- Honor Magic V2 - origami
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gondoltam ezt az Ubuntus dolgot, valahogy mindig ez van, ha az emberek meghallják az Ubuntu szót!
A Mint Cinnamon 19 kipróbálása nem rossz ötlet. A hibernálással kapcsolatban olvastam gondokat, de amúgy sem javasolt SSD-nél, ami nem is mai gyerek a gépedben.
Néhány ellenőrző parancsot érdemes is lenne lefuttatnod a biztonság kedvéért, akár innen kimazsolázva:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
(a frissítés az FSTAB szerkesztését és a TRIM megoldást érinti 18.04-től)
Itt meg gyüjtjük a tapasztalatokat:
(#62491) Bici
Az Ubuntu Mate is nagyon jól össze van rakva, nekem nagyon bejött, amikor kipróbáltam 16.04-en, ellentétben a Xubuntu-val, XFCE terén a Mint XFCE klasszisokkal jobb.
A Cinnamon meg hát.....az Cinnamon! Mi gond lehetne vele? 3.8.x-től már memóriát sem eszik olyan sokat. Ha már dobták a KDE verziót, legalább van eredménye, mert jobban ráfeküdtek a Cinnamon fejlesztésére. -
Shyciii
veterán
válasz
Rodemkin #62368 üzenetére
Rodemkin
Köszi, de addigra már megtaláltam, illetve ki is néztem, hogy pontosan milyen témákat használ, így implementáltam a másik disztrire is. Az AUR-t persze használom, csak ugye nehéz telepíteni, ha nem tudni pontosan, hogy az a téma melyik csomag része, de kiderítettem még aznap estére
ubyegon2
Még aznap kideríttem, hogy mely témákat használom illetve melyik csomagban van. Fel is raktam az ArchLabs-ot, beállítottam minden ahogy kell örültem neki veszettül, erre kiderül, hogy ennél megint jelentkezett a userrel létre nem hozható ékezetes mappa gond. Sudo-val persze megy. És a múltkor kitalálta és működött megoldás ennél nem hatásos, úgyhogy mehettem vissza az ArcoLinuxB-re. Nem tom, hogy mivel tud többet a grafikus felületű telepítők, amiknél az angol megjelenítésű nyelv és minden más magyar, mint a szöveges telepítőknél. Tán a user-t más kapcsolókkal hozhatják létre? Mert ugye root joggal létrehozhatóak az ékezetes mappák...De most már kezdek agyf--zt kapni. Annyi haszna volt, hogy így kipróbáltam a Gnome Disk programot, ami amellett, hogy jobb a Gparted-nál képes adott partícióról image-et készíteni, így visszaálláskor az Arco usb installert elindítottam, majd restore-oltam a komplett / partíciót, és kompletten mindent visszakaptam bit pontosan. Mondjuk volt egy kis gubanc, mert miután megcsináltam az image-t, utána az Archlabs újrapartícionált, én meg hiába tettem vissza ugyanazt a struktúrát ugyanazt az UUID-et már nem kaptam vissza, így image restore után meg is halt bootkor, úgyhogy az fstab-ban az új UUID-kre kellett átírni, de amúghy a restore szépen pár kattintással végigment, és nem kellett telepíteni, másolgatni konfigokat. Már majdnem olyan profi megoldás ez, mint ANdroid-on a TWRP-s mentések.
-
Shyciii
veterán
Arch alapú linux esetén hogyan lehet megoldani az automata mount-ot mikor USB-s winyót dugok rá?
Volt ahol fstab-ot olvastam. Azzal ugye az a baj, hogy minden egyes winyót fel kell venni, ha rádugom.
Volt ahol udev rules-t kell csinálni. Beleírva ezt:
#run mount -a everytime a block device is added/removed
SUBSYSTEM=="block", run+="/bin/mount -a"Nah ettől mikor restartoltam a gépet, onnantól kezdve csak recoverybe bootolt be a Linux, szal nem működik.
-
Szia!
Ahogy growler kolléga is említi, 18.04 alapúaktól kezdve változott a helyzet, abban a blogban is van ilyen témájú hsz. Frissíteni kéne a blogot, épp elavultsága miatt került ki az Összefoglalóból.
systemctl list-timers -a
terminal parancs kiadásával meg tudod nézni milyen időzített feladatok futnak le.Amit sokan elfelejtenek, hogy ez a hetente lefutó fstrim adott nap 00:00-kor futna le, de nem mindenki futtatja a gépét 24 órában.
Be lehet állítani a napi rendszerességgel történő fstrim futtatást is.
Én még fentiek miatt is, de egyébként is, látom létjogosultságát a discard opciónak az FSTAB-ba rakva. Alap felhasználásnál abszolút semmi hátránya nincs, előnye viszont, hogy mivel online TRIM-melést végez, soha nem marad trimmeletlen az SSD.
Egyes SSD tipusoknál nem célszerű használni a discard-ot, max ennyit lehet megjegyezni.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #62174 üzenetére
Általában az automatán generált fstab jó szokott lenni.
discard használható, de attól is függ milyen SSD-d van és milyen fájlrendszert használsz rajta. Ha nem olyan SSD, ami feketelistán van queued TRIM ügyileg a kernelben, vagy esetleg olyan fájlrendszerről van szó, amit az fstrim nem támogat, akkor oké, ellenkező esetben az fstrim jobb megoldás.
-
herdsman12
őstag
Szintén MBR és Legacy BIOS, Win 10.
Linux Mint 19 kiterjesztett partíción, grub a Mint saját partícióján, Win-re telepített EasyBCD kezeli az oprendszer választást. Ezt némelyik Win frissítés miatt muszáj újra szerkeszteni.
Úgy még elindul a Win, ha csak a "Rendszer számára fenntartott" első (sda1) partíció rejtett, de, ha a Win 10 (sda2) is rejtett, akkor már nem. Most így van beállítva, de arról fogalmam sincs, hogy ez okozhat-e problémát később?
Az fstab nem tartalmazza ezt a két partíciót. Nem bánnám, ha volna megoldás az sda1 és sda2 eltüntetésére a filekezelőből, hogy még véletlenül se piszkálja senki azokat, persze induljon a Win, ha kell. -
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #62172 üzenetére
Felmerült bennem, hogy amit automataán legenál fstab-ot, az mennyi helyes?
Ugye nekem ebben a mindennapos notebookban SSD van.
A telepítő alapból rw,realtime -ot ad meg. Eddig én ezt mindig módosítottam defaults,discard,noatime -ra a leírások alapján úgy vettem ki, hogy SSD-nél ez a jó (kivéve a defaults-ot, mert az jogosultságokat tartalmaz)
Swap-re meg automatán defaults,pri=-2
Ezt én defaults,noatime -ra állítottam eddig. Viszont érdekes, hogy az fstab leírásában nem is látok pri= opciót, így azt se tudom mi ez, és hogy mennyire jó-e ez így.
Amúgy ennek a hálókártyáját azonnal felismerte, és van net, szal az a régi notesz nem túlságosan tetszik neki ezekszerint.
Aztán a telepítésnél az arch-chroot utasítást ki kell adni /mnt -re, de van ahol léttam, hogy a -bin-bash-re is kiadták. Melyiket érdemes? -
kmisi99
addikt
Újra raktam a rendszert, csak vergődik ezen a superblockon. Totál szűz rendszer fstab-ba beraktam megfelelő UUID vel amit kell, úgy ahogy kell, majd mkdir majd mount. Linuxról lévén szó tuti van még 20 fajta mountolási lehetőség, esetleg valami más megoldás, hogy az SDA1 es partícióm felmountoljam?
A HDD hibátlan smart adatok is hibátlanok. A superblock kijavítási kísérlet ölte le valószínű az előző rendszert, most nem akarom hasra vágni rögtön. A merevlemezen nincs pótolhatatlan adat de azért nincs sok kedvem újra húzni 1,5TB adat van rajta.
Ami furcsaság van, hogy bárhogy próbáltam formázni, mikor a 3,5TB ot létrehoztam totál szűzen 0 ra formázva rögtön 50GB foglaltat jelzett a gparted. Ez fura volt számomra.
-
kmisi99
addikt
válasz
ubyegon2 #62089 üzenetére
Na akkor hogy tisztán lássak és ne kavarjunk a szezont a fazonnal.
Akkor mountolni akarom az SDA1 3,5TB os EXT4 adat partíciómat.Az fstab ba berakom ezt UUID=7531e0af-0581-4f4f-8f7c-571616f7ac1e /4TB ext4 errors=remount-ro 0 0
Majd mkdir /4TB
mount /4TBVan bármi észrevétel tanács ezzel kapcsolatban? Még egyszer nem akarom eltolni, addig nem nyúlok hozzá.
Tessék a parancsok kilistázása
Disk /dev/sda: 4000.8 GB, 4000787030016 bytes, 7814037168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk label type: gpt
Disk identifier: A39A5AB0-BEA6-494A-BF60-535819DCE9FC# Start End Size Type Name
1 20971520 7814035455 3.6T Linux filesyste WD4TB
2 2048 411647 200M EFI System EFI System Partition
3 411648 2508799 1G Microsoft basic
4 2508800 20971519 8.8G Linux LVM/dev/sda1: LABEL="WD4TB" UUID="7531e0af-0581-4f4f-8f7c-571616f7ac1e" TYPE="ext4" PARTLABEL="WD4TB" PARTUUID="49f6901b-2d15-48c9-b272-79ff1aa23fe3"
/dev/sda2: SEC_TYPE="msdos" UUID="FDA6-BFF8" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI System Partition" PARTUUID="fb1065d3-a6fb-411f-8302-accbf8cfe384"
/dev/sda3: UUID="e357a8bf-1857-4fdd-969d-940782c86225" TYPE="xfs" PARTUUID="5a4b4609-b35a-4d19-b5fb-5a362d2a66fb"
/dev/sda4: UUID="hebgM3-3XQU-ipDY-vvJ6-qYBa-8esr-lEh6ST" TYPE="LVM2_member" PARTUUID="1dbaf85a-3bc4-4435-a27d-ac384247bf2b"# /etc/fstab
# Created by anaconda on Sat Sep 8 09:34:19 2018
#
# Accessible filesystems, by reference, are maintained under '/dev/disk'
# See man pages fstab(5), findfs(8), mount(8) and/or blkid(8) for more info
#
/dev/mapper/clearos-root / xfs defaults 0 0
UUID=e357a8bf-1857-4fdd-969d-940782c86225 /boot xfs defaults 0 0
UUID=FDA6-BFF8 /boot/efi vfat umask=0077,shortname=winnt 0 0
/dev/mapper/clearos-swap swap swap defaults 0 0 -
kmisi99
addikt
Sziasztok, adott egy Clearos rendszer router oprendszer.
Van egy 4TB os HDD benne mert torrent letöltőnek is fogom használni.
Na most mountolni szeretném a 4TB os partíciómat. Már korábban EXT4 re lett formázva, és van is már rajta adat.
Amit csináltam az fstab ban hozzá adtam így (netes videó alapján csináltam azaz nem értek hozzá)
UUID=7531e0af-0581-4f4f-8f7c-571616f7ac1e /4TB ext4 errors=remount-ro 0 1
majd
mkdir /4TB
mount /4TBErre ezt a hibát kapom:
mount: /dev/sda1: can't read superblock -
Shyciii
veterán
Van valakinek tippje, hogy miért mutatja a Manjaro a statusbar-on a csatlakoztatott drive-ikont jelezve az újonnan létrehozott partíciómat, mikor ez a winyón egy új partíció és nem cserélhető adattároló? Manjaro KDE alatt ilyet nem csinált.
Most Gnome alatt mindenképp mutatja. Annyit tudni kell, hogy ezt az új partíciót nem telepítéskor hoztam létre, hanem utána GParted programmal. Kivéve a felcsatolást, mert a GParted alól eza funkció nem akar nekem aktív lenne. Konzol alatt a sudo mount -t /dev/sda7 /home/shyciii/Data -val csatoltam fel, majd utána az fstab-ba is beírtam tesrmészetesen a megfelelő UUID-vel:/home/shyciii/Data ext4 defaults,noatime 0 2Működik minden, csak úgy érzékeli, mintha usbá-s winyó lenne, így megjelenik az ikon a statusbaron, és le is csatolhatom. Hogyan lehetne rávenni, hogy ez fix, és ne tegye oda ki, mintha eltávolítható eszköz lenne?
Eleve a Gnome beállítáai között sem látok olyat, hogy egyáltalán milyen ikonokat rakjon ki. Ehhez képest a KDE beállítás dömpinget ad -
Shyciii
veterán
Fasza. Épp most próbálom a régi notimon a Manjaro Gnome-ot (lehet hogy váltanék KDE-ről, és itt nyomogatom, konfigolom. Igazából nincs bajom a KDE-vel, csak kicsit másra vágyom) szintén 4.18.5-öt. Egyelőre nem fagyott le, de felcsatoltam egy új partíciót a home/shyciii/Data alá, és nem tudok létrehozni könyvtárat, mert közli hogy nem írható. Pedig fstab-ba úgy raktam be, hogy defaults,noatime 0 1
Ez alapján a defaults miatt van rw jog is, és mégse. Rémlik, hogy mikor először raktam fel a Manjaro-t, akkor ebbe belefutottam, de már nem emlékszem, hogy mi a baja.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #61862 üzenetére
Elvileg belassulhat, ha sok fájlt törölsz. Baja egyébként a discardtól sem lesz, csak a teljesítmény nem lesz optimális. Arra a Kingstonra nézz rá Windows alatt a gyári szoftverével, a Kingston SSD Toolboxszal. Esetleg egy secure erase-t nyomhatsz neki, vagy Linux alatt blkdiscard-ot, ezek végigtrimezik az egészt SSD-t (minden adat törlődik ezzel róla!), ezzel helyre kéne álljanak a sebességproblémák. Meg az fstab-ból kiveszed a discard opciót egyelőre próbaképpen (bár az UV500-nak nincs ezzel baja). Ezeket érdemes ext4-re formázás előtt megejteni.
-
Tényleg, arról nem is esett szó, milyen alapú disztró, viszont az egyetlen UEFI-s próbálkozásomkor nálam is GPT sémán maradt az SSD és nem volt semmi gond a Mint-telepítéssel...... (a Mint-et már annyira szidják, hogy már csak szégyenében is feltelepül simán bárhová)
Az FSTAB-ba mindenképpen UUID-dal rakd be a meghajtót, ill. ha úgy volt, akkor az újat, ha MBR-be átparticionálod.
-
-
Sziasztok!
Próbálok grub-ot installálni, egy új SSD-re, de nem megy.
File-ok másolása megvolt, fstab-ban átírtam a GUID-ot, de a grub install nem megy.Chroot nélkül ezt kapom:
$ sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdg1
Installing for i386-pc platform.
grub-install: warning: File system `ext2' doesn't support embedding.
grub-install: warning: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
grub-install: error: will not proceed with blocklists.Milyen ext2? Ext4-re van formázva.
Chroot-tal meg ezt:
# grub-install /
Installing for i386-pc platform.
grub-install: error: cannot find a device for /boot/grub (is /dev mounted?).Mit kell még mountolnom a /mnt-n kívül?
BIOS módban megy a gép, nincs külön efi patíció.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Olyan backup tool-t keresek, ami egy esetleges upgrade utáni fejreállást vissza tudna állítani a frissítés előtti állapotba. Olyasmira gondolok, mint az MS rendszer visszaállítása. Jelenleg alig 5Gb a rendszer, /var-al, /usr -el együtt, de jó lenne, ha frissítés előtt nem kéne mindig az egészet lemásolni. Tudnátok ajánlani valamit?
A másik: SSD-t használok, optimalizálni szeretném. Eddig annyit tettem, hogy az fstab-ba beírtam a 'noatime' opciót a partíciókhoz és ellenőriztem, hogy TRIM módban van-e az SSD. Még valamit tehetnék érte, hogy sokáig működjön?
Köszönöm szépen mindenkinek!
U.i.: ha olyat látok telepítés közben/után, hogy '1 not fully installed or removed.' hogy tudom megnézni, melyik az konkrétan?
-
cigam
titán
Tegnap jöttem rá, hogy a Fedora XFCE spin alapból nem kapcsolta be a trimmelést.
Az fstrim.timer disabled, és az fstab-ban sincs discard opció.Egy fórumon azt írják, hogy
A legtöbb ember egyszerűen hozzáadja a "discard" opciót az /etc/fstab fájlba. Ez azonban azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor törölsz egy fájlt, az operációs rendszer valós időben jelzi az SSD-nek, hogy mely blokkokat foglalta el az adott fájl, és már nem használja őket. Az SSD-nek egy töredezettségmentesítést és törlést kell végrehajtania azokon a belső tömbökön, ami sok időt igényel. Annak érdekében, hogy az SSD teljesítményét optimalizálni lehessen, nem javasolt hogy a TRIM műveletet valós időben (amikor a fájlt törölted) végezze el, mert az SSD felesleges többletmunkát végezne. Más szóval: Az fstab-ban nem szabad engedélyezni a "discard" opciót.
Ehelyett azt javasolják, hogy rendszeresen futtass egy szkriptet, ami megmondja az SSD-nek, hogy mely blokkokat szabadíthatja fel az fstrim parancs. Ezt a művelet elég naponta vagy hetente elvégezni. Így a TRIM miatt sem veszítünk teljesítményt a fájlok törlésekor, és rendszeresen tájékoztatjuk az SSD-t a szabad blokkokról.Most akkor az fstrim.timer-t engedélyezzem, vagy az fsatb-ba írjam bele hogy discard?
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #61595 üzenetére
Nézd el nekem, meleg van.
Szóval ezek az omv-n keresztül formázott lemezek, van rajtuk egy könyvtár, ami meg van osztva nfs-el. Persze felcsatolva is vannak az fstab-ban, a /srv-be. Pl:
/dev/disk/by-label/ideiglenes /srv/dev-disk-by-label-ideiglenes ext4 defaults,nofail,user_xattr,noexec,usrjquota=aquota.user,grpjquota=aquota.group,jqfmt=vfsv0,acl 0 2
-
Persze lehet ,hogy csak nem tudok "kezdő" fejjel gondolkodni.
Ez lehet a helyzet.
Amúgy jóval több eldöntendő helyzet van annál, minthogy a /home-ot akarod-e vagy sem szemben az Ubuntu telepítősegédjével. Ezeknél persze lehet simán választani a next next módszert, aztán majd működés közben jönnek ezek a kérdések, mint a kollégánál is.
Nekem mondjuk bejön most már a Debian telepítője, ahol például az FSTAB opciókat is meg lehet adni. Mondjuk aki nem ért hozzá, az simán megad root és felhasználó jelszót is, ebből is gondok vannak később kezdőknél, ez sincs Ubuntunál. Egyszer majd összeírom azt a jó néhány lényeges különbséget a két rendszer telepítősegédje között, én ugyanis még mindig kezdő fejjel gondolkodom.
Egyszóval Debiannal is hamar be lehet állítani a telepítési opciókat, de nem árt tudni, hogy mi mit fog csinálni majd később.
Csak én már tisztában vagyok vele mennyi mindent nem tudok.
Itt kezdődik a tudás!
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #61272 üzenetére
Muszáj volt valamit csinálni, mert Sylvia csak az otthon használt FHD monitorral működött, saját kijelzőn rajzolt pár sor vonalat és tovább semmi.
Frissíteni nem tudtam, mert a Frissítéskezelő nem dobott lehetőséget, így a friss telepítést (sda2) választottam. Előtte bővítettem 20GB-ra a helyét és a swap is változott. Ettől az sda1-en nem háborgatott Debian + 30 sec-al indult. Már kezdtem volna itt sírni, de beugrott, hogy volt már hasonló gondom az fstab/resume UUID-k átírása miatt, az update-initramfs -u megoldotta a problémát.
De, hogy ne legyen felhőtlen a hétvége, mi a frászért kell birizgálnom a tapipadot vagy rángatnom az egeret, hogy betöltődjön a rendszer? Piszkálás nélkül villan néha az SSD használatot jelző LED és fekete képernyő van csak.
Elindítottam Recovery módban, ott Rendszer infónál látok egy fura bejegyzést:=== LVM állapot ===
Fizikai kötetek: nem ok (ROSSZ)
Kötetcsoportok: ok (jó)Megköszönnék némi segítséget.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, alapvető file serverrel próbálkozom, egy új HDD-t berakva elvileg fel is mountoltam, viszont ha pl CD parancsal bele akarok lépni akkor azt mondja nincs ilyen.
Itt az lsblk -l parancs /500GB1 néven mountoltam fel.Az fstab-ba is bele raktam.
-
Slownz
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60717 üzenetére
Persze:
Disk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x7843e261Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 2049 215981605 215979557 103G 83 Linux
/dev/sda2 215981606 234436544 18454939 8,8G 82 Linux swap / SolarisDisk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk identifier: 0xdb0ddb0dDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 976773119 976771072 465,8G 83 LinuxDisk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Disk identifier: 0xb36cefe4Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953523711 1953521664 931,5G 83 LinuxDisk /dev/sdd: 28,7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
Disk identifier: 0x00000000Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdd1 32 60062499 60062468 28,7G c W95 FAT32 (LBA)---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=82f34ceb-8aa2-42f6-94ba-ae20ae9441b7 / ext4 defaults,noatime,discard 0 1
UUID=62554d73-b6c7-40b7-acf2-319a31bee463 swap swap defaults,noatime,discard 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
UUID=af5757a3-7657-4a36-9212-9c102f8f5e3d /media/tarkomatas/af5757a3-7657-4a36-9212-9c102f8f5e3d ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=93b1fe90-bb8c-44ad-99b0-8685dc4fc9bb /media/tarkomatas/93b1fe90-bb8c-44ad-99b0-8685dc4fc9bb ext4 defaults,noatime 0 0---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha már bemásoltam, lenne még egy kérdésem. A mostani beállítás szerint bár működik frankón az összes HDD, ami benne van és el is érem őket, de macarás, hogy a legtöbb program, amiben meg akarok nyitni egy fájlt a HDD-ről nem rakja ki nekem a bal oldalra, a root mellé, hanem mindig ki kell tallóznom a path-ot, ami elég macerás. Van erre megoldás? Ugyanezt szeretném megoldani akkor is, ha pendrive-ról szeretném fájlokat betallózni.
-
trapi007
tag
ha pl az sda7-n van a /home mappa. Itt csinálok egy könyvtárat. pl /home/valami/
berakok egy plusz hdd-t a gépbe, sdb2. fstab-ban csatolom a /home/valami/ mappába.
Akkor bármi amit a /home/valami/ mappába másolok, az az sdb2-re kerül? -
tonyrulez
őstag
Nabasszus, ez volt a baja
Hozzáraktam a mappát fstab--ban, most ez a baja:
máj 08 20:20:36 X220 mount[544]: mount error(101): Network is unreachable
Feltételezem még azelőtt akarna csatlakozni, hogy rákapcsolódna wifi-re.Viszont mount.cifs-el szuperál, elég nekem ez is. A gyökért nem lehet felcsatolni? Van vagy 10 mappa, úgy látszik akkor ezek mind külön lesznek csatolva.
-
-
válasz
Flowtation #59986 üzenetére
Anno kipróbáltam a desktopban használt SSD-t laptopban vagy fordítva, de nem volt különösebb gondja. Több meghajtónál majd az FSTAB-ot szerintem ellenőrizned/frissítened kell majd.
(#59981) Frawly
Nem tudtalak meggyőzni a KDE-vel kapcsolatban, no de most......
Komolyan mondom, senki nem fog cikizni, ha felrakod végre a leghasználhatóbb DE-t! Minek kínlódsz!?Ja és közeleg a 26.-a is, sokan térnek vissza hosszú sikertelen kalandjuk után LTS-hez, nem szégyen ez. A hardvereid meg a nulla napos csomagok hajszolása nem igazán barátkoztak össze.
Ez van. Vagy a Gentoo. (ami aztán vagy jó lesz vagy nem, pár hét alatt felraksz mindent és kiderül) -
válasz
Slownz #59817 üzenetére
Szerintem új UIID-t is kap formázáskor, először próbáld az FSTAB-ot szerkeszteni az új UUID-del és az EXT4-et beírni a NTFS helyett.
Az is igaz, hogy ennek a rendszerindulást nem kéne hátráltatni, legfeljebb 1:30 percet visszaszámol boot előtt. Ha ez sem segít, akkor telepítsd újra, de a particionálással meg az FSTAB szerkesztésével körültekintően járj el.
-
válasz
Frawly #59814 üzenetére
Nem örülök én ennek, de időnként ezt dobja ez a nagy frissebb mindenből de még az azonnal előtt. Nem bosszantani akarlak, de az öreg laptopon a Mint XFCE simán vette az akadályt a 4.16-tal.
(#59806) Slownz
Hú, nem egyszerű itt kitalálni, mit működtél, de a képernyőképen lévő emergency módos javaslatot ilyenkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, konzollal be kell lépni és megnézni, mit ír ki a
journalctl -xb
parancs. Ezt a műveletet gondolom futó rendszer alól csináltad, nem live alól, így a későbbi live umount nem zavarhat be. Azt nem írtad, melyik meghajtóval operatívkodtál, ilyenkor nagyon nem jó azt írni, hogy az egyik meghajtómat. Az fstab-os képen NTFS-nek ír több meghajtót is, ha átkonvertálod bármelyik meghajtót és benne van az fstab-ban, akkor ott is módosítani kell a bejegyzést értelemszerűen. -
Slownz
senior tag
Gparted-el szerettem volna az egyik HDD-met, NTFS-ről ext4-re formázni, ami sikerült is, de valamit elállíthattam közben, mert azóta nem bootol be az Ubuntu Gnome 16.04. Mit tegyek?
blkid
/dev/sda1: LABEL="Rendszer szM-CM-!mM-CM-!ra fenntartott" UUID="70AC5067AC502A3C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-01"
/dev/sda2: UUID="10605A4A605A3726" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-02"
/dev/sda3: UUID="14AAADE0AAADBF1C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-03"
/dev/sda5: UUID="2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad" TYPE="ext4" PARTUUID="96ab923f-05"
/dev/sdb1: LABEL="DOWNLOAD" UUID="af5757a3-7657-4a36-9212-9c102f8f5e3d" TYPE="ext4" PARTUUID="db0ddb0d-01"
/dev/sdc1: LABEL="FILMS" UUID="3E96198C96194635" TYPE="ntfs" PARTUUID="b36cefe4-01"
/dev/sdd1: LABEL="UBUNTU-GNOM" UUID="DAE2-BCA0" TYPE="vfat" PARTUUID="0003d69a-01"
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/sda6: UUID="a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97" TYPE="swap" PARTUUID="96ab923f-06"fstab
UUID=2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97 none swap sw 0 0
UUID=3E96198C96194635 /media/tarkomatas/3E96198C96194635 ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
UUID=4ED0FF31D0FF1DC1 /media/tarkomatas/4ED0FF31D0FF1DC1 ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0 -
Dave™
nagyúr
válasz
tonyrulez #59803 üzenetére
Ismert probléma, a lényeg annyi, hogy a KDE-n nincs meg az a réteg, ami Gnome alatt pl. igen (hitelesítés miatt kell), így csak felcsatolt megosztás esetén fog menni a lejátszás, illetve a VLC esetében elvileg meg lehet adni az SMB hitelesítési adatait, ez nekem nem sikerült, felcsatoltan viszont megy. Tehát fstabban csatold a hálózati megosztást tetszőleges helyre, aztán sudo mount -a a terminálba és menni fog.
szerk: aktívan dolgoznak a fiúk ennek a megoldásán, mivel tényleg gáz hogy nem megy egy sima böngészett megosztás esetén. Eddig is így volt persze, de egyre zavaróbbak az ilyen jellegű hiányosságok.
-
Skullwipe
senior tag
Valaki eltudnád magyarázni lépésről lépésre hogy kell ps2smb-t megosztani Linux Mint 18.3-n? Csak hibára futok még mindig, és nem találok semmit google-n csak is erről
Ip-k jóknak tűnnek, nem kell jelszó se, samba.conf-ot is könnyű beállítani a saját applikációjával, nem értem mit nem tudok, még extra sorokat is megadtam amiket a .conf-ban is írt, megpróbáltam fstab-ban is megadni az adott elérést az egyik Pii-vel való megosztási leírás alapján, de mindig csak semmi.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Apollyon #59537 üzenetére
A Debian az összes mainstream disztribúcióhoz képest konzervatív, ami a kernelek/csomagok naprakészségét illetve úgy általában a kiadási ciklusokat illeti, ez szerintem nevezhető ultrakonzervatívnak, de ez nem pejoratív jelző részemről, hanem egy megállapítás. Az Arch meg bleeding edge, ami ugyanígy értelmezhető pejoratív kijelentésnek is, pedig az is csak egy jelző. Kb. a két véglet naprakészség tekintetében.
Én nem vagy a terminál ellen, ilyet nem is mondtam, de az, hogy önkényesen választ alapértelmezett hangeszközt és ennek felülbírálásához konfigfájlt kell szerkeszteni nem felhasználóbarát 2018-ban, de már 5 éve sem volt az. Fstabot szerkesztek szívesen meg máshol bőven belefér, de egy ilyen alap dologhoz ne kelljen már. És mindezt multimédiára meg általános felhasználásra kihegyezett rendszerekben. Kell a Pulseaudio, akinek meg nem tetszik, leszedi. Aztán ha emiatt nem mennek majd alkalmazások, akkor eldönti mi a fontosabb, az elvek vagy a gyakorlat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
2.:
Nem csatolódik automatikusan, úgy csak akkor csatolódik, ha az /etc/fstab fájlban meg van adva a csatolás. Elég jól leírja az fstab működését az arch wiki, nem túl bonyolult: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)
3.:
A /home alatti dolgokat át lehet helyezni úgy, hogy átmásolod a cuccost az új helyre, majd egy symlinket csinálsz rá oda, ahol korábban volt. Így olyan lesz, mintha még mindig ott lenne a /home alatt. Viszont ezt szerintem nem tudod ntfs-es partícióval megcsinálni, hanem ext (vagy egyéb Linuxos) fájlrendszer kell hozzá.
De neked nem erre van szükséged, nem is célszerű ilyesmit csinálni a /home-al. Ha az fstab-ban megfelelő módon létrehozod a csatolást, akkor már nem a /home alá fog menni a vinyód, hanem oda, ahová megadod. Pl. /mnt/cuccok
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Biztos banális dolog, de én nem jöttem rá as megoldásra. Melóban adott egy szerver, aki megoszt. Ezt Mint alatt ragyogóan fel tudom csatolni fstab-ban ezzel a sorral://192.168.64.3/iroda /home/én/SULI cifs auto,username=én,password=titok, 0 0
user/pass jó ez biztos.
Viszont deepin (debian alap) alatt felcsatolódik ugyan, de nem hozzáférhető, minden ikonnál ott a kis lakat. Először arra gondoltam, hogy Mint alatt azért megy, mert a wines user/pass ugyanaz mint a fenti sorban, míg deepin alatt a jelszavam más, de megváltoztattam és úgy se lett jó. Cifs-utils fent van. Mit próbáljak még ki?
-
Septum15
aktív tag
Sziasztok.
Tegnap rá találtam a Solusra, és volt egy felesleges HDD-m szóval feltelepítettem, mert hát így semmi baj nem lehetne belőle, hát kiderült hogy lehet....
Szóval feltelepült, minden teljesen jól működött, aztán vissza akartam menni a fő disztrómra, a Mint 18.3 MATE-re. Újraindítom a gépet, kiválasztom Grubban a Mint-et, erre emergency módba lépett be. Journalctl -xb-vel megnéztem hogy mi lehet a probléma, hátha megtudom oldani egyedül.
Elsőnek a többi HDD-vel volt baja, ami megérthető, mivel az fstab-ban nem UUID-t használok. Ezt megcsináltam. Aztán utána a swap partícióval volt valami baja. Ki kommenteltem ezt a részt a fstab-ból, csak hogy működjön már, majd később vissza térek a swapra. Aztán még mindig emergency módba dob be.
Most a legújabb problémája ez a kernel indítása utánsystemd-modules-load[236]: Failed to insert 'it87': Device or resource busy
.
Szerintetek mit lehet ezzel csinálni?
Én valami Grub hibára tudok csak gondolni, mert eddig minden működött rendesen, és az új distro óta van ez. -
dances
tag
válasz
dances #59241 üzenetére
Találtam egy ilyen leírást, most megpróbáltam e szerint.
De amikor fel akarom csatolni a megosztást a B gépről, a következő hibaüzenetet kapom:
"can't find 192.168.1.101.:/media/Adat/Megosztott in /etc/fstab"
Az "Adat" egy ntfs partíció, amit induláskor automatikusan felcsatol az A gép, és ugyanazon a HDD-n van, mint a Linux.
Próbáltam úgy is, hogy "/dev/sda4/media/Adat/Megosztott", de az eredmény ugyanaz.Az A gép fstab -ja így néz ki:
Valaki tuda segíteni?
-
válasz
Frawly #59169 üzenetére
Ez nagyon jó volt, kissé szarkasztikus, de így reggeltájt nagyon üt.
Az ilyen videókat mindig imádom, mikor valaki a harmad képernyőn magát mutatja, de az írás nem igazán látszik, pedig az lenne a lényeg. Mindenesetre nagyon ügyes a faszi, én nem vagyok ily ügyi. Meg ekem tényleg elég kiöregedett gépparkom van.
(ami részben alkalmas lehetne UEFI-re, de mivel csak az egyik, így aztán.....)
Slownz a működő FSTAB-ról nem rakott be képet, talán azért nem látod. Ott az lett megkavarva, hogy létrehozta az mnt-ben is a films mappát. Ha már létezett Win alatt a Films mappa, akkor az a gép a /media-ba csatolja, így azt az elérési utat kell neki is megadni. Korán van még neked is úgy látom.
egy mobilvinyót most rádugtam a gépre és a mount -l parancs egyértelműen fogalmaz:
/dev/sdc1 on /media/ubyegon/Új kötet type fuseblk
-
válasz
Slownz #59149 üzenetére
Ellenben Linux látja a HDD-t, de ha letöltök valamit oda, legközelebbi újraindításkor már nem látja.
Mert nem volt benne az FSTAB-ban, ami az auto csatolásokat intézi.
Transmission-ben egyesével megváltoztattam az elérési utakat a mount-olt helyre, azóta most újraindítás közben is látja, szóval úgy néz ki, megoldódott.
Ez valóban csak akkor működik ha a megfelelő elérési út van megadva. Gyakorlatilag az auto csatolás és az elérési út megadása a kulcsa az egész dolognak, de ne aggódj, amikor először nekiálltam Linux alatt ennek a Wines HDD-ről való torrentezésnek, ugyanígy kínlódtam, csak akkor még kellett külön csomagokat is felrakni, hogy működjön, ntfs-3g és fuse volt a két csomag.
A lényeg, hogy megoldódott, kicsit később már egyszerűnek látod ezeket a dolgokat Linux alatt, most még nem annyira, de ez normális.
(#59148) zoltanz
Most, hogy említed.....a Nemo is számmal írja ki, ha rendszergazdaként indítom, normál módban meg a partició nevét írja ki, mégiscsak kezdőbarátabb így!
Fura, mert most megnéztem és rendszergazdaként indítva is névvel írja ki....érdekes.
Ha valamit USB-n csatlakoztatok, azt számmal írja ki mégis:
-
válasz
Slownz #59145 üzenetére
Köszi, így most látom, mint FILMS meghajtó és látom úgy is, hogy media/user/Films
Ezt hol látod?
Egyébként említettem, hogy ha már van a Win alatt letöltő partició, akkor nem kéne csinálni egy újat. Néha többen többféleképpen segítünk, ez ilyen sajna.
A transmissionra is írtam, mit csinálj vele, néha ez csinál ilyeneket, amit írsz. Cseréld le qbittorrentre szerintem, az biztosan jó lesz, aztán megadod az elérési utat benne és egy reboot után minden működni fog.
egy sudo updtade-grub parancsi sem árt a FSTAb szerkesztés után.
a transmission eltávolításához az alábi parancs kell
sudo apt remove transmission-gtk
telepítéshez:
sudo apt install qbittorrentvagy
amit zoltanz javasol, de az elérési út fontosságáról már beszéltünk.
Gondolom az utorrentet már ismered Win alatt, a qbittorrent szinte ugyanaz reklámok nélkül.
zoltanz
Ezt az user utáni UUID számos csatolási módot még sose láttam! -
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59126 üzenetére
Bármit megadok én.
Csatolandó meghajtó az sdc1: (ez az F meghajtó)
Disk /dev/loop0: 81,7 MiB, 85692416 bytes, 167368 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/loop1: 81,7 MiB, 85639168 bytes, 167264 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/loop2: 81,6 MiB, 85549056 bytes, 167088 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk identifier: 0x96ab923fDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 1026047 1024000 500M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 1026048 172035666 171009619 81,6G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 233476096 234436607 960512 469M 27 Hidden NTFS WinRE
/dev/sda4 172036094 233476095 61440002 29,3G 5 Extended
/dev/sda5 172036096 216768511 44732416 21,3G 83 Linux
/dev/sda6 216770560 233476095 16705536 8G 82 Linux swap / SolarisPartition table entries are not in disk order.
Disk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk identifier: 0xdb0ddb0dDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 206848 122882047 122675200 58,5G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2 122882048 976771071 853889024 407,2G 7 HPFS/NTFS/exFATDisk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Disk identifier: 0xb36cefe4Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953521663 1953519616 931,5G 7 HPFS/NTFS/exFATblkid:
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/loop1: TYPE="squashfs"
/dev/loop2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="Rendszer szM-CM-!mM-CM-!ra fenntartott" UUID="70AC5067AC502A3C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-01"
/dev/sda2: UUID="10605A4A605A3726" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-02"
/dev/sda3: UUID="14AAADE0AAADBF1C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-03"
/dev/sda5: UUID="2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad" TYPE="ext4" PARTUUID="96ab923f-05"
/dev/sda6: UUID="a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97" TYPE="swap" PARTUUID="96ab923f-06"
/dev/sdb1: LABEL="WORK" UUID="1260F7AE60F79727" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-01"
/dev/sdb2: LABEL="PASTIME" UUID="4ED0FF31D0FF1DC1" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-02"
/dev/sdc1: LABEL="FILMS" UUID="3E96198C96194635" TYPE="ntfs" PARTUUID="b36cefe4-01"cat /etc/fstab:
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97 none swap sw 0 0UUID=3E96198C96194635 /mnt/films ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
Az általad leírt lépéseket követtem.
-
válasz
Slownz #59127 üzenetére
Huha....csak nem adsz meg semmilyen infót, így gondok lesznek
Mi az F meghajtó Linuxos neve? sda/7 például
Volt már egy kész meghajtód? Piszokul fontos, hogy ugyanoda kerüljenek az adatok Win és Linux alatt is! A torrent kliensekben is ellenőrizned kell az elérési utat!ezeket már közben írtam
5+1 lépésvan egy Windowsos NTFS partíció, amin már vannak adatok (ebben az esetben már nem kell létrehozni semmilyen mappát/particiót)
felrakom a Linuxot, ennek a fájlkezelője látja is, de csak akkor, ha külön felcsatolom
megállapítom a partició nevét és az UUID számát az fdisk -l és blkid parancsokkal
megállapítom a pontos elérési utat és azt beszerkesztem az FSTAB-ba
az alkalmazó célprogramban beállítom a pontos elérési utat
---és ami lehet, hogy kimaradt! frissítem a GRUB-ot, ebben nem vagyok biztos, rég csináltam már----
-
válasz
Slownz #59104 üzenetére
Oké, de ha ezt megcsinálom, hova mentsem a fájlokat, ugyanúgy a partícióra?
Ha azt akarod, hogy megtalálja a rendszer!
Rakj fel egy normális programot a trans helyett, például a qbittorrentet, egyébként meg amit használsz, abban természetesen meg kell adni a fenti helyes elérési utat. Ugyanezt csinálod Win alatt is.
(#59105) CPT.Pirk OK. Szerintem is tök mindegy, csak egyszerűbb a rendszerrel együtt közlekedni, ha az ember laikus, én ezért teszek így.
Lényeg, hogy az FSTAB-ban jól legyen felcsatolva, UUID és elérési út stimmeljen, az opció akár lehet default is.
Én csak azt tudom leírni, ahogy nekem működik, nem értek hozzá, Ti vagytok a guruk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Slownz #59104 üzenetére
Ha oda hozol létre ugyanolyan nevű mappát ahová amúgy is felcsatolta, akkor semmi nem fog változni, csak állandó lesz a csatolás és megszűnnek a gondjaid.
ubyegon2: de nem ezek a dolgok változtak. Az /mnt azért célszerűbb, mert oda nem áll neki becsatolni magától semmit a rendszer. De mondom mindegy, valószínűleg a /media alatt is jó lesz az állandó csatolás, gondolom nem fogja megpróbálni rácsatolni a már létező fstabos csatolásra a partíciót.
-
válasz
Slownz #59097 üzenetére
Szia!
Rossz hírem van, mert az FSTAB-ban kell operálnod.
Tudnod kell hozzá a partició számát (sdx?) és ez alapkján a blkid terminal parancsban kiolvasod az UUID-ot és azzal szerkeszted be a megfelelő sort az FSTAB-ba.
példa:
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Értelemszerűen nem ext4 lesz nálad. noatime sem kell
beraknád az FSTAB-ot ide?
cat /etc/fstab
kimenet(#59098) CPT.Pirk
Van már egy kész particiója Win alatt, de szerintem ha fájlkezelőben rákattint, akkor azt becsatolja a /media alá (már rég nem /mnt) így gyakorlatilag csak ezt az elérési utat kell megadni az UUID-dal az FSTAB-ban.
szerintem -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Slownz #59097 üzenetére
Fstab-os felcsatolást kell csinálnod. Ennek az a módja, hogy a /mnt alá csinálsz egy tetszőleges mappát, ahhoz a mappához adsz hozzáférést a saját felhasználódnak, majd pedig az fstabban létrehozol egy új bejegyzést, amit a torrentes partíciódat fixen felcsatolja a /mnt/mappád alá.
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Olyan megoldást keresek Ubuntu 16.04 Gnome alá, amivel egyszerre tudom használni az NTFS HDD-im tartalmát a Win10-el.
Használat alatt azt értem, hogy tudják rájuk új fájlokat menteni is.
A jelenlegi probléma az, hogy bár a Linux automatikusan felismeri a partíciókat, az egyéb programok (pl. Transmission, DeadBeef) rendszeresen meghülyülnek, hiába töltök le valamit Linuxon, újraindítást követően azt írja ki, hogy nem találja a fájlt, ha az NTFS partícióra mentek. Azt szeretném, ha letöltök egy torrentetet linuxon, Windows alatt is seedelje és vica-versa.
Ha jól értem, az fstab-os autommount megoldás nekem nem lesz jó, mert az a Linux-ra hoz létre egy mount könyvtárat. Ekkor hova mentem az új fájlokat? Hova mutasson a torrent fájl, hogy ne hülyüljön meg?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58909 üzenetére
De megvan. Engem más topikokban is zavar, hogy állandóan ismétlődő alap kérdések vannak (videódriver telepítése, tearing megszüntetése, fstab csatolás, Wi-Fi beüzemelés, stb.), a kezdők is jobban járnának, ha minden csak egyszer lenne leírva, könnyebb lenne a megoldást a topikban megtalálni, mert 5000 oldal redundáns információzajból utólag senki nem fogja kiválogatni a hasznos dolgokat.
Ezért is jobb mindet a Wikiben vagy egy cikkben leírni, és csak a linket megadni ismétlődő kérdésnél.
Az meg a legnagyobb hiba, hogy azért nem használsz Archot, mert nem tetszik a topikjában a közösség. Ne a közösség határozza meg számodra a rendszert. Eleve csak azért felesleges felrakni, csak hogy később segíteni tudj az Arch topikban. Használd azért az Archot, mert tényleg jó, tényleg többet nyújt, és jó szolgálatot tesz nálad. Nyugodtan lakd be, adj neki egy komolyabb esélyt. Nyilván nem vagy köteles mindenkinek segíteni, mi sem tudtunk a kollégának a mate-es cpufreq applet ügyében. Nekem pl. azért nehéz, mert nem használok ilyen governon állítgatást, meg Mate-et sem.
Az Arch scriptből telepítésével meg ez a baj. Ezzel elveszik az az értelme, hogy szakmailag fejlődsz, meg rájössz dolgokra. Felraktad először, nem ment. Felraktad másodszor, megy. Csak a tanulság veszett el, hogy mi volt a gond először, és mi oldotta meg a problémát másodszorra. Persze attól még használd egészséggel, hátha arra azért jó volt, hogy használgatod, meg rászoksz, bejön.
-
válasz
Slownz #58824 üzenetére
Szia!
Valamelyik szimpatikus felületű Mint vagy Manjaro (hogy beelőzzem a fanokat) próba jó lenne, ha ezeken még nem vagy túl.
újraindítást követően rendre nem találják a fájlokat, mappákat, amiket korábban hozzájuk rendeltem.
Ez a hozzárendelés érdekelne, hogy miként oldottad meg, mert a csatolás mindenütt ugyanolyan. Gyanítom nem FSTAB-ba raktad a meghajtók automount-ját.
A hanghoz ezt olvasd el, alsa-utils és alsamixer kéne ezek szerint.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #58737 üzenetére
Erről sehol nem beszélnek, ez az én jóslatom a jövőre nézve, abból kiindulva, hogy már most is sokat csökkent a jelentősége. Nem azt mondom, hogy tilos használni, mert aki haladó, annak a tartós csatolásokat az fstabban legkönnyebb, legátláthatóbb beállítania (én is tettem be pl. ramdrive-ot böngészőcache-nek), de egy kezdőnek semmi keresnivalója ott.
-
Flowtation
őstag
válasz
Frawly #58733 üzenetére
No én tényleg nem értek hozzá, de én mindig berakom az nfs megosztásokat (omv) az fstab-ba, mert nem jelenik meg auto a fájlkezelőben. Ráadásul pont manjaro alatt van gondom, mert a sima fstabos bejegyzések ott nem működnek. Olvastam sokat utána, pont manjo alatt már mehet a systemd-s felcsatolás (bármit jelent is ez), de nem tökéletes. Szóval, egy szó mint száz, nekem az fstab csatolás olyan mint win alatt a hálózati meghajtó hozzáadása, egyszer kell aztán jóvan. Tudom azt is, hogy el kell felejtenem a wint, csak az összehasonlítás végett írtam.
De akkor, hogyan oldanád meg az én helyemben ezeket? Ha kell, adok részleteket is. Tényleg nem kötekedésből kérdem.
-
válasz
Frawly #58736 üzenetére
A régebbi disztrók hiányosságaival kapcsolatban igazad van, anno nulla tudással kellet megoldanom a még NTFS HDD csatolását torrentezéshez, nem volt egyszerű, ezek ma már nem okoznak gondot. Az FSTAB-ot meg az SSD vásárlása miatt ismertem meg anno, akkoriban nem volt semmi opció erre a disztrók FSTAB-jában.
Ez a fat TRIM nemrég volt is téma, most nem ugrik be, de elsőre nekem a discard tűnik gyanúsnak, hogy nem működik. valószínűleg keverem most ezt, ezt teszi az inaktivitás
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58735 üzenetére
Az egy dolog, hogy te piszkálod, mert már átlátod, hogy mit csinálsz. De egy kezdő tipikusan csak belebarmol, az esetek többségében teljesen feleslegesen. fstab-ba akkor nyúljunk bele, ha már annyira elkerülhetetlen, különösen a kezdőkre áll ez.
A discard TRIM-nek én sem vagyok nagy híve (az fstrim szerintem 100× hatékonyabb, meg az minden TRIM-képes meghajtón biztosan működik), csak példának írtam. Néha szükség van a discard-ra, mert vannak olyan fájlrendszerek (pl. FAT), amelyek csak discard TRIM-mel tudnak trimmelődni. Ha az SSD vezérlője nincs feketelistán a kernelben, akkor jól tud jönni a discart TRIM is ilyen esetekben.
Nem is olyan távoli jövőben az fstab meg fog szerintem szűnni, ki fog kopni. Rendszerpartíciók rendszerint initramfs-ses kernelindítás során paraméterként átadva csatolódnak, a többit meg a systemd végzi. Az fstab csak egy legacy megoldás, aminek egyre kevesebb jelentősége lesz. Anno a Xorg conf is mindenható volt, aztán idővel teljesen lecsökkent a jelentősége.
-
válasz
Frawly #58733 üzenetére
Fura ez az FSTAB iszony nálad. Én mindig piszkálom az első pillanatoktól kezdve, de az általad említett modern disztróknál is ugyanúgy kell, mert a fájlkezelőben ugyan kattintásra csatolódik, de azt a leghipermodernebb disztró sem fogja tudni, mit akarsz auto módban csatolni.
Nekem példuel van egy külön partícióm torrentek néven meg más partició is van, amik nem működnének böngészőből kattintva automatikusan, ha nem lennének felcsatolva FSTAB-ban.
Szerintem pont jó, ha mindenki megismeri az FSTAB adta lehetőségeket, automount, különböző opciók.....Ritka esetben a discard opció sem tökéletes (blacklist view, gyakori nagy fájlokkal végzett műveletek), de Te ezt jobban tudod nálam, ebben az esetben nem árt, ha tudja az ember, hová nyúljon. Kezdőnek minden új, de néhány minimum szintű dolgot azért ismerni érdemes.
A torrentjeim egyszer újra kezdték tölteni az állományokat, mert nem figyeltem az FSTAB-ra és a Debian pont nem oda csatol, ahová az Ubuntu/Mint. (/mnt - /media)
szerintem
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #58732 üzenetére
Én beállítottam az /mnt-re, hogy a user írhasson bele. Így amit oda létrehoztam mappát és az abba csatolt partícióra is simán lehet írni, nem kell jelszó.
Frawly: fstab-bal viszont biztosan tudod, hogy mi hova csatolódik fel és pl. mehet a torrent a felcsatolt partícióról gond nélkül.
-
Frawly
veterán
válasz
agy73p #58730 üzenetére
Emberek, sokadszorra mondom, hogy az fstab-ban ne matassunk, főleg nem kezdőként, felejtsük már el a kib. fstabot egy életre. A modern disztrók felcsatolják azokat a partíciókat is, amelyek nem szerepelnek az fstabban. Mikor pl. egy fájlkezelő progival rámész, akkor jellemzően egy systemd-s progi felcsatolja automatikusan, ha még nem lenne felcsatolva (udev, udisk, udiskie, gvfs, stb. sokféle ilyen service van, ami ezt automatikusan tudja csatolni). Az fstab még a sysinit-es idők maradványa, nagyon ritkán kell hozzányúlni (pl. ha egy ott felcsatolt rendszerpartíciónak a mountolási paraméterén kell állítani, pl. hozzáadni SSD-nél a discard opciót a TRIM-hez, vagy amit itt beszéltetek a topikban, ilyen errors=continue és hasonló bejegyzésekhez, pl. swap csatolása, egyebek, de ezeket meg a telepítőnek a dolga normálisan elintézni).
A jogosultsági hiba jön elő, akkor sudo chown sajátuserneve /meghajtó/csatolási/pontja -R paranccsal saját tulajdonba kell venni (csak egyszer kell eljátszani), utána lehet írni, olvasni.
-
agy73p
senior tag
Hova érdemes mountolni egy ext4-es particiót, hogy full elérés (read + write) legyen minden esetben és lássam mindegyik fájlkezelőben? Torrentnek szeretném. Mit-hogyan állítsak be az fstabban?
Köszi előre is. -
lev258
veterán
válasz
leviske #58694 üzenetére
fstab szerkesztéséhez root jog kell. Vagy itt, vagy az Ubuntus összefoglalóban biztos írtunk róla. Jobb lenne, ha előbb néhány alapvető ismerettel és/vagy kérdéssel kezdenél, mert ezen az úton idővel a rendszer fogja bánni.
Úgy néz ki, lassan hetente le kell írnom. Ennek a rendszernek is meg kell tanulni a használatát, ahogy annak idején a Windows-ét is. Csak ezt sokan hajlamosak elfelejteni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #58694 üzenetére
A gedit nem is arra való, hogy terminálból futtasd. Terminálban ott van a nano mint szövegszerkesztő, ez alapból fent szokott lenni minden disztrón, valamint ha kicsit barátságosabb megoldás jobb lenne, akkor tedd fel az mc (midnight commander) progit, abban van rendes szerkesztő az F4 gombot megnyomva. Ezeket mind lehet sudo-val indítani. (nyilván először ne sudo-val nézd őket, biztos ami biztos)
Ha az ntfs-es partíciód nincs benne az fstab fájlban, akkor nem kerül csatolásra boot időben, ezért nem is tölt be róla semmit a rendszer. Sőt, igazából még szerencsés vagy, hogy a be nem töltött fájlok hiánya nem okozott egyéb gondokat.
A grub-ra meg nem tudok mit mondani, ilyennel eddig még nem találkoztam. Esetleg egy
sudo update-grub
parancs megjavíthatja, de ha nem, akkor azt tudom javasolni, hogy Ubuntuból csak LTS verziót használj. -
errors=continue/(remount-ro)/panic
: az állományrendszer viselkedése hiba esetén: tovább fusson / csak olvasható módba váltson (megvéd további hibáktól) / lelője a rendszertFenti opció változatok alapján valami hiba lehetett a fájlrendszerben is akár, a default opció nem szerencsés ennek a helyére, akkor már inkább a continue az errors
errors=remount-ro van amúgy alapból az FSTAB-ban, nem error=remount-ro
rw-n kívül még pár opció van a default-ban, ami nem túl jó oda : suid dev exec auto nouser async
szerintem
-
Cifu
félisten
Hoi!
Jött egy frissítés az (k)Ubuntuhoz (17.10 alá), hát mondom telepítsd. Azt mondja, hogy restart kell nekije. Hát mondom restartolj. És egy apró problémába ütközött innentől minden, ugyanis írásvédett lett a linux meghajtója. Az első befutó ugye maga a frissítés lett volna (innen jöttem rá, hogy nem az a hiba forrása), de utána eléggé stabilan szívatott minden megoldás terén az, hogy hát a fájlrendszer read-only.
Rövid úton kisilabizáltam, hogy talán hiba lehet a meghajtón, és ugye az
/etc/fstab
fájlban azerror=remount-ro
az, ami írásvédetté teszi. Futottam vele pár kört (nem egyszerű...), mert hát hiába recovery-ben a root shell, ha ott is írásvédett az egész, az fsck pedig "nem látja" a meghajtót, vagy közli, hogy unable to resolve UUID=....A vége az volt, hogy live USB futtat, onnan
sudo fsck.ext4 -A /dev/sda1
, pár dolgot talált, de ugyan az pepitában. Továbbra is valami hibát észlelhet induláskor. Begorombultam, live USB megint, és az SDA meghajtón átírtam az etc/fstab-ot úgy, hogy azerror=remount-ro
helyére simán beírtam, hogydefaults
.Elindult. Működik. Rendben van, hibát nem találok a meghajtón.
Ilyenkor mi van? Hagyhatom a linux fájlrendszert az fstab-ban az
error=remount-ro
nélkül élni és virulni hagyni?Lehet hardware hiba a forrása a lemezhibának? Alulfeszelt proci van, de amúgy az ég egyadta világon sehol semmiben nem hibázik, nem fagy, szóval furcsa lenne nekem, hogy csak a linux op.rendszer meghajtóját szemeteli tele folyton újraindításkor...
-
válasz
ubyegon2 #58628 üzenetére
Így-így. Nomeg kettő telepített linux distro esetén közös swappel már előfordulhat , hogy hozzá kell nyúlni az fstabhoz hogy az UUID ne változzon meg, vagy mert megváltozott valami miatt.
Nomeg azért ,mert te haragszol , én még nem biztos hogy igen DD: . Neked Mint, nekem Manjaro a kedvenc . Ez van. Avagy neked a ... , nekem a papné.(#58631) Dave™ :
Köszönöm! -
válasz
Frawly #58614 üzenetére
Van akinek passzió, van akinek kihívás az fstab, egyébként rejlenek még abban bőven szívások, ha systemd, ha nem. a másfél perces bootkésleltetés például, ha nem találja a swap-ot meg hasonlók.
grabber
Infinality fonts simítást kipróbáltad?
(#58625) BoB
Akkor minek van ez a topik?
OK.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58578 üzenetére
Azt én sem értem, hogy ChickSea mit fetreng állandóan ezzel az fstabbal. Mióta systemd van, az fstab jelentősége durván csökkent. Ha nincs is valami jól beállítva benne, az legfeljebb nem lesz felcsatolva, de nem okoz bootképtelenséget, meg nagy galibát, ahogy előtte. Másrészt az ilyen udisk, udev, gvfs, stb. systemd servicek egyébként is felcsatolják automatikusan azokat a meghajtókat, amiket találnak. Nem egy olyan nagyon wasistdas, hogy topikoldalakon át ezzel kelljen szenvedni. Egyszerűen nem tudom megérteni. Tényleg, már ezer éve minden normális systemd disztró kulturáltan megoldja ezt alapbeállításokon, az fstab-ba már régen nem kell semmit matatni az egyszeri felhasználónak, minden automatikusan csatolódik.
(#58612) grabber: holnap teszek be képet az enyémről. Annyit még hozzátennék, hogy a PH Fórum főoldala is tehet róla, elég aprók a témákat leíró betűk. Nálam mindenesetre lényegesen szebb.
-
Kíváncsivá tettél, mit jelent nálad az, hogy rend van és mit a rendetlenség
az FSTAB-ban, tudván, hogy azt azért szerkeszteni kell, ha vannak csatolandó eszközök. Ha már valaki meg tudja ítélni, hogy melyikben van rend, akkor főleg.
Tényleg érdekel a meglátásod, nem kekeckedni akarok.Kicsit szerintem túltoljátok ezt a nagy super ill. használhatatlan dolgot a Manjaro/Ubuntu alap viszonylatában.
Vagy csak én vagyok ennyire laikus, hogy ezt nem tudva használom majd 5 éve!?Egy másik nyekergéssel kapcsolatban az ugrott be, hogy a TLP telepítve jön a Manjaroban, az Ubu alapokban meg nem. Ebből fakadhat az energia kezeléssel/neteléréssel kapcsolatos gond. Orvosolható.
Nekem is megszakad Ubuntu alapokon a netem minden nap. A routerből kapott wifis eszközökön is elmegy a net ilyenkor. Qrvannyát az Ubuntunak ilyenkor? Tényleg? (Az iménti csúnyának látszó szót nemrég olvastam újra egy József Attila költeményben, a hisztit megelőzendő írtam ezt a magyarázó szöveget.)
-
Nem csak az fstab kimenetére gondoltam, bár annak is csak egy kis részét raktad be, amiből nem derül ki semmi, ami hibát okozhatna. ezek helyett az opciók helyett simán beraknám a default-ot a helyükre.
Az említett inxi kimenet rendkívül informatív és sokkal könnyebb megválaszolni egy kérdést, ha látjuk ezeket an infókat. Elég lenne a sima inxi -F kimenet is, de az a memóriáról nem ad sok infót, emiatt jobb az általam javasolt.
defaults - Az adott fájlrendszer alapértelmezett csatolási opciói kerülnek használatra. Ezek például az ext4 esetén: rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async
Mondok egy példát, berakod az fstab kimenetet, de ha valaki nem ismeri a meghajtóid összetételét, fajtáit, akkor azzal nem sokra megy, viszont az inxi kimenetből látja azt is. Ha mondjuk SSD-n van a rendszer, már mások a szükséges opciók.
Itt egy fstab, ebben csak olyan hibák vannak, amik nem befolyásolják a működést:
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ cat /etc/fstab
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=c844kkea-d733-49e1-cd69-a585fc2c9da0 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
#UUID=34571605-6136-4cbc-b485-2c360f351549 none swap sw 0 0
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/PAKS2 ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b27786b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/NASA ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6325-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/TEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=3121cd91-e143-11d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/NSA ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#/dev/disk/by-id/usb-SanDisk_Ultra_USB_3.0_4C530001100722117104-0:0 /mnt/usb-SanDisk_Ultra_USB_3.0_4C530001100722117104-0:0 auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0Most értelmeztem, hogy neked samba megosztáshoz kéne a fstab-ot belőni. Azt nem használom, de ott egész más csatolási opciókat kell beírni, mint a normál lokális csatolásnál.
Ezt kéne átfutnod hozzá: Samba Archwiki -
Cifu
félisten
válasz
ubyegon2 #58354 üzenetére
Az fstab jelen és ezt megelőző állapota (a WDGreen formázása miatt az UUID változott csak):
UUID=48bb8157-cbf8-4fb3-a431-91a8fc1a5e29 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=b938747b-3147-4013-8241-a1ad7f306ef6 /media/cifu/IronWolf ext4 suid,exec,dev 0 0
UUID=7fb2efe4-2686-4f6a-ac09-7dfeba2560cc /media/cifu/WDGreen ext4 suid,exec,dev 0 0 -
válasz
mirci18 #58348 üzenetére
Jó lenne valahogy a kérdésekre rákérdezést részünkről redukálni, így egy
sudo inxi -FGmxxx
és
cat /etc/fstab
cat /proc/swaps
- ez csak nálad lényegeskimenettel ajándékozz meg bennünket! jelszót fog kérni a terminal
(#58347) Cifu
Esetedben is hasonlókat tudnék említeni! Írod, hogy olvastál az fstab hibaokozásáról, de ha mi nem látjuk a mostani fstab-odat.........
-
Frawly
veterán
Ez elég furcsa. Még ha hibát is észlel a fájlrendszeren, akkor is le kéne futtassa az fsck-t, és nem kéne bootképtelenné válnia. Ez hányas Kubuntu. A systemd óta az /etc/fstab jelentősége csökkent, azelőtt egy rossz fstab bootképtelen rendszert eredményezett, a systemd-vel meg csak kiír egy sor hibát, hogy a mountolás nem sikerült, és lép tovább.
-
Cifu
félisten
Elnézést, de egy kis tapasztalat megosztás.
Adott a kubuntu kis háziszerverem, szépen megcsináltam mindent, SAMBA, torrent, ftp, a mountolást beállítottam fstab-ban UUID alapján... a másik gépről az FTP-t tesztelendő az egyik winyóra átmásolok egy adag filmet, visszalépek a kubuntura, elindítom az egyik .mkv fájlt double commanderből... erre elindítja a Kate-el...
A 14 gigás fájlt szerencsétlen próbálja egyben beolvasni, persze megáll az egész rendszer, feldobja az ablakot, hogy a Kate nem reagál, leállítsa-e, mondom persze, de a rendszer ekkor már nem reagál semmire, csak tekeri a winyót ezerrel. Mondom windóz módszer, várjunk egy kicsit, hátha magához tér. 10 perc múlva semmi. Továbbra se reagál semmire (reflexből a CTRL-ALT-DEL volt az első, dehát...). Na jó, gép kikapcsol. Gép bekapcsol.
És halál, elkezdi a bootot, majd jön a "emergency mode". Nem jövök rá mi lehet a gond, nézegetem testdisk-el (naná, hogy elsőre azt dobja, hogy a superblock nem stimmel, én meg kesernyésen próbálom helyrehozni a dolgot), nézegetem live USB-ről, elindítom a memtest-et, hátha az a gond, de nem igazán találok semmit. Illetve de, az journal szerint az egyik mountolt lemez tele van blockhibával (amire FTP-vel másoltam), és nem tudja mountolni. Hát mondom ettől még el kellene indulnia... Megpróbálom hát úgy is, hogy csak a boot lemez van rákötve. Ugyanaz.
Kb. 2 óra kínszenvedés után olvasgatom a neten mi okozhatja ez, és néhány esetben az fstab a ludas, azt csupaszítsd le, szól a javaslat. Hát oké, próba cseresznye, emergency mode-ban nano /etc/fstab és kitörlöm az adott lemezre vonatkozó mount utasítást. Reboot... és bejön. Gond nélkül.
Ízes káromkodás, és a felmerülő kérdés, ami miatt verem a fejem a falba: van más mód az automountra az fstab-on kívül, hogy legközelebb elkerüljem ezt a pokoljárást?
-
HDD az, értem. Ennél sem értem, miért nem volt jó a Linuxos fájlrendszer, mert van olyan, ami nem naplózó, ha ez zavart. Az SSD-t már kiveséztétek, láthatóan jobban processzorozik másoláskor a mount.ntfs.
Csak emiatt megint két linuxban kell majd editálnom az fstabot. Megoldom.
Egyszer kell megszerkesztened, utána csak bemásolod az érintett részt.
-
Manjaroban hogyan lehet megszabadulni ettől a sok feketeségtől? Megértem én, hogy kíméli a képernyőt, de a szememet nem.
(#58264) Frawly: Értem , köszönöm! Csak emiatt megint két linuxban kell majd editálnom az fstabot. Megoldom.
-
válasz
ubyegon2 #58233 üzenetére
Kössz. Most nem lettem magabiztosabb.
Azt kérdeztem, hogy az exfat partíciód csatolásához Te milyen sort írnál az fstab fájlodba nnnna!Emlékeztetőül én ezt ollóztam ki valahonnan, működik is, de van-e rajta csiszolni való????
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0 -
válasz
DrojDtroll #58227 üzenetére
(#58213) Lathronos Neki új most, erre reagált kéklufi meg én is! Félreértetted a dolgot.
(#58229) csixy Aki a géped elé ül az ugyanazt tudja csinálni, mint Te, ha más felhasználót csinálsz neki, akkor viszont a jogosultságokkal kell operálnod, ettől az FSTAB-tól semmi nem fog függeni.
(#58230) Lathronos
Ahogy azt kéklufi leírta, mivel ez rolling, csak az eleje lesz nehéz, akár a normál telepítésnél, utána már nudli az egész.
Kicsit persze most képezned kell magad és az Openboxos blogbejegyzéssel se maradj le nagyon!
(#58232) CPT.Pirk
Na jönnek már a gondok, itt is a manuelekkel van baj. Arch vonalon nincs unattanded módszer, mint Debiannál?
-
Ez jól van-e így az fstab fájlban, hogy bárki tudja írni, olvasni, futtatható fájlt használni róla?
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0köszi!
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #57983 üzenetére
ahá, így már érthető. De mondjuk ha indén kijön a 18 akkor az már alapértelmezetten a 6ost fogja tartalmazni? Vagy ez csakis és kizárólag a saját programokra értendő?
Más: ha fstab-ban csatolok fel egy wines megosztást és ahhoz kell user és pass, akkor azt be kell írnom a fstab-ba. Ez mennyire biztonságos vagy jó megoldás?
-
válasz
Lasersailing #57965 üzenetére
Szia!
Sajnos csak annyi tippem van, hogy ez esetben is a FSTAB-os csatolás a megoldás, innen kéne kiindulnod. Hálózat meg külső eszközök használata nekem elég kínai. Ha valaki használ ilyen routeres csatolást, talán segít a részletekben.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)
Egyébként a Cinnamon fájlkezelőjében látnod kéne a meghajtót, hiába van az ideiglenes tmp-ben, de ha ide elnavigálsz
/tmp/mnt/Elements
, akkor ez a mappa üres?Amúgy úgy nézem ez csak egy sima csatolás, akkor viszont egyszerűen megnézed a blkid paranccsal az UUID-ját és azzal csatolod az FSTAB-ba mondjuk a /media alá, viszont ha el akarod időnként távolítani, akkor kell valami opció, hogy ez ne okozzon boot-kor gondot, de most nem ugrik be, melyik az. De, a
nofail
az talán.nálam így nézne ki valahogy
UUID=927541bd-5232-468e-bxx2-672258cf3a51 /media/ubyegon/Elements ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0 -
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57718 üzenetére
Nem, az csak egy helyi konzol hogy ne kelljen SSH-zni. Az én FSTAB verziómmal sem lett jó? Mert amúgy nincs más ötletem.
-
Flowtation
őstag
Értem. Akkor keresgélek még, bár eddig nem jött össze. Ilyesmiket találtam, hogy
no_root_squash, fsid=root, no_subtree_chek,
stb, de ezek nem segítettek, illetve azt írja az /etc/exports file-ba kell beírni, na de melyikbe? Az omv-n vagy a manjaron? Gondolom az omv-n, de az nem jött össze, itt próbáltam:
Ez a kézikonyv.
(#57705) ubyegon2Az ilyen esetek pl frissítés, upgrade, nano fstab, mount, ezek. Tehát mintha a sima userem nem lenne root, pedig a root jelszava megegyezik, ezt nem értem.
-
válasz
Flowtation #57701 üzenetére
hogy az fstab nem rossz, mivel már van egy txt fájlom ezekkel a sorokkal,
Ez egy orbitális trükk amúgy, épp a másik topikban beszéltük meg minap, hogy a fontosabb config.txt-ket elmentve mennyire rohadt egyszerű az apt rendszerű disztrókkal az élet, ha újratelepítjük őket.
Az FSTAB még jobb, mert az univerzális. Ja igen, ez még nem jelenti, hogy úgy ahogy van, kapásból használható is lesz, kicsit át kell nézni benne pár sort.Az lehet baj, hogy telepítéskor a felhasználó és a root jelszavának ugyanazt adtam meg? Direkt csináltam így, egyszerűségi szempontból, tudom, hogy nem ajánlott. Ez esetben is kell jelszó bizonyos esetekben, ez miért van?
Ez most nem tiszta, mert mondjuk Debianban nyilvánvaló a helyzet ilyenkor, oda is van írva a telepítősegédbe ezen a ponton, hogy hagyd üresen, ha nem akarsz külön root jelszót. Más disztróknál viszont követeli, hogy írd be, én is ugyanazt írom be ilyenkor. Mezei desktop, nekem jó így, azon viszont még nem lepődtem meg, hogy jelszót így is fog kérni! Mik ezek a bizonyos esetek amúgy?
(csak érdekességkép mesélem el, egyszer elvittem otthonról az enyémen kívül egy másik kulcscsomót is, tök ugyanaz volt mind a kettő, mikor hazaértem, mégis kérte a zár, hogy írjam be a jelszót!)
Ugye a múltkori kettőspontot nem mentetted el a nem rossz FSAT-ban!?
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #57699 üzenetére
Ezzel csak az a baj kedves ubyegon barátom
, hogy az fstab nem rossz, mivel már van egy txt fájlom ezekkel a sorokkal, abból kifolyólag, hogy állandóan rajtam van a telepíthetnék és ezért ne kelljen mindig beírni. Tehát jók a sorok, mert másik disztróban működnek. Nfs-common csomag felrakása után.
Dave:
Szólok mindenképp majd.Mindenki:
A fura az, hogy valami permission dolog van pediglen az nfs sajátja, ha jól tudom, hogy ip alapján enged vagy nem, viszont itt meg a root-al kavirnyál. Az lehet baj, hogy telepítéskor a felhasználó és a root jelszavának ugyanazt adtam meg? Direkt csináltam így, egyszerűségi szempontból, tudom, hogy nem ajánlott. Ez esetben is kell jelszó bizonyos esetekben, ez miért van? -
válasz
Flowtation #57697 üzenetére
Esélynövelő lett volna, ha berakod a rossz fstab-ot! Ha sikeres lesz a megoldás, ne feledjétek beírni ide is!
-
Flowtation
őstag
válasz
herdsman12 #57687 üzenetére
Hello!
Manjaro KDE vs NFS mount problémám akadt. Fstab-ban benne vannak a megfelelő sorok,sudo mount -a
-val szépen fel is csatolja a mappákat. Viszont újraindítás után nem megy, illetve ezt kapom: "operation perimitted for root only"Próbáltam keresgélni archwiki-n, meg egyéb helyeken, de nem találtam megoldást. nfs-common csomag nincs.
van tippetek?
-
válasz
God Vazzeg #57669 üzenetére
Valójában kb ennyire volt bonyolult a dolog nekem is, mindig kimentem a működő disztró sources.list, fstab meg pár informatív fájlját.
-
Geripapa
aktív tag
Kezd felbosszantani ez a kde neon:most egyik napról a másikra nem hajlandó csatolni az fstab-ban definiált meghajtókat pedig eddig gond nélkül ment, sőt máshol is megy gond nélkül. És a fájlkezelőben is betudok lépni a megosztásba de ez meg ezt mondja:mount error(112): Host is down
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Ez van az fstabba://192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/bubi/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
hiányzott a "vers=1.0" kapcsoló csak ezt nem tudom mért volt jó már évek óta enélkül és most meg már mért nem???
-
Dehogynem, rá az elsődlegesre. Persze.
Kipróbálod?Hát lehet összesen négy primary , vagy három primary és egy extended (és az extendeben több logikai), de szerintem az extended akár lehet a legelső is , vagy netán az zavarná a MBR-t?
Jól mondod, én abból indultam ki, hogy nincs win, így elég egy elsődleges. Szerintem az MBR-t nem zavarná, ha hátul van az elsődleges. Ezt a helyzetet meg lehetne oldani mindenféle mentés nélkül is de az legózós lenne és utána igen pontosan kéne módosítani az fstab-ot és a grub-ot is.
Utóbbi rázósabb.
Nekem tegnap már nem sikerült grub-ot létrehoznom 3 disztó alól sem, már a végén nem akart megindulni a bios-tól a grub-ig a rendszer. Én is elgondolkodtam és tervet szőttem. 8 disztró purgenyába ment és új SSD, új kezdés. -
mikoljan
tag
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Flowtation #57398 üzenetére
Köszi!
Az az érdekes nem mindig csinálja.
Lehet esc-t nyomtam, a login sornál áll a konzolon, nincs pendrive vagy vinyó, egy win partíció van felcsatolva így az fstab-ban hogy ne kérjen mindig jelszót:UUID=BE54E5B454E57017 /media/z/BE54E5B454E57017 ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
BoB
Ezt kapom:
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
Users in the 'systemd-journal' group can see all messages. Pass -q to
turn off this notice.
No journal files were opened due to insufficient permissions.ubyegon2
Rendben megnézem ezeket is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Meta Quest 3 akkumulátoros fejpánt
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 1000GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest