- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Yettel topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Redmi Note 12 5G - ez lenne az ász?
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
maathe
senior tag
válasz
#56474624 #4045 üzenetére
Ugye a számlálóval nincs gond, mert átalakítom trigonometrikus alakra (gyök14(cos45°+isin45°) majd elvégzem a hatványozást: 14gyök14(cos135°+isin135°)
Már csak ezt kellene leosztani a nevezővel, de az "i" hossz miatt elakadtam, mivel ott általában egy szám áll.
Aztán lehet, hogy én álltam neki rosszul, de mivel a végeredményt exponenciális alakban kell megadni, ezért így tűnt a legegyszerűbbnek.
-
Helo,
valaki tud nekem adni egy jo referenciat a modularis hatvanyozasrol tort exponensek esetere? ( Pl. g^(1/a) mod N tipusu problemak.)
-
törölt tag
Nevezőből ki lehet irtani az i-t, pl. 1/i = -i . Ha pedig nem tisztán képzetes rész van ott, akkor rendezed a+bi alakra és szorzod a-bi-vel számlálót, nevezőt, nevezőben ekkor a^2+b^2 lesz.
De a szóban forgó példánál csak egyszerűsítesz i^2-tel, aztán marad a számlálóban i.
szerk.: Ja hogy összeadás van.
Akkor pedig semmi nem lesz a nevezőben, mert i^2 = -1 lesz.
-
maathe
senior tag
Lenne itt egy komplex számos feladat.
Valaki meg tudná mondani, hogy a nevezőben hogyan lehet "i" a hossz? Nem igazán tudom, hogy ezzel mit kezdjek. :S
-
fpeter07
veterán
Tud valami olyan honlapot, ahol kezdeti értékes differenciálegyenletek vannak megoldással?
-
fpeter07
veterán
Szimplex módszer:
[link] [link]Néhány feladat(részlet) Az induló szimplex minden esetben a [0,1] intervallum legyen?
Ez mit jelent? Mik legyenek a kezdő szimplex koordinátái? Három pont kellene ugye, az határoz meg egy szimplexet.
Másik: Az induló szimplex minden esetben legyen az egységvektorok és azok összegvektora által meghatározott szimplex.Neten találtam mindenféle egyenlőtlenségekkel és márixokkal foglalkozó feladatot, de ilyen centrummal illetve tükrözéssel, zsugorítással foglalkozót egyet sem. Honnan tudom, hogy mikor értem el a minimum helyet?
szerk: Oh, az első idézet egyváltozós feladatra vonatkozik... A másik kérdésem még fennáll, hogy ott mi a szimpex koordinátái.
-
axioma
Topikgazda
válasz
petymeg #4034 üzenetére
Haaat...
Feladtam neki az x^3+4x^2-5=0 egyenletet, es nem hoz ki megoldast, ami ugye harmadfokunal felettebb gyanus akkor is, ha nem vesszuk eszre, hogy az x=1 tuti jo. Az altalam linkelt szerint meg van 3 megoldas, eleg szep alakuak (nem meglepo, hiszen az x-1 kiemelesevel mar egy tok hagyomanyos masodfoku gyokeit keressuk).
Ezek utan feladtam az x^3+8x^2-5=0-t, ott mar van megoldas, mind a harom, de azok is csak kozelito ertekekkel adja meg, nem pontosan. -
petymeg
addikt
Üdv!
Tud valaki olyan honlapot vagy számologép szoftvert ajánlani ami meg tud oldani harmadfokú egyenletet?
-
Vasinger!
nagyúr
Üdv.
Egy gyors kérdésem lenne:
Hogyan tudok gyorsan és egyszerűen átalakítani egy complex számot polár formából exponenciálisra?
Tehát adott egy 1.1719 + 2.8243i hogy nézne ki ilyen formában? x* e^(y*i)
Elvileg Euler formulát kéne alkalmazni, de sehogy se jön ki a várt eredmény.
-
-
axioma
Topikgazda
válasz
Jamby18 #4023 üzenetére
Hat a minimumhelyet behelyettesitve... vagy akar azt is mondva, hogy (allo, azaz pozitiv x^2-egyutthatoju) parabola eseten a teljes negyzet resz nemnegativ, a legkisebb ertek igy a nulla, es ehhez kepest van a vegen a -4 konstans eltolas.
Ize, azt hittem hogy oda hogy szamoltak ki, hogy a minimumhely mennyi.
Arra, hogy miert -4 van ott, egyszeru zarojelfelbontason kivul en se tudok jobbat. -
INTELligent
senior tag
válasz
Jamby18 #4023 üzenetére
a bal oldalt elkezded teljes négyzetre hozni, az biztos, hogy az azonosság egyik tagja x lesz (főegyüttható 1), a másik pedig az azonosság eredeti x^2+2xy+y^2 formája alapján 10x/x/2=>5 lesz, ezt (x+5)^2 elkezded kibontani, hogy megnézd, kell-e levonni vagy hozzáadni;mivel x^2+10x+25-öt kapsz és eredetileg csak 21-ed van, le kell vonni 4-et
-
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #4020 üzenetére
Bocs, de nagyon zavarja a szemem... nem azt hasznalod ki, hogy ha lg x = lg y akkor x=y, hanem inkabb hogy x = y akkor lg x = lg y (eddig hogy x=y jo lesz), es a csak akkor is (tehat nincs is tobb megoldas, csak ami ezt tudja). [Es azert az x=y-rol indulassal jobb magyarazni, mert az lg fg-t vizsgaljuk, nem az inverzet. De ez mar csak aprosag.]
Tudom hogy tudod, csak nem ennyire precizen mondtad, de remelem nem baj a pontositas, ne maradjon meg rosszul. Meg akkor is, ha ugyanez lenne a levezetes. -
Jester01
veterán
válasz
Jamby18 #4019 üzenetére
Itt kell azt az azonosságot alkalmazni, hogy lg(x) - lg(y) = lg(x / y). Ez ugye onnan következik, hogy a^x / a^y = a^(x-y).
Ha ezt kihasználod, akkor itt tartasz:
lg(x-1)=lg(100/4)
Innen már csak azt kell kihasználni, hogy ha lg(x)=lg(y) akkor x=y.
Tehát jelen esetben x-1=25 vagyis x=26. -
axioma
Topikgazda
válasz
PumpkinSeed #4016 üzenetére
Me'g egyszer: ha nem vegtelen, akkor azon mi az inverz? En ezt se tudom elkepzelni.
Az inverzhez nagyon matematikailag kell egy halmaz (ezt me'g fogadjuk el a vegtelennel lezarassal), es rajta egy ketoperandusu muvelet (ami mindenhol ertelmezett es nem vezet ki belole), valamint egy arra a muveletre nezve nem zeruselem (zeruselem az, amely a csoportmuveletre minden elemmel onmagat adja vissza). Na ha ezek megvannak, akkor az adott elem inverze mar definialhato az egysegelemmel (ami meg az, amely a csoportmuveletre minden elemmel az elemet adja vissza), akeppen, hogy az inverz az az elem, amivel az adott elemunk a muveletre az egysegelemet adja -> definialhato, de attol me'g nem biztos, hogy letezik, tipikus pelda a modulo 4 maradekosztaly a szorzasra nezve a 2 elem inverzet keresve. -
PumpkinSeed
addikt
Bár fel lehetne tenni úgy is a kérdést jobban átgondolva, hogy a végtelennek mi az inverze? Nem nem frekvencia, csak agyaltam. Bár többféleképpen is meg lehet közelíteni ha az idő mozgását figyeljük akkor ha a végtelenségbe mozog akkor az inverze az lesz, hogy nullán áll nem?
-
axioma
Topikgazda
válasz
Jamby18 #4013 üzenetére
Nem, nem mindet.
2-t atalakitod. Aztan a jobb oldalt behozod egy lg ala. Aztan alkalmazod hogy a lg-uk akkor es csak akkor egyenlo, ha maguk a szamok egyenloek. Igy tunik el az lg (es nem, nem egyszerusitunk vele), onnantol meg mar nem okozhat problemat.
PumpkinSeed: miert, ha nem lenne vegtelen, akkor mi lenne az inverze? Nem ertem, esetleg frekvenciaval kapcsolatos dologrol van esetleg szo?
-
PumpkinSeed
addikt
Üdv,
Olyan kérdésem lenne, hogyha van az idő ami a végtelenségig megy amit úgy definiálhatunk, hogy végtelen időintervallum, akkor annak mi lesz az inverze?
-
Jamby18
senior tag
válasz
INTELligent #4010 üzenetére
Hmm ezt nem értem
bal oldal változatlan, 2-ből meg 100 lesz? gondolom 10*10 miatt, de lg4 hez nincs nyúlva.....
leírod nekem részletesen, miért csak az az 1szám változott?
Azonos alapú ez az egész? Fgv. táblázatba, csak egy mínuszos példa van, de az tört zárójelben. -
Jamby18
senior tag
Igen, amiket leírtál, azokat tudnom kell majd alkalmazni, de puskának benne vagy a fgv. táblázatban.
Abban akadtam el, hogy kell elindulni, mert itt egy sima egyenletben van berakva, semmi alsó index szám nincs. Fel kell bontani a zárójelet a köv. lépés? És hogyan néz ki a következő sor. -
axioma
Topikgazda
válasz
Jamby18 #4006 üzenetére
A logaritmus definiciojat kene atnezned.
Az 'a' alapu logaritmus 'b' az a szam, amelyre 'a'-t emelve 'b'-t kapjuk.
(Vagyis log_a b=c <=> a^c = b, itt az alahuzas arra utal, hogy az 'a' also indexben van.)
Aztan kell me'g neked az az azonossag (ez levezetheto a definiciobol!!), hogy log x + log y = log (x*y)
// itt most nem jeloltem a log. alapjat, barmely azonos alapra igaz
Na jo, neked kivonas kell, az meg az osztas lesz.
Ja es termeszetesen (azon esetekben, amikor a logaritmus ertelmezheto, ennek is nezz utana)
log J = log K <=> J=K
Most mar csak alakitgatnod kell a ket oldalt. Ha megis megakadnal, DE mar atnezted hgy mi az a logaritmus (jobban mitn amit leirtam), akkor gyere ujra, de pontosan hogy mivel akadtal el azt irdd meg. -
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megérteni az ilyen "lg"-s egyenleteket. Minek teszik bele, hogy kell elindulni? Függvénytáblázatba néztem a logaritmus azonosságokat, de nem tudok elindulni
Hogy kell nekikezdeni az ilyen feladatoknak?
köszi előre isValami rémlik abból, hogy az "lg" az 10et jelent, de az ilyen matek magyarázós videókban meg azt mondják, az "lg" 10-es alapú logaritmust jelent.
A jobb oldalra a 2-10*4 rossz elképzelés lenne? -
axioma
Topikgazda
válasz
Pttypang #4003 üzenetére
Ja, nem muszaj csak gondoltam van keznel ha matekozol... ezek egyszeruen szamithatok is, a terulet a szinusszal egyszeruen jon abbol, hogy a magassag a szinusz definicioja szerint atfogo szorozva szinusz, a harmadik oldal szamolasa is csak par soros, de most hirtelen meg nem mondom mibol kiindulva. Rakereses: koszinusz-tetel.
Egyebkent ilyen alapabb matekban (hogy egyaltalan milyen osszefuggesek amik leteznek) tapasztalataim szerint eleg alaposak me'g a wikipedia-oldalak is, csak ugye nem tul reszletes magyarazatok vannak, nincsenek levezetesek. De ez a ket dolog siman rajta van: [link]0-val nem ertelmetlen szamolni (eleg csunya ha szorzasnal figyelmen kivul hagyod), viszont osztani tenyleg nem lehet (nem nem szabad, nem lehet!) vele <a racionalis szamokon belul>. Pont azert, mert az osszes tobbi esetben igaz az, hogy ez muvelet (azaz barmely a,b-re, ha b nem nulla, akkor a/b egyertelmu), es hogy ugy kepezzuk hogy a szorzas inverze (a/b (ha b nem nulla) az a szam, amelyet b-vel szorozva a-t kapunk...)
Szoval kulonleges a nulla szerepe, DE nem jelenti azt, hogy nem szamolunk vele. -
válasz
Bjørgersson #4002 üzenetére
10^2-10^2 = 0
(10+10)*(10-10) = 0Eddig eljutottam, csak nekem mégse stimmelt az egész, mondjuk a 0-val való számolást mindig is értelmetlennek vettük, lehet, hogy ezért
(#4001) axioma
Köszi, akkor kerítek valahonnan egy sárga függvénytáblát. -
axioma
Topikgazda
válasz
Pttypang #4000 üzenetére
Szorozd ossze... egyebkent nevezetes osszefugges az (a-b)(a+b)=a^2-b^2, ezt csinalja a szamlaloban, a nevezoben csak egy sima kiemelest.
(Es persze a 0-val osztas - egyszerusites - a donto, a 0/0 nem muvelet a testekben, mint pl. a valos szamok).Haromszog: ha az alapot felezi, akkor a teruletet is, az ADC haromszogben viszont meg van adva ket oldal es a kozrezart szog (fuggvenytabla, T= 1/2*b*c*sin alfa), a nagy ennek duplaja
BC: ha alfat tudod, a 180-alfat is, ujra fgtabla, c^2=a^2+b^2-2*a*b*cos gamma
szog: ugyanez visszafele, a DC-re irod fel a BCD-ben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom mobilszolgáltatások
- EA Sports WRC '23
- Gitáros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tőzsde és gazdaság
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS 18W USB ADAPTER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest