Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz
MrChris #98492 üzenetére
Pedig szerintem nem rossz darab. Nyilván nem egy pro lencse, de basszus, használtan 60k körül mennek. Ezért cserébe van képstab, szigetelés, kis méret, korrekt kép.
Szerintem minden hibájával együtt is egy elég jó utazó alternatíva, ha nem kell a nagy fényerő. Én egy kicsit sajnálom, hogy anno eladtam, de kellett a pénz a 8-18-ra.. -
Allien
veterán
válasz
MrChris #98444 üzenetére
Az az egy bajom a Laowa-val, hogy itthon horror áron szerezhető be, de még Eu-n belül is elgondolkodtató, hogy inkább rendelem be, és fizetek rá áfát is (EU-n kívülről), mert még akkor is olcsóbb, mint pl az Olasz raktárból, ahol a feltüntetett ár mellett szerepel, hogy plusz adók (bár lehet, félre értem?)...
-
peppe79
senior tag
-
válasz
MrChris #98392 üzenetére
Arra, hogy a stabi brutál gyors mozgásokra képes, a kijelző meg kb. 30/60FPS-sel frissít, + a kijelző késleltetése. Mire a kijelző frissül, a stabi már ment 3 kört ide-oda
+ hiába látod, lenyomod az expógombot, elmozdul a gép és az expógomb után is van késleltetés a kép elkészültéig, megint mozdul a gép. -
Allien
veterán
válasz
MrChris #98381 üzenetére
Erre vannak jó technikák is... Már persze, a legtutibb az állvány.
De, ha nincs ló, jó a szamár, és ennek minden változata is. Anno, jártam légpuska lövészetre, ott kezdő szinten megtapasztaltam a (NEM)légzés fontosságát!
A puska helyes tartását, és ezeken felül a kreativitás is sokat segíthet.
Rossz fényviszonyok mellett, nagylátó is be-bemozdulhat. Példul, temlomban. Ott, akár a földre is le lehet rakni a kamerát, leülni, könyökök letámasztva, és sorolhatnám. De, ez sokatoknak evidens, gondolom. A nagytele már más kérdés. Az már állvány nélkül kb mint egy snipa fegyverrel célzás. Már, nem a COD-bam, természetesen. Habár, anno a Battlefield-ben is jól le volt modellezve, ahogyan a célkereszt egy fektetett nyolcasban kóricált. Ugyan ez a nagytelénél is megvan.. Ergo, össze kombinálva a dolgokat, plusz a dual stabi azért lehet eredményes...
-
ROBOTER
addikt
válasz
MrChris #98288 üzenetére
Bocs újra, csak ironikus szerettem volna lenni, ha már a múltkor a halálra ítélt rendszerről volt szó. Csak edzés közben, szemüveg nélkül, telefonról válaszoltam, ezért keveredett bele az 5D a képbe, azt se tudom, hogy én ütöttem el, vagy kijavította valami nem kívánt intelligencia.
Szóval tegnapelőtt vettem egy E-M5 III-t, és eddig nagyon jók a tapasztalatok. A gombok és tárcsák méretét, egy-egy esetben az elhelyezkedésüket nem értem, lehetnének nagyobbak, de majd megszokom. Hihetetlenül halk és kiegyensúlyozott a zár. Ha most a képzeletbeli legjobb barátom megkérdezné tőlem, hogy mit vegyen "igényes" utazós cuccnak, E-M5 III + 12-45 pro kitet mondanék neki. Ez van méretben és minőségben a legnagyobb összhangban.
A 300-ast meg használtan vettem múlt héten, és igazából tegnap tudtam először normálisan kipróbálni. A tükrös f8 poén volt (szférikus tükörrel nem is lehetne ilyen mikrokontrasztot elérni ezen a szenzoron). Régebben még hatalmas közösségi élet volt ezeken a fórumokon, a régi indexes ősön néha egy nap 200 hozzászólás is volt, és szinte mindenki ismert mindenkit, sokszor személyesen. Ezért volt bennem az ösztön, hogy biztos olvastátok.
De ne haragudjatok, téma lezárva.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #98288 üzenetére
Én sem az indexből következtettem ki.
https://prohardver.hu/tema/micro_four_thirds/hsz_98251-98252.html
A többi meg egy fricska a sötét objektív, gyenge szenzor hozzászólásokra. Ha csak ennyire gyenge és sötét, akkor egy darabig jó lesz.
Ettől függetlenül remélem lesz annyi eszük, hogy az új Sony szenzort presztízskérdésből nem egy E-M1x II-be teszik bele, hanem egy (szerintem) nagyobb érdeklődést és profitot hozó következő E-M5-be. Aztán jöhetne az E-M1-be is, csak illeszkedjen hozzá a HLD-9.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #98216 üzenetére
Ha nem akarod megérteni, nem fogod. Egyszerűen szükséges egy összehasonlítási alap. Ez a PH MFT topikján kívül mindenhol egy "ideális" FF rendszer. Ennek tükrében tudjuk elhelyezni az adott terméket az ár-teljesítmény tengelyen. Ez nem abszolút igazság, hiszen mindenki személyes preferenciája, meggyőződése alapján választ végül, de azért segít kiszűrni a jóformán használhatatlan nyomorúságokat mint a sokat emlegetett objektív. Amit persze a fotelfanok tele szájjal védenek, de megvenni egyik sem fogja. Mert sötét és drága.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #98202 üzenetére
Nem igazán értem megint miről írsz. Én egyáltalán nem foglalkoztam mélységélességgel. Az megint egy egyéni szociális kérdés. Kizárólag a pénzemért kapott jel mennyiségét vizsgálom. Szinte minden gyártó képes kihozni valahol 24-100 mm között ff ekv. f4-5,6 körüli fényerejű turista/riporter zoomokat. Ahogy nézem ezek 150 és 300 ezer forint körüli kisker áron mennek. Felteszem a kérdést. Az MFT gyártók miért nem képesek erre? Remélem így átmegy.
Arra megint nincs értelme reagálnom, hogy neked elég az ekv. f8, de az Iphone 12, Samu S20 az béna. Azzal sincs bajom, hogy valakinek az MFT még OK méretben, de egy APSC váz már elfogadhatatlan. Ezek furcsa dolgok, de hát mindenki mást kíván.
Szerintem a 12-45 f4 obi szépen összefoglalja miért kukázza a piac őket. -
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #98197 üzenetére
Van egy csomó ekv 24-105 mindenféle bajonettre 200-300 között. FF 70 f4-ből nyugodtan kivàghatsz 20 millit. Garantàltan több lesz a jel mint MFT 90 mm f8-on. Persze kicsinek kicsi, de szűk az a réteg akinek egy csúcsmobilnàl jobb minőség kell egy utazàson, de egy APSC vagy FF kombó màr túl nagy.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #98175 üzenetére
Szerintem nagyon félreértesz valamit. Senki nem arról lamentál, hogy a 12-45 f4 az jó vagy rossz objektív. Senkit nem érdekel, hogy neked beltérben az ISO 3200 vállalható vagy sem. Téma/ízlés kérdése. Egyszerűen melléteszünk egy hasonló ff obit és megkérdezzük, hogy mi kerül ezen ennyibe.
Erre jöhetne valami szakmai és adekvát válasz, hogy mert szűz, japán lányok szerelik a Fujiról származó, 200 évig kézzel csiszolt hegyikristályból. Vagy valami hasonló, hogy megvilágosodjunk. -
Hi!King
őstag
válasz
MrChris #98175 üzenetére
Az ekvivelanciát én vetettem fel azután, hogy össze lett hasonlítva árban az f/4-es pro zoom egy rakás szintén pro kategóriás FF f/4 zoom obival. Arra hívtam fel a figyelmet, hogy nem ugyanaz van ugyanazzal összehasonlítva árban. Az, hogy kinek mi az igénye, kell-e a szűk mélységélesség, ki tudja-e, akarja-e használni, az egy teljesen más kérdés. Én nem mondtam, hogy neclenne értelme ennek az obinak, csak azt, hogy relatív drága.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #98173 üzenetére
Most? Jenre mégsem lehet átszámolni a 12-45 f4-et, ha össze akarom hasonlítani egy ff obival. Beltérre az f4 még APSC-n is határeset.
Az nem igazán értelmezhető, hogy "nekem elég amit tud és használtan/akcióban olcsón jutottam hozzá." Az egyéni szociális probléma. De valamiért itt mindig előkerül mint végső érv a rendszer mellett. -
válasz
MrChris #98168 üzenetére
Igazán elgondolkodtattál, gondolatban elkezdtem összeszedni milyen gépeken, formátumokon fotóztam eddig és rájöttem hogy eléggé váltogató-kipróbáló típus vagyok, mindig azt használok amiben épp fantáziát látok vagy ami épp más okból praktikus (pl. ismeretségi kör kölcsönobijai is volt, hogy szerepet játszottak).
Amim van/volt eddig:
Filmes korszak:
- 110-es film
- 35mm-es kompakt gép (több féle márka)
- 35mm-es manuális slr (2 féle márka)
- 35mm-es AF slr (1 féle márka több váz)
- 120mm-es film (2 féle márka)
Digitális korszak:
- kompakt (2 féle márka)
- bridge (1 féle márka)
- aps-c dslr (2 féle márka)
- 4/3 dslr (1 féle márka)
- FF dslr (1 féle márka)
- MFT milc (1 féle márka)Ezek közül több párhuzamosan futott, olyan értelemben hogy egymás mellett használok/használtam egyeseket, illetve a vázak és obik közül legjobb emlékeim szerint eladásra egy-kettő került, egy-kettő volt hogy elveszett költözések során, illetve családon belül elajándékoztam vagy más használja, de alapvetően megvannak.
Amikor a GX80-at vettem, akkor a 2 dslr-em már elég korszerűtlennek számított (6 ill. 8 megapixel, gyenge iso teljesítmény), így egy hirtelen adódott külföldi nyaralás előtt aránylag gyorsan venni kellett valamit, ami kicsi, jó képminősége van. Feltétel volt a kihajtható lcd és egy adott ársáv. Leszűkítve a helyi media markt kínálatát a Sony a6000 és a Panasonic GX80 maradt, elég hasonlóak méretben és szolgáltatásokban. A Panát választottam az ibis és a szubjektív jobb építési minőség miatt, nem bántam meg. (A 4k videó mint feature is tetszett, annak tudatában hogy valószínűleg nem fogom használni.)
Megtetszett a gép és a rendszer így vettem még hozzá 2 obit, azóta ezt használom mert nem adódott olyan helyzet, hogy valami miatt más kellett volna. Most adódott, illetve más gyártóknál látok olyan szolgáltatásokat amik érdekelnek, ezért megint "váltani" fogok.
Tkp. azért írtam az elején a hosszabb bevezetőt, hogy nálam a váltás nem jelenti a megelőző márkától való megválást, sőt néha még használom is őket ha úgy adódik.
Lehetne mondani hogy nem vagyok "márkahű" de miután egy kivételtől nem váltam meg egy márkától se, ezért ez se igazán jó kifejezés. Látom a meglévő gépeim előnyeit is hibáit is (jellemzően utólag), és ismerem azt az érzést amikor rózsaszín szemüvegen keresztül látok valamit és ezt még nem vagyok hajlandó felismerni. Sokminden papíron jól hangzik, de a valóságban használva kiderül, hogy messze nem olyan a valóság, mint a várakozásaink.Szóval váltok is meg nem is, igen úgy érzem hogy itt az ideje valami másra áttérni, most - lehet ez vált ki néhány emberben negatív reakciót - olyan érzésem van az mft-vel, mint amikor éreztem, hogy a filmes korszaknak vége van. Megjegyzem a dslr korszakban ettől függetlenül vettem még filmes slr-t, amikor mások elkezdték áron alul eladni őket, és nem bántam meg azt sem. Így még azt sem tartom kizártnak, hogy később egy nagyobb áresést követően veszek még mft cuccot, mivel mind a váz, mind az obik maradnak. Lehet hogy lesz olyan helyzet, amikor ezt lesz észszerű magammal vinni. De jelenleg, amikor a formátumot ennyire elbukottnak látom, a mostani árán nem teszek bele pénzt. Mindenre annyit szabad költeni, amit az embernek szubjektíve megér, én azt akartam kifejezni, hogy a teli árukat szerintem az mft cuccok már nem érik. Egy outlet áron mint outlet termékek viszont még lehetnek érdekesek. De ezt kb. úgy mint ahogy a dslr korszak kilövése után a filmes cuccok piacán lehetett látni.
-
válasz
MrChris #98157 üzenetére
Ez a baj a fórumokkal. Ha olyasmit kritizálsz, amid nincs, akkor az a baj, ha olyasmit amid van, akkor az. Amit írsz, az a "húzz el innen" finomabb megfogalmazása?
Egyébként valóban, éppen a váltáson dolgozok, de nem sürgős. Nem feltétlenül FF-re egyébként. Elkerülte a figyelmedet hogy egy pro objektívet véleményeztem profi felhasználási szemszögből, én nem vagyok profi, tehát nekem nem azok szempontjai szerint kell választanom. Egyébként nem tudom, hogy mire alapozod, hogy "szenvedek" az mft-vel. Használom, mert ilyenem van, és látom a hátrányait, illetve kérdésesnek tartom a jövőjét.
Szerintem a formátum topikjában meg kell, hogy férjen a kritikus hang. -
válasz
MrChris #98091 üzenetére
Igen az a 20-as jó objektív ha teljesen álló dolgot fényképezel, de már egy mozgó, de nem szaladó kutya is kifog rajta. Videóra szinte használhatatlan. Ez az obi egy gyorsabb fókusszal (és úgy hogy videóban működjön az AF-C) ütős lenne. Esetleg fizikai rekeszgyűrűvel. De szerintem ez már nem kap upgrade-et.
-
Throme
veterán
válasz
MrChris #98091 üzenetére
... és hová tűnt a sigma 60mm??
sehol nincs. 19, 30mm obik még kaphatók.#98090aginor
Árképzéssel kezdeném. Most is vannak jó lencsék, szerintem elég jól le van fedve obikkal ez a rendszer, csak az árazás....
Tudom nem ér 3rd party obit hasonlítani sajátmárkás obikhoz (pana, oly...stb), de miért lehet kb 160k huf pénzért kapni S17-50 f2.8 obit aps-c dslr vázakhoz, míg az oly 12-45 f4 230k huf (a 12-40 árát meg se nézem)?
Azt ugyan nem tudom, hogy az előbbi időjárásálló vagy sem, de az, hogy az utóbbi "pro" kicsit marketing fogás is számomra.Nem értek a piachoz, viszont nem gondolnám, hogy ez az m43 rendszer kihalna.
Megvannak ennek az előnyei. Aki persze FF szenzor 'überállesz' annak savanyú ez a történet, de megvan annak is a fóruma. -
aginor
veterán
válasz
MrChris #98074 üzenetére
Részletesebb infók nélkül ezt nehéz megmondani, de a kereső nem az abszolút csúcs, viszont ettől még csinálhat a gép bitang videót. Majd meglátjuk, de ennél azért szerintem sokan többre számítottak, de mint írtam, a lényeg a részletekben lesz (amúgy nem véletlenül GH5 MK2 és nem GH6 van a cikkben). Mondjuk ettől még lehet, hogy jön vmikor a közeljövőben egy GH6 is, ki tudja.
Azért remélem ennél nagyobb dobások is lesznek idén a rendszerben. -
Ironizer
tag
válasz
MrChris #98036 üzenetére
Na itt most te is elkövettél egy hibát, nem a 18mm-t kell 0.7x-ezni, hanem a 9mm-t, azaz olyan lenne, mintha egy natív 6.3mm-es obija lenne, ami már elég nagylátó.
De egyébként szerintem azt a laowa 9mm-eset nem lehetne speedbooster-ezni, mert már eleve MILC-re készült, azaz rövid a flange distance, nem fér oda a booster.
-
válasz
MrChris #98021 üzenetére
Igen, láttam, hogy jónak írják a Laowát, de azért az csak egy fix.
Én a 9-18 képminőségével teljesen elégedett vagyok, nekem a váz stabival a fényereje is elég.. És ugye tényleg akkora, amekkorának kell lennie egy M43 obinak.(#98020) vond : a jelenlegi új árak mellett nem igazán lesz 100 alatt nem szétvert állapotú 9-18.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #97978 üzenetére
Lehet privátban kéne folytatni.
Megnéztem Chrome-ban és Windows Picture viewerben. A Windows 10 beépített képnézője elméletileg nem ismeri a profilokat. Lényeg, hogy Ps-ből csak úgy tudsz kizárólag sRGB-t tartalmazó képet exportálni, ha a Workflow is sRGB és átkonvertálod a képedet sRGB-be. Ekkor, ha nem tag-eled sRGB-nek exportnál akkor is csak az sRGB színeket látod Ps-ben, Chrome-ban és Picture Viewerben. Szóval csekkold a Ps színtered, konvertáld sRGB-be és a végén azért nézz rá Gammut Warninggal.
ACR-ben próbáld Image P3 16 bit PNG-ben menteni a képed. Sokkal jobb színeket ad főleg vöröseknél. Az aRGB inkább zöldeknél részletezőbb. Az aRGB amúgy nem igazán jó PC megjelenítéshez, mivel az a szubtraktív leképezés modellezésében segít.
Valószínűleg a C1 nem hagy kilépni az előre adott színtérből. Hülyebiztos.A Ps a maga suttyó módján azt feltételezi, hogy büfé vagy. Ott a Gammut Warning oszt' használd.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #97965 üzenetére
A LR valami gyökér módon felülbírálhatatlan melissa rgb-t tolt develop alatt. Már ha jól emlékszem. Ezért is hanyagoltam anno. Próbáld Ps Legacy mentésnél bepipálni a Convert to sRGB-t. Ekkor (elméletileg) nem enged ki srgb gammuton kívüli értéket.
Vagy húzd be Ps alá a C1 és Lr fájlt és nézd meg a gammut warning mit mutat.Egyébként a Lr egy fos. Soha nem használnám. ACR+Bridge sokkal élhetőbb fos. Mondjuk a legutóbbi frissítéssel szétbarmolták az ACR-t is. El is kezdtem szétnézni hová meneküljek. Annyira tele a hócipőm. Pedig fizetem az adobe adót rendesen.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #97954 üzenetére
Ez inkább gammut probléma. Nem jó a színkezelésed vagy a képnézegetőd nem kezeli jól a képeid. Ps. azon kívül, hogy nyilván másként dolgozik a két alkalmazás szaturációra, de a vörös túlcsordulás pl. lehet attól, hogy a kép P3 színtérben lett feldolgozva és menve, de a képnézegető nem ismeri fel.
-
nozs23
addikt
-
nozs23
addikt
válasz
MrChris #97923 üzenetére
Az Olympus fényképező üzletág már nem kérdéses, mert ilyen már nincs. OM Digital van.
A Panasonicnak vannak nagyipari képalkotó megoldásaik, illetve ott a Varicam, ahonnan lehet átcsorgatni r&d-t a Lumixba. Másrészt cégként is sokkal több pénzt termelnek, így adott esetben könnyebben be tudják nyelni a veszteségeket. -
topikk
senior tag
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #97878 üzenetére
APSC az a super 35 mm-es klasszikus filmes kamerák mérete. Mehet rá a sok régi manuális cine obi. MFT optikákkal pedig lehete multi aspect. A bázistávot nem tudom hogy lehet megoldani, gondolom adapterezni kell majd, de így nézve esélyes egy APSC GH6. Esélyesebb, mint letolni egy újabb 20-as MFT szenzorral szerelt GH5 mkII vázat GH6 matricával. Az Olympus mondjuk háromszor adta ki ugyan azt a vázat...
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #97773 üzenetére
Nem igazán értem hogy kerül ide a mobiltelefon. Egy dolog, hogy ott ráhazudnak mindent is mindenre, de azért nézd meg a bitrátát és a tömörítési algoritmust. A felbontás egy marketing hívószó. Elképesztő jó minőséget produkálnak ma a mobilok, de csak napfényben, komoly szaktudás megléte esetén. Szóval itt most teljesen irreleváns.
Oda jutottunk ami várható volt. A nagy gyártók elkezdték ontani a jobbnál jobb MILC gépeket. Innentől az MFT már nem tud szolgáltatással operálni csak árral és mérettel talán. GH6 nem lesz sem kicsi, sem olcsó. Ha lesz is benne valami különleges feature, nem az átlagnak fog szólni. PDAF terén sem olyan egyszerű a helyzet, hogy beleteszik és jónapot. Jó lenne elkerülni az Olympus féle PDAF fiaskót és valami Sony szintűvel előállni.
A feldolgozásra visszatérve. Nézd meg egy Samsung "8K" bitrátáját és az R6-ét. Aztán nézz rá egy 3090 árára. Nem lesz itt nyolckázás
. Egyébként szerintem az utóbbi évek legostobább fejlesztése. Otthon 3,5-4 méterről nézve az UHD 65 colos tv-t még nem merült fel bennem, hogy úgy hiányzik a 8K. Ez a felbontás inkább professzionális tartalomkészítésnél jelenthet előnyt. Mondjuk én inkább RAW 4K-ban forgatnék.....
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #97767 üzenetére
Nem lesz ilyen a közeljövőben. 1. 45 megányi zajtengerből képet összegyúrni, na oda kell szoftver és számítási kapacitás. Kizárt, hogy épkézláb áron ki tudjanak hozni bármit. Canon 8k gépei is elég "pro" árazást kaptak. 2. Videónál azt a 8K-t fel is kell dolgozni valamivel. Nem sokan fognak a 3000-5000 eurós váz mellé még 3000 euróért videokártyát venni. 3. Bár minden plusz megapixel hoz javulást, ha ügyes szoftver dolgozza fel, de FF 24 mpx fölött már kapaszkodni kell az optikának is. A 16 és 20 megás Sony MFT szenzor közt sincs érdemi javulás. A 45 mega biztos hoz valamit, de a mostani obikkal nem lesz egetverő a különbség.
De ne legyen igazam és jöjjön a pdaf-es, 8k-s GH6 1500 euróért. Már állok is be a sorba. -
Riccsiz_h
aktív tag
válasz
MrChris #97727 üzenetére
Nem válaszként akartam, bocsi
sziasztok !Tegnap érkezett meg a Sigma 18-35 F1.8 + egy Viltrox EF-M2 II Speedbooster a GH5-höz
Ma kibontottam a Viltrox Speedboostert (a Sigma obit a futárral együtt ellenőriztük és rendben volt) és egy baromi nagy karc van a lencse felületén
Nem maszat sajnos, próbáltam megtisztítani. Jeleztem a 220Volt-nak mi a helyzet küldtem is képeket, meg hibaleírást remélem korrektek lesznek és kicserélik.
Valamint a hátsó lencsevédőt alig lehet leszedni és visszatenni annyira szorul és akad + szegény Sigma obit valami kínszenvedés feltenni rá, olyan erővel kellett csavarnom hogy már alig mertem (még ha a kioldó pöcök el van húzva úgyis - de a videókat amiket néztem gyönyörű szépen felment rá simán csak csavarták)
Most a karcot most leszámítva ez a normális ? Ennyire nehezen megy fel a rá az obi ? Ha visszaküldöm és kapok egy másikat akkor az is ennyire nagy erőt igényel a feltevésre ? Meg is karcolta szépen a rézlemezeket a lencse csatlakozásnál egy feltevés után.
Úgy néz ki nem volt szerencsém
-
Allien
veterán
válasz
MrChris #97727 üzenetére
Persze-persze. Fel kell építenem egy szetet, az eddigi tapasztalataim szerint. Sajna, lemaradtam egy használt 100-300 II-ről... A 25mm is tervben van, csak ott is az a kérdés, mire lesz anyegin... AF, vagy MF.
Nagylátónál valszeg az MF erősebben bejátszhat, ott sokszor elég a végtelenre rakni... nem szoktam portrézni, max család, de ott is elégséges a manuális valszeg... -
topikk
senior tag
válasz
MrChris #97708 üzenetére
Dehogynem, és a 300 PRO remek obi, éles is, szép a képe, duplastabi, gyors AF és a telék világában még kicsi és könnyű is. (mondjuk a Canon kevesebb mint feleannyiba kerül, a képét nem tudom milyen még tesztolvasási szinten sem fogott meg). Pusztán a méreteket hasonlítottam össze, és hiába engedsz a minőségből, egy 500mm f/4 első átmérője 125mm lesz kb., rendszertől függetlenül.
-
topikk
senior tag
válasz
MrChris #97704 üzenetére
Persze, de valaki itt beírta, hogy a FF 300mm f/4 milyen nagy és nehéz. Ha ekvivalens látószöget hasonlítunk össze ekvivalens legnagyobb rekesszel, akkor is ugyanazt kapjuk nagyjából. (lásd Canon 800mm f/11 vs. Oly 300 PRO 1.4 TC f/5.6)
Ami jóval nagyobb FF-en annak általában nincs m4/3 megfelelője (nagy telék 300mm 2.8-tól felfele, f/4 és annál fényerősebb zoomok, f/1.8 és annál fényerősebb fixek).
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris #97475 üzenetére
Ezt jó tudni. Ha előtúrnak egy új szenzort és belerakják az E-M5 IV -be, akkor az lesz és a Laowa. Kivárok, sok minden kiderül a nyáron. Addig is fotózok, végülis még mindig én vagyok a szűk keresztmetszet és nem a gép. (bár a nagyobb dinamika átfogás tényleg jól esne)
-
aginor
veterán
válasz
MrChris #97391 üzenetére
Jól látod, én van olyan típus, aminél 20% körüli difit látok emlékezet alapján. Mondjuk tavaly volt az Usában hivatalos áremelés is.. Ennyit arról, hogy majd jóárasítják a rendszert.
topikk #97392: mert a 190-200k a reális árra annak a típusnak.
Amúgy korábban mennyiért árultad, amíg eljutották a 200k-ig? De ettől függetlenül az biztos, hogy a top eladásokat nem uwa fronton fogják bonyolítani (egyik rendszerben sem). Amúgy ha kicsi az igény rájuk, akkor az szerintem az árazás miatt lehet végső soron.
CharlieFirpo #97393: Oly 100-400? Gyújtótávot nem írtál de 40-150 Pro+14tc? Amúgy az 50-200 pont nem drága a 40-150-hez viszonyítva kukkants rá, esetleg olcsóbban a 100-300 mk2.
totálkezdő #97400: már többször láttam ezt a srácot megemlítve, de miért is kell szeretnünk (a kérdés komoly)? De ha már ilyen influencer dolog. Alapvetően kedvelem Robin Wonggot, de mióta megy a cirkusz az eladás körül, azóta egyre elborultabb dolgai vannak:
"Micro Four Thirds was the best selling system format in Japan for 2020, yet some “photography YouTubers” claimed doom and gloom, saying Micro Four Thirds is dead, and full frame will be taking over. I disagree. I think Micro Four Thirds is the best balanced system format moving forward, being truly small and compact in size and delivering high quality images. Also, camera sales (regardless of brands and formats) have been drastically declining over the years. It is not difficult to predict that the camera making business will not be sustainable, and the only way to move forward and survive this, is for the camera manufacturers to co-exist with smartphones to continue to drive sales to the industry. In order to evolve to work alongside smartphones, Micro Four Thirds makes more sense and I believe this is the future of photography, not full frame format."
A nagy részével egyetértek ugyan, de hogy az m43 lenne a fényképezés jövője, azt azért erős túlzásnak tartom. Pláne mióta minden korábbinál divatosabb lett a FF (és nem mellesleg a középformátum is fellendülőben lehet) és minden gyártó menekül ebbe az irányba (bár itt lehet egy nagy adag piacformálás, részben tolómarketing formájában is a részükről). Mindegy, egyelőre nem azt látom, hogy az m43 bármit is "legyőzne", de remélem tévedek. -
totálkezdő
tag
válasz
MrChris #97395 üzenetére
Rabi Miklósnak is ugyanez volt a tapasztalata.
-
válasz
MrChris #97395 üzenetére
Ennyire xar példány lenne minden nálatok megfordult 9-18?
Nekem kettő volt, egy meg is van, de egyáltalán nem érzem xarnak.
Jó pont ráadásul, hogy M43-hoz illő méretű legalább.
Az árak már rémisztőek, nekem nagyon jó áron sikerült megcsípnem.
Ugye nálam még az is benne van, hogy én pozitívan csalódtam a rendszerben Nikon FX után, igazából kevesebbet vártam. A rendszernél sokkal fontosabb, hogy milyen fények vannak. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris #97391 üzenetére
Szinte mindegyik többe kerül, mint 1-2 éve. A 75/1.8 280.000 Ft-ról felmászott 350.000-re és még mindig bitang jó rajzú, de nem csepp és porálló és úgy 350.000 Ft-t elkérni kicsit érdekes. Ráadásul az az objektív, de a 12/2 és 9-18 (szintén sokat drágultak) már régen visszahozhatta a fejlesztési költségeit, így csak simán "termeli" a pénzt, ezzel együtt is durva egy ekkora emelkedés. Most már tényleg az van, hogy csak és kizárólag a kis méretért fizetsz ennyit, mert ezeken az árakon már határozottan jobb objektíveket kapsz más rendszerben.
A Pana-Leica 25/1.4 II ára is emelkedett, de legalább úgy, hogy kiadták az első objektívet csepp és porálló változatban, némileg javított fókusszal és jobb kinézettel. Így azért jobban elnézi az ember a drágulást. -
CharlieFirpo
tag
válasz
MrChris #97391 üzenetére
Jól látod, mellbevágó áremelkedés volt szép csöndben az elmúlt egy évben.
Valójában nevetségesek ezek az árak tekintve, hogy milyen régi fejlesztésű és már megjelenésükkor sem hibátlan optikákról van szó. Rengeteg felhasználói véleményt olvastam annak idején a Pana 7-14-ről, mert azt akartam venni 3 évvel ezelőtt. Akkor használtan, de patent állapotban árulták 170e-ért, amiből egy keveset még alkudni is lehetett volna (talán 160-ért ment el, ahogy követni tudtam a sorsát). Egyszerűen annyi pénzért sem tartottam jó vásárnak. És az összehasonlításban számomra egyértelműen jobbnak jött ki a 9-18-cal szemben, fel sem merült bennem, hogy olyat vegyek.#97383 aginor: "new telephoto lenses - itt mondjuk már nem állunk olyan rosszul" -de rosszul állunk, nekem ezen áll a rendszerben maradás kérdése. A Panaleica 50-200/2.8-4-hez hasonló, de nem olyan sznob minőséghajhászó, természetfotózásra optimalizált lencsére várok. Közeli fókusz, értelmesen lehessen konverterezni és kézben fotózni vele, WR kialakítás és lehetőleg fix 4-es (3,5) fényerő, tubuson AF limiter esetleg és jó manuális fókuszérzet. Fókuszlégzésre nem kell optimalizálni, ha nem a videósoknak készül, mint svájci bicskaként a Panaleica. Ja, és Oly legyen, ne Pana, ez is fontos szempont
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris #97294 üzenetére
Tegnap belebotlottam a Sony 20/1.8-ba. Na az az objektív egy csoda, legalábbis papíron mindenképp. Az érdekesség, hogy a hivatalos bejelentésben is leírták, hogy ez az objektív azért készült el, mert hallgattak a vásárlók kívánságaira.
Szóval olyan nem létezik, hogy egy borotvaélen táncoló cég végre hallgasson a felhasználókra? Basszus mióta olvasom mindenhol, hogy hol van már a 9mm f/2 AF és társai.
Annyiból egyet értek, hogy egy új szenzor tényleg a csúcs gépben mutatkozzon be, de igenis utána kövesse az E-M5 azt a csúcs gépet, mert nem ellenfelei egymásnak, tökre más a célcsoport. Egyébként az E-M5 III-t kicsit lefokozták, nem készült hozzá portré markolat (ezt megértem, mert már 2 gép is felette áll) anyaghasználat se olyan mint régen és igazából nem kapott semmi plusz funkciót, amit esetleg később szoftver frissítéssel meg lehetne oldani a régebbi csúcs vázakban is. De miből gondolják azt, hogy mivel picike, ezért jelentősen butítani kell, pont az MFT világában, ami ugye a méretről szólna leginkább.
Szóval remélem jön az új szenzor, amit 1 évvel később lehoznak az E-M5-be is, ha kell, tegyék próbbá, kifizetem, a régiek sem voltak olcsók, csak ne ugyanazzal az 5 éves szenzorral adják már. -
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #97266 üzenetére
Ennyi. Egy cserélhető objektíves rendszert a rátekerhető obik alapján kell megítélni. Évek óta nincs a piacon olyan váz ami lényegesen korlátoz. Mindegyik kompromisszum valahol.
Nekem annyi a gondom, hogy a Pana 100-300 kivételével nem tudok olyan látószöget amit nagyobb szenzorra ne kapnék meg olcsóbban vagy hasonló árban és minőségben, mint MFT rendszerben. Nézzük fordítva. A rendszer annyira jó, hogy minden hiányossága ellenére még mindig sokan benne ragadtak ilyen-olyan okok miatt.
Engem sem a zaj zavar legjobban, hanem a Pana 10-25 ára.... -
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris #97216 üzenetére
Ebben egyébként lehet valami. Azt senki se tudhatja, hogy nem készültek erre már 2-3 éve és úgy könyvelgették a dolgokat, hogy a fotós részleg vigye el a balhét, mert egyébként is csökken a piac, nehézkessé vált a céget managelni és a jövedelmezőbb orvosi részleget pedig mindenképp meg szerették volna tartani.
A Pana/Pentax párosnál a közösségi oldalakat nézve több fényképezőt és objektívet adnak el és azok még se lettek eladva olyan cégnek, aki elvileg be akarná zárni őket. De ugye ők nem is folytak bele semmiféle piszkos ügyekbe.
Szerintem mindenre választ kapunk még idén, addig én se ölök egy fillért se a rendszerbe, mondjuk szerencsére meg van kb. minden amit szeretnék, de egy teljesen új szenzoros gépre viszont befizetnék, ha olyan lesz, akkor még a 9-18-t is cserélném. -
válasz
MrChris #97212 üzenetére
"Honnan veszed hogy veszteséges?"
Nem látom a smiley-t... 🤔
Akkor üsd be a google-be az "olympus imaging losses"-t és meglátod honnan veszem.#97214
Sok eladás =/= nyereséges. A "Cumulative losses" is egy jó keresőszó ha rá akarsz nézni. Bér lényegében nem hiszem, hogy az okok fontosak, én a tényt jelentettem ki, hogy veszteségesek. Ez tények szintjén igaz, az olympus imaging veszteséges, amit átvettek, így szerintem nem fogják bele zsákszámra önteni a pénzt, de még egyszer mondom, ez nem ellendrukk, ne legyen igazam. -
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #97212 üzenetére
Ha nem lenne az, akkor miért kellett kukázni?
aginor: A tömegigény nem ez. A Sigmának van 1.4-es sora, egy picit más látószögek, de sok kép készült valaha filmre az 58 mm-es Helios-szokkal is. Nem gondolnám, hogy ez a gátja az eladásoknak.
Ha az a kérdés, hogy milyen fejlesztéssel lennék boldog, én egy min. 48 Mpixeles FF kamerát várnék és egy műszaki megoldást arra, hogy a jelenlegi objektívekkel mondjuk 12 Mpixelen lehessen fotózni. Egy L mountba illesztett ügyes adapter esetén csak 0.75 mm-t kellene a szenzoron előrébb mozdítani. Az IBIS világában nem tűnik lehetetlennek. Ami az árat illeti, persze kb. a lehetetlen küldetés. Sony, Canon, Nikon mellett a várható eladások darabszáma túl alacsony a megtérüléshez. Realitása annak van, hogy az OM Digital Solutions nem fogja megváltani a világot, én meg előbb-utóbb veszek egy mély levegőt, meg egy FF kamerát valami 24-105 zoommal és egy portré objektívvel. -
Throme
veterán
válasz
MrChris #97192 üzenetére
M4/3-ra 40+ MP szenzor? Én nem vagyok a magasabb pixelszám ellensége. Mikor Nikon APS-C méretre kihozták a 24MP-es pixelsűrűségű szenzort sokan károgtak itteni fórumokon is, de egész jól sikerültek.
M4/3-on nekem kicsit hiányzik a 20MP (em10 II), és talán 24MP-ig még el lehetne menni, de 40+ ?!
Kicsit a ló túloldalának érzem, de kíváncsi is vagyok persze.Szóval akkor semmi konkrétum még...
Igen, szerintem is bármit jelenthet ez a kijelentés, amit idéztél.
Úgy vagyok ezzel, az a biztos, ami tegnap történt -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nintendo Switch 2
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óvodások homokozója
- Jövedelem
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hobby rádiós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 18-120 f4 + 33 f1.4 + 25 f1.8
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Dji Osmo Pocket 3 kamera 2026.06.19. jótállással
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 380 / 4200 expoval )
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest