- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
- Realme GT Master Edition - mestermunka
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atlantisz48
őstag
válasz
lev258 #66096 üzenetére
Szia,
Köszönöm, sikerült feltenni.
Tudsz esetleg egy oldalt, vagy leírást, ha lehet akkor magyarul, ahol meglehet tanulni, hogy hogyan legyen egy linuxot a 0 ról felkonfigolni? Gondolok én itt arra, hogy pl van egy debian linuxom, grafikus felület nélkül, teljesen nyersen, és hogy azt hogyan tudom bekonfigolni úgy ahogy én szeretném? -
Shyciii
veterán
válasz
lev258 #66467 üzenetére
Igen ezt néztem, de sajnos nem álltak még be a sorba. Igazából a system performance improve, és kifejezetten linuxra kihegyezett dolgok érdekelnek. És még meg sem néztem hogy az előző frissítésekbe mi volt, még ott is lehet érdekes dolog. No mindegy. Iimage kész, már települ fel ez a rohadalmány. Gyorsan lefrissítem, aztán visszamegy az image. Szerencsére SSD, úgyhogy a gyorsaságnak csak az időm szab határt, mert közben meg melóznom is kell.
-
-
blg
senior tag
válasz
lev258 #66367 üzenetére
UEFI-s a gép. Asrock B360m-HDV az alaplap.
Az iso-bol Rufussal csináltam telepítő pendriveot. A rufusban UEFI opciót választottam. Bootoláskor az eszközöknél a pendrive két eszközként látszódott, az UEFI-s verziót választottam. A hova telepítés résznél töröltem a korábbi partíciókat, és utána engedtem neki, hogy megcsinálja az új partíciókat. 3-at csinált rendszer, swap, és még volt egy harmadik.Bocs, nem tudom, hogy ez egyáltalán válasz-e a kérdésedre...
A telepítő netinst verziós volt, gondolom ezért kellett csomagokat letöltenie telepítés közben.
-
miazmá
tag
válasz
lev258 #66224 üzenetére
Egyszerre írtam be mind2-t
Disk /dev/sdb: 223,6 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: DAA1030B-F6F8-11E8-AE68Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/sdb1 34 32767 32734 16M Microsoft reserved
/dev/sdb2 32768 468860927 468828160 223,6G Microsoft Storage SpacesTípus: ATA KINGSTON SA400S3 (scsi)
/dev/sdb lemez: 240GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gpt
Lemezjelzők:Szám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 17,4kB 16,8MB 16,8MB Microsoft reserved partition msftres
2 16,8MB 240GB 240GB Tárolókészlet -
togvau
senior tag
válasz
lev258 #66221 üzenetére
nincs gui. Systemd-vel mit csináljak? rying to run as user instance, but $XDG_RUNTIME_DIR is not set.
Tákolásnak tűnik, a szabványos, régi bevált dolgokat szépbarmolni. Ennek a netplan-es marhaságnag se látom értelmét, se hasznát.
Na meg most már sudo systemctl disable openvpn@server is visszaáll enabledre minden bootkor. Bár szerencsére a lényeges serviceknél még nem.
-
-
Kenderice
senior tag
-
ontheground
tag
válasz
lev258 #66129 üzenetére
Utoljára Firefoxban ezt:
2019-02-13 01:40:55 Preload access protection file /dev/shm/firefoxcache/cache2/entries/57CBF352423263ADB210ECDD6EA823B87F48B968 HTML/ScrInject.B trojan deleted user Event occurred on a new file created by the application: /usr/lib/firefox/firefox (CE4D8F99E2B405C0E9C09CE9E9D1A8F54482553F).
Közben ment reklámblokkolóként a Ublock Origin is.
Persze lehetséges, hogy téves riasztás volt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #66046 üzenetére
Kiegészítve annyival, hogy ilyenkor "dirty" állapotba kerül az ntfs partíció mikor hibrid sleepel a Win és emiatt nem lehet felcsatolni az érintett ntfs partíciót. Szóval nem csak ajánlott kikapcsolni a gyors rendszerindítás funkciót.
Kenderice: a téma összefoglalót nézd át, meg a Logouton is van pár jó cikk a témában.
-
-
aquark
tag
válasz
lev258 #65899 üzenetére
Szia Lev258!
Kifejtenéd, hogy működik a GPT btrfs-páros?
Egyébként kezdetben MBR-es ext4-el próbálgattam a Mintet, de nem ment, ezért váltottam. Most viszont Manjaro alol írok, ez kapásból felment. (gpt-ext4) Én inkább ubuntu hibára (rákerestem, ubuntut és mintet érinti leginkább a grub nem települ hiba) gondolok, vagy esetleg hibás a telepítőlemezem? (qBittorrentel szedtem le, az ellenörzi is, és a lemezre írás után az íróprogi is ellenőrizte...)
Szóval kérlek segítsetek, mert a Mintről nem mondtam le...! -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #65889 üzenetére
Az jó, hogy befejezted, de én még ragoznám egy kicsit a témát. Nem adok neked igazat. Az SSD van annyival gyorsabb és csendesebb, hogy megéri venni. Főleg, hogy a belépő szintű 120 gigások piszok olcsóak, kb. pendrive árában vannak már. Tényleg aki ennyire sajnálja a pénzt, annak lehet nem is érdemes PC-t, laptopot tartania. Nem egy nagy befektetés, de egész más dimenzióba tolja át a felhasználói élményt. Attól még a HDD-t is meg lehet tartani adatok tárolására, nem kell kidobni vagy ilyesmi, de a rendszert az SSD-re kell tenni.
Egyébként a HDD sem tragédia, de akkor Linuxot kell használni valami sovány WM-mel, az nem töltöget sokat, meg minimalista progikkal, úgy az sem olyan lassú. De egy nagyobb, táposabb DE, pl. KDE vagy Gnome 3 Shell azért már elég komótos HDD-ről, a Win7 még lassabb, de még úgy-ahogy használható, Win10 alá meg egyenesen KÖTELEZŐ az SSD, HDD-vel tarkónlövés használni, annyira lemezintenzív OS.
Ez nem hitvita, ezek tények. Persze nem írja elő senki, mit használj, de tényleg nagyon ajánlom, hogy upgrade-elj a közeljövőben, ha más nem, egy nagyon olcsó, 120 gigás SSD-re vagy valami használtra. Tudom, hogy tudod, hogy gyorsabb, de mikor magad tapasztalod meg a különbséget, akkor fogod látni, hogy nem hitted, hogy annyival gyorsabb és annyival jobb vele a gépet használni. Valahogy ezzel az ember nincs tisztában, amíg nem tapasztalja meg első kézből a saját gépén. Én is csak sokára váltottam SSD-re, mert nem volt rá pénzem, míg nagyon drágák voltak, aztán egy ideig még skótságból sajnáltam rá a pénzt, de mikor vettem végre úgy 2 éve, akkor megbántam, hogy nem váltottam sokkal hamarabb, azóta annyira rákaptam, hogy van 2 gépemben 3 SSD, meg még 2 külső SSD, nagyon nagy segítség tesztrendszerek telepítésére, OS-ek telepítésénél is, meggyorsítja a bootolási és telepítési folyamatot. Sokkal többet dob a gép sebességén, mint ez erősebb proci vagy a több RAM. Egy 10 éves gép is szinte szárnyakra kap tőle. Legalább olyan nagyságrendi ugrás, mint magnókazettáról a floppymeghajtó, floppyról a HDD, ODD-ről a pendrive váltás jelentett. Vagy mint a CRT-ről a LCD-re váltás Mintha nem is ugyanazt a gépet használnád. Nem is kell power userként használni a gépet, egy egyszerű OS bootkor, OS update-kor, böngészéskor kijön a különbség.
Persze ettől még ha annyira a hitvilágodba ütközik, akkor használj HDD-t, tőlem azt használsz, amit akarsz, de itt fórumon ne beszélj le róla más embereket, hogy csak hype, meg felesleges.
A HDD legnagyobb baja, hogy leggyengébb láncszemként lelassítja a gépet, visszafogja a gyorsabb hardvereket bottleneck hatással. Igazából az SSD nem egy csodavalami, de mivel memóriába ír/olvas nagyon alacsony elérési idővel, így megszünteti ezt a bottleneck hatást, így a többi hardver végre ki tudja futni azt, amit egyébként tud. Azzal, hogy valaki HDD-t használ, nem csak arra vár, hogy többet tölt a rendszer, hanem a saját gépének a meglévő teljesítményét degradálja le, meg pocsékolja el kihasználatlanul.
A gép többi hardvere nagyon nagy ütemben fejlődött, ehhez képest a HDD-k a mechanikus működés miatt lemaradtak. Persze fejlődtek azok is sebességben, de nem olyan nagy mértékben, mint a többi hardver. Az SSD ezt a lemaradást szünteti meg.
-
válasz
lev258 #65889 üzenetére
Ez létező dolog - a kapszulás inkább azért jobb, mert lehetett teremteni igényt arra, hogy nem kell vele foglalkozni, miközben drágábban lehet adni, és lehetőség van gyártóhoz kötni a usert.
Különben én is röhögök rajta, sosem kéne olyan. French press 3 perc vízmelegítés (közben belepakolom a kávét) 3-4 perc áztatás, leöntöm, ihatom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #65885 üzenetére
Különösen gyengébb gépen érződik meg egy SSD hatása. Nagyszüleim Core2-es gépét tudom említeni példának, ahol a 45 másodperces boot időből egy "Kingfast" 16GB-os echte Kínai ssd csinált 15 másodpercet. A programok indulásán és működésén is hasonló mértékű gyorsulást eredményezett.
A legrosszabb az az 5400-as HDD-vel megáldott dzsunka laptopok esete. Beteszik az 1-2 terrás lassú vinyót valami i3-as szutyok proci meg kevés ram mellé és eladják W10-el, meg majd 2 perc boot idővel tucatjával őket a hozzá nem értőknek. Aztán ezek az ismerősök meg hívnak minket "szakikat", hogy csináljunk valamit a géppel, mert lassú a fészbúk...
Egyébként van SSHD-m is, sokáig az volt a rendszer hdd-nek amíg nem voltak normális áron ssd-k és jó is volt, de azért megérezte a gép, mikor átmozgattam a rendszert egy fullos ssd-re, mindegy melyik oprendszeremet nézem. Leülök, alig van időm gyönyörködni a KDE boot animációjában, már a betöltött böngésző fogad, nem is látom a háttérképet.
-
válasz
lev258 #65885 üzenetére
Azért szajkózzák, mert már tudják mi a különbség. Sokáig én is ellenálló voltam, mert volt egy halál jó WD Black HDD-m, ami valóban gyors, de aztán csak vettem 5. éve egy Intel 520-at.....
Szóval nehéz erről bárkit is meggyőzni, amíg ki nem próbálja!
A hitvita megfogalmazás azért igen poenos ebben a helyzetben, mert ugye konkrét mérések vannak, nem hit! De nem kell mérés sem igazából.
Ja és én nem is 5400rpm-es halálra gondolok HDD alatt, de mobileszközbe meg azt rakják, ha csak nem félmillás gamer notebook! (ez is mekkora vicc már)(#65886) Shyciii
Én is úgy emlékszem vissza, hogy a WD 1003FZEX-en a Linux nagyon jól ment anno....na jó, persze sokat számít a hw környezet is a HDD mellett.
Vannak még ma is amúgy lovaskocsik, de lassan csak kikopnak.....
(gyors Winem nekem sose volt) -
Shyciii
veterán
válasz
lev258 #65885 üzenetére
Bár nekem van ssd-m, de azért eléggé furcsállom, hogy régen még win is eléggé gyors volt hdd-n, most meg már a Linux is tud csiga lenni hdd-n. Nem mintha összeesküvés-elméleteket szőnék, de azért így érzem, hogy tök mindegy, hogy win vagy linux, de a kód optimalizálása egyre inkább huszadrangú lesz.
-
válasz
lev258 #65883 üzenetére
Tárhely? Gyorsaság helyett notebooknál? Aham, elég jóhiszemű vagy.
Steam OS visszavonva.
illetve ilyen esetben lehet már nem fér a DVD-író. Azért még ma is van igény rá.
Mert félévente írna valaki DVD-t?
Akkor újra nekiugrok....van millió-féle notebook, akinek olyan igényei vannak, amiket írsz, talál magának, de már egy ilyen felszereltségű gépbe ne rakjanak HDD-t, mert egyszerűen szemétdarabbá lassítja. Ilyenbe SSD kell, az előbb tévedtem, 500GB-os is kijön egy 1TB-os HDD árából......
Ja, hogy ezt már mindenki így tudja és a laptopgyártók nyakán ne maradjon már a csigalassú készlet......értem.
Akkor jól tippeltem a Manjaroval, Mint kilőve egyelőre. kernel miatt
(holnap megkérdezek pár újabb jobb márkájú autóst, hogy CD-s rádió van-e az autóban)
(#65882) Ernesto78
Na ja, 4GB memó jóval drágább, mint ha veszel bele SSD-t, HDD-t meg egy külső házban egész jól lehet használni bármire. Akár tárolásra is!
Amúgy ezeknél a gépeknél utálom, hogy csak annyit írnak ki, hogy 128GB SSD, de a fenti érvelésből kiindulva gondolom jó szutyok lehet. Ha utólag veszel bele, jobban jársz.
-
ontheground
tag
válasz
lev258 #65844 üzenetére
Vagy valamelyik kifejezetten Live disztró, pl. a Puppy tökéletes erre. A folyamatos apró írogatás(pl logfájlok, stb) szerintem hamar tönkretesz egy pendrive-ot, még ext2-vel is. A Puppy meg Squashfs-ből dolgozik, abba is ment ki kikapcsoláskor. Mondjuk a Ryzen miatt, lehet, hogy relative újabb disztró kéne, nem a 16-os Ubuntu-ra épülő Puppy Xenial.
-
GreenIT
tag
válasz
lev258 #65645 üzenetére
Megprobalom ugy leirni, hogy megertsd vegre:
Ujratelepites utan produlkalja egymas utan a hibakat, de nem ismetli oket, ott kell ulnom es tesztelni.
Eddig annyit tudok, hogy "minden bekapcsolas utan 1-2 sorral tobb fekete kepernyos hibauzenet villan fel, mielott bejelentkezo kepernyo megjelenik, majd amikor a a fekete kepernyo kb 8-10 soros lesz, tobbet nem jelenik meg, de utana webezesnel 100% cpu terheles jelentkezik."
Lesz ra par napom, hogy ott uljek es kitalaljam, mikor kezdi oket kiirni es miket ir egymas utan,
majd azt, hogy miert minden egyes ujrainditas utan novekszenek az uzenetek,
vegul azt, mikortol nem jelenik meg ujabb uzenet.Nem egyszeru jatek es alig van ra idom.:-(
-
-
csixy
addikt
válasz
lev258 #65606 üzenetére
Egon! Gpartedből toljál egy GPT partíciós táblát az SSD-re , majd az első partíció legyen legalább 100 megabájt, de lehet akár 512, vagy max 1024megabájt is a mérete, én az 1023 megabájtos méretet szeretem.
Formázd meg Fat32-re.
Kapcsold be rajta a boot és az esp flagot, zászlót , vagy jelölőt ahogy tetszik. Ha az egyikbe beteszed a pipát, akkor a Gparted automatice bekapcsolja látványosan a másikat is.
Slussz, ennyi! Nem kell neki semmilyen nevet Adni.
Ez lesz az Efi System Partition avagy az ESP amit néha tévesen EFI partíciónak mondunk. -
válasz
lev258 #65609 üzenetére
Nem akadok el. Átállítottam a laptopot UEFI(csm) módba, SSD GPT-re, pendrive-ről felraktam a Mint Cinnamont. Reboot után semmi, kiírja a fekete képernyő, hogy nuku meghajtó...... live- ból újra bootolok és csak egy darab partíció van az SSD-n. Ezen a meghajtón még nem volt eddig semmilyen oprendszer, ezért gondoltam utólag, hogy nekem kéne csinálnom egy EFI particiót install előtt.
(ha egyáltalán EFI-ben telepít a Mint....) -
válasz
lev258 #65604 üzenetére
El se hinnéd, de én nem akarok neki semmilyen nevet adni, de valamit muszáj lesz. 😁
Valahogyan meg kell néznem ezt a Nomád plasma-t, másképp nem megy csak UEFI-vel.
Akkor EFI legyen a parti megnevezése! Köszi.
(tuti, hogy a winesek keze van ebben az UEFI-ben is)
Lehet amúgy, hogy DEVIL lesz az EFI part neve mégis......
-
válasz
lev258 #65565 üzenetére
Szuper!
Esetleg ismertek olyan USB-s wifi adapter, ami pöccre megy linuxon?
Az a helyzet, hogy ezt nem egy konkrét géphez vettem, hanem az olyan helyzetek megoldására, hogy ha valahova kell net ideiglenesen, akkor kábel nélkül meg tudjam oldani, és nem akarnám minden szembejövő gépre ráheggeszteni a támogatást.Kössz!
-
válasz
lev258 #65537 üzenetére
Igazad van, nem vágom az audio részt sem túlzottan. Igaz, a kolléga rárepült egy célprogramra, látszik is mikbe fut így bele. Gondolhattam volna azt is, hogy a múltkori óta eltelt pár napban továbbképezte magát. Utóbbi időben egyre többen csak úgy belecsapnak a lecsóba, az eredmény valóban borítékolható.
Mondjuk a mostani esetben valóban elég félrevezető volt a tárolókban lévő kmplayer, simán az volt mellé írva, hogy mediaplayer, synaptic-ban néztem. Okos volt, aki így nevezte el ezt a plugint.
-
Shyciii
veterán
válasz
lev258 #65500 üzenetére
Azért érdekes amit írsz, mert ha rákeresek, hogy mi a linux, akkor pl kiad linux portált is a találatba, amin azt írják, hogy a Linux az egy operációs rendszer. Az ubuntura meg azt hogy egy linux disztribúció.
De igazából nekem tök mindegy. Én még régi iskola szerint tanultam, ahol az operációs rendszer kiszolgálja a felhasználót, ahol mindenféle hétköznapi dolgokat tudunk csinálni. Ezt egy kernellel nem lehet, de elfogadom, ha már ez lett mostan a "divat".
-
válasz
lev258 #65465 üzenetére
Dehogyisnem. Pont a nyílt forráskódot hozzák fel egyik példának a biztonság zálogaként. "A nyíltnál belenézhetsz a kódba ha akarsz, mások is belenézhetnek, akár javasolhatsz is változtatásokat a fejlesztőknek" vagy pl "minél szélesebb kör számára hozzáférhető a forráskód nyilvános tesztelés, vizsgálat vagy kísérletezés céljából, annál gyorsabban fogják felfedezni a benne rejlő hibákat."
Aztán "gyakran olvasni, hogy a béna MS nem képes pár nap alatt fixálni a hibákat, bezzeg az opensource projektek akár még aznap".
Ha eddig kibírták(35év), mit számít az a pár hónap? -
_Smooth
senior tag
válasz
lev258 #65446 üzenetére
Nem tudom, elképzelhető... de sajnos fogalmam sincs, hogyan deríthettem volna ezt ki.
(#65445) Frawly
Köszi, ezt is lefuttattam, de semmi használhatót nem láttam benne - főleg, hogy kilistázta kb 9TB teljes tartalmát.Felszívtam magam végül, és újratelepítem most az egészet.
Gyorsabbnak és kevésbé idegőrlőnek éreztem ezt a megoldást.
Remélem, többet nem jön elő ilyen probléma.Azért köszönöm mindenkinek.
-
_Smooth
senior tag
válasz
lev258 #65425 üzenetére
root@omv:~# df -i
Fájlrendszer Inode-ok IFogl ISzab. IFo.% Csatol. pont
udev 487272 440 486832 1% /dev
tmpfs 491855 654 491201 1% /run
/dev/sde1 247008 51329 195679 21% /
tmpfs 491855 1 491854 1% /dev/shm
tmpfs 491855 12 491843 1% /run/lock
tmpfs 491855 15 491840 1% /sys/fs/cgroup
tmpfs 491855 8 491847 1% /tmp
/dev/md127 244129792 22952 244106840 1% /srv/dev-disk-by-id-md-name-KITA-0
/dev/md0 244178944 19129 244159815 1% /srv/dev-disk-by-label-FILMEK1
folder2ram 491855 87 491768 1% /var/log
/dev/sdf1 294579952 20110 294559842 1% /srv/dev-disk-by-id-usb-WD_My_Book_1140_5743415A4139343532313331-0-0-part1
folder2ram 491855 1 491854 1% /var/tmp
folder2ram 491855 56 491799 1% /var/lib/openmediavault/rrd
folder2ram 491855 32 491823 1% /var/spool
folder2ram 491855 94 491761 1% /var/lib/rrdcached
folder2ram 491855 4 491851 1% /var/lib/monit
folder2ram 491855 130 491725 1% /var/lib/php
folder2ram 491855 1 491854 1% /var/lib/netatalk/CNID
folder2ram 491855 3 491852 1% /var/cache/sambaroot@omv:~# df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 1,9G 0 1,9G 0% /dev
tmpfs 385M 5,9M 379M 2% /run
/dev/sde1 3,7G 3,5G 0 100% /
tmpfs 1,9G 0 1,9G 0% /dev/shm
tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
tmpfs 1,9G 0 1,9G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 1,9G 4,0K 1,9G 1% /tmp
/dev/md127 3,6T 72G 3,6T 2% /srv/dev-disk-by-id-md-name-KITA-0
/dev/md0 3,6T 3,6T 46G 99% /srv/dev-disk-by-label-FILMEK1
folder2ram 1,9G 29M 1,9G 2% /var/log
/dev/sdf1 1,9T 1,6T 281G 85% /srv/dev-disk-by-id-usb-WD_My_Book_1140_5743415A4139343532313331-0-0-part1
folder2ram 1,9G 0 1,9G 0% /var/tmp
folder2ram 1,9G 800K 1,9G 1% /var/lib/openmediavault/rrd
folder2ram 1,9G 16K 1,9G 1% /var/spool
folder2ram 1,9G 15M 1,9G 1% /var/lib/rrdcached
folder2ram 1,9G 12K 1,9G 1% /var/lib/monit
folder2ram 1,9G 4,0K 1,9G 1% /var/lib/php
folder2ram 1,9G 0 1,9G 0% /var/lib/netatalk/CNID
folder2ram 1,9G 420K 1,9G 1% /var/cache/sambaSajnos nekem - abszolút kezdő linuxosként - nem sokat mondanak.
(#65427) cigam
Elvileg jelentősen csökkenti a flash memóriá történő írást. (növelve az élettartamát)
Gondolod, hogy ez okozná? -
GreenIT
tag
válasz
lev258 #65344 üzenetére
Nagyon nem akar(tad/tatok) megerteni a gondomat, azota rajottem, miert, talan jo lenne ezt is beirni az osszefoglaloba:
Win eseteben, ha telepitesz egy programot, es valami mas programra vagy sw kornyezetre van szuksege, akkor a program futtatasakor hibauzenetet kapsz, hogy melyik program kell neki, vagy valamilyen fajl hianyzik - jellemzoen dll - vagy csak hibakodot ad, es ki kell deriteni, hogy mi kell neki.
Jo esetben a program weboldalan szerepel, hogy mikre van szukseg, es azokat celszeru elore telepiteni, es csak utana telepiteni az adott programot.Linux (ubuntu) eseteben ezzel nem (mindig) kell torodni, az adott program telepitojet el kell inditani, es a telepites soran kozli, hogy milyen mas programokra/csomagokra van szukseg, es azokat is azonnal telepiti.
Nincs mit.
-
hentes555
senior tag
válasz
lev258 #65395 üzenetére
Kiprobaltam live usb-rol, de eleg igy eleg lassu, ilyenkor is rambol megy? Mert ahogy nezem, csak 5-600 Mb ramot foglal alapbol. Olvastam errol a toram nevu dologrol, hogy igy betolti az egesz rendszert a ramba. Megtalaltam a boot.cfg fajlt, a kerdesem annyi lenne, hogy itt hova kell beilleszteni a toram szot?
Bocsi az ekezetekert, angolul inditottam el a Linuxot.Igy nez ki a boot.cfg
if loadfont /boot/grub/font.pf2 ; then
set gfxmode=auto
insmod efi_gop
insmod efi_uga
insmod gfxterm
terminal_output gfxterm
fiset menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=black/light-grayset timeout=5
menuentry "Start Kubuntu" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/kubuntu.seed boot=casper maybe-ubiquity quiet splash ---
initrd /casper/initrd
}
menuentry "OEM install (for manufacturers)" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/kubuntu.seed boot=casper only-ubiquity quiet splash oem-config/enable=true ---
initrd /casper/initrd
}
menuentry "Check disc for defects" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz boot=casper integrity-check quiet splash ---
initrd /casper/initrd
} -
Rimuru
veterán
válasz
lev258 #65378 üzenetére
Szerencsere 32 bites loader be tud tolteni 64 bites linuxot is (nem ugy mint windows eseten), csak kezi munka kell hozza.
Űrvándor: Ez a szoveg tordeles nagyon zavaro, gondolom telefonrol irsz, de akkor se kell kezzel entert nyomogatni ha ugy latod hogy nem fer ki, a forum megoldja.
-
-
GreenIT
tag
válasz
lev258 #65341 üzenetére
Par napja telepitettem egy linuxt, es annyit tudok, hogy terminalbol sudo apt-get install a telepitesi parancs. Az pedig nem talal deb fajlt.
Hogyan mondjam meg a sudo-nak, hogy van egy deb fajl valahol a weben, es azt kellene telepitenie?
Az osszefoglaloban nem talaltam.:-(Emellett a weboldalon ott van fel tucatnyi masik program neve, hogy azok elofeltetelei (vagy csak az egyik kozuluk?) a program mukodesenek.
Hogyan lehet kideriteni, hogy mi kell a program sikeres mukodesehez? -
Iginotus
addikt
válasz
lev258 #65336 üzenetére
Nem veszem rossz néven és a semminél kicsivel többet értek mert otthon van egy ubuntu serverem kb 10 éve üzemel stabilan torrent kliens ftb-re mediaszerverre. Szóval azon fogalmam van róla, de ez megfogott
Illetve valóban nem napi szinten használom szóval egyszer beállítottam googlizva, és azóta sem nyúltam hozzá. (még mindig 14-es ubuntu van rajta)
A megoldás egyébként alaplapcsere lesz mert másik alaplappal és a HIVEOS-el nincs ilyen gondom.
Ezt a mining expertet meg megy vissza alzába.... -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #65332 üzenetére
Kernelt azt lehet frissíteni, de akkor előbb szedje le az AMD zárt drivert először. Majd miután kernelt frissített (pl. ukuu-ból), utána már a friss kernelen futva telepítse a LEGÚJABB zárt AMD drivert.
De jó lenne tudni azt is, hogy konkrétan milyen GPU-ról van szó.
Abban viszont most kivételesen egyetértek veled, hogy nem jó ötlet felgányolni ilyen yurigagarin vagy ki a tököm ez féle random embernek a csomagját. Hiába AUR-os, már Archra sem biztos, hogy feltennék ilyet (ez nálam virágnyelven azt jelenti, hogy tuti nem tennék), de Ubuntura már végképp gáz ilyet rátukmálni, az egész más disztróvonal, más frissítési mechanizmust használ (kiadás alapú), más csomagkezelő, más csomagnevek, stb.. Ez tényleg olyan szintű gányolás, amit nem javallott megejteni, mert ha még működik is rövid távon és nem lesz belőle azonnal baj, később hosszabb távon garantáltan csak a szívás lesz vele.
Mondjuk az is igaz, hogy az ő use-case-e elég speciális, mert 6 kártyát használ egyszerre. Ebben az esetben meg azt tanácsolnám, hogy lehetőleg dobja az Ubuntut, és tegyen fel helyette Manjarót, akkor ez az AUR-os csomag is könnyebben felmegy.
-
-
Iginotus
addikt
válasz
lev258 #65330 üzenetére
Magas LOAD avarage, lassú response time, és pár perc múlva kifagy a rendszer.
És jobb esetben rebootol ahol ismét jön a hiba. Rosszabb esetben csak áll és áramot eszik.
Ha kikapcsolom és bekapcsolom az első indítás mindig jó! Együtt lehet ezzel a hibával élni de kellemetlenHIVEos-t használok. Ez egy Ubuntu bányászatra kifejlesztve. AMD driver verziója 18.10 a kerner verziót nem tudom megmondani. Tudok hozzá teleconsole elérhetőség linket, ha nagyon kíváncsi vagy és megnézheted közvetlen a gépen is.
-
Iginotus
addikt
válasz
lev258 #65328 üzenetére
Van egy hiba a kernelben...
B250 MINING EXPERT - alaplap és ubuntu kombója AMD GPUkkal 6 GPU felett. Minden reboot után kijön
ez a hiba: DRM:SDMA_v3_0_ring_test_ib [AMDGPU] * error amdgpu: IB test timed out
*ERROR* amdgpu: failed testing IB on ring 10 (-110)
Itt és Itt találtam hozzá infót. És azt írják hogy ezt kéne telepíteni... De nem tudom hogyan.Ja igen ami még plusz infó mindegyik kártya BIOS módosítva van ezért a nem gyári BIOS miatt jön a hiba. Pontosabb infót nem találtam sehol.
Azt szeretném elérni, hogy ne jöjjön ez a hiba
-
Plasticbomb
addikt
válasz
lev258 #65202 üzenetére
Synaptickkal megkerestem a csomagot, installaltam, s teljesen ugyanazt csinalta mint a steam_latest.deb.
Viszont miutan felhivtad a figyelmem a padoka ppara, csinaltam megint egy gyalut (hogy ez ne legyen annyira idegesítő, ezért kellett a masodik particio ahova ment a steam könyvtár, meg pl abtext fájl ahova elmentettem pár ppat, illetve a chrome installere (deb). S még az előző szivokorokbol az amdgpu-pro tar is.). Szoval most csinaltam egy gyalut, nem adtam semmi ppat hozza, csak az alap updatek futottak le. Majd amdgpu-pro fel, stema fel, steamlibraryt felcsatoltam, megmutattam a steamnek, bekapcsoltam a protont, 3.16.6 ra állítottam, s elinditottam a WoWst. S most fut. Feltettem a radeon-profilet, szabalyozni a ventit, s jatszok.
Gyakorlatilag erről az állapotról most kéne lőni egy képet, s erre rafrissiteni a kernelt, s az opendriverst, s meglesni, mit szól hozzá.
Ez a kitérő egyébként azért jutott eszembe, mert remlett, hogy errort dobott a pro telepítés build fazisban 4.20 alatt. Ma, munka közben ahogy ezen merengtem, gondoltam egyet, s most kipróbáltam. Szal gyakorlatilag akarhonnan nézzük, még mindig jó ötlet feltenni a pro drivert, hátha az megoldja.
Most viszont... Játszok kicsit végre. Majd jövök még.
Ui:
a chrome nincs fent csomagtárolóban?
Nevermind, megtaláltam. -
Zoli1222
őstag
válasz
lev258 #65205 üzenetére
Annyira minimális dologra szeretném használni a gépet, h nem gondoltam ennyi problémám lesz.
Az ctrl H-val eddig jutottam. A downloads mappáig eljutottam, de a tartalma 0. Ilyenkor mit lehet tenni?
Nézegettem az összefoglalót korábban, de voltak benne számomra kínai részek, így nem erőltettem. Tudom ne várjam, h a sült galamb a számba repüljön... -
válasz
lev258 #65207 üzenetére
&sh4d0w
Az OK, hogy Ubuntu alapú és a Gnome-ot teljesen Windows kinézetűre formálták, de mivel senki nem használja, nem tudjuk, mit hagytak ki belőle. Gondolom az ntfs-3g csak nem.
Nem ajánlok én másik rendszert, csak kíváncsi vagyok, hogy az ajánlott, sokak által használt ismert rendszerek miért nem feleltek meg!
(sok esetben a segítés alapja, hogy a segítő megnézi a saját rendszerében a kérdéses dolgot, bár lehet, hogy csak én nem vágom fejből mindig, amire szükség van.....)
Inkább vegyük úgy, hogy nem vauzok bele.Felőlem aztán Ututo-t is használhat bárki, csak akkor totál értelmetlen megkérdezni az elején, mit javasolnak az itteniek..........
-
Plasticbomb
addikt
válasz
lev258 #65170 üzenetére
i5-5675c
16GB DDR3 1866MHz
Asus Z97I-PLUS
RXVega64 Ide van csatlakoztatva a philips 23 col fullhd monitor
RX480 itt nincs semmi, csak a gepben van.UBUNTU 18.04 LTS.
Ami updatek utan felrak maganak, ami 4.15.0-43-genericattila@Attila-UbuntuPC:~$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Radeon RX Vega (VEGA10, DRM 3.23.0, 4.15.0-43-generic, LLVM 8.0.0)
OpenGL core profile version string: 4.5 (Core Profile) Mesa 19.0.0-devel - padoka PPA
OpenGL core profile shading language version string: 4.50
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.5 (Compatibility Profile) Mesa 19.0.0-devel - padoka PPA
OpenGL shading language version string: 4.50
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: compatibility profile
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 Mesa 19.0.0-devel - padoka PPA
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:
attila@Attila-UbuntuPC:~$ -
válasz
lev258 #65186 üzenetére
Ott van az első fotón amit küldött. Ha némítva lenne, akkor nem menne a ribizlisor, pedig a fotón jól látszik hogy működik, és írta is hogy látszik ahogy beszél. Vagyis nincs némítva a bemenet.
Tim82
Nem a verziószámot hajkurászom, csak ha nem röffen be alapból(vagy nem működnek funkciók)... Ezt a leírást követve pl. spéci(?) libusb modult is forgatnom kellett. Elképzelhető hogy nem volt rá szükség, de a gyárilag kínált csomagokkal nem akart működni. -
Horbli
csendes tag
válasz
lev258 #65186 üzenetére
Bármilyen gomb megnyomása nélkül mozog a sáv, ahogy érzékeli a térbeli neszeket, pisszeggést, csettintést, vagy a beszédet.Ezt próbáltam ábrázolni az első képek egyikén is. Tehát ahogy te is láthatod a kamerát érzékeli, de a skype alatt (messenger alatt) meg sincs hang. Korábban meg volt, ahogy írtam. Még örültem is, hogy csak rádugtam és egyből minden funkciója működőképes volt.
Van mondjuk windows-os gépem, ott nincs vele probléma, legfeljebb majd használom azon, ha végképp nem tudok a végére járni, hogy most mi zavar be. -
Horbli
csendes tag
válasz
lev258 #65172 üzenetére
Szia!
Köszi a választ. A rendszer Zorin OS 12. Ezt föntebb leírtam a kezdő forumüzenetben. Illetve azt is, hogy az említett webkamera ugyanezen rendszer pár frissítéssel ezelőtti változatában csont nélkül működött. Csak most nem tudom, hogy mi változott meg.
A kért programot is föltettem, ott melyik fülről készüljön kép? -
válasz
lev258 #65175 üzenetére
Persze, de Gnome már csak ilyen. Nem sok beleszólása van földi halandónak (ahogy a systemd-t is le kell nyelni mint azt a bizonyos békát). Amúgy tényleg igaza lehet Torvaldsnak, hogy miért nem jó desktop rendszernek a linux.
Hiába választ másik rendszert, előbb utóbb belefut egy olyan programba, ami az adott beállításokkal nem fog működni. Sőt! Most a Fedora 29 Gnome-os kiadásán hiába telepítem az RPMFusion-ból a gstreamer-non-free, és libav csomagokat, nem játssza le azokat a videókat amiket 26 alatt még nevetve megcsinált a fenti két csomag telepítése után. Most meg csak vakarom a fejem, hogy mi hiányozhat még.
-
válasz
lev258 #65172 üzenetére
PL. minek? A Gnome az mindég ilyen "egyszerű" felülettel rendelkezik, függetlenül attól, hogy mint, ubuntu, vagy éppen fedora alatt fut.
Horbli
Állítólag ragaszkodni kell a default device-hoz skype alatt. Egy próbakört talán megér, ha futtatod az alsamixer-t, és ott a kamerát állítod be alapértelmezett forrásnak a felvételekhez. -
Plasticbomb
addikt
válasz
lev258 #65157 üzenetére
Ha jól emlékszem 7est ír be a logba. Sp1el.
Nincs annyi időm, hogy oda vissza bootoljak folyton. Böngészésre legalább működik, mégha nincs is hardware acceleration..(chromeban nincs)
Ráadásul játék miaat bootolgatni.. nem. Át fogok rajta vergődni, meg fogom érteni. Már fejből kezdek írni egy két parancsot, szóval egy pár alkalommal s menni fog.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #65142 üzenetére
Én is ezt gondoltam, viszont Ubuntu 18.04 -et használtam, amikor kicseréltem a GT 710 -et az új 1030-ra. Úgy beborult, hogy öröm volt nézni.. Ezzel szemben most semmi.
De sok más hasonló esetem is volt... A lényeg, hogy ennek most kifejezetten örülök, nem kellett órákat-napokat szívnom vele.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
lev258 #65103 üzenetére
VEGA64 az elsodleges, az volt, csak takaritas celjabol kivettem anno, terveztem, hogy megtakaritom a VEGAt s kicsit igazitok a VRM hutesen, majd lusta vagyok, s a napi egy ket ora szabadidomet gyak massal toltottem. Most visszaraktam a VEGAt, s az RX480at meg visszaraktam a masik slotba, ahol volt, mar vagy egy eve. ( boinc/gpuminingra hasznaltam javareszt).
Ok, meglesem a mesa drivereket is.
Ohh, mas: hardware video acceleration mukodik? ugy egyaltalan. Most probaltam 3 4k60fps HDR filet is, mind szaggat s a CPU hasznalat az egekben... (MPVvel neztem most, nincs hozza egy gui config generator, vagy ossze kell ollozzam majd hozza? VLC szinten hasonloan viselkedik, de valahol azt olvastam, hogy mpv-vel megy elvileg az acceleration default.
-
Plasticbomb
addikt
-
Plasticbomb
addikt
válasz
lev258 #65096 üzenetére
18.04 LTS, csak kernelt frissitettem, illetve felraktam a vulkant, telepitettem steamet, letoltettem vele a wows, benyomtam a steam playt kivalasztottam proton 3.16-4et, s inditanam a jatekot. Elso alkalommal bedobta a regio valaszto appot, majd utana kirajzolta az ablakot, de benne csak fekete semmi, azota csak feldobja ugyanezt a fekete semmit.
Ohh, s talaltam egy repot build-elt radeon-profile-al, amit onnan telepitettem. Mukodik, de kicsit meg van zavarodva. Reggel visszaraktam a gepbe a VEGA64em, s attettem egy x1 portba az rx480at (csak megszokasbol. ugyan emiatt raneztem a dmsg-re is, emlekeztem, hogy a pcie savok kiosztasa fura volt, most jobban meglestem, s sajnos tenyleg hulyen nez ki, de mit varok... van a gepben egy nvme ssd is, s valahogy olyan hulyen osztja el a savokat, hogy 8GTsn megy a vega fele (X2 link), de nem aggodom ezen sem most, majd ugyis szetkapom s helyre teszem, ahogy visszaallok Sata SSDkre).Nahh, mindegy, megint gyalu, ujratelepites (sejtem, elvileg nem kell, de megrogzult win megszokas...).
-
I02S3F
addikt
válasz
lev258 #65005 üzenetére
AIDA alternatíva - Tudom van amikor szempotn az egyszerű és gyors megoldás (nálam is), azonban Linuxon erre nem terminált kellene használni? Különböző parancsokkal a CPU legkisebb atommagjának maghőmérsékletét is kilehet íratni. Vagy mi a hiba a gondolatmenetemben?
(#65025) Plasticbomb - Ra fogok nezni a Conkyra, mar osszefutottam vele, csak lusta voltam vegig menni a nemtudomhany parancson, amit installhoz irt az oldal. Foglalkoztam a conky-val rendesen és ami nekem kellett hozzá az 1-2 kapcsoló, meg config fájl szerkesztés. Ennyi. (Úgyis letöltesz egy témát és átszerkeszted. Ez a legegyszerűbb módja, hogy elkezd.
-
válasz
lev258 #64966 üzenetére
Az inxi meglévő csomagokat használ fel
Épp ez volt fura, mert eddig mindig kiírta a Graphics adatokat és mivel ez nem apt rendszer, így nem dobta fel, mit rakjak fel.
Vagy a live miatt, fene tudja, nem érdekes, ha belemélyedek, majd kiigazodom rajta, már 2 éve nem próbáltam Chakra-t, anno nagyon tetszett és nem rolling! (live alatt nem érdemes kinlódni vele, arra már rég rájöttem)
mesa-utils
- így ismerősebb a neve valóban -
kmarci25
veterán
válasz
lev258 #64915 üzenetére
Elkezdtem egy telepítést, megcsináltam a partíciókat, csak aztán ennél a résznél elakadtam. Próbáltam utánaolvasni, de konkrét választ nem találtam, így tegnap gyorsan elindítottam a telepítőt, hogy erről a képernyőről tudjak készíteni egy képet. Ezért nincs még semmi, ami pedig kéne. Amúgy mindenben követem a leírást, csak ez az egy kérdés volt még nyitott. De már nem az.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged