- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
adika4444
addikt
válasz
amargo #14161 üzenetére
A leírt gondolatmenet teljesen jó. Én VLAN-nel oldanám meg a failover-t, akkor mehetne azon az infrastruktúrán oda-vissza a forgalom.
#14162 Apollyon:
Az OpenWRT előnye még, hogy opensource, és tényleg nagyon széles a kínálat amin elfut. Számomra hátránya, hogy kevésbé áll kézre mint a RouterOS, illetve valahogy nem mindig van olyan szimbiózisban a szoftver a hardverrel mint a MikroTik rendszere esetében.
RouterOs-nak én az IPv6-ot tudom nagy hátrányként megemlíteni, sem annak kezelése sem használata nem kiforrott a debug eszközökben, pl. v6-os traceroute esélytelen doménnevek alapján, akárcsak a ping.
Ezt kéne kipofozniuk akár a v7-es ROS-ban, és akkor teljesen elégedett lennék. -
adika4444
addikt
válasz
amargo #14158 üzenetére
Hali!
A routingot - ha el tudod vinni oda kábelen a netet - bármelyik végezheti, és legjobb tudomásom szerint cAP manager is lehet bárki a hálózaton.
Azt viszont érdemes szemelőtt tartanod, hogy mind a wAP LTE Kit mind a hAP elég gyenge hardveresen, gigabites netet nem tudnak NAT-olni, ha optikán ez lenne a cél. Nem tudom, mennyi ezek teteje, majd más biztos tud erről informálni
.
A LTE-t természetesen belőheted backupnak, nekem egy hAP ac^2-n egy Huawei E3372H-153 a ilyen céllal működik. Igaz, azért nem a legigényesebben van beállítva, mert szimplán 1-es distance-en van a DIGI-s PPPoE és 2-esen a Huawei, ez azzal jár, hogy pl. ha elmegy a kábeles akkor minden kapcsolat átmegy 4G-re, de ha visszajön, akkor a nyitott kapcsolatokat is erővel tolja vissza.
Szerk: Most jövök csak rá, a wAP LTE-en van keményen egy nem gigabites port, a hAP-on pedig ugyan 5 darab, de az is fast ethernet (100 Mbps amiből 90--94 mérhető ha bírja a hardver), szóval én lehet, megfontolnám egy gigabites típus beszerzését, azért a legtöbb optikai szolgáltatónál a legkisebb net is 100+ Mbps (Telekom-nál, Vodánál koaxon 150 Mbps, DIGI-nél meg gigabit).
-
bacus
őstag
válasz
amargo #12713 üzenetére
"ha arra nem jönnek a biztonsági frissítések,"
Szerintem meg nincs így ! Voltak olyan technológiák, amik már megjelenéskor rosszak voltak, feltörhetőek, pl web titkosítás a wifin, és még mikin is volt bug, amivel bizonyos verziók feltörhetőek voltak. (már aki engedte a nagyvilág felől is a winboxot).Ezeket valóban frissíteni kell. De ez nem egy olyan eszköz, amin állandóan változó kódot futtatsz, mint egy szgépen a böngésző, illetve az abban futatott java programok, stb.
Ezek cél eszközök.Ha az állításod igaz lenne, akkor milliós számban lehetne feltörni hálózatokat !, átjáró lenne az egész világ. A nem frissített routerek száma sokszorosa lehet a naprakészen tartottaknak.
Egyébként több ügyfélnél van mikros internet, ott a ros ugye látja a szomszédokat, egyáltalán nem a legfrissebb ros van a szolgáltatók eszközein.
"nem értek egyet"
Helyes.Beniii: "Akkor hogy fogja megtanulni a WPA3-at például? Benne van abban a verzióban?"
Sehogy, de miért is kéne? Az egy sok sok éve beállított link, 10+ éve üzemel (amikor az 5.26 volt a legfrissebb, akkor lett üzembe állítva), 30-40 Mbit közötti up/down ami még mindig tökéletes. Miért kéne piszkálnom? Hátha 45 Mbitet is ki tudok préselni az eszközből? -
iceQ!
addikt
válasz
amargo #12626 üzenetére
Csengőnél nem tudok másikat használni
. Nincs is bekapcsolva extensive channel. Viszont most jó, szépen rajta van a hálózaton az eszköz.
Igaz nem egy 100e Ft-os Doorbird csengő, csak 15 volt és kínai EKEN. Viszont eddig gyönyörűen működött. Lehet egy fw frissítés nem ártana neki.
-
bacus
őstag
válasz
amargo #12061 üzenetére
BDE-re én is írtam pár programot, az ügyfelek egy része még mindig használja, 15 éve nem sikerül megszabadulni tőle
. De hát a könyvelők népe már csak ilyen, van aki a mai napig használ DOS-os programot is, illetve az XP használók nagy része is belőlük van.
Van pár dolog amire a bde háklis, pl be kell mappalni hálózati meghajtónak a NAS -t, mert úgy sokkal stabilabb, nem lehetnek a fájlok a közvetlenül a gyökér könyvtárban, illetve a BDE beállításokon is lehet hangolni.
-
iceQ!
addikt
válasz
amargo #11915 üzenetére
Megvan a beállítás nekem is, haza megyek csinálok egy tesztet. Nekem a wAP a manager (mint nálad?!). ott nincs CAP beállítás, így oda is kellett egy hasonló, hogy eldobja a gyenge jelerőséget. Kíváncsi vagyok, hogy az egyik eldobja akkor a másik fel veszi e....
Kíváncsi leszek a Wemos-ra, ha megjön. Remélem azzal nem lesz ilyen baj. -
bacus
őstag
válasz
amargo #11782 üzenetére
A külön vásárolható boardoknál volt amikor azonos típus több féle antenna kivezetéssel is megvásárolható volt, ugyanez a wifi kártyáinál is megvolt. U.fl vs. mmcx , ezt a mikrotik meg is jelölte, volt mind a kettőhöz gyári pigtail.
Nem tudom megmondani, hogy melyiknek mi az előnye, volt dolgom mind a kettővel, nekem mindegy volt, csak a pigtailben volt különbség. Valamiért az u.fl volt a gyakoribb, ha nem tévedek...
lazlo16 "főleg ha nincs semmi tiltó szabály" : rajtad kívül ki venne fel tiltószabályt?
-
bambano
titán
válasz
amargo #11721 üzenetére
az, ami az alaplapon van (proc, ram, wifi, ethernet, stb) az 10 watt.
ha beleraksz a minipcie portjába egy lte kártyát, az az attachment, 16 wattig.
ez a cucc elvileg nem megy passzív poe-val, tehát vagy egy tápleválasztóval tetted rá a tápot, vagy nem 18 voltos a dugasztápja.
mit értesz lte kábel alatt?az is előfordulhat, hogy amikor az lte kártya adni akar, akkor kevés a táp, és az megzakkan, vagy leszakad a hálózatról, vagy újra is indul. nem az egész doboz, csak az lte processzora.
de ha úgyis tápot cserélsz, rakj rá egy 24 volt/1.5A tápot, az el fogja bírni.
az mtu-val meg az a helyzet, hogyha az a pppoe szoftver van benne, mint ami a linuxokban (mi más lenne), akkor az mtu fixen 1492 byte és nem állítható.
az mtu problémát lehet úgy ellenőrizni, hogy ráraksz egy klienst, és a kliensen veszed le az mtu-t 1400-ra. ha ettől látványos a javulás, akkor az a gond. ha nem, akkor más. -
-
amargo
addikt
válasz
amargo #11638 üzenetére
Hát az első részét most nemsikerül beszúrni formázva.. ott a linken értelmesen (csak sikerült)
add action=drop chain=input comment="Drop user that has tried blocked ports" in-interface=ether1-Wan log-prefix=\
FW_Drop_all_from_WAN src-address-list=FW_Block_user_try_unkown_port
# at the bottom of the filter list
add action=add-src-to-address-list address-list=FW_Block_user_try_unkown_port address-list-timeout=1d chain=input in-interface=ether1-Wan
add action=drop chain=input comment="Drop all from WAN " in-interface=ether1-Wan log=yes log-prefix=FW_Drop_all_from_WAN
-
iceQ!
addikt
válasz
amargo #11483 üzenetére
Csajom háza, készen vette.
Így nincs gége cső.
Viszont itt most lesz húzva egy kábel kívülről befelé. Természeti erőhatások mennyire tetszik tönkre az utp kábelt?
Egyelőre ez a legjobb megoldás. Így már stabil lesz a hálózat + lesz még egy jó pár mikrotik eszköz beszerelve.Úgy hogy lesz CapsMannek munkája :D -
lazlo16
aktív tag
válasz
amargo #11403 üzenetére
Délután játszók kicsit az antenna val aztán megnézem . De közbe ferhelgeltem magam rendeltem egy cat12 routert ( a band b1+B3+B3 agregacio miatt ) egy sxt-t meg egy másik antennat mint ami neked van . Aztán adok neki meg egy hét esélyt és ha ki tudok fix 60 feletti értéket csökkeni minden időben marad ... ha nem megy vissza minden és az sxt kirakom a másik szolgáltató antennajahoz és akkor marad feltoltod kártya 50/10 -el .. a legnagyobb probléma nálam nem az h munkára nem elég hanem h nálunk internetről megy a tv is ( iptv ) meg minden is . Így. 30 mbit édes kevés h kiszolgálja a tv-t fhd adás mellet meg megy egy készüléket mondjuk 4k YouTube videóra ..
-
mrzed
senior tag
válasz
amargo #11357 üzenetére
Sok helyen olvasni, és én is azt tapasztalom, hogy a mikrotik wifi-je nem túl acélos. Itt is többen inkább az ui eszközeit javasolják ap-nek. A család elvárásait kiszolgálja, ezért én elégedett vagyok ezzel is. Ahol nagy sávszélesség kell, azt inkább vezetékkel oldom meg.
-
mrzed
senior tag
válasz
amargo #11305 üzenetére
Ha megfelel az a tartomány, amiben a már meglévő bridge dolgozik, akkor arra. Ha másik alhálózatba szeretnéd a wifit- akkor csinálhatsz neki külön, eltérő dhcp szerverrel.
szerk: most nézem, jogos, kevertem a datapath-al.
iceQ:
Én ez alapján kezdtem, egy működő capsman-t össze lehet hozni belőle.
Valamint volt egy havi előfizetésem a https://mindenamimikrotik.hu/ -n, ez idő alatt hozzáférhetsz az összes videóhoz. Az alapok megértéséhez nagy segítséget, mindenképpen megér 6e HUF-ot. -
törölt tag
válasz
amargo #11208 üzenetére
Alapvetően a külső antenna bővítésre ez alapján indultam el. Ez egy wAP R + LTE kártya vagy wAP LTE kit.
[link]
Itt meg van a helye a SIM foglalat felett a perforált kitörésnek,
[link]
hogy ezt be tudd szerelni.
[link]
Ehhez kifelé tudsz külső antennát szerelni. Ezzel:
[link]
Ellenben a wAP ac LTE és LTE6 így néz ki:
[link]
Itt nem igazán látom azt az egyértelmű kitörést a SIM foglalat felett, ahová a külső antenna foglalat beszelhető lenne.
Nincs kizárva, hogy valamit be nézek, mint állat.LTE és LTE6 viszonylatában csak a mini PCIE kártya tudása tér el.
LTE>max.150Mb/s
LTE6>max.300Mb/s letöltési sebesség. -
törölt tag
válasz
amargo #11200 üzenetére
Igen, csak szerintem én egy kicsit benéztem a konfigokat.
A wAP ac LTE és LTE6 konfigokra nem lehet külső LTE antennát csatlakoztatni. Ugyan is ezeken 2db Ethernet port van és nincs hely az antenna kimenetnek.
A wAP LTE és LTE6 konfigokra lehet külső antennát szerelni.
Konfig: wAP ac LTE és LTE6
[link]
Konfig: wAP LTE és LTE6
[link]
Az ac-s konfig 4core ARM/128MB RAM/16MB flash.
A sima 1core MIPSBE/64MB RAM/16MB flash.Első benyomásra, nagyon szuper. Gyorsan "összedobtam" (tényleg csak). Eleddig csak pro érvek vannak a régebbi megoldásaim között.
Most nincs időm bővebben foglakozni vele.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
amargo #11203 üzenetére
Nem reklám, tény, a wireless-boltból amit utánvéttel rendeltem délelőtt, másnapra itt volt, (péntek esetén hétfő) ha volt raktáron. Ha nem, akkor meg hívtak, és mostanában cégnek sokmindent rendeltem (kitalálták többször is, hogy kéne tegnapra valami
). Igaz, csak egy malac farkát nem éri meg rendelni, mert több a szállítási díj.
-
iceQ!
addikt
válasz
amargo #11191 üzenetére
Te vagy az én emberem.
Na, nekem most jön a korlátaln mobilnetem (Telenor). UPC szolgáltat(én ennek fogom hívni) kemény 12mbit/s havi 4ezer. Jön a 4G-s sim, elő mérések azt mutatják 60mibt, tartósan.
Ezt akaromtuningolni. Ugye jön az ősz, tél. Hideg, köd, szél, eső..stb. Nekem egy pocket router van a Huawei-től. Nem egy erős gépezet, de eddig elég volt.
Erről az antennáról küldenél linket, hogy honnan vetted meg milyet?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell notebook topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Trollok komolyan
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest