- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél
- iGO Primo
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergő101
csendes tag
Router nélkül nem tudom kipróbálni, mert több szinttel lejjebb van, de router frissítés és újra konfigurálás megvolt. Másik net sajna nincs. Wifin és vezetékesen is csinálja, de csak az új Ubuntu variánsok. Lehet valami driver probléma esetleg? Mondjuk fura, mert mindkét gépem csinálja, úgyhogy csak a nettel lehet valami, de ,mi lehet ami csak ezeken sz os-eken hibádzik?
-
Geripapa
aktív tag
Én ezt értem, csak akkor live alol mért alapból 1024x768 jön be? Mért tudok kiválasztani 3 féle felbontást? (1024x768,800x600,640x480).
Telepítés után meg mért csak a 640x480 van választás nélkül?
Esetleg nem lehet megnézni hogy mi hol hogy van beállítva a live-ban és azt átvenni?
-
Geripapa
aktív tag
Ez történt és a képernyő felbontása nem változott holott kellet volna:
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 640 x 480, maximum 640 x 480
default connected 640x480+0+0 0mm x 0mm
640x480 73.00*
nyarizs@Tablet ~ $ cvt 800 600
# 800x600 59.86 Hz (CVT 0.48M3) hsync: 37.35 kHz; pclk: 38.25 MHz
Modeline "800x600_60.00" 38.25 800 832 912 1024 600 603 607 624 -hsync +vsync
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr --newmode "800x600_60.00" 38.25 800 832 912 1024 600 603 607 624 -hsync +vsync
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr --addmode default 800x600_60.00
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr --output default --mode 800x600_60.00
xrandr: Configure crtc 0 failed
nyarizs@Tablet ~ $ -
Ric4m0nd
aktív tag
Szia Lev, köszi a választ! Igen, beépített mikrofon van, és teljesen lenémította, akkor is pattogott. Korábbi rendszereket nem próbáltam, csak kíváncsi voltam az új 18-as Mint-re. XFCE és Cinnamon verziókat telepítettem. Mindkettőnél sercegett a mikrofon. Most visszaraktam a Win10 1607N-t. Ezzel rendesen működik, csak a World of Tanks-nál pattog, ha alacsonyra van véve a hangerő.
Majd tesztelem Lubuntuval is ha a 16.10-es béta verziók jönnek.
@Geripapa @fradi81 - Köszi Nektek is a választ!
-
egerj
tag
Az efibootmanager-t a live linuxban installálom. volt két vagy három alkalom, hogy átállítva a boot sorrendet, elindult a grub...
Ezért is kérdeztem, hogy hova kerül a live linx futtatásakor efibootmgr el módosított boot sorrend?
Mitől van, hogy működik a módosított boot sorrend, és mitől nem..Jenő
-
egerj
tag
Igen 64 bites
Igen, így indul: DE az első alkalommal (vagy talán többször is?) nem így indult.
Ebből még az is lehet, hogy nem UEFI módban települt másodszor sem, akkor viszont nem értem miért fut néha korrekten...Nem kerül semmibe, újra telepítek, most már biztosan uefi módban..
-
egerj
tag
Sajnos amikor kiválasztom, hogy miről induljon, nem jelenik meg uefi soha:
akkor sem, ha alapból változtatok a sorrenden, közvetlenül biosban, sem akkor amikor f12 után megjelenik az usb drive és a windows boot lehetőség.Kétszer telepíttettem: először - sajnos - ész nélkül, csak gyerünk.
Mikor láttam, hogy nem megy a grub, akkor némi kutatkodás (https://ariszlo.wordpress.com/2014/07/07/trusty-install/) eredményeként kikapcsoltam a windowsban a gyors rendszerindítást. Mikor ezzel sem ment, akkor újra telepítettem ekkor biztos látható volt - sőt ki is választottam - az EFi beállítást az sda2 nél...Nem ugrik be, hogy a rendszerbetöltőt hol állítottam be: kiválasztottam az sda2 efinek, sda8 at ext4 és gyökér és formázandó...
Más: nem értem, hogy az efibootmgr ben beállított boot sorrend hova kerül letárolásra, illetve mi köze van a bios sorrendhez.
-
egerj
tag
USB penddriveról telepítettem.
Gparted által megjelenítve:
sda1 ntfs Helyreállítás
sda2 fat32 boot (ez az efi amit második telepítéskor be is állítottam, illetve felajánlotta)
sda3 ismeretlen msftres
sda4 ntfs windows
sda7 linux-swap
sda8 ext4 linux
sda5 ntfs adatok tárolására
sda6 ntfs adatok tárolásáraazt, hogy hol van a grub nem tudom: automatikusan települt
Más: telepítés után olvastam, hogy uefi módban is lehet telepíteni a mint et, de számomra nem derült ki, hogy amikor elindul a live akkor milyen módban indul..
Jenő
-
Mellé... Nyílván külön partíciókra gondoltam, de alapból 2 részre van osztva az SSD. És ha Boot-Pendrive-ról telepítek, az a "C" meghajtóból vesz el többnyire. Ezt nem értem, hogy mért kell magyarázni... pont neked..
A lényeg, igaz, eddig is MINT volt a Windows mellett (és a Remix, de az más leosztás), de nem hiszem el, hogy a Ciammon ne hozna létre... Ha most telepítenék egy MINTet, akkor feltenné a BIOS utáni választómenüt és szerepelne ott a Ciammon is? -
King Unique
titán
Nyomtam a GRUB-nál egy Esc billentyűt, annál bejött egy alapszintű konzol. Majd beírtam az
fwsetup
parancsot, aminél újraindult, pár másodpercig fekete képernyő és villogott a kurzor. De utána az F12-es boot menübe dobott, ahol az "ubuntu" a legelső bejegyzés, második a HDD. Amúgy jól csinálhattam, mert kb. ez történik Windows esetében is, ha az említett opciót választom.Szóval ez sem jött össze...
-
King Unique
titán
Azt már próbáltam és nem engedi...
Itt ilyen téren csak az újabb verzió jelentene megoldást, de az meg nincs hozzá a gyártó oldalán. Köszönöm a linket, majd megnézegetem, főleg a
systemctl
módszert, az tűnik egyszerűbbnek. De igazából sok reményt nem fűzök hozzá.
Igen, nyilván vastagon az övék is, ez nem vitás. De az érdekes, hogy már a korábbi esetnél is pont a Linux UEFI-s telepítése után volt ugyanilyen hiba, ami általában a többi netes találatnál is szerepel. És most a Windows telepítése után meg semmi, működött F2-vel a belépés. Majd miután felraktam a Mintet is, utána megint eltűnt a belépési lehetőség.(#6183) colomb2: hát mivel lövésem sincs hozzá, illetve most idegzetem és türelmem sem belemélyedni, ezért kb. az lenne a legjobb. De persze a fentebb javasoltat még megpróbálom, hátha.
-
-
King Unique
titán
Igen, az is benne van, de az is nyilvánvaló, hogy a Linux telepítése okozta a problémát... ugyanis UEFI-s Windows telepítés után még nem volt semmi gond. A Windowsban valóban van olyan opció, amivel be lehet lépni a BIOS-ba, de esetemben jelenleg nem működik. Kis gondolkodás után jön egyből a GRUB...
A BIOS-t illetően az enyémen eredetileg a 62CN40WW volt, azt frissítettem a 62CN97WW-re. Újabb nincs, illetve előzőre visszaflashelni sem engedi és kétlem, hogy a 62CN37WW működne, ami hivatalosan már fent sincs a gyártó oldalán. Szóval ismételtem jól megszívtam... -
King Unique
titán
Emlékszem a BIOS beállításokra, de ilyen opció nincs benne az fix. A korábbi Mint telepítés is nyilván belerakta a saját bejegyzését és annál csak annyi különbség volt, hogy nem jelöltem be a fenti módon, illetve sda5-re ment a GRUB. De annál indítható volt utóbbiból a Windows is. Viszont Ubuntunál mégis elcsesződött valami nagyon...
(#6161) colomb2: tehát inkább ne próbáljam?
Illetve az egy dolog, hogy jó esetben adatvesztés nélkül átkonvertálja GPT-re, de pusztán annyi elég neki, hogy utána fullosan működjön UEFI-ben és nem kell semmi mást átállítani?
(#6164) sonar: azt korábban próbáltam és meg is oldotta, de most eleve a legújabb van rajta. Viszont downgrade-elni nem lehet, de ezt fentebb talán már említettem is.
-
King Unique
titán
Mondjuk a problémát okozó telepítésnél nálam az sdax-re volt rakva a GRUB és azt hittem, hogy utána a Windows rendszerbetöltője marad az alapértelmezett, de restart után egyből indult a GRUB és kiválasztható volt mind2 OS. Tehát az UEFI-s telepítés ilyen téren kicsit más. Az az EasyBCD-s megoldás meg mint kiderült, csak Legacy bootnál működik. A másik HDD-n úgy vannak telepítve a Linuxok és ott nincs is vele semmi probléma.
Szóval nem tudom pontosan mi okozta a hibát, de a BIOS-ba nem tudok belépni és ez nagy szívás... korábban is csak a BIOS frissítése oldotta meg, de már a legújabb van rajta és nem tudom tovább frissíteni. Valamint ennél a típusnál downgrade-elni sem engedni. Dupla szívás... -
King Unique
titán
Értem, tehát akkor csak kijelölöm és leokézom a meglévőt, mint amikor már van swap partíció?
Pedig esetemben biztos, hogy van köze hozzá, mivel a Windows UEFI-s telepítése után még jó volt, be tudtam lépni a BIOS-ba, váltani a boot módok között. A Linux telepítése után kezdődtek a problémák...Az eredeti HDD-n meg minden OS Legacy módban lett telepítve és cseszhetem. Hiába rakom vissza, nyilván nem indulnak el, mivel nem tudok boot módot választani és átállítani... -
hódmaci
senior tag
Nos akkor marad a dupla op.
Kár mivel így szinte Teljesen rá vagyok utalva a windows-ra
Sőt mivel mostanában szinte teljesen irodai munkára vagyok ítélve mondhatni a linuxot nem is látom.(#6086) King Unique
Pedig nem biztos,hogy rossz üzlet lenne a Windowsnak.Mármint ha linuxon tudna futni az office.
Végül is a bevétel számít és nem az hogy win vagy linux vagy akármi.Csak dőljön a lóvé!
(szerintem) -
kislaci
senior tag
Valami ilyesmi lehet a probléma, mert most sikerült telepítenem úgy hogy nem a valami mást pipáltam be. Csak így az ssd-n van a home is. Szóval újrapróbálom. Az ssd-n csináljam az EFI partíciót? Mekkora méretű legyen? Milyen csatolási pontot adjak meg? És milyen fájlrendszer? Köszi
-
zodo
nagyúr
Elnézést nem olvastam vissza aztán végig a párbeszédet.
Kiderült 17.2 volt a gépen amit lefrissítettem 17.3-ra aztán újabb 9 ajánlott frissítést is feltettem és vártam a 18-as ajánlatot.Közben megtaláltam hogy a frissítéskezelő nem a legtutibb módszer ill. még arra is várnom kellene.
Tehát ha leszedem, kiírom dvd-re a 18-at akkor nem lehet nagy baj ha formázom a jelenlegi 17.3 partícióját és ide telepítem a friss kiadást?
Csak a dual boot miatt kérdem mert korábbi telepítéskor is valamit még végre kellett hajtanom hogy egyáltalán op rendszer választási lehetőségem legyen.
-
& (#6034) King Unique
Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de lehet a mintupdate frissítése is számított, már rég volt.
Mindenesetre nekem, a Mint-tel soha semmilyen gubancom nem volt. Talán a gépemnek ez fekszik mindíg a legjobban, minden mással voltak nyűgök, ezzel nem.
A 18-at nem tudom telepíteni, mert eltűnt a Linux telepítő penem, a többi meg nem akarja az igazságot.
EZ is fura, hogy az Ubuntu már kevésbé nyűgös, mint a Mint. :-) -
BMizutani
tag
Üdv . Igen a BCM4311 -met akarom , illetve talán lehetőség lesz egy másik kártyára egy intel 4965agn es re .
Melyik a jobb , könnyebben telepíthető kártya ? Ez utóbbinál kérdezném Számít e az hogy hardveresen az intelen 3 antenna csatlakozó van számozva , míg a másikon csak kettő . A laptopon 3 kábel van fekete , fehér , szürke , számít hat-e a színsorrend ?De előbb még a bekapcsolással próbálkoznék akár terminálból . Milyen parancsokkal lehet az eszközölni ?
-
King Unique
titán
Ubuntu / Ubuntu MATE 16.04 alatt nem. Illetve ott max. csak néha fordul elő, hogy kicsit lassan épül fel a kapcsolat, vagy szakadozik. De Mint 18 alatt ennél rosszabb a helyzet...szóval ez szerintem inkább Mint specifikus probléma. Fentebb már megadtam a típusát, illetve egy TP-Link TL-MR3220 router.
-
-
Nem próbáltam, mert nem tudom, hogy most mit értesz ez alatt. Azért kérdezem, hogy mi a teendő.
Lehet, kicsit optimistán állok a Linuxhoz, mint rendszer, de azt hittem, olyan lesz, mint a Pendrive, egér, billentyűzet, stb a Windows rendszerekkel szemben; Rádugod és megy.
Már látom, hogy nem ennyire egyszerű, ezért kérek segítséget. Mert ugye nem tudom, hogy merre induljak el.
BIOSban még csak arra sem találtam lehetőséget, ahol a rendszer Memória elosztását lehetne állítani. Szerintem egy elég buta BIOSa van, pedig a legújabb.Dhampir; FujitsuSiemens T5010
-
amdni
aktív tag
Igen így tettem ahogy írtad, linux-ban töröltem mindent, gparted-del, de nem indult el a windows 7. Ezt mégérdeklődöm a windows tipikban.
Mentettem a 100 mb-os partíciót is , csak most nem tettem fel, gondoltam linux el tudja indítani valahogy így is.
Akkor visszateszem azt is.A gond ott volt hogy a linux nem látta a windwos 7-et a partíción. Teljes törlést az ssd-n hogyan csináljak? Ha a gparted grafikus verziója nem elég hozzá?
-
amdni
aktív tag
http://kepfeltoltes.hu/view/160531/IMG_20160531_180418_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/160531/IMG_20160531_181819_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/160531/IMG_20160531_180044_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Kipróbáltam Linux Mind alatt a parancsot amit javasoltál: fdisk -l, képen az eredmény. A 320-as hdd-n van a telepítő, külső usb-s hdd. Az ssd 90 gb-os.
A másik két kép Xubuntu 16.04-es-ről van, még a telepítő sem indul el. tmp-et kikapcsoltam, akkor sem.
-
mikoljan
tag
Java-t és a Flash-t csak tájékoztatásul írtam, hátha köze lehet bármihez is.
Ahogy írtam, a Kérem várjon felirat fogad és onnan nem lép tovább.
Igen, Adguard dolgozik a gépen és jó volt a gyanúd, ahogy kilőttem már be is léptetett a netbank-ba. Köszi szépen!Igen, feltettem a pepperflash-t. Tegnap észrevettem, hogy kicsit diafilmesen játszott le egy videót az index.hu-n FF alatt a gép. Inaktiváltam az egyiket, de úgy láttam, hogy a másikat is kilőtte. A videó lejátszása érezhetően simább lett, viszont az ustream-es videónak már kellene valami, mert azokat nem tudtam már lejátszani.
-
amdni
aktív tag
Oké este kipróbálom mindenképpen.
Legacy módban persze.
Vagy lehet uefi-ben telepíteni pl. a xubuntu 16.04-et? Mindegy nem bonyolítom működjön legalább valahogyan.
Linux mind cinnamonn nagyon bejön, ez az elsődleges, de kipróbálnám a xubuntu 16.04-et is.
windows csak tartalék mert van amit csak azzal lehet megcsinálni. -
amdni
aktív tag
Töröltem az összes partíciót az ssd-ről (csak egy 90-es ssd van a gépben)
win7 nek csináltam egy 35-ös méretűt, és még csinált egy 100 mb-osat mellé.
Linuxnak maradt több mint az ssd fele, azt nem particionáltam le sehogy, üres helynek maradt meg.
windows telepítés után linux mind-et próbálnám feltenni, de szerinte nincs operációs rendszer az ssd-n, nem ajánlja fel azt hogy megmarad az op rendszer , törli az egész ssd-t.
Ez a gondom.10 évvel ezelőtt is lehetett windows mellé simán telepíteni linuxot, és ment mind a kettő spéci állítgatások nélkül is.
Nem értem hogy most miért van ez. -
-
-
-
-
spammer
veterán
A .deb fájlt le is lehet tölteni közvetlenül és akkor nincs variálás a source listával:
gnome-commander_1.4.7-1~getdeb1_amd64.deb
(itt pedig maga az oldal, ahol van a link a deb-hez: [link])Utána egy:
sudo dpkg -i gnome-commander_1.4.7-1~getdeb1_amd64.deb
parancs és telepíti. Jó esetben, feltéve ha nincs már valami gebasz a rendszerrel... -
donmackó
addikt
Ok. Csak atz hittem hogy ez valami komolyabb gond. Mondjuk gondolhattam volna hogy nincs semmi baj, mert a dmesg-ben sem találtam semmi érdemlegeset.
Még egy kérdés: Az egérgörgő lenyomásra miért nem csinál semmit? Win-en ez lenne ugye a képernyő görgetés, és csak az egeret kell húzgálni. Viszont mint alatt semmi funkcióval nem rendelkezik. Az egérbeállítás is csak az alap dolgokat írja. No name egérről van szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- iPhone topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- VR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Építő/felújító topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest