- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necronom
senior tag
válasz
Frawly #10878 üzenetére
Tokeletesen ertem amit irsz, koszonom!
De mivel nincsen mas HW-m, csak amim van, igy ismet kenyszer lesz lepesem...
Egyebirant nalam mindenkepp az a fo szompont, hogy nem az oprendszert akarom reszelni, hanem a szamgepem hasznalni, igazabol edesmindegy mi megy alatta, akinek ez hobby az megint mas dolog perszede ha egy tényleg friss disztrót telepítenél (pl. Arch, Fedora)
Felraktam probabol a Manjarot es azonnal ezt a drivert hozta magavalSzoval meg mindig dilemma elottem a Linux es sajna pont a videokartyam miatt
Mert egyertelmuen jobban tetszik nekem mint a w10, node ha egyszer ott nincsen problemam, akkor miert szivassam magam? Persze koltoi kerdes, hiszen ertem azt is, hogy HD 5770 nem mai gyerek es bizony lehet erdemes lenne cserelni, de ami mellette szol, hogy engem meg igy is boisegesen kiszolgal, hiszen joszerivel 2-3 jatekkal jatszom, amiknek tukepp nincsen gepigenye, egyetlen egynek van egy keves, ami az ETS2, nos w10 alatt siman megy ultraban a jatek....Linux alatt viszont nem, sehogyan sem
Sok helyen kerdeztem mar a videokartyat, meg benne is lennek, hogy jojo csereljem mar ki, no de mire?
Egyik helyen ragaszkodnak az nvidiahoz, mert az AMD csak szivas szerintuk...
Te pedig most megint az AMD kartyat hozod ki jobbnakAmi pedig engem illet, enmagam AMD parti vagyok, vagy ATI vagy teljesen mindegy hogy hivjuk
Az oka pore egyszeru, nalam szebb a kepe az AMD-nek, mint az Nvidianak
Szoval ha vasarolnek kartyat - majdnem vettem egy nvidiat -, akkor most mit evo legyek, ha megis Linuxot szeretnek hasznalni?
Es ugye ha mar vasarol az ember, akkor megceloznek egy egy olyat ami legalabb alulrol surolja a kozepkategoriat es nem azert mert gamer akarok lenni, hanem inkabb azert, mert szeretnem, ha a kernelek is tamogatnak a kartyat, es nem kell 1 ev mulva ujat venni, mert a zart driver mar nem jo hozza.....
Igazbol nekem mindegy, hogy Linux Mint vagy Manjaro, mindketto nagyon tetszik!Tenyleg 2 tuz kozott vagyok videokartyailag
(sorry a hosszu dumaert) -
Necronom
senior tag
válasz
Frawly #10838 üzenetére
Engem a helyedben már csak azért is érdekelne, hogy miért nem látja a Windows.
Nem mondom, hogy nem erdekel, csak mar tobb vele az eltoltott ido - nektek is -, mint amit az egesz megert
Annyi lett volna csak a tervem, hogy wint at szerettem volna rakni az ominozus 120as SSD-re, amig a Linuxot meg a 240es SSD-re, hiszen ez lett volna a fo rendszerem, de igy ez nem megy, nem bajes tenyleg senkit sem szeretnek bosszantani, hiszen en kertem a segitseget, de vannak dolgok amiken mar napok ota tulvagyok, az elso postomban le is irtam es csak azert tunik ugy, hogy ignoralom, pedig nem
májkimiki neked is koszonom szepen az otletet, de ez mar ezen is napok ota tulvagyok
unallocated lett a particio az SSDn de igy sem lett javulascsixy igy neked is koszonom szepen, de mar ezen is tulvagyok, az elso postomban le is irtam
Gparteddel MBRhez msdos - pont ezt tettem, ugy hagytam particionalatlanul es semmi....Engem nem az bosszantott, hogy a telepitett windows nem latja a lemezt, hanem az, hogy nem tudtam ra telepiteni egyet, meg akkor sem ha csak az ominozus ssd es telepito pen volt a gepben (nem csak egy gepen probalva)
Az mar csak hab volt a tortan, hogy a telepitett windowsok sem lattak, mint eszkozt vagy mindt driveot (nem hasznalni akartam, nem irni ra, vagy olvasni rola)Frawly: Egeszen beztos, hogy user error, tudom en, valamit elcsesztem, felrenyomtam, akarmi
nem tudom, nem emlekszem, hiszen disztrokat probalgattam az ssdn
De az, hogy mint eszkoz sem latszik, na az mar csak azert is erdekelne, hogy mi a jofenetol nem
Itt egy kerdes: ha akarmire is formazok, nem formazok, barmit csinalok egy lemezzel, az mi a fentol nem latszik a windowsban mint drive? hat nehogyma a nyuszi .....hat hiszen fizikailag benne van, az egy dolog hogy maga az oprendszer nem tud vele mit kezdeni, az oks....na de hogy ott se legyen.... -
Necronom
senior tag
-
Necronom
senior tag
válasz
Frawly #10822 üzenetére
Elnezesed kerem, ha felreertheto voltam, hiszen tudom jol hogy segiteni szeretnel
De itt szerintem mas bibi lehet mintsem csak egy szamgep, hiszen mar az x-edik gepben kiprobalva sem latszik a drive telepitett win mellett sem es a telepitoje sem latja a driveot
1. gep Gigabyte P55 UD6 - 6db SATA vezerlovel - termeszetesen mindben probalva
Linux Mint rajta teljesen jol latja az SSD-t / a windows nem / telepitovel sem
2. gep HP ProBook - nem az ODD helyere, ebbe lett volna szanva az SSD
Itt telepitovel probaltuk3. gep ASUS mITX lapocska 2db SATA vezerlovel
Linux Mint Mate - tokeletesen latja4. gep Asrock B450
5. gep Asrock AB350 Pro4
Ezeken telepitett legalisan aktivalt windows van es mintha ott sem lenne a drive
ezekben is ki lett probalva a telepito pendiveval es mintha ott sem lenne, termeszetesen a BIOS latjaAz is igaz, hogy Kingston
A BIOS lemezvezerlok mind IDE modban vannak
Live Linuxot pedig mindjart csinalok, de mivel egyetlen egy pendrive van kezelnel igy most ki kell irjak majdDe szerintem es ez tenyleg csak a szereny es tudtalan velemenyem, nagyon elmegyunk a problema mellett
Szerintem leirom megegyszer
Adott egy SSD, betettem egy akarmilyen gepbe, amin windows volt, tokeletesen latta drivenak
Ellenorzes celjabol volt benne es persze keszitettem egy Linux pent
Majd a penrol az ominozus SSD-re tettem egy Linux Mint Cinnammont
Majd ezek utan miutan szorakoztam a Linuxxal az SSD-t szerettem volna a HP laptopba tenni, windowssal, ott volt eloszor, hogy az install pen nem latta a driveot
visszatettem az elozo gepbe es windows mellett sem latta magat a driveot (nem olvasni es nem irni akartam)
eszkozkezelo es nincs drive
viszont bootolaskor ismet az ominozos SSD-t kivalasztva vigyorogva bebootolt a linux
ismet at windowsba az ssd sehol....sem eszkozkezeloben sem lemezkezeloben nincs nyoma
ezek utan jott az osszes tobbi gep es mind uganazt produkalta
majd egy linux liveval toroltem rola mindent MBR-t meg mindent amit a gparteddel lehetett
a dolog semmit sem valtozott"diohejben" ennyi a tortenet
-
Phobion
őstag
válasz
Frawly #10794 üzenetére
sokadik nap guglizás után megtaláltam a megoldást:
gsettings set org.gnome.system.location enable true
levolt tiltva a helymeghatározás
majd indítópult, redshift hozzáadása, és a parancs sorhoz a következőt:redshift-gtk -l xx:yy -t 3500:3500
hogy minden indításnál 3500K színhőmérsékletre állítsa a képernyőt, és ahol XX : YY a koordináták értékét tartalmazza
utálom a magyarnyelvű OS-eket, semmit nem lehet megtalálni elsőre
-
törölt tag
válasz
Frawly #10756 üzenetére
A Win10 telepítőmet W7-en csináltam MCT-vel. Installkor beadtam a W7 kulcsát neki, be is aktiválódott. A Win10 telepítő bebootolt úgy ahogy gondolta, mert mint mondtam elöre nem tudom kiválasztani, hogy legacy vagy uefi. Secure boot-ra nincs opció a biosomban.
A linux telepítőm is uefi módban bootolt automatikusan. Annak megfelelően csináltam a partíció kiosztást. Tehát neki is gpt, /boot/efi partíció, boot-esp flag. Annyit kellet igazítani installkor a rendszerindító helyén, hogy a wines lemez boot partíciójába akarta magát betenni. Ezt nem hagytam, mert nem akartam kutyulni öket, átirányítottam a saját lemezének a boot partíciójára. (Semmi extra, csak a listából ki kellett választani)
Virtualizáció tökéletesen működik, használom sokat linux alatt. Secure boot-ról nem tudom van-e vagy be van-e kapcsolva. A Win10 nem panaszkodik a hiánya miatt.
Itt van három kép a primitív biosból. Ennyi lehetőségem van.
Configuration:
Security:
Boot menu:Mint látható vannak uefi bejegyzések és lemezek is. A linux bármelyikkel bootol, uefis módban grubbal benne a Win10 bejegyzés is, míg a lemezről grub nélkül. A Win10 ha a lemezét választom kék halállal elszáll betöltéskor. Csak a saját uefi bejegyzéséból vagy a grubban választva indul.
Azért mondtam eddig, hogy ez egy külön állatfaj. Mert normál esetben választható a legacy/uefi. Ennek megfelelően a boot menüben vagy uefi indítók vagy lemezek vannak.
Ettől függetlenül tökéletesen működik. -
sonar
addikt
válasz
Frawly #10756 üzenetére
Csak a korrektség miatt:
Win10+Linux dualbootnál lehetőleg arra figyelj, hogy a Secure Boot ki legyen kapcsolva
Tökéletesen működik Secure Boot-tal a dualboot. Még varázsolni se kell.
Viszont Secureboot + Linuxnál a következő dolgoknál okozhat némi fejtörést: nvida driver, virtualizáció -
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #10750 üzenetére
Szerencsém volt, egyik sem UEFI-s, viszont az alaplap változott mind a két rendszernél, de nem lett belőle probléma, csak a Windowst újra kellett driverezni( H81-->Z97)
A Mint cirkuszolt egy kicsit, mert mind a két archív vinyónak ugyanaz volt a neve, összeakadtak, az egyiket át kellett neveznem. Ezt mondjuk nem értettem, mert a csatolása, neve is más, két külön lemez, csak a partíciók nevei egyeztek.
De mükszik, az a lényeg. Nehezebb történetre számítottam. Az F8 történet reggel még az eszembe volt, de ezt csak akkor használtam volna, ha nem működik a Grub. Azért így jobb -
válasz
Frawly #10730 üzenetére
Ok kösz az infot. Tehát linuxon x686 nak nevezik a követelményt a simán letölthető verziókhoz. Ez még rejtélyesebb megfogalmazás.. Win esetén a parancssoros coreinfo.exe legalább felsorolja a proci tudását innen tudom hogy nem tudja.
Az én P4 em támogatja a PAE-t, de nem támogatja az NX et se az x64 et. Így win8-10 nem inditható még x86 verzió sem. Akkor marad a próbálgatás, melyik linux megy melyik nem. -
válasz
Frawly #10730 üzenetére
Sok disztro még az új kiadásaiban is támogatja a non-PAE procikat, például a Linux Mint is ilyen:
Booting with non-PAE CPUs
To boot Linux Mint on CPUs which do not officially support PAE (Pentium M processors for instance), please use the "Start Linux Mint with PAE forced" option from the boot menu.
forrásPersze, ahogy írod is, a mai DE-k futása ezeken a non- PAE gépeken már más kérdés.
-
válasz
Frawly #10668 üzenetére
Nem tudom, furcsa, amit írsz.
Furcsa volt valóban és két klónnál is ugyanez volt. Egyébként igazad van, hogy Archot kell megtanulni, mert aki nem tudja, annak ott a Manjaro és a Chakra, épp ezért is raktam fel ezeket, utóbbi jobb. Etől még a lustaság arra visz mindig, hogy tegyek fel egy Mint-et 6 perc alatt és utána semmivel ne vacakoljak csak használjam. Ha valakinek Linuxot telepítek a gépére, értelemszerűen nem Arch telepítéssel fogok molyolni és akiknek Mint-et raktam fel, nem nagyon hívogatnak, hogy valami gubanc van.
Meló unalmát enyhítendő próbálgattam ki más disztrókat meg írogattam értelmetlen blogokat, de elment a kedvem ezektől. Érdekes egy közösség ez, ami itt van amúgy, sok esetben úgy érződik, mint ha sokan csak akkor bújnának elő, ha valaki ír/válaszol valamit, hogy abba belekössenek. Na meg, hogy nem elég finom a stílusom......
Ez van. -
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #10662 üzenetére
Köszi. Még az is lehet. Én nem vagyok egy ilyen kipróbálgatós fajta, de ha látom nem jó irányba halad valami elkezdem felderíteni a továbblépési lehetőségeket.
Mennnek a videók. Ugye a h265, VP9 még viszonylag új videó formátum, korai időszakokban rengeteget fejlődik a rendszerétvágya, érdemes figyelni a frissítésre. -
Necronom
senior tag
válasz
Frawly #10477 üzenetére
Igen, ott sem egyszeru ratalalni a megoldasra, de azert van es mukodik szerencsere
Az SMB protokollok gyarilag nincsenek bekapcsolva, ezt nekunk kell megtenni
Az FTP nalunk semmilyen modon sem hasznalhato, hiszen tartalmakat kell megosztani, ami szuperul mukodik, jelen esetben kb 100MB/s-cel kepes kiszolgalni a kis gepecske, ami szerintem kimondottan gyorsnak mondhato egy hasonlo aru gyari NAS-t illetoen, ami kb ennek a sebessegnek a felevel sem kepes kiszolgalni
...es ha mar itt tartunk egy kerdesem megint lenne, csak nem tudom jol megfogalmazni, de remelem meg fogjatok erteni
A gepecsket ha ujrainditom onnantol eltunnek a megosztasaim, ill nem latszik semmisem kifele
De nem a megosztasok tunnek el, hanem a HDD-k, de egy egyszeru rakattintassal minden visszater a helyere
Megnyitom a szamitogepem, rakattintok a driveokra, azok kikerulnek az asztalra es minden flottul mukodik
Ezt meg lehetne valahogy oldani, hogy automatice megcsinalja? -
SwissAirplan
aktív tag
válasz
Frawly #10476 üzenetére
Szia!
Nem akartam ám a spanyol viaszt feltalálni! Csak nem láttam a hozzászólásokat!
Miután elküldtem a hsz-t és frissült minden akkor dobta csak fel!Deamonizálason gondolkodtam... de ez igy szerintem "jobb" mert biztos elindul!
De majd a végleges gépen letesztelem! Ha nem megy akkor jelentkezem!Amúgy már a postán van a gép!
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
Frawly #10435 üzenetére
Na ilyentől nem tartok hogy megfigyelés.... vagy ha valaki akar akkor figyeljen nyugodtan!
Igen Mosquittoval megy... de az csak a "szerver" a Domoticz pedig úgymond a megjelenítő lenne! Meg egyben az adatbázis!Igy nem csak egy eszközről ( saját fejlesztésű központ) tudnám vezérelni, hanem bármely okostelefonról.
És egyben a távoli eléres is meg lenne oldva ezzel együtt.Mondjuk kíváncsi lennék hogy miért nem tudom telepíteni
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
Frawly #10432 üzenetére
Saját építésű és saját magam programozott ESP alapú és PIC 18f14k22 alapu hő és pára szenzorok valamint relépanelek!
Ezek az eszközök MQTT vel kommunikálnak!
a telepített mosquitto szerver szépen teszi a dolgát, mindenki lát mindenkit! Van egy saját fejlesztésű kezelőm, egy HMI kijelzővel Node MCU val, MQTT-n ő is szépen szed le mindent!
A Node-red is teszi a dolgát.Ugyhogy egyedül ami hibádzik az a Domoticz...
protocolba másra nem szeretnék már átállni mert nem vagyok penge a PIC programozásba és igy is sok időm volt mire ezt a programrendszert ugy megszültem hogy minden menjen!Ugyhogy egyedül ami elválaszt a kánaántól az a kiszemelt Linuxos Domoticz program telepítése
Demot lehet használni szerveren... ott megvan szépen minden fut minden jól kommunikáció is. de pont az lenne a lényeg hogy ne net alapú legyen.
Tehát egy linuxos program telepítése és utána "Ölömbóódottág"
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
Frawly #10429 üzenetére
Szeretnék egy smarthome servert!
Eddig ThinkSpeak en tároltam a különböző szenzorokból bejövő adatokat, de szeretném házon belül tartani hogy net nélkül is menjen.
Ehhez van egy használaton kívüli hp i5 miniPC-m
Nagynak sokan használják a Domoticz nevű programot nekem is megtetszett. szerver programnak Mosquitto MQTT szervert és plussz egy két művelethez Node-Red-et.
Ezek mind megtalálhatóak Windows-ra Linux-ra és RPI-re.
Málnát nem szeretnék külön ezért venni, a win nm a legjobb ha hetente 3-4 alkalommal leáll 4 órára a frissítések miatt igy gondoltam a Linuxra ( Nas-om is fut rajta meg egy streamrögzítőm távoli eléréssel)
Tehát amit szeretnék, erre a Mini PC-re feltenni a:
- Linux Mintet ( vagy akármit) ( ez rendben van ezzel nincs gond)
- Rátelepíteni az MQTT szervert ( az sikerül)
- Rrátelepíteni a Node-red-et ( az is sikerül) és
- Rátelepíteni a Domoticzot hogy az esp-ktől és más szenzoroktól meg kapcsolóktól kapott információt meg tudjam jeleníteni Na ez az ami nem akar sehogy sem sikerülni!És igen
Kicsit kétségbe esetten próbálkozom mert mindenhol olyan egyszerű a leírás.
Nem hogy bonyolult... kb 3 perc a telepítés curl -L https://install.domoticz.com | sudo bash paranccsal még ennyi sincs, de nekem erre meg kifagyott!
Tuti hogy valami banális dolgon csúszok el... de nem tudom hogy hol!
-
válasz
Frawly #10380 üzenetére
frusztrál téged lelkileg ez az Arch téma
Ennek senki frusztrációjához nincs köze.
Általános kezdő kérdés - Kezdő topik, disztró specifikus kérdés - saját topik, ha van. Szerintem ez ennyire egyszerű, de ezek szerint ezt is én látom rosszul.
Már csak azon kell agyalnom, hogy Mintesként melyik topik az én disztróm topikja.....
Nemsoká jön valaki és kioktat, hogy akár sysadmin(!!!) is lehet ám bárkiből, miért ne írhatna akár ide is!?
-
-
scabiosa82
tag
válasz
Frawly #10298 üzenetére
Nem feltétlen a frissessége érdekel, hanem ebben az estben csupán az, hogy kezelje a telóm képeit. Azért ez nem olyan nagy dolog ha azt vesszük, hogy 2013 óta létezik ez a formátum (ha jól emlékszem). Azzal meg hagyjon a jónép, hogy miért kellett nekem iphone, illetve állítsam át a formátumot, vagy konvertáljam jpg-re. Nem. Szemmel láthatóan jobb minőségű, kisebb helyet foglaló formátum.
Kipróbáltam a Double Commandert is, tetszik a felülete, mivel TC-hez hasonló. Ami miatt nem emellett döntöttem az az, hogy akkor sem tudtam mi az a qt és gtk környezet. Olvastam a gtk-ról, ahogy látszik semmi nem ragadt meg, a qt ... ez nem is rémlik egyik leírásban sem. Mit jelentenek ezek józan paraszti nyelven? -
válasz
Frawly #10268 üzenetére
gen-fstab
-bal legalább annyit bűvészkedsz szerintem, amennyit egy FTSAB szerkesztésével kéne. Különösen, hogy ~time és discard oprciókat is berakja, úgy amblock át kell mazsolázni az általa generált default értékeket.A nem auto módban csatolt meghajtókhoz is egy kattal hozzá tudok férni, igaz ez DE függő. Ha ugyanezt el akarom érni a módszereddel, akkor még külön jogosultságokat is kell szerkesztenem.
Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.
Emlékeim szerint pont így működik, ahogy írod, ha nincs kiiktatva
nofail
FTSAB opcióval x partició ellenőrzése, akkor kiírja, hogy 's' gombbal tudod átlépni, legalábbis anno még így volt, mikor hopperkedtem, gyakorta fordult ez elő.Ha meg valaki nem akar FSTAB szerkesztéssel vesződni, van GUI-s lehetőség is, disks is az talán.
-
válasz
Frawly #10260 üzenetére
Egyébként csodálkozom, hogy felhasználóbarát Mint-en kézzel kell berhelni az fstab-ot.
Mert az Arch az kitalálja, melyik particiót akarom auto módban csatolni!?
No, az mándöfi!
(#10264) scabiosa82
A Nemo fájlkezelő nem látja ezeket a meghajtókat/particiókat? Ha igen, akkor ne nagyon nevezgessük szerintem, mert ott egyértelműen megállapítható a helyes elérési út is!
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=c6fd972b-1a02-4efd-8120-15fc1848a805 / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0UUID=966741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f066f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 [B][L:ez%20az]/media/ubyegon/PCX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0[/L][/B]
UUID=3166cd91-e143-44d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache -
CsengődiGeri
tag
válasz
Frawly #10254 üzenetére
Kedves Frawly.
Látom nagyon értesz a linuxon való játékokhoz ezért fordulok közvetlenül hozzád. Már kétszer kérdeztem de senki nem válaszolt, te talán tudsz valami okosat mondani. Torrent oldalról letöltöttem egy Fallout4-wine nevü könyvtárat ami az én okoskodásom szerint ennek a játéknak a linuxra fordított verziója lehet. Mivel windowson jót játszottam vele kipróbálnám linuxon is, csak azt nem tudom mit kell csinálni a könyvtárral vagy annak tartalmával, hogy működjön. Mellékelem a könyvtár tartalmát. -
válasz
Frawly #10199 üzenetére
Nem film vagyis nem tudom, valami régi amerikai kisváros, igazából szerintem nem is hátteres oldalon találtam. Megnéztem azt az említett kisvárost, de nem ismertem rá. Dereng már, hogy valami művészeti oldalon voltak jó festmények, ott találtam. Merthogy ez sem kép, hanem festmény!
Megnyugtat a képről lejövő hangulat.
Volt mikor ez nyugtatott!
forrás -
válasz
Frawly #10196 üzenetére
Néha valami megtetszik, aztán felrakom, ami nálad van, ez a pálinka alapanyag wallpaper sem rossz!
Amúgy nem annyira bw az a kép, csak a terminal alatt.
interfacelift.com és alphacoders.com - köszi, ezeket mindig elmentem, de mindig csak akkor találok jó képeket, ha valaki épp felrak egy ilyen oldalt! Ha elkezdem nézegetni ezeket, akkor jól elmegy vele az idő....
(#10192) scabiosa82
Sajna semmilyen perifériám nincs az alapon kívül, nem nagyon van ötletem, amit linkeltem, azt a megadott tipusra keresve találtam.
-
válasz
Frawly #10180 üzenetére
Az Xfce fullosan olyan 300 MB alatti memóriát eszik
Manjaro-val nekem dupláját ette, kb ugyanannyit mint a Cinnamon!Erősen gépfüggő ez, ha több a memória, többet eszik a rendszer. A Manjaro egyébként tetszene a kollégának, mert ott még a XFCE is kicsit csilivilire van szabva, alapból a kinézettel hódítanak, ellentétben a Mint visszafogott és nem harsány színeivel.
De ezt már párszor megrágtuk, sokat jelent nagyon, ha boot után az egyik 300MB a másik 600MB-ról indul, használat során eltűnnek ezek a különbségek. Persze 2GB memó esetén nem mindegy ez sem.
(#10181) Supernova8
Jó szutyok ez a stacer, a sysinfonál még a DE-t se sikerült kiírnia! Direkt használsz ilyen WIndowsos hülye rendszerpiszkáló programokat?
ccleaner
- óvatosan használd a rakéta és seprű ikonokkal!Milyen felületet használsz amúgy, mert a képen bármi lehet, annyira nem jön le róla?
-
válasz
Frawly #10124 üzenetére
Egy tárolóból táplálkoznak, a Mint csak a saját fejlesztésű csomagjait tárolja külön, szóval ugyanaz minden rendszer alap.
Nemrég raktam fel egy Ubit, most meg is néztem a kedvedért_ubyegon@bionic-HP-EliteBook-8570p:~$ inxi -Fxxx
System: Host: bionic-HP-EliteBook-8570p Kernel: 4.15.0-38-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Gnome 3.28.3 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) info: gnome-shell dm: gdm3
Distro: Ubuntu 18.04.1 LTSGraphics: Card: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0166
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) driver: i915
Resolution: 1600x900@60.03hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile
version: 4.2 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes -
válasz
Frawly #10080 üzenetére
A normálisabb disztrók már fél éve 18.x-es Mesát használnak. Ezt nem értik meg a LTS/CentOS/Debian hívők, hogy a frissesség fontos.
Mit kéne itt amúgy megérteni?
System: Host: ubymint19cv2 Kernel: 4.15.0-38-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) dm: lightdm Distro: Linux Mint 19 TaraGraphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-38-generic, LLVM 6.0.0)
version: 4.3 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes -
-
Mtbsrác
senior tag
Köszi megpróbálom!
Igazából ez az egy progi fut xp alól más nem, ill néha a scannert használom. Hogy mennyire friss egy win az a kb pont nem érdekel kategória mivel azt ezen 2 progin kívül másra nemhasználom, így azok számomra lényegtelenek.
Wine-al futottam már pár kört, de ott sem sikerült rábírni arra hogy mentse a beállított értékelet. Még úgy sem hogy xp alól kimásoltam az addig ott működő soft-ot és felülírtam a wine-ban lévővel. Ott látottaa beállításokat, mentett adatokat de mégse ment semmi.
-
Szerintem ennyi tudással egész jó kétablakos fájlkezelő ez a DC, mondjuk én utoljára WIn alatt tömörítettem be valamit, ki is csak azt, ami úgy jön le, így aztán ezek a funkciók csak távolról hasznosak nekem.
******************************** más
Mivel nemrég gyűjteni kezdtük az indokokat a Tara ellenében, most itt is egy plusz hozzá.
Annyit tennék hozzá, hogy ez nem Tara-s gond, hanem bő féléves Ubuntu-s bug, ahogy a linkekből ki is derül. -
Cyrin
addikt
mindegy miből nyomtatok. van hogy az első se sikerül. lehet pdf reader, libreoffice, vagy msoffice, mindegy. a driver se számít. de mondom tele van a mint fórum is ilyen problémákkal.
playonlinux alól csak az msoffice megy, immár 4 éve, mindenféle probléma nélkül. csak azóta van gond, mióta az új rendszer van. playonlinux korábban indulás után nemsokkal valami hibára hivatkozva elszállt, aztán wine alá telepítettem az office-t amit eddig használtam, de most az is frissíteni akarja magát és nem lehet elindítani, így vissza playonlinuxra, most tovább jut már, de egy ponton megakad az office telepítése, és csak teker és teker (jó windows szokás szerint), kiirtottam mindent, akkor is ezt csinálja. szóval stornó, és várunk még egy évet, hátha kiforrja magát az új rendszer illetve a programok...
-
apszi
őstag
Szia(sztok)!
Köszi az érdeklődést, képzeld azóta minden kikapcsolásnál kezemben a telefon, de egyszer sem jött elő a dolog. Lehet megtudta, hogy írtam a fórumra és megijedt tőletek, de résen leszek.
Erre valóban jó lenne egy gombnyomás, hogy meg akarom-e várni a folyamatot, vagy saját felelősségre megszakítom azt...na mind1, azért én szeretem
-
growler
őstag
Néhány nappal ezelőt jártam úgy, hogy egy live rendszer törlése után
valamilyen fájt akartam másolni a pen.-re, de írásvédettség miatt nem sikerült.
Megnéztem a jogosultságát, és root-ról a felhasználó tulajdonába adtam.
De még így is írásvédett maradt. Futtattam rajta a sudo hdparm -r0 /dev/sdxy
de ez sem használt. Hanem tudod mi ? - A gép leállít, a pen. kihúz a gép indít
betöltődés után a pen, visszadug, - és gyönyörűen lehetett rá másolni. -
Nekem van egy Sandisk Extreme 32GB penem, amit csak filmekhez használok TV-n lejátszásra, NTFS a nagyobb méretű fájlok miatt. Ez néha sima Nemon keresztül is másol, időnként meg kiírja, hogy nem másolható fájl az eszközre, ilyenkor csinálom
rg
módban. Passz, nincs rá semmilyen magyarázat. Nem szórakozok vele, ilyen. Még ha Debianon csinálná, nem is lepne meg, de Mint-en is csinálja. Linuxos iso-k kiírására ezt nem is használom.(#9712) Mtbsrác
Jól sejtettem akkor, hogy ez nem írásvédettség- ezt King professzor meg is erősítette!
Így használd.
Egyébként minden eddigi javaslat az inicializálásra és a többi módszer tökéletes megoldás a probléma megoldására, de ez esetben nem használ semmi. -
growler
őstag
Közben kipróbáltam az Ubuntu 18.04.1 GNOME Shell-t.
A tárolóból telepítve a qBittorrentet, ugyanaz a hiba mint a Mint 19 Cinnamon
esetében.
Viszont az Ubuntu 18.04.1 Mate-ra a tárolóból telepített qBittorrent
úgy indul ahogy az a nagy könyvben meg van írva !
Ezen felbuzdulva, a Mint 19 Mate-t is kipróbáltam - azon
is simán indul.
Úgy tűnik, ez a qBittorrent mizéria az agyon-fejlesztgetett GNOME Shell sara ! -
growler
őstag
A qBittorrent telepítése egy naprakész állapotra frissített (19) live rendszeren. [link]
qBittorrend indítása terminálból: [link] --> [link]
"I Agree"-re kattintva eltűnik az ablak, és a terminál ezt mutatja: [link]
A qBittorrent viszont nem töltődik be.
---------
Ma az "Ultimate Edition" 5.8 XFCE Iso-ját írtam ki dd-vel - ami aztán nem indult.
Ha van hozzá kedved, írd ki te is dd-vel - kíváncsi lennék az eredményre ! -
growler
őstag
Mint 19 Cinn. voltak problémáim a qBittorrent-el.
Tárolóból telepítve majd indítva, megjelent egy túlméretezett ablak
hogy elfogadom-e a (felhasználási ?) feltételeket ?
Rákatt. az elfogadásra, az ablak eltűnt, a qBittorrent viszont nem indult.
Ugyanez történt a stable, és az unstable PPA felvételével telepített,
valamint a flatpak-al telepítettekkel is.Általában a Mint "Pendrive lemezkép-író"-ját (dd) használom.
De találkoztam már jó-pár ISO-val, ami ezzel kiírva nem bootolt.
(Nem található indítható eszköz)
Ha ugyanezt az ISO-t az Unetbootin-al írom ki, akkor rendszerint indul.
(Kiírás végén hozzáteszi a saját rendszerbetöltőjét.)
A 19-re telepített Unetbootin-nál az volt a gond, hogy nem tette hozzá
automatikusan (mint eddig) a boot flag-et - enélkül pedig nem indul a
kiírt telepítő. (Persze, a gpartedben kézzel hozzáadható a boot flag.)Jelenleg a 18.3 a fő rendszerem - ezzel nincsenek ilyen vagy hasonló
gondok ! - A 19-est, meg majd egy év múlva újra megpróbálom. -
törölt tag
*King Unique, *Supernova8, *growler
Van egy PC is Win7-el és MS Office-al, ami rendesen működik. A munka túlnyomó részét azon végzik. Ezt egyelőre nem kell piszkálni, úgy néz ki. A másik noti még nem volt megnézve liszenc ügyben, azt is akkor piszkáljuk, ha azon is ilyen mennyiségis Win10 van.
A fő mondanivalóm az lett volna, hogy nem csak az a jellemző, hogy menekülnek az átlag userek a Linux hallatán vagy pár napi használat után. Itt egyértelműen pozitív reakciók voltak már a rendszer bemutatásakor ( más fél órát töltöttünk vele ). Ez csak megerősítést nyert a további használat során.
A jóárasított, e-bayes és egyéb nem az általános liszencelési áraknak megfelelő példányokat nem szoktam ajánlani senkinek. Megemlíteni szoktam, de annak én nem járok utána és nem is segítek a beszerzésben. Csak a standard OEM és dobozos verziók áraira szoktam utalni és azok beszerzési lehetőségeire.A Win10-Linux dualboot telepítéseket sem javaslom és nem is csinálom átlag usereknek. Számtalan eset van amikor a Win10 update után elkeféli a Grubot és hadd ne soroljam a többi nyalánkságot. Ezekre már nincs kapacitásom és nem is akarok ezzel foglalkozni.
Ez már nem átlag user felhasználás szerintem és ennek folyamatosan képben kell lenni a folyton változó problémáival, innen meg már nem kellek, ha a linuxot vagy a 10-et újra kell húzni.Az elindulásban szivesen segítek és az alternatívák felsorolásában. A két rendszer alapvető különbségeinek az érthető bemutatásában. De a hosszútávú kézfogással történő használatra nincs kapacitásom. És ne feledjük, jelen esetben nem magán ember otthoni gépéről van szó, hanem egy szervezet eszközéről, csak nincs semmilyen üzemeltető infrastruktúra mögöttük.
-
törölt tag
-
Akkor megnyugodtam kissé.
Az XP analógiát az erős napsütés számlájára írnám.Linuxot is jó néha felfrissíteni, nem díszből adják ki az újabbnál újabb verziókat.
Nekem úgy tűnt, frissítik is néha. Hamar elfelejtetted, milyen volt amikor még Ubuntut használtál, így elárulom, nem csak a rollingokat frissítik. Időnként.
-
Dhampir
félisten
Tényleg, mi van a Frugival?
Ismeri valaki?
-
törölt tag
(OFF)Solus-nál én azt tapasztaltam, hogy ha a telepítőjével partícionál, akkor SSD esetén a partíciók illesztése (alignálás) nem (/OFF)megfelelő ( not aligned ).
A Live rendszer gparted-je viszont már helyesen illeszti a partíciókat.
Nézz rá erre mindenképp, ha kipróbálásra kerül a Solus. -
Sose értettem minek egy gépre több disztró.
Egy állandó működtetésre, amin a melót is csinálom. Gondolom te sem ezen kezdenél kipróbálni dolgokat, variálgatni, tanulgatni. Erre van nálam a Mint mellett a Debian. SSD-n nem elfér egymás mellett? Vagy én lennék marha, hogy nem tartom üresen a 100GB-ot a meghajtómon és nem az éles rendszeremet próbálom kinyírni, hogy még melózni se tudjak? (igaz, mostanában csak a melós disztrót használom, ahhoz nem kell érteni sokat)
Korán van még neked szerintem a bonyolultabb dolgokhoz!
-
Ha mindjárt mentás cinmanóval kezdtél volna, akkor még szívni sem kellett volna ahhoz
Azzal kezdtem, ill. az volt az első működő, igaz nem egyszerűen a hülye win alatti telepítő használata miatt. Szóval a Mint Maya Cinnamon megmaradt állandóra és emellett izgatott a dolog a Wheezyvel.
Emiatt lehet talán, hogy a Mint és a Debian Cinnamon azóta is állandó a desktopon.
-
De. Lehet tanulni Debianon is, de kezdőket óvva szoktam intenteni tőle. Szopni fognak a régi csomagokkal, meg hogy a nonfree tároló alapból nincs bekapcsolva, se a Wi-Fi, se a GPU-használata
Én anno totál kezdőként a Wheezyvel igazán szoptam, mikor még a hálókártyát sem ismerte fel és az fglrx-ről is csak akkor hallottam, mikor elkezdtem utánajárni, mi a fene baja van.
ami kezdő desktop usereknek marha frusztráló lesz, csak elveszi a kedvüket az egésztől.
....és vért ízzadva megoldottam és éppen meghozta a kedvem még jobban a Linuxhoz! Akkor tudatosult bennem, hogy nem lesz többé szükségem Winre.
Öööö...mivel tanulásról esett szó, nem out of box felhasználásról........utóbbi nálam a Mint volt.
Ha azt mondod, hogy egy Arch klón nem szívatja meg időnként a kezdőket, neked elhiszem!
-
b3Ro
senior tag
Igaz. Annyit adnek meg hozzá, h amikor a felhasználó eléri azt a szintet, hogy tudja mi az a rolling distro. Ekkor megy az uj frissites utáni vágy. Ilyenkor kipróbálják legtöbbször a Manjaro, Antergos es hasonlókat. Ekkor tudnak felszedni egy kis tudást, ha hajlandóak rá.
-
King Unique
titán
Attól, hogy értelemszerűen használja a rendszer a registry-t, még nem lesz miatta gond, nem kell javítgatni, vagy ilyesmi. Maga az NTFS fájlrendszer tényleg jobban töredezik, mint pl. az Ext4, de ez a felhasználástól is függ. Egy adattárolásra és letöltésre használt merevlemeznél, ha be van állítva pl. torrentnél a fájlok előre lefoglalása, akkor eleve kevésbé fog töredezni. Egy rendszerlemeznél pedig a Linux is teker, ha mondjuk kevés a RAM. Általánosan lehet kevésbé, mint a Windows, de annál is jellemző. Ahogyan egy lassú merevlemezen egy átlagos Linux (Ubuntu és társai) sem lesz olyan hú de gyors, max. valami minimál változat. De mivel manapság már egyre elterjedtebb az SSD rendszermeghajtóként, ezért egyre kevésbé, avagy mondhatni nem különösebben számít ez, mivel azzal gyakorlatilag mindkét fajta OS villámgyorsan működik.
Az antivírus téma meg olyan, hogy a másik platform újabb rendszerei eleve beépítve tartalmazzák és átlag felhasználás mellett többnyire az is elég, nem muszáj erővel külső programot telepíteni, elvan a háttérben és végzi a dolgát. Ahogyan ilyen-olyan cleaner program sem létszükséglet, mert van a rendszernek saját takarító eszköze, automatikusan végzi a dolgát, pláne egy 10-esnél. A teleszemetelés pedig lehet user error is, ha valaki összevissza telepít programokat, meg ki tudja hogyan gányolja szét a rendszert. Csak úgy ok nélkül belassulni pedig nem szokott a Windows, magam is több éves telepítéseket használok gond nélkül. Akinél igen, ott általában mindig lenni szokott valami rendellenes. Ami a Linuxoknál viszont egyértelműen jobb, az pl. valóban a frissítési folyamat. Tényleg jóval előbb lezavarja, akár egy verziófrissítést is. De azért a HDD/SSD annál is számít, mert az előbbi esetén tovább elszöszöl vele. Közben pedig annál is pörgeti az update valamennyire a CPU-t, használja a lemezt, szóval azt nagyon nem mondanám, hogy egyáltalán nem. Közben pedig használom a rendszert, netezek stb. Windowsnál is, mert nyilván annál is lehet ilyenkor, nemcsak Linuxnál.
A felhasználói felület ízlés kérdése is és pont azért szubjektív. De nekem speciel a másik platformon bejön az új irányvonal és kifejezetten tetszik, egyáltalán nem mondanám visszafejlődésnek, sőt modernebb, dizájnosabb. Tetszetős pl. a Mint Cinnamon is, de ugyanakkor azt sem mondanám, hogy az inkább, mint az előbbi. A dual-boot miatt pedig használom mindkét OS-t, sőt többnyire más gépeken is különféle multiboot megoldásokat. De azt a bizonyos halmot nem nagyon látom, ha éppen a Windowst indítom... Inkább azt, hogy akad pró és kontra mindkettőnél, egyik sem tökéletes a-tól z-éig, ugyanúgy a Linux sem.
-
King Unique
titán
Az .exe fájlról jut eszembe, hogy pl. adatmentő programoknál csak letöltöttem a szoftvergyártó weboldaláról, aztán pár kattintással telepítettem és kész, működött. Ugyanez már macerásabb, vagy akár problémásabb volt némelyiknél Linuxon, mert terminálban kellett működésre bírni a gyártó leírása alapján, ami nálam akkor nem nagyon akart menni és végül hagytam is a fenébe... Még szerencse, hogy a dual-boot miatt ott volt Windowson a már telepített verzió.
Registry-t pedig nem nagyon szoktam túrni, mert rendszerint nincs rá szükség, max. csak bizonyos esetekben. De mondjuk ennyi erővel néha más OS-eknél is turkálni kell.
-
King Unique
titán
Az OK, hogy nyilván nem harcore gamer mindenki, de azért ez a 0,1 és 10 % gondolom csak szimpla becslések, mintsem tényleges értékek... Amúgy a megszokás is sokat számít és spéci programok alatt korántsem csak professzionális (tervező)szoftvereket kell érteni. Múltkor pl. egy komolyabb adatmentő programot kerestem Linuxra és nem ilyen TestDisk és társai korántsem minden esetben opció fapados megoldásokat, de azokból is jóval szűkebb a kínálat. Pont nemrég meg volt 2 olyan eset is itt a fórumon, amikor XFS és Ext4 fájlrendszereket érintő problémáknál végül szintén a másik platform rendszere és az arra tervezett adatmentő szoftver kellett, mert Linux alatt akkor nem tudta megoldani az illető. Nálam többek között pont az ilyenek miatt is van dual-boot megoldás és akkor nem kell kompromisszumokat kötni.
Szimpla tartalomfogyasztásra egyébként valóban elég akár egy okostelefon, vagy táblagép is. De komolyabb dolgokra már nem nagyon, illetve van, hogy teljesen haszontalanok. Na meg sok esetben normális méretű kijelző, megfelelő billentyűzet, egér, kellően erős hardver, elegendő tárhely stb. sincsen, ami megint kényelmetlen és problémás tud lenni.
-
b3Ro
senior tag
Tökéletesen igazad van.
Édesanyám laptopjara Solus Mate-t raktam 1 éve, es örömmel használja. Elotte Windows-on mindig hivott, h mi nem jo.
Barátnőm egyetem melle laptopján is Solus figyel. Elotte meg a haját tépte... Meg sorolhatnám a csaladban/baráti körbe hanyan "hittek" nekem, és rájöttek, h igazán jó a Linux.
Amikor tehetem kampanyolok a Linux mellett
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Vírusirtó topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- OLED monitor topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Formula-1 humoros
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Trollok komolyan
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Update 06.17. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest