-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
apszi
őstag
válasz
NeoPampalini #10913 üzenetére
Köszönöm a fáradozásod. Ez bizony a "félig műkszik" eset. Böngészőből semmit nem tudok megnyitni, viszont ha egy programnak szüksége van netre (pl. avast online telepítő), az eléri a netet. De tulajdonképpen nekem ennyi elég is, mert a program ami miatt kellett a Windows, az így remélhetőleg működni fog. Másra nekem nem is kell ezen a gépen. Köszönöm még egyszer!
-
apszi
őstag
Következő fázis, a bing keresője működik, de bármire kattintok nem nyit meg semmit, mintha nem volna net.
-
apszi
őstag
Annyi még kiderült, hogy magára a wifire (belső hálózatra) rá vagyok kapcsolódva, mert a routerem kezelőfelületét elérem virtuál gépből, de a netre egyszerűen nem tudok kijutni. DNS-nél nem kell valamit állítani?
-
apszi
őstag
lev258
NeoPampalini:
Egyelőre köszönöm nemktek. Sajna a VB-ben bármit állítok nincs netem, annak ellenére, hogy a hálózati ikont rendesen mutatja...asszem holnap ráfekszem picit a KVM-re, hátha több sikerem lesz vele.
Köszi még egyszer! -
apszi
őstag
Sziasztok!
Virtualboxban van egy Win7-es telepítésem, és képtelen vagyok rajta netet csiholni. Leginkább a wifinek örülnék. Mit csinálok rosszul?
A beállítás:
(ext pack telepítve) -
apszi
őstag
-
Megoldva -
apszi
őstag
Sziasztok!
(#9975) NeoPampalini
(#9976) szotadiIgen HP-ról van szó, és a hp connection manager volt a megoldás. Köszönöm nektek!
-
apszi
őstag
SZiasztok!
Van egy kisebb gondom, amire keresem a megoldást. Adott egy Win 7 - Linux mint Cina 19 dualboot rendszer. Ha a Linuxban kikapcsolom a wifi-t, akkor a Win alatt is kikapcsol, és be sem tudom kapcsolni. Van arra valami megoldás, hogy a Linux alatt történő kikapcsolás ne szóljon bele a windows alatti állapotba?
Előre is köszönöm!
-
apszi
őstag
SZiasztok!
Két kérdésben kérném a segítségeteket.
1.
Linux Mint KDE 18.3-ban szeretnék egy adott [ikon témát] feltenni, de sehogy nem jutok vele dülőre. Installálás után nem jelenik meg a témák között. Proóbáltam bemásolni a ~/.local/share/icons mappába, akkor sem történik semmi. Illetve próbáltam még a /usr/share/icons mappába berakva, de úgy sem láttam. Mit szúrok el?2.
Ha a Dolphin fájl böngészőben először rendszergazdaként megnyitok egy mappát (egér jobb gomb-műveletek-megnyitás rendszergazdaként), akkor semmi gond.
viszont ha ezt másodszor tenném akkor csak egy üres ablakot kapok a következő hibaüzenettel: A(z) file protokollt kezelő folyamat váratlanul véget ért. Ez vajon miért van:Előre is köszönöm
-
apszi
őstag
Sziasztok!
Egy gyors kérdés. A 18.3-as Mint KDE alá is elég a 20-25 giga merevlemez a rendszernek (játék nem lesz)?
Előre is köszönöm! -
apszi
őstag
Szia(sztok)!
Köszi az érdeklődést, képzeld azóta minden kikapcsolásnál kezemben a telefon, de egyszer sem jött elő a dolog. Lehet megtudta, hogy írtam a fórumra és megijedt tőletek, de résen leszek.
Erre valóban jó lenne egy gombnyomás, hogy meg akarom-e várni a folyamatot, vagy saját felelősségre megszakítom azt...na mind1, azért én szeretem
-
apszi
őstag
A másik példa amit találtam:
nfs rw,soft,intr,noatime,x-gvfs-show
[innen szedve] -
apszi
őstag
ubyegon2
Frawly
Köszönöm az ismételt segedelmeteket, ujjam a ravaszon, és azonnal küldöm a fotót.
Addig is újabb fába vágtam a fejszém, amit úgy hívnak NFS kliens beállítás. Igazából a java megvan, tulajdonképpen csak egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen opciókat érdemes, vagy kell beállítani, beírni az fstab szerkestésénél.Gondolok itt pl. erre:
nfs size=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
[innen szedtem] -
apszi
őstag
Sziasztok!
Van egy olyan újabb újdonságom, hogy időnként kikapcsolásnál (Sylvike) 2:59-et számol vissza a masina, és csak utána áll le. Mi lehet ennek az oka?
-
apszi
őstag
Sziasztok! Használ valaki esetleg Srware Iron böngészőt? Annyi a gondom, hogy nem tudok bejelentkezni a google fiókommal, mert bejelentkezésnél befagy. 64 bites Tara.
-
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9682 üzenetére
Félreértettél. A grub módosítások nem változtak a kernel cserét követően. Mikor a bejegyzést adtam hozzá, annak következtében tűnt el a boot ikont. Illetve a bejegyzés szövegéből asszociálva, és most lehet hülyeséget írok, átirányította az Svideó kimenetére kötött eszközre...már ha lenne rajta? De ez már tényleg teljesen mindegy, csak ötletelek
Most már marad Sylvike míg ki nem öregszik, de most, hogy mondod, lehet, hogy Tara alá is felment volna akár a 4.4-es kernel?
-
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9678 üzenetére
Szerencse, hogy ti ilyen kitartóak voltatok
Egyébként ami még érdekes, hogy a korábbi GRUB módosítást eltávolítva ("video=SVIDEO-1:d") ezzel a régi 4.4-es kernellel, nem növekszik a boot idő. Ez a bejegyzés amúgy olyat csinál, hogy a bootolás alatti mint ikont eltünteti, és a bootolási folyamatot jeleníti meg szövegesen.
Na, de mindegy is, marad így ahogy van, aztán majd 2021-ben ha lejár, megnézzük milyen alternatíva lesz linux ügybenTényleg, ha lejár egy disztró, akkor mi történik? Mindenképp kell váltani, vagy maradhatok a már lejárt, de jól futó rendszernél?
-
-
apszi
őstag
(#9664) sonar
(#9665) growlerKöszi gyerekek!
Titkon bíztam benne, hogy ilyen választ kapok, mert akkor így maradhat a régebbi kernel.Nem is gondoltam, hogy kernelek terén is vagy olyan, hogy LTS. Megint tanultam valamit...csak úgy szivattyúzom befelé az infókat
Otthon rá is cuppanok erre a kernel ügyre .
-
apszi
őstag
(#9662) ubyegon2
(#9661) sonarAbszolút egyetértek, mindenképp megéri, megérte foglalkozni vele (amúgy is szeretek ilyenekkel molyolni), addig is tanulom a rendszert.
Persze azért lássuk be, iránymutatás nélkül azt sem tudnám merre az előre, szóval KÖSZI!
A Windowsos (ha éppen nem akart frissíteni) ~5-10 perces boot időhöz képest pedig mindenképp Kánaán vanEgyébként biztonsági szempontokat tekintve a régebbi kernel használata mennyire aggályos? Illetve elvileg bármelyik kernelt használhatom amit a listában látok?
-
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9655 üzenetére
Köszi az infót.
Kipróbáltam a régebbi, és az újabb kernellel egyaránt. Kb. 1 percet nyertem mindkét esetben. régi kernel ~70 sec alat boot-ol a korábbi ~120 sec-el szemben.
Az új kernel a korábbi ~3-4 perces boot idejével szemben ~2.5 percre csökkent.
A kikapcsolás mindkét esetben 5 másodperc. Érdekes. -
apszi
őstag
Mondjuk a [linuxmint.com]-on picit más a szöveg:
GRUB_CMDLINE_LINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash video=SVIDEO-1:d"
Nem tudom a kettő között vajon mi a különbség. -
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9655 üzenetére
Még annál is nagyobb
Ha jól veszem ki akkor ez valami inteles bug. És igen, van SVIDEO kimenet a gépen, amire a bejegyzés vonatkozik, a szövegezést nézve. Nagyon köszi, hogy utánanéztél. Hogy tudok egyébként két kernel között a legegyszerűbben váltani? Eltávolítom a frissített kernelt, és ő automatice a régi kernelt veszi elő? Vagy használjam inkább a TIMESHIFT visszaállítást?
ezt a GRUB bejegyzést hol tudom szerkeszteni, merre találom? Lehet kipróbálom, vesztenivalóm nem igazán van.UPDATE:
Közben a GRUB fájlt megtaláltam.UPUPdate:
A linuxmint.com forumán is írják ezt a megoldást. -
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9635 üzenetére
Szia(sztok!)
Nos, rácuppantam a gépre. Frissítés előtt a 4.10.0-38-as kernelt használta. Frissítés után a 4.15.0-29-es fut. Csináltam egy sys analízist. Íme az első pár sora:
32.777s lightdm.service
30.969s plymouth-quit-wait.service
30.742s cpufrequtils.service
13.351s dev-sda1.device
11.813s ufw.service
11.221s lvm2-monitor.service
10.953s systemd-journald.service
10.524s systemd-tmpfiles-setup-dev.service
3.927s keyboard-setup.service
3.806s grub-common.serviceIlletve (#9628) sonar javaslatára csináltam egy journalctl-t. Ugyan egy kukkot nem értek belőle, de láttam sok piros kiírást, ami valamilyen hibára utalhat, és time out van a végükön. Lehet ott a kuty elásva?
-
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9635 üzenetére
Köszi a részletes segítséget, ezeket jegyzetelem ám
.
Ugyan szerintem nem ma, de a systemd-analyze-t megnézem, és megmutatom majd, hátha ti láttok valamit. Tulajdonképpen nem volna rossz, ha meglenne a megoldás, mert akkor viszont mehet rá a Tara is, ahol, mint azt már korábban is említettem, egy az egyben ugyanaz a jelenség bootolásnál mint Sylvike kernelcseréjénél. -
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9626 üzenetére
Szia(sztok)!
Szuper, köszi. Igazából az egyéb letöltésekkel a másik meghajtót szoktam "szemetelni". A rendszer meghajtóra a frissítések, és a programok mennének csak (nem játékok).
Ami a boot-ot illeti, vasárnap frissítettem, hogy melyik kernelre, azt most gép hiányában nem fogom tudni megmondani, de a laikus felhasználóként adott ötleteidet nagyon köszönöm, belevetem magam a dologba, hátha sikerül valamit találnom. Akkor meg is van az első (számomra) komolyabb feladatt
(#9628) sonar
Neked is nagyon köszönöm a tippeket, és igazad van, meg kell még tanulnom kérdezni a témában
, megnézem amiket írtál. A boot idő egyébként a vasárnapi kernelfrissítés előtt nem egész 2 perc, frissítés után ez kb. a duplájára, 4-5 percre emelkedett.
-
apszi
őstag
Még egy villám kérdés mára. 64bit-es Tara Cinnamont mekkora partícióra érdemes a tapasztalatok alapján feltenni?
-
apszi
őstag
SZiasztok!
A régi masinámon futkorászik egy Mint Sylvia. Kérdésem, ha nem frissítem a kernelt, ami sajnos jelentősen megnöveli a boot időmet, nagy hibát követek el, annak fényében, hogy hibát felfedezni nem véltem eddig?
-
apszi
őstag
Sziasztok!
(#9602) Frawly
(#9604) Bohus
Köszönöm a megerősítést. A lapitopi az nagyon régi, ott mindenképp 32-es kell, de teszi a dolgát rendesen, viszont a többi masina a jelek szerint alkalmas rá, így ezen gondolkodnom nincs is mit. -
apszi
őstag
(#9599) lev258
(#9600) AmazonasVálaszaitokat nagyon köszönöm. Ezek fényében folytatom az újjászületést
-
apszi
őstag
Csak egy gyors kérdés. 4 Giga rammal már érdemes 64bites rendszert használni?
-
apszi
őstag
válasz
#63718632 #9589 üzenetére
(bocsánat, nincs szívem off topikba tenni)
Csak megerősíteni tudom egy régi gép kapcsán, kezdő linuxosként...ja, és már a terminált is használtam, nagyon tetszik...
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogok kihívásokba ütközni...sőt...GYERTEK CSAK, GYERTEK...
A lényeg, úgy döntöttem, elkezdem aktívan használni a többi gépen is. Meglátjuk, de a jelek szerint egy újabb szerelem van kibontakozóban. Tisztára úgy érzem magam, mint mikor életem első Pc-jére haver felrakta az első oprendszeremet. Első héten vagy kétszer jött újrahúzni a masinát...de belejöttem, és imádtam mikor valamilyen felmerülő problémát sikerült megoldanom magamnak...mert már kínos volt havert újra hívni.
Nos, akkor KEZDJÜK is... -
apszi
őstag
Köszönöm a válaszaitokat.
Azt elfelejtettem mondani, bár ez ügyben valószínűleg mindegy, hogy Sylvi-át használok, mert ezen a régi masinán már (Acer 5315) a Tara erősen rakoncátlankodik, be-be akad, hosszú a boot idő (min. 5 perc), ablakok nem nyílnak le. De mindegy is, még szerencse, hogy van miből válogatni
(#9576) ubyegon2 :
Megihlettél. Valószínűleg olyan témát lőttem be, amihez a panelen a fekete szöveg jár, én viszont utána átállítottam a panel színét manuálisan, természetesen sötétre, ezért is kerestem, hogy hol lehet mondjuk fehérre állítani, szóval rúgtam egy öngólt, csak én erre nem gondoltam, pedig teljesen kézenfekvő.
(#9577) Sonja:
Nem vagyok otthon, így nem tudom megmondani, de szerintem a clock van használatban. Viszont kipróbáltam live-ban másik gépen az Orag-t. Ő lesz a nyerő! Köszönöm az ajánlást -
apszi
őstag
Sziasztok!
Egy vélhetően bagatel kérdést szeretnék feltenni, de nagyon kezdő vagyok. A Linux Mint XFCE-ben alul a panelen, hogy tudom állítani a betűk színét. Gondolok itt az órára. Egyszerűen képtelen vagyok rájönni.
-
apszi
őstag
Sziasztok!
Egy Acer 5315-ös régi lapitopira mit raknátok, xface-t?
Speckók:
CPU: Intel Celeron M 530 1,73Ghz 1MB L2 cache
RAM: 2GB
GPU: Intel GMA X3100 448MB
CHIPSET: Intel GL960Netezésre, max youtube-ra kellene a masina, de a Windows már semmilyen formában nem igazán elég neki. Illetve, mennyire van kitéve a gép vírusveszélynek, ha valaki olyan használja, aki időnként olyan reklámsávokra is rákattint, amire nem biztos, hogy egészséges lenne?
Előre is köszi!!! -
apszi
őstag
lev258
Amazonas
FrawlyKöszönöm a tippeket és segítségeket, átrágom az általatok javasoltakat.
-
apszi
őstag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Tudni kell, hogy linux-ból szinte nulla tudással rendelkezem, de olvasni azért tudok.
Viccet félretéve, következő lenne a kérdésem.
1. Ha és amennyiben elhatározom magam, hogy egy meglévő Windows mellé telepítek egy Linux Mint-et, ami ugye egy azon merevlemezt használ a Windowsal, abban az esetben sincs szükség vírusirtóra?
2. A linux rendszer fő szerepe, és talán az egyetlen (ha csak át nem szokok teljesen) távoli elérés lenne. Azaz a linuxos rendszert távolról szeretném elérni a TeamViewer progival, ez mennyire jelent biztonsági kockázatot a gép számára. Szükséges-e tűzfal, ezt ha jól tudom külön kell telepíteni, vagy egyéb biztonsági megoldás?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest