- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
weinmaker #24306 üzenetére
A saját laptopomról beszéltem természetesen. Az Intel-es és a kártyaolvasó kivételével minden működik rajta. Speedstep is rendben dolgozik. HD3000 működik, az Nvidia nem, de ez nem meglepő. Mondjuk az már más kérdés, hogy annyira ronda az OS X az 1366x768-as kijelzőn, hogy inkább nem használom
-
RaZroX
addikt
válasz
weinmaker #23913 üzenetére
Másnak is csináltam már telepítőt, bár az egy érdekes eset volt. Elküldte postán és azt mondta, majd küldi a pénzt is (posta költség, pénzt ugyanis nem kértem a szívességért). Én megcsináltam a telepítőt és vissza küldtem, a pénz azóta is jön...
Több mint fél éves story...
-
cacater
csendes tag
válasz
weinmaker #23866 üzenetére
Szerintem nincs szükség az iatkos-ra .ha egyszer már van 1 rendszered és tudod milyen kextek kellenek akkor pofon egyszerű retailal boot-ot csinálni penre vagy usb hdd-re vagy esetleg hdd-re.
1 retailal készítése a letöltésekkel mindennel együtt 1 óra . 25 perc alatt feltelepül az OSX és ha esetleg utólagosan még maradnak függő dolgok akkor az még max fél óra.
Mindig jobb 1 retailalt telepíteni és csak a szükséges kexteket mivel akkor tudod mi szükséges még ha valami nem megy. Nagyon sok dokumentáció van fent a neten amivel meglehet csinálni szinte mindent.
Ha valaki már eleve úgy rakja össze a gépet ,hogy OSX-et szeretne akkor még könnyebb szinte alig kell akkor mókolni.Kellhet 1 fakeMsc 1 hálókártya kext videókártya driver és a hanghoz 2 kext.
Mindez persze optimális esetben. Amit még ajánlani tudok mivel itt többen is segítséget kérnek ( különböző gondok miatt ) mindenki írja be a pontos hardver tipusát amit használni szeretne , mivel csak így lehet aránylag hatékonyan segíteni.
Sok sikert mindenkinek .
optimális hardverek amit ajánlanak álltalában -- gigabyte deszka
-- Nvidia kártya -
vagy integrált amit támogat az osx.
--usb bill. és egér -
Tikakukac
titán
válasz
weinmaker #23630 üzenetére
Nem feltétlen, notiból nehezen tudnám eladni a gépeimet.
Viszont az nem működés amit a win művel. Könnyeimmel küszködök ha látom milyen szépen megy az OSX ram felhasználása és proci elosztása. És ez sajnos már régóta így van, csak azonos hardveren most vert pofán az érzés...
A ledöbbenés az, hgoy 3 win7 megy virtualban, közben ezer hülyeség pörgetve és nincs 50%-os prociterhelés peakben sem nagyon. Igaz elég erős lett így húzva a proci meg az SSD is szárnyal már, de nevetséges, hogy itt már hugyozza magát össze a win.
-
Tikakukac
titán
válasz
weinmaker #23628 üzenetére
Hatalmas gondok vannak winnel, csak mivel nincs más értelmes alternatíva, így ezt kellett szeretni
Olyan 30-40 gép között vagyok havi szinten szerintem, és mocskos nagy gondok vannak a win körül, csak ezt már mindenki lenyeli, megszokta. Érdemes megnézni egy monitorozóval egy OSX és egy win alatt mit csinálnak a gépek. 1 órát én csak a tevékenységfigyelőt sasoltam, hogy ilyen nincs bakker.
Linux sem rossz dolog, de a mai modernebb gépeknél akkora már az akksi idő nyesés egy win7-el is, hogy ihaj, Linux alá meg messze nincsenek meg ezek a power managementes funkciók, a többiről nem is beszélve. Ez a baj -
Tikakukac
titán
-
Giovanny
őstag
válasz
weinmaker #23559 üzenetére
Utánanéztem a Clever-nek,ha jól tudom akkor van értelme a clevernek ha az alaplap támogatja az EFI-t,maskülönben nem lesz semmivel sem gyorsabb a boot idő.De felmerült bennem egy kérdés ezzel kapcsolatban,a pendrive-om Chimera bootloaderrel van készítve,ha ezt újra feltelepítem,és Clever-t használok működik majd az egész? Illetve még fogalmam nincs mit kell majd beállítani a cleverben,mert edig csak multibeast használtam.Szóval gyorsabb indítás lenne a cél mint EZEN a videón.
-
dulifi
csendes tag
válasz
weinmaker #23405 üzenetére
Én most maverickssel használom. Annyi a lényeg, hogy töltsd le a Clover v2k_r2464-et, futtasd a .pkg fájlt, a hozzászolásban, ahol leírom a telepítés menetét, leírtam melyik füleket pipáld be. Ezután sikeresen le kell fusson a telepítő. A telepítés helye természetesen az legyen, ahol a mavericks is van.
Hogy a privátodra is válaszoljak egyben: Létre fog jönni a mavericks particiódra egy EFI mappa, ezen belül a CLOVER mappában van egy config.plist, ezt írd felül azzal, amit linkeltem, ha jól sejtem 6470M-ed van, azzal szinte biztos, hogy mennie kell. Hogy miket telepített az az installer nem tudom. Én teljesen tiszta mavericksen csináltam ezt. Valószínűleg valamilyen kext csomagokat telepítgetett, esetleg bezavarhatnak, de nem hiszem, legalábbis a videókártyás dologba. Ha sehogy se jön össze így, akkor javaslom, hogy kezd előről. Nekem időspórolás céljából az volt a taktikám, hogy egy 8GB-os pendriveon mindig volt egy Mavericks telepítő chamelon bootloaderrel. Így ha tök meghalt a rendszer valami rossz lépéstől, akkor csak újradobtam fél óra alatt és kezdhettem teljesen tiszta lappal.
-
dulifi
csendes tag
-
weinmaker
őstag
válasz
weinmaker #23392 üzenetére
root@bence-ESPRIMO-Mobile-V5505:/home/bence# mount
/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
none on /sys/fs/pstore type pstore (rw)
systemd on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,noexec,nosuid,nodev,none,name=systemd)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=bence)
/dev/sdc1 on /media/bence/Installer type hfsplus (ro,nosuid,nodev,uhelper=udisks2)
root@bence-ESPRIMO-Mobile-V5505:/home/bence# -
iGameplays
csendes tag
válasz
weinmaker #23274 üzenetére
Habár próbálok pártatlan maradni, de engem nagyon megygyőzött az OSX. Szinte lehet érezni munka közben, hogy nem csak a design gyönyörködteti az embert, hanem hogy a motorháztető alatt is szépen van megcsinálva/megírva a rendszer. Legfőképp XCode-ra és Final Cut-ra használom.
-
odessa32
tag
válasz
weinmaker #23220 üzenetére
Szia.
Probáld meg az osx telepitövel formázni a winyot.
Az elsö particio osx-nek osx ... naplozott....
Opcioknál guid paticios tábla.
A második particio pedig fat 32 amit majd a win telepitésénél formázol ntfs-re.
Utánna pedig mehet fel az osx.Más.
Épp uj gépet szeretnék épiteni.
Van valakinek tapasztalata gigabyte GA-Z87N-WIFI alplappal??? i7 4770k procival használnám. -
Lanash
senior tag
válasz
weinmaker #23220 üzenetére
Ha azt akarod, hogy normál felbontásod legyen vagy kell szerezned egy kextet az ATI radeon 6470m videokártyádhoz vagy a tonymac-es install guide-ot végig kell csinálni. Szerintem, ha ennyi gondod van a Niresh féle distróval akkor érdemes a tonymac-es telepítőt/telepítést végig csinálni. Ha pontról pontra haladsz, nem ronthatsz el semmit.(viszont erre jó, ha fent van a Niresh féle, hogy meg tudd csinálni a telepítőt.)
-
Lanash
senior tag
válasz
weinmaker #23218 üzenetére
1. Én valahol lemaradtam és nem tudom mi a pontos típusa a gépnek, amire fel akarod rakni/ felraktad.
2. Te állítottad össze a telepítőt, amivel most küzdesz vagy distró?
3. Boot flaget tudsz írni a System/Extra/org.chameleon.boot.plist fájlba szövegszerkesztő segítségével és akkor nem neked kell kézzel beírnod
4. A felbontás/ GE=NO lehetséges oka, hogy nincs megfelelő kext felrakva vagy nem tölti be vagy nem támogatott a kártyád
5. "Azzal esetleg lehet valamit csinálni, hogy ne csak usb-ről tudjam indítani a rendszert, hanem magától bootoljon be?" - bootloader kell (distró vagy te csináltad a telepítőt?) általában chameleont javasolják!
6. Dual-bootra nézd meg tonymac oldalát. (Például)
Ha van Chameleonod és van System/Extra/org.chameleon.boot.plist akkor próbáld meg az alábbiakat:<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1920x1080x32</string>1920x1080 helyére a saját felbontásodnak megfelelőt írd be. 32 pedig a színmélység.
-
LógaGéza
veterán
válasz
weinmaker #23201 üzenetére
És még akkor nem vártál 6 és fél órát, hogy lejöjjön a telepitő. Szedd le "valahonnan máshonnan" az APK-t, és rakd fel myHack-el. Ugyanazt éred el vele, mint Tony cuccaival (nekem meg vele van tele a t@köm, de az más kérdés...)
szuszinho
Kérdezni is akartam miért ML-el próbálkozol, de rájöttél te is -
LógaGéza
veterán
válasz
weinmaker #23176 üzenetére
Hát ha nem tudod kikapcsolni, akkor bizony próbálkozni kell (biztos nincs semmi hozzáférésed OS X rendszerű géphez?).
Perpill hogy áll a dolog? Elinditod, végigmegy minden, majd megáll? Inditanál egyet -v kapcsolóval, és lefényképeznéd hol akad el? Teljes monitorkép lenne a legjobb. -
Lanash
senior tag
válasz
weinmaker #23154 üzenetére
Niresh féle verzióban, amikor a telepítésnél ki tudod választani, hogy milyen kext kell, vedd ki az automatikus hang illetve lan kexteket mert azt nem találta el Nires, így sokszor hibára megy ki. Illetve alul a Trim -et ki lehet venni ha, nincs ssd-d. De ha tudnál mutatni egy képernyő képet arról, hogy miket jelöltél be pontosan akkor sokat segítene.
A géped ilyen?
-
LógaGéza
veterán
válasz
weinmaker #23137 üzenetére
Nem létszükség. Az AppleIntelCPUPowerManagment kavar be. Nem hiszem el, hogy nem rakta be Niresh a NullCPUPowerManagmentet... Bár bármit el tudok képzelni a srácról...
-v -f -x cpus=1
Ezeket a kapcsolókat próbáld meg.
Most nézem, hogy ProBookot vettél. Pontosan milyet is?
-
Lanash
senior tag
válasz
weinmaker #23128 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztésből, és közben látom írtál.
Mindenképpen azt ajánlom neked, hogy ne virtuális gépre telepítsd az első OSX -ed, hanem rendesen gépre. Ugyan is ez a distró nagyban segít, mert már vannak benne kext-ek és nem neked kell 100% ban összeválogatnod. Amit te akartál azért az eléggé haladó szint ugyanis, amikor a telepítő pendriveot csinálod, neked kell összeválogatnod/letöltened a neked kellő kexteket, AMD esetén kernelt, kernelt kell patchelni, bootloader választás, boot.plist megírása stb...De ha ilyen vágyaid vannak elsőre, akkor itt van néhány link:
Magyar osx oldal fóruma ahol az egyik tag leírja ennek menetét.
Insanely MAC - itt a 10.9 AMD oldalt linkelem de itt vannak kernelek és kextek is
osx86.net - szintén kext, distrók, bootloader, dsdt -
Lanash
senior tag
válasz
weinmaker #23128 üzenetére
Azért, hogy ne csak az észt osszam egy kis segítség: Niresh’s 10.9 –hez
Miután én csak gépre telepítettem és nem virtuális gépre (VMware, VirtualBox) ezért azt nem tudom leírni!USB telepítő létrehozása (6Gb vagy nagyobb USB-t használj):
1. Transmac alatt: jobb click az USB-re -> „Restore with image” -> kiválasztod a .dmg-t
2. Win32 Disk Imager: Win altt formázd meg a pedriveot -> Win32-őt használd rendszergazdaként -> alul válaszd ki a *.* kiterjesztést majd válaszd az "OSX-Mavericks.dmg" –t (Open) -> WriteBIOS beállítása:
1. Alíts mindent alaphelyzetbe majd utána a többi beállítási is jöhet
2. Boot sorrendnél legyen az USB az első
3. HPET mode – 64bit
4. SATA Control Mode – ACHI legyenBoot:
1. USB-t bedugod, a gépbe majd bekapcsolod
2.
3. Beírod a neked megfelelő boot flag-et. Nekem AMD FX-6300 nál a következő kellett: amdfx –v –x, itt azért meg kell említeni, hogy nem ismerem a géped, mert nem láttam, hogy akárhova leírtad volna így neked kell, utána olvasnod mi kell neked pontosan.
4. Amikor megjelenik a grafikus telepítő nyomsz egy „Agree” –t
5. Megjelennek a lemezek ahova telepítheted az OSX –et, itt kattints az „Utilities” -> „Disk Utilities” –re
6. Válaszd ki a telepítés helyét majd „Erase” fül -> Format: Mac OSX Extended (Journal) legyen -> valami nevet írjál be neki
7. Majd mehet az Erase
8. Ha ez megvan, akkor bal felül piros „x” és visszalépsz a lemezválasztóhoz
9. Kiválasztod a már megformázott lemezt és bal alul rákattintasz a „Costumize” gombra
10. Na, itt is kell tudni, hogy milyen a konfigod mert anélkül nem tud segíteni neked senki, hogy milyen kext kell neked!!
11. Ha megvannak a kextek jöhet az install
12. Amikor vége az Installálásnak akkor újraindul a géped
13. Utána már nem kell az USB-s installer mert fent lesz a bootloader és onnan indul a gépMac OSX 10.9 Niresh boot:
1. Ha minden jól ment, akkor itt már nem kell a boot flaget használni csak megvárod, amíg a „csík” lemegy és már bootol is a géped
2. Innentől további kérdéseket fog feltenni az OSX ezekre értelem szerűen válaszolni kell
3. Ha betöltött az OSX akkor még pár konfigurációt elintéz és már kezdheted is a hiányzó kextek telepítését majd a gép finomhangolását.A nehezén már túl vagy de azért itt is lehetnek gondok, de már van egy „működő” OSX 10.9 a gépen. És persze használhatod a Multibeastot is ha van benne neked megfelelő anyag. (tonymacx86.com)
Irodalom az egészhez:
Boot Flagek
Felmerülő problémák és megoldások
Hogy installáld Nires OSX 10.9 –et képekkel és angolul
Remélem egy kicsit tudtam segíteni, majd meglátjuk. Bocs a hosszú irományért. -
Lanash
senior tag
válasz
weinmaker #23120 üzenetére
Szerintem, ha egy kicsit vissza olvastál volna, akkor megtalálod mi kell neked. Pl. itt leírtam és linkeltem egy másik fórumozónak segítséget: #22988
De mielőtt elkezded magad felhúzni, lehet, hogy utána kéne olvasnod, hogy mit hogyan kell illetve mi kell neked. Ha Niresh féle distrót akarod arra ott a saját fóruma ahol, ha mindent elolvasol, akkor el tudod kezdeni az egészet. De lehet, hogy nem neked való, mert ha nem tudod, hogy kell fórumon utána olvasni és megcsinálni egy pendrive-os telepítőt akkor maga a telepítés sem fog menni és csak szitkozódni fogsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest