Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
Nevezőből ki lehet irtani az i-t, pl. 1/i = -i . Ha pedig nem tisztán képzetes rész van ott, akkor rendezed a+bi alakra és szorzod a-bi-vel számlálót, nevezőt, nevezőben ekkor a^2+b^2 lesz.
De a szóban forgó példánál csak egyszerűsítesz i^2-tel, aztán marad a számlálóban i.
szerk.: Ja hogy összeadás van.
Akkor pedig semmi nem lesz a nevezőben, mert i^2 = -1 lesz.
-
Apollo17hu
őstag
Bocs, azon átsiklottam. Viszont még mindig nem értem, hogy mi a feladat célja. Én úgy emlékszem, hogy a hasonló példák arra voltak kihegyezve, hogy a nevezőből hogyan lehet eltüntetni a komplex kifejezést. Erre meg az volt az általános módszer, hogy a nevezőt (és a számlálót) be kellett szorozni egy olyan kifejezéssel, ami "kiüti" a benne lévő komplexeket.
A te példádban talán úgy lehetne, hogy a Jester01 által írt módon a 2-t kiemelve marad (1+i)^10, ezt beszorzod (1-i)^10-nel (ez utóbbi megjelenik a számlálóban is), majd az (a + b)*(a - b) = (a^2 - b^2) azonosságot használod rá. (Már ha a nevező komplextelenítése lenne a feladat.)
-
kmagor
csendes tag
Szevasz lehet kapni a casio fx911-est vagy ennek a plus változatát, 7k körül mozog és mindent tud egy igazi jokergép, én ragaszkodom hozzá évek óta.. repluszolni nem érdemes, egyszerűbb szinte manuálisan bevinni mint plusz gombbal. hiszon ott is meg kell adni a-t b-t az 3 gombnyomás és 4-ből kb már megvan spec gomb nélkül.
-
axioma
Topikgazda
Nagysagrendileg igen, inverz derivalas. Mondjuk a konstanstol eltekintve, mert ugye az eltunik derivalaskor, igy absztraktul nezve az inverz az egy konstanseltolasokkal egymasbol megkaphato fuggvenysereg lenne, szoval nem tokeletesen inverz muvelet.... de ez szamolasokhoz ez ugyse kell
-
greenity
senior tag
x^2+x=x*(x+1) ennek a zérushelyei: 0 és -1, ahogy írtad az kell,hogy a szorzat nagyobb legyen mint nulla. Ennek teljesülését kell vizsgálnunk.
A szorzat akkor lesz pozitív, ha mindkét tag negatív, illetve mindkét tag pozitív.
Mindkét tag akkor lehet pozitív, ha x>0
Mindkét tag akkor lehet negatív, ha x<-1Remélem segítettem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fujifilm X
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Motoros topic
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- További aktív témák...
- Acer Aspire Vero - AV15 - 15.6"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - 2+ év garancia
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 512GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- Samsung Galaxy Watch 6 SM-R940 44mm Bluetooth Graphite okosóra eladó!
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 32GB 1000GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest