- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Hülye kérdésem lenne. A minap felraktam egy Manjarot a laptopomra próbaképp, most próbálgattam böngészni rajta még egy pár munkával kapcsolatos dolgot szerkesztettem. Kiszaladtam a konyhába 3 percre, mire visszajöttem alvó módban volt és a visszajelentkezéshez jelszót kér. Igen ám, de a telepítés közben direkt sehol nem adtam meg jelszót semmihez. Ilyenkor mit kellene tennem?
Nem szeretném, hogy az eddigi munkáim amik folyamatban voltak elvesszenek...
Manjarot próbáltam, nem jó.
-
hentes555
senior tag
Köszönöm szépen a válaszokat!
Majd fent Debrecenben az albérletben megpróbálom a rendesen monitoron, hátha azzal jó lesz, bár sajnos az is csak D-Subos, sajnos most nem nagyon van keret digitális bemenetű monitorra.
Most volt a gépen egy Manjaro 18.04, azt felraktam live usb-re, ezzel már két lehetőség van, 800x600 vagy 1024x768, én utóbbit használom jobb híján, de a 640x480-nál sokkal élhetőbb -
hentes555
senior tag
válasz
samujózsi #69772 üzenetére
A rendszer egy Ubuntu MATE 19.10, ez biztos. Csak azért, mert tetszik, hogy kapásból van pár alapbeállítás, hogy hogyan nézzen ki a környezet, pl. Windows, Mac, stb.-re hasonlító. Illetve azért gondoltam felrakom ezt, mert elég friss, de lehet akkor megpróbálom az említett 18.04.3-at, sokkal fontosabb, hogy rendesen támogatva legyen az APU.
-
hentes555
senior tag
Szép Karácsonyt mindenkinek!
Olyan problémám lenne, hogy egy HP 705 G2 mini pc-n szeretnék futtatni Ubuntu Mate 19.10 live rendszert. Kiírtam, elindult, viszont a probléma, hogy a felbontást pl. nem tudom 640x480-ról feljebb állítani, ez az egyetlen lehetőség van csak, gondolom nincs driver. A monitor egyébként egy fullHD TV lenne, D-SUB csatival összekötve, a gépben egy AMD A12-8800B+Radeon R7 (Carrizo) APU van.
Hogyan tudnék valami értelemesebb felbontást elérni?
-
hentes555
senior tag
válasz
ubyegon2 #68711 üzenetére
Igen, látom azokat a formátumokat, hogy pl van _ benne, de nem tudom, hogy mire nevezzem át, mi lenne jó ennek a Manjaronak. Van egy másik pendrive, az tökéletesen működik, MJRO1802 a neve. Megpróbáltam ezt MJRO1804-re is átnevezni, de nem megy.
Szerk.: Megint megformáztam Rufussal, direkt néztem, hogy alapból M1804-nek el is nevezi a pendrive-ot. Igaz, a win10 az írás után csak egy pár megás MISO_EFI meghajtónak látja, de ha berakom egy linuxos gépbe, akkor rendesen M1804 a neve.
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni a 18.04-es Manjaro Gnome-ot, de sehogy sem akar elindulni, mindig a képen látható hibát dobja, pedig próbáltam Rufus, Win32Imager, LiliUSB programokkal win-en kiírni, illetve Linux alatt az Etcherrel is, mindegyik esetben ezt írja ki. Az alaplap egy Asus H61M-F, 4 GB ram, a pendrive pedig 8 gigás. Valaki tudna segíteni, hogy mi a hiba?
-
hentes555
senior tag
Next question: A gépben van egy i3-3110M a maga GPU-jával, valamint egy GT 620M dedikált GPU, 1 GB rammal megsegítve. Ahogy a printscreen is mutatja, mindkettőnél csak a video-linux driver van fent. Olvastam, hogy ez a bumblebee és hybrid ugye direkt ehhez a 2 gpu-s nVidia Optimus technológiához van. Érdemes ezek közül valamelyiket feltelepítenem? Ha igen, melyiket?
-
hentes555
senior tag
válasz
ubyegon2 #65905 üzenetére
Ja igen, azt nem írtam, hogy wifi ugyan volt, de nem csatlakozott fel rá, a “configuring interface” ment kb. fél percig, utána dobta a kapcsolatot a routerrel.
A beállítások-hardware components menüben ki volt listázva a broadcom wifi vezérlő és a gigabites lan vezérlő külön. A broadcomra jobb gombbal kattintva volt egy reinstall lehetőség, rámentem, azóta minden szép és jó. -
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémába ütköztem, hogy egy Acer E-571G laptopra fel akartam tenni a Manjaro KDE-t. Kipróbáltam Live USB-vel, ment minden szépen. Oké, feltelepítettem rendesen a laptopra, újraindítottam a telepítés befejeztével. Bebootolt a rendszer, aztán mikor csatlakoztam volna az itthoni Wifi-hez, nem találtam a hálózatot. Illetve először mutatta, be is írtam a jelszót, de utána eltűnt és többet nem érzékelte a gép. 3 másik routert viszont érzékelt időszakosan, de nagyon gyenge jellel. Ami fura, hogy ebből az egyik a szomszédé, a másik 2 hálózatot pedig sosem láttam semmilyen gépen-telefonon, még telepítés előtt a rendszert próbálgatva sem. Live alatt tökéletesen működött a net, így nem értem, mi lehet a probléma?
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Minap raktam fel barátnőm gépére a Manjaro KDE-t, nagyon bejött, így felrakom az én gépemre is. A kérdésem az, hogy a jeenleg rajta levő 18.04 Ubuntut hogyan tudom szakszerűen leszedni róla? Úgy néz ki a konfig, hogy van egy 60 Gb-os SSD, azon van a Win 10 és egy 1 terrás HDD, azon egy külön 50 gigást ext4 partíción a 18.04-es Ubuntu. Amikor azt felraktam, csinált egy indítómenüt, ahol lehet választani a két rendszer közt. Szóval hogyan tudom elérni, hogy az Ubuntut legyaluljam és a helyére a Manjarot felrakjam? Elég csak leformázni az ext4 partíciót vagy valami más is kell az indítómenü miatt?
-
hentes555
senior tag
No, tegnap volt időm csak Linuxot próbálni, még Liveban adtam egy esélyt a Manjaro KDE-nek és már pendrive-ról is nagyon nagyon szépen megy, nem akad vagy gondolkodik sehol sem, mint ahogy a Kubuntu tette. Így fel szeretném telepíteni normálisan, meggyőzött. A HDD-n van 30 Gb helyem számára, ezen milyen partíciókat hozzak létre telepítésnél (Win 10 mellé, dualbootban)?
-
hentes555
senior tag
Na eljött az idő a HDD-re való telepítésre, közben találtam itt egy Seagate Barracuda 7200.9 vinyót, beraktam a gépbe, HD Sentinel 75%-os kondíciót ír 4 gyenge szektorral, mindössze 325 nap működési idővel, teljesítménye 100%. Erre felrakhatom az Ubuntut, amég próbálgatom a különböző DE-ket?
Illetve van olyan lehetőség/program, hogy az Ubuntu csak a hibátlan szektorokat használja? -
hentes555
senior tag
válasz
ubyegon2 #65420 üzenetére
Az nVidia dolog szerintem valami félreértés lehet, ebben a gépben egy HD 6670 van. Még megpróbálom a 18.04 Mate-et, pár éve próbáltam a Mint-et, az annyira nem jött be. A másik kettő, amit még említettél, néztem róla pár képet, azok nekem kicsit régiesebbnek néznek ki, de persze nem is célja egy ilyen minimál rendszernek.
És arról mi a véleményed, hogy egy bármilyen 18.04 Ubuntut felrakok normálisan a HDD-re és azon cserélgetem a különböző környezeteket? Olvastam ilyen lehetőségről is, bár nem tudom, ez mennyire tetszene a rendszernek vagy hogy mennyire kivitelezhető ez? -
hentes555
senior tag
válasz
ubyegon2 #65418 üzenetére
A konfigot csak azért akartam szerkeszteni, mert így amit elsőre magamtól kipróbáltam Liveban (Kubuntu) az sokszor belassult a legalapvetőbb dolgoknál is, például egy ablak bezárása. És régen olvastam erről a toram nevű dologról, ezért gondoltam kipróbálom, hátha ilyen módon gyorsabban futna.
-
hentes555
senior tag
válasz
lev258 #65395 üzenetére
Kiprobaltam live usb-rol, de eleg igy eleg lassu, ilyenkor is rambol megy? Mert ahogy nezem, csak 5-600 Mb ramot foglal alapbol. Olvastam errol a toram nevu dologrol, hogy igy betolti az egesz rendszert a ramba. Megtalaltam a boot.cfg fajlt, a kerdesem annyi lenne, hogy itt hova kell beilleszteni a toram szot?
Bocsi az ekezetekert, angolul inditottam el a Linuxot.Igy nez ki a boot.cfg
if loadfont /boot/grub/font.pf2 ; then
set gfxmode=auto
insmod efi_gop
insmod efi_uga
insmod gfxterm
terminal_output gfxterm
fiset menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=black/light-grayset timeout=5
menuentry "Start Kubuntu" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/kubuntu.seed boot=casper maybe-ubiquity quiet splash ---
initrd /casper/initrd
}
menuentry "OEM install (for manufacturers)" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/kubuntu.seed boot=casper only-ubiquity quiet splash oem-config/enable=true ---
initrd /casper/initrd
}
menuentry "Check disc for defects" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz boot=casper integrity-check quiet splash ---
initrd /casper/initrd
} -
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Barátnőm gépére szeretnék egy Linuxot rakni. Olyan célból, hogy a mostani Win 10 elég lassú, kb. másfél-két perc is van csak a bootolás, de úgy az egész használat közben is lassú, sokára nyit meg dolgokat, ha valami nagyobb alkalmazást pl. le akarok dobni a tálcára és megnyitni egy böngészőt, az is percekbe telik. Néztem a feladatkezelőt, ott semmi kiugrót nem látok, kivéve a HDD-t. Legtöbbször a CPU-RAM 50-60 % közt van, de a vinyó hallhatóan, érezhetően és láthatóan megy rendesen, pedig semmi olyasmit nem látok, ami ezt indokolná, sok esetben csak a böngésző fut.
Na nem is ez a lényeg, hanem hogy szeretnék kipróbálni rajta egy Linuxot is, hátha az pörgősebb lenne, csak azt nem tudom melyik DE lenne megfelelő, ebben kérném a segítségeteket.
Konfig:
C2D E6600
3 GB DDR2 800 Mhz
HD 6670
500 Gb hddIgények nagy vonalakban:
- általános használat, böngészés, youtube
- egyetem miatt sok Office fájl nézegetése
- egyetlen egy játékra lenne használva, amivel bnőm játszik, ez pedig a Combat Arms, ami Steamen keresztül is játszható Linuxon, ha jól láttam
- modern, szép felület ( LXFCE szinttől jobb)
- gyors, megbízható működés, jó lenne, ha túl sokat nem kellene állítgatni/javítgatni, nem nagyon vagyok otthon a Linuxos troubleshootingbanAmi így elsőre tetszett, az az XFCE és a KDE.
Szóval, ezek alapján ki melyik Linuxot és melyik DE-t ajánlaná?
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Olyan gondom lenne, hogy szeretnék egy amlogic S905W soc-cal ellátott Tanix TX3 Max androidos tv boxra armbiant applikálni, pontosabban pendriveról futtatni a rendszert.Sajnos pontosan erre a socra nincs dtb csak az s905-re meg s905x-re. Vagy az ötödik rendszert próbálom már, sokadik dtb-vel, de semmi se akart életre kelni. Most az 5.44 armbian S9xxx bionic rendszerrel és egy sima S905dtb-vel sikerült elindítani, viszont mikor bootol és jön az a sok szöveg, aztán megáll és kéri a jelszó megváltoztatását. Fejből nem tudom mit kell beírni, ráadásul nagyon rosszul jelenik meg a kép mert a szövegből sok kilóg a képernyőről és nem látom mit két pontosan.
Valahogy be tudom állítani így parancssorbóp a felbontást vagy valami fájlt úgy módosítani, hogy megfelelő legyen a kép mérete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- PlayStation 5
- Hardcore café
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Milyen autót vegyek?
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged