Hirdetés
- Dreame X40 Ultra - épp csak kávét nem főz
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MPowerPH
félisten
SzlobiG: PBO tulfeszeli, azert eszik annyit. Zen 3 banyara a legjobb setup, ha magad allitod be az orajelet es a feszt.
-
Wackond
tag
válasz
Frozen
üzenetére
én nem akarok beleszólni a dologba, mert ritka vendég vagyok itt, legalábbis nem sokszor írok.
viszont hive fut 2 rigemen, kártyánként 0,2-0,5mh többletem van a winfoshoz képest, nem indul újra éjjel ha valami okos megnyom egy gombot a microsoftnál, a mobil appon pedig kenyából is 2 kényelmes ujjmozdulattal kb bármit megoldok a rigen, amire szükség lehet. jól elvan a legostobább procival, minimális rammal (votl vele 2gb rigem is, most 4gb-osak vannak).
célharverre célszoftver dukál szerintem, én ezért térem át a hive alapú rigekre, és örülök, hogy így döntöttem. nem futtatok szügségtelen cicomákat rajta, csak ami szükséges az adott feladathoz, abban viszont nagyon jó.
hozzáteszem, hogy linuxhoz én se értek, de a telepítésre és az alap beálításokra óvodásoknak szóló szintig van tananyag, a többi meg adja magát, mint a régi monchrome nokia telefonokban. eddig amit linuxoznom kellett, az egy nvidia driver update volt, kb 3 perc alatt magamtól rájöttem, mit kell tennem. -
Wackond
tag
válasz
llacee
üzenetére
én átálltam tegnap este Chialeaf poolra 1 procival, és ma dél körül a másikkal is. a Total Immature és a Total Balance folyamatosan 0, a Total Paid 237 RTM, meg is jött mind.
Az AVG Hashrate kb 5%-kal magasabb, mint amit az Rplant pool írt. 2db 5950x prociról van szó.
Amit negatívumként felróhatok, hogy ahogy írtad, zavaró, hogy nem látod folyamatában a termelésedet, valamint hogy nem tudok payout limitet állítani. Napi 1 utalás pont elég lenne... -
llacee
őstag
RTM-nél aki a suprnovát használja lenne egy kérdésem:
Account alatt beállítom, hogy pl 50RTM-nél utaljon, beírom a wallet címem és pinkóddal mentés.
azt mondja, már hozzáadtam korábban a címem, és a limitet, de a mentés után üres mind a kettő mező.
Cash out nem működik, mert nincs wallet addr. elmentve hiba.
Nemértem. -
Frozen
addikt
itt egyedül aki hazavágja azok az emberek akik bolhából csinálnak elefántot és szana széjjel offolják az egész topikot ugy hogy valaki ír egy hozzászólást ez neked nagyon zavaró vagy nem értesz vele egyett meg még 1-2 ember és alá benyomtok egyből 3-4 vagy több offos üzenetet van hogy egymás után akár 2 öt is,mert egybe még a gondolat össze szedés sem megy.
#73488MPowerPH
még senki az ég világon nem tudta megmondani mivel tud ez a rendszer a bánya rigben többet mint a windows, mert csak a stabil dolgokra hagyatkoznak sokan,meg hogy van benne valami távoli elérési funkció kb úgy mintha ezt a win nem tudná
,valóban nem nekem készült semmi értelmét nem látom ,talán az rtm alatt egy picivel jobb tempót kaphat vele valaki mint maga a win alatt -
krepp
tag
válasz
Frozen
üzenetére
Igen, és az autók legnagyobb ismerői nem a mérnökök vagy a szerelők, hanem az autókereskedők...
Most komolyan, te értelmi sérült vagy, mert akkor nem szekállak tovább, csak akkor ne cryptozz, hanem festegess...
..Vagy dőlj hátra, és olvasgasd az értelmes emberek kommentjeit, és ne b*szd szét a fórumot azzal hogy mindenkinek, a te buta hozzászólásaidat kelljen kijavítgatnia... -
-
Frozen
addikt
válasz
aerosmith
üzenetére
azért van számítástechnikai boltja ,mert nem ért hozzá, milyen gondozásról beszélsz? beállítod a riget bányára és megy mit kell gondozni? ez nem virág amit öntözgetni kell naponta....ha valami elszáll vagy baki van akkor az abból fakad,hogy van nem jól van beállítva a rig vagy sok az oc és nem bírja a kártya ennyi. Sokan ezt túltolják,meg keverik a kártyákat is össze vissza stb..
linuxról is megvan a véleményem semmire nem jó ,max valami komoly szerverre amit kiadsz cégeknek stb és bent van a szerverterembe,de otthon bármire feltenni felesleges
-
-
Rávettem magam én is, hogy kipróbáljam az 5600X-et egy kis bányára. Egyenlőre az auto tune fut még csak. Nálam a PBO be van kapcsolva meg+200MHz, simán eszik 110W-ot is, jól sejtem ez így ide nem lesz jó? Hogy érdemes a CPU-t beállítani, valami eco mód?
-
MPowerPH
félisten
válasz
Frozen
üzenetére
Abban igaza van, hogy nehez ertelmezni a hozzaszolasaidat. Mintha torned a magyart, mert a mondatok osszerakasa sem sikerul a legtobb esetben.
Az is feltunt, hogy egy hozzaszolason belul elkezdesz ekezetek nelkul irni, majd atvaltasz ekezetesre. Meg neha engem is megkever, pedig en fixen nem hasznalok ekezeteket, hanem belelatom, es ha mas is igy ir, eszre sem veszem. Nalad viszont feltuno.
-
echterion
nagyúr
Felmerült bennem a kérdés, hogy mi lesz a letöltött RTM tárcámmal, ha újra kell húznom a rendszert? Persze nem a rendszermeghajtón van, de kérdés nekem, hogy oda pakolt-e valamit, vagy csak elég ismét elindítanom egy új rendszer alatt a már telepített tárcát?
-
Frozen
addikt
válasz
üzenetére
Nem nezem a szamlakat csak lehuzak a kartyarol es nem is erdekel mi van rajta vagy benneybocsi de jó tanulast. Erdekes hogy a 99% ertete mirol van szó csak te nem ,aztan meg meg is csurod csavarod,nem tudom mit kaparsz és mióta meg mivel ,de ennyire szorszalhasogatosan meg lehet 1% ventin is szarakodsz a beallitasok al mert az ep kicsivel tobbet eszik

-
törölt tag
válasz
Frozen
üzenetére
Ha nem írtál volna mértékegységet lehet jobb lett volna, mert akkor "odaképzel" az ember valamit. De úgy, hogy marhaságot írsz oda, az már félrevezető. Szóval jöhetsz a "zsenizéssel", de egy "villanyszámlából" is tanulhatnál.
(De szerintem itt fejezzük is be a témát, ha benne vagy, mert nagyon nem ugyanazt az értékrendet követjük. Balhézni meg felesleges volna.)
-
Frozen
addikt
válasz
üzenetére
korábban már le volt írva hogy érdemes belőni a procit akinek kicsi van a rigben kb ugy hogy semmivel ne fogyaszon többet mint alapon igazából minden szám meg mértékegység nélkül ,hogy a zseniknek is érthető legyen
aki meg asztalin kapar az meg oda lövi a fogyasztást amennyit nem sajnál rá
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Na, azt hiszem a másik hozzászólás alapján (ahol szintén hibásan volt használva a fizikai mértékegység) meglett, hogy mit akartál írni.
A probléma abban rejlik, hogy helytelenül használjátok a mértékegységeket. Konkrétan hibás mértékegységet használtok. Tessék odafigyelni, mert félreértésre ad okot. Én legalábbis emiatt értettem félre."a 10w ba sem halsz bele szerintem egy nap 240w kb 10 ft ha van naponta lehet sokat mondtam"
Szerintem ezt akartad írni (és így már érthető is, hogy egy rigben lévő cpu alacsony teljesítményéről és fogyasztásáról van szó):
A 10W-ba sem halsz bele szerintem, egy nap 240Wh kb 10Ft, ha van naponta. Lehet sokat mondtam.Így már érthető, hogy a 240W az nem Watt, hanem Wattóra szeretett volna lenni.
(Mindezt teljesen barátilag, nem kioktatásnak szántam. Kérlek ne is vegye senki annak. Köszönöm, leülök magamtól.)
-
törölt tag
válasz
Frozen
üzenetére
Oke igaz Igen, en osszfogyasztasra szamoltam, nem tudtam, hogy eppen a rig-ben levo cpu-ra gondolsz.
Kisse nehezemre esik a hozzaszolasaidbol ertelmezheto mondatot osszehoznom. Tudod, a mondat elejen levo nagybetuk es a tagolast jelzo vesszok segitenenek azert.
De majd megprobalom akkor igy. (A matekot pedig nem neztem be, mast szamoltam ki.)"a 10w ba sem halsz bele szerintem egy nap 240w kb 10 ft ha van naponta lehet sokat mondtam"
Ezt meg most is nehezemre esik ertelmezni. Meg akkor is, ha tobb smiley-t teszel a vegere.
torma1981:
"Napi a 240W. Nem óránként.
Te óránként 240W-al számoltál."A 240W az teljesítmény. A fogyasztás ami időarányos. Ne keverjük a kettőt. Napi fogyasztást számoltam. 0.24kW*24óra
-
echterion
nagyúr
válasz
Frozen
üzenetére
60W xtu szerint alapon, - 0,1 V-on meg 47W. Fel kellett pakolnom, mert nem tudok belépni a bios-ba, mióta fast boot-ra raktam a lapot. Hiába no, úgy tűnik már nem vagyok elég gyors a Del nyomkodásban.
Amúgy csak azért nem mindegy, mert azért pár fokot emelkedett a vram is emiatt, most már 68 fokos a 3080 mem junct. ETH bánya közben. RPM nélkül meg 64 foknál megáll és a víz is bőven 40 fok alatt marad, így meg 41 körül van. -
Frozen
addikt
válasz
üzenetére
most valamit nagyon benéztél a matekkal.
ha a proci a rigben felvesz 20wattot csak példa akkor azt így is fizeted meg úgy is
de ha ez fölé lövöd a bánya miatt 10w al a procit akkor igazából 10w/óra ez nálam 24 óra alatt 0,24kw én nem tudom az áram otthon mennyi ,de ha napi 0,24kw 10-20 forinton valaki siránkozik akkor az ne is bányászon ,hozzáteszem ezt úgy hogy a + wattot mindenki oda lövi ahova akarja nekem ugy van belöve hogy semmivel nem eszik többet mint alapon és így ha csak 1 rtm jön az is ingyen van... (holdra jó ha megszalad az árfolyam meg még jobb)
az amit te számoltál az óránként 240w os fogyasztás ,de ehez meg teljesen külön egy cpu bányának kellene menni hogy ennyit egyen maxos órajeleken
-
válasz
goodboy007
üzenetére
Sajnos ugyan az. Egy darabig megy aztán ismét elkzedi amit már mutattam a képen..

-
törölt tag
-
Frozen
addikt
válasz
echterion
üzenetére
ha rigbe van nem tök mind1 mennyit hoz?
nézd meg alapból a rigben mennyit fogyaszt
xtu val belővőd az energia szinten ugyan ide vagy kicsit fölé kb 10w al futatod a bányát.
amit hoz azt hoz elrakod nem adod el hold azt majd meglatod mit ér. a 10w ba sem halsz bele szerintem egy nap 240w kb 10 ft ha van naponta lehet sokat mondtam
én egy 9100t procit kapartatok csak mondom
-
echterion
nagyúr
Hát meh, 1 nap alatt 53,5 RTM egy i5 10500-zal. Hát nem tudom, van-e ennek értelme ilyen kis procival.
-
Frozen
addikt
tuti sokan rákaptak a 3900x et bávásolni alig találni ahol van is kb az 5900x árán adják majdnem .. kb vicc kategoria az árazása már
-
-Gabesz-
senior tag
Szerintem amúgy terheli a ramot is. Nálam is húzva van és van sávszélesség rendesen.
csákányozás közben pár fokot emelkedik a modulok hőfoka, mintha stabilitás teszt futna rajtuk. -
Sir Riccio
addikt
Sziasztok! Reggel én is elindítottam a walletsyncet illetve a CPU-mnak megfelelő (3700X->CPUminer-zen2.bat) minert (természetesen megadtam a walletben létrehozott címet), de olyan mintha nem történne semmi. LINK Mit rontottam el?Sztornó. Mindig mentsétek el a .bat fájlon a módosításokat, mielőtt futtatjátok.
-
törölt tag
válasz
Wackond
üzenetére
"...minden blockot egy masternode hitelesít a bányászon (vagy poolon) kívül. Nekik 1000RTM jár blokkonként"
Én is így tudom. Amúgy 250 RTM kinek megy blokkonként? Mert ugye jelenlegy így néz ki a felosztás. 1000RTM Node, 3750RTM pool és 250RTM valakinek. Nem tudom kinek jár.Hát, ha amúgy is megvan a hardver már, akkor tényleg lehet játékosabban felfogni a dolgot és bátrabban választani kis pool-t.
Anno amikor én kezdtem (2013) direkt erre vettem hardvert, akkor engem is vert a víz, hogy legyen belőle bevétel. Egyrészt a hw ára miatt, másrészt a villanyszámla miatt. Akkoriban 10gpu-val kapartam a btc-t. Nagyon sokat fogyasztott és iszonyatos hangja volt.
-
Wackond
tag
válasz
üzenetére
amennyire én tudom (bár nem vagyok hivatásos bányász, csak másodállású amatőr), minden blockot egy masternode hitelesít a bányászon (vagy poolon) kívül. Nekik 1000RTM jár blokkonként, de valami bitang hardverigénye és rendelkezésre állási kötelezettsége van; meg 1m RTM-et kell lekötnie.. Az ilyenetet lehet halandóknak stakelni, erre is elég szép %-ot adnak.
Részemről nem megélhetésként tekintek a dologra, eleve a kriptók világa tetszik, de persze szeretek pénzt is csinálni. Mivel most a procik 2 hét alatt kidobják hagyományos XMR termelésük félévi értékét, innentől kb nem rizikós, ha 2-3 napig pangás van. Bukta nincs, meglevő procikkal dolgozok. Mondjuk vettem most egyet, a 3db talán nem egy örökkévalóság alatt termeli ki az utolsó tesó árát

Viszont teljesen érthető, hogy aki most tizesével veszi a félgépeket erre, az nem akar lutrizni. Emlékszem, én is szét stresszeltem az agyam, amikor 1-2-3 frissen vett VGA-val kezdtem bányászni, és ideggörcseim voltak, mikor nem találtam a megoldást 1-1 prolémára, és óráim mentek el vele, amíg nem termelt a rig, a payout limit meg egy örökkévalóságnak tűnt.
Most így közel 1GH birtokában valahogy nem zavar, ha egy napig le kell állnia az egyik rignek valamiért, pont ezért a CPU bányászat se stresszel halálba
-
törölt tag
válasz
Wackond
üzenetére
Én is így gondolkodtam, de ez 51% attack ellen védett, vagyis akár egyetlen pool-on is mehetne az egész. Nem látok bele a matekjába, hogy miként, de így hirdeti magát a "ghost rider" algo.
Hosszú távon persze kiegyenlítődik elméletben a "lucky". Ami ennél a coinnál kiemelten hangsúlyos.
Mint említettem, ha alacsony értéket fogtok ki akkor kaszáltok a blokkokon, mert akár 3-4-5 is beleférhet egy napba és elosztva sok marad. Viszont most pont egymás után sok 200-300% feletti jött. Jelenleg is 120% felett vagyok és az előbbiek is eléggé lassítottak: [kép]
Ha ilyet kaptok alacsony pool hashrate-el, akkor rámegy simán 1-1.5 nap egy blokkra és már nem annyira kellemes azt elosztani. Gondolhatnánk, hogy majd a következővel behozzuk. Viszont, ha mindezt egy diff emelkedésnél próbáljuk behozni, akkor nehezebb lesz.
A lényeg annyi, hogy egy kis pool jobban ki van téve a szerencsejátéknak, mint egy nagyobb.
Ahogy írtam: jobban is járhattok az átlagnál, de rosszabbul is. Mindezt egy lasssú, de várhatóan emelkedő diff mellett.Ne érts félre, jópofa dolog egy kis résztvevős pool, ha valaki nem bevételi forrásként tekint rá. Én például el sem fogom adni ezeket, szórakozásból kaparok, nekem biztosan jó lenne (amúgy pont tegnapelőtt már próbából használtam is a pool-t), de valaki csak pénzszerzésként tekint rá és kerülni próbál minden kockázatot. Neki rizikósabb.
-
Wackond
tag
válasz
üzenetére
valahol egyszer (több helyen többször) azt olvastam/hallottam/láttam, hogy hosszú távon, pl. éves szinten kb mindegy, hogy kicsi vagy nagy poolon vagy nagyon hosszú távon akár soloban bányászol-e, a bevételed közel azonos lesz.
A solohoz kicsi vagyok, de attól nem megyek a falnak, ha nem jön naponta deposit. Van aki erre jóval érzékenyebb.
Ennek kriptós dolognak elvileg a decentralizációról kellene szólnia, amin nem igazán segít, ha mindenki csak a legnagyobb poolon akar lógni. Persze nem feltételezem, hogy egy legangyobb pool visszaélne a mögötte álló hashpowerrel, de azért mégis csak jobban néz ki a torta, ha hasonló méretűek a szeletek. Persze ez az én véleményem, lehet hogy rosszul látom
-
törölt tag
válasz
Wackond
üzenetére
Majd akkor lesz kellemetlen amikor egy 2-300% (sőt, tegnap volt 600% feletti is) lucky blokkot kaptok be. Akkor egy nap nem lesz elég egy blokkra.
Minél nagyobb a hashrate, annál egyenletesebb a lucky elosztás a minerek között.
Persze, ha pedig kaptok egy 10-20%-ost, akkor taroltok
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Kozben talaltam valamit. [link]
A keplet feletti szovegreszben van rola szo.
Nekem ki van maxolva a ram mert dolgozom a gepen kozben.
De mindegy, lehet porgetni a ramot, csak infonak szantam.Amugy tervben van tudtommal a gpu implementacio is. Na akkor megugrik a diff majd.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Wackond
üzenetére
Amig skalazodik, addig lehet menni folfele, foleg vizzel. Nem is maga a CPU FPU resze van terhelve, hanem a Cache. En megneztem alulfeszelve, 4.3GHz -n, es 4.6GHz -n is, van novekmegy, nem is elhanyagolhato, es a proci is max. 60 fokos. Nekem 1.2V kell ehhez az orajelhez, azert ennyi.
VGA mining mas, ott a GPU nem dolgozik, azert feszeljuk alul. Ott a memoriak izzadnak.
PeachMan: Lenne turelmem, megneznem. Csak annyit olvastam forumokon ajanlasnak, hogy az IF -et meg kell rantani addig, amig birja, es a memoria legyen vele szinkronban. Mivel nalam alapbol ki van maxolva, nem neztem meg korlatozva. Szoval passz, ugy is lehet, ahogy Te mondod. Benchel megnezhetnem en is, de nem akarok tokolni vele.
-
törölt tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nem akarok "bele vau" a dolgotokva, de nekem mas tapasztalatom van a cryptonight (x16, es ugye ebbol szarmaztatva a ghost rider) alapu algoritmus ram sebesseg igenyevel.
A helyzet az, hogy szamitasigenyes transzformaciokrol van szo, de gyors ram csak vga implementacional szukseges. Cpu eseteben a cache-ben kb. elfer az egesz blokk szamitas.
(Most mobilrol vagyok, nem tudok weboldalt keresni errol, de majd megteszem)
A lenyeg h felesleges ghost rider algohoz meghajtani a ramvezerlot. Ha masra nem hasznalod a gepet, ezen is foghatsz kis fogyasztast -
Wackond
tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
jah OK, így már tiszta

nekem 4gh-n dolgozik. 1,2V kell neki? ami videokat találtam a témában, ott inkább alulfeszelik ezeket is, mint a GPU-kat. Kérdezem, tanulok.
Az egyikre most dobom fel a vizet, aztán elásom magam a biosban.
Vettem bele 3600 CL14 2x16gb ram-ot, de nem viszi alapból CL 15 alá a lap. csak XMP profile 1-ben, de azzal meg vagy 10%-ot esik a hashrate
-
gabi182
tag
Sziasztok srácok!
Abszolút kezdőként, de régi topik olvasóként kérdezem, "megéri" ez a cpu bányászat jelenleg ezekkel a procikkal, vagy azért ennél erősebbbel érdemes próbálkozni csak?
Most 3 asztali gépem van itthon
Ryzen 5 3600x
Ryzen 7 2700x
Ryzen 5 2600x processzorokkal.Előre is köszönöm a választ.
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Én most járok ~22$-nál. De ebben persze az is benne van, hogy az elmúlt napokban azért megugrott az árfolyam, főleg ma. Így 4,2Ghz-re levéve, meg min. Vcore mellett, viszonylag keveset eszik a 18 magos.
Lehet megindulnak fel a Zen3 árak az RTM bányászás miatt, főleg az 5900x és 5950x-é.
-
Danex
addikt
válasz
warcat
üzenetére
Elmúlt 2 hétben azt hiszem a duplájára nőtt a diff. Filóztam, hogy cseréljem-e az 5600X-et egy 5900-ra, de a CPU árak is felmentek.
Most kb 80ert elmenne az 5600X
180ert mennek lassan az új 5900X-ek.
Ha újra nyári ár lesz a CPUnál, akkor az 5600X használtan 60e érne, 5900X 130e.
Ergo 100e a kezdeti befektetés, viszont mondhatom hogy később 50e-rel drágább procim van értékben, tehát 50-60e-ret kell kitermelnem az 5600X-hez képest.
Ez ugye 200$, és napi 2$ a jelenlegi extra bevétel az 5600X-hez képest. Mostani diff-el ez több mint 3 hónap.
Ha viszont számolunk a diff növekedéssel akkor ez szerintem lazán 7-9hónap is lehet, ez az időtartam viszont már odáig nyúlik mikor a GPU bánya is kérdéses, a CPU bánya miatt meg egyedül biztos nem fog menni a gép.
Az új 3D cache ryzen viszont jó eséllyel beast lehet amúgy a bányába a nagy cache miatt, de nem tudom hogy az egyáltalán a mostani lapokba jó lesz-e
Új hozzászólás Aktív témák
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- Nitro ANV16-41 16" FHD+ IPS Ryzen 5 8645HS RTX 4050 16GB 1TB NVMe gar
- TUF F15 FX506HE 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gamer Pc - i7-6700, 16GB, GTX 1660
- TUF A15 FA507NV 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 16GB DDR5 512GB NVMe gar
- Dell PowerEdge T440 Tower Szervergép,Intel Xeon Gold 6138,4Gb DDR4,iDRAC Ent,16xSFF,PERC H330,gari
- Apple iPhone 13 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Honor Magic 4 Pro 512GB,Újszerű,Dobobzaval,12 hónap garanciával
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Eladó Apple iPhone 14 128GB Fekete / AKKU 100% / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

,valóban nem nekem készült semmi értelmét nem látom ,talán az rtm alatt egy picivel jobb tempót kaphat vele valaki mint maga a win alatt

Max 1.2V. Ugy nezzed meg eloszor.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
aki meg asztalin kapar az meg oda lövi a fogyasztást amennyit nem sajnál rá