Új hozzászólás Aktív témák
-
moam
csendes tag
Az egy lencsés megoldással nem érdemes foglalkozni. 3 lencsés tripletet javaslok. Azzokkal lesz legjobb a kép.
Ahogy már említették, csúszkás rendszert érdemes építeni. hiába van kiszámolva minden érték, pár milliméteres eltérés tönkreteszi a képet. de ha pár centit tudod tologatni a dolgokat, akkor be lehet lőni.
Olyan monitort érdemes választani, aminek a kontrasztaránya jó nagy, pl 400, 500 körül, mert egy gyengébbel a fekete is szürkének fog látszani.
A vetítőlencse felőli fresnelt kell vízszintesen, vagy függőlegesen elforgatni, attól függően hogy honnan vetíted a képet.
Azt sajnos nem tudom hogy hol a bibi,
de tényleg nem stimmel valami. a sarkok sem stimmelnek és elég fakó a kép. Az elméletét értem, de mivel még nem építettem, nincs gyakorlati tapasztalatom.
-
moam
csendes tag
és szerintem ha ilyen messziről akarsz vetíteni egy 7" os kijelzőről, akkor elég egy fresnel. nem fog olyan sokat számítani mint egy 15" osnál. de szerintem még ott sem vészes egy fresnel használata
-
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1798 üzenetére
vetítőlencse : kb 530mm fókusztávú kell neked
ebből az is következik, hogy bazi hosszú lesz a projektorod. 1 vagy 2 tükör használatát tudom javasolni. ezzel jelentős méretcsökkenést tudsz elérni
-
moam
csendes tag
és az lcd-t?
-
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1801 üzenetére
a fókusztávolsága kellene
hol szerezted be a fresnelt?
-
moam
csendes tag
válasz
add meg a fresneled paramétereit
-
moam
csendes tag
válasz
igen a fresnel is meghatározó, de azokból nem olyan nagy a választék. ezért írtam hogy inkább a triplet....
-
moam
csendes tag
válasz
kovi831 #1794 üzenetére
igen erre gondoltam. hogyha 17 colos monitort használsz 15 colos helyett, de egyébként minden más paraméter megegyezik (persze a fresnelnek le kell fednie a 17 colos monitort), akkor 3-4 méterről vetítve kb 40 centivel lesz szélesebb a kép. Erre értettem hogy nem olyan nagy különbség hogy 2,5 méteres a képed, vagy 2,9.
ha a vetítés távolsága fix, akkor a triplet fókusztávján múlik a vetített kép mérete. (kisebb fókusztáv => nagyobb képméret. persze nagyobb kép => sötétebb kép)
-
moam
csendes tag
vagy ha nagyobb fókusztávú tripletet választassz, akkor azzal csökkentheted a vetített kép méretét
-
moam
csendes tag
aki már régóta foglalkozik ezzel a házi projektorkészítéssel leírhatná hogy miért éri meg jobban? a depo-n láttam 60.000 ért projektort. ennyibe biztos kerül egy házilag elkészített is.
-
moam
csendes tag
-
moam
csendes tag
Optimális megoldás lenne, ha a fényforrást közel helyezzük a fresnelhez, ehhez megfelelő fókusztávú fresnekt kell választani, majd gondoskodni kell a hatékonyabb hűtésről és egy olyan fóliát lenne célszerű használni, ahol a középpont sötétebb, a szélek átlátszóak és persze megfelelő az átmenet. ezt az átmenetet ki lehet számolni (azért kell számolni, mert ez nem lineáris) Egy ilyen fóliát lehet nyomtatni egy megfelelően nagy felbontású nyomtatóval, de arról is gondoskodni kell, hogy ez ne fakuljon a későbbiekben.
Szóval házilag elég nehéz kivitelezni sajnos(egy nagyon speciális dupla-fresnel lencsét is lehetne használni, de ilyet nem tudom honnan lehetne beszerezni)
-
moam
csendes tag
Azért a dolog nem ilyen egyszerű, mert nem csak 1 lencse van a szerkezetben, de azért az elv szerintem világos.
-
moam
csendes tag
Elkészült az ábra:
Ezért sötétek a sarkok:Tehát ha messzebb tesszük a fényforrást a fresneltől, a sarkok nem lesznek sötétek, DE az egész kép sötétebb lesz.
Ezért kell baromi erős fényforrás
( persze ezt nem tudjuk utólag variálni, mert a fresnelnek ugye fix a fókusztávja
ezért előre kell gondolkodni. mindenkinek egy már működő konstrukció lemásolását ajánlom
)
-
moam
csendes tag
válasz
world2000 #1760 üzenetére
Az írásvetítős megoldást nem javaslom. De ha mindenképp így akarsz építeni, akkor sem javaslom ezt a projektort. Szerintem jobban jársz egy hagyományossal, ami alulról világít. Egy ilyennel talán kontrasztosabb képet kapss, de életlenebbet is.
.... Bár lehet hogy teljesen észrevehetetlenek ezek az apróságok pl egy film közben. Ha olyan mázlista vagy, hogy van rá lehetőséged, próbáld ki mindkettőt
(felbontástól is függ. HD minőséget ezzel kétlem hogy elérsz) -
moam
csendes tag
Van még egy nagyon kellemetlen jelenség, ami ide vezethető vissza. Ez az a jelenség, amikor a sarkok sötétebbek a vetített képen. Ez azért szívás, mert ugyan lehet ezt a jelenséget észrevehetetlen mértékig csökkenteni, de ezt ilyen egyszerű konstrukciók esetén csak úgy tudjuk elérni, hogy közben jelentős fényerőről kell lemondanunk. Ha igénylitek készítek ehhez is egy ábrát.
-
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1758 üzenetére
Nem egészen. A visszaverődő fény 180°-ot fordul, nem 360-at! A négyjegyű függvénytáblában a geometria résznél megtalálod.
-
moam
csendes tag
Akkor hogy világos legyen a dolog készítettem egy ábrát, amin szerintem megérthető hogy mi történik a fényforrás és fresnel között:
F : Fresnel
P : a fényforrásunk, ennek pontszerűnek kell lennie. a zöld terület mutatja, hogy minden irányban szétszórja a fényt. mi ebből csak a sárgával jelzett "fénycsóvát" tudjuk hasznosítani, mert a többi fény nem a fresnel irányába halad. most látjuk hogy mennyi fény elvész.... ezt el is kell nyeletni pl fekete matt festéssel.
Na ez az alap eset. De a T -vel jelölt tükör használatával kvázi megduplázzuk a számunkra hasznos fényt. ez egy gömbfelületű tükör, amit az egyszerűség kedvéért hívjunk félgömbnek. ennek a fókuszpontjában kell lennie a fényforrásnak. (ha a félgömböt gondolatban kiegészítjük teljes gömbre, akkor annak a középpontja ez a pont)
Ha ilyen módon helyezzük el a dolgokat, akkor az körténik, hogy a "hátrafelé" haladó fénynyaláb egy az egyben ugyanazon az úton visszatükröződik a fresnel irányába.
Így majdnem dupla fényerőt kapunk, de jól látható hogy még így is rengeteg fény kárba megy.Remélem érthető volt valamennyire.
-
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1755 üzenetére
Már bocs, de amit írtál az nem igaz.
-
moam
csendes tag
válasz
o0tomy0o #1745 üzenetére
1) egy db fémhalogén elég fényt fog adni. minek tennél be többet?
2) láttál már olyan lencsét aminek 2 fókuszpontja van? ... nem? na látod.... akkor hogy tudnál már egy lencsével 2 pontból párhuzamosítani???egyébként prizmával jól meg lehet oldani ha 2 fényforrást akarsz használni
-
moam
csendes tag
na erről beszéltem...
-
moam
csendes tag
Hagyjuk a goldolkodást azokra, akik értenek a témához. Akkor hátha nem lesz tele a topik zagyvaságokkal.
-
moam
csendes tag
az izzotech-től vagy a lumenlab-tól rendelt már valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged