Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vond

    MODERÁTOR

    válasz panoly #90172 üzenetére

    1. Vegyél egy fényerős alapzoomot (pl. Pana 12-32 f/2.8, vagy Oly 12-40 f/2.8, esetleg Pana 12-60 f/2.8-4.0), és akkor nagyjából elkerülheted a cserélgetést. Ha elpasszolod a kis 12-32-est és a 20-ast, akkor már nem is kell olyan sokat hozzátenni egy szintén használt (vagy adott esetben szürkeimportos) darabhoz.

    Tapasztalataim szerint utazásnál a nagytelére van a legkevésbé szükség, de ha neked mégis kell, akkor azt meg tartsd a táskában, és ha nagyon kell, csak akkor tekerd fel.

    De ha nem kritikus a fényerő kérdés, akkor 1-2 FÉ-vel sötétebben, és sokkal olcsóbban a Pana 12-60 f/3.5-5.6, vagy akár a 14-140 f/3.5-5.6 is egy jó turistás alternatíva. Mindkettőnek elfogadható képe van, ráadásul együttműködnek a GX80 IBIS-ével. Előbbi időjárásálló (bár a GX80 nem az), utóbbival meg még a 45-150-et is kiválthatod.

    2. Nem túlzod el egy kicsit a fókusz, érzékenység, stabilizátor, állvány váltogatást? Ad annyi pluszt ez a sok állítgatás? Szerintem nem kellene ennyire komolyan venni. Inkább dolgozz ki egy(-két) fix beállítást (jól belőtt funkció gombokkal), ami nagyjából jó fotóra, és videóra is, és próbáld meg a lehető legtöbb helyzetet azzal megoldani. Aztán ha esetleg mégis komolyabban kellene valamit módosítani, akkor hozzányúlsz.

    3. Én turistáskodni max. valami mini tripodot, vagy kisebb gorillapodot vinnék, de lehetőleg még azt se. A mai modern stabilizátorok nagyon hatékonyan működnek. Persze ha ténylegesen hosszú expós felvételeket is akarsz készíteni, akkor vagy leteszed valahova a gépet, vagy viszel valami kisebb állványt. De a GX80-nal, meg esetleg egy Dual IS-es obival, negyed, meg fél másodperceket is simán ki lehet tartani az alapzoom tartományban.

    De a legfontosabb: Inkább élvezd a nyaralást, mint hogy állandóan azon agyalj, hogy mit hogyan örökítenél meg. Nem éri meg. :N

    [ Szerkesztve ]

    VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

Új hozzászólás Aktív témák