Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
petyus_ #13735 üzenetére
Keversz dolgokat:
használt lakás:
(6) * Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.új lakás:
f) * a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt; -
-
vg
addikt
-
updog
őstag
válasz
petyus_ #12693 üzenetére
Füredi úti lakótelep 68m2-es lakások 36-40M között. Mondjuk ugyanakkora méretű és ugyanakkora területű lakásokhoz más m2 árat ír az oldal
De maradjunk annyiban hogy 40M/68m2 = 588e ft/m2. Szóval elég komoly, amikor először kezdtem itt lakásokat nézni, ez olyan 150e volt, amikor meg is vettem, ~240e.
50 év körüli panelekről beszélünk. A felső szomszéd nyikorgó parkettájával, dübörgő járókeretével, a beérződő csirkepaprikás, és ordenáré cigiszaggal meg mindennel ami ezzel jár. Megvolt a külső szigetelés (most már lassan minden házban a környéken, úgyhogy majd ennek az értéknövelő tényezője is el fog tűnni), de ugye ha a sz**t becsomagolod, attól még ugyanaz marad, jelenleg télen 25 fok van fűtés nélkül, nyáron 32(!). (most jön májusban a klíma, ha a 4. cég akit sorban megkerestem, talán méltóztatik kijönni, február óta ezt intézem
, hogy rohadna rá a készlet az összesre). Ja, és 1-1 lakáshirdetés 2-3 hét alatt eltűnik, és nem látom többé, tehát gyanús hogy elkel.
--
Engedjük el a másik témát szerintem. Ez nem az a topic -
Novics
senior tag
válasz
petyus_ #12053 üzenetére
Azt hiszem akkor kérnem kellene egy NAV állásfoglalást. A NAV oldalán ezt találtam:
9.7. Az első lakástulajdon megszerzéséhez kapcsolódó illetékkedvezmények
Fiatal első lakásszerző illetékkedvezménye
Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.Ti mondjuk újat vesztek, cégtől, úgy látszik ott megint kedvez a kormány a használt ingatlant vásárlókkal szemben.
-
A Zéé
addikt
válasz
petyus_ #11631 üzenetére
"a burkoló csapat egyik napról a másikra felmondott, és nem is találtak egyből helyettük, szerintem erre nem tudsz felkészülni."
sajnos tényleg ez van, és ez még nem is extrém, volt sokkal cifrább esetünk is az elmúlt 2 évben. Ezekre tényleg nem tud felkészülni sem a vállalkozó, sem a beruházó, sem a vásárló. Illetve maximum úgy, hogy a beruházó minél később kezdi meg az értékesítést, így próbálva kiszűrni minél több hasonló esetet, a vevő pedig nem mondja fel az albérletét az új lakás szerződés szerinti átvételi időpontjára.
(#11629) mobal
Minden társasháznak van ma már honlapja, amin szerepel a beruházó és/vagy a kivitelező. Meg kell nézni a honlapjukat, a korábbi munkáikat, élőben is. Keresni kell valakit, akinek van Opten/cégtár előfizetése, és leellenőrizni a céget, a tulajdonosait. Intő jel lehet, ha egy frissen összerántott, minimál törzstőkés projektcégről van szó, és nincs a tulajdonosi hálójában semmi komolyabb név vagy cég, csak Lali Nógrádból, meg Jocó Szabolcsból.Szerintem fontos, hogy csak tervrajzon létező lakást nem veszünk, csak olyant, ahol már zajlik a kivitelezés. Fizetési ütemezésnél is olyant kell keresni, ami 2-3 ütemből áll, és legalább a fele a végére esik. Ezek azért fontosak, mert ahol ezek megvannak, ott jó eséllyel van tőke finanszírozni a projektet önerőből is, és kisebb valószínűséggel áll elő az a helyzet, hogy a lakásoknak csak a fele fogy el, az építkezés meg megáll, mert elfogyott a beruházó pénze. Ha egyszer egy kivitelezés teljesen megáll pénzhiány miatt, akkor hónapok pöröghetnek el, mire újra tudnak indulni, mert nem találnak szakit, mert mindenki be van táblázva (olyat, aki jó még nehezebb), és nagyon hamar híre megy annak, ha valakinél bennragadnak az alvállalkozók pénzzel.
-
Kobe
veterán
válasz
petyus_ #11590 üzenetére
mi tavaly májusban, alap eljárás 40e HUF (15e Ft + egyebek), az egyebekben forintra kilistázva, mi mennyibe kerül : gyűrűhúzási díj, gyűrűnként (wtf??) koccintás hány darab pohárral a ceremónia végén, stb stb, illetve ha külső helyszínen tartottad akkor ezen felül annak engedélyeztetési díja és az önkormányzat még pl azt is előírta hogy a külső helyszínen kötelező a hangosítás biztosítása, és azt csak OKJ-s papírral rendelkező egyén végezheti.
Ha két tanúval házon belül letudjuk, akkor is minimum 40K lett volna, ehhez hozzávéve egy koccintást a tanúkkal és pl az igazolványok cseréjét névváltozás esetén kb pontosan nullszaldós a történet, vagy annyira minimális összeg marad meg (2-3e ft kb?) hogy szenvedjen vele az akinek 2 anyja van....az ingyen havi 5K hoz azt is nézd hogy be kell csengetni előre ezeket a díjakat, és kis keresetből kb előre megfinanszírozod azt amit utána 1-1.5 év alatt kapsz vissza.....financiálisan azért ez nem akkora biznisz
-
mrhero
tag
válasz
petyus_ #11537 üzenetére
+1
Nem tudom miért, de a közeli ismerőseim közül nagyon kevesen vannak közös bankszámlán. Nálunk fokozatos volt az átállás. Először a fizetésünk kb 20-30%-a megmaradt "zsebpénznek", amit arra költhettünk amire csak akartunk. Aztán beálltunk egy alacsonyabb fix összegre, azt hiszem 15-15e maradt saját, a többi közös. Mára teljesen közös büdzsén vagyunk és el nem tudnám képzelni másképp. Ehhez megfelelő hozzáállás kell mindkét fél részéről, meg az se mindegy, hogy a kettőnk fizetése között max 1,5-2x-es szorzó volt hol az én, hol a feleségem javára. A közös kasszázást jóval a házasság előtt bevezettük, így volt praktikus. Nem értem az olyan felállást, se, hogy az egyik fél a bevásárlást fizeti, a másik meg a nyaralást. Ha meg teljesen külön kasszán van egy pár, akik viszonylag régóta (mondjuk több, mint 2 éve) együtt vannak, az számomra a totál nonszensz. -
válasz
petyus_ #11413 üzenetére
Igen, kell a végleges szerződés az illeték megállapításához (tudtommal).
Bár gondolom ez téged nem érint, de közben összeraktam fejben az elmúlt hónap történéseit, hátha valakinek jól jön ez az infó:
Nálunk előbb lett pár héttel vételi szerződésünk az új ingatlanra, mint ahogy megszületett volna az eladási a régire. Amikor az eladási végleges szerződés meglett, bementünk vele a NAV-ba, és beadtunk egy ITV adatlapot (illeték törlési vagy visszatérítési kérelem). Azt mondta az ügyvéd, hogy mostanában az a tapasztalata, hogy 1 hónapon belül kivetik az illetéket a vásárolt ingatlanra, és nagy szívás utólag fellebezgetni, meg bizonygatni, hogy de mi 1 héttel később eladtuk a meglevőt.
Szóval akinek nincs a vétel időpontjában végleges szerződése arról hogy eladta a régi ingatlanját, vagy van, de nem vitte még be a NAV-ba, akkor mindenképpen érdemes pörgetni a dolgot, hogy később ne csináljon magának plusz papírmunkát, meg felesleges ügyintézési időket.
-
válasz
petyus_ #11413 üzenetére
Ha május, akkor sztem ott még albetétesítés se volt. Talán nem is szerepel a neved még a földhivatalban, vagy talán csak széljegyzeten, mint terhelés.
Szerintem a földhivatali bejegyzés indítja a Nav eljárást. (Ha jól rémlik a Navnak szóló adatlapot is a földhivatalba kellett leadni.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Projektor topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Mobil flották
- Háztartási gépek
- Indiana Jones and the Great Circle teszt
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Eladó Vagy Csere Samsung Galaxy Z Fold 4
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- iKing.Hu - OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z390 i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest