Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
Tök jó ötlet. Rá is kérdezhetsz az emelgetés okára, ha csak piackutatás lesz.
Ha van racionális indoka, akkor kiderül. Tudnék mondani párat.
Ha irracionális, akkor mind1.
De ez a szép a lakossági adásvételekben.Majd gondolj ugyanerre a "nyűgre" fordított helyzetben, amikor ár alatt jutsz lakáshoz, mert nem tudta beárazni rendesen, vagy mert anyagilag megszorult. Persze ezekhez kell majd egy kínálati piac.
-
attiati
veterán
Ki mondta, hogy elvinnék a lakást?
(olcsóbban vagy bármennyiért)Te arra a forgatókönyvre gondolsz, hogy a lakás túl van árazva 2 misivel.
Vagy nem viszik el, mert a tulaj nem enged 200e ft-ot sem.
Ha ezekről van szó, akkor hülye a tulaj, ahogy írod is.
Ezen kívül még van pár forgatókönyv arra az esetre, ha nem az árával van a baj.
Ha azokra nem gondolok, akkor az én gondolatmenetem a hibás és közhelyes. -
attiati
veterán
Nem írja, hogy azonnal költözhető. Ha használatban van, akkor nincs kamatveszteség.
benne lakik > albérlet + a lakás árát kamatoztatni
leadózottan kiadja = lakás árát kamatoztatjaNem tudjuk az értékesítés élettörténetét. Bármi lehet. Közhely, hogy annyiért nem megy, akkor miért emel. Mivel nem az ár az egyetlen tényező. Lehet nem az árával van a baj.
-
attiati
veterán
utánanéztem ennek az embernek és elvileg az MNB közgazdásza
pár dolog nem világos:
1. Bp. lakosságánál azt írja, hogy 20e fővel bővült 2012 óta: Szerintem jóval többen költöztek, mint ami kimutatható, csak nincsenek bejelentkezve sem ideiglenesen, sem állandóra. Talán a 2018-as parlamenti választáson látszott az átjelentkezett szavazókból.
Illetve továbbra is az agglomerációval együtt kezelném Bp-et.2. Azonnali beavatkozást sürget: Ezek a kormányzati intézkedések általában nem jól időzítettek. Ingatlanpiaci ciklus elindulása után lépett a gázra a kormány. A ciklus végén pedig a fékre kellene?
3. építőiparban munkaerőhiány: a pazarló állami megrendelések legalább annyira terhelik feleslegesen az építőipari kapacitást, mint a "feleslegesen" épülő airbnb-s lakások. Az egyikben érdekelt lehet pár ezer ember, a másikon meg pár 10 ember kaszál igazán.
4. bérleti hozam vs. kockázatmentes: még mindig 8%-os hozammal számol lakáskiadásból. És szerinte pár %pont csökkenéssel még mindig a kockázatmentes feletti hozam érhető el lakáskiadással. A valóságban viszont nagyon közel van már a kettő egymáshoz.
5. turizmus visszafogása: ezek szerint nem szóltak a szerzőnek az MNB-ben, hogy valami brutál méretű turizmus felfuttatást szeretne a kormányzat. Arról sem szóltak neki, hogy a bp-i lakásokban és szállodaépítésben mekkora kormányzati mutyi van.
6. Bp-i lakásárak adminisztratív csökkentése: még vonzóbbá teszi Bp-et a vidéki fiatalok számára. Amitől vízfejűbb lehet az ország. Amit szeretne a kormányzat elkerülni.
7. EU-n kívüli állampolgárok korlátozása a lakásvételnél: majd pont az oroszokat és a kínaiakat fogjuk megakadályozni. Ismét nem szóltak a szerzőnek a keleti nyitásról és a kormány érdekeiről.
Egyébként is, ezek a csoportok akkor majd megoldják máshogy a lakásvételt. -
Stanlee
őstag
-
Patrick
addikt
Feltételezem, hogy a 6 lakást tisztán, szépen leadózva adja ki.
Én így csinálnám és fogom csinálni 1 lakásnál is, nem kockáztatok, szeretek nyugodtan aludni. Támadási felületet nem hagyunk.
Ez a nem rakhatjuk ki, ez sajnos nem mindig így működik, én lehet nem raknám ki fél évig, pl, ha nem tudna fizetni és a kaució is oda. De barátomékat kirakták 2-szer is, és ha én nem költözöm haza pár hónapra és ők oda az albérletembe, akkor mehettek volna, nem tudom, panzióba? hotelbe?
Csomóan leszarják a társas-házi törvényt, sajnos, de ebbe ne is menjünk bele, akkor megoldják majd a lakók, az ő dolga. Én pl nem is akarnék közös képviselő lenni. Bár, ahogy egyesek csinálják...
Egyébként ez így van, ahogy írod, csak annyi, hogy mindenki élete más, van, amikor önhibájából tart ott az ember, ahol tart és van, amikor nem. Sokan lusták tanulni egy komolyabb szakmát, rendben, vannak ilyenek, az ő dolguk, aztán panaszkodnak... de ez nem azt jelenti, hogy egy pék minimálbért keressen, mert ha ő, ők nem kelnek fel 3-kor és nem csinálnak kenyeret sem, senki, akkor no kenyér, ez igaz, minden más termékre, legyen az akár élelmiszer, vagy egyéb használati tárgy. De ez már inkább más téma... Érted mire akarok kilyukadni.
Nem egyszerű, Segíts magadon, az Isten is megsegít.
-
Patrick
addikt
Nyilván nem lehetetlen, keresnek itt többet is, csak kevesen.
Ez szép és jó, de ettől függetlenül, vagy Tőled függetlenül, nagyon sokan keresnek minimálbért, a többi 150 és 200 nettót körül kap, már örül.
Nyilván nem árufeltöltő vagy, vagy mentős, ápoló, postás, vagy pék...Ha már van önkritikád és tudod, hogy nem te vagy a legjobb a szakmában, ahogy én sem.
Akkor azt is tudod, hogy nem mindenki keres nem hogy 600 netto körül, de ahogy írtam, 300 körül sem.
-
Patrick
addikt
Én nem vagyok ennyire pesszimista. Az, hogy ki, vagy kik legyenek az albérlők, azt Te válogatod meg, minden jogod meg van hozzá. Jön egy Apuka, Anyuka +1 gyermek, Apuka kint dolgozik Ausztriában, vagy jön egy srác, fiatal, talált itt a városban munkát, mert ott ahol született nem "volt", vagy keveset fizettek, kinek adod ki?
Nyilván nem mese habbal az élet és minden területe, de ha jól csinálod, okosan, a nehezebb is sokkal könyebb lehet... Idővel biztos lesznek költségek, ez egyértelmű.
Csőtörés akkor is lehet, ha csak egy lakó van egy lakásban. Ha ilyen történik, így is úgy is fel kell keresni a biztosítót és még az építtetőt, ha új építésű, ezt eddig sem lehetett elkerülni, sehol sem, ha ilyen történt. Nagy kaland, el kell intézni. Ennyi erővel semmibe ne fektessünk, vagy ne kezdjünk bele.
Amikor az ember lakást vesz, utána kell járni dolgoknak, intézni kell a papírokat, ügyvéd, stb. Ez van, ezzel jár.De inkább 1 évben 1-2 ilyen, mint minden nap felkel, céghez be, stb, stb, leírták itt páran jól. A pénz továbbra is jön havonta. Aki ennyit nem képes megtenni azért a pénzért, az inkább adja nekem.
Lehetsz te a közös képviselő és részt veszel a közgyűléseken, amit negyedévente vagy félévente megtartasz. Ha te vagy a közös képviselő, akkor azért is kérhetsz pénzt, ha van valami szólnak Neked, elintézed, megcsinálod. Lehet, hogy emberünk inkább ezt csinálná szívesen...
Nem írtam olyat, hogy passzív befektetés, csak olyat, hogy biztonságosabb. Pont. Ha csak egy lakást adsz ki, az sem passzív befektetés, bár honnan nézzük? Majd "esetleg" 5 év múlva többet fog érni és pl eladod az albérlő feje fölül és szarsz az egészre, az passzív befektetés.
-
Patrick
addikt
6 lakásra, kiadja albérletnek, lehet, hogy van aki, 1 év után költözik, vagy több, utána odamegy kifesti, amit kell kicserél, bár pár év után ha valami tönkremegy akkor, az vagy kivitelezési hiba, vagy a kedves lakok nem vigyáztak annyira, nem mellesleg azért bele lehet írni sok mindent abba az albérleti szerződésbe. Ha valami olyan történik, ott a kaució, azért is van, meg másért is.
A festés, takarítás a következő albérlőig, hát abba nem fog belerokkanni, valamikor X év után. Addig amíg ezeket nem kell megcsinálnia, éldegél, szépen nyugodtan.
Maximum havonta az albérletpénzért kéne odamennie, persze lehet más egyéb ok, de hát azt meg pláne kibírja, a maradék 28-30 napon, meg azt csinál amit akar. Havonta jön szépen a pénz.Akkor Te havonta 50k-t számolsz amortizációs költségre? Legyen mondjuk akkor lakásonként 10k havonta és akkor legyen 60k. Az elég erős szerintem.
Én 4 évig laktam albérletben. Egy konyhai csaptelepet cseréltem ki, megvettem, számlát odaadtam a főbérlőnek és kifizette és ennyi. A nagytakarítást, miután otthagytam őket, ők megcsinálták és max kifestettek, mielőtt jött az új albérlő. Pedig akkor már egy 8 éves lakás volt, nagyon jó állapotban.
Nyilván nem mindegy kik az albérlők és mennyire tudnak vigyázni a lakásra, azért én vigyáztam... mert tudtam, hogy nem az enyém. -
Patrick
addikt
Nem tudom miért adhatta el a céget, nem tudjuk az okát, én sem kérdeztem, nem is tartozik rám. Lehet, hogy tele lett a töke az egésszel, belefáradt, lehet, hogy kezdett veszteséges lenni, vagy egyszerűen megunta és inkább vett egy egész épületet 6 lakással, kiadja és kész.
Vállalkozó össze, havonta, többet is, ne viccelj, nyilván függ a vállalkozás nagyságától is.
A munkavállaló a 300-at nem tudja összeszedni, nem hogy a 600-at.
A 600-on felül pedig a 15%-ot szépen félreteszi majd minden hónapban, mint személyi jövedelemadót. Gondolom én.
Semmi dolga nem lesz, csak élvezni az életet.
Mibe rakná a 150-et vajon? Mibe fektessen be? Tőzsdézzen? Tegye be a bankba? Állampapír? Építtessen egy társasházat, az macerás...
A legegyszerűbbet választotta.
-
golfvariant
aktív tag
Nettó 600at egy közepes munkavállaló? Ha jól tudom a KSH adatai szerint közel nincs az átlagfizetés a 600hoz
Az meg megint más kérdés, hogy a 600 mellé elment-e még dolgozni 4-6-8 órába? Lehet túl sok volt neki a cég (időben és stresszben). Így is haza viszi a nettó 1 millát, de fix 6-8 órában dolgozik mellette, mindenféle felelősség nélkül.
-
Mercutio_
félisten
Attól függ mennyit hozott a cég, mennyi meló volt vele, és milyen volt a várható (termék)életciklusa, jövedelmezősége. Ja és, hogy mennyivel a beletett érték fölött tudta eladni.
De ha pl. épp bornout vagy midtime crysis van a "munkával is megkeresek havi nettó 600-at" nem is lehet alternatívaAz már egy másik kérdés, hogy az ingatlan vétel volt-e a legjobb amit a 150 millával kezdhetett, az nagyon soktényezős.
-
Azért nem volt egyértelmű, mert nem ez volt a téma, illetve pont a gyerekes "előnyökhöz" soroltad ezt is, amivel szemben te hátrányban vagy. Önző/ügyeskedő emberekkel szemben mindenki hátrányba lehet, függetlenül attól, hogy van e gyereke vagy nincs. De az meg ugye hogy jön ide a topicba? Na ezen logika alapján tűnt általánosításnak a dolog.
Amúgy szerintem is van mindenhol ilyen ember, és tök érthető a róluk kialakult véleményed, illetve egyetértek vele. Csak hát ez itt irreleváns, ezért is volt félreérthető a dolog.
-
axioma
Topikgazda
Nem a gyerekest hanem azt aki hivatkozva a gyerekre elmegy, azokat irtam hogy lenezed, merthogy visszael a lehetoseggel. Kozben lehet hogy tenyleg beteg a gyerek... vagy tenyleg 16:00-kor bezarjak a bolcsodet, mert ugyis mindenkinel elviszi a nagymama mar 14h-kor... (legkisebbem 15, de true story).
Nalunk eleve nincs sok anyuka (apuka azert akad de rengeteg a gyerektelen), de me'g a kiszolgalo szemelyzetben se lattam erre peldat, pedig vannak cifra elethelyzetuek. -
HoTDoG
tag
El kéne már engedni ezt a ki meddig van az irodában témát. Nem az általad említett csomagok miatt tartunk még itt, hanem emiatt a mentalitás miatt. Ki, meddig és honnan dolgozik, elmegy-e hamarabb és ha igen miért. Ez a jajj.
Skandináviában már azon dolgoznak, hogy a bejárás is beleszámítson a munkaidőbe, a home office pedig nem benefit, hanem természetes dolog, és a munkaidő ne az első ipari forradalmat idézze. Ha én 4kor eljövök az irodából de este 9kor még leülök 1-2 órát dolgozni, akkor az ilyen leselkedők ne szóljanak már. A munkát már rég nem az irodában ült órák számában mérjük. Vannak ettől jobb mutatók is. Szintén nyugaton elzavarnak 5kor, hogy ugyan miért túlóráznál, nekik nem kell kiégett munkavállaló. Persze itthon az "Európa Indiája" bérekért bent maradunk túlórázni, és a kollégákat hátba szúrjuk, akik néha később érkeznek vagy hamarabb mennek.
Aki akar remote is produktív, aki meg nem, az elkávézhat reggel 8tól este 6-ig is az irodában, legalább megy a visibility meg networking. -
axioma
Topikgazda
Mar bocs, de ha igy alltam volna hozza (9-14 munkanap, wtf) tuti me'g most is alja melot vegeznek anyakent az elso melohelyemen. Mellesleg a korabbi munkahelyeimen mindegyiken percre pontosan lehetett es/vagy kellett vezetni, most vagyok eloszor "nem dokumentaltan", kevesbe is tetszik mert ha mindenkepp biztos akarok lenni, hogy megvannak az oraim - es nem nezlek le a munkatarsaim mint te... nem beszelve a fonok fele mutatott keprol -, bizony nagy atlagban inkabb tobb lesz mint kevesebb. Me'g akkor is, ha allandoan azt latjak, hogy egy oraval elobb elmegyek - ja mert akkor nincsenek itt, amikor 1 oraval elobb itt vagyok (fonokkel termeszetesen egyeztetve ez a munkarend), es igen, ezt a gyerekek miatt. Es akkor en most burzsuj vagyok a 35e adokedvezmennyel meg 26.6e csaladi potlekkal???
-
golfvariant
aktív tag
"....általában nem azt 'díjazzuk' aki a veleszületett képességeivel él"
Nem azért díjazzák őket, mert nem tudnák zsebre tenni azokat a milliárdokat és nem azért mert annyira családcentrikusak. Egyszerűen azért, mert hosszabb távon gazdasági tragédiához vezethet az, ha ilyen ütemben fogy a népesség. A migránsokat meg tudjuk ki küldi, nem fogadjuk be őket, ezért kell lépni valamerre. Gazdaságilag lehet vereség a népesség csökkenés, de föld és emberiség jövője szempontjából szerintem csak jót tenne. (feltételezve, ha nem csak nálunk fogyna, hanem pl India, Kína stb)"Pl azt sem fogják fel, hogy ha mondjuk meg lennének fizetve..."
A megfizetés kérdése sajnos nem működik nálunk. Mindenhol olvashatod, hogy mennyit nőttek a bérek, egy jó képességűnek sem nevezhető mesterember is komoly pénzekért megy ki házhoz és végzi el a 10 perces munkát. Viszont hiába keres többet, életszínvonalban Magyarországon nem lehet sokkal jobban élni. A fizetőképes keresletet évek óta beárazza a piac. Mint szolgáltatás, építőipar, napi bevásárlás, lakhatás. A Csok sem a családokat gyarapította, mint ahogy a tej/hús áfa csökkenése sem. Mindenhol 1 hónapon belül felhúzták az árakat... Lidl és Aldi, stb is büszkén hirdeti, hogy 15-30% fizetésemeléseket adtak, amit természetesen nem a profitból fognak lecsippenteni, hanem emelik az árakat. Ha az állami bölcsödei dolgozóknak emelnék a fizetését, ahhoz a te "gyermek kedvezmény mentes" adód nem járulna hozzá, csak a családosoké?
Én is mondhatnám hogy évek óta nem voltam beteg, mekkora szemétség, hogy vonják tőlem a TB-t, vonják a nyugdíjastól, aki minden héten 2x megy gyógyszert felíratni?! -
Abban tökéletesen egyetértünk, hogy nem jók ezek a megoldások, én csak azt próbálom finoman közölni, hogy ettől még nincs kánaán annak aki vállal 1-2-3 gyereket, mert 18 év alatt sokkal többet fizet ki így is mint te, ezt kb. fél óra kutatással magad is kiszámolhatod.
Az meg hogy próbálkoznak, nem véletlen (ahogy az sem, hogy ilyen elcseszett dolgok jönnek belőle ki). Ahogy már említettem, a körülöttünk levő világot üzemeltetni kell, akkor is ha te még én öregek leszünk, és mi már nem tudjuk ezt megtenni. Abban is egyetértek, hogy ne bízzunk benne, hogy a most születő generáció fog majd minket eltartani, de abban egy kicsit azért talán kellene, hogy 20-30-40 év múlva is lesz ember aki dolgozzon, és ha előrelátóan gondoskodtál legalább az idős éveidről, akkor legyen lehetőséged azt a pénzt odaadni majd valakinek, aki mondjuk cserébe képes kiszolgálni a boltban, vagy éppen elvinni a szemeted. Ez a jelen állás szerint problémás, ezért igyekeznek tüneti kezeléssel gyógyítani, csak jó szarul.
A külföldi példák néha jók, néha rosszak, az pl. szerintem nagyon nem oké, hogy 3 hónap után visszamenjen anyuka dolgozni, annak mindenképpen a gyerek látja kárát. Abban a korban még nem hogy nem zajlott le a szeparálódás a gyerek és az anyja között, hanem vastagon az elején jár, arról nem is beszélve hogy tejre is szüksége van. Szerintem 1 éves kor előtt egyszerűen egészségtelen egy gyereket "otthagyni".
Ez egyébként összefüggésben van a másik problémával is amit írtál, hogy a gyerekesek folyton lelépnek, később mennek, stb.. A dolog gyökere abban rejlik, hogy görcsösen próbálják a szülők a két fizetést maximumon (a gyerek előtti szinten) tartani, a fent említett nem kicsi plusz anyagi teher miatt. Máshogy nem tudják megoldani, vagy így megy, vagy úgy, hogy nem vállalnak gyereket. Már ott el van cseszve a dolog, hogy kitolódott a gyerekvállalás ideje. Mi történik ha felhívnak az oviból, hogy 39 fokos láza van a gyereknek, úgy kb. most azonnal kéne menni? Menjen a bébiszitter óránként 5-8kHUF-ért? Cseberből vederbe... Az én időmben jött értem a nagyanyám. Ma mi történik? A nagyszülők rossz esetben halottak, mert anyuka 35 évesen szült. Jobb esetben élnek még, de vagy 300km-re vannak, vagy maguk is hasonló ellátásra szorulnak már mint a gyerek.
Erre az egészre lehet azt mondani, hogy akkor a francnak se kell gyerek, csak ha túl sokan mondjuk ezt, akkor megint oda kanyarodunk vissza, hogy ki fogja vezetni a mentőt 20-30 év múlva?
-
golfvariant
aktív tag
Mostanában nem voltam otthon cafeteria terén. 2015ben jöttem át a jelenlegi munkahelyre, csodálkoztam hogy nincs cafeteria. Akkor ők azt a választ adták, hogy túl bonyolult és nem kiszámítható, ezért ők azt mondták h inkább kevesebbet, de odaadják fizuban...
Visszatekintve jó választás volt adó és kiszámíthatóság terén is. Ez utóbbi nagyon hiányzik szerintem mimdenkinek -
Azt tudom, hogy egy gyerek többletköltésggel jár, de cégen belül is kvanagy (bér)feszültségeket generál ez az állapot.....
Amíg nincs, addig el sem bírod képzelni mekkora költség pénzben és időben, hiába vagy körülvéve gyerekesekkel, nem számolgatják ezt nap mint nap, és lehet hogy szentimentális vagyok, de örömben és szeretetben visszajön minden, ezért az ember nem is úgy éli meg. Kivéve persze amikor hideg fejjel számolgat, hiszen az anyagi felelősség meg tudatosság is fontos. Egészen biztos vagyok benne, hogy csupán a számokat nézve jobban jársz a nap végén, szóval ne sajnáld tőlük, ezek az összegek úgy olvadnak el mint a huzat. Mint már említettem (de keress nyugodtan statisztikai adatokat a neten) egy gyerkőc felnevelése 20-30mFt. Szerinted a kétgyerekes kollégáid hozzád képest havi 250-270eFt-t (nettó) vágnak zsebre? Kötve hiszem.
cafeteriában idén jan 1 től minden bérként adózik (34,5 % + 21% = 55% adóval), kivéve a bölcsődei / óvódai szolgáltatásokhoz tartozó dolgok, mert azok maradtak 0% adómentesek
Ez így van, én is kihasználom, de nehogy azt gondold hogy ez ekkora előny, teljesen látszólagos. Helytől függően havi 8-12 ezer az óvodai kaja (és ebből oldanak meg napi 4 étkezést, gondolhatod milyen lehet, és nincs olyan, hogy több pénzért jobb kaját lehet kérni, de ez egy másik sztori...), semmilyen más számlát nem tudsz begyűjteni onnét, szóval nem mész sokra az 55%-ával. Magánoivnál meg halottnak a csók: 100-120eFt egy hónap alsó hangon. Mennyi cafeteria kell ahhoz, hogy két gyerekkel 200-240eFt-s magánovival hozzád képest többlete legyen?
-
Csabroncka
addikt
Szerintem félreérted, vagy legalább is nem erre gondoltam.
Mondom az én példámat: 33 évesen van két gyerekem, a feleségem 29 éves. Az első gyermekünk 2016-ban született, 2015-ben vettünk lakásunkat.
A lakás úgy jött össze, hogy a cégtől (közepes magyar vállalkozás) ahol dolgozom (elismernek, megfizetnek) kaptam az önerőhöz kamatmentes hitelt, így tudtuk megvenni és berendezni a lakást. 24 éves koromtól dolgozom, sajnos 29 éves koromra oda jutottunk párommal, hogy kifizettük az esküvőnket és volt 2 millió forint megtakarításunk. Ha nem segít a cég, akkor kb még 3 évet, aztán ahogy mentek fel az árak talán még most sem lenne lakásunk és igen, ha nincsen biztos saját lakásom (még ha banki jelzálog is van rajta), nem vállaljuk be a gyerekeket.
Poén: Akkor használt lakásra kaptunk 800.000 Ft CSOK-ot, majd a 4%-os ingatlan illetékkel visszafizettünk 760 ezer forintot a NAV-nak
.
A legtöbb fiatalnak a lakásvásárlás önerejéhez kell segítség (szerintem) - ha ebből a szemszögből nézzük, akkor van értelme.
-
-
axioma
Topikgazda
A vegerol indulva: az az onero (fedezeti oldalrol), amit felveszel ES nem kerul a hitelbe adott ingatlanfedezetek egyikere se jelzalog tole. Termeszetesen ettol meg jovedelmi oldalrol az terheles.
Tipp: korabbi gyakorlat szerint ha 1.5M-nal nem tobb kolcsont kertel, akkor nem kertek ingatlanfedezetet. Az 2.8M, es fedezeti onero. Kerdezz ra, ha ez erdekel.
A funda kolcsonresze most tenyleg nem a legcombosabb ajanlat, mivel 3.9+1% kondiciokkal megy. Raadasul 5 ev alatt kell visszafizetni, ami magasabb havi koltseg abban az 5 evben, mintha ugyanazt a 15-20 eves hitelebe kerne bele. Amugy elonye hogy barmikor elotorlesztheto es nem kell szerz.modositas meg mas bohockodas hozza, bar talan valamit kell irni nekik hogy annak vegyek, ezt nem tudom pontosan (es nem valtozik tole a havi fizetendo, csak gyorsabban fog elfogyni).
Most ennyi jutott eszembe, kerdezz ha vmi nem egyertelmu. -
Sztenly
tag
Elfogadom amit mondasz, de a logika alapján a nyugdíjemelés, ami egy elég népes réteg 'jövedelmét/bérét' megnöveli természet szerűleg megemeli az inflációt is. Akkor én 20on evesen ugy érzem ellehetetlenítenek, mert a boltban drágult már megint minden. Nem csak az ingatlan/bérlakás piacon.
Abszolút egyetértünk, hogy nem árt aza plusz.
Nem lesz abból sem vita, hogy a cél sajnos távolodik ha a megtakarítás leszakad a drágulástól és képtelen utolérni.A konkrét rétegnek amúgy sem biztos hogy volt sok megtakarítása, így valójában mindenki szív.
De nem sokkal nagyobb szívás, mint amikor a spekulációs tőke rászabadul az ingatlanpiacra. -
axioma
Topikgazda
Na jo de ha a hitelt azt nem elveri az ember hanem befekteti, akkor siman egy olyan lepesnel ami az alapkamatnal fentebb emeli akkor vegtorleszt. Ha durva az emeles akkro barmilyen mas hitelbol is, ha illikvid helyre tette. En siman felvennem ha engednek akar most is ugy, hogy beigerem a gyereket es tudom hogy nem vallalom, ha ez - jelen szerzodes szerint, es modositasi lehetosegeiket is figyelembe veve - nekem elonyos marad.
-
attiati
veterán
Majd megtudjuk. Ilyen szempontból a leglényegesebb, hogy magyaro-i munkaviszony kell e.
Némi fantáziával el tudom képzelni, hogy a kevés feltétel a határon túli magyarok költöztetését is megcélozza.
Tényleg nagy a baj demográfiai vonalon.mondjuk ha azt nézzük, hogy 2004-ben két gyerek után 2 misi volt a támogatás és akkoriban 220e/nm áron mentek az új építésű lakások, akkor a mostani megemelt támogatás kb ugyanott van (2 gyerekre).
más kérdés, hogy melyiktől jön meg jobban a gyerekvállalási kedv:
a) 7-8 évi munkával veszek magamnak lakást, ahogy és amikor akarok.
b) 12-14 évig gürizek érte, de majd az államtól visszakapom a multik leadózott pénzét ilyen meg olyan feltételekkel. És melyik évben változik meg teljesen az egész.A fenti cikkben külön vicces mai szemmel az akkori közbeszéd hangneme és stílusa. Minden szava egy kincs.
Fidesz: ez nem új hír
A Fidesz üdvözöli, hogy a jövő hónaptól emelkedik a szociálpolitikai kedvezmény. Halász János frakcióvezető azonban emlékeztetett arra, hogy ez nem új hír, mert már fél évvel ezelőtt is bejelentette a kormány. Az ellenzéki politikus szerint a kabinet kormányzás helyett csak régi dolgokat ismétel.
ellenzékből
üdvözli...
meg ilyen enyhe szóhasználat, hogy "régi dolgokat ismétel"A másik, hogy az ezredforduló környékén pont a fidesz bőkezű lakástámogatási rendszere (adókedvezmények, stb..) vált tarthatatlanná és amikor eltűntek a piacról... akkor találták meg az emberek az új támogatást, a svájci frank hitelt.
-
attiati
veterán
Ha ezt ebben a formában megcsinálják, akkor pénzosztás lesz. A csoknál sokkal erősebb.
Arra is kíváncsi leszek, hogy az ukrán, román határ közelében mekkora változást indít.
3 év munkaviszony kell és 3 évig tart a program júliustól kezdve. Gyorsan el kell kezdeni dolgozni Mo-on júliusig.
Érdekes, hogy a Fidesz háza táján elkezdtek ciklusokban gondolkodni.
áfa a választási év végéig
ingyenpénz a következő választási évigA falusi csok még csak ezután jön.
7-8 milliós falusi házaknál már a kétgyerekes 3-4 millió is torzít.Egyébként most marad a csok?
Két gyerekre, használt lakásra:
csok 1,4 misi
+ 3,3 misi tőke elengedés
+ 1 misi átvállalás
= 5,7 misi? -
Novics
senior tag
No, hát amúgy baromi fasza ez az egész. Már tavaly augusztus környékén is belebegtettek ezt-azt, aztán kuss. Most megint mondtak valamit a levegőbe.
Mondjuk annyiból könnyű a dolgunk, hogy már nem kell a házasságkötés meg a gyerekvállalás időpontján agyalni, mert mindegyik adott, viszont azért egy "kicsit" fájna, hogyha kiizzadjuk az önerőt, felvesszük a hitelt, aztán rá két hétre meg kijön a rendelet, hogy innét kezdve minden friss házas meg most szülő nő kapja a lóvét zsákszámra, mi meg nézünk bután. (Persze, tudom, hogy aznak sem jobb, akik mondjuk tavaly házasodtak, gyerekesedtek, és azért csúsztak le a jobb lehetőségekről.)
Attól tartok én is, hogy ezekből majd csak a választások után lesz valami. Sőt, még az önkormi választásokra is kell valamit tartogatni az meg csak ősszel lesz ugye...
-
attiati
veterán
Hát igen, túlfűtött lakáspiacba nem kellene segíteni beszállni.
A részleteket majd megnézzük.Vidéken egy 20M-es lakásnál biztos erősebb hatást gyakorol az árakra.
Már a "kétgyerekes" 3,3 misi is jelentős.További szerkezeti torzulást okoz (város-vidék) és az emberek nem piaci alapon hoznak döntést a költözésről, munkahelyről.
A gyerek és házasság nélküliek hátránya pedig tovább nő a lakásvételnél.szerk: mondjuk idővel ezek a torzulások szétterülnek.
Mert nem lehet minden lakást a gyerekesekre árazni.
És a vidéken túlszaladt árak újra vonzóvá teszik Bp-et, stb.
De függővé válik a lakáspiac ezektől a támogatásoktól.
És aránytalanul lakhatás súlypontú a támogatási rendszer. -
attiati
veterán
indexen olvastam a 7 pontot, ott csak annyit írtak, hogy 10 misi kedvezményes kölcsön.
De a részletesebb alapján 2 gyereknél már a hitel harmada átvált vissza nem térítendőre.
3. gyereknél pedig a teljes tőketartozást elengedik."A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik."
3 gyerekeseknél akkor ez most 10+10 misi vissza nem térítendő a csokkal együtt?
Persze majd a részletes feltételek lesznek érdekesek és hogy mi van azokkal, akik már felvették a hitelt piaci alapon vagy igényeltek csokot?
És hogy miért kell a száguldó lakáspiacra még több kormányzati pénzt önteni pont most.
Lenne más módja a családtámogatásnak. -
golfvariant
aktív tag
A rejtett redőnyös témához csak egy hozzáfűzni valóm lenne. Igen, nagyon jó és szép.
A héten kezdték el felszerelni az egyik hozzánk közeli építkezésen a "beépített" redőnyöket. Mindezt szigetelés nélkül
Majd kívülről tuti eltakarják kőzetgyapottal/hungarocellel a tokot, de a redőnytok belsejébe akkor is bejut a hideg. Míg a nem rejtett tokosnál azért mindenhol megtörténik a szigetelés.Mi is rejtett redőnytokos lakásban lakunk (amit már eladtunk) és kicsit rossz szájízzel vágtunk bele egy nem rejtett redőnytokos lakásvételbe. Viszont ha lehet választani, akkor inkább lépjünk vissza az esztétikában 15 évet, minthogy szigetelés nélkül pakolják majd fel a redőnytokot
Aminek azért lehetnek kellemetlen hatásai.
Hőhíd miatt páralecsapódás, penészedés... -
petyametyo
aktív tag
"Ne haragudj, de ez így ebben a formában semmit nem igazol statisztikai alapon"
"Ezt csak arra írtam hogy aki benne van az se lát előre még egy évet se
"
Ennyi ,se több se kevesebb
Nem tudom hogy neked hogy jött ide a 27nm mint életér ,nem ez volt a téma,hanem az ár emelkedés esés.
Nekem erre futotta ,de szivesen veszem ha hozzám vágsz ajándékba 10 M,veszek egy nagyobbat -
petyametyo
aktív tag
Nem is statisztikai példának szántam "Ezt csak arra írtam hogy aki benne van az se lát előre még egy évet se"
Bár senki nem ér semmit a statisztikával ha megvan hogy hol,mekkorát,milyet szeretne venni ,ha azon a helyen 10% helyett 30-40% is felmegy az ingatlan ár.Befektetésénél már a helyzet másA verekedés a 23 nm ért volt
A 27nm hiába írod idéző jelben mint lakást,jobb mint egy albérlet,úgy meg pláne hogy teher mentes.
Nem tudom ki emlékszik a Bitcointra .Mikor 1000 dollár lett mindenki azt mondta ,most már nem szabad venni mert drága nagyon fent van az ára. Na ja . Most 1000 dollárért kb 1/4 kapsz.Volt 20.000 is
2017 közepén azt mondták ,ennél nem lesznek drágábbak az ingatlanok.Na az se jött be. Aki akkor nem vett mert drága most a fejét veri a falba (ismerek ilyet )
-
attiati
veterán
Az adásvételi szerződés napján találta ki az eladó, hogy ő bizony emel egy jelentőset.
Ügyvéd már le volt foglalva. Igaz speckó eset volt, zárkörű buli.
De előtte 3-4 hete volt mindenkinek körbejárni a dolgot. Nem tudsz mit csinálni, 2 magánszemély üzletel és mind a kettő beleviszi a személyiségét és a mindenféle elvárását.
Igazából itt van a hozzáadott értéke egy jó ingatlanosnak, hogy ezeket a rigolyákat közvetítse.A legjobb, múltkor olvastam, hogy érdemes friss sütemény illattal elárasztani a lakást, amikor jönnek a vevőjelöltek, mert az illat nagyban befolyásolja őket.
-
A Zéé
addikt
2004-2007 közt meg azért csapták össze a házakat, mert akkor is fosta ki mindenki a lakásokat. Haveromék is költöztek 2006-ban új átadásúba, még 2 év múlva is garanciális javítások voltak. De többek közt olyanok, hogy villanyászok rákötötték a villany főzőlapot simán a dugaljak körére.
Illetve talán kicsit korábban épült, de tudok olyan házról is, ahol kimaradt 1-1 sor tégla az adott szinten, mert ki tudja miért.Szóval az szerintem kicsit erős csúsztatás, hogy minden jobb, mint az új építésű...
Mindenre lehet rosszat találni.
-
attiati
veterán
És van ilyen irányú tapasztalatod, hogy azon az áron nem megy el, DE 4-5%-kal olcsóbban elmenne és makacsul tartja az árat 1 év hirdetgetés után is?? Mármint hogy ez gyakori?
Szerintem ilyenkor azért nem olyan komoly az eladási (és a vételi szándék).
Hirdetget, teszteli a piacot, hátha talál balekot, költözne jobba, de csak nagyon jó áron adná el a régit, nem is annyira sürgős.Mondjuk a vevőnek sem lehet annyira fontos, vagy nem az álomlakásról van szó, ha 4-5%-on múlik. Vagy pedig durván túlárazott.
Csökken a bp-i adásvételek száma és szerintem az eredményezi ezt, hogy sok a bámészkodó.
(vagy pedig a legjobbat, legjobb áron, azonnal akarja).Az árazások is másznak el. Például albérleteknél látom, hogy ugyanabban az épületben két tökegyforma lakás... és 20% eltérés van az árban. 130e helyett 160e. Ami nem kis különbség.
Látszik, hogy az egyik ki akarja adni, a másik meg még hirdetget. -
attiati
veterán
Summas velemeny: "barmit, csak ujepitesut... Ne"
Ebben az esetben mit lehet megvenni?
Kb '95-97től mostanáig épített lakások a fenti kategóriába tartoznak és többségénél van hiba / spórolás.
De ezek is 20-25 éves épületek lehetnek már.
Újpesten laktam "újépítésű" lakásban, kb 2000es években épült. 10 évvel ezelőtti áron simán beszippantotta a hideg téli hónapokban a 35e ftnyi fűtésszámlát. Igaz, hogy 60nm és tetőtér, de voltak gondok a lakással.Vannak még panelek, csúsztatott zsalus épületek és régi belvárosi tégla épületek. Mit lehet megvenni?
Nem sok lehetőség marad. -
petyus_
senior tag
Ha jól rémlik, ez településenként változó, nekünk teljesen ingyen volt. Nem volt se koccintás, se semmi hasonló, felolvasta a kötelező szöveget, aláírtuk a papírokat, és ennyi. Most csak gyorsan rákerestem, és azt találtam, hogy nem ingyenes, de tisztán emlékszem, hogy nem kellett fizetnünk a névváltoztatásért sem. Tehát semmibe nem került az, hogy kapjunk egy házassági anyakönyvi kivonatot (ez már elég a 120K-hoz), és a feleségem megváltoztassa a nevét.
Gyorsan rákerestem:
"Költségek
Az anyakönyvvezetői eljárásnak (beleértve a házassági anyakönyvi kivonat kiadását is) semmiféle anyagi vonzata nincs. § Az önkormányzat által kijelölt helyiségben lezajlott házasságkötésért sem kell fizetni, viszont ha a házasságot a házasulók a hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívül kívánják megkötni, előfordulhat, hogy az önkormányzat a többletszolgáltatásért díjat kér. A vonatkozó jogszabály erre az önkormányzatoknak lehetőséget ad, azonban ha a lehetőséggel a települési önkormányzat élni kíván, a többletszolgáltatás díjának mértékét rendeletben kell szabályoznia. §" -
petyus_
senior tag
Én 16ban házasodtam, a polgári esküvő pontosan 0Ft-ba került (délelőtt bementünk két tanúval, és az irodában összeadtak. Nem spórolás miatt volt így, csak lagzira nem vállalták, hogy külső helyszínre kijönnek, úgyhogy oda meg hívtunk egy anyakönyvvezetőt, aki nem hivatalosan összeadott a násznép előtt).
Úgyhogy szerintem van, aki emiatt házasodott, (kis keresetnél jól jöhet az az ingyen havi 5K).
-
concret_hp
addikt
akkor vajon mi tortent? sztem arra alapozni hogy az emberek minimalisan gondolkodnak eleg sokszor nem kifizetodo
szoval en is siman egy eros faktornak tartom az adokedvezmenyt + egyebkent a 70es evekben szuletett nagyszamu populacio elerte a 40et, es ilyen utolso lehetoseg effekt is boven lehet.
-
attiati
veterán
Lehetséges, hogy túlértékelik a lakásukat. Vagy a 18. és hozzá hasonló családi házas kerületekben jelenik meg pluszban a csok hatás.
A kiszorító hatás alatt nem tömegeket értek. Nem az érvényesül az árakban, hogy hány ember szorul ki az V. kerületből és csak ennyi lakást lehet feljebb árazni a közeli alternatív kerületekben.
Hanem viszonyítási alap lesz.Ahogy az újépítésű ingatlanok adják az árazási benchmarkot a másodpiaci lakásokhoz.
Úgy a belső kerülethez árazzák a közelben levőket. Nem azonosan, csak hozzá.
És végigmegy minden kerületen, egyre csökkenve.Ez utóbbit nem értem én sem. Mert ha kevesebben szorulnak ki a belső kerületekből, mint ahány lakást feláraznak a közelben, akkor egy részére nincs kereslet, csak várják a potenciális vevőket. Lehet emiatt csökken Budapesten az adásvételek száma, mert mindenki csak hirdet, de eladni nem tud.
De ki legyen az az eladó, aki ebből elsőnek enged? És ha ő enged, akkor vevőként vajon fog tudni alkudni ő is? Ha ezek ilyen fantom árazások, akkor helyre kell állnia egy idő után.Az újépítésűhöz árazásnak viszont van egy közgazdasági emélete, hogy ha nem tudod egy termék árát meghatározni, akkor az újraelőállítási költségből indulsz ki. Ne kérdezd, hogy ez így oké e, reális e, csak van egy ilyen.
-
attiati
veterán
Ezek a nemzetközi hatások befolyásolják az egész országot a kiszorító hatás miatt, ameddig elér.
Költöznének 11. 13. 3. kerületbe, de elszálltak az árak, így nézik az alternatívát. És sorban mennek fel az árak minden helyen. Bp-en ez az összes kerületet érinti és még az agglót is.
5. kerületben 1 misi / nm. Adnád továbbra is 500e/nm áron a nyugatinál levő lakásodat?
És attól északra? És akkor elérkezel a 4. és 15. kerületbe.Ahogy minden elturistásodott városban, kiszorulnak a belvárosból a helyi lakosok.
És erre pakol rá a csok. De egy baranya megyei kisvárosban, faluban elhiszem, hogy a csokosok irányítják az árazást. Ami lehet visszahat a fejlettebb régiókra is. Nem tudom.Nincsenek számaim, hogy a sok hatás közül melyik a legerősebb. Szerintem nem a csok és a többi helyi intézkedés.Gondolom minél nagyobb a csok aránya az ingatlan árán belül, annál erősebb a befolyása.
Vagy minél távolabb van a nemzetközi hatástól és minél kisebb a kereslet a csok nélkül.Igen, a csok és áfábejelentés után átárazott ingatlanok tértek vissza.
A leggyorsabban a készleten levő új lakásokat árazták át. Utána következtek az új fejlesztések és a magánszemélyek. Sidi Angel lakóparkot követtem akkoriban. Áfabejelentés után (2015. dec közepe) másnap 20%-ot zuhantak az árak az árlistában. Csok bejelentés után (2015. dec vége) meg visszaugrottak a kiinduló ár fölé. Van 2015.10.31 és 2016.01.24-i árlistám. Sajnos az áfabejelentés utáni esést nem tudom bizonyítani. -
axioma
Topikgazda
Parkoltatni barmeddig lehet az ltp-t (amire te gondolsz, az a megkezdett kiutalasnak a meghosszabbitasa, de ha a kiutalast nem fogadod el vagy hasznalod fel, akkor folytatodik a szerzodes - mindossze azt kell tudni hogy legkozelebb ha kered, ujra indul a 3 honap kiutalas).
A plusz befizetessel en se vagyok tisztaban hogy most hogy alakul, de a beteti kamatot barmeddig kapod, az alltamot ha jar a tulfizetesre akkor ossz 10 evig.
Persze ha mar keves a kamat az alternativakhoz kepest, akkor veszteseg parkoltatni... de lehetni lehet. Ha a hozamvadasz jol emlekszem, hogy me'g a netto 3% kamatu, akkor meg orulj, az jelenleg nem rossz... (persze ha van mar olyan osszeg, hogy a havi 150Ft nem visz el sokat a kamatbol). -
attiati
veterán
Nem biztos, hogy elírás, mert féláron vette meg és átlag lakásról van szó.
De lehet, hogy félár alatt, mert leírtak belőle hitelt. Nem tudom.Még nem tudni, hogy milyen áron vehetik vissza. Csak a 2013-as jogi cikkben szerepelt, hogy bekerülési értéken. De ugye Mo-on már aznap lehet törvényt módosítani mindenre, vagy visszamenőlegesen.
"Az viszont még kérdés, hogy pontosan milyen áron és részletes feltételekkel kerülhetnek vissza az érintettekhez az ingatlanok."
"Az ismét tulajdonossá váló adósok viszont nem csupán kamatmentes és a piaci hitelkamatok közötti különbözetet, hanem a következő hónapokban bekövetkező lakásdrágulásból adódó értéknövekedést is megnyerhetik."
Hacsak a következő hónapok növekedését nyerhetik meg, azzal sokra nem mennek.
vg:
"annak mi értelme van?"
normálisan működő bérleti piacon szerintem ez lenne az egyetlen értelmes megoldás. Pénz és lakhatás szempontjából is. -
Kukipapa_rr
tag
Nem tudom, lehet csak nekem lenne irritalo, hogy mikozben cuccom az asszonyt, a levesesfazekba log a labam, vagy retyozas kozben tudok kettot kavarni a porkolton
Előfordulhat, hogy a hozzáállásod még megváltozik, amikor a bérbeadód észbekap, elkezd piaci árat elkérni a kégliért.
Tipp: az élhetetlen méretű garzont ki lehet fizetni 10 év alatt, utána felhasználni önerőnek egy élhető méretű lakás vételekor, mire a család bővülne.
-
golfvariant
aktív tag
Nekem mindig az jön le, hogy el kell adni az ingatlanokat... Beetetik az embereket, hogy az is elég, sőt mennyire népszerű (lásd Black Friday felárazás), ezáltal az ingatlanosok a kis lakásokból is könnyebben tudják beszedni a %-ot.
Magyarországon a beetetés eléggé bevett módszer. Elég megnézni az indexet és az origót, vagy pl egy M1, TV2 vagy épp RTL-s híradót. Nem szeretnék állást foglalni, hogy kinek van igaza, mert én csak egy IT-s billentyűkoptató vagyok. Nincs rálátásom a teljes képre, mindenesetre látszik mennyire más hírek szerepelnek a különböző csatornákon.
-
törölt tag
Ez tenyleg elkepeszto, lassan a szutereneket is feltoltik
Azert az uj legnepszerubb keruletek sem semmi, ezek par eve a kutyanak nem kellettek volna.
Orulet van, az is ide jon fel aki egyebkent elado meg jogasz stb netto 150-ert....
Csomo ilyen emberrel beszelgettem, es elvileg azert, mert “itt tobb a lehetoseg”. Jah, nektek max a totalis tobbgeneracios elszegenyedesre. Inkabb nyomorok apu-anyu is videken, hogy a kislany megvalosithassa az “almait” -
attiati
veterán
Ha vidéki ingatlanba allokálsz tőkét, akkor arra számítasz, hogy nőnek a lakásárak továbbra is, de a vidék jobban, mint Bp. Ellenkező esetben anyagi szempontok alapján nem veszek vidéken ingatlant és nem veszek ingatlant. (Bár korábban fejtegettem, hogy nem emelkedő lakáspiacon is megérheti lakást venni, ha beleszámítom a kamatkörnyezet alakulását és hogy mennyire lehetetlen eltalálni az időzítést a vételre)
Normálisan szabályozott lakáspiacon az lenne a logikus döntés, hogy különválasztani a tőkebefektetést és a lakhatást. És akkor működhetne az, hogy ott veszek, ahol emelkedik (de adott esetben már élhetetlen). És vele párhuzamosan ott bérlek, ami élhető és olcsó.
A vidék mit jelent nálatok?
Szülővárosba hazaköltözni? (ez nagyban érzelmi döntés)
Vagy egy élhető megyeszékelyre távol Bp-től, ami nem a szülőváros. (ez már anyagi döntés (is))
Vagy Bp agglomeráció?Elég sok forgatókönyv van.
Nagyon könnyen kiárazza magát az ember a jövőben Bp-ről, ha vidékre költözik (és nem csak anyagilag, hanem kapcsolatokban, szellemileg, lehetőségekben).
Vagy kevesebbet bukik az ingatlanon, ha jön egy esés.
Ki tudja melyik lesz?Nem tudnék elköltözni úgy, hogy nem szülőváros közelébe, hanem egy tök idegen városba anyagi szempontok alapján. Nagyon bekavar, hogy az ember a lakhatást és a befektetést össze akarja mosni.
-
Stanlee
őstag
Itt a nemeteknel is mar jo ideje irnak arrol, hogy a nagyvaros vs. videk a lakhatas szemszogebol nezve teljesen mas, ill. mas bereket is kovetel meg. Itt Munchenben is nagyon sok alacsony keresetu van, aki csak azert tudja megengedni maganak a muncheni lakast, mert vagy egy nagyon regi berleti szerzodesben van benne, vagy orokolt.
Akik munka miatt ide koltoznek, azok tobbnyire az atlagnal magasabb keresetuekkel versenyeznek, es mind alberlet, mind vasarlas eseten hatranybol indulnak. Ezert van az, amit te is irtal, hogy egy draga nagyvarosban a sajat ingatlan vasarlasahoz vagy akar berleshez is magasabb jovedelmu csoportba kell tartoznod, hogy ugyanazt elerd, mint mondjuk videken.
Es itt jon be, hogy videken nem csak egy ALDI, de barmilyen mas, lakhelytol fuggetlen, kozel azonos berezesu munkakorrel tobbre megy az ember, mint a nagyvarosban. Ismeretsegi korben vannak jo paran, akik inkabb visszamentek videkre Munchenbol, mert a lakhatas elvitte a netto nagyobbik reszet. Kozalkalmazotti bertablaban videken sokkal jobban megel az ember, mint barmelyik draga nagyvarosban.
-
Mercutio_
félisten
Nagyjából homeoffice jelleggel tudnál dolgozni, vagy vannak vidéken is olyan nagyobb projektek, amiben pesti jelenlét nélkül részt tudnál vanni?
8misiert meg az A-tol Z-ig felujitott panelokat dobaljak
Miskolc, vagy hol van ez?A többség még diplomával se tudja ezt meglépni sajnos
-
Kobe
veterán
Kicsit jobban atolvastam a portfolios cikket, eleg erdekes megallapitasok vannak benne
Ugye a videk vs pedt szinvonal bolt mar pedzegetve, most kvazi leirasra is kerult hogy a budapesti szinvonal 3-4x magasabb mint a videki (nyilvan atlagban, pest megye mondjuk elter ettol)
Nekem effektive ez kb olyasmit jelent hogy egy pesti 1M koruli br fizu a jelenlegi arszinvonalon egy videki br300 koruli osszeggel versenyez, szigoruan a lakhatas reszet nezve, elerheto lakashitelt, illetve a cikkben is emlitett atlagos lakasfajtat
De hogy a kulonbsegekre raterjunk: br1M hez nem 3-4x hanem mondjuk 8-10x magasabb beosztasban kell dolgoznod, felsofok, nyelvismeret, senior tudas mgmt vagy it reszen pl. Videken meg egy ljdl penztaros megkapja a br 350et....csak hogy kontextusba helyezzuk -
Oppenheimer
nagyúr
A szerződésben több összeg is rögzítve van, nem csak szerződéses összeg. Az idézett jogszabály valószínűleg a megtakarítási részre vonatkozik.
"A szerződésben rögzített mértéket meghaladóan fizetett betétre nem jár az állami támogatás."
Nem hiszem hogy ebbe a bele tudod magyarázni a szerződéses összeg értékét.
-
Kukipapa_rr
tag
A 2 fund alenne érdekes, hogy azok még jóval korábban nyíltak de már új törvény szerinti periódusban járnak le.
Ott simán lehet majd továbbfizetni a 10éves korlátig ? vagy akkor már nem jár rá az álltám ?Gyakori kérdések és válaszok a törvénymódosítással kapcsolatban
Jár-e állami támogatás arra a megtakarításra, amelyet a szerződésben vállalt összegen felül helyezek el?
Csak az Ön által megkötött szerződés alapján rögzített feltételek szerinti, havi betét mértéke szerint jár az állami támogatás. A szerződésben rögzített mértéket meghaladóan fizetett betétre nem jár az állami támogatás.
-
axioma
Topikgazda
Pont ezt irtam, hogy nem tudom. (En nagyon regen voltam ltp uzletkoto masodallasban, mar kb. 10 eve nem, szoval az ossz elonyom hogy ismerem az - akkori - aszf-et, es a rendeleteket, es erdeklodesbol kovetem a torteneseket.)
Nem tudok rola, hogy hoztak volna ki erre vonatkozoan allasfoglalast, persze legjobb lenne megkerdezni a fundas kollegat (sztem a laktak topikban eszreveszi, ha irtok), vagy kozvetlen a 411-81-81-et.
Ha megvan akkor irjatok is be ide
[Amugy van egy olyan tetel is egy korabbi rendeletmodositasban, hogy a nem szerzodesszeru befizetes visszautasithato, de eddig ezt nem lattam alkalmazni - elsosorban penzmosas elleni intezkedesnek tunt -, de ez is elofordulhat mint "megoldas", ha az ltp-nek ugy all erdekeben, hogy modositas nelkul ne menjen.] -
adalbert1
veterán
Ez most nagyon off lesz, de ezen a black friday hitelen én is nagyon fennakadtam, azt hittem, hogy a vegyünk fel személyi kölcsönt wellness hétvégére reklámnál nincs lentebb, de úgy tűnik, hogy tévedtem (mindenesetre aki a terméket kitalálta, az jól ráérzett, hogy mire van szüksége sok embernek az alacsonyabb jövedelmű rétegekből) - sokan már eleve megvesznek feleslegesen olyan tárgyakat, amire nincs is igazán szükségük (én is vásároltam már így), vagy lecserélnek olyat, ami amúgy jól működik, csak azért, mert amit vesznek akciós (ezt még szerencsére elkerültem, 7 éves a TV-nk, már többször gondolkoztam, hogy lecserélném, de mindig arra jutottam, hogy amíg működik, addig marad) - szóval eleve feleslegesen költik a pénzt ráadásul most már akkor hitelből (az pedig megint kérdéses, hogy aki mondjuk egy adott TV-t 30-40k-val drágábban nem engedhet meg magának, annak inkább kiutat kellene keresni a jelenlegi helyzetéből filmnézés helyett).
-
attiati
veterán
"amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek - ezt jelentette be a pénzügyminiszter szerdán. "
A metrodom májusra tervezte a projektek indítását.
Majd a kedvezményes áfa visszavonásának bejelentése előtt 2-3 héttel eltolták a tervezett indítást..... mintha kaptak volna infót és újra kellett tervezniük.
És az ősszel magabiztosan el is indították az áfaemelés ellenére.A törvénymódosítást úgy értelmezem, hogy aki most indítana új projektet, az már nem esik bele a 23-ig tartó kedvezményes áfába. A meglévő projekteket meg nem fogják olcsóbban odaadni éppen azért, mert ez lesz az extra profitjuk, amiért ők "látatlanban" el merték indítani a vállaltan 2020 utánra nyúló projekteket.
Ez a variálás meg mutyizás biztos nem növeli a kiszámíthatóságot.
-
Mercutio_
félisten
Egyértelmű, hogy rájöttek túl sok folyamatban lévő projekt megborulna, ha maradna a 2019-es határidő, aminek már komoly következményei lennének (bedőlt cégek, körbetartozás, utcán maradó tulajdonosok, stb.)
+ ez még ad egy kis löketet a lassuló piacnak.Ez az Eltingás interaktív felület is hasznos, linkelem
-
attiati
veterán
igazad van, almát a körtével adom össze.
Két külön kategória a befektetés célja és a forrása.
Van befektetés célú és saját célú.
Illetve van hitelből finanszírozott és saját finanszírozású.Azért írtam, hogy nézzük meg a befektetést, mert ott nagyobb a saját finanszírozás aránya, és akkor nem kell túrni a hitelezési statisztikákat (nettó, bruttó szemlélet... és egyik sem jó a kettő közül az elemzésre).
70% lehet hiteles, de ebben is lehet befektetési célú is. Azt gondolom, hogy az utóbbi évben már megjelentek a hitelből finanszírozott befektetési célúak is, mivel elkezdtek arra játszani az emberek, hogy magasabb az albérleti bevétel, mint a hitel kamata. Tömören fogalmazva.
Viszont a nagyságrendeket nem változtatja meg. 5-15% között marad a csok szerepe, ha a tőke nagyságát vizsgáljuk a 2015-ös bevezetés óta eltelt 3 évben. Összességében.
Ha a 3 éven belüli hatás időbeli eloszlását vizsgáljuk, akkor az időszak elején erős volt a csok hatás, most már kevésbé.
És ha alszegmenseket vizsgálunk, akkor változik a kép, mert vidéken erős a csok szerepe, bp-en nem.
Ez egyébként most ellentmond annak, hogy az újépítésűek piacán erős a csok hatás.
Hisz a kormányadatokból látszik, hogy bp-en csak a csok 9%-át folyósították. Ez 22mrd forint 2015 óta !!! Miközben az újépítésűek nagy része bp-en épül. Akkor ez most hogy is van, hogy a csok az újépítésűeket hajtja?A csok 68%-át vidéki falvakban és vidéki kisvárosokban folyósították. Mondani sem kell, hogy oda a lakásépítők be nem teszik a lábukat. A csok maximum a vidéki családi házak árát hajtja.
És hogy 22 mrd forint hajtotta fel a budapesti árakat?
jaj....
A mai híreknek meg egyetlen üzenete van, amit írtam 1-2 hete. Lakástámogatásra pénz annak jár, aki gyereket vállal.
Pont kiszámolták és annyi pénzt terelnek át a többlet kamatmentes hitelre, mint amennyi az LTP támogatás volt.
Összegében nem változik a támogatásra fordított pénzmennyiség, csak egy szűkebb (gyereket vállaló) réteg kapja meg ugyanazt a pénztömeget. -
axioma
Topikgazda
Kiszamolos tobbszor irt objektiven hamis dolgokat, en azert ignoralom, meg a ra tamaszkodo erveleseket. Teny, hogy ez is olyan hogy sokaknak jobb, mint a semmi (ha mar oktatasunkbol hianyzik, legalabb lehetoseget ad elmozdulni a nulla tudasszintrol), szoval vegulis egy igenyt jol kiszolgal es reszleteket nezve me'g hasznos is a tevekenysege, de egy szint felett mar tul bulvarnak tunik.
-
amargo
addikt
Én pont most veszek fel hitelt és nincs választása a feleségemnek, adóstársak vagyunk (házassági szerződés esetében nem kell bevenni). A feleségem jövedelmét és hiteleit is kérdezték. (Mondjuk feleségemnek se jövedelme se hitele.)
A házasság előtti vagyon és hitel az nem megosztott, erre írtam, hogy igaz. Házasság után szerződés nélkül, már közös lesz a jövedelem és a tartozás is.
-
attiati
veterán
Szerintem sok ceg csinálta / csinálja ezt, csak nem ekkora méretben.
Meghirdették a projekteket, beszedték az előleget, de nem kötötték le azonnal a munkaerőt és nem béreltek gépeket.
Aztán pár nap/ héttel később már csak jóval dragabban tudták megtenni.
Így elúszott a profit, vagy veszteségbe fordult a projekt
Így egyes cégek lelőtték a teljes projektet, mások meg kerestek kiskaput a szerződésben, hogy hogyan tudják visszamondani a vételeket, majd magasabb áron újra eladni. Szerintem rengeteg vevő nem nézte meg, hogy milyen szerződést ír alá. Johiszemuek voltak. Emiatt van az is, hogy szinte senki nem kap kötbért a fél-1 éves csúszásokra. Bár az lenne a Herminasok legkisebb baja. -
Stanlee
őstag
Hasznalatbavetelirol meg meltanyossagrol van sajat boron tapasztalat. A haz ahol van a lakasom, Zugloban van. Kapott hasznalatbavetelit, aztan a szomszed haz birosagon megtamadta a jogerore emelkedett hasznalatbavetelit - a szemben levo haz meg a mellette levo projektet vitte birosag ele, a telken nem is epult 10 evig semmi, az onnan erkezo patkanyok meg oda betelepult hajlektalanok biztos jobban esett nekik.
A birosag arra hivatkozva visszavonta a hasznalatbavetelit, hogy
- tul sok felszini parkolo van,
- a melygarazsba nem lett felautomata parkolo rendszer beepitve,
- a kertben vannak helyek, ahol x cm-rel vekonyabb a foldtakaras, mint amennyinek kellene lennie,
- a szomszed haz pincejebe a csapadekviz beszivarog, amiota megepult a haz.A melygarazsban most is csak a helyek fele van kihasznalva, ha lenne meg egy felautomata parkolorendszer, amivel kb. duplazni lehetne a ferohelyek szamat, akkor sem allna lent tobb auto, de miert ne.
Az epitesi engedelyen rajta voltak a feluletnagysagok, olyanon ment a vita az egyes, birosag altal kirendelt es hozott szakertok kozott, hogy a melygarazs kijarata feletti vasbeton fodemen levo fuvesitett terulet beleszamithato-e a zoldfeluletbe, mert most (nem pontosan ezekkel az ertekekkel) 45 cm vastag a foldtakaras, de ha 75 cm lenne akkor mar jo lenne.
A szomszed hazban akkor keszultek a pincei befolyasokrol a kepek, amikor akkora eso esett Bp-en, hogy a fel varos viz alatt volt, de kihoztak, hogy a FCSM nem tud annyi csapadekvizet elvezetni, mint amennyi az oras nemtudom milyen maximum mennyiseg, szoval epitsunk valami 100 m3 csapadekviz tarozot, mert ez az engedelyezeskor is mar koztudott volt. Amugy a mellettunk levo telken ugyanarra a csatornaszakaszra csatlakozo, nagyobb haz is epult mar azota, mint a mienk, szoval akkor annak is annyit er az engedelye es a hasznalatbavetelije, mint a mienke - semmit.
Amugy a birosag kuldott egy kisregenyt, amiben osszefoglaltak, hogy mivel telt el a pereskedes par eve. Elmeny volt olvasni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- CASIO órák kedvelők topicja!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Jövedelem
- Nintendo Switch 2
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Motoros topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- RISC-V-re is portolja a CUDA-t az NVIDIA
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest