- Magyarított Android alkalmazások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
freelanced #83191 üzenetére
Gondolom itt a TP-Linkhez viszonyítva írod, nem az Ubiquiti.
Igen, az TP-Link-hez képest. -
-
huan
őstag
Sziasztok!
Wifi jel-erősítőt, hatótáv-növelőt szeretnék vásárolni.
Melyik típus ajánlott, vagy bevált kétszintes ház esetében?
Sosem értettem (valószínű egyedül vagyok ezzel), hogy ha az eszköz látja még a router jelét és az erősítőjét is, akkor addig arra csatlakozik míg az egyik meg nem szűnik?
Új nevű hálózatot hoz létre egy erősítő?
Lehet ugyan olyan nevű, mint az erősítendő hálózat? -
woodworm
veterán
válasz
freelanced #83191 üzenetére
A kutga szálán szóba került ac57u v2-esben már nem a mediatek soc van és az az asus leírás inkább az ac65p-re illik.
-
freelanced
addikt
Először én is így ezt akartam kérdezni de utóbb rájöttem, hogy a kolléga vélhetően az alábbira válaszolt.
"Az A7 nem volt Best Buy vagy csak simán annyival jobb lett ez az Asus, hogy váltotta? Azért kérdem csak mert tudom, hogy sokan szeretik külföldi oldalakon az A7-et, így érdekelt volna nagyjából, hogy viszonyul egymáshoz a kettő."
Az Archer esetében csak 750 Mhz-es a CPU, 16 MB Flash és 128 MB RAM mellett, így értelmet nyer a dolog. -
libit
tag
válasz
Gubek-Einste #83189 üzenetére
miben sokkal erosebb a HW ha ugyanazt a MediaTek MT7621AT procit hasznaplja ugyanugy 256MB RAM mellett???
[ERX] [65P] -
freelanced
addikt
válasz
Köszönöm a választ!
Gondolom itt a TP-Linkhez viszonyítva írod, nem az Ubiquiti.Rendben, köszi, akkor a TP-Link-et mindenképp elvetem, aztán marad az, hogy válasszak az Asus és az Ubiquiti között.
kutga
A többiek majd kijavítanak ha nem, de elvileg az alábbi alkatrészek vannak a C4-ben:SoC: MediaTek MT7620A
CPU Mhz: 580
Flash: 8 MB
RAM: 64 MBEzzel szemben az Asus TeeJay kolléga leírása alapján:
SoC: Mediatek MIPS proci mindkettőben full HWNAT támogatás
CPU Mhz: 880
Flash: 128 MB
RAM: 256 MBTehát ezek alapján, igen, erősebb.
-
kutga
félisten
válasz
Nálam is erősebb az Asus vagy tök mindegy?
-
válasz
freelanced #83187 üzenetére
Az Asus hardveresen sokkal erősebb.
-
-
freelanced
addikt
válasz
Gubek-Einste #83184 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Tehát akkor lényegében a C7 vállalható.
Az A7 nem volt Best Buy vagy csak simán annyival jobb lett ez az Asus, hogy váltotta? Azért kérdem csak mert tudom, hogy sokan szeretik külföldi oldalakon az A7-et, így érdekelt volna nagyjából, hogy viszonyul egymáshoz a kettő.
Persze tudom, hogy ez nem a legjobb felfogás a Wifi miatt hiszen úgy azért jóval többre jön ki, viszont jelenleg a ISP által biztosított modem / router is tud Wifit, tehát azt a részét akár használhatnám is tovább addig amíg nem veszek egy Ubiquiti AP-t a jövő hónapban mondjuk, vagy Black Friday fele.
Ha jól látom az SFP megéri ha az ember több AP-t kötne rá hiszen minden csatlakozó tudja a 24V-ot, így nem kell (legalábbis egy szintig) külön táp az AP-nek. Illetve egyel több Ethernet van az SFP-n, sőt ha vesz az ember adaptert akkor az SFP helyére is kerülhet egy Ethernet.
A testreszabhatóság előny, általában inkább kevésnek éreztem az eddigi lehetőségeket, bár bevallom az elmúlt 5+ évben nem haladtam a routerekkel.
Szoftverfrissítések terén is ideálisabb az Ubiquiti, tehát akár hosszabb életű is lehet mint egy aio darab, illetve elvileg Wifi minőség téren, nyilván drágábban, de megbízhatóbb rendszer építhető ki. Mivel szinte nem használok jelenleg Wifit, így nekem ráér apránként, később kiépíteni, addig el tudok lenni csak a kábeles verzióval.Kérdés, hogy a fenti két modell elég-e, kiszolgálják-e az 1000Mbit/s-os csomagot, vagy esetleg más modellre gondoltál az ajánlott alatt.
Mondjuk ahogy nézegettem ha lemond az ember néhány szolgáltatásról (pl. qos ) akkor elvileg vinnie kell, egyébként meg 300-ra van korlátozva talán, vagy valami ilyesmi rémlik, viszont a net sebességéből adódoan illetve a felhasználás szempontjából arra nem is nagyon van szükség jelenleg.
Mi a véleményetek?
-
kutga
félisten
válasz
Gubek-Einste #83185 üzenetére
A TPLinket néztem én is, köszi.
Ez gyári fw-rel használható vagy mondjuk openwrt érdemes rá? Semmi extrát nem kell tudnia egyébként.
-
-
válasz
freelanced #83181 üzenetére
Mármint az Asus vagy az Archer A7?
Az AsusIlletve az A7 és C7 között mi pontosan a különbség? Nem nagyon derült ki az összehasonlításból...
Amazon Alexa tudás a fő különbség.#83182
Illetve az Ubiquiti routerekről mi a véleményetek?
Kiváló típusok, sokkal többet tudnak mint az általánosan ajánlott típusok de drágábbak is.Tehát kérdés lenne az, hogy egy ilyen, ha az ember rászánja a plusz időt, többet nyújt-e mint mondjuk az ajánlott Asus.
Igen de kérdés, hogy neked szükséged van-e rá, illetve ki is használnád ezt a többlet tudást. -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Úgy érzem elérkezett az idő, hogy nyugdíjba küldjem a régi routerem, viszont kellene helyette valami olcsó, megbízható ketyere.
Korábban írtam már, hogy 58 m2-es tégla lakásban lakunk, hat lakásos társasház első emeletén, mellettünk, alattunk egy-egy lakás.
Csatolok egy Inssider mérést.
A net 100/5-ös Telekom, amit ki kellene szolgálnia kábelen az a TV és két média lejátszó, és vezeték nélkül 4 okostelefon, egy asztali pc (ezt lehet az öreg router fogja kiszolgálni kliens módban) és egy laptop. Az IPTV a szolgáltató modemére van kötve, és szerintem marad is ott.
Eddig mindig TP-Link cuccaim voltak, úgyhogy valami olyasmit keresnék, mit ajánlotok 10-20 ezer között? Gondolom ezekhez az igényekhez nem feltétken kell százerzres router.
-
freelanced
addikt
válasz
Gubek-Einste #83177 üzenetére
Illetve az Ubiquiti routerekről mi a véleményetek?
Nyilván ott nem kapja meg az ember a könnyű kezelőfelületet, de úgy vélem, hogy bőséges dokumentáció elérhető a neten a készülék beállításához, nem?Tehát kérdés lenne az, hogy egy ilyen, ha az ember rászánja a plusz időt, többet nyújt-e mint mondjuk az ajánlott Asus.
-
freelanced
addikt
válasz
Gubek-Einste #83177 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Gubek-Einste
Mármint az Asus vagy az Archer A7? Illetve az A7 és C7 között mi pontosan a különbség? Nem nagyon derült ki az összehasonlításból...Multibit
Az nem gond, csak alkalmi használat lesz a VPN szóval nincsenek hatalmas elvárások, csak működjön rendben, ahogy Soma01 is mondja, csak a kamerát nézem VPN-en keresztül.
-
Soma01
veterán
válasz
freelanced #83174 üzenetére
Azt hittem, hogy több kamara van és csak egyet kell korlátozni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
freelanced #83176 üzenetére
Maga a router egyébként sebesség és egyebek terén is kielégítő?
VPN-en keresztül ne számíts szárnyalásra! VPN és extra szolgáltatások (pl. QoS) nélkül kimaxolja a gigás netedet. -
válasz
freelanced #83176 üzenetére
És akkor ha minden igaz ezt a VPN-es dolgot is tudja?
IgenMaga a router egyébként sebesség és egyebek terén is kielégítő?
IgenIlletve, hogy viszonyul a TP-Link Archer A7-hez, mi a véleményetek arról?
Jelenlegi best buy típus. -
freelanced
addikt
válasz
Gubek-Einste #83175 üzenetére
Köszönöm!
És akkor ha minden igaz ezt a VPN-es dolgot is tudja?
Maga a router egyébként sebesség és egyebek terén is kielégítő?Illetve, hogy viszonyul a TP-Link Archer A7-hez, mi a véleményetek arról?
Köszönöm a segítséged!
-
válasz
freelanced #83174 üzenetére
Asus AC65P megfelelő lesz, letiltható, hogy egy kliens eszköz ne mehessen ki a netre.
-
freelanced
addikt
válasz
Gubek-Einste #83173 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a gyors választ, és elnézést ha félreértést okoztam.
Tehát adott egy Hikvision IP kamera.
Ahogy viktorhu is mondja, ezeket nem javasolt az alkalmazásukon keresztül távolról használni, ráadásul kifele is sok adatot küldene, így mikor nem vagyok otthon de el kell érnem akkor szeretném azt biztonságosan tenni.A netes böngészés alapján elvileg a VPN-en keresztüli csatlakozás a megoldás.
A kamera tehát csak a local ip-n belül lenne elérhető, és minden kimenő kapcsolatot ami olyan letiltanék.
A csatlakozás úgy nézne ki, hogy a létrejött VPN kapcsolatra rácsatlakozok távolról valamilyen módon, gondolom van erre valami alkalmazás. (Open VPN
)
Viszont azt, hogy ez a routeren, hogy nézne ki az jó kérdés, elvileg van valami hasonló beállítás de jelenleg csak a szolgáltató készülékét használom.
A kamerával pedig a szobát nézném távolról mikor szükséges telefonról főképp, esetleg gépről.
Ha esetleg kimaradt valami írjátok meg és pontosítok még.
Árban olyan 20-30e lenne a keret ha megoldható, elvileg kéne, hogy legyen ebben az ársávban ilyen.
Ahogy néztem még meg lehetne oldani NAS-ra telepített Open VPN-el és társaival de jelenleg ilyen eszközeim nincsenek, így gondoltam egyszerűbb lenne a routerről létesíteni a szervert.
Az internetem az Net 1000 ha ez számít.
-
válasz
freelanced #83168 üzenetére
Pontosan hogyan és mire is szeretnéd használni a router-t és a kamerát?
-
Soma01
veterán
válasz
Mit szeretnél a VPN-nel? Olyan routert szeretnél, ami VPN szerverként működik és egy másik routerrel (a jelenlegivel?) oda becsatlakoznál? Én ezt nem értem, de lehet velem van a baj. Nem vagyok én ebben olyan profi.
-
Soma01
veterán
válasz
Az nem elég, ha a kamera menüjében direkt helytelen beállításokat adsz meg?
Hogy érted amúgy az elzárást az internettől? Ne lássa a netet a kamera és a kamera se legyen elérhető a net felől? Mondjuk ez utóbbit egy router mögött nem olyan bonyolult megoldani, mert alapból így van. Kivéve ha P2P-n vagy UPnP-n keresztül ki nem megy a netre automatikusan. De ezt a jelenlegi routereden és a kamera beállításai között tilthatod. Ha ezek nem mennek, csak a kábelekkel és egy új eszközzel tudod/szeretnéd megoldani, akkor:
Erre is azt mondom inkább (mint fentebb), hogy ide inkább egy switch kellene. Csak nem egy alap. -
válasz
20e Ft alatt nincs ötletem.
Az Susok jellemzően gyárilag VPN-esek, tehát az ajánlott sor valahol ott kezdődik, hogy AC65P, illetve, ha van még, akkor az AC1200GU.
MaCS
-
freelanced
addikt
Üdv!
Jelenleg 10-20.000 körül keresek routert.A kérdésem az, hogy egy IP kamerát szeretnék elzárni az internettől és kizárólag emaitt vásárolnám a Routert, ha jól tudom némelyik tud VPN funkciót, bár nem tudom mennyire használható erre a célra.
Mit gondoltok, ennyiért lehet ilyen kapni, tudtok ajánlani valamit erre a felhasználásra?
Köszönöm! -
-
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretném a véleményetek kérni.
Van egy Asus RT-N56U routerem ami már sok éves. Azt veszem észre hogy a wifi haldoklik, vagy nem tudom ez annak e a jele, de az eredetileg kábelen 300 mb mért sebesség a telón pl csak 1.3 mbit/s. Utóbbi hetekben csinálja ezt. Mobil internetem is gyorsabb tőle.
Milyen routert javasolnátok asus ban? Néztem ezt a ASUS RT-AC68U. Szertintetek lenne olyan jó a lefedettsége mint a mostaninak? Vagy kisebb is elég lenne? 300mb/s a netem. A lefedettség fonto lenne hogy a mostanitól ne legyen rosszabb. Meg ne is dobálja el a dolgokat. Köszönöm -
jézusom
addikt
válasz
Soma01 #83160 üzenetére
Ezt a multicastot én se vágom. Van a kamerában ilyen, de nem foglalkoztam vele. Szerelő mondta hogy sok a multicast, és hiába én alapból az összes kamerát direkt switchre tettem, nem is fért volna el a modemen. Lényeg hogy a modemen mindenképp átmegy sok multicast, és leülteti a tévét. Ezt nem én találtam ki.
Hogy lásd: összes kamera megy a nagy switchbe, a switch viszont bele a modembe. A tvbox közvetlenül modembe, most próba képp más nem. Ha ráérek csinálok egy tesztet kamerák nélkül, megye a tv. -
Soma01
veterán
válasz
jézusom #83159 üzenetére
"Ami a gond hogy sok a multicast forgalmazásom egyéb eszközöktől, és ettől lehal az iptv. Okos otthonos eszközök, ip kamerák stb."
E miatt kérdeztem csak. Látom, hogy írtad a multicastot. Tehát tudod, miről beszélsz. Lehet, jobban mint én. Gondolom tudod azt is, hogy ezzel a típusú forgalommal hogy kell(ene) bánni.
Az ip kamerák multicastolnak? Ezt pl. nem tudtam. Én azt mondtam volna, hogy nem. Arra akarok kilyukadni,hogy szerintem több multicast nem jó egy hálózaton. Én így tudom.
Amúgy nem azért kérdeztem, a hálózat felépítését, hogy megtudjam, milyen a kábel minősége. Azt szerettem volna megtudni, hogy milyen eszközök, vannak a hálózatban és azok hogyan vannak összekötve egymással? Ezt nagyjából már írtad, de nekem nem világos még, nem látom át. Ezt csak azért írom, mert az az iptv (multicastja), meg a többi multicast zavarhatja egymást. -
jézusom
addikt
válasz
Soma01 #83158 üzenetére
a switch egy 16 portos ipari tplink, de lényegtelen ilyen szempontból, mivel igaz rá van dugva a modemre, de a tvbox nincs a switchbe dugva. A tvbox közvetlenül megy a modembe! Ezért mondtam, hogy elméletben a switch tehermentesitené a modemroutert, mert a kamerák meg egyebek nem oda mennek egyből, de hát azt a forgalmat mégsem birja el közvetettül sem, főleg multicastot. Amúgy ezt mindenki megkérdezi, hogy van összedugva, de a modem kb 30 centire van a boxtól, gyári kábellel, szerelő is megnézte.
-
Soma01
veterán
-
jézusom
addikt
válasz
Gubek-Einste #83156 üzenetére
Igazábol már megrendeltem, nem sok választásom volt, papiron elég jó teljesitmény.
Kertes ház 2 szintes, pár wifi jön szomszédból, de nem panel filing.
Ami a gond hogy sok a multicast forgalmazásom egyéb eszközöktől, és ettől lehal az iptv. Okos otthonos eszközök, ip kamerák stb. Hiába van külön switch is...
Maga az új router inkább azért kell, hogy ne fagyjon kockára a tv műsor.
1000es netet rendeltem, ehhez kapok most új modemet is, de ezt passtroghtba fogom tenni.
Ja igen vagy egy comfast repeater is meg egy tplink archer c2 is, meg gondolom megmarad ez a huawei szolgáltatós modem is, úgyhogy lesz mivel játszanom, hogy jó legyen a háló -
-
válasz
Soma01 #83150 üzenetére
És az a két Asus tud Mesh hálózatot alkotni? Vagy ott más a neve? Nem valami aimesh?
Az AC65P nem AiMesh kompatibilis eszköz.Roaming Assistant a neve. Vagy ezzel még nincs szakadás mentes váltás?
Az nem arra való, egy több eszközös rendszerben a beállított jelszint alatt ledobja a kliens eszközt ezzel kényszerítve ki a váltást. -
jézusom
addikt
Sziasztok!
Xiaomi ax5 a kiszemelt áldozat. Kérdésem, hogy bármelyiket megveszem kÍnából, lesz rajta angol nyelv? Esetleg kupont tudtok? ax6 is érdekel vagy valami ezekkel egyen értékű zyxel redmi stb...
Hálás köszönet! -
inf3rno
nagyúr
Elvileg a tomato-hoz csak Broadcom chipsetes jó. :S Majd még körbejárom jobban ezt a témát. Még az is lehet, hogy használt lesz a vége.
-
lowzor
veterán
válasz
Gubek-Einste #83148 üzenetére
CPU erőben például.
A Deco M5(2pack)-ben vagy 2db AC65p-ben gondolkozom, árban kb ugyanaz lenne. -
-
lowzor
veterán
válasz
Intruder2k5 #83145 üzenetére
A Qualcomm IPQ4019 (717 MHz, 4 cores) ennél erősebb, ugye?
-
válasz
inf3rno #83143 üzenetére
Persze, hogy lehet: MediaTek MT7621AT (880 MHz, 2 cores)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #83137 üzenetére
Lehet tudni, hogy ezekben az Asus-okban milyen chip van?
-
Soma01
veterán
válasz
TrueGooner #83141 üzenetére
Nagyban függ az adott cella terheltségétől. Akár jó is lehet. Nem tudom mi számít jónak, de nekem Debrecenből Budapestre 4G-n 18-as a pingem telefonról csúcsidőben. Debrecenen belül 15-ös.
-
TrueGooner
senior tag
válasz
Soma01 #83139 üzenetére
Hát de, elriaszt.
Valszeg 4G lesz ebből. Azért is tettem fel a kérdést itt, mert minden bizonnyal több itt a hozzáértő. Én valamelyik nap egy másik routert találtam, az is Huawei volt, de még ennél is drágább. Úgy fest, az 5G routereknek jelenleg ez az ára.
4G-vel, véleményetek szerint mennyire lehetséges a Multiplayer játékok használata? Ahol albérletben élek, jelenleg sajnos csak mobilnettel tudom megoldani a dolgot, de 4G routerek legalább már 25.000 körül kaphatóak.
-
Soma01
veterán
válasz
TrueGooner #83138 üzenetére
Ha az ára nem riaszt el, akkor [link] Azt nem tudom,hogy va e már itthon a boltokban.
-
TrueGooner
senior tag
Sziasztok!
Kapható Magyarországon olyan 5G LTE router, amely ki tudja hasznni az 5G adta sebességet, vagy ez még nagyon gyerek cipőben jár?Ajánlanátok nekem megbízható, itthon is beszerezhető 5G Routereket?
Köszönöm!
-
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! 40-50 között keresek most routert, amire fel tudnék tenni tomatot vagy openwrt-t, és viszonylag túrhető az n-es wiije. Van valami ajánlott ezekkel a paraméterekkel? Inkább az új felé hajlok, de azért használtat is megnézném, hogy milyenek vannak. Vendég háló a wifin előny, de nem kötelező. Torrentet ilyesmit kliens gépeken tolnám, USB sem muszáj rá, bár gondolom kell a firmware cserére a legtöbbnél. Egyedül alap funkciókon kívül talán VPN szervernek használnám, ha rá tudom heggeszteni valahogy a wireguard-ot, és elbírja a terhelést. Ezen kívül nagyobb részt azért veszem, hogy hálózatbiztonságot gyakoroljak rajta, de ha már veszek, akkor úgy vagyok vele, hogy legyen valami jó.
-
Greg Vinous
tag
Csak szeretnék egy gyors hálát tolni nektek.
Rengeteg hsz-t visszaolvastam, router vásárlás előtt állok és sikerült is a sok infó alapján választanom.
Asus RT-AC65P
Beszarás, hogy mennyi hasznos hsz van, úgyhogy hála még1x!
Egy D-Link DIR-860L-t fog váltani, remélem egy kicsit messzebbre elér majd a wifi és akkor tuti elégedett leszek -
-
Ez frissebb: FreshTomato WiKi & https://freshtomato.org/
-
misirulez
senior tag
válasz
Gubek-Einste #83129 üzenetére
Szia
Meglévő router mellé szeretnék egy másodikat, a második szgépemhez, aminek a beállítását rendzsergazda intézi. Annyi kérése volt felém, hogy olyan routert szerezzek amire a tomato felrakható.
Annyi még, hogy most itt Budapesten venném a készüléket, de később 110V-ról használnám, nem tudom mennyire jellemző a gyártóknál a 110/220V gyári adapter, vagy külön van US/EU kiadás más adapterekkel.
Kerethatár nincs, de nem szeretnék feleslegesen több pénzt a kelleténél kiadni. -
válasz
misirulez #83127 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Miért ragaszkodsz a Tomato-hoz? -
-
misirulez
senior tag
Sziasztok
Olyan routert keresek amire lehet Tomato-t tenni.
Bőven elég a legegyszerűbb is. Csak legyen megbízható. -
jozsi252
veterán
válasz
Gubek-Einste #83125 üzenetére
Köszi! Elvileg csak akkor nem kell a LAN-ba dugni az utp-t ha van külön AP mód a routeren belül?
-
válasz
jozsi252 #83124 üzenetére
Amit kinéztem az egy TP-LINK - Archer C5 AC1200 V4 lenne. Szerintetek jó lenne a fenti célokra ez a router?
Megfelelő lesz másodlagos eszköznek,Ilyenkor a routerbe annyi dolgom van hogy a DHCP szervert letiltom hogy a C9 ossza az ip-t, illetve a C9 felől jövő UTP-t a routernek nem a WAN portba kell dugnom hanem valamelyik LAN portba, jól emlékszem?
Van más dolog amit még be kellene állítanom rajta hogy működjön?
Alapvetően így kell beállítani egy másodlagos eszközt. -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Lesz egy kis hálózatbővítésem, és van 2 helyiséggel fentebb egy TP-Link WA830RE Range Extender amit le szeretnék cserélni.
A routerem az egy TP-Link Archer C9 amivel tökéletesen meg vagyok elégedve, viszont a WA830RE még a 80Mbit/s "korból" maradt rajtam sok évvel ezelőtt, és ahhoz képest ahogy nőtt a sávszél, jól bírta a kicsike, viszont most megérett a cserére.
500-ról 1000Mbit/s-re fog nőni a sávszélem, és ugye a WA830RE csak 100Mbit/s-et tud. Maximum 2 telefon van arra csatlakozva böngészés illetve youtube miatt, szóval nem a C9-hez hasonló minőségűt szeretnék venni.
Amit kinéztem az egy TP-LINK - Archer C5 AC1200 V4 lenne. Szerintetek jó lenne a fenti célokra ez a router?Ja és annyi lenne hogy a kábeles csatlakozási lehetőség ki van építve, szóval úgy kötném össze a C9-et meg amit veszek.
Ilyenkor a routerbe annyi dolgom van hogy a DHCP szervert letiltom hogy a C9 ossza az ip-t, illetve a C9 felől jövő UTP-t a routernek nem a WAN portba kell dugnom hanem valamelyik LAN portba, jól emlékszem?
Van más dolog amit még be kellene állítanom rajta hogy működjön?Köszönöm!
-
rekop
senior tag
válasz
Soma01 #83117 üzenetére
Nemrég összraktam a topikomhoz egy kis összefoglalót az Ubiquiti termékekről. Nem minden részletre kiterjedő, de aki csak "hallott" róla és felkeltette az érdeklődését, lehet érdemes átfutnia.
-
Robertoq
őstag
Köszi, tiszta, akkor egy ilyen switch még kelleni fog, ezt néztem ki:
https://www.arukereso.hu/switch-c3145/tp-link/tl-sg105-p137973980akkor most úgy állok, M5 3 pack, digi routerből 1et az emeletre, 1et lentre + switcherrel ki a teraszra a harmadikat jó idő esetén aztán jóság van
Elméletben adja a tervrajz alapján?
-
M3nt0R
tag
válasz
Soma01 #83117 üzenetére
Nagyon köszi, igen az Ubi-kkal is szemeztem, mert sok jót hallottam róluk már máshonnan is. A Mikrotikhez meg kell szereznem egy rendszergazdát is akkor
Összevetem akkor ezt a két opciót, humigabi volt olyan kedves, hogy a TP link verziót is kirészletezte priviben, meg akkor megnézem közelebbről az Ubi-s opciót. Lesz mit olvasgatni estére
Nagyon köszi Nektek a tippeket!
-
humigabi
aktív tag
válasz
Soma01 #83117 üzenetére
Igen, én is értettem, mire gondolsz.
A Tp-Link EAP-hoz jó az Omada vezérlőszoftver is, csak akkor egy gépnek mindig mennie kell, amin fut a program, vagy ami sokkal egyszerűbb, bár az előzővel ellentétben pénzbe kerül, az OC200 (OC300). Én ezt választottam a 3 db AP mellé, nem bántam meg. Úgy emlékszem egy a fórumon történt korábbi Ubi eszmecseréről, hogy azokhoz is kell a Cloud Key, de az is lehet rosszul emlékszem, mert régen volt. -
Soma01
veterán
válasz
humigabi #83111 üzenetére
Igen, azt én is ajánlom. Arra értettem, hogy "vállalati".
Össze kell vetni az árakar is. Úgy tudom az Omadához kell külön vezérlő is, a szakadásmentes Wi-Fi-hez, ami kb. egy plusz (EAP225) AP ára, kb. 25.000 Ft.
Úgy tudom, hogy a Ubiquitinál maga az AP is lehet a vezérlő, kisebb hálózat és erősebb AP esetén. Vagy kell a cloud key mindenféleképpen? De úgy emlékszek, hogy van olyan márka, ahol minden AP a saját erőforrásával (és szoftverével) be tud szállni a vezérlésbe nagy rendszerek esetén is.
Lentre egy Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO kb. 50.000 ft + fentre egy Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE meg kb. 30.000 ft. De lentre lehet elég a Ubiquiti UniFi UAP-AC-LR is kb. 35.000 ért. Otthonra szerintem nem kell a pro, de HA azon fut a vezérlő, akkor kell. Ha kell a Cloud Key, az viszont megdobná rendesen a költségeket, mert az kb. 60.000 Ft.
Mikrotik rendszer esetén sem kell Cloud Key az AP-khoz, ha a router is Mikrotik. ...csak hát, állítsd be, ha értesz hozzá. -
-
Robertoq
őstag
-
humigabi
aktív tag
válasz
Soma01 #83109 üzenetére
A TP-LINK vállalati rendszer is szóba jöhet Wi-Fi téren és a Mikrotik is. Ebből a Mikrotik beállítása bonyolultabb de aztán gond nélkül megy megbízhatóan. Szóval Ubiquiti vagy esetleg (másodsorban) Tp-link Wi-Fi rendszert kellene építeni.
Nálunk egy Tp-Link Omada rendszer működik 1 éve kifogástalanul.
-
Soma01
veterán
válasz
M3nt0R #83103 üzenetére
Na, úgy látom ide más stratégia kell. Úgy látom, hogy vezetékes routert kell inkább venned, mert a Wi-Fi-s router beépített modulját nem fogod tudni használni ha Mesh-t akarsz. Így az Ubiquiti eszközök (AP-k, router) felé terelődik a figyelem. A switchből nem kell különleges. Itt egy összefüggő rendszer kell a Wi-Fi miatt és a miatt is, mert egy AP-t könnyebb jól elhelyezni, mint egy Wi-Fi-s routert. Tehát:
- Fentre egy AP, egy vezetékes router és egy switch.
- Lentre egy AP és egy switch. De a lenti AP-nak saját kábel kell felfelé, a switch-nek elég egy felfelé.
De a két szintet csövezésel kapcsold össze és ha lehet több kisebb csővel is, hogy később lehessen bővíteni a rendszert.A TP-LINK vállalati rendszer is szóba jöhet Wi-Fi téren és a Mikrotik is. Ebből a Mikrotik beállítása bonyolultabb de aztán gond nélkül megy megbízhatóan. Szóval Ubiquiti vagy esetleg (másodsorban) Tp-link Wi-Fi rendszert kellene építeni.
-
Robertoq
őstag
válasz
humigabi #83082 üzenetére
Aranyközépútnyi pénzt
Legolcsóbb tuti nem lesz jó, de pl a Deco M9+ az tuti felesleges sok. Kábelt inkább leviszem, nem akarok próbálkozni hogy jó lesz-e vagy sem.
Az M5-el én is szemeztem, azért abba bízom ha fent meg lent van és mindkettő LAN-al ráakasztva a DIGI routerre akkor az csak megadja ami kell. Aztán ha a kert nem lenne elég akkor lehet még egy 3.at beiktatni, ami kiviszek a terasztra (tavasztól-őszig). Kérdés hogy ha garázsba egy LAN elosztót berakok és abból táplálkozik két eszköz az működhet? (hogy ne kelljen 2 kábelt lehúzni) -
M3nt0R
tag
válasz
zolnagy #83105 üzenetére
Ez elvileg jól hangzik, gyakorlatilag viszont amitől félek, hogy mennyire lesz gond nélküli a hálózatok közötti váltás. Gondolok itt arra, hogy lent elkezdek skype-olni valakivel és felsétálok az emeletre. Itt az kellene, hogy átálljon gond nélkül a teló a fenti hálózatra és ne szakadjon a hívás. Ezt nem vagyok benne biztos hogy meg tudom oldani úgy hogy lent van a komoly ASUS fent pedig a digi eszköze.
-
zolnagy
őstag
válasz
M3nt0R #83102 üzenetére
Nálunk a közeljövőben vezeti az optikát a digi. Nekem azt mondta a szerelő srác, hogy wifis modemet kapunk majd. Nyilván nem olyan erős a wifije, mint pl az ax92-nek, de hátha elég fentre. Az itteni vélemények szerint én is egyenlőre egy routert vennék, mondjuk egy ax92-t, meg kábelcsatornáznék. Aztán majd meglátod.
-
M3nt0R
tag
válasz
MaCS_70 #83101 üzenetére
Nagyon köszi!
Igen ez a cél, ezért is most kérdezem még és most tervezem, mert festés előtt vagyunk, most még tudunk vésni!
A NAS hűtés az még jó kérdés... azt sejtettem, hogy nem kéne zárható szekrénybe csukni mert nem fogja szeretni.
A Chromecastok nem tudnak sajnos vezetékről menni, mert olyan helyen lesznek a tv-k hogy odáig nem vésünk. De azok ilyen "mellékes" tv-k lesznek, az se baj ha csak 720p-be filmezünk majd rajtuk nem 1080 vagy 4K.
A kültéri AP-re megköszönök ajánlást, mert látom hogy rengeteg van... akár ha csak márkát mondotok már az is király lenne.
A "rendszer maga" alatt a fő routert érted?
Köszi!
-
M3nt0R
tag
válasz
Soma01 #83095 üzenetére
Nagyon köszi a választ! Sorolom, kapaszkodj
Fenti eszközök kábelre:
- 2 dolgozós laptop (1 macbook pro, 1 dell)
- 1 gamer PC játszani (CSGO, Valorant, szóval az alacsony ping fontos)
- 1 Synology NAS
- 1 nyomtató (de az mehet a router USB jébe is gondolom)
- 1 IP kamera rendszer NVR-jeLentre:
- LG TV
- Onkyo házimozi erősítő
- PS4
- Apple TVMivel lentre lehet hogy jön majd még később eszköz azért gondoltam, hogy lehet hogy egy switchet tennék inkább mint hogy lehúzzak 4 kábelt. De lehet hogy lehúzok 6-ot, lehet kapni 3mas fali UTP aljzatot, abból kettőt bekötünk és akkor lesz elég hely.
-
M3nt0R
tag
Köszi!!
A helyzet egy nagyon picit érdekesebb: a legjobban a wifi a földszinten kell, viszont a Digi az emeleten jön be. Mindent az emeleti iroda szobába szeretnék összefuttatni, de ott a gépek kábelezve lesznek. Az emeleten max arra kell wifi hogy a hálóba nyomkodni tudjuk a telót. Meg ha néha beülök a fotelbe az irodába a laptoppal.
Szóval kb ilyet tudok elképzelni:
- bejön a digi az irodába
- onnan kábellel lemegyek a nappaliba a földszintre a digi routerből
- arra teszek egy bika Asus-t (AX56 vagy 92-t)Viszont gyanítom lentről nem lesz elég erős fel a wifi jel, tehát fentre is kellene egy router, de oda overkill-nek éreznék még egy AX92-t. Elég lehet valami egyszerűbb ami tudja az AiMesh-t és szeretik majd egymást a 92-vel?
-
válasz
M3nt0R #83089 üzenetére
Pár gondolat:
Vezessen kábelcsatorna mindehová, beleértve a potenciális mesh node-ok helyét is.! A wifi jó, de a kábel jobb.
A munkaasztalodtól legalább 2 méterre, de inkább távolabb legyen az AP.
A NAS kerüljön a hűvös helyre.
A Chromecastok is menjenek vezetékről.
A kerthez kültéri AP-ot.
A nagy kérdés persze a rendszer maga...
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest