- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
egerj
tag
Két éve használom a Mint -et. Megkedveltem. Jelenleg a MINT 18 Sarah KFCE4 van telepítve. A gép egy régi notebook : HP 6710b
Processzor: Intel Core duo T7250
Memória: 4Gb
HDD:Toshiba 70 GbA kérdés, hogy erre a hardverre egy Mint 18.1 KDE telepítsek, vagy már nem érdemes a teljesítmény miatt. Nyilván csak a desktop miatt kérdezem. A KDE Lite verziót használtam, nem éreztem semmi különöset, de ettől még bármi lehet...
Jenő
-
egerj
tag
OK! A script az megvan, csak utána akarok járni a dolognak.
Azt tudni kell, hogy az előző MINT telepítésem alatt korrektül lefutott a mount. (valószínű ott előbb volt a wifi csatlakozás. (hiszen automatikusan csatlakozik, minden infó tárolva..)Más: melyik program az, ami megmutatja a rendszer állapotát, hasonlóan mit a WIN alatt ...(emlékeim szerint itt is van ilyen, de nem találom)
-
egerj
tag
Sziasztok !
Van egy rt-n18u routerem, amire van egy hdd kötve. Az fstab-ba berögzítve ami kell.
Bott során nem mountolja fel..
Nézem a logot, azt látom, hogy előbb akarja a mount-ot végrehajtani mint a wifi hez csatlakozást.
Tisztán látszik a logban:febr 28 16:46:36 eger-HP-Compaq-6710b-RJ459AV systemd[1]: Mounting /media/eger/rt-n18u...
.
.febr 28 16:46:36 eger-HP-Compaq-6710b-RJ459AV systemd[1]: Failed to mount /media/eger/rt-n18u.
.
.
.
febr 28 16:46:53 eger-HP-Compaq-6710b-RJ459AV NetworkManager[827]: <info> [1488296813.7800] device (wlan0): Activation: (wifi) Stage 2 of 5 (Device Configure) successful. Connected to wireless network 'XXXXXXXX'.Mit lehet csinálni ?
-
egerj
tag
Mindenkinek köszönöm a segítséget:
A logból kiderült a hiba:
CIFS VFS: server 999.999.999.999 of type Samba 3.0.25b returned unexpected error on SMB posix open, disabling posix open support. Check if server update available.Nyilván az oka nem..
Más: nyilvánvaló, hogy a hálózati protokollokkal nagyon nem vagyok tisztában.
Az eddig ismereteim alapján a CIFS el oldották meg a SAMBA kapcsolatokat, ezért csináltam én is. Ezt találtam...Ha van más SAMBA megoldás kérlek adj egy linket hozzá.
Egyenlőre csináltam egy indító ikont a montolásra..
-
egerj
tag
Köszönöm, a gyors választ.
Sajnos nem hiszem, mert az előző telepítésemkor (Linux Mint 17.xxx verzió) korrekten működött, és azóta nem változtattam a hardeveren
(azért megnézem a javaslatodat)Abban tudna valaki segíteni, hogy a boot logot(logokat) hol találom meg? (esetleg ez a hiba okát is megtalálnám...?)
-
egerj
tag
Sziasztok !
Nem vagyok túlképzett linux felhasználó, de már két éve használom a Mint-et.
Most telepíttetem a 18 as verziót, XFCE felülettel.
Az FSTAB fájlban egy CIFS csatolást készítettem egy windows megosztás csatolására.
/* ami egy rt-n18 routerhez van csatolva, és SAMBA val van megosztva.. */
A beállítás korekt, mert a sudo mount -a parancs hiba nálkül lefut, de automatikusan nem keletkezik meg a csatolás. (ugyan ezt a beállítást használtam az első telepítésemkor, akkor működött az automatizmus)ime az fstab tartalma:
//999.999.999.999/xxxxxxx /media/xxx/xxx cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8 0 0
próbáltam már a guest helyett username=guest,password=, de így sem működik az automatizmus..
/*
Kerestem megoldást a neten, de egy cifs helyett smbfs megadásánkívül nem találtam más megoldást...
Nekem az smbfs nincs installálva, nem is próbáltam telepíteni, mert azt olvastam, hogy az a régebbi..
DE: most újra rákerestem, de egymásnak ellentmondó leirásokat kaptam...Van aki szerint az smb van aki a cifs az aktuális, javsolt protokoll
*/ -
egerj
tag
Az efibootmanager-t a live linuxban installálom. volt két vagy három alkalom, hogy átállítva a boot sorrendet, elindult a grub...
Ezért is kérdeztem, hogy hova kerül a live linx futtatásakor efibootmgr el módosított boot sorrend?
Mitől van, hogy működik a módosított boot sorrend, és mitől nem..Jenő
-
egerj
tag
Igen 64 bites
Igen, így indul: DE az első alkalommal (vagy talán többször is?) nem így indult.
Ebből még az is lehet, hogy nem UEFI módban települt másodszor sem, akkor viszont nem értem miért fut néha korrekten...Nem kerül semmibe, újra telepítek, most már biztosan uefi módban..
-
egerj
tag
Sajnos amikor kiválasztom, hogy miről induljon, nem jelenik meg uefi soha:
akkor sem, ha alapból változtatok a sorrenden, közvetlenül biosban, sem akkor amikor f12 után megjelenik az usb drive és a windows boot lehetőség.Kétszer telepíttettem: először - sajnos - ész nélkül, csak gyerünk.
Mikor láttam, hogy nem megy a grub, akkor némi kutatkodás (https://ariszlo.wordpress.com/2014/07/07/trusty-install/) eredményeként kikapcsoltam a windowsban a gyors rendszerindítást. Mikor ezzel sem ment, akkor újra telepítettem ekkor biztos látható volt - sőt ki is választottam - az EFi beállítást az sda2 nél...Nem ugrik be, hogy a rendszerbetöltőt hol állítottam be: kiválasztottam az sda2 efinek, sda8 at ext4 és gyökér és formázandó...
Más: nem értem, hogy az efibootmgr ben beállított boot sorrend hova kerül letárolásra, illetve mi köze van a bios sorrendhez.
-
egerj
tag
USB penddriveról telepítettem.
Gparted által megjelenítve:
sda1 ntfs Helyreállítás
sda2 fat32 boot (ez az efi amit második telepítéskor be is állítottam, illetve felajánlotta)
sda3 ismeretlen msftres
sda4 ntfs windows
sda7 linux-swap
sda8 ext4 linux
sda5 ntfs adatok tárolására
sda6 ntfs adatok tárolásáraazt, hogy hol van a grub nem tudom: automatikusan települt
Más: telepítés után olvastam, hogy uefi módban is lehet telepíteni a mint et, de számomra nem derült ki, hogy amikor elindul a live akkor milyen módban indul..
Jenő
-
egerj
tag
Sziasztok !
Nem vagyok egy Linux guru, eddig négy Mint et telepítettem különböző gépekre.
Most telepítettem egy új gépre egy Linux mint 17.3 at:Eszköz Acer noti, Win 10 telepítve, UEFI BIOS , GPT merevlemez, Linux mint 64 bit 17.3 verzió, gyors rendszerindítás kikapcsolva, BIOS ban secure boot kikapcsolva
Telepítés után nem indul a GRUB, így csak win10 belépés van.
Sok infó összeszedése után ha LIVE módban átállítom - efibootmgr el - a boot sorrendet, ez után NÉHA elindul a GRUB. és a felajánlott lehetőségek is korrektek, a linux is korrekten működik.
Most azt vettem észre, hogy az efibootmgr outputjában a Boot0000 név nélkül szerepel, pedig ez lenne (szerintem) az efi partició.
Vagyis kérdés: mit csináljak, hogy elinduljon a GRUB ?
Jenő
ui: bocs ez új üzenet akart lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- OLED monitor topik
- PlayStation 5
- Háztartási gépek
- Milyen autót vegyek?
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged