- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #90307 üzenetére
A fotód teljesen jól tükrözi mit szeretnék. Ebből egyből látod hogy egy másolat az eredetiről. Teljesen természetes, hogy a másolat létrejöttének dátuma későbbi, mint az eredeti létrejöttének dátuma. Mivel a dokumentum tartalma nem módosult, a módosítás dátuma az eredeti dokumentum módosításának a dátuma lesz.
Ha pl. egy papír alapú dokumentumot fénymásolsz, a másolat keletkezési dátuma ott is későbbi lesz, mint a korábbi dokumentum dátuma.
De a tartalma nem változik, vagyis az utolsó módosítás dátuma megegyezik az eredeti dokumentum utolsó módosításának dátumával. -
válasz
urandom0 #90304 üzenetére
Kb. értelek viszont átlaguser Winen a tulajdonságlapon 2 kattintással látja, hogy a fájlt pl. 1998-ban hozták létre, és most 2 perce módosították, ami magába foglalja a másolást is.
És pl. Androidon fájl mozgatásnál meg az összes attribútum a mostani.
Linuxon még nem mélyedtem ennyire bele.
Ha meg magát a másolás kifejezést értelmezzük, akkor szolgai módon a paramétereit is másolni kéne, egyértelmüen a létrehozási dátumot is. Mint egy klón. Ami megegyezik az erdetivel.
De majd megcáfoltok hogy rosszul gondolom -
válasz
urandom0 #90302 üzenetére
De nem egy új fájlt hozok létre, hanem egy már meglévőt másolok oda. Mivel a másolás közben a fájl tartalma _nem_ módosul, egyáltalán nem logikus hogy az eredeti módosítás dátumát átírja a másolás dátumára.
Közben olvasgatom a man-t és -p kapcsolóval már megőrzi a fájl eredeti attribútumait, mint pl. az mtime, ctime, jogosultságok.
Meg vagyok döbbenve, hogy nem ez az alapértelmezett. -
válasz
urandom0 #90299 üzenetére
A /share/external/DEV3303_1/test.docx mindhárom time-ja másnap 2023-07-26 21:48:34.000000000. Ez is oké.
De miért? Az access time-ot még megértem, de a fájl nem lett se módosítva se változtatva. Vagyis a másik kettő idő miért módosult? Ráadásul ez a módosítás zavarja össze a mentő programot. Végig sikitozik a mentés ellenőrzésekor, hogy ennek a másolatnak nem egyezik meg az mtime-ja, vagyis az utsó mentés óta változott a tartalma.Jogos, lemarad a copy paste közben, és nem vettem észre
Szóval nem másnapra hanem már másolás után is megváltoznak ezek az idők. De miért? -
válasz
urandom0 #89536 üzenetére
"Néha megnyitod a rendszerfigyelőt, és figyelgeted, hogy épp használja-e a swapot. Ez a "manuális log"
"
Azt csinálom épp.
meg van nyitva 1-2 órája de 0 bájt, pedig játszok/böngészek egy idejűleg, stb.
Egyébként a swappiness-t 10-re raktam, de ha azt mondod 1 is elég, akkor leveszem rá. -
válasz
urandom0 #89509 üzenetére
Most egyébként kaptam egy új tippet. Valószínűleg anno úgy telepítettem a Tumbleweedet, hogy ki volt kapcsolva UEFI-ben a Secure Boot. Most, hogy az UEFI frissítés mindent visszatett alaphelyzetbe, így a Secure Bootot is bekapcsolta, aztán ezért nem is volt hajlandó betölteni a SUSE.
Egyik megoldás, hogy újratelepíteném a Tumbleweedet bekapcsolt Secure Boot mellett.
-
válasz
urandom0 #89450 üzenetére
Beleástam magam máramennyire én lámaként bele tudom.
Arra jutottam hogy a linuxon, legalábbis az én linuxomon nincs az igazi értelembe vett hibrid alvás.
A weboldalak felén az jött szembe hogy némi mókolással valóban megy a sleep vagy suspend vagy felfüggesztés, netán alvásés INNEN lép át megadható idő után hibernálásba.
Azaz megnyomom az alvást, elalszik, majd a beállított idő után felébred és szabályosan lehibernál.
Ezt nevezhetjük mindennek csak nem hibrid alvásnak.
Mivel annak a lényege hogy a ramot ébrentartja ÉS mellette kiírja a swapba.
Vagyis egérmozdításra 1 sec és ott az asztal, ha közbe meg áramszünet volt visszajön a vinyóról.
A másik megoldások ahol úgy tűnt tényleg hibrid sleep van, na azok közül nekem egyik se működik.
A legígéretesebb amikor terminálból elküldöm hibrid alvóba,sudo pm-suspend-hybrid
villan a monitor majd fennt bal oldalt lefut kb. 6-7 másodperc alatt egy nullától 100%-ig tartó folyamat és ezután a monitor kikapcsol.
Ilyenkor egérmozdításra azonnal ébred a gép azaz ez a része okés.
De ha kihúzom a konnektorból majd visszadugom akkor egy szabályos hideg boot lesz a nóta vége.
Egyelőre még kutakodok de szerintem nem fog menni.
Magába a sleep és külön a hibernálás tökéletesen jó nálam, Ubi 18.04. Ez se volt mindig így, kb. fél-1 éve egy kernefrissítés óta okés, addig a hibernálásba belehalt. -
-
-
válasz
urandom0 #89278 üzenetére
" a hivatalos doksi is azt írja, hogy tiltsd le distro-upgrade előtt a külső repókat."
Ezt most nem értem. Napi szinten van új verzió TW-hez, minden nap csak simán dupolok úgy, hogy a külső repók is a rendszer részei.
Most ezt minden nap csináljam így, hogy kikapcsolom meg visszakapcsolom? Nincs az az isten...
-
válasz
urandom0 #89276 üzenetére
Igen, ezt csináltam, aztán barkácsolgattam. Eltávolítottam a Packman repót, majd zypper dup és a korábban Packmanhez tartozó csomagok visszakerültek az origi Suse tárolóból származó verziókhoz.
Ez után megnéztem az unneeded és az orphaned csomagokat és legyalultam őket egyesével. Aztán vártam a csodát, hogy majd indul valami film. Baxott... Jó, mondom nekem kell a SUSE, akkor Packman vissza és azt csináltam, amit írtál, mert az a legegyszerűbb. Install opi, majd opi codecs.
Még a Wine saját repóját adtam hozzá így két külsős repó van a rendszeremen ezzel együtt.
-
válasz
urandom0 #89187 üzenetére
Nézd, az a baj, hogy össze-vissza keversz mindenfélét.
Nem, de hiába próbálod más irányba vinni a témát. Itt azt állítottad, hogy gyorsan feláll a Windows, erre mondtuk páran, hogy kizárt, erre írtam, hogy nem normál leállítás után indítva gyors a rendszer felállása. Most az mindegy, milyen kombinációval érhető el a realshutdown, a lényeg az, hogy a gyors rendszerfelállás nem normál leállítás után valósul meg.
Egyébként a célozgatásod sem ér célt, mert én most is a Linuxos topikban vagyok, itt szóltam hozzá egy Wint érintő thread-hez, szóval nem az van, hogy öncélúan szidom a WInt, ráadásul nem Windows topikban teszem, ott kb 10 éve nem is jártam, mert ha nem érdekel, akkor minek. Most voltam barátoknál, két Wines géppel is megpróbáltam bootolni pendrive-ról, mindegyiken újra meg újra bootolt a Win, szóval igaza van Tibikomámnak, nem csak a Lenovo Thinbookra jellemző ez, de én eddig csak annál láttamm azért írtam azt.
De tényleg nem érdekel tovább a Windowsos téma, akár ti is leszakadhatnátok róla, mert ez még továbbra is a Kezdő Linuxos topik, akit a Win érdekel, az elhúz oda...
(#89191) tordaitibi
Uby ez nem Thinkbook vagy bármi egyedi sajátosság hanem egy a gépen futó OS beépített funkciója aminek minden gépen működnie kell.
Igazad van, minden gépen így tud gyorsan felállni a WIndows, de ebből meg mi derül ki? Hogy amit fórumtárs látott, az nem valós gyorsaság. Köszi a segítséget!
Természetesen szerényen fejet hajtok a Te tudásod előtt és neked még ezt is elhiszem
Te most galádkodsz velem, pedig az régebben az én reszortom volt!
Semmilyen tudásom nincs, én marha...kellett nekem belevauzni Wines témába, no de ha valami ennyire unreal...de bánja a fene, ha valaki ettől boldog, higgye azt, hogy a Win is milyen qrva gyorsan bootol. Én kipróbáltam a gépeimen, marhabaromságnak tartom, mert mindenki tudja, hogy quasi-suspend miatt áll fel hamar a rendszer.
uff off
(#89192) tordaitibi
És ezt a nagy egyetértést megtehettétek volna a Windowsos topik ban is!
El is szomorít, hogy pont egy nyamvadt rendszer miatt kell értetlenkednem egy olyan topikban, ahol sok keresnivalója nincs a témának.
-
válasz
urandom0 #89187 üzenetére
"Te most pontosan azt csinálod, mint amikor jön a Windows-os csávó, és megmagyarázza, hogy "a linux szar mert letöltöttem egy exe fájlt és nem futtatja le!!!!"
Igen, és ha még nem lenne elég, egy ilyen... ember még fel is tölti YouTubera, hogy bizony a Linux nem népszerű, mert... na miért is? Mert a feltöltő nem ért hozzá. Komolyan dühítőek az ilyen emberek.
-
-
-
válasz
urandom0 #89181 üzenetére
Olyan hülyeségeket írkálsz néha, ne is haragudj.
Dehogy haragszom, de neked meg értelmezned kellett volna, amit írtam!
Nem találod meg a Start menüben a leállítást, vagy mi?
Nem ment át ezek szerint, hogy így nem lehetett leállítani a gépet, ill bakapcsoláskor egyből indult a Windows előtöltött állapotból, nem lehetett eljutni a BIOS-ba, hogy a pendrive-ról bootoljak Linux telepítéshez. Ekkor írta a gép eladója, amit idéztem is:
Amikor Windows a jelentkezne be akkor a bekapcsoló gombot legalább 6 másodpercig. Amikor kikapcsolt akkor utána kapcsold be és a F12 a boot menü.
Gyakorlatilag csak ekkor kapcsol ki, érted már!?
Fast startupnak hívják (gyorsindítás), az egyszerű user a Vezérlőpultból két kattintással ki tudja kapcsolni.
Eszerint látóasszony vagy, mert a gép eladója és én is csak fenti módszerrel tudott szabadulni a trükkös gyorsindítástól, ennél a Lenovo Thinkbook-nál legalábbis tuti így van. Egyébként OK, hogy 9 éve nem használok Windowst, de talán ilyen alapműveletek még nekem se okoznának gondot. Egyszóval olvass, értelmezz előbb, utána hülyézd le, az adott hsz szerzőjét!
Már ne is haragudj...
-
válasz
urandom0 #89168 üzenetére
Az asztal megjelenése után kb. két másodperccel lehet indítani a böngészőt.
Persze, csak az nem normál boot során történik! Épp Lenovo Thinkpad-del jártam úgy nemrég, hogy kiderült, nem tudom egyszerűen kikapcsolni, csak valami spéci módszerrel, quasi minden indítást egy előtöltött állapotból hajt végre. Így valóban gyors volt, de mikor mellé akartam telepíteni Linux Mint-et, képtelen voltam épp amiatt, mert egyszerű user hagyományos módon nem tudja kikapcsolni/rebootolni.
kivéve így:
Amikor Windows a jelentkezne be akkor a bekapcsoló gombot legalább 6 másodpercig. Amikor kikapcsolt akkor utána kapcsold be és a F12 a boot menü.
No ezután viszont már nulláról indult a Windows is, mindjárt ott is voltunk, ahol sh4d0w szaki!
Még egy Windows boot élményem volt utóbbi 9 évben, itt rendes leállítás után elindítva a Wint, ugyanazt tapasztaltam, mint sh4d0w. Ugyanerről a gépről Linux 5-6 sec alatt áll fel. Öreg gép, de nem gyenge annyira, Dell Precision M4700 16GB memóval, kifejezetten 3D renderelésre felszerelten vették anno.
-
-
válasz
urandom0 #89158 üzenetére
Ezt bizton allithatom, hogy nem igy van. A ceges Windows-os laptop hatarozottan nem hasznalhato, amikor megjelenik a desktop, utana meg kell legalabb 1 perc (de inkabb 2), hogy teljesen elkussoljon minden es hasznalatra kesz legyen - es SSD-n van, sehol nincsenek HDD-k hasznalatban.
-
-
-
válasz
urandom0 #89151 üzenetére
Nem. Párszor próbáltam megérteni hogyan működik, de nem jött össsze.
Viszont haladok. A beállítások névjegyében software rendert írt ezért kis nyomozás után feltettem a firmware-amd-graphics csomagot, és reboot után már AMD Radeon Vega8 Graphics lett. Az éjszakai fény menüpont is aktív lett. Már csak arra várok, hogy leteljen a 12 perc...
-
-
válasz
urandom0 #89127 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy nem optimalizálás, csak optikai tuning. Linuxon belépek a GUI-n és amint ott a desktop, használhatom is. Windows-on a desktop megjelenésekor valójában még nem fejeződött be a boot folyamat, tehát még akár perceken keresztül is használhatatlan, nert magas a CPU, a RAM és az I/O terhelés.
MOD:látom, más is írta.
-
totron
addikt
válasz
urandom0 #89136 üzenetére
Nem történt mérlegelés, gyanítom az 1 pillanatra felvillanó, esetleges nosztalgiaértéken túl nem találna semmi pótolhatatlant vagy érdekeset a jelszó mögött. Nem mindennel érdemes szenvedni. Jól mehet annak, aki csak úgy a szekrény mélyén feledésbe enged egy laptopot.
-
válasz
urandom0 #89127 üzenetére
Ez igy van de.
Az hogy bedobja az Asztalt az nem mervado.
Nalam a Kubi mikor betolt az Asztal, ettol szamolva kb. 5-6 masodperc mulva az OS teljesen felallt, proci nullan. Max az Unattended upgrade molyol a hatterbe.
A Win viszont becsapja a usert mert annak ugye akkor van meg a boot ha latja a szep hatterkepet meg a kedvenc ikonjait.
De ezutan meg kb. 20-50 masodpercig indulnak a kesleltetett szolgaltatasok, a procihasznalat az egekbe, meg javaba folyik a lemezrol olvasas es betoltes, magahoz ter a Defender stb.stb.
Probaljunk ilyenkor azonnal egy kozepesen vacak gepen bongeszot inditani, hosszu masodperckig indul mert meg folyik a boot.
En akkor nyilvanitok kesznek egy bootot amikor lenyugszik a lemezmuvelet es a proci beall a megszokott 1-2%-ra.Ne csaljunk
-
válasz
urandom0 #88986 üzenetére
Akkor viszont megkérdeném tényleg így topic szinten. 10+ éves laptopra, amiben van 4 giga ram meg egy SATA3 SSD, milyen rendszert tegyek, amivel jól elvan? Első körben felmerült bennem Debian Stable XFCE-vel, vagy Trisquel Matéval. Esetleg Xubuntu, vagy OpenSUSE Leap szintén XFCE-vel. Rollingot gondolom ne rakjak rá.
Apámnak lesz, neki gyakorlatilag a F*cebookban kiteljesedik a hordozható számítógép összes létező funkciója.
-
urandom0
senior tag
-
-
-
-
-
válasz
urandom0 #88868 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, közbe félórája megoldottam favágó módszerrel GUI alól.
Melóhelyen vagyok, az otthoni gép megy mint szerver és egy itteni W10-ről csatlakozva kiloptam a megoldást.
A KDE mint mindig, roppant segítőkész a hozzám hasonló bénázó termináldiszlexiásokkalés a vpn Speciális fülön ezeket állítottam be, ugyanúgy mint ahogy a Win beállításaiban van.
És máris felcsatlakozik az otthoni wines vpn szerverre.
Azon az oldalon is van még mit finomhangolni mert se net nincs így itt, se a shared könyvtárakat nem érem el de legalább már bennt vagyok a szervergépembe, és a Kubuntu a Hálózatoknál már listázza is az otthoni gépem nevét.
Mégegyszer köszönöm a segítőkészségedet. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #88862 üzenetére
Na, bebootoltam a Kubuntus dd image-et egy vm-be (még a laptopomról húztam le korábban, amikor Kubuntut használtam).
Én ezeket a csomagokat telepítettem a VPN-hez:
network-manager-l2tp
xl2tpd
network-manager-pptp
pptp-linux
libstrongswan-extra-plugins
libstrongswan-standard-plugins
libstrongswan
strongswan-charon
strongswan-libcharon
strongswan-pki
strongswan-starter
strongswanÉs itt van három kép arról, hogyan volt beállítva a VPN csatlakozás:
És itt egy leírás, hasonlóan csináltam én is: https://limevpn.com/how-to-use/kubuntu-l2tp
Csak én sose adtam hozzá ppa-t, nem kell, anélkül is mindig szokott működni. A lényeg, hogy Windows-hoz az LT2P-t kell használni, a többi nem lesz jó, illetve ami nincs ebben a leírásban, hogy a phase1/phase2 mezőket, és a pre-shared key mezőt is ki kell tölteni, ez utóbbit értelemszerűen csak akkor, ha előmegosztott kulcsot használsz. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #88858 üzenetére
Na, az RPi-n nekem is kidobta a hibát:
Location 'http://download.opensuse.org/ports/aarch64/tumbleweed/repo/oss/noarch/kernel-firmware-platform-20230313-1.1.noarch.rpm' is temporarily unaccessible.
Abort, retry, ignore? [a/r/i] (r):
Trying again...Retry-t nyomtam, most megy tovább.
-
-
-
válasz
urandom0 #88740 üzenetére
Szerintem nem így van. RHEL6-ból készült a CentOS 6.5, amibe érkeztek a tervezett újdonságok az újabb RHEL-be és amikor ott már stabil lett, kiadták az RHEL-t.
Egyébként sem tűnik logikusnak, hogy a pénzes kiadás a beta, az ingyenes meg a stabil.
Aztán tévedhetek is persze...
-
válasz
urandom0 #88728 üzenetére
Várjál lassabban mert természetes szőke vagyok.
Van 1 darab Virtualboxos vhd fájlba telepített virtuális Open media vaultom.
Ami simán feltelepült, gond nélkül azaz benne lakik a vhd fájlba.
A telepítést követő rebootnál az open media vault csont nélkül indul, webuiról elérem, konfigolható. Ha ilyenkor rebootolom az os-t, akkor simán elindul.
De ha leállítom, akkor a következő bootolásnál egy efi shellt kapok, nem indul el a vhd-be telepített OMV.
Nem a letöltött iso nem indul, azon túl vagyok mert már telepítve van az OMV. Nem kell Live se hisz itt a gazdagépem, azon fut, itt egy screenshot.
OMV indításánál ezt kapom:
Erre írtam hogyha el se tudom indítani, hogyan másszak bele egy vhd fájlba hogy chrootoljak, vagy az efi partíción bármit is csináljak?
-
-
-
válasz
urandom0 #88297 üzenetére
És Bob,
az nálam is régóta működik hogy a hagerőikonon görgetek.
Azért jutott eszembe ez a panelen bárhol görgetés mert az asztal illetve ablakváltást én nem használom, kikapcsolom viszont helyette jól jönne a hagerőszbályzás így, nem kéne pontosan ráállni a kis hangerőikonra csak lehúznám az egeret. -
válasz
urandom0 #88289 üzenetére
"all the USB keyboards tested had a longer effective scan interval (18.77 ms - 32.75 ms) than the PS/2 keyboards (2.83 ms - 10.88 ms).
...
So if you pressed a key the moment after it was scanned, it could take almost 30ms longer on a slow USB keyboard to be detected and sent to the computer."Komoly gamereknek elvileg a PS2 még fontos lehet.
-
válasz
urandom0 #88286 üzenetére
Amúgy javítanám magam. Az IDE az a vinyó meg a CD/DVD meghajtó, az FDD a floppy.
Szerk.: egy PS2-es billentyűzetem nekem is van még.
Azt tudod, hogy valami nagyon elhanyagolható mértékben a PS2 jelátvitele gyorsabb? Napokban olvastam, ha minden igaz. És azt a golyós egeret nem szerettem. Tele lett szösszel mindig, szappanos vízzel kellett takarítgatni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest