- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szulita28
senior tag
Amíg nem keresek vele pénzt, ill. nem lottó ötös után vagyok, a logikád - legalábbis nálam, de nem mindenki én vagyok
- nem állja meg a helyét. Fotózni akarok vele, nem nepperkedni, ettől még baromira zavar, h évente feleződik a vázak/kompaktok értéke
De tudom, ez messzire vezet. -
ati3x
senior tag
No akkor..
Azért nem olyan eccerű mint ahogy a bloggoló irja.. Mert az a középkategóriás távcső H-alfa szűrővel, meg kamerával egyutt is veri a pár millát. Lássuk: SolarMax II 90 Filter azaz a Ha szűrő:4000 dodo.. a cső 92mm astro-physics nem találtam pontos árat, de olyan 6000 dodo.. A bf30-as blokkoló szűrő 1600 dolcsi.. A baader barlow adapterekkel 1000.. Az az "eccerü" ipari kamera sem olyan egyszerű.. Nem találtam árat, de szerintem bőven ezres felett van.. Az állvány pedig 9000 dodo.. Szal az öreg alaphangon 25 ezer dolcsis "cájgal" lövi a képeket..
Maga a "fényképezés" pedig kb igy zajlik: Ezzel a cuccal tömöritetlen videót veszel fel.. Minél több FPS-el, és minél rövidebb expoziciós idővel.. Ennél a szerkónál az FPS nem igazán nagy 11 FPS, de ezt 6 megapixelen tolja ez az eccerű ipari kamera.. A videót szétdobod több ezer kockára, majd spec szoftverrel (pl registrax 6, vagy jelen esetben astroIIDC) feldolgozod.. És lesz egy képed több száz-ezer kockából kiátlagolva... Azt még nem is tettem hozzá, hogy a csóka valami powa mac-el dolgozza fel a nyersanyagot.. Gondolom az sem 2 fillér.. Mármint a hw.. Saccra az is minimum 5000 dolcsi.. Azaz már 30 ezernél tartunk..
Én egyszer probáltam felvenni jupitert és holdat, egyszerü logitech webcammel.. Bizony 15 FPS-el 640x480-ban perc/gigabyte adatmennyiségek jönnek össze tömörítetlenül.. Sírt is a C2D feldolgozásnál...
Persze semmi nem lett belöle, mert nincs EQ álványom, de egy próbát megért..
-
ati3x
senior tag
Hát ha ez tényleg ilyen lesz, akkor tuti maradok az m4/3 rendszernél.. (és nem gondolkodok a sony nex-en.) Ha pedig egy kicsit lenzyomná az om5 árát, akkor még királyabb lenne! Mert abban azért az a vázstabi nem pite.. Tényleg az om5-nek nem jön valamikor az utódja? Az lenne még csak a fincsi..
-
andersen10
aktív tag
A 11. kép klassz lett.
A 9-18 színei, kontrasztja szerintem is pazar. Egyedüli hiányossága, hogy a képszéleken van egy kis lágyulás. Szvsz az Oly kicsit túlságosan a minitaürizálásra ment rá, ha kicsit nagyvonalúbban méretez faltól falig penge lehetett volna az obi, mint a nem-mikrós elődje. Mondjuk nekem Samyang 14/2.8 volt a korábbi nagylátóm, lehet azért a maximalizmus. A kommersz APS-C nagylátó zoomokat bőven übereli a kis Oly.(Salzburgnak van egy kellemes, élhető, barátságos, fiatalos atmoszférája, szerettem ott lenni. Bár van akinek szerint túl sok a polgári jólétből, ezt Salzburgban találtam.)
-
-
MrChris
nagyúr
nálam alapvetően az a 'hiba' van, hogy az LRban megjelenő kép teljesen más színügyileg mint a kijövő jpg, amit képnézővel (acdsee, faststone...) nyitok meg. Pl a fenyőpadló LRban enyhe színehagyott zöldesség lengi be, a lángvörös egy fakó agyonmosott pólóra hasonlít. Ha helyére húzigálom az aztán meg olyan túlszaturált lesz minden más programban, hogy ihaj!
-
scarabaeus
őstag
Hogy a dátum és felirat is meglegyen, mert a minden képhez illesztett "Rare Color Photography of Early 1900's Paris" ugyan több, mint amit képes blogok általában a képekhez szoktak írni (tehát a semminél), de mégse sok.
-
fattyu
veterán
de mermérnem? hátizsák ha van nálam pont belefér ugyanugy az 5d meg egy manuál50es rajta ( amik ugye tükrös viszonylatbn igen aprócskák ) De én nem hordok hátizsákot alapból. Azért van zsebem meg övem hogy ami KELL az elfér azon. papírok telefon kés zseblámpa zenelejátszó, fejhallgató fegyver tartalék akksi mittomén. ezekhez mind nem kell táska. A táska plusz nyűg. Nekem ha már viszek egy táskát akkor hótmindegy mit rakok bele. Vagyis valami övtok méretű dolog kéne nekem. Az s95el nem tudtam élni. Nem volt elég jó kompromisszum az IQ.
ezért nézelődöm most ezt.
Madgie: lásd fentebb. Pici persze de ha az én esetemben nézed össze hogy egy pici manuál 50es és egy váz akkor azért az én cuccom sem egy platós ifa kategória. Akkor lesz brutál amikor prozoom obikat kezdesz hurcolni.
-
lenan
aktív tag
4,5/15 voigtlander heliar kb 350 euro
4,5/21 zeiss biogon kb 600
4/21 voigtlander skopar kb 350
4/24 voigtlander skopar kb 350
2,8/28 minolta m-rokkor kb 350
2,8/28 zeiss biogon kb 600
2,5/35 voigtlander kb 300
2/40 minolta m-rokkor kb 300
1.5/50 voigtlander nokton kb 350
2/50 zeiss planar kb 600
2/50 leica summicron kb 800
4/85 zeiss tele-tessar kb 700
2,8/90 leica tele-elmarit kb 600
vagy kb -
hegyimorc
senior tag
Működnek egymástól függetlenül, a gombok és a tárcsák is. (Az alsó markolat gombjai letilthatók egy kis kar elfordításával)
Tömegben kb 100g darabonként.
Normál hétköznapi használatra a felső rész lesz a vázon, ha sokat és gyorsan fotózok - bringa- és futóversenyeken - akkor mindkettő, nagyobb túrákon pedig csak a váz a markolatok nélkül.
-
az olympus-szal szerintem nem, bár ki tudja, illene hozzájuk, ha ők dobbantanának valamivel, csak hát ugye pont szenzorban nem utaznak, így ez szinte kizárt. ott inkább valami nagyon ütős hibrid af-re gondolok (most kéne vadászni egy olcsó 150/2-t
).
a sony szabadalmak már izgalmasabban hangzanak. bár kizártnak tartom, hogy ne kutatna ilyen irányba mindegyik szenzortervező.
-
nord_
veterán
Nekem az ilyen nagylátószögű obik elméletben mindig is nagyon tetszettek. De sajnos csak elméletben, a gyakorlatban sose láttam jól ilyen obikkal... A képek alapján a leginkább tetszőeket megnéztem: az egyik ekv.22, a másik 34mm-nek megfelelő látószögű.
A beltéri képhez viszont tényleg jól jön az ilyen brutál nagylátó, igazából magamnál is csak ilyen helyzetben tudnám elképzelni a használatát. -
|AP|
veterán
Hát...főleg a látószögét
Szép, éles épületfotókat, sok részlettel.
m4/3 előtt egy LX3-mat használtam, imádtam a 24mm-t. Azt vettem észre, hogy inkább a nagylátó az én látószögem. Kirándulásokon, városlátogatásokon szinte az összes képem 24mm-en készült. Ráadásul építész is vagyok, az épületfotó nálam be van kattanva.
A legutóbbi velencei kirándulásra két fixet vittem (14/2.5 és 45/1.8). A 14-est sokszor éreztem szűknek, ha meg közelebbi részletet akartam a 45 meg sokszor sok volt.
Összességében azt várom tőle, hogy városlátogatós, kirándulós obinak egy személyben tökéletes lesz. (átfogása tetszik, képminőség rendben van és elég kompakt is) -
ati3x
senior tag
A sony rx100 lesz lehet az én következö gépem.. Persze még nem tom mikor.
làttam egy összehasonlító videót a youtubeon. A canon g15-el, és kicsit vicces volt, mert a tesztelönek az volt az egyik fö problémàja, hogy a sonynal rövidebb a teléje... És a g15-nek a tele végén is 2,8 a fényereje szemben a sony 4.9-vel... Egy ideig ez nekem is meggyözö volt, de elkezdtem gondolkodni. A g15-ben 12,1 Mpx-es szenzor van, mig a sonyban 20.1... Ennek fényében már nem olyan egyértelmü a g15 elönye, ha teszem azt "crop" képekkel hasonlítanák össze! Hogy ne legyen teljesen off, persze az epl-1 megmarad!
-
az xz-1 lapkája amúgy tényleg nem volt a topon (se a képfeldolgozója), az xz-2 pont itt javított sokat, meg a kezelhetőségen (az a dual működésű gyűrű az obi körül... nyamm!). azonnal megvenném, ha nem zavarna az ára és a 28-112-es átfogása. ez is 24-120-ért kiált, vagy akár 24-135. nem kell a tele végén hibátlannak lennie, legyen középen éles, és sanyi.
az lx-7 a nagylátó része miatt érdekes, de megnézegetve a képeket (pixelkukkolva, a legrosszabb hozzáállással
) azért képminőségben elmarad az xz-2 és a p7700 mögött. ennek ellenére simán jó lehet alapzoomnak vagy főleg nagylátónak, 24 mm/f1,4 multiaspival elég zsivány dolog. az rx100-ban meg csak a szenzor tetszik, amúgy a váz túl kompaktos lett, és az obiért én egyáltalán nem vagyok oda (ellentétben az xz-2-ével).
nem véletlenül nyert az xz-2 a dpreview-nál. most jól jött ki a lépés az oly-nak, minden hülyeségük mellett az xz-2 és az e-m5 jól sikerült darabok.
-
melyikkel égetted meg magad? mihez képest, úgy értem, mit vártál, amit nem teljesített? (azért kérdezem, mert komolyan kompaktra akarok váltani, és kíváncsi vagyok)
bár a mostani pana mft lapka szerintem semmihez sem kevés, nagyjából, mármint képminőségben. van jobb, sőt, szinte minden jobb (samsung nx is agyonveri), de bőven elég, egy nikon d70-et körberepül minden téren, pedig az is elég mindenre. extrém dof játékhoz persze neccesebb, de az meg nem minőségi kérdés, ott a szenzorméret számít és kész (meg az obi, meg a tárgytáv, meg a háttértáv stb.).
-
azt csinálsz, amit akarsz. én pont erről beszéltem, hogy fórumban nagyon tudja mindenki (myself included), hogy milyen technika kell neki és miért. pedig alapvetően nem kell. common mistake, hogy az ember mindent le akar fényképezni. mi lesz, ha nem tudom az este rohangáló kisgyereket tökéletes fókuszban elkapni? semmi...
-
sphe
senior tag
Ezek szerint most nem igazak a DXO mérések, vagy igazak? Úgy számolják őket, hogy adott fényben megnézik, hogy tényleg képes ugyanakkora záridőt produkálni a gép mint egy referencia fényképező, tehát adott melletti záridővel kalkulálnak labor körülmények között és ebből számolnak egy valós iso-t, melyet odaírnak a gyártó iso mellé. Mert így számolva az epl5-tel majd' duplaakkora záridő kell ugyanannyi fénynél azonosnak kiírt iso-val. Biztos fent van a honlapjukon, hogy mivel számolnak referencia pontként, az e-pl5 fórumban van egy link ezzel kapcsolatban, hogy mekkora átvágás a gyártók részéről. Viszont van alapja a kiírt iso csalásnak, mert ezzel is jobban el lehet adni egy fényképezőt (iso1600-al lőtt képhez 3200 van kiírva), illetve megmagyarázza, miért nincs olykon iso200.
#22265: +1
-
madgie
titán
"lrban gyakran van egy zoldes arnyalat, ami elviszi a szineket."
Egyetértek, az Oly jpg eleve inkább kékes-sárgás, de mindenképp zöldszegény képű, a raw meg mindig olyan, mint valami zöldes izé. Azért izének írom, mert a zöld magában nem feltétlenül rossz, az X100 például nagyon gazdag zöldtónusokban (amolyan fuji-san)... nekem néha sok is, mert én is az Oly féle színekhez szoktam.
-
hegyimorc
senior tag
Egyelőre kicsit nehéz normális, természetes színekkel összefutni, mert kint minden szürke, de néha úgy érzem túl van kicsit lihegve a probléma és több a user error mint a géphiba.
Mellé kellett volna tenni pár olyan konverziós képet is ami tényleg köszönőviszonban sincs ezekkel, vagy csak simán összedobálni egy csomót anélkül, hogy elárultam volna, melyik hogyan készült. Na, majd tavasszal amikor lesznek rendes színek természetes fényben csinálok egy ilyen játékot. Nem csak tesztábrákkal, hanem mindenféle képpel. Kíváncsi vagyok mennyire lesz egységes az eredmény. (Szerintem kb semennyire.)
-
hegyimorc
senior tag
Balról jobbra sorban: LR 4.3 (saját profillal) , OMD camera jpeg, Olympus Viewer2 TIFF
Nem kezdek el pipettával vadászni, mert olyan brutális különbségeket nem látok, hogy a köszönőviszonyt firtassam.
(OMD + Oly 9-18 kézből, konverziók csak úgy másnapos defaultban, az egyetlen amit átállítottam az a LR camera profile)
-
arn
félisten
amugy csak azert kerdem, mert a 9-18al megfeneklett az eddig bevaltnak gondolt raw-tif-lr-jpg konverzio... nem ertem miert, de az olympus viewer 2vel legeneralt tifek megint szarabbak, mint a jpg. ezen mar kicsit ki vagyok bukva, hogy akarmit csinalok, a raw koszono viszonyban sincs a gepbol kipotyogo jpgekkel, es akarhogy tekergetem, nem lesz olyan a szin sem. a sargaknal a legszembetunobb, hogy a jpg olyan mint az igazi, a masik viszont nem - kepenkent kellene finomhangolni a szineket, hogy koze legyen a rawnak a valosaghoz, ami referencia csekkolasa nelkul szinte keptelenseg. a legtobb raw feldolgozoval ilyen szines-szagos, tulszaturalt, es nem szinhelyes kep az eredmeny.
en tovabbra sem szeretem a olympusos rawokat, es lehet visszaterek a jpges feldolgozashoz, mert gyorsabb es pontosabb eredmenyt ad. rawokkal max elbaltazott helyzetekben, a hataron erdemes kinodni. ilyenkor baromira irigylem a nikonos rawokat, ami szinten munkas, de jo dolgokat ki lehet hozni belole. itt meg sok munkaval is kerdeses eredmeny.
(#22266) MrChris: a panaknal ilyen, bar szerintem gyakran kozelebb all a valosaghoz, mint a mostanaban divatos mesevilag, ami a fotokon visszakoszon.
-
sphe
senior tag
GIMP - free, photoshop jellegű, egyeseknek még annál is jobban kézre esik. van portable verziója.
DXO Optics pro - nevével ellentétben fotómanipuláció is van benne, egyszerűbb, de nincs benne vágási lehetőség afaik. fizetős
RawTherapee
Silkypix - elég sok állítási lehetőség van benne, a sigmám rawjaival is elég jól boldogult pedig az a foveon miatt nem mindennapi, egy próbát megér.
@22261: ráadásul mióta a fénykepezőgépek iso-val csalnak (epl5 már 40-50% körül), még kevesebb lenne az összehasonlítási pozíció.
B.U.É.K.!
-
a pletykák szerint a fuji x20 egy 24-120/1,8-2,8 obit kap. 2/3"-os lapkán (tehát a tele végén már minden szempontból jobb, mint az rx100, a nagylátó vége meg elég fényerős mindkettőnél).
de kaphatna az xz-2 is, nem akkora művészet egy 28-112-t kicsit kitolni a két végén. a canon g15 28-140/1,8-2,8-a sem rossz alap stb. 1"-os szenzorra azért már nagyobb kéne, de nem is kell 1"-os szenzor, csak legyen minél jobb. a fujié elég jól hangzik.
-
-
mFt méretben minden megvalósítható
Látszik, hgy a Panasonic sem merte felvállalni a 14-35swd f/2.0 és 35-100 f/2.0 fényejét, hanem egy FÉ-vel gyengébbre készítette a hasonló obijait, valószínűleg a méret és súly problémák miatt. A mostani 12-50-nél mindenképp nagyobb és nehezebb lenne egy mFT 12-60 klón, habár sokak szemében megtestesítené a tökéletes mindennapos obit.
( részemről jobban szerettem az E-3+12-60SWD napi használatban mint a D700+24-120VRII ) -
szaby_gyerek
tag
Neeem, nem. Én elégedett vagyok most, sőt, nekem az om-d kezelhetőségével sincsen baj. Egyébként, amikor ezt linkelte Miki, akkor elsőre leesett az állam, szinte egy méret. Majd agyaltam: ez nem lehet, és aztán ha az om-d mellé rakjuk a D600-at akkor már látni a különbséget rendesen.
-
gorgo
őstag
Igen, a kütyübuzulás és a fényképészet két különböző dolog. Parci meg előtte sokan 1000x elmondták, így csak ismétlem, hogy akinek egy G3 nem elég, annak mindegy mije van/lesz. Szívesen odaadnám a teljes rendszeremet obiparkkal együtt, ha mondjuk sokkal jobban tudnék fotózni cserébe. Utóbbit ugye nem forintért mérik...
-
Dare2Live
félisten
18-105 simán fog 2fet.
Ha nem szépen áll portré emberfotozásról van szó az 1/60 nagyon lutri. Még az 1/100nál is 10ből 1 tuti bemozdul egy sima lassú mozgásos esküvőn, pedig nem vagyok kézremegős és nem futkározó kisgyerekről beszélek.
Túránál jó az em5 mert pici, könnyű, témák statikusak.D7000nek állítólag Q1ben jön az utóda. Ergo lesz sok jóárasított használt D7000 a piacon vagy ha az utóda annyira hude lesz, az is olcsobban megáll majd mint az EM5.
justmy2cent
-
nem tudom mit adtál össze és hogyan, de ez nem hangzik igaznak. nagyjából minden rendszerben f/3,5-5,6 a túraobi, mindegyik stabilizált és jó a stabi, de a szenzorok nem ugyanakkorák. egy d600 + 28-300 esetében a háttérmosási képesség (és a záridő a nagyobb szenzorral elérhető magasabb iso-nak köszönhetően) 2 fé-vel jobb, olyan, mintha egy 14-150/1,8-2,8-as túraobid lenne m4/3-ra.
-
-
Mercutio_
félisten
Ha megveszed a lentebb linkelt barna G3-at és eladod róla az obit + a PL2-tőt közel nullszaldós vagy és kaptál egy csak az EVF-fel nagyobb, de sokkal jobb AF-el rendelkező, kezelhetőbb vázat, igaz lemondasz a PL2-tő stabijáról, de az max. Oly 14-150, 45-200 esetén hiányozna.
Ugyanúgy "másodváz" lesz, de nagyobb kiadás nélkül eldöntheted valóban kevés-e neked, vagy miben kevés még midig... -
madgie
titán
D600 kategória még egy ideig nem lesz Micro vázakban. Szubjektív, de én Oly-t tuti nem vennék (E-M5-öt se nagyon, IBIS ide, vagy oda) Panában meg még ugyi nincs szotyi szenzoros masina. Annyira hülye a Pana amúgy, hogy az leírhatatlan... letarolhatná a középkategóriát egy sarokba tolt EVF-es, Sony szenzoros GX2-vel. Neeem, majd akkor, mikor már millió alternatíva lesz, és akkor is drágán adják bő egy évig, hogy aztán leakciózhassák fillérekre kifutóként (mikor már senkinek nem kell...). Észlény brigád
-
-
andersen10
aktív tag
G5 kapcsán: komolyan gondolkozom egy G3-->G5 upgarden.
Egyetlen oka van: az elektronikus zár. (A fogással nekem nincs bajom, a G3+ féltok nekem megfelelő.)
Azt tapasztalom, hogy a Pana 100-300 tele végén 1/500 s vagy fölötti záridő esetén stabilan olyan felbontású képet kapok, amit 1/200s vagy alatta sohasem sikerül OIS ide vagy oda.
Meggyőződésem, hogy ez az a a bizonyos shutter shock szindróma... korábban, más obiknál ez nem jelentkezett, de ugye az ekv 600 már elég brutál látószög és eddig 135mm (ekv 270) volt legnagyobb telém...Van esetleg itt vki Bp-i, akinél kipróbálhatok egy G5 -öt (vagy GH-3-at
) e-shutter üzemmódban? Köszi!
-
BennyRay
tag
Arn!
Hadd kérdezzem meg, Nikon FF-re milyen olcsó fixek léteznek nagylátószögre? Amiket láttam, mind durva árban volt. Igazából eddig szinte gondolkodás nélkül kizártam az FF-t az obipark drágasága miatt, de ha ez nem így van, lehet, hogy nem D7000-t nézegetnék, hanem D600-at
Köszönöm!
-
eeXaa
addikt
..számomra az mft rendszer mindent kielégít, ...mondjuk el tudnék még pár szoftveres extrát képzelni, az elektromos záron kívűl,(amivel megoldható lenne a folyamatos élőkép), és gyakorlatilag csak ezt ajánlanám, mindenkinek, (amennyiben bárkit ez érdekelne
) ...míg egy full frame dslr számomra egy profi pénzkereső munkaeszköz, ami nem mellesleg k..va drága is, hobbinak legalábbis mindenképp...
...az ajánlással kapcsolatban meg... én azt vettem észre hogy aki szeretne fellépni kompaktról komolyabbra, nem nagyon fogadnak el ésszerű tanácsot, ugyanis szinte mindenki már eleve csőlátással indul: Canon, Nikon, kb ez a két márka létezik számukra, és ha megkérdeznéd tőlük, hogy miért azt favorizálják amit, nem sok értelmes indokot mondanának... azé, mert.... kb.
...én igazából nem is ajánlanék gépet senkinek sem, hanem ha igazán érdekelné, azt tanácsolnám hogy rágjon át jó pár tesztet, adatlapot, és ne hallgasson rám, csak kérdezzen száraz tényeket, ha nem állna össze a kép valamiről....
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged