- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
blt-blog
kezdő
válasz
Mauzes #34333 üzenetére
"A nav nem állít semmit (egyelőre)"
Nyilvan. Eloszor korbeneznek es utana fognak allitani valamit."De mi az, hogy nekem kell bizonyítanom"
A nav egy olyan fura szerzemeny, hogy barmit allithat (pontosabban: velelmezhet) es definicio szerint neked kell az ellenkezojet bebizonyitani, ha szerinted rosszul velelmeztek. Ez kabe minden fejlett orszag adohivatalaval hasonlo."át nekem van róla egy harmadik féllel kölcsönösen kialkudott szerződésem"
Azt ugye te is latod, hogy ha mi ketten leszerzodunk, hogy a szazmillios hazamat megveszed papiron, szerzodessel egy millioert (majd utana nokias dobozban adsz meg 99 milliot) akkor ez az egymillios szerzodes semmire nem bizonyitek, hacsak arra nem, hogy mindketten korruptak vagyunk?"Bizonyítsák be ők, hogy nem annyi"
Nem, ok velelmeznek es neked kell bizonyitani. Amugy amit irtal, megfelelhet: ha peldaul vannak screenshotjaid, hogy ket eve miket nezel es ez belepasszol a kepbe akkor szerintem ez elfogadhato. Elvegre most annyi tortent eddig, hogy az automata kidobta, hogy egy olyan iranyitoszamon, ahol valamekkora a papir szerinti erteke az ingatlanoknak, jott egy olyan, ami nem passzol a kepletbe. Ettol meg lehet a keplet rossz, ezert akarjak megnezni. -
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #34296 üzenetére
egyreszt tenyleg fontos, hogy a vetel ota amit valtoztattatok (erteknovelo), arrol legyen valami bizonyitek (foto regrol vagy szamla arrol amit megcsinaltattatok vagy beepitettetek)
ha ilyen nincs, akkor elvileg a jelen allapotra mondanak egy forgalmi erteket... nem feltetlenul mast, mint amit fizettel (vagy nem lenyegesen) -
sakal83
addikt
válasz
Mauzes #34292 üzenetére
Van. Kijonnek felmerik es vagy elfogadjak a vetelarat vagy nem.
Beszelj veluk hogy miert ennyi. Nekem egy uj huzodott el es a regi arba kotottek bele. Bemutattam nekik h mar 2017 ev elejen megvettem, csak nem keszult el idoben. Elfogadtak.
Meghatarozhatja, mert nem vetelar hanem forgalmi ertek utan szabjak ki az illeteket. En is kiakadtam elsore.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33942 üzenetére
Gyereknek siman vesznek arbitralni. En is meg fogom tenni, ha lesz ra lehetosegem! Nagykoru, en leszek az adostars, felteve ha mas szinten hiteles terveink nem tesznek keresztbe.
Amugy a hirre feldobtam a mostanit gyorsan eladasra... kivancsi leszek. De az ingyenes csomagban miert nem jeleniti meg a tel.szamot, nem tiltottam, nem is volt ilyen mezo? -
Dareiosss
senior tag
válasz
Mauzes #33942 üzenetére
3% 25 évre fix, 50 milla, 10%. Ez meg fogja durrantani a piacot. De inkább vidéken, Budapesten az 50 milla már nem sok. Viszont ez a konstrukció majdnem az Eu-n belüli legkedvezőbb hitel.
Goodboy: azért 5 millát nem a világ összekaparni. 25 évre fix 3%, 5% os infláció(kozmetikázott) mellett az eszméletlen brutál.
Remélem megdurrantja a vidéki árakat, jövőre eladó lesz egy vidéki ház.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Mauzes #33942 üzenetére
milyen pozitív ingatlpiaci hír nem okozott eddig még árnövekedést? tavaly is volt az 5%-os kamatplafon amit kb senki nem tudott igénybe venni.
amúgy ez nekem speciel kurva nagy segítség lenne, mert önerővel egész jól állok, de csak ha nem lőnek ki brutálisan az árak. kérdés milyen szerződést kell ehhez aláírni, MO-n kell élni/dolgozni amíg tart a hitel, stb stb.
#33941 mondjuk ha az év első felében vetted, akkor a 20%-os árnövekedésből is sikerült kimaradnod
-
bexinho23
őstag
válasz
Mauzes #33934 üzenetére
Eladó DH-n keresztül hirdette a lakást. Mivel az utcában volt, így nem kellett ingatlanos, hogy megnézzem. Viszont az ajánlattételnél már megjelent. Beszélgetésünk első percében mondtam, hogy vételi szándéknyilatkozatot nem kívánok tenni, csak adásvételivel együtt adok foglalót. A lakást nem vitte el senki a rákövetkező 2 hétben, így minden az elképzelésem szerint zajlott.
Sajnos a DH-t sehogy sem tudtam kikerülni, mert az eladó valamiért nagyon ragaszkodott hozzá.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33895 üzenetére
a teljes hitel szabfel kivaltasnal [es igy pl. dupla v tobb kozjegyzoi], szoval attol fugg, ugy is muxik-e a tamogatas
amugy rafolyositasnal azt tippelem lakascel is kene hozza, anno nekunk a napelemes beruhazasra majdnem ez lett, de a kh-nak nem volt eleg h 10 evvel azelotti tartozason belul maradunk egy 2+x annyit ero hazon, ertekbecslest akart [es igy szabfel hitelbe olcsobban jott ki]
-
-
-
bexinho23
őstag
válasz
Mauzes #33631 üzenetére
A héten fogom én is megcsinálni. A felhasználó azonosítóhoz elég 0-t írni, vagy ha van az előző tulajtól számla, akkor a számla jobb felső részén van egy "mérőóra-azonosító" szám. Elvileg azt kell feltüntetni (chat ügyfélszolgálat szerint).
Nálam a vízműnél és a városi távhő szolgáltatónál nem kér semmi extra dokumentumot, csak az e-bejelentős átadás-átvételi dokumentumot kell feltölteni, viszont az MVM next (áram) szolgáltatónál van egy útmutató, miszerint 30 napnál nem régebbi tulajdonlap szükséges, vagy bejegyzett földhivatali határozat.
Esetemben a tulajdoni lap még nem játszik, mert 23. naptári napja van beadva a kérelem, amire még nem érkezett meg a határozat. Hogy ilyenkor mi van? Fogalmam sincs. Gondolom, ha a tulajdonos is lejelenti a változást a birtokbaadásival, illetve én is, akkor talán jóváhagyják. -
Mercutio_
félisten
válasz
Mauzes #33623 üzenetére
Nyilván most eladói fejjel gondolkodtam.
Azokat ha megcsinálja valaki, amit felsoroltam (és egyébként jó állapotban van a ház, víz-villanyhálózat, fűtési rendszer), akkor egy csomó alku-indokot kilő (ezt még le kell cserélni, ezt ki kell festeni, a laminált kuka, stb.)
A "nekem nem tetszik"-re pedig lehet azt válaszolni, hogy "akkor ön nem ezt a lakást keresi, de emiatt az ár nem változik", és így egy rendezettebb, tényszerűen "azonnal beköltözhető" lakás lesz hirdetve.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33604 üzenetére
Hat pedig amit A Zee berakott tablazatot, abban pont csak a KH ad hivatalosat, ezek lennenek a matematikai (1 evi kamat 1/12-e az 1 honapban fizetendo) torlesztok:
5,79% 281 747,60 Ft
6,49% 297 993,81 Ft
6,99% 309 879,52 Ft
7,19% 314 697,85 FtRaiff az valoban nekunk is a matematikait adta es azt is fizetjuk, bar me'g nem volt evfordulo, es hat volt legalabbis olyan korabban, hogy a bank evvaltaskor (nem csak kamatfordulon) ujraszamolta es a kicsit tobb kamat miatt kicsit kevesebbet fogyott a toke, a kov. evben ugyanazon kamatlab ellenere nott a torleszto partiz-parszaz forinttal.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33602 üzenetére
Az szerintem a 365/360 jatekbol johet... minden bank az eves kamat 1/360-ad reszet (igen, nem eliras) szamitja fel 1 naptari napra, csak van ahol korrigaljak a "honapot" 30 napra: adott ho x-ediketol kovetkezo ho x-eig 30 nappal szamolnak, es ami elteres van a vegen azt meg az 1/360-addal. Az OTP-nal ez tok jol megfigyelheto volt amikor me'g adtak toketorlesztes-halasztasos hitelt es 1M Ft 6% eves kamatra (0.5% havi) nem 50e-re jott ki, hanem 50730-ra (365.25 nap atlagosan, de mindig ezt a fix osszeget kertek).
Vagy ha az unicredit-nel egy valos havi torlesztot neztel, akkor nezd meg hogy hogyan jottek ki a munkanapok, lehet hogy amiatt lett magasabb. -
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33591 üzenetére
nalunk azt is siman beleirta az ugyved, hogy az energetikai tanusitvany egyezseg alapjan nem keszul el mert az epulet bontasra fog kerulni... ez is egyfajta kozos megegyezes volt, ami mondjuk itt eppen ala volt tamasztva, de sztem anelkul is ingatlan adasvetelileg siman rendben van
-
-
-
A Zéé
addikt
válasz
Mauzes #33588 üzenetére
Egyáltalán benne van ez a dolog a jelenlegi adásvételi gyakorlatban?
Főbérlőm ingatlanos, ő mondta nemrég, hogy idén már elkezdték csináltatni az olyan ingatlanoknál, ami nem a teljesen felújítandó kategória, mert az ügyvédek elkezdték keresni.
Egy olyan helyen, ahol egyértelműen kuka minden, ami elektromos, viszont nem tudom mennyi értelme van. Oda úgysem írhat mást egy felülvizsgáló, mint hogy az elektromos rendszert így nem szabad használni. Tulajdonképp, ha nincs ÉV relé a hálózaton, akkor igazából felesleges is bármit felülvizsgálni... -
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #33588 üzenetére
Szerintem - ez teljesen a magánvéleményem - én ezt vevőként akarom hogy legyen, valamint érdekem is hogy létezzen! Hiszen ez egy jó kiindulási pont - ergo pl tudom, hogy a kertben az a lámpa az nem életbiztosítás uh nem kell piszkálni, de vagy leszarom és vagy ha gyerekem van kiköttetem/megcsináltatom pl.
Azon túl hogy egy ilyennek a léte is érdeke a vevőnek (mégiscsak tudja mit vesz meg), azon túl ez egy jó alkualap is lehet vevő részére!
Szóval szerintem még mielőtt az adásvétel létrejön, ezt vevő megrendeli, kifizeti, majd ennek tartalma alapján vagy alkudozik tovább vagy örül. Ha meg olyan van benne ami miatt elállna a vásárlástól, akkor eladó méltányosságból átvállalja a vizsgálat díját.
Más kérdés, hogy szerintem itt bizony lehetne olyan állapot is, amit kötelező lenne rendbehozatni mielött adásvétel történik, de ezzel lehet egyedül vagyok... -
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33408 üzenetére
kozben rajottem, h sztorno, mert hitel van rajta
de, reg kivan, szoltunk a 12 honaprol, csak keves lesz
tegnap idegbol irtam, mert a tervezonk jol beszivatott, most mar kb. eselytelen hogy eladjuk idore...
Nem a mi <50M-s vasarlasunk fogja kiverni a biztositekot, az egy nullaval odebb kezdodik sztemhm, a vasarolt ingatlan 1 even beluli eladasa is szamit vajon? felmerult az is... [es azon nincs hitel]
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33340 üzenetére
Regi hsz, de ezzel meg lehet uszni a 12 honap eladast az illetekmentesseghez?
50-50% tulajdon a meglevon, tobb mint fel eve vasarolt masik ingatlan [bontando hazas telek, ezert nincs 4 ev]. Ferj elad annyit a felesegnek, amennyiert o vette a reszet az ujban, majd kulon szerzodesben par het mulva vissza. Egy 0.25-os ingatlanossal a 4% + bunti helyett fel % ossz dij [+2 tullap]. -
Drizzt
nagyúr
válasz
Mauzes #33382 üzenetére
Sajnos csak tavalytól vannak budapesti kínálatról elérhető adataim. Ez alapján nem tudom megmondani, hogy mennyire szokásos a tavaszi kínálat növekedés, de tavaly és idén ellentétesen néz ki az év eleje eddig.
Tavaly januárban picit több, mint 23.000 eladó lakás volt Budapesten. Március 24-ig, ami kb. ugyanaz az idpszak, mint idén eddig 21.300-ra ment le. Tehát 2024 első negyedév: -1.700. Idén januárban 14.700-ról indultunk. Mára 15.900-ig jutottunk. 2025 első negyedév: +1.200. Tehát a tavalyi évhez képest nagyon másképp néz ki az évkezdet. Persze ettől függetlenül messze nem fényes a helyzet, mert az a kínálati szám még mindig messze elmarad a tavaly év elejitől, de a trend növekvő legalább. Ha éves alapon nézzük, akkor ma a tavaly március végi kínálati szám 74%-a van jelen a piacon.
Két kis extra adalék:
- Idén január 20 körül volt a mélypont, onnan nő, vagy stagnál a kínálat. Március elejétől tűnik egyértelműen növekedőnek a trend.
- Az új hirdetések száma is nagyobb idén, mint tavaly ebben az időszakban. De ezt sajnos nehéz megmondani, hogy hogyan oszlik meg lokációk, meg ingatlantípusok között. A növekmény 4-5 százalék közötti. -
Segal
veterán
válasz
Mauzes #33382 üzenetére
Idén eddig szerintem semmi sem a szokásos, de most nem is ezen volt a hangsúly hanem hogy ezelőtt pár héttel még folyamatos csökkenés volt, az utóbbi időszakban meg növekedésnek indult. Messze menő következtetést én sem vonok le ekkora mozgásból, inkább csak mint érdekesség megemlítettem hogy nem 1-2 napig tartott egy kis kiugrás a darabszámban, hanem a mai napig tart és tippre azt mondanám hogy fog is nőni a szám.
Az okot meg leginkább arra tenném, hogy egészen biztosan volt/van egy réteg aki kivárt az eladással hogy majd csak x idő múlva jön a piacra amikor már drágábban tudja eladni...
Na ezekből várok a jövőben további érkezőket. -
dnelb
veterán
válasz
Mauzes #33218 üzenetére
az nem az eladó érdekkörében felmerülő dolog
Ez érdekes kérdés, mivel az eladó hozta létre ezt az állapotot illegálisan, ami miatt az értékbecslő és a bank úgy dönt hogy elutasítja az igénylést. Ha tájékoztatja akkor az úgy ok, de ezzel a kockázattal egy normális ember szerintem nem megy bele a hitelfolyamatba. -
-
kerxy
őstag
válasz
Mauzes #33207 üzenetére
Alapvetően úgy szerepel az adásvételi tervben, hogyha a hitelt nem kapják meg, akkor marad nálunk a foglaló, tehát ezzel nincs gond.
Viszont van benne egy másik kitétel, miszerint "Eladók szavatolják, hogy ismereteik szerint az Ingatlan vonatkozásában – sem általuk, sem más által – nem valósult meg semmilyen jogszabálysértő, szabálytalan építés vagy átalakítás."
Ez ugye nem feltétlen valid a mi részünkről, viszont azért nem akarom megcsillagozni, hogy kivétel a kerti ház, mert akkor félek, hogy felhívom a bank figyelmét is erre.
Úgyhogy gyanítom, hogyha a hitelkérelem ezen csúszna el, akkor erre a pontra hivatkozhatnak és akkor duplán bukom a foglalót.
Mivel meg szeretnék venni az ingatlant, így összegzésképp most azt látom jó iránynak, hogyha beleköt az értékbecslő, akkor gyorsan lebontjuk, majd kijön újra, és akkor jóváhagyják. Ha szerencsés esetben nem lesz gondja, akkor marad ígyKöszi mindenkinek a visszajelzéseket!
-
kerxy
őstag
válasz
Mauzes #33202 üzenetére
Köszi az újabb válaszokat.
Szerencsére nem CIB és OTP a kiválasztott vevői oldalról, hanem másik hitelintézet.
Nekem is megfordult a fejemben (főleg Mauzes kommentjét olvasva), hogyha belekötnek, akkor fogom és lebontom...mondjuk a beton alapot akkor sem szívesen
. Lehet, hogy akkor már nem csak egy fotó erejéig, hanem viszem magammal a kerti házat a következő ingatlanhoz. Az adásvételi nem tartalmazza, hogy ez a vételár része.
Összefoglalva az reális forgatókönyv, hogyha az értékbecslés során ez probléma lesz, akkor nem véglegesen utasítja el az adott bank a CSOK plusz igénylést, hanem van lehetőség gyors lebontásra majd ismételt értékbecslői megtekintésre?
Előzetes értékbecslés amúgy szerintem is hasznos lenne a vevőnek (nem csak emiatt), kérdés, hogy ez mindenképp adásvételi előtt legyen-e, mert azt már holnap írnánk és addig nyilván nem fér bele.
-
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Mauzes #33145 üzenetére
Na az lehet a vitás pont, hogy ki szerint mikor lesz vagy nem lesz pusztító hatása (meg mire), de te nem csak erről beszéltél, hanem nekem címeztél olyan állítást amit nem állítottam, történetesen hogy nem nőhetnek még 8 évíg az ingatlanárak.
Btw, a pusztító hatást nem csak abban mérik hogy lejjebb mennek az ingatlanárak, és én sem azt írtam hogy csak arra lesz pusztító hatással.
Szerintem elég világosan megfogalmaztam hogy általánnosságban hogyan torzítják a különböző piacokat az állam ilyen jellegű támogatásai.
Csak megfontolásra ajánlom pl a jelenleg folyósított nem jelzálogfedezetű hitelek kétharmada is most már valamilyen kamattámogatott hitel. Pl ott van a munkáshitel amit el lehet költeni autóvásárlásra, vagy arra hogy megindulj az albival. Ez azt jelenti hogy piaci alapon a magyar lakosság kétharmada már nem tudja/bírja vagy akarja fedezni a valamilyen kiadását. De enélkül meg ugye fájdalmasan nyilvánvaló lenne hogy nincsen jólét. Ezért fenn kell tartani a látszatot, muszáj újabb és újabb ilyen támogatossak előállni.
És ha majd ez is úgy áll hogy lesz egy réteg aki bebukná valahogy, akkor majd ezeket is ki kell menteni, vagy engedni a szabályokból. És ez is egyre inkább átalakul valamilyen helikopter pénzzé.
Ugyanez a logika érvényesül máshol is. Legyen a szó ingatlanpiacról, vagy tiborcz beruházásairól.
Ezekről beszéltem. És ezek egyszer be fognak bukni. Mert nem lehet a végtelenségig majd fenntartani ezt a látszatot. -
tototos
addikt
válasz
Mauzes #33124 üzenetére
Akkor lenne esés ha valamiért gyorsan kellene szabadulni az ingatlanoktól(kb a deviza hitelnél volt ilyen amikor gyorsan kellett a pénz).
Persze megértem, hogy aki venni akar az most bosszankodik hogy mire fel ennyi az ár de ez van. Megszoksz meg megszöksz. Vevő pedig szerintem mindig lesz annyi ami eltartja a piacot. -
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #33103 üzenetére
Vannak helyzetek, amikor megéri. Pl mucsaröcsögén örököltél egy ingatlant, tőled több órára, s megéri neked az ha más mutogatja, nem akarsz ingázni. Vagy külföldön élsz s végképp nem tudod megoldani. De ez igaz lehet akár pesten belül is, órákat utazni ott is lehet
szóval igazából a szabadidődet fizeted meg - kétségtelenül drágán... vagy olyan embernek, aki kb iszonyodik az emberektől, semmi kedve idegenekkel beszélni...
mondjuk az is igaz hogy amikor nekünk aktuális volt a nézelődés, azon esetekben ahol ingatlanos mutatta körbe a házat, az kb már csak emiatt is kiesett - számunkra ez a pr marketing maszlag duma amiket lenyomnak iszonyat visszataszító volt... egy értelmes beszélgetés egy olyan emberrel aki valóban ott él, na az hasznos volt! ahogy pl mi se fogadtunk soha ingatlanost, s nem is fogunk -
Qtya123
őstag
válasz
Mauzes #33098 üzenetére
Eladói oldalról is bele lehet szaladni finomságokba, ha a hiénákkal üzletel az ember....
Korábbi irományom főnökömről, avagy hogyan adj el úgy lakást, hogy kiperkálsz 1 millát az ingatlanosnak és el sincs adva a lakásod....
[link]
Mondjuk ő hardcore nemnormális.... Évek óta be van nála akadva, hogy ő csak ingatlanossal ad el ingatlant, mert több pénzt akar belőle kiszedni, mintha maga adná el....
Hiába mondtam neki, hogy figyelj már.... Tök pörgős helyen, tök keresett lakást adsz el, szerinted mennyire életszerű az, hogy a piaci eladhatóság kb tetején, vagy pici alkut is benne hagyva van egy ár, amire jön a csodaingatlanos Irénke és rádob még mondjuk +2 millát a hirdetett árra, mondván a jutalékomat kifizeti a vevő, de akkor még ugyanott vagy, mintha Te hirdetted volna 2 millával olcsóbban, így hogy tényleg több lóvé üsse a markod, akkor még rá kell tenni és máris elérkeztünk a +5 millákkal túlárazott, fél éve fent lévő, 16 ugyanolyan hirdetéssel, csak másik DH-s ingatlanos neve alatt futó sikersztorikhoz....
Átlag DH-s OC-s és társaik egy utolsó, senkiházi, ostoba életből felmentett szakmaiatlan hazudozó kretén. Még a porszívóügynökök és az MLM pénzügyi majmok is jobbak náluk, de még az aluljáróban zoknit áruló C type is!
Kb van 10%, aki ér is valamit, ért is hozzá. Az ingatlanos cégek szabályait meg hagyjuk is. Többségük a törvényes kirablásra tett kísérlet és a rabszolgává tétel a köbön. -
DS39
nagyúr
-
Morgenstern
tag
válasz
Mauzes #33095 üzenetére
Szia,
Én pont így vettem lakást januárban. Megtekintés után visszamentünk az irodába és megírtuk ezt a vételi szándék nyilatkozatot, fizettem is aznap. Valamennyire téged is véd, mert ha az eladó elfogadja az ajánlatod, és utána valaki rádígér, akkor duplán jár vissza neked. Szóval eleve egy nagyobb léptékű felülígérés esetén éri csak meg neki. Amúgy meg a vételár része.
Nekem pozitív tapasztalatom volt velük, mire mentem megnézni a lakást a hitelközvetítőjük előtte pár órával már csinált is velem egy gyors hitelképesség vizsgálatot, szóval gyakorlatilag olyan vevőt vitt az ingatlanos, aki simán fizetőképes. -
sakal83
addikt
válasz
Mauzes #33042 üzenetére
Ha hitelezni akarod, minden esetben kerj az adasveteli elott elozetes ertekbecslest a kinezett bankbol. Ha adsz veteli ajanlatot, azt is ugy, hogy kikotod benne, hogy az ingatlan hitelezhetosege feltetel, egyébként minden visszajar es elkoszontok egymastol koveteles nelkul. Ez igen fontos, mert a szo elszall az iras marad!
Ha a mellekepulet a terven tul van, akkor kaphat fennmaradasit, ha egyebkent az aktualis beepitesi szabalyoknak megfelel. Pl. Nincs a helyszinrajzon egy kamra, es 25%a van beepitve a teleknek, amit 30%ig lehet beepiteni, akkor maradhat foszabaly szerint, de ha 31%os, akkor viszlat.
-
Mauzes
addikt
válasz
Mauzes #32974 üzenetére
A gyerek-nem gyerek komment cunamiban kicsit elveszett a kommentem. Újra bedobom, hátha van valakinek tapasztalata az említettekkel kapcsolatban: térképmásolattól való eltérés / hitelezhetőség (ha csak melléképület tér el) / túl nagy beépítettség / fennmaradási engedélyezés / stb.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Mauzes #32948 üzenetére
ne abból induljunk már ki hogy "van 100 millióm" hanem az átlagember szintjéről akinek mondjuk van egy átlagos munkája és egy átlagos albérletben akar élni, tegyük fel egyedül. ha nem akarsz lakótársakat (felnőttként ki akarna) akkor legalább 200k elmegy a bérlésre, jobb környéken 250, ez meg már lassan közelíti egy 40M körüli hitel törlesztőjét. nem hinném hogy az az 50k havonta betéve SP500-ba közelebb hoz egy saját lakáshoz.
én úgy kerültem egyáltalán lőtávolba (bár pont most húz el a cél a szemem láttára) hogy tudatosan lejjebb adtam az igényekből, csak szoba volt nem lakás, nincs kocsi, nincs utazás. így hogy ennek ellenére elúszni látszik a lakhatás kérdése, felmerül hogy megérte-e az áldozat egyáltalán, vagy "élnem" kellett volna abból a pénzből.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #32911 üzenetére
En forditva indultam ki, tobb mint 50% no, ebbol minden 9-10. lenne csak 2 gyerekes jovedelemmel rendelkezo anya? De az is fura ha a 2-3 gyerekes csaladok az epphogy lefedi a harmadat a tarsadalomnak (ebben akkor egyes fiatal felnottek ketszer benne vannak raadasul, egyreszt mint 2-3 gyerekes anyak, masreszt mint a szulojenek a gyereke).
Lesz me'g itt valami csavar a sztoriban, ha ezek kormanyzati szamok, es nem csak az, hogy a valasztasok utanra van idozitve a vege. -
sakal83
addikt
válasz
Mauzes #32897 üzenetére
Az. Racionalitas az irracionalitasban.
Miert, te hogy reagalnal?
Komolyan kerdezem, ne felvallrol valaszolj.. Ingatlanbol ingatlant akarsz venni es van egy kereted, amit rafizetnel. Es kb 6 honap a hirdetes feladasa es a vetelar kifizetese, es venned is kell. Igy kb 9-12 honap az atfutasi ido.
Mit csinalsz?
-
Mercutio_
félisten
-
headhunter
addikt
-
-
Qtya123
őstag
válasz
Mauzes #32774 üzenetére
Néz, múltkor pont Te írtad, hogy mennyire nem reális az, hogy sokmilliós ingatlan esetében sokallják az emberek az ingatlan.com képekért fizetendő árait, ami 60 napra 35.000, 6 hónapra 135.000 Ft, mert az ingatlan árához képest elenyésző.
Akkor jelen esetben is lehetne ugyanezt mondani. 105-135e Ft nem sok, ha azzal milliókat tudsz megtakarítani, hogy nem veszel meg valami aknát, 100+ milláért. Persze, hogy az ellenőr mennyire alapos az más kérdés.
-
tototos
addikt
-
jagofett
tag
válasz
Mauzes #32728 üzenetére
én is írtam neki mostanában, hét elején válaszolt, hogy előző héten orvosnál töltötte, így nem dolgozott, és hamarosan válaszol. gondolom felgyűltek neki a dolgok, lehet érdemes írni neki mégegyszer. Mellesleg év elején volt komoly műtétje is, youtube csatornáján van több infó róla, csoda hogy ilyen gyorsan visszatért.
-
tototos
addikt
válasz
Mauzes #32722 üzenetére
Már a bejelentésük is felviszi az árat szerintem. Itt most egy olyan szituáció van, hogy nem akarják az emberek eladni az ingatlanukat olcsóbban hanem inkább maradnak. A devizahitelnél szakadt hirtelen sok ingatlan a piacra mert az volt az érdek hogy gyorsan vissza tudják fizetni a hitelt. Most nincs ilyen egyelőre.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Mauzes #32719 üzenetére
igen, ha a "mindenféle támogatások" alatt most az 5%-os kamatplafont nézzük (kb senkire nem érvényes BP-n), ÖNYP felhasználás (pont aki egy kis lakást akar kiköhögni végre, az nem ül nyugdíjmilliókon), a PMÁP kamatkifizetéseket meg nem is hívnám támogatásnak, pedig valszeg az aktuális dolgok közül annak van a legnagyobb impactje.
redditen pont tegnap eszmefuttattunk hogy ahhoz hogy ma egy 1,5-2 szobás átlagosan lepukkant Budapesti lakás átlagosan szar környéken 50M Ft. ehhez realisztikusan kell mondjuk 20M készpénz és nettó 700as fizetés.
-
Revolit
senior tag
válasz
Mauzes #32662 üzenetére
Hát, nehéz ügy, hasonló gondolatmeneteken vagyok túl. De amúgy oké, hogy hoz 1 misit, csak 20 év alatt elinflálódik az alaptőke, de azért az ingatlannak legalább az inflát illik lekövetnie. Persze, ilyen 200 milliókat lekötni... Bár tőkeáttéttel vesz ingatlan az ember (hitel), az még megkavarja picit a számításokat.
First world problems -
angelside77
tag
válasz
Mauzes #32639 üzenetére
[link] Ehhez hasonló volt (nem Ő csinálta), méretek felvétele maradt el.
Soknak sok volt, de nem akartam kapkodósan sem eljárni. Legközelebb nem Őt bíznám meg, szerintem sem volt annyira alapos. Bár a tulaj (idős hölgy) beleveszett, azt hittem "ölre" mennek, volt egy kis szóváltás, mikor sorolta a hibákat. Az északi szoba belülről történő szigetelésére tett megjegyzést (jogosan), de azt a volt férj csinálta, "aki mindenhez ért" és ez így biztos jó.
Egyébként kiszúrt olyan hiányosságokat, amiket én nem, egyes hibákat takargattak, kozmetikáztak. Most már tudom mit kell jobban nézni, ott voltam vele és "tanultam".Végül a vétel úgy néz ki nem jön össze. Megbízhatatlannak tűnik az eladó, a bekerülési árhoz képset sokat kell rajt felújítani, szinte teljesen.
-
Revolit
senior tag
válasz
Mauzes #32639 üzenetére
Én is ezt néztem, hogy vazze... Igen, meg kell vennie egyszer a 300 ezres hőkamerát (ja azt nem vitt), akkor a nem tudom mennyibe kerülő nedvesség mérőt, ami szerintem fele annyi sincs... Hát ennél többe kerül egy fejlesztői laptop, pedig hogy kivan akadva a jónép a túlfizetett IT-sokra.
szerk.: Most nézem már a márkás hőkamera se kerül 300-ba sem
szerk2: 12k a Bosch nedvesség mérő
-
angelside77
tag
válasz
Mauzes #32625 üzenetére
Múlt hónapban bíztam megy egy szakit (statikus, építész), 115k volt, plusz kiszállás. Mérni, csak nedvességet mért, de alaposan körülnézett. Speciel én a hőkamerát hiányoltam az eszköztárból, bár szigeletlen épület volt. Az összefoglaló jelentésben leírta, hogy statikailag rendben van. Meg felsorolta milyen hibák vannak (vizesedés, vízszigetelés, közműcsatlakozás, tetőszerkezet, cserepek stb.), azokat hogy lehet megszüntetni, kezelni. 1968hban épített kádárkocka, vidék.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #32625 üzenetére
Nezz meg par haznezos videot Komkel-tol (random egy: [link] ) es akkor lesz fogalmad rola, hogy mennyire "mindenhez ert" egy ilyen ember (nyilvan nem mindenki pont ennyit). Van mellette arrol is video hogy milyen muszerekkel dolgozik, jo kis peldakkal hoyg anelkul nem derulne ki a turpissag. [Sot, tavszemlet is csinal, mar kepek + par info eseten van hogy ki tudja zarni, ha oda se erdemes menni.]
De Drizzt gyujtemenye teljesebb. [Teruletileg is valtozik, Komkel/Szakiellenor tudhato hogy honnan indul, azert a tavolsag miatt mas utazasi idoket kell megfizetni, helybeli jobb. Amugy muszaki ellenort keresel a kornyeken es felhivod, hogy mennyiert es milyen temakra vonatkozo szakvelemenyt tud adni.] -
Drizzt
nagyúr
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #32615 üzenetére
Majd akkor fizetem ki, ha mar fosodorban vagyok. Igen, most me'g csak hirdetgetem, mert jelenleg 2025 vegeig nem tudunk teljesen kikoltozni belole, es itt riogattatok pont azzal, hogy fel ev az eladas. Igenyesseg esztetikara nincs, ugyhogy teged vszinu nem is erdekelne, csak technologiai szintre van, az viszont joval erosebb a versenytarsaknal. Mondjuk en magamnak is igy kerestem amikor olyan fazisban voltam. Masok vagyunk.
(Amugy egy drive linket kuldok akar mobilrol ha valaki latni szeretne, egy fel perces uzenet a feluleten.)updog: lasd fent, nem ekszerdoboz, de ezt ereztetem is a leirasban, nem zsakbamacska. Chocito
ronda de csak a rondasagot kell eltuntetni ami joval kalkulalhatobb, mint a motorhazteto alatti bajok, amibol itt nem lesz, de persze azt nem tudom fotozni...
-
Qtya123
őstag
válasz
Mauzes #32618 üzenetére
Ó hát ez egy olyan dolog, hogy kapásból múlt héten hallgattam végig ismerős siránkozását, hogy micsoda érvágás mert ha nem akkor hanem kicsit más pillanatban váltott volna eurót, akkor az neki ~1200 Ftal olcsóbb lett volna..... Mondta ezt a 30 millas autóból és 5 darab ingatlannal a tulajdonában.
Vannak emberek akik összegtől függetlenül ilyenek. Ezzel nem tudsz mit kezdeni. De pusztán ezért nem fogok bukni egy jó vételt. És igen, a kép nélküli cuccokból nagy valószínűséggel nagy része gatya. De mi van azzal amelyik nem? Próba szerencse. Az ingatlan vásárlásra nem sajnálom a próbálkozást és az időt.
-
Qtya123
őstag
válasz
Mauzes #32615 üzenetére
Ez szerintem elég erős és fals előítélet. Attól, hogy valakinek nem szimpi, hogy a legismertebb ingatlanos oldal kihasználva a monopol helyzetét, olyan szinten megemelte a képek árait, hogy arra már sokan húzzák a szemöldököt, még nem jelenti azt, hogy ezek az emberek igénytelenek az ingatlanjukra.
Ezzel a "szűrővel" saját magadon kívül senkit nem szivatsz meg. Lásd fentebb is a példát, hogy kép nélküli hirdetésből halászta ki a jó lakást...
Képek egy jó dolog, de nem minden. Annak hiányában én tuti nem skippelnék egy hirdetést. Nagyon nem örülnék, de nem dobnám el. Hányszor de hányszor jártam már úgy, hogy taktikusan jó irányba lőtt képekkel megettem, hogy érdemes megnézni a lakást és mikor odamentem már kb a küszöbön átlépve tudtam, hogy ez nem kell.
Aztán volt olyan megoldást Debrecenben, hogy egy darab kép fityegett, az is a konyhaszekrényről... Próba szerencse alapon mentünk megnézni, mert a lokáció nagyon jó volt. És beletrafáltunk, jó volt az elrendezés és az állapot is.Pusztán képek hiánya alapján nem lehet ítélkezni, sajnos annyira nincs elárasztva a piac jó ingatlanokkal, hogy ez a szűrő beleférjen. Legalábbis szerintem.
-
licetlagin
újonc
válasz
Mauzes #32463 üzenetére
Pontosan ez a terv, hogy ha barmi beut (pozitiv/negativ iranybol akar, inflacio/munkahely vesztes) akkor is legyen 2-3evnyi torleszto tartalek es lehessen reagalni. Nagyresze 7%os FIXMAP, meg 1,5%os PMAP, amit nem tervezek eladni iden, valasztas kozeledtevel szamitok egy ujabb inflacios hullamra, 7%ot szerintem az is fog hozni ‘26-27ben, kamat kulonbozet tehat nem sok, viszont az a befektetes javara van. Aztan ha lejar a FIX es nem lesz hasonlo vagy beesik az infla (PMAP), akkor nagy valoszinuseggel ugyis lehet hiteltkivaltani olcsobbra vagy elotorleszteni.
#32456 Lakastakarekos, piaci hitel kamat kerdesekre valaki?
-
akela91
addikt
válasz
Mauzes #32465 üzenetére
+ Poultier
Egyrészt 1.5m felett vagyunk mi is bevétel oldalon gyerek nélkül, másrészt van elég jó hitelbiztosításom ha elvesztenénk a munkákat, harmadrészt van 1 évnyi megtakarítás. Nem jó érzés ekkora hitellel élni, de nagyon más utat nem látok az előrelépésre. Az élet meg rövid, hogy összekaparjam önerőből(igényeket persze lehetne lejjebb adni mindig) -
lm83
őstag
válasz
Mauzes #32442 üzenetére
Pontosan ez a legnagyobb gond.
Mindenki emeli az árakat, merthát jönnek a befektetők.
Csak aztán azok meg nem összes ingatlan veszik meg, csak a befektetésnek valót
Te meg vevőként, aki pont nem olyan ingatlant keresel, mint a befektetők, fizesd úgyanúgy a magas árat.... -
Drizzt
nagyúr
válasz
Mauzes #32442 üzenetére
Sajnos ha elfogadják ezt a vevők, akkor nem nagyon van mit a szemükre vetni. Az inkább bajos, hogy most tényleg úgy érződik, hogy a vevők legalább annyira fújták az elmúlt hónapokban az árakat, mint az eladók. Azon az oldalon meg a fő motiváció nyilván az, hogy "20% árnövekedés lesz 2025-ben", tehát ha csak 15%-kal veszek drágábban, mint tavaly vehettem volna, akkor remekül jártam. Ami egyébként akár vissza is igazolódhat, mert az árak az inagtlanpiacon felfelé nagyon ragadósak. Pl. Etelén valaki meghallja, hogy 60-ért eladott valaki egy 50-es panelt, onnantól mindenki legalább annyira lő, legfeljebb vár akkor 1-2 évet, mire az övét is annyiért viszik el.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Mauzes #32390 üzenetére
Lutri. De ha eladna masiknak dragabban, akkor erdekeben all ezt veled is kozolni, hatha szeretnel meg tobbet fizetni, hogy megis tied legyen. Ettol meg amugy szerintem egyenes maradhat egy ember jelleme, csak tisztazni kell a megegyezeskor, hogy az a reszerol vegleges-e, vagy nem.
A gondok akkor kezdodnek, ha bloff ajanlatokat kezdenek bemondani. Vagy ha valaki azt mondja, hogy vegleges a megegyezes es utana kezd el az aron varialni. -
Drizzt
nagyúr
válasz
Mauzes #32358 üzenetére
Nagyon szegmensfüggő az ingatlanpiac. Ami biztos: a panellakások készletét szinte nullára söpörték tavaly év végére. Újbudán látom jobban, tényleg szinte nulla közeli kínálat volt január legelején panelból. Viszont azóta szépen lassan bár, de elkezdett nőni a kínálat. Még mindig szinte nagyítóval kell keresni és ami van, az bőven a tavalyi tipikus tranzakciós árak felett van hirdetve. Venni panelt nem vennék, de érdeklődésből figyelem statisztikailag ezt is.
Jól felújított állapotú, illetve 2000 után épült lakásoknál azt látom, hogy szintén van kereslet, de legutóbb ahol jártam, az volt az érzésem, mintha picit enyhülőben lenne szintén a dolog. Persze lehet csak egy pici döccenésről van szó, meg januári depiről.A két izgalmas kérdés, hogy aki PMÁP -> ingatlan irányba tervezett mozogni, annak mekkora része tette ezt már meg. Itt sokan azt gondolják, hogy még csak most jön a java, én ennek az ellenkezőjét gondolom. Viszont március végére, április közepére ebben a kérdésben nagyjából eloszolhat a köd.
A másik pedig, hogy kínálat bővülése milyen mértékben várható. Na erről semmilyen véleményem, várakozásom nincs. Pedig ez lesz a legfontosabb kérdés.
A többi új bevonható forrásból én extrém nagy mozgásokra nem számítok, legalábbis Budapesten szerintem ezeknek a mennyisége szinte elhanyagolható lehet.
Kamatpiaci kilátások pedig nem néznek ki most se jól.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robogó, kismotor
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Le Mans Ultimate
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- iPad topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Assetto Corsa EVO
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest