- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
ubyegon2 #74231 üzenetére
Hasznos infók, köszi.
Sok Thinkpadem hever parlagon, amiket néha használgatnék, hogy érezzék a törődést, majd mindegyik kap egy-egy működő kis Linuxot is a gyárira megcsinált rendszerük mellé.
A T43 volt ennek az első állomása, de van sokkal régebbi is, Pentium1 érából, na arra lesz szép Linuxot futtatni. -
-
-
-
-
válasz
gregory91 #74188 üzenetére
Közben kiderült, hogy én voltam béna, és a két felismert Win-related partíció közül a recovery-t indítottam.
Hibára futott amúgy, tehát azt tuti megnyekkentette a grub.
A másikat kiválasztva viszont bootol és működik az XP.Hová érdemes telepíteni a grubot ilyen helyzetekben?
-
Sziasztok!
Van egy T43.
Rajta egy Win XP eredeti IBM recovery diszkekből felépítve, gyakorlatilag gyári (gyűjteményi gép).Tenni akartam mellé egy AntiX-et, hogy mit tud a gépezet a modern weben, a telepítőjével zsugorítottam a Win XP partícióját, az üres helyen csináltam egy ext4 partíciót, felküldtem oda az AntiX-et.
GRUB ment az XP meghajtóra (így eddig mindig ment hiba nélkül csomó gépen már).
Itt azonban azóta nem hajlandó az XP elindulni. Rescue&Recovery csík szalad, aztán kék hiba és megáll.
Gondolom összetojta a GRUB azt a rekordot, ahol az XP indítja magát, vagy a recovery partíciót.
Esetleg én csináltam rosszul valamit.
Lényeg, hogy lehet az XP-t újra működőképessé tenni, lehetőleg úgy, hogy az AntiX is működjön dual boottal, ahogy eredetileg szerettem volna?
AntiX alatt fürge kis vas, sima webre simán jó, XP alatt pedig játékaim vannak. -
-
-
válasz
FoxiestFox #70881 üzenetére
Megvan a megoldás, hátha valakinek egyszer jól fog jönni. (T61 @ Linux Mint és egyéb Ubuntu Linuxok).
Ahogy nálam zajlott.Linux Mint fel, frissít, kérdezi, hogy melyik graf drivert tegye fel, az open source-t, vagy az nvidia zárt forrásút?
UI lassú, görgetés szaggat mindkettővel.
Az nv-félénél mikor megnyitottam az nv x server settings-t, nem voltak a hardverre vonatkozó infók, beállítások.
Itt kezdett gyanús lenni.Letöröltem terminálból minden nv-féle, utólag feltett csomagot, majd az nvidia oldaláról a legújabb, a hardverhez való drivert (.run csomag) leszedtem.
Kérdezett pár dolgot, többek között, hogy szeretném-e, hogy kernelváltásnál is maradjon ő, és újjáépítse magát -naná.Kiugrottam az x-ből, driver fel, reboot, tádá, nvidia logo felvillant a login képernyőnél, ettől kezdve volt hw gyorsítás, az UI gyorsabb lett, az x server settings megtelt opciókkal.
Ezután szétnéztem, hogy mit lehetne kikapcsolni még a UI kapcsán, hogy még gyorsabb legyen.
Desktop settings - compositing kikapcsolása. Ez akkorát hozott sebességben, hogy hú.
A UI működése, a görgetés böngészőkben, Discordon, Spotify-ban, mind kisimult.Öreg hardver esetén érdemes kikapcsolni, hogy a GPU besegítsen az ilyesmiben, mert nem marad szufla a proramoknak, ha az OS UI elviszi.
A másik, hogy a rendszer saját választó menüjében nem szabad bízni, mikor azt állítja, hogy ő majd felteszi az nvidia drivert és jó lesz az úgy.
Lószart tesz fel.
Így most perfekt, gyors, ügyes, minden működik, akku töltési küszöbök, ujjlenyomat, Youtube fullhd (60fps kikapcsolva), minden megy.
-
-
-
-
-
-
-
Ha már itt vagyok, régi graf chiphez milyen naprakész disztró ajánlott?
Sajna nvidia van a notimban, Quadro NVS140M.
Mintet feltettem, a saját driverével lefagy a UI, amint hw gyorsítást alkalmazna bármelyik program, az nvidia driverével, amit meg is talál magának, pedig szaggat.
Win10 alatt ugyanez a chip Youtube videót gyorsít hardveresen, szóval alapvetően ezért szabadulnék a Linuxtól.
Még régebbi notimban a Radeon X1400-assal pont fordítva volt, a Linux volt smooth és handy, a Win10 meg lagolt. -
válasz
tordaitibi #70876 üzenetére
MBR.
Azért is kérdezem, mert jártam már úgy régebben, és a Win10 nem tudta a startup repairt használva megjavítani a saját boot sectorát.
Mondjuk Win pen drive-ról bebootolhattam volna parancssorba, csinálni egy fixmbr-t, de az akkor nem jutott eszembe. -
Sziasztok!
Adott egy noti, benne egy SSD, amin van egy Win 10 és egy Linux Mint.
Kezdetben csak Win 10 volt rajta, de zsugorítottam a partícióját, és csináltam egy ext4-est, majd arra telepítettem a Mintet.
Most úgy alakult, hogy semmi szükségem utóbbira, és szeretném törölni.
Oké, hogy törlöm a partícióját, de gondolom, ezután az oprendszer-választó az elején megmaradna.
Hogyan szokás normálisan eltávolítani a Linuxot dual boot renszerről? -
válasz
CPT.Pirk #66200 üzenetére
AC-t használom, mert szoktam a gépet proxyval használni, abban egyszerű beállítani a location profilokkal, illetve a PM-et az akku töltési küszöbértékei miatt (de azt úgy tudom, Linux alatt is meg lehet oldani).
Illetve a Win10 -ben a night mode jópofa este olvasásnál. -
-
válasz
ubyegon2 #66196 üzenetére
A serialt nem értettem hogy wtf, de aztán rájöttem, hogy a Winről van szó.
Ott az akku alatt, az nem probléma.
Meg amúgy sincs semmi fontos ezen a notin, olvastagni és netezni szoktam rajta, az SSD-je is csak egy 60-as, tehát max egy Win10 telepítőt ráengedek, hátha van javító módja, vagy ilyesmi. -
-
-
válasz
CPT.Pirk #66189 üzenetére
Akkor a sztori egészben
Egy SD kártyát akartam kettéparticionálni linux swappá az N900-amba.
Ehhez egy Win 10 noti (X220t, Win10) volt adott.
Leszedtem egy Virtualboxot, és a gparted image-t a Tuxboot segítségével, elsőre viszont véletlenül azt jelöltem be Tuxbootban, hogy a C-re csomagolja ki az image-t (félreértettem, és azt hittem, csak az image fájl megy majd oda, amit elindítok Vboxban, mountolom bele az SD kártyám, és megcsinálom a particionálást).
A folyamat végbement, rájöttem, hogy rosszul csináltam, úgyhogy megcsináltam normálisan is, külön letöltve az isot, Vbox indít, sd mount, kettéoszt, vbox ki.Aztán kikapcsoltam a laptopot, és a gparted indul a W10 helyett, mert ugye ott maradtak a C meghajtó gyökerében a gparted cuccai az első fail attemptemből.
-
Hello!
Véletlenül a rendszermeghajtómra töltöttem le a gpartedet (live image-et akartam csupán, amit vboxban futtatok), és a Win 10 újraindulása után a Gparted indul el, a telepített oprendszer futtatására pedig nem csinál semmit.
Meg tudom ezt oldani azzal, ha a rendszermeghajtóm beteszem egy külső házba, és a Linuxhoz kapcsolódó fájlokat törlöm egy másik Win10 gép segítségével? -
-
-
Sziasztok!
Ideiglenesen néhány napig (vagy 1-2 hétig) kellene nekem egy pen drive-ról bootolható Linux.
Nem ártana, ha újraindítás után is megőrizné a rátett programokat (nagy igényeim nincsenek, csak hogy a Chrome-om kiegészítőstől ne veszítse el a szinkront, ahogy a wifi sem, és esetleg le tudjak tölteni 1-2 sorozatrészt, megnézni, törölni.Létezik ilyen, vagy minden kipróbálható disztró felejt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged