-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10300 üzenetére
snobphone formátum
ahogy tetszik, ebben a formában nem hallottam még. Nos nyugodtan lehet az IOS-t használókat sznoboknak meg egyebeknek nevezni, de szerintem akkor ilyen alapon a linuxot használókat is. UGYE MILYEN HÜLYESÉG? Attól, hogy mást használ valaki, mint a többség, inkább csak különc, másak az igényei, de nem feltétlen sznob. Van olyan is! De ahogy nyargalnak a droidos árak is a csillagos égig ... 2 éve tettem le a droidot, mivel mindegy milyen kategóriájú, közép vagy felső, 1,5-2 év a rendszer támogatottsága, utána csak google biztonság update. Na azt meg a hajra lehet kenni. Illetve ... elszaródik na! Nekem ebből lett elegem, amig játék rendszer kellett, addig jó volt, de ma már olyan kell, ami mindig rendelkezésemre áll. Nekem nem kell több, úgy, mint a laptopra is, ami remélem a linux valamelyik disztrója lesz. Egyébként a Blackberry rendszerét imádtam, csak hát hiába a pöpec rendszer, ha az applikációk elmaradtak.
A képformátuma meg jobb. Tessék szépen kipróbálni, utána véleményezni. De ahogy olvastam, leáldozóban van már a jpegnek is, lesz valami más helyette (nem jut sajna eszembe).
Azt nem vágom, miért foglalkozzanak a fejlesztők inkább a droidos rendszerekkel, ez is egy vélemény, nincs is vele részemről semmi baj. Nem kerestem statisztikát, de saccra olyan 30/70 % lehet az ios vs droid arány, ami azért nem csekély. Ne csak a kis hazánkat nézzük, van élet a határainkon túl is.
Köszi a linket !!! -
scabiosa82
tag
válasz
Frawly #10298 üzenetére
Nem feltétlen a frissessége érdekel, hanem ebben az estben csupán az, hogy kezelje a telóm képeit. Azért ez nem olyan nagy dolog ha azt vesszük, hogy 2013 óta létezik ez a formátum (ha jól emlékszem). Azzal meg hagyjon a jónép, hogy miért kellett nekem iphone, illetve állítsam át a formátumot, vagy konvertáljam jpg-re. Nem. Szemmel láthatóan jobb minőségű, kisebb helyet foglaló formátum.
Kipróbáltam a Double Commandert is, tetszik a felülete, mivel TC-hez hasonló. Ami miatt nem emellett döntöttem az az, hogy akkor sem tudtam mi az a qt és gtk környezet. Olvastam a gtk-ról, ahogy látszik semmi nem ragadt meg, a qt ... ez nem is rémlik egyik leírásban sem. Mit jelentenek ezek józan paraszti nyelven? -
scabiosa82
tag
-
scabiosa82
tag
Volt ott valami regisztráció, azon végig döcögtem. A végén ugyebár a napló és az elérhetőségi link szolgál csak infóként.
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10291 üzenetére
Helló!
Nem tudom nem e gond, hogy mennyi ideje bootoltam, ma inkább win környezetben dolgoztam. Mindenesetre megnyitogattam majd minden alkalmazást, hátha bekerül valami a listába. A lista ... ha beillesztettem az ubuntu pastebin-be, utána mi a teendő? Hogyan illesszem be ide? -
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10289 üzenetére
czifrajoco@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:~$ inxi -Fxxx
System: Host: czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB Kernel: 4.15.0-39-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: laptop System: LENOVO product: 80XL v: Lenovo ideapad 320-15IKB serial: N/A
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0J40700 WIN serial: N/A
UEFI: LENOVO v: 4WCN39WW date: 02/24/2018
Chassis: type: 10 v: Lenovo ideapad 320-15IKB serial: N/A
Battery BAT0: charge: 22.6 Wh 94.8% condition: 23.9/30.0 Wh (80%)
volts: 7.9/7.4
model: LGC L16L2PB2 Li-poly serial: 4254 status: Discharging cycles: 0
CPU: Dual core Intel Core i5-7200U (-MT-MCP-)
arch: Kaby Lake rev.9 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10848
clock speeds: min/max: 400/3100 MHz 1: 697 MHz 2: 699 MHz
3: 667 MHz 4: 699 MHz
Graphics: Card-1: Intel HD Graphics 620 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5916
Card-2: NVIDIA GM108M [GeForce 940MX]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:134d
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: modesetting,nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.95hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 620 (Kaby Lake GT2)
version: 4.5 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d71
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-39-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp2s0 state: down mac: 8c:16:45:4c:83:54
Card-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
driver: ath10k_pci bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:0042
IF: wlp3s0 state: up mac: 70:c9:4e:eb:67:b1
Card-3: Atheros usb-ID: 001-002 chip-ID: 0cf3:e500
IF: null-if-id state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives: HDD Total Size: 1000.2GB (4.8% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10SPZX size: 1000.2GB
serial: WD-WX21AC77P3Z6
Partition: ID-1: / size: 19G used: 11G (59%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
ID-2: /home size: 32G used: 28G (92%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
ID-3: swap-1 size: 7.91GB used: 0.00GB (0%)
fs: swap dev: /dev/sda8
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 39.5C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 208 Uptime: 2 min Memory: 1400.0/3727.4MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
Client: Shell (bash 4.4.191 running in gnome-terminal-) inxi: 2.3.56
czifrajoco@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:~$ -
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10287 üzenetére
Nyugi, folyamatban vannak a dolgok!
Ha időm is annyi lenne, mint elszántságom, már azt is érteném, hogy miket írsz
qt és gtk alapú programok
A mai nap egyébként kissé elbizonytalanodtam a Cinnamonnal kapcsolatban, mert többször olyat művelt, hogy xy alkalmazásra kattintva nem indult el elsőre. Először azt gondoltam ,hogy bénáztam, nem volt meg a dupla klikk, de többnél és többször is előfordult, amit nem tudok mire vélni. Semmi hibajelzés, csak gondolkodás és sehol semmi. Másodjára ok. Szóval az sem biztos, hogy ennél a disztrónál maradok véglegesen, csak amíg tanulgatom a ... na nekem még ku.va sokat kell a linuxról -
scabiosa82
tag
válasz
Amazonas #10276 üzenetére
Köszi a segítséget, a parancsoknak mindenképp hasznát veszem, a wikis linknek sajnos nem, vagy csak fordítóval, az angolom hejdeszar
.
Túlzottan nem akarom én variálni a rendszert, nem kell semmi cifraság bele, nem nyűgöz le a csillogás, ahogy írtad, sallang mentes legyen. Gyors és stabil oprendszerre vágyok, ami tökéletesen tudja nyújtani mindazt, amire megírták. Ha ezt tudja, illetve kielégíti a gyermekem játékok iránti vágyát, a nejem részéről azt, hogy az office nem túlzottan tér el az általa is tanult és megszokott MSOffice-tól, vagy adott esetben többet is nyújt (évről évre szarabb az MSO), már szuper. Erre vágyok, ezt sajnos már nem kapom meg egy wintől, annyira elcseszik a júzerekre ráerőltetett marhaságokkal. -
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10277 üzenetére
Sok mindenben egyetértek, de vannak dolgok, amiben nem, vagy magyarázatra szorul. Azt nem értem, hogy miért lenne probléma az, ha a szoftverkezelőből egy nekem jobban tetsző alkalmazást telepítek, mint használjam a meglévőt? Valamiért csak oda biggyesztették a fejlesztők ...
Legyen példa ez a fstab kiegészítés, amire nem találtam megoldást terminál környezetben. Nyilván ha mocsok sok időm és perfekt angol tudásom lenne, meg tudtam volna oldani, de ezek egyike sem adott. Ekkor ugrott be, hogy a youtube LInuxMind videói között a pali egy tök jó alkalmazást használt, ami kisegíti a hozzám hasonló tudatlan júzert, ez a Kate, mert nem kell terminálozni. Innentől nem volt kédés számomra, hogy ezt fogom ehhez a problémámhoz használni, aztán meg idővel lehet váltok, mert megtanulom használni a terminált, mert ahogy látom, sokkal egyszerűbb, vagy sok esetben egyszerűbb vele dolgozni, ami klassz nagyon, csak hát nem találtam eddig részletes magyar leírást, vagy nem szántam rá kellő időt.
Szóval nem vágom miért baj ha keverem a szezont a fazonnal, mert egy újonc abból "él", amit lát, és ha látja, hogy van más, adott pillanatban könnyebb módszer, azt használja.
Az, hogy nem akarok tanulni ... nyilván igen, különben nem is használnám már a rendszert, mert egy örök windowsosnak azért lássuk be, nem annyira könnyű az átállás. Nem kell ezt túlragozni, itt minden más, ami érdekes is egyben, csak eddig nem akadtam rá olyan "tananyaga", amivel el lehetne indulni. Azért nem valami nagy számban használt rendszer a linux, nyilván a win agyon tapossa, éppen ezért a tanulmányaim alatt sem nagyon hallottam róla, pedig műszaki infóra jártam annó, és a magyar nyelvű leírások sem állnak hegyekben a neten, ami egy kezdőnek nagy fejfájást okoz.Hűha, jó sok marhaságot hordtam össze, de szerintem megértesz
.
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10274 üzenetére
“Ahogy látom már telepakolod a Cinnamonos disztródat KDE-s programokkal, nem is értem miért nem jó ennek a saját kétpaneles fájlkezelője (Nemo) és szövegszerkesztője (Xed).”
Már itt húztam a szemöldököm, hogy “mi van”?! Majd fejsd ki kérlek, ezt nem vágom.
Egyébként úgy gondolom a választás lehetősége inkább ajándék, mint probléma. Gondolom neked is van okostelcsid, rajta alapvető alkalmazásokkal, amit te sem feltétlen használsz, hanem a saját ízlésednek és igényednek megfelelőt. És ez így van jól.“Ha így kutyulsz mindent, te magad sem fogod kiismerni mit hogyan, nemhogy a családdal megkedveltetni!”
Meglehet hogy így van, mert nekünk nincsenek alap ismereteink a linuxxal kapcsolatban, windows rendszerben nőttünk fel, vagyis én még a dos ideje alatt. Mindenféle hibájával együtt azért pozitívum mellette, hogy úgy variálom ahogy akarom, és ettől “szerethető”. Ha ez a pozitívum itt nincs meg, szólj légyszi vagy szóljatok, mert akkor nem is erőltetem a dolgot. 70/30 arányban azért a redszer legyen értem, ne én a rendszerért. Nyilván kell tanulni (bár nem tudom honnan és mit), de ha nem szerethető, akkor nem is kell. -
scabiosa82
tag
Szerintem elengedem ezt a dolgot. Nem a nehézsége miatt, hanem mert pl. ha a Krusander.ből rámegyek az adott partíciókra, akkor úgy is csatolódik. Nem emlékszem már melyikkel barátkoztam először (commanderrel), de az nem látta a wines partíciókat, csak ha a Nemo-ból csatoltam, megnyitottam.
Illetve ez az fstab érzékenység nem jön be. Ok, ez nem windows, de ott legalább egy karakter elütés nem vágta haza a rendszert, egyszerűen kiírja, hogy nem tudja értelmezni, átugorja és csá. Na mindegy, majd igyekszem pontosabb lenni. Igyekszem vagyis törekszem arra, hogy a család többi tagja hasonlónak érezze a winhez.
-
scabiosa82
tag
válasz
NeoPampalini #10252 üzenetére
"UUID=PARTÍCIÓUUID /HOVA-MOUNTOLJA* ntfs defaults 0 0
* pl. /media/felhasználó/partícióneve"Először is köszi a segítséget!
Másodszor ... elb.sztam. Hajnalban nekiültem tök kómásan, hogy megcsináljam az auto csatolást, részben annyi eltéréssel, hogy nem terminálban módosítottam a fájlt, hanem Kate-tel, mert nem jöttem rá hogyan kellene root jogot szerezve megnyitni az fstabot. Na mindegy, szerintem ez a legkisebb gond.
A másik baj az, hogy szerintem lehagytam a /partícióneve részt, mert valszeg azt gondoltam, hogy ez valami választható név, ami nem lényeges ... nem tudom már, tényleg kómás voltam. A lényeg, hogy mentés és újraindítás után természetesen nem indult a rendszer. Próbáltam többféle módon indítani, de mindig a csökkentett üzemmódban vagy miben indul, amivel nem boldogulok. Azon agyalok, hogy valahogy vagy meg kellene nyitni az fstabot és törölni belőle a hülyeségem, vagy visszaállítani mentésből a rendszert. Sajna egyiknek sem tudom a menetét. Most gépelés közben az jutott eszembe, hogy pendrive-ról visszaállítaná e a mentést? Passz.
alaki segítsen PLS!
Ennyit látszik induláskor, illetve olyasmit, hogy NYILVÁN az ntfs partíció csatolással van baj, pirossal kiemeli.
-
scabiosa82
tag
válasz
lev258 #10246 üzenetére
Hagyjuk ezt kérlek, én nem játszom, a hozzászólásommal csupán arra akartam utalni, hogy valamivel több vagy könnyebb módja van win alatt elérni ezt azt kellő ismerettel. De nem az a célom, hogy itt is így szerezzem be az egyébként fizetős dolgokat. Ami jó, azt korábban is megvettem, ez után is meg fogom, mert támogatni kell a fejlesztőket. Meg ahogy látod, a tudásom is a linuxról ... szóval ne is gondolj ilyenekre 😄. Amire én konkrétan gondoltam az olyan tároló, amelyben játékok vannak. Valami gyűjtemény, ilyesmi.
-
scabiosa82
tag
Köszönöm a heic formátumra vonatkozó segítséget, a 2.10-es gimp rendben kezeli.
A cél egyébként egy remek kis házi videó összeállítás lenne. Ehhez milyen alkalmazást ajánlanátok? Kb. 15-20 perces lenne, képekkel, effektekkel, videókkal, zenével, tálán egy pár kép aláírással. -
scabiosa82
tag
Sziasztok!
Számomra a váltás már nem kérdés winről linuxra (mint 19), de valahogy a gyermekem és a nejem is erre az útra szeretném terelni, ami kissé nehezebb lesz, mivel játékmániások. Ok, láttam több vidit is, hogy futnak e rendszer alatt is jobbnál jobb játékok, de idő híján, illetve hozzáértés híján nem tudom hogy hogyan és honnan lehet beszerezni őket. 1-2 weboldalt megnéztem és a frász jött rám a milliónyi terminál bejegyzéstől. Létezik ennek egyszerűbb módja, vagy olyan tároló, ahonnan egy 10 éves gyerek is kedvére mazsolázhat?
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10213 üzenetére
Igen, tetszik, ezért is próbálom tanulni, megszokni. Amit ennél a rendszernél sem értek az az, hogy miért nem támogatja vagy ismeri a heic formátumot. Tudom én hogy az iphonon át lehet alakítani jpgre a képet vagy alapból úgy készítse, de nekem ehhez semmi kedvem, szerintem sokkal jobb minőségű a heic formátum. A windows kb egyáltalán nem támogatja, de ahogy látom a linux se, vagy nem tudom mi van... Lehet nem jól vagy jó helyen keresek 🤣
-
-
scabiosa82
tag
Ahova kibontottam a csomagot, onnan futattam a terminált, most tovább haladt:
root@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:/home/czifrajoco/Letöltések/imagescan-bdle-linuxmint-18-1.3.38.x64.deb# imagescan
imagescan: a parancs nem található
root@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:/home/czifrajoco/Letöltések/imagescan-bdle-linuxmint-18-1.3.38.x64.deb# sudo ./install.sh
Mellőz:1 http://mirror.inode.at/linuxmint/packages tara InRelease
Találat:2 http://ubuntu.inode.at/ubuntu bionic InRelease
Találat:3 http://mirror.inode.at/linuxmint/packages tara Release
Letöltés:4 http://ubuntu.inode.at/ubuntu bionic-updates InRelease [88,7 kB]
Találat:5 http://archive.canonical.com/ubuntu bionic InRelease
Letöltés:6 http://ubuntu.inode.at/ubuntu bionic-backports InRelease [74,6 kB]
Letöltés:8 http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security InRelease [83,2 kB]
Letöltve 247 kB 1mp alatt (404 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: libboost-filesystem1.58.0
E: Nem található csomag a(z) „libboost-filesystem1.58.0” glob kifejezéssel
E: Nem található csomag a(z) „libboost-filesystem1.58.0” reguláris kifejezéssel
E: Ez a csomag nem található: libboost-program-options1.58.0
E: Nem található csomag a(z) „libboost-program-options1.58.0” glob kifejezéssel
E: Nem található csomag a(z) „libboost-program-options1.58.0” reguláris kifejezéssel
E: Ez a csomag nem található: libboost-system1.58.0
E: Nem található csomag a(z) „libboost-system1.58.0” glob kifejezéssel
root@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:/home/czifrajoco/Letöltések/imagescan-bundle-linuxmint-18-1.3.38.x64.debroot@czifrajoco-Lenovo-idearorororororootrororororoot@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:/home/czifrajoco/Letöltések/imagescan-bule-linuxmint-18-1.3.38.x64.deb#Nem értem mit nem talál
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10169 üzenetére
Üdv!
Elakadtam, nem kicsit. Letöltöttem a telepítőket, a nyomtatás megy is a driverrel szépen, a szkennert viszont nem látja. Azt írja a "szkenner" alkalmazás, hogy nincs csatlakoztatva. Na már ha ez az epson egy multi készülék, akkor ugyebár ez nem valószínű. A leírásban a honlapról terminálban futtat parancsokat, na ennek egy része nekem is ment, csak nem úgy, ahogy ott szerepel. Ott ugyebár letölti valahova, majd terminálból átrakja a tmp-be, onnan telepíti és futtatja. Nem tudom már hányszor és hányféleképp futottam neki a dolognak, nem ment az áthelyezés sem ... na mindegy, rájöttem, hogy ha a telepítő fájlra jobb klikk, akkor kiírja hogy telepítés terminálban
. Le is futott hiba nélkül (gondolom ha valami NOK, akkor jelezné), kilép a terminál ablakból és ennyi. Gondoltam meg is vagyok, de nem találom az alkalmazást sehol, és az alap szkenner sem látja továbbra sem az l382-t.
Ötlet?
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10167 üzenetére
Akkor egy kicsit részletesebben...
A nyomtató csatlakoztatása és bekapcsolása után ugyebár próbál keresni a rendszer megfelelő drivert, ez nem sikerült, nem talált. Ekkor megjelent egy lista, ahol ajánlott egyet, nem emlékszem már pontosan mit, az is egy epson driver volt, ami persze nem kezelte jól az eszközt.A 18.2 nem kezelte a tapipadot. Ennyi. Én sajnáltam a legjobban, ... akkor per pillanat, mert kénytelen voltam tovább olvasgatni és rájönni, hogy a Cinnamon is jó lesz nekem, nem kell a kda-hoz vagy mihez ragaszkodnom. Ekkor ezekkel a fogalmakkal nem voltam még tisztában, csak láttam egy vidit, nagyon megtetszett a rendszer és ki akartam próbálni.
A linkért hála és köszönet, mindjárt meg is nézem. Egyébként a nyomtatás már ok, az epson oldaláról siketült összekaparni a drivert hozzá. A szkenner egyenlőre nem ok, még guglizok hozzá egy kicsit, ha nem jön össze akkor kérek segítséget.
-
-
scabiosa82
tag
Értem. Dehogy értem, huszon éve csak windowst használok 🤣. Ahogy időm engedi utána olvasok ennek a kernel frissítésnek. Olyan linux változat esetleg nincs, amivel nem feltétlenül kell bajlódnom de kinézetben hasonlít a windowshoz?
-
scabiosa82
tag
Sziasztok!
Lenovo ideapad 320 laptopra szeretném a 18.2-es verziót feltenni windows mellé, de elbizonytalanodtam, mert a pendriveról bootolás után a touchpadot nem ismeri, csak külső egérrel működik. Ha telepítem, fog vajon találni drivert? Teljesen kezdő vagyok linux téren, ha valaki használja hasonló gépen vagy van bármi tapasztalata, megköszönném a segítségét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest