kell: ott van az asztali gép, a Playstation, a fő tv és a voda tv box. Az emeleten főleg csak telefonhoz, tablethez kell a wifi, a tetőtérben meg vendég szoba van, ahhoz is elég lenne a wifi, nem kell kábel.
A kérdés hogy van-e olyan kifejezetten erős wifi router, ami ha gyengén is, de elér a tetőtérig (elvileg a connect boxnak gyenge a wifije, így gondolom, hogy lehet ilyen) vagy mindenképp kell mash? Keret: 20-25k körül.
A több lan porthoz meg vennék 5k-ért egy switchet. -
dkess
őstag
válasz
F-ECT$ #84819 üzenetére
A 8 portos megoldások élből kiesnek. Így az alábbi gyűjtés csak az "érdekességek a nagyvilágból" rovatban indulnak:
Asus RT-AC88U AC3100 - 75K HUF
Asus RT-AX88U AX6000 - 130K HUFTP-Link Archer AX6000 (1 db 2.5 Gbps -es WAN/LAN port) - 102K HUF
TP-Link Archer AX11000 (1 db 2.5 Gbps -es WAN/LAN port) - 137K HUF- Az Asus -oknál a kábeles backhaul -al megtámogatott AiMesh érdekes (erről később), USB -ra képesek gigabit sebességgel írni, illetve torrentezni is tudnak. "Bitang" WiFi - 8 LAN porttal,
- TP-Link -ek - OneMesh (WiFi backhaul -al), , USB -ra képesek gigabit sebességgel írni, de nincs torrent kliens a router -en. "Bitang" WiFi - 8 LAN porttal, + 1 2,5 Gbps -es WAN/LAN porttal. Azaz annyiban is jövőállóbbak, hogy 2/2.5 Gbps -es internet -ek esetén sem kell megszabadulni tőlük ...
OK, hagyjuk ezt a vonalat - kelleni fog egy nyolcas switch is. Költségkeret alapján az AX -es WiFi is kiesik a szórásból ...
Kérdés: az UTP kábelezés megoldott az első emeletre? Továbbá hogy van/lesz megoldva a kábelezés - a földszintről ágazik el minden szintre egy helyről - avagy szintek közötti gerinc és szintenként ágazik szét? Szintenként hogy oszlanak meg várhatóan a vezetékes eszközök? Tetőtér mennyire fontos - lenne ott vezetékes kliens avagy elég, ha a pincéhez hasonlóan csak elér valamennyire a WiFi?
Miért érdekes ezek a kérdések? Pl. földszint-emelet között egy UTP uplink. Két oldalára egy-egy router 4-4 LAN porttal. Ekkor földszinten 3 üres LAN csatlakozód lesz - emeleten 4 üres LAN csatlakozó (ebből használhatunk egyet pl. hogy felmenjen a tetőtérbe akár). Ahova meg kell switch - oda lenne rakva akár csak egy 5 portos olcsó ...
Most jön a feketeleves. Felelősségteljesen azt kell mondanom, hogy 4 szintet (pincéstül meg tetőterestül) egyetlen router -el nem fogsz tudni elfogadható WiFi -vel ellátni. Személy szerint az első javaslatot ajánlanám alább, de a második fér bele a keretedbe úgy ahogy ...
Javaslat1: Amennyiben nem idegenkedsz a OpenWRT -től:
- egy AC65P földszint - egy másik az emeletre. OpenWRT -ben állítasz kábeles backhaul -al Mesh -t. A fenti router lehetőleg a tetőtéri feljáró környékén legyen (persze amennyire lehet a szinten belül középtájon).
- Ekkor földszinten 3 üres LAN csatlakozód lesz - emeleten 4 üres LAN csatlakozó (ebből használhatunk egyet pl. hogy felmenjen a tetőtérbe akár).
- ha kell még, akkor 5 portos switch ahova kell (és switch -re lehetőleg lassabb eszközöket - pl.: TV -t kötsz).Költség összesen: 50K HUF. Amennyiben kell 5 portos switch: 6K HUF/db
Javaslat2: Amennyiben nem akarsz CFW -t:
- egy Asus AC57U V3 földszint - egy másik az emeletre. Asus firmware -ben állítasz kábeles backhaul -al AiMesh -t. A fenti router lehetőleg a tetőtéri feljáró környékén legyen (persze amennyire lehet a szinten belül középtájon).
- Ekkor földszinten 3 üres LAN csatlakozód lesz - emeleten 4 üres LAN csatlakozó (ebből használhatunk egyet pl. hogy felmenjen a tetőtérbe akár).
- ha kell még, akkor 5 portos switch ahova kell (és switch -re lehetőleg lassabb eszközöket - pl.: TV -t kötsz).Költség összesen: 30K HUF. Amennyiben kell 5 portos switch: 6K HUF/db
-
F-ECT$
titán
A 8 port jó lenne, de ha ésszerűtlenül nagy ugrás, akkor elég lehet a 4. (Illetve nem gond, ha switchet is nézünk mellé.)
A CB jelenleg a földszintre jó, a pince, emelet elmegy, a tetőtérben meg nincs. Ezért lenne jobb egy erősebb wifi, ami legalább gyengén, de elérne a tetőtérbe is.
Költségkeret olyan 20-30k körül.
-
dkess
őstag
válasz
Vrtboy #84816 üzenetére
Szia,
Nem, és úgy tudom gyári firmware -el egyetlen TP-Link -re sem.
(zárójelben: az AX58U jó választás lesz. Download Master van a gyári firmware -en is, igaz nem ismerem. Az Asus app -ot is dícsérték itt amennyire jól emlékszem - mondjuk, hogy a "virágboltot" pont mennyire jól lehet kezelni vele azt nem tudom.)
@seger,
Lenne konkrét kérdés is?
Ahogy látom a Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router topikja nagyon pörög itt a pH -n (ehhez sokan választanak ax1800 -n, ha kellene AP módba mellé). Magánvélemény, hogy a tudásához képest drága, kell vele mókolni rendesen és akkor előnyös, ha szereted a fórumokat bújni, a közösséget, firmware -ekre meg bug -okra vadászni ...
-
seger
addikt
Sziasztok!
Valaki használ xiaomi mi aiot router ac2350-et?
-
dkess
őstag
válasz
F-ECT$ #84809 üzenetére
Nézzünk olyan routert, aminek 8 LAN portja van? Avagy, ha a router 4 LAN portos lenne, akkor van legalább 8 portos gigabit switch -ed vagy legalábbis nem probléma, ha be kellene szerezni még azt is (akár anyagilag - akár helyügyileg)?
Jól értem a 4 szintet (meg a pincét is) eleddig gond nélkül beszórta a Connect Box a földszintről? Vagy "csak" a pince-földszint-emelet kombó kellene?
Milyen költségkeret?
-
válasz
Vrtboy #84800 üzenetére
Nem igazán látom már értelmét az AC86-osnak az AC58-ashoz képest, egyetlen egy tényező kivételével: a 86-os wifije erősebb, de nem sokkal.
Egymás után használtam a kettőt pár napig, a három szintes ház sarkaiba az 58-as wifije már alig jutott el, míg a 86-osé gond nélkül.
A 86-osnak viszont kábeles csatlakozási gondjai voltak, ami nem idegen a típustól, úgyhogy lett belőle AX92-es.
Szerintem gondold végig, hogy mit és mennyiért nyernél a 86-ossal!
MaCS
-
F-ECT$
titán
Vodafone (exUPC) területen 500/20 Mbites netem van a fehér színű Connect Box-szal. Bár a topicjában nem szeretik ezt a routert, én (casual userként) alapvetően elégedett vagyok vele (hozza a sebességet, több eszközt is kiszolgál, a multi játékokban sem érzek hátrányt a net miatt, stb), 1-2 apróság miatt gondolkozok saját wifi-s router beszerzésén. Kb mennyit kellene rááldoznom, ha az alábbi igényeim lennének:
-jövőtállóság miatt ne legyen gond az 1000 Mbites net megosztása sem
-jelenleg 4 eszköz lóg kábelen a routeren, ez jó lenne ha 6-8 is lehetne
-jelenleg 5-6 eszköz lóg a wifin, jó lenne ha 8-10 sem okozna gondot
-sorházban lakok (50 nm alapterület, de 4 szint van), a router a földszinten van, és bár van valamekkora lefedettség az emeleten és a pincében is, de jó lenne, ha ez erősebb lenne, és ha a jel elérne a tetőtérig is
-extra szolgáltatás igényem egyelőre nincs, a netet tudja jól osztani, legyen stabil
? -
dkess
őstag
válasz
Real_Necro #84795 üzenetére
Jó pár éve megvan a Synology RT1900ac. Már jó ideje megvan - újként már nem kapható. Összefoglalom alább pro/kontra.
Pozitívumok: Betonstabil, "nem kérdez", nem lassul, nem fagy, nem indul újra. Ezek közül kb. egy sem volt eleddig. Nálam az egész kecót lefedi, gyors, sok eszközt elbír. Elmúlt években is elég sokszor dolgoztam itthon home office -ban (laptop Wifi -n, céges VPN -el) - nem szakadt se a net, se a VPN. Nálam nincs automatán a szoftverfrissítés (csak e-mailt küld, ha van valami) - így csak akkor indul újra, ha nagyjából félévente eszembe jut, hogy lefrissítem az aktuális szoftvert és utána ...
Más rádiós cuccokkal nem zavarja össze magát - nem esik a sebesség vagy stabilitás. Pl. itthon szeretek 3D -s filmeket nézni (BT aktív szemüveg) vagy egyéb ilyen okosságokkal nem veszik össze.
Egyedi, nagy funkcionalitású szoftver, sok extra app -al, akár NAS funkciókkal. A Synology -s DDNS és a QuickConnect is jó és stabil szolgáltatás (mondjuk nálam NAS -on van beállítva, de router -en is lehet). Jó és hosszú support a termékekre, komoly nemzetközi és hazai közösséggel ...
Nálam speciel ki fog szolgálni a 2/2.5 Gbps -es internetek eljöveteléig. Az előtte levő Asus -hoz képest hipertérugrás volt minden szempontból ...
Negatívumok: Kezdeném azzal, amivel befejeztem a pozitívumoknál: a szoftver. Nos, hát a szoftvere nem úgy néz ki, mint pl. egy Asus -nál. Ezt ne is bagatellizáljuk a kérdést, mert pont a napokban volt itt egy kolléga ugye aki az új Synology router -ében elsőre nem találta a DHCP foglalás menetét és instant reakció, hogy akkor repül. Igen, van ilyen. A szoftvere nem hasonlít sem az Asus -ra (asszem Neki az volt előtte), de igazából semmi másra sem. Igazából amihez leginkább hasonlít a szoftvere az a NAS -ok DSM -e ... Amennyiben ez zavarna, hogy máshogy néz ki a szoftvere: akkor ez nem a Te router -ed.
Amennyiben full -ba tolod USB3 -n keresztül a NAS funkciókat meg a "virágboltozást" (torrent), akkor az károsan hat a 2.4 GHz -re. Ekkor:
- megoldás1: 2.4 GHz -re csak "lófütty" dolgokat teszel (pl. TV, nyomtató, okosvackok ilyesmi) - annak nem árt,
- megoldás2: router firmware -ben az USB -t 2.0 -ra veszed vissza és ekkor is problem solved (értelemszerűen hatással van az USB sebességre),
megoldás3: nem használod az USB3 -at sem NAS funkciókra (nekem van NAS) és nem torrentezel rá USB3 -al (ilyet se csinálok router -en ...).Igazából nem véletlenül van a többi router márkánál is lehetőség USB2 -re állítani a 2.4 GHz kímélése érdekében (ha nem használsz USB -t, akkor semmit nem kell állítani) ...
Nem is tudom, kb. féléve volt egy olyan bug szoftverfrissítést követően, hogy mobileszközről (WiFi -n) a gyári szoftverekkel (DS Video, DS Audio) vagy külsőssel (pl. BubbleUPnP) a teló(/tablet) nem látta a DLNA renderer -eket. A DLNA szervereket igen - azaz pl. mobilon le tudtál játszani filmeket/zenét DLNA -n keresztül (pl. NAS -ról), de pl. TV -re vagy zenelejátszóra nem tudtad kiküldeni. Vezetékes eszközről (pl. PC vagy laptop kábelen, avagy éppen a NAS -ról magáról TV -re akármire) szó nélkül ki lehetett küldeni DLNA stream -et TV/zenelejátszóra ... Ami érdekes, hogy még internet -en keresztül is működött a DLNA küldés (autentikáció, HTTPS stb.) mobileszközzel, de LAN -on nem ... Persze aránylag hamar orvosolták szoftverfrissítéssel, de bosszantó volt ...
Használtan is drága ...
Kérdés-felelek szekció:
- megvennéd-e újra az eszközt akkor? - Igen.
- vennél-e mondjuk QNAP QHora-301W ( [link] ) szerű hardverrel Synology routert, ha kijönne? - Igen, "shut up and take my money" ...Lehet várnék egy fél- egy évet, amíg a szoftver kiforrja magát illetve kellő tapasztalat van.
- vennél-e most Synology RT1900ac -t vagy ajánlanád másoknak? - NEM. Újan nincs, használtan meg drága. 40 ezerért már mindenkit az AX felé terelnék - magamat is ideértve. Legfeljebb, ha pofátlanul olcsó lenne ...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
magyarc #84804 üzenetére
inkább egy 33eFt-os AC85P-t rendeltem volna a 25eFt-os AC65P helyett
Annyiszor ki lett tárgyalva, hogy a kettő teljesen megegyezik még szoftveresen sincs korlátozva az ac65p, csak papíron gyengébb.
Amúgy ha visszateszed a gyári firmware-t, akkor nincs gond a garanciával. -
magyarc
tag
válasz
kemcso #84794 üzenetére
Igen. Sajnos csak tegnap esett le, hogy az AC65P CFW-vel az igaz. Ha jól értem a CFW egy custom firmware, ami ok lehet garanciavesztésre. Egy firmware update linux parancssorból sem lenne gond, de a garanciát nem akarom elveszteni.
Ha ezt hamarabb tudom, akkor inkább egy 33eFt-os AC85P-t rendeltem volna a 25eFt-os AC65P helyett. Így valószínűleg marad a 37eFt-os AX73. De mindenki az AC65P-t ajánlja és visszaolvasva is azt találtam, hogy ne vegyek AC85P-t, mert ugyanaz a két eszköz... -
dkess
őstag
válasz
Daywalkerke #84785 üzenetére
Pont a linkeden ezt a funkciót hangsúlyozzák ki külön bekezdésben ami a kérdésed - még mozgóképpel is illusztrálták.
Egyébként az AC2600 WiFi -s részleg mellett van gigabit -es LAN csati is. Azaz amennyiben ahol ez a repeater van van olyan eszköz amit kábelre tudsz rakni (switch -el akár többet is), akkor azon eszközök sem terhelik az extender WiFi -jét ...
Egyébként a logikát megfordítva is működik a dolog - AP módba rakva gigabit -es UTP -ről kapja a net -et (nem WiFi -n keresztül) és a AC2600 WiFi -s oldal csak a helyi klienseket szolgálja ki.
Épkézláb jószágnak tűnik - csak hát az ára ... 35K HUF -ért már elgondolkoznék, hogy routert használjak akár extenderként - akár AP módban (egye egy grátisz gigabit -es switch -et is kapsz ekkor és a rádiós képességei is jobbak lehetnek egy router -nek) ...
@valakky,
Hozzád kell itt-ott "dekóder" ...
Ahol pl. "3000-es jelzés alatt" -ot írsz ott szerintem AX1500/AX1800 -ra gondolsz, sok helyen ahol meg "N-es WiFi" -ről írsz ott meg szerintem sokszor a 2.4 GHz -es rádióra gondolsz ...
Az AX1500 vs AX1800 kérdésben nem is azt tartom a legnagyobb problémának, hogy az AX1500 2.4 GHz -en nem WiFi6 -os rádióval rendelkezik. Ezt akkor tartanám releváns kérdésnek, ha tele lennénk otthoni IoT okoseszközökkel (konnektor, izzó, kapcsoló, egyéb okosotthonos cuccok, de akár WiFi nyomtató vagy TV) ami 2.4 GHz -en AX -es WiFi -vel rendelkezik. Itt tudna is rendesen domborítani: kis sávszélesség, de cserébe a késleltetések is kicsik, nagyobb hatótáv (ráadásul 2.4 GHz -en, ami még segíti a dolgokat), több eszköz párhuzamos kezelésének lehetősége stb.
Ehhez képest, ha felcsapod a net -et, akkor azt látod, hogy gyakorlatilag mindegyik csak 2.4 GHz -en N -es WiFi -t tud ... Most az, hogy a TV Dual-Band N -es (esetleg AC -s) az is mindegy - a lényeg, hogy nem AX -es és úgyis megy 2.4 GHz -re (vagy kábelre javasoltabb módon).
Az AX1500 -al az igazi gond, hogy eme topik -ban is többen panaszkodtak mondjuk az AX55 és a AX10 WiFi lefedettségére ... Most az, hogy ezeken nincs USB (már akinek érdekes) vagy az AX10 nem támogat OneMesh -t már kb. mellékes ... Azaz ezeket inkább nem ajánljuk - a következő lépcső azért nem horror mennyiségű pénzösszegre van ...
AX1800 (pl. AX56U, AX20) már Dual-Band AX (2x2, de a 160 MHz -et nem támogatja). Hova ideálisak? Mondjuk kis lakásba (50nm vagy alatta), ahol az okos cuccokon kívül (amik mennek 2.4 GHz -re) mondjuk van pár AC/AX -es mobilteló azt annyi (mert mondjuk PC/laptopok kábelen vagy nincsenek). Ekkor erre nyugodt szívvel mondhatja az ember, hogy ne fizesse meg adott esetben az AX3000 felárát ...
Az előzőekhez még annyit, hogy közép- vagy felsőkategóriás AC -s router és kliensek után egy AX1500 vagy AX1800 nem lesz előrelépés ...
AX3000 (pl. AX58U, AX50) és felette. Az AX3000 már Dual-Band AX (2x2, 160 MHz -et is támogatja - azaz van 2,4 Gbps mód is). Röviden: ahol képbe kerülnek PC -k és laptop -ok WiFi -n, sok eszköz, nagyobb kecó, egy router -el akar mindent megoldani avagy éppen WiFi alapú Mesh rendszer kiépítése stb.
Szélsőséges példával illusztrálva (amihez volt is hasonló mostanában): 100+ négyzetméter, minden csak WiFi -n és maximum egy router (pl. Mesh kizárva). legalább 2 PC és 2 laptop, konzol, 6 mobilteló, 2 tablet, TV -k, raklap egyéb okos cucc. PC -ken és laptopokon valamint konzolon a töménytelen "virágboltozás" és online gaming miatt feltétel a brutál sávszélesség és az alacsony késleltetés.
Namost ide egy AX55 -t vagy egy AX10 -et nem fogsz ajánlani akkora hévvel ...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest