Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FEDman

    addikt

    válasz nord_ #15542 üzenetére

    Nem összevethető a kettő, legalábbis ha arra gondolsz, hogy a D800E-ben nincs AA szűrő akkor semmiképp. A Monochrom teljesítményen elsősorban nem az AA szűrő elhagyásában keresendő, már csak azért se mert az már az M9-ben sincs :) hanem abban, hogy az RGB színszűrőt is elhagyták. Ezzel nem csak érzékenyebb lesz a szenzor, de a bonyolult demozaik eljárásra sincs szükség.

    Persze a kiindulási alap a Nikonnál biztos sokkal jobb, értem ez alatt, hogy a Nikonokban használt CMOS szenzorok biztos sokkal fejlettebbek, mint Leica által használt CCD. Így aztán nehéz lenne megmondani, hogy gyakorlati szempontból végül is hol állnak egymáshoz képest.
    Egy viszont szerintem biztos, ha a Nikon D800E-ből is elhagynák a színszűrőt és azt is kizárólag FF-re hangolnák, akkor a Nikonn FF gépe is legalább akkorát javulna, mint a Leica Monochrom az M9-hez képest, ebbe még belegondolni is borzasztó! :D

    Jelenleg viszont amíg csak egy megfizethetetlen árú gépben elérhető mindez, addig ez erősen elméleti szinten mozog. Pedig ebben aztán semmi drága nincs, bárki alkalmazhatná, csak hát egyetlen gyártó se olyan tökös, hogy kihozzon egy kizárólag ff képeket köpködő géped pedig..

    Például ha maradunk a földön és mondjuk csak XZ-1-hez hasonló 1/1,7" szenzorral szerelt gépet hoznának ki ff verzióban. Érzékenységben ez durván kerek 1 FÉ javulást jelentene. Egy ilyen csak ff képekre képes kompaktot szerintem még én is bevállalnék. :)

Új hozzászólás Aktív témák