Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• wednesday

őstag

Üdvözlet stratégák!

Tudom, hogy nem ez lesz a legnépszerűbb topic, mert a sorozat előző részeinél lévő topic sem jutott tovább pár kommentnél (a 4-ig résznek nincs is fóruma), de hátha össze tudunk szedni, egy tájékoztatóra valót, tapasztalatokat, a játékról., vagy megosztjuk az élménybeszámolókat. :)

A játék leírásáról, most hirtelen egy AI generált gyors összefoglaló, amit kiegészítek a saját tapasztalataimmal. Kezdetben vázlatnak elég ez. Ha véletlen szükséges akkor idővel egy értelmesebb előszóra le lehet cserélni:

Az Europa Universalis V (EU5), a Paradox Interactive történelmi grand strategy játéka, 2025. november 4-én jelent meg PC-re. A játékosoknak fél évezreden át (1337-től 1837-ig) kell irányítaniuk egy nemzet sorsát háború, kereskedelem, diplomácia és kormányzás eszközeivel.

Grand strategy játékhoz híven, "mindennel" tudunk foglalkozni. Politika (kül- és belpolitika), diplomácia, gazdaság, kereskedelem, háborúk, szövetségek stb.

Részletes népesség-szimuláció (Pops): A korábbi részek absztrakt népességkezelése helyett az EU5 egy részletesebb "pops" rendszert használ. Minden egyes népességegységnek (pops) saját kultúrája, vallása, végzettsége és foglalkozása van (nemesek, papság, munkások, polgárok, rabszolgák). A játékosnak figyelembe kell vennie ezeknek a csoportoknak az igényeit és elégedettségét a stabilitás fenntartása érdekében.

Ez alapvetően jó változás lesz. Már nem csak egy development szint határozza meg egy terület értékét. A saját kultúra vallás és estate eddig is létezett, de nem volt népességhez rendelve. Valóban megérzed mikor a pestis elpusztítja az ország lakosságának felét.

Átdolgozott gazdaság és kereskedelem: Eltűntek a korábbi statikus kereskedelmi csomópontok. Helyette a gazdaság a termelés, a kereslet és a kínálat valós idejű, dinamikus szimulációjára épül. A játékosoknak biztosítaniuk kell a nyersanyagellátást, kezelniük kell a termelési láncokat, és figyelembe kell venniük a helyi és regionális piacok árait. A kereskedelmi útvonalak és a piacok dinamikusan változnak a történelmi események és a játékosok cselekedetei hatására.

A kereslet-kínálathoz. Amikor 1337-ben azon keseregnek az emberek, hogy nem található rizs a piacon és nem jutnak hozzá.... :D Ezt már próbálták patchelni (helyettesítő termék), meg ne álmodozzanak olyanról, ami még nincs stb...de még nem sikerült.

A "MANA" pontok megszűnése: Az Europa Universalis IV-ben használt adminisztratív, diplomáciai és katonai pontok (mana) rendszere megszűnt. Ehelyett a nemzet vezetőinek és tanácsadóinak képességei határozzák meg az adott cselekvés végrehajtásához szükséges időt és hatékonyságot.

Valamilyen szinten "van" manna pont, mert az uralkodó skilljei és a kabinet skilljei is meghatározóak, de sokkal nagyobb hatásunk van arra, hogy milyen irányban fejlődjünk, mint eddig.

Élő diplomácia: A diplomáciai rendszer összetettebbé vált, a szövetségek és az ígéretek súlya megnőtt. A bizalom és a hírnév (reputation) nyomon követhető, a hűtlenségnek pedig valós következményei vannak. Az MI (mesterséges intelligencia) aktívabban manipulálja a szövetségeket és tesz ajánlatokat.

A diplomáciát most kezdtem inkább használni. Mert a gazdasággal foglalkoztam. Tényleg rá lehet venni a másik országot bizonyos dolgokra. Támogassa a javaslatodat stb.

Megújult katonai rendszer: A hadviselés a hűbéri hadseregektől és zsoldosoktól a kora újkori állandó hadseregekig és erődrendszerekig fejlődik a társadalmi fejlődéssel párhuzamosan. Nagyobb hangsúlyt kapott a logisztika és a parancsnokok kiválasztása.

Nem vicces, ha a sereg kifogy az ellátmányból a tél közepén. :D Nem egyszer hagytam ott egy erőd ostromát emiatt, hogy majd visszajövök tavasszal. Az AI még nincs a helyzet magaslatán a háborúkban. Néha össze-vissza szaladgál nem visz végig ostromokat (ami kulcsfontosságú a további területek meghódításában és ellátmányban). A szövetséges csapatok se sok mindenre jók még. EU 4-ben jobbak voltak, de talán idővel itt is kikupálódik.

Én sokat játszottam a 4.-résszel és alapvetően tetszenek az 5. részben letett változások és a kijelölt irány. A 4. részt, bár szerettem a hódításra volt kihegyezve, anélkül sok értelme nem volt. Itt az "új" gazdasági és POP rendszernek köszönhetően (ami részben a Crusader King III-ból és a Victoria III-ból lett átemelve) annak is van értelme, ha nem hódít az ember. Egyelőre nagyobb szabadságot érzek a játékmenet terén.

Bizonyos funkciók automatizálása nagy segítség, szerintem érdemes is az adóztatást és a kereskedelmet automatán hagyni.

Elég nagy a betanulási görbéje a játéknak, de szerintem megéri. Elsőre úgysem a tökéletes kampány run a lényeg, hanem a több próbajáték. Pláne annak fényében, hogy gyakorlatilag most jött ki a játék és még szét lesz patchelve és balance-olva. Van még azért mit csiszolni a játékon, főleg UI terén, de már most teljesen játszható és nekem abszolút megérte, a megjelenés közeli megvétele.

Jelenleg Magyarországgal játszom, 2 mentést is futtatok belőle. Úgy néz ki egyikben sem lesz török veszedelem. Vagy ha igen, az már gond nélkül lehet majd kezelni.

Új hozzászólás Aktív témák