Új hozzászólás Aktív témák
-
angelside77
tag
Közműveket nem lakcímkártya alaján jelentünk át, hanem a birtokbaadási jegyzőkönyvvel. Azaz a jegyzőkönyv aláírási dátuma lesz a forduló időpontja, addig a régi tulaj fizet mindent, utána az új tulaj. Ebben a jegyzőkönyvben ezt le is kell, hogy nyilatkozzátok, sőt, hogy a közműveknél mindenki megteszi a változásbejelentést. A jegyzőkönyvben rögzítésre kerülnek a mérőóra számok, és állások.
Lakcímet ráérsz bejelenteni. Igaz én 60 nap után csináltam, elektronikusan, de simán csak nyilatkoztam, hogy tulajdonos vagyok, nem kértek semmi mást.
-
axioma
Topikgazda
Ilyenkor jon a kerdes, mennyit er meg neked. A fillerezos megoldas az, hogy tudod elore 3-4 hettel es kepes vagy allamkincstari szamlat nyitni (ami tok ingyen el lesz neked, fenntartas is, elektronikus szemelyivel talan online is nyithato). Ekkor lehet allampapirt venni kartyaval - ami azert jellemzoen me'g ingyenes - ugy (olyat), hogy 2-3 het mulva lejar, es felvenni meg 3 ezrelek max. 6e Ft, annyi hogy ehhez penzforgalmat kezelo kormanyablak kell. Igaz, ha egyszer megvan, utana lehet erre hasznalni maskor is. Termeszetesen a nagy osszeg felvetelet ugyanugy be kell jelenteni elore.
Azert nezd meg/kerdezd meg a kondiciokat mert en masra hasznalom csak tudom ezt a lehetoseget is. -
BigBlackDog
veterán
-
j0k3r!
őstag
Ecseri, Pöttyös, Határ út főleg Üllőivel határos része 1 éve még biztosan tele volt drogossal meg csövessel (utóbbi főleg a metró aluljárókban, de a metrópótlón is kellemes aurát árasztanak magukból, általában a Népligetnél vagy a Nagyvárad térnél szállnak le). Nem tartom valószínűnek, hogy jelentősen javult volna a helyzet.
-
Tigristank
csendes tag
Kerülendő alatt mit értesz? Sajnos Újpalota jelentős része eléggé lepukkant (sok régi, 10 emeletes panel és betondzsungel, bár vannak már felújítottak, plusz ott van a szobabérlők háza), és igen, a Vásárcsarnok olyan, mintha visszamentél volna a 80-as évekbe. Pestújhely és Rákospalota szerintem teljesen jó, persze putrikba bele lehet futni, de azt úgyis látni fogod az udvarokon heverő lomokból.
Közlekedési szempontból Újpalota is jó, a belváros több busszal is hamar elérhető, a 196-os busszal Újpest-Központ (M3), a 69-es villamossal pedig a Mexikói út (M1).
-
_ATi_1
senior tag
A fizetendő SZJA szempontjából az számít, hogy mikor került a tulajdonába az ingatlan 1/2 része. Ha több, mint 5 éve, akkor nem kell SZJA-t fizetnie az eladott ingatlan után. Itt nem számít, hogy vásárol-e új ingatlant.
A 4%-os vagyonszerzési illetéket az újonnan vásárolt ingatlan után kell fizetni, itt szembeállítható az eladott ingatlan ára, tehát csak a külünbség után kell fizetni. -
De4d
őstag
Felvázolnám a teljes szitut, apámnak van egy 1/2-ed arányban tulajdoni hányada egy lakásban. Amit eladott. az egyszerűség kedvéért legyen 26millió forint. Tehét akkor neki az 13 millió forint, majd ha venni akar akkor ennek a 15%-t neki be kell fizetni az államnak? ami 1,3 millió? Aztán ha vesz Aztán ha venni akar egyet majd még annak is a 4%-a mert az meg vagyonszerzési illeték?
Nem találtam erre vonatkozóan pontos leírást sehol, számít e hogy milyen arányban van tulajdonjoga? nem e 1/1 és csak akkor? Vagy hogy most csak a vásárlás utáni különbözetre kell ez a 15%? illetve ha igen annak milyen arányban? Felmentek az árak x éve az említett lakás 8millió volt összesen, tehát neki 4 millióba volt, akkor ha van ilyen nem csak a 4 és a 13 különbözete után kell a 15% -
KilgoreTrout
senior tag
Csak ha öt éven belül adja el és csak a nyereség után (tehát le tudod vonni az adóalapból a vételárat, viszont öröklésnél - mivel ingyen kaptad - a teljes eladási árból kell számolni).
Ha két éven belül, akkor 15% az adó, három éven belül 13,5%, négy éven belül 9%, öt éven belül 4,5%, öt éven túl pedig 0. -
Mercutio_
félisten
Szerintem nem fog olyan tempóban helyreállni a gazdaság és különösen a vendéglátás, turizmus (és sok ezekre épülő terület) mint ahány embernek fizetni-e kellene a törlesztőket.
Másrészt vannak olyan KKV-k akik letérdeltek és lehet, hogy sose vagy csak 1-2 év múlva állnak fel, jutnak vissza arra a szintre ahol a covid előtt voltak, tehát ők se fogják visszavenni az elküldött munkavállalókat.Aztán lehet, hogy nem így lesz, ez csak egy vélemény.
-
Sok mit nem tudok hozzá fűzni utána néztél a dolgoknak előre kalkuláltál én is így csináltam.
Egyetlen dolog volt nekem necces .(putrit nem akarok nyilván de nem is kell hogy a dumaparton legyen felújított, lakható állapot normális helyen nem havanna, meg 10. ker szále, vagy erzsébeten- és nem is újépítésűben gondolkodom.) Viszonylag kis lakást szeretnék, csak magamnak másfélszoba elég lenne 35-40nm. Amondó vagyok, és igyekszem pozitívan nézni, hogy olyan 20 millióból lehetne venni megfelelőt (20 ért már akad illetve azért van némi alku is)
Adom én is ilyen lakásra előszerződtem le de 20 ért már akad olyan lakás ami minden feltételednek megfelel ?
. Nekem ez nagyon vékony kersztmetszetnek tűnik de ha igen gratulálok.
-
mrhero
tag
2 éve ugyanebben a szituban voltam, a hitelbírálat folyamatban volt. A bankmonitoros kontaktom (akin keresztül felvettük a hitelt) mondta, hogy eszembe ne jusson most váltani mert simán elmeszelik a hitelemet, tehát JTM önmagában nem lett volna elég. Pedig a JTM szerint nagyon jól álltam a kvóta kb 1/3-a lett a havi törlesztő. A bank az aktuális munkáltatódtól kikér egy hivatalos jövedelemigazolást x hónapra visszamenőleg. Ennek az esetemben tartalmaznia kellett azt is, hogy nem vagyok próbaidőn és nem állok felmondás alatt sem. Nem tudom, hogy ez minden banknál sztenderd vagy sem. CIB-nél ez volt. Emiatt anno nekem is elúszott egy jó lehetőség sajnos.
-
Sztenly
tag
Igen annak mindenképp le kell járnia.
Önerővel, hogy állsz? Ott ugye ilyen ~30-40% nak előírásszerűen meg kell lennie.
Még a hitelhez annyit h megkapni/elintézni nem rocket science, DE az adott élethelyzethez meg a későbbi lehetőségekhez igazítani már összetettebb.
Vannak cross kalkulációk h ha X Ft-ot tudsz félretenni (net. bevételed-fogyasztásod) havonta akkor abba egyrészt a hiteltörlesztő meg egy (lehet diverzifikált) megtakarítás is beleférjen. Vagyis elképzelhető, hogy megtakiből egy idő után előtörlessz és akár végtörlessz is.
Az egyik konzervatívabb álláspont azt mondja h a minimum hitelt vedd fel a legrövidebb periódusra magas törlesztő mellett h minimalizáld a kamatot amit visszafizetsz.
De ha a fenti cross módszernél marad valaki, akkor pedig pont az elnyújtott periódus a szerencsésebb. Fontos megjegyzni h a kamatperiódus h meddig fix nem elhanyagolható!
Nem ragoznám tovább amíg az egyéb paraméterek nem tisztázottak.
Ez egyébként remélem minden jelzálogosnak segít! -
Sztenly
tag
Szia, igazából az a lényeg h az aktuális JTM követelményeknek megfelelj. Nekem volt OTP-től személyi kölcsönöm 3 hó lejárta után kötöttem egyből. Mivel jelzálog érdekel ott ugye van ingatlanfedezeted ezért szerintem szintén elég ha itt is teljesül a JTM.
Ami biztos, hogy ingatlanbecslő is játszik ilyenkor. -
Csabroncka
addikt
A fogyasztóbarát hiteleknél az előtörlesztés és végtörlesztés is (utóbbi meghatározott időn túl) ingyenes. Minden másra úgy tudom az MNB 15 vagy 17 környékén kiadta, hogy max 1%, lehet a legombolás, de beleszól pl hogy saját forrásból, vagy hitelből (hitelkiváltás) törlesztesz/vég törlesztesz.
-
Sztenly
tag
Jól tetted.
Anno úgy h sima bejáratott eljárás volt, sőt a bentlakó az árverés napján be is engedett h körbenézzhessünk (nem kötelező a részéről) és úgy hogy bárkivel beszéltem az mondta ilyen gyors 5 hónapos tortúrát nem látott mert rndre 1-2-vagy többévesek az ügyek.
Az h minden automatikusan törlődik róla az törvényileg igaz de a valóságban nekem kellett utánajárni vagy 10+ követelésnek h ha már teljesült akkor mi a fakkért van még rajt. És ugye a sorban legutolsó helyen van a te kis széljegyed.
De persze a pénzt már rég kifizetted.
Arról h a földhivatal milyen egy hivatal inkább nem is mesélek. Gyorsított eljárás címén 90k-t kértek. A 6k illeték összevissza kombinálva meg szorozgatva.
Szerencsére haszonélvező nem volt az ingatlanon hát az lett volna még csodás.
Ha ma újrakezdeném elmennék a piacra és kávé meg tea mellett mérném fel az ingatlanokat azzal a listával ami itt a fórumon is keringett. (Mondjuk panel esetén relatív egyszerű a check list) -
De4d
őstag
Egész pontosan az lenne a tervem hogy kimenjen 10 év alatt, (6 milliós hitel lenne) hogy évente 330ezret törleszték elő, az 10 év alatt pont a fele lenne, addig is menne ugye havi rendszerességgel abban meg menne a másik fele, hisz 10 év alatt pont a fele menne vissza, így pont 10 év alatt végtörlesztenék is. (Tudom nem pontos a számítás így-lehet kicsit többet kellene előtörleszteni évente, sarkosítottam a számokat-illetve ha 11 év alatt fut ki végül az se lenne nagy gond) szóval ez egy becsült dolog a részemről.
-
Csabroncka
addikt
Futamidő kitolás mindig kényszer, az én időmben (2015) is az alacsonyabb törlesztő miatt választottuk a 20 éves futamidőt, de akkor tudtam, hogy fogok tudni kötni még mellé lakástakarékot és tudatosan előtörlesztek.
Azért valamilyen szinten biztonságot is ad az embernek, de ennek ára van (ezt el kell fogadni), igaz én elfogadtam, hogy a 10 vagy 20 év közt milliók vannak!
Az is tudatosult bennem, hogy nem kötelező 20 évig fizetni és tudatos előtörlesztésekkel elfogadhatóvá tehető a + költség és lesz@rod.
-
whYz +1
Én terveim szerint 22 M veszek fel 20 vagy 30 évre nem érzem azt hogy öngyilkos lennék és nem volt sokkal többem 10 milliónál . Pont erről írtam pár napja el vagytok kényeztetve hogy elvárjátok hogy egyedül 30 évesen egy európai fővárosban vegyétek egy jobb lakást .
Miért a 2000 , 1990 ben lehetett Budapesten venni lakást átlag 30 éves egyedül álló férfinak csak abból amit addig keresett ?
Utálom a hitelt soha nem vettem semmi hitelt igénybe de látom hogy másképp nem megy ha itt akarok ingatlant vidéki házba nem akartam lekötözni egymagam max majd ha családom lesz .Denko nem ez az élet célja átlag lakás hitelt 7 (Kiszamolo) év alatt végtörlesztik . Mostani árak mellett biztos nem így lesz ebben biztos vagyok de bízok benne hogy 20 év alatt nagyja kipörög .
De4d ilyen kapcsolati hálód van Pesten és a mostani helyzetben nem találsz Pesten egy jó lakást ami ki indulónak jó lenne ? Ne viccelj már .
Csabroncka igaz IKEA meg kis konyha de 1 M kihoztam egy full konyhát belépő szint máshol van bár mássak is az igények .
-
axioma
Topikgazda
Nem ertelek. Az nem negativ diszkriminacio, ha nem fersz bele a pozitiv diszkriminacioba.
Az teljesen valos dolog, hogy orult erokkel novelni kell a gyerekletszamot, mar igy is 10+ eves lemaradasbol indulunk, eleg durva korfa-problemak vannak ill. lesznek. Igy azokat tamogatjak, akik ezt (a 2.1 szukseges - szokasos gyereknel tobbet vallalva) elosegitik.
Ne felejtsd el, hogy nem elvarhato es nem is cel, hogy mindenkinek sajat tulajdonu, kozponti fekvesu lakasa legyen. Az alberlet meg lehet hogy derogalnak hangzik, de ma mar a normal berlemenyt is igy szoktak nevezni, es az meg nagy tomegek altal megszokott lakhatasi mod a jobban allo nyugaton is - csak ott nem maganszemelytol hanem cegtol berlik, kicsit konformizaltabb maga a folyamat, de nem annyira mas. -
flegga92
senior tag
Pont azért szeretik a KP-t mert egyből ott van. Persze ilyen összegeknél utalás a KP.
Hitelben rengeteg buktató lehet, legrosszabb, hogy kb semilyen tájékoztatást nem kap, sokszor hetekig nagy a csend, majd kérnek megint valami papírt, módosíts szerzodés mert nem tetszik a banknak az a mondat épp.
Én is hitelre adtam egy a lakást, ne tudd meg mennyi gyomoridegem volt. 3 hétig semmi hír, nekem meg már fizetnem kéne a vásárolt házat. A vásárolt ház tulajai pedig csok, babaváró és fundamentás lakáshitellel mentek tovabb, majdnem nem sikerült átadniuk a házat a részünkre, pedig több mint 3 honap volt rá. -
Kobe
veterán
Van egy kinezett ingatlanom. Nem perfekt, de el tudom kepzelni magam benne a kovetkezo 10 evben.
14 honapja hirdetik. A 14 honap alatt egy forintot sem engedtek belole.
Nagyon struccpolitika kell ahhoz, hogy 14 honap sikertelenseget ne vegye eszre az ember es atgondolja a dolgokat.... -
flegga92
senior tag
Lakásból könnyebben lehet alkudni. Én az első hullám elején kezdtem el árulni, majd az érdeklődés lankadása után lejjebb vittem az árat. Az eredeti árhoz képest 20%-ot engedtem, az új árához képest pedig 13%-ot. Az eladási árat én mindig 10%-al a kellő összeg fölé lőttem be.
A házat amit vettem 10%-ot sikerült alkudnom, de ez korrekten volt árazva, jellemzően 5% körül engedtek. A túlárazottakból sokszor nem is lehetett alkudni (el sem akarták adni annyira).
Ahhoz, hogy én ennyit engedjek és hogy ennyit alkudjak az kellett, hogy mind a ketten találtunk egy jó házat! Ha a megvett házat időközben megveszi más, nem adom oda én sem annyiért. -
Mauzes
addikt
Mondjuk ha az illetékre is plusz hitelt kell felvenni, akkor tényleg nagyon ki van centizve az a takaró. De ezt mindenki eldönti magának.
Viszont pénzügyileg akkor sem értem, hogy miért jobb az egyösszegű befizetés. Ha már úgy is felveszed a plusz hitelt, ami fedezi az illetéket, akkor miért jobb egyből kiadni, mint berakni állampapírba és a kamatmentesen eltolt illeték részleteket csak a jövőben befizetni?
-
Kobe
veterán
Ez az elonye amit most latsz. Aztan ha leulsz kockasfuzettel es megnezed mennyi az illetekre juto aranyos kamat a 10-20-30 eves futamido alatt, akkor mar nem feltetlen csak az elonyok fele billen a merleg nyelve.
Sajna most ilyen vilag van, az ingatlanok meg a legdragabb szinten, a bankok mar tobb onerot kernek, a munkahelyek meg neha egyik naprol a masikra megszunnek.... ilyen szituban szerintem olyan 50-70% onerovel eri meg biztosra ingatlanba belevagni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest