Hirdetés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- MIUI / HyperOS topik
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Superbad
tag
Kanadai ebay küld európába műszaki cikket?

...mondjuk a vám ott is bejátszik.
-
vendingo
veterán
-
tulkunak roppant nagy szeretettel! (ennyit ér a panasonic
) -
vendingo
veterán
Sikerült feltöltenem dropbox-ba a sarki fényes képeket.
Megnéztem őket a frankó IPS monitoromon, és iszonyat pocsékok.
Akit ennek ellenére is érdekel, akkor küldje el privibe a mail címét és küldök hozzáférést a dropboxomhoz. (nem tudom, hogyan tudok linket küldeni hozzá, csak email-es meghívást engedélyez.)Vannak rawok, meg vannak sima JPeg képek, azokat tesóm csinálta, de megkért, hogy valamit kezdjek velük.
Remélem valamit kitudtok hozni majd belőlük!
üdv
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
csak megérzés, életemben nem fotóztam tesztábrákat. no meg, ez nagyon összetett dolog, mert függ a fókusztávolságtól, a tárgytávolságtól,a rekesztől, a fényektől stb. de, összességében inkább elfogadhatónak, mint nagyon jónak mondanám a 14-150-nel készült képeket.
(ne érts félre: 10x-es zoom talán nincs is jobb, nem reális 45/1,8 szintű teljesítményt várni)
-
Gondwana
addikt
Akik olvassák ezeket a teszteket, máris szabadulnának a GH2 készletektől

hatszázér' (mondjuk, nekem kb. ennyibe volt a GH1+Samyang, ami most úgy rágyógyult, hogy...) -
Mercutio_
félisten
28, igaz nem pont ott, de sokáig a közelben, aztán Erzsébet u.

DIE ROBOTER: Canon 70-200/4-nek tartok tőle, hogy még sokáig nem lesz mFT alternatívája

FEDman: Arra lennék igazán kíváncsi, hogy a Parci-féle M.Zuiko 14-150 hogy teljesít az OM-D vázon?
Parci: Írtad, hogy kezd elfogyni a szufla az obiból, vagy valami hasonlót, gondolom E-PL2 tapasztalat, pontosan hogy érted ezt?
-
FEDman
addikt
válasz
Gondwana
üzenetére
És mindezt nyitott rekeszen..

Én ennél a képnél akadtam ki.
45/1,8 nyitott rekeszen iso6400-on és 1/13s záridő mellett készült, ami brutálisan kevés fényt jelent!

Már az is kisebbfajta csoda, hogy egyáltalán megszülethetett ez a kép ennyi fényben, nem hogy még színekben és dinamikában is ennyire okés legyen..
Jól mutatja ez a kép a rendszerben rejlő potenciált. Ügyes szenzor, elképesztően hatékony stabi, nyitva is bitang jó fényerős fixek, valamint gyors és nagyon pontos AF. Nagyjából ezek összessége kellett ehhez a képhez.

Csak a játék kedvéért elképzeltem ugyanezt mondjuk egy Nikon D7000-el. Nagyjából ehhez az ekv. 90mm-hez igazodva milyen obi van, talán az 50/1,4 a legjobb.
Tehát az obi megvan, iso-ban szerintem a D7000-et se tudod nagyon iso6400 fölé tekerni.
Ez azt jelenti, hogy ugyanitt a Nikonnal 50/1,4-el kb. 1/15s záridőd lenne. Ez stabi nélkül ha nagyon jó passzban vagy akkor talán megfogod egy minimális bemozdulással.
De az igazat megvallva a Nikon 50/1,4 nyitott rekeszen még messze nem olyan használható, mint az M.Zukio 45/1,8. A Nikon nyitva lágyabb, kb 1,8-2 rekeszen tér magához.
Azaz ugyanezt a képet kézből hasonló minőségben egy Nikon D7000-el meglőni sokkal nehezebb.
-
Gondwana
addikt
Azért nempicit durva, ha ez a kikapcsolt zajszűrés (iso4000)... (Teljesen más témakör, de lehet, nem vennék olyan autót, amiben csak 3. 4. meg 5. sebességi fokozat van csak - ettől a vastól saját tulajdonban elviselném)
-
ROBOTER
addikt
Na hát így nem veszek E-M5-öt, még natgeo kedvezménnyel sem. Az MMF-3 64eFt.
A vakut így se-úgy se venném meg, de 110eFt egy 36-os vakuért...
-
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Jajj, kandúr téged mindig öröm olvasni!

Tekerd kicsit lejjebb, ez már a második rész.

-
-
vendingo
veterán
Nem tudom, hogy volt-e már:
E-M5 váz bruttó 359.990,- Ft
E-M5 12-50 kit bruttó 429.990,- FtMarad az álmodozás

-
vendingo
veterán
-
vendingo
veterán
A napokba feltöltöm dropbox-ba a sarkifényes raw-okat. Aki ambíciót érez, az szerkesztheti őket
Sajna nem sikerültek a legjobbra, mert állvány nem volt, csak a kocsi tetejére tudtam lerakni a fényképezőt, közbe süvített a szél és baromi hideg volt, nem nagyon volt lélekjelenlétem állítgatni.A pl2 hozta a formáját a többi képnél, és egész jól bírta az időjárás viszontagságait.
Konkrétan szétázott, majd megfagyott az egész gép a havas esőbe, és kutya baja se lett.
A kitobi kupakja bele esett egy lávakürtőbe, szóval azt majd szereznem kell ebay-ről. -
FEDman
addikt
A Canontól azért nem vártam volna ilyen Samu féle hazug húzást.
No de valahogy nekik is el kell adni azt csoda kis kompaktjukat.
Ami engem illet én maradok továbbra is a "pici" szenzoros micro43-nál.

-
vendingo
veterán
E-pl2 működik Rm1 irányítóval?
-
Tulku
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Nem "vagy" komám, hanem "és"...

Tréfát félretéve, te sem az ülepedet nagyobbítod itt, mivel konyítasz egy s máshoz, van egy olyan érzésem, hogy most érkezett el az mft ahhoz a bizonyos ingerküszöbhöz...te pedig szépen leteszed a 10 kilós cuccodat és felveszed a fél kilósat...mert nem az újdonság varázsa hajt, csak nem vagy terminátor

Tedd a szívedre a kezed...
-
ROBOTER
addikt
Vagy megveszem majd $700-ért az AF-et is tudó m4/3-EF adaptert.

Bár nem hallani róla semmit, ami megjelent, az csak rekeszt tud, AF-et nem. -
EFT
tag
-
Tulku
veterán
-
ROBOTER
addikt
Játszom a gondolattal.
Nekem két szempontom van:
1. Fotózzak. Ez az, amit most nem csinálok, pedig régen nem így volt. És ebben a méretnek/súlynak van szerepe.
2. A repülőnapokon a 400-as telét nem tudom kiváltani. Viszont a két váz isteni lenne. A 10-22-t talán egy ultradrága 7-14 kiváltaná, de a 70-200 4L IS-t minőségben is kiváltani... na az nem egyszerű feladat. Pedig ez lenne a lényeg, az egyik vázon a fix 400, a másikon az egyik zoom, és váltogatni.
Kicsit jobban átlátnám a helyzetet, ha a Pana 12-35, 35-100 már készen lenne. Vagy ha a 75-300-t kipróbálhatnám. Elvileg nekem 200...250mm-ig kellene.
-
EFT
tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
És tapasztalatok szerint egy polár szűrő elég egy 48/1.8-hoz vagy egy 20/1.7-hez?
Ha jól emlékszem kb. 1,5FÉ-t vesz le a polár. Múlt hétvégén 3.2-ig kellett rekeszelnem a 48/1.8-at, az még polárral kb. kijött volna, max nem teljesen nyitva f2, f2.2 körül használom a 45-öst. Viszont lesz még ennél sokkal naposabb idő is nyáron, szóval azt gondolom, hogy a probléma megoldása inkább egy ND8-as vagy egy madgie által javasolt vari ND filter lehet.
Valamit mindenképp be kell szerezni, mert az 1/4000 kevés lesz nyáron portréhoz. -
válasz
Mercutio_
üzenetére
igen, nagyon éles fényeknél megérheti használni. inkább csak annyit akartam mondani, hogy a szűrők rontanak a képen, ezért akkor érdemes használni, amikor annak célja van. kedvencem az obit védő szűrő, meg az uv szűrők... megveszi a drága üveget a user, aztán eléhúz egy szuperjó minőségű, 20e ft-os szűrőt védelem gyanánt.
-
Mercutio_
félisten
Napos időben - márpedig akkor kell 1/4000-nél rövidebb záridő - szerintem a polarizált fény kiszűrése többet javít a képen, mint amennyit egy jó minőségű (Hoya, Kenko) polár ront.
Persze lehet rosszul gondolom, de pl. a nyári ég felhői polár nélkül sokkal egybemosottabbak, vagy mondjuk az apróbb részletek egy távoli tárgyon/növényen

-
válasz
Mercutio_
üzenetére
igazából nem, egy 45/1,8 vagy 20/1,7 szintű obi képén (sőt, minden obi képén) a polárszűrő ront (plusz optikai elemek és felületek egy nagyon gondosan megtervezett és jó rajzú obi előtt), tehát hobbiból nem érdemes használni, csak ha nélküle rossz lesz a kép (magyarán a kisebb rossz a szűrő).
-
rumos14
nagyúr
ez tényleg nagy szívás lesz, már elnézést, ha ünneprontó vagyok.
én hétvégén anyáztam amikor iso100-1/4000s párosnál, szép napos időben kiégést eredményezett az f2.5-ös rekesz és vágyakoztam egy 1/8000s-et tudó vázra - pedig tudom, hogy a kiégést szépen vissza lehet húzni-hozni LR-ban. bocs, de én fényviszonyoktól függetlenül szeretek hátteret mosni - többek között ezért használok nagy érzékelős gépet.
persze lehet h ami az én vázamban az iso100 az egy aktuális m4/3 gépnél ~iso160... így meg ez a fanatikus magas iso-s összehasonlítás veszti értelmét. -
FEDman
addikt
válasz
ROBOTER
üzenetére
Nekem ez a teljesítmény már bőven jó, a Canont se érzem ennél jobbnak 3 EV plusszal.

Más szempontból viszont nekem is baromira hiányzik a natív iso100, főleg 1/4000s mellett.
Egy fényerős fixnél ne kelljen már tűző napon se csak azért rekeszelnem, hogy ki tudjam exponálni a képet.
-
madgie
titán
Viszont most nézem, a 45/1.8 tök kulturált lett a G3-on, nem rekeszelget ész nélkül (Oly-Pana szokásos bug), gyorsan és precízen áll élesre, AF-C-vel is szépen teszi a dolgát. Baromi zavaró, amikor a régebbi Pana vázakon a kompozíciónál is rekeszel, OVF érzésem van, hogy tippelni kell a háttérmosást

-
válasz
hegyimorc
üzenetére
ez tök rendben van, és abban is egyetértünk, hogy a szenzor kérdések túl vannak lihegve, egy ideje bármelyikkel lehet elég jól fotózni. ettől függetlenül ne csináljunk úgy, mintha ez fölösleges fasság volna, mert nem az. és bár engem sem érdekel a gyakorlatban túlságosan, azért egyáltalán nem fogom bánni, hogy előreléptek és versenyképesek az aps-c rendszerekkel. ha másért nem, hát azért, mert így nem csábít egy olcsó nex vagy mittomén.
ahogy az izószázezrezés hülyeség, úgy a lyukkamerával is jó fotózni, nem a gép a lényeg demagógia is...

-
hegyimorc
senior tag
"lehet, hogy te legalább annyira örültél volna egy olyan g3-nak, amiben a gf1 szenzora van"
Nem, de úgy gondolom - és ha másnál nem is, de nálam biztosan így van -, hogy van a döntésnek pár valódi oka és van pár olyan extra, ami már csak arra jó, hogy könnyebben meggyőzzem magam. Ilyen extra a G3-ban a szenzor is.
(Ha valami mesebeli lény felkínálta volna azt a lehetőséget, hogy választhatok olyan G3-t ami a GF1 gombjaités akksiját kapja, de akkor a szenzor is a GF1-é, akkor simán elfogadtam volna.)
-
-
madgie
titán
válasz
hegyimorc
üzenetére
Engem csak az zavar nagyon a G3-ban, hogy már 30 másodperces záridőtől is összefossa magát (alapérzékenységen is), ha nem kapcsolom be az utólagos zajszűrést (tehát csillagfotókhoz továbbra is a GF1-et marad).
Ezt bezzeg senki nem vizsgálgatta sehol, csak az izócsilliót

-
Mr.Csizmás
titán
-
hegyimorc
senior tag
Egy kis közvéleménykutatás
Tényleg annyira fontos a csillió ISOs zaj, vagy simán csak tetszik a gép és ha már ilyen drága, valahogy el kell hitetni magunkkal, hogy "megéri"?
Nekem is tetszik a váz, és az ára sem riasztana el, de ha megvenném, nem az ilyen tesztek miatt lenne.
(Mikor GF1-ről G3-ra váltottam akkor sem azért mert jobb a szenzora, hanem egyszerűen csak a beépített EVF és a kihajtható LCD miatt. Minden más csak blabla, az igazi ok ez volt)
Új hozzászólás Aktív témák
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Projektor topic
- Apple asztali gépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Honda topik
- Gyúrósok ide!
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7210 2-in-1 12" FHD touch, i7 10610U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Gombászkönyvek egyben
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
- Xiaomi Redmi 14C 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCÓ! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)