Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
válasz
Dan-szan
üzenetére
Hat azt megteheted hogy indikativ ajanlatot kersz [szemelyes adatok nelkul, de a penzugyileg fontos dolgok listazva], es csak azzal mesz tovabb, aki szimpatikusat ad. Csak ne tobbnel legyenek az irataid [pl. szkennelve kuldve].
Amugy erosen ketlem, hogy mas a jutaleka ua. bankhoz 2 ugynoknek; az lehet h egy ugynoknek 2 bank kulonbozot ad, es akkor a neki jobbat probalja optimalisra turbozni - viszont azt is lassuk be, hogy a megkotott uzlet mindenkepp jobban szamit, mint hogy milyen %-kal, szoval sajat erdeke jot adni...
Azt is megteheted, hogy bemesz 1-2 jelolt bank fiokjaba erdeklodni 'utcarol', es annal jobbat ha tud akkor menni vele tovabb. -
Segal
veterán
-
CorsairS
csendes tag
Valaki hátha tudja, hosszú távra kiadott lakást miért akarnak eladni?
Mostanában a környéken a hirdetések legalább fele olyan volt, aminél az ingatlan hosszútávra ki volt adva albérlőnek.
Mivel pár hét után lekerültek a .com-ról, ezért gondolom befektetők vették meg ezeket a lakásokat. Egyébkét BP, zuglói lakótelep. -
licetlagin
újonc
válasz
werszomjas
üzenetére
Te intezted a banknal vagy melyik hitelkozvetito?
-
Pfiucska
senior tag
válasz
werszomjas
üzenetére
~ ugyanennyi penzt 25 evre, kb ugyanezzel a kamattal kapott csaladtag a CIB-nel (talan 5.99?). A 25 ev miatt nem volt mas csak az OTP, ok 6,0 felett adtak volna picivel.
-
werszomjas
addikt
-
D@ve89
tag
válasz
werszomjas
üzenetére
A bankban viszont szoktak adni elég nagy partneri kedvezményeket a lakásbiztosításra. Én Unicreditnél vettem fel hitelt, az Allianzot értékesítették, sokkal olcsóbb volt ez az ajánlat így, mint az összes többi lehetőség amit magam köthettem volna.
-
werszomjas
addikt
válasz
Morgenstern
üzenetére
Én most kalkulkáltam egyet gyorsan biztosításra.
Allainz 135e/év
Groupama 92e/év
UNIQA 85e/év
Alfa 79e/év
Union 92e/év
Generali 95e/évSzóval ja, Allianz kb a legdrágább, így ha 20évre, míg a hitel megy, kötelező náluk lenni, akkor az is plusz kiadás.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Dan-szan
üzenetére
Azt vedd figyelembe, hogy - mondjuk erthetoen - nem szeretik ha tobben dolgoznak ugyanazon (es leven azert ugyanazokhoz a bankokhoz, esetleg fiokokhoz jutnak el, ez ki is derulhet). Jutalekot az fog csak kapni, aki beadja...
Persze ha nem tetszik akkor lecserelni lehet, de parhuzamosan _szerintem_ ne inditsd 5 szalon. -
Dan-szan
senior tag
válasz
werszomjas
üzenetére
Mi most készülünk.
Az én kérdésem pedig az lenne, hogy érdemes vagy ajánlott több hitelközvetítő ajánlatát is meghallgatni?
Most az OtthonCentrum-hoz megyek ez ügyben. -
Morgenstern
tag
válasz
werszomjas
üzenetére
5,79-et kaptam én is. Mondjuk én amúgyis kötöttem volna hitelbiztosítást, így annyira nem zavart, hogy ez része a konstrukciónak. Lakásbiztosítást most fogok, ott az Allianz ennyire kaka?
-
werszomjas
addikt
Valaki vett fel hitelt mostanában?
70M, végig Fix, 20 év-reCIB 5,89%
UniCredit 5,79%Lehet ennél lentebb menni most? Érdemes ilyenkor elküldeni pl a CIB-nek, hogy Uni ennyit adott? Emiatt lehet, hogy ő is lentebb megy?
UniCredit kedvezőbb, de ott kötelező a hitelbiztosítás és kötelező az Allianznál biztosítást kötni, szóval összességében a CIB a kedvezőbb, ott nincsenek ilyen kitételek.A CIB az "zöld hitel" elvileg a tervezett állapot energetikai tanúsítását kell beküldeni, a szerint megfelel az épület. Azt nem tudom, ha végül rosszabb minőségben épül meg az épület és egy tényleges energetikai tanúsítás során kiderül, hogy mégsem fér bele a "zöld hitelbe" akkor ugrik a kamatkedvezmény? Vagy valóban csak a tervezett állapot érdekli a bankot?
-
sakal83
addikt
válasz
akela91
üzenetére
En epitketes alatt az egyik ingatlanomra attettem a hitelemet arrol amit eladtam. Koltseges meg egy kicsit nyuglodos de 3 honapon belul megvan. Ertekbecslo uj szerzodes es kozjegyzo volt.
Nekem megerte. Sztem neked is, de kerdezd meg a bankot ha keszen vennel es naluk igenyelnel hitelt vane vmilyen mod az attetelre egy huzatra.
-
akela91
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Ez a fedezetcsere elég jó ötlet, és akár meg is valósíthatónak tűnik családon belül. Tök jó lenne megtartani ezt a jó 3.1%-os hitelt, és nem végtörleszteni "feleslegesen".
A bank ilyenkor küld egy értébecslőt, majd közjegyző előtt 1 ügymenet alatt megtörténhet ilyenkor a fedezetcsere az ideiglenes ingatlanra? Találtam is egy cikket ezügyben. -
sakal83
addikt
válasz
akela91
üzenetére
Az a gond ezzel, hogy csak atmeneti megoldasnak jo, mert nagyobb ertekube mennetek, igy tovabbi emelkedes eseten tovabb nyilik az ollo. Ha az alberletkulonbseg nagyobb, mint a teljes futamido alatt fizetett kamat honapra eso resze, akkor meg rosszabb a helyzet.
A megoldas az lehet meg, hogy szereztek egy masik fedezetet vhonnam, es atteszotek ideiglenesen a 3.1%os hitelt, utana pedig az ujra. Itt viszont csak ugyanahhoz a bankhoz vagytok kotve mint az eredeti hitel.
-
Mauzes
addikt
válasz
licetlagin
üzenetére
Ha még magasabb is a megtakarítás kamata, akkor szerintem nincs előnye önerőbe betolni csak azért, hogy kevesebb legyen a hitel. Sőt. (Én pl. csak azért vettem fel hitelt 2 éve egy házra, hogy betoljam állampapírba. Tök mindegy, hogy 660 ezer a havi törlesztő, ha ott van a teljes fedezet pluszban).
-
axioma
Topikgazda
válasz
akela91
üzenetére
nem errol beszeltem, hanem hogy ha a jovedelem oldal jo, az uj hitelbe mind2-t bevonva [a regit a meglevo hitellel, igen mai ertek jatszik], akkor aka'r 0% onero se gond fedezet oldalrol, a jovedelem oldalon mulik [ott meg ha az albidijat figyelembe veszik erosebb leszel, mint eladassal, tkp. ezert az albijovedelem a kerdes csak]
na meg az idozites [mikortol lesz alberlo szerzodes - lehet hogy csak meglevo eseten jatszhat, ebben nincs infom] -
akela91
addikt
válasz
axioma
üzenetére
Azt nem tudom, hogy az építés évében megállapított ingatlan értékét veszik figyelmebe ilyenkor, vagy a mostani piaci árat értékbecslés alapján. Ha az utóbbi, akkor nagyjából 40%-a az ingatlannak a fennmaradó tőketertozás. Nem jön ki a matek, hogy ne kelljen az új ingatlant is jelzálog alá venni egy új hitel esetén, ha nem adom el a meglévőt.
-
axioma
Topikgazda
válasz
akela91
üzenetére
mennyire van %-osan leterhelve a hazad a fennallo toketartozassal? A hitelezo bank adhatna ugy hitelt, h az uj meg ez az ingatlan is fedezet, persze a kerdes h az albidijat hajlandoak-e jovedelem oldalon beszamolni es/vagy ott eros vagy
[fedezet ossz terhelhetosegbol jon az onero, csak akkor kell 20%, ha csak a celingatlan a fedezet] -
Poultier
tag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Mióta megszületett a 3. gyerek, azóta lettem ilyen f*sós
Van bizti is, megtakarítás is. Ha visszamegy feleségem is dolgozni talán enyhül a nyomás a családfenntartón. -
axioma
Topikgazda
válasz
licetlagin
üzenetére
szerzodesmodozattol fugg, h milyen kamaton adjak, altalanos valasz nincs
viszont a rovidebb futamido [bar attol fugg, melyik szerzodesed van de jellemzoen 10 ev sincs] a kedvezo kamatuak is nagyobb havi torlesztot jelentenek, mintha ugyanezt egy [nevleg] 20-30 eves hitelbe porlasztod bele, ezert szamolni kell, hogy hogyan befolyasolja az uj hitelre josagodat
[a 3.1-esnel biztos rosszabb az ;tp, a mai 6% korulieknel hacsak nem osregi beragadt, akkor jobb kell legyen] -
akela91
addikt
válasz
Csabroncka
üzenetére
Pont egy ilyen out of the box javaslatra vártam, mert eddig ez eszembe sem jutott.
Az a helyzet, hogy 250k-300k/hó körül teljesen reálisan ki lehetne adni a jelenlegi házunkat akár.
Ilyen esetben a hitelt nem kéne végtörlesztenem, hanem szépen pöröghetne tovább a 3.1%-al, és a befolyó albérleti díj 60-70%-ából fizetném tovább a törlesztőjét az ingatlannak? A maradék részét persze félre kéne tenni, mert költeni meg folyamatosan kellene a szintentartás miatt az ingatlanra.
Viszont ehhez bődület önerő és hitel is kéne mellé a megcélzott 100m-es vágyott ingatlanhoz, ami miatt necces ez a story. -
licetlagin
újonc
válasz
Mauzes
üzenetére
Pontosan ez a terv, hogy ha barmi beut (pozitiv/negativ iranybol akar, inflacio/munkahely vesztes) akkor is legyen 2-3evnyi torleszto tartalek es lehessen reagalni. Nagyresze 7%os FIXMAP, meg 1,5%os PMAP, amit nem tervezek eladni iden, valasztas kozeledtevel szamitok egy ujabb inflacios hullamra, 7%ot szerintem az is fog hozni ‘26-27ben, kamat kulonbozet tehat nem sok, viszont az a befektetes javara van. Aztan ha lejar a FIX es nem lesz hasonlo vagy beesik az infla (PMAP), akkor nagy valoszinuseggel ugyis lehet hiteltkivaltani olcsobbra vagy elotorleszteni.
#32456 Lakastakarekos, piaci hitel kamat kerdesekre valaki?

-
Csabroncka
addikt
válasz
akela91
üzenetére
Az esetleg nem fordult meg a fejedben, hogy bérelj? A 3.1 hitel tulajdonképpen egyszeri és megismételhetetlen előny, ennek most legalább a duplája lenne az új.
Nem tudom milyen a környék, mekkora relevanciája van a bérbeadásnak és bérlésnek, de futnék egy kört a jelenlegi ingatlan megtartásával és bérbeadásával amíg a 3.1 hitel fut. Az innen bejövő pénzt hitelbe vagy másik bérleményre költeném. (ha megvalósítható), Emellett az is szólhat, hogy a bevételek 30%-ig eladósodni nem egy extrém és veszélyes dolog, pláne a forint leértékelődését nézve inkább hitelben legyen forintom, mint megtakarításom. -
Mauzes
addikt
válasz
goodboy007
üzenetére
A példád mondjuk nem túl tipikus, hogy az ember 700k beutalást vállal a hitele mellé, majd felvesz még egy hitelt, esetleg még egyet, és akkor havi 2,1m-t kell utalgatni.

Ha meg ilyen van, az befektetési célú és szimplán kimatekolja az ember, hogy megéri-e vagy sem. Valószínűleg bőven megéri, ha ez a bank adja a legjobb hitelfeltételeket.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Poultier
üzenetére
ez azert attol is fugg, hogy a hitel mennyire letszukseglet, mennyire taktika
bar a 100e akkor is nagyon keves, mi 2005-ben vettunk fel olyan hitelt aminek 86e volt a torlesztoje, es akkor me'g olyan penzugyi tartalekunk se volt mint most a 500e+ torleszto mellett
na meg tudni kell, hogy kepes vagy-e egybol lepni, segitseget kerni vagy aka'r bukassal ujratervezni (sokan itt rontjak el, hogy a konkret ingatlanhoz jobban ragaszkodnak mint a jozan eszhez lasd lakhatas megoldasa _valahogy_) - rugalmassag mellett szerintem kevesbe felelmetes -
sakal83
addikt
válasz
Poultier
üzenetére
Ha az 1.5mos bevetel melletti 100e ftos torlesztot rosszul birod, akkor, hogy birod:
- az ettermi szamlakat? (3 fore minimum 30e)
- a teletank arat? (40e)
- fogorvos? ((40e egy tomes)
- 300-400e ftos albi dij?
Kerdesedre a valasz:hozzászoksz, mint az olaszol a lirahoz anno
-
Revolit
senior tag
Látom más is csodálkozva nézi a viszonylag külkerületi házak áremelkedését.

Ami engem viszont még nagyon megdöbbent, például most hétvégén elmentünk megnézni Örs környékén a családi házas részeket, hogy ott épül a bőven 100+ millás újépítésű (iker)ház, és közvetlen szomszédjában meg ott van a romos kádár kocka jellegű ház, gyakorlatilag az udvar meg egy szemétlerakó, még mondtuk is, ezt tuti likeolják a patkányok. Komolyan ide költöznek százmilliókért emberek? Ez csak engem zavarna? Vagy úgy vannak vele majd épül oda is egy szép ház, előbb vagy utóbb?Máshol is tapasztaltam, nem csak az Örsön.
szerk.: off topicba, bocs, azt hittem az ingatlanos topikban vagyok
-
goodboy007
senior tag
válasz
Poultier
üzenetére
Havi 1,5m nettó összbevétel 30%-a alatt én nem aggódnék.
Egy dolog van, ami "zavaró", hogy mivel 6-900k jóváírást várnak el a bankok a kamatkedvezményhez, hiába kisebb a törlesztő, ennyit mindenképp oda kell utalni akkor is, ha nem akar az ember "átköltözni", tehát főszámlát/bankot váltani.
Saját példával:
Én október óta fizetek 51m hitelre havi 358k-t, ami alapból kb. JTM 25%, de 700k kell érkezzen minden hónapban, ami azért nem probléma, mert kb. 6 év alatt több előtörlesztéssel ki akarom fizetni a hitelt, tehát előbb-utóbb úgyis át kellene utalnom egyben több milliót. A fizum miatt az se gond, hogy ott parkoltatom, viszont a kötelező jellege miatt azért ad egy kis extra csavart, hogy a törlesztő kétszerese azért oda kell érkezzen, akkor is ha semmi másra nem használom azt a számlát, mint hiteltörlesztés, noha utána már használható ugyanúgy a pénz.
Nyilván egyszerűbb a történet, ha bankváltás is történik és a régit eldobva valaki a hitel miatt csak az újat hagyja meg.Még egy megjegyzés, hogy már megkérdeztem, hogy ha újabb hitel van, ahol mondjuk szintén 700k érkezést vállalok, akkor egy utalás nem fedi le mindkettőt, tehát vagy minden hónapban 1,4 milliót utalok oda vagy 700k-t egyszer odautalok, majd vissza, majd megint oda, a 3. ilyennél meg már 2,1 millió a történet, etc.
Ehhez egyrészt nincs kedvem, másrészt minden ilyen alkalom 4k-ba kerül, úgyhogy egy odautalással még úgy vagyok, hogy ok, az 6 év alatt nem vészes, de azért havi 12k-t csak erre nem szeretnék a bankoknak fizetni, úgyhogy a kövi ingatlannál majd igyekszem a fő bankomat választani, ahova a fizumat amúgy is kapom vagy legyünk pozitívak és 5 év múlva 3 millió lesz a fizum, akkor abból 2,1-es érkeztetést is be tudok vállalni.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nyilván ahogy előtörlesztések után csökken a havi törlesztő, esetleg lehet hitelt is kiváltani, hogy ez ne kelljen, de az meg nem biztos, hogy ilyen időtávon az extra költség miatt megéri. Na mindegy, ez néhány évig nem fenyeget, csak jelezni akartam, hogy ilyen téren is ott van azért a matek a rendszerben.
-
akela91
addikt
válasz
Mauzes
üzenetére
+ Poultier
Egyrészt 1.5m felett vagyunk mi is bevétel oldalon gyerek nélkül, másrészt van elég jó hitelbiztosításom ha elvesztenénk a munkákat, harmadrészt van 1 évnyi megtakarítás. Nem jó érzés ekkora hitellel élni, de nagyon más utat nem látok az előrelépésre. Az élet meg rövid, hogy összekaparjam önerőből(igényeket persze lehetne lejjebb adni mindig) -
Madwe
nagyúr
-
Mauzes
addikt
válasz
Poultier
üzenetére
Nekem az is fura, ha valakinek 1,5m bevétel mellett a 100k törlesztő is kicsit félelmetes.
Abban egyetértek, hogy egyáltalán nem érdemes kicentizni, de lehetnek eltérő prioritások van aki inkább letudja hamarabb a hitelt, hogy kevesebb kamatot fizessen ki, ami rövdebb futamidőt és magasabb törlesztőt jelent. Vagy lehet a magas törlesztő mellett olyan hitelbiztosítása, ami a munkabér elvesztése esetén kisegít.
-
Mauzes
addikt
Ez szerintem részben mentalitás kérdése, de a te példádánál maradva attól is függhet, hogy mekkora a különbség a hitel kamata és a befektetések kamata között. Ha csak kicsivel nagyobb a hitel kamata, akkor is bőven megérheti valakinek az az előny, hogy ott van egy komolyabb tartalék a számláján (egyfajta biztosítás a jövőre nézve), és ennek egy minimális kamatkülönbözet a költsége. Persze ha ez a költség túl nagy, az más kérdés, érdemes mindent egybevetni.
-
akela91
addikt
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot/véleményt kérni az alábbi élethelyzetre.
Van egy ingatlanom, amit 2021-ben építési hitel(3.1% fix, nem csokos, ~160k/hó) segítségével építtettem, és ebben lakok lassan 3 éve. Az élet úgy hozta, hogy egy másik városba/faluba költöznénk a feleségemmel. A jelenlegi ingatlan értéke 60m körül alakul pesszimista számítással. Az új ingatlan még nincs kinézve konkrétan, de 100m körüli házak azok amelyek a radar alatt vannak. Ehhez természetesen el kell hogy adjuk a jelenlegi házat, majd végtörleszteni kell az építési hitelt, és egy újabb hitelt fel kell vennünk sokkal rosszabb kondíciókkal az új házra(esetleg CSOK-al kiegészíteni egy részét max 2 gyerekkel).
Nem igazán látom magam előtt, hogy ez megtörténhet 1 tranzakció alatt(1 átköltözéssel és 1 banki ügymenettel), ehhez túl sok csillag-együttálás kellene(de javítsatok ki, ha ez nem így van).
Van egy lehetőség, hogy pár hónapra átköltözzünk egy lakásba, amíg folyik az eladás -> hiteltörlesztés -> új ingatlan keresése + új hitellel story, bár ezt meg a hátam közepére sem kívánnám az extra költözés miatt.
Van esetleg bármi amit rosszul látok, esetleg valami lehetőség ami egyszerűsítené ezt az egész helyzetet?
A hitelképességünkkel egyébként nem lenne probléma, de nem szeretnénk SUM 350k-nál több havi törlesztőt akkor sem, ha a dupláját is bőven engednék.
-
lm83
őstag
válasz
Mauzes
üzenetére
Pontosan ez a legnagyobb gond.
Mindenki emeli az árakat, merthát jönnek a befektetők.
Csak aztán azok meg nem összes ingatlan veszik meg, csak a befektetésnek valót
Te meg vevőként, aki pont nem olyan ingatlant keresel, mint a befektetők, fizesd úgyanúgy a magas árat.... -
axioma
Topikgazda
-
kerxy
őstag
válasz
licetlagin
üzenetére
Nem tudom milyen és mennyi állampapírt hagynál meg, de ha a piaci hitel kamata nagyobb lenne mint az állampapír kamata, akkor én nem tartanám meg, hanem azt is betolnám önerőbe.
-
attila199207
tag
Százhalombattán pont 1 éve adtuk el a 4. emeleti lift nélküli panellakásunkat 72nm 43 millió (nagyon felújítva). Tavaly az ilyen 50nm körüli lakások mentek ilyen 35-37körül, ~70nm 3 szobások 40-45 között voltak hirdetve. Most megnézve ugyanezt az ~50nm lakások 43-45 millió körül vannak, ~70nm lakás, igaz most csak 1 db van hirdetve 55 millió(!) de van bátor képnélküli hirdető aki 56nm gázkoventorok panelt árul 52 millióért. Örület itt tényleg minimum 20% emelkedtek a kínálati árak, azt persze nem tudhatom mennyiért mennek el, ha egyáltalán elmennek. Szerintem itt lesz egy korrekció, értem az eladókat.. de ezek már tényleg irreálisak...
-
Gabró
tag
válasz
axioma
üzenetére
Érd hatalmas, és Pomáz sem kicsi. Mindkettőnek sok, ingázás szempontjából vállalhatatlan része van. A kettő között döntő úgyis az, hogy Bp. északi vagy déli fele a fontosabb. Ha a Belváros a cél, akkor egy Érd felső/alsó közeli lokáció szerintem jobb mint Pomáz HÉV-közel.
-
licetlagin
újonc
Sziasztok,
Első lakásvásárlás előtt állunk, több kérdés is lenne ezzel kapcsolatban. Mit, hogyan érdemes? Nagyjából már elkezdtünk utána olvasni a dolgoknak, de inkább feltenném őket itt is.
80M körül (CSOK+ miatt) gondolkodunk Budapesten, főleg 13.kerület amit játszik, esetleg 9.ker, budai részről kiárazódtunk a limit miatt. 55-69nm2 között szeretnénk, 2000 után épültet.
20M önerőt tennénk bele, többi megtakarításunk (20M) maradna állampapírban és TBSZ-en.
Igénybe tervezzük venni a babavárót, illetve a CSOK+t is (15M - 1 gyerek), fennmaradó összeget (34M +-5M) pedig piaci hitelként 20-25évre.
Jelenleg 29 évesek vagyunk és 1.7M nettót keresünk ketten, nagyjából 1-1.2M félre tudunk tenni havonta.Ennek képében szerintetek ez megvalósítható, vagy máshogy csinálnátok?
Felhasználnánk 2 (OTP + Fundamenta) lakástakarékot összesen 5,5M, illletve egy ÖNYP-t 3,1M értékben. Ezt az önerőbe betudjuk számíttatni? Ha jól láttam a lakástakarék 30 nap gyorsított eljárásban, az önyp 60 nap míg kiutalják. Ezt megvárja egyáltalán egy eladó, hogy én majd 60 nap múlva küldöm az utolsó részletet?
Lakástakarékhoz korábban azt mondták, hogy "kedvezményes" hitel vehető fel hozzá, ez tényleg kedvezményes vagy az csak a marketing? Érdemes élni vele piaci hitellel szemben?
Hitellel kapcsolatban Bankmonitor vagy "kiszámoló Gábor" ajánlott inkább, kérdezzük meg mindkettőt?
Bankmonitoron múlthéten még láttam 6,25ös kamatot, hétvégén már csak 6,5 körül. Egyediben lehet most ennél jobbat kialkudni?
CSOK+-on gondolkodom még, hogy megéri-e? Havi törlesztőben nem jelent sokat (10-15ezer), viszont az illetékmentesség ilyen összegnél majdnem 4M, cserébe 80M limit, röghöz kötés, bármi történik jön a büntetés.Ha van valakinek egy jó összefoglaló írása, hogy mit nézzünk/kérdezzünk meg egy megtekintés során, illetve mikre kell figyelni a papírozásban, az ne tartsa magában.

-
D@ve89
tag
válasz
ripo05
üzenetére
Szia! Érdemes átgondolni abból a megközelítésből is a hitelfedezeti biztosítást, hogy az kit is fedez: konkrétan a bankot biztosítja arról, hogy a halálod esetében ő a pénzéhez jut biztosan. Pedig a hozzátartozóidnak olyankor sokkal nagyobb szüksége lehet rá.
Lehet jobb megoldás például egy maradandó egészségkárosodást ÉS halált fedező biztosítást saját magadnak intézni, mint a hitelbe épített konstrukciók. 50 felett is sokkal nagyobb a valószínűsége szerintem, hogy baleset vagy betegség miatt hosszabb ideig/hátralévő éveidben keresőképtelenné válsz/lerokkansz/stb, mintsem hogy meghalsz hirtelen.
Gondold át esetleg mégegyszer, főleg, ha megtakarításban a hitelösszeg amúgyis rendelkezésre áll. -
ripo05
tag
válasz
axioma
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat hitel ügyben. Másik kérdés. Ha kor miatt (50+) kéne kötni hitelfedezeti biztosítást, ami mondjuk csak halál esetén fizeti ki a maradék hitelt, de a fennálló hitel összege megvan befektetésben (természetesen diverzifikálva, állampapírtól egyedi részvényig), akkor mi a véleményetek érdemes ilyen biztosításra áldozni? Az ára a törlesztőrészlet 3,5%-a. (Unicredit bank, Generali biztosító)
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
Sajnos ha elfogadják ezt a vevők, akkor nem nagyon van mit a szemükre vetni. Az inkább bajos, hogy most tényleg úgy érződik, hogy a vevők legalább annyira fújták az elmúlt hónapokban az árakat, mint az eladók. Azon az oldalon meg a fő motiváció nyilván az, hogy "20% árnövekedés lesz 2025-ben", tehát ha csak 15%-kal veszek drágábban, mint tavaly vehettem volna, akkor remekül jártam. Ami egyébként akár vissza is igazolódhat, mert az árak az inagtlanpiacon felfelé nagyon ragadósak. Pl. Etelén valaki meghallja, hogy 60-ért eladott valaki egy 50-es panelt, onnantól mindenki legalább annyira lő, legfeljebb vár akkor 1-2 évet, mire az övét is annyiért viszik el.
-
Qtya123
őstag
válasz
axioma
üzenetére
Néha mászkálok keresztül-kasul a XX. kerben és valóban azt látom, hogy nagyon nagy kontrasztok vannak. Van amerre járva teljesen jó összképet látok, aztán fordulok 3 utcát és tiszta gettósak az emberek a buszmegállókban/boltokban.
De számomra pl a X. ker is ilyen. Szitokszó a Kőbánya és tényleg vannak extra ótvar részei, sőt nálam a Kőbánya városközpont része is ebbe a kategóráiába tartozik, de pl ha az újhegyi részen mászkálok, ott abszolút nem érzem ezt, leszámítva, hogy nyilván nem feltétlen kedves a szemnek, ha 6000 paneltömböt látsz.
-
Dozbik
tag
Ha egy társasházi lakás nem 1/1-es, hanem osztatlan közös tulajdonban van használati megállapodással az szerintetek csökkenti-e a lakás értékét és kb. mennyivel?
-
Mauzes
addikt
válasz
Pfiucska
üzenetére
Az a baj, hogy az emberek "hülyék". Hallják a hírekben, hogy micsoda áremelkedés lesz, hát emelnek.
De most őszintén, a külső kerületi családi házak miért mennének felfelé a pmáp miatt? Majd akinek felszabadult a pénze állampapírból és keres neki új helyet befektetésként, az egy külső kerületi családi házat fog venni?
-
axioma
Topikgazda
válasz
Pfiucska
üzenetére
En bevallaltam Pesterzsebetet, de csak egyes reszeit vettem szamitasba. Kell ismerost kerdezni, meg a kornyeken setalni. A legeszakibb resz se jo [mi se leszunk messze tole, de ott mar normalisabb], a villamosok vegefele is voltak kevesbe tetszo reszek. Az elit resz messzebb van a keruleti kozponttol is, meg a belvarostol is. De kb. minden keruleti ingatlan kapja a diszkontot csak azert mert XX. ker a cime.
Mondjuk en agglobol befele cellal kerestem, igy Erd rosszabb lett volna, mint Pomaz [helyileg]. -
Pfiucska
senior tag
válasz
TomMusic
üzenetére
Nekunk is elsodlegesen Bp lenne a cél, de sajnos egyre valoszinubbnek erzem, hogy kijjebb kell mennunk. De nem tudom meg mert 1-1 telepulesen (vagy relative messze Bp-tol) kivul nem olcsobb mar az agglo sem, mint egy olcso Bp-i kerulet. Azt nem tudom meg h jobban jarok-e egy hiresen nem a legjobb kerulettel (pl Soroksar es Erzsebet), mint egy Érddel vagy Dunaharasztival.
-
Segal
veterán
válasz
Drizzt
üzenetére
"én továbbra is hajlok arra, hogy a PMÁP kamatfordulókeltette hullámon már lehet túl is vagyunk, de ezt rajtam kívül szinte senki nem gondolja így."
De! Én is egyre inkább ezt kezdem látni, hogy mindenki csak emelt és egyre kevesebb hirdetés kerül le a netről...
Akárhova megyek nézelődni kivétel nélkül mindenki arról számol be hogy csak befektetők jönnek (meg is lepődtem amikor 1 hirdető azt mondta hogy egyetlen saját célra lakás keresője is volt)
Plusz ugye amit pár napja vesézgettünk, hogy legalábbis egyelőre messze nem áramlik ki annyi pénz a kincstárból mint amit a többség várt.
A befektető meg ugye csak egy bizonyos árig fog érdeklődni, ha utána már "nem jön ki a matek" akkor egy pillanat alatt keres másik lehetőséget... -
TomMusic
őstag
válasz
Pfiucska
üzenetére
Én tavaly meg azelőtt nézegettem, bár inkább az agglomerációban, mert BP-et elengedtem. Olyan emelések voltak, hogy kb. hetente mondtam magamnak "na jó, én már semmin se lepődök meg", aztán mindig jött velem szembe olyan, amitől leestem a székről.

Ekkor fogalmazódott meg bennem az, amit a mai napig validnak tartok, hogy már nincs messze az 1 milliárdos átlag ház ár BP-en. -
Drizzt
nagyúr
Budapesten nagyon hosszú idő óta először van vasárnap reggel több elérhető lakás az ingatlan.com-on, mint egy hete. Tavaly január óta nézem ezt aktívan. Azóta ez a második legmagasabb hétről hétre való aktív kínálat növekmény(+294). A legmagasabb augusztus elején volt(+309). Összesen 15 növekménnyel záruló hét volt 2014-ben. A legnagyobb csökkenés(-809) pedig december második hetében. Még annyi érdekesség, hogy tavaly januárban minden héten csökkent a kínálat, bár nem túl durván(-32 a hó elején, -299 a hó végén). A friss kínálat nagyon kicsit tűnik nagyobbnak mint egy éve, tehát keresleti- és ártényezőknek is közre kellett ebben játszania.
Jelen pillanatban ez tényleg csak érdekesség és túlzott következtetések levonására nem alkalmas. Meg némi hopium.
Simán lehet, hogy 1-2 héten belül megint teljesen ellenkező dolog látszik majd. Legvalószínűbb, hogy egyszerűen olyan hirdetési árak lettek, hogy a legtöbb kereső annak se látja értelmét, hogy legalább egy hirdetőt felhívjon. Illetve én továbbra is hajlok arra, hogy a PMÁP kamatfordulókeltette hullámon már lehet túl is vagyunk, de ezt rajtam kívül szinte senki nem gondolja így. -
kerxy
őstag
Ja igen, ez jogos, én számoltam ezzel. Amúgy nem is ő ajánlotta ezt a konstrukciót, hanem tőle teljesen független szakértő (nem is ismerik egymást, én találtam őt)
Ez amúgy egy nagyobb cég, régóta építkeznek itt és fognak is a következő 5-10 évben annyi telkük van. Plusz másik cégüké a környékbeli összes szántó, végeznek elég komoly mezőgazdasági tevékenységet is, van itt egy kastély a tulajdonukban stbstb. Persze kockázat megvan, de nem olyan durva mint átlagos helyzetben.
-
axioma
Topikgazda
válasz
ripo05
üzenetére
A thm nem mas, mint a varhato cashflow belso megterulesi rataja [internal rate of return], amit kis korrigalassal egy excel tablazat / google sheet is tud [ha havi adatokat raksz bele, akkor havi jon ki, a szokasos eves ugy jon ki, hogy power(1+havi,12)-1. ha ezt felirod [elso cella a megkapott hitel csokkentve a kezdeti ktg-ekkel, majd havi fizetendok sorban minuszban - ki kell jonnie ami a papirodon van], hozzairod a neked felmerulo tovabbi mas koltsegeket, es kapsz egy szempontodbol szamolt THM-et, ezt a legjobb osszehasonlitas.
-
TomMusic
őstag
válasz
ripo05
üzenetére
Most amik random eszembe jutnak:
MBH-nál például ha csak a hitel törlesztésére használod fel az ott nyitott számlát, akkor az teljesen ingyenes, nincs bankköltség (persze ha kérsz hozzá kártyát, akkor lesz kártyadíj). Bár nem tudom hogy ez függ-e a havi jóváírás összegétől, de azthiszem hogy nem. De lehet ilyen opció a többi banknál is.
Amikre még figyelnék:
- Előtörlesztés/végtörlesztés költsége (esetleg ingyenes? ha igen, hány alkalommal?).
- Ha van kamatkedvezmény mert mondjuk havi x összeg jóváírás megtörténik a számlán, akkor kérdés hogy mennyi a bünti, hogy ha nem történik meg hónapban a havi x összegnyi jóváírás.
- Kamatperiódus. Aminek lejárta után a bank növelheti/csökkentheti a kamat mértékét. Olyankor az aktuális tőketartozás alapján újraszámítja a havi törlesztőt. Ami persze nem lehet random akármennyi, ezt az állam szabályozza. De én erősen ragaszkodnék ahhoz, hogy a kamatperiódus végére legyen visszafizetve a hitel.
- Az annuitás miatt az első években főleg a kamatot fizeted vissza a banknak, ezt érdemes fejben tartani. Ehhez tök jó kalkulátor: [link]. -
vans?
őstag
Az ugyvedem azt mondta, hogy semmikepp, ezzel kvazi egy odaadsz neki tobb 10M-t, a kockazat egyszeruen joval nagyobb, mint egy vegleges szerzodessel. Persze jogi uton elvileg vissza tudod nyerni a penzed, ha gond lenne, de nem hangzottak jol az opciok, amiket mondott. Talasztalatom szerint a kivitelezok ilyen eloszerzodessel akarnak operalni altalaban a kockazatuk minimalizalasa miatt.
-
ripo05
tag
Most szeretnénk lakáshitelt felvenni. Közvetítőn keresztül van 4 (valójában 5, mert az egyiknél van egy hitelfedezeti biztosításos verzió - kor miatt). Kicsit szeretném a számok nyelvére lefordítani a hiteleket. Mindegyik más időtartamú és persze más kamatú/THM-ű. Azon kívűl, hogy a törlesztőrészleteket összeszorzom a hónapokkal és kijön mennyit fizetek vissza (más-más idő alatt), hogyan tudnám még összehasonlítani őket? A kezdeti költségek így a THM nem igazán érdekel, csak a kamat. Mindegyiknél kell bankszámla, mert jóváíráshoz kapcsolódik. Persze egyiknél sincs jelenleg. Tehát nézni kellene a bankköltséget is. (Persze +10 évre előre lehetetlen.) Egyelőre excelben szépen kiszíneztem a visszafizetendő összegek összehasonlításával, de ugye ott az idő faktor, ami nincs benne. Szóval, ha valakinek van valami ötlete ossza meg! Köszi.
-
sakal83
addikt
válasz
Csabroncka
üzenetére
Egyetértek
-
Qtya123
őstag
válasz
Csabroncka
üzenetére
imádom amikor a vének tanácsa előadja, hogy most mennyivel egyszerűbb a fiataloknak
Én azt bírom, amikor az a meggyőződésük, hogy amennyiben egy fiatalnak 30 éves korában nincs ingatlana és elmondja, hogy nem is nagyon tud venni, akkor az a fiatal azért nem tud venni, mert felelőtlen, biztosan elbulizta, elszórakozta a pénzt.
Van néhány idős ismerősöm, akik teljes ellenszenvvel állnak a fiatal albérlők felé, mert milyen felelőtlenek már, hogy saját lakásra nem futja és mivel ennyire felelőtlenek, majd biztos jól szétcseszik az albérletet és zavarni fogják a lakókat is.
-
Csabroncka
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Sztem a garázs egyre nagyobb " luxus" lesz, pláne ilyen építőipari árak mellett - csak egy szobával többet kellene építeni-, viszont a korábbi árakhoz ne hasonlítsad, nem érdemes. Kedvencem amikor beállnak egy 2-6 millás autóval, meg telerakják lommal. Nem, ez nem a 80-90-s évek amikor alápincézted a teljes 300nm-es házat és dupla garázst építettél a két autónak kalákában kis túlzással tanári fizetésből. A szüleim generációja nem is érti mi van, úgy, hogy bőven az átlag felett keresünk, önállóan nem megy a családi a XI. ben vagy az észak-nyugati aglóban.
!Utóbbi nem panaszkodás, vagy úgy kellene kezelnem, hogy ez járna...!, csak amikor árakat mondom nekik hüledeznek, meg rájönnek, hogy ilyen lokációkban még a panellakás sem a "futottak még" kategória anyagilag.Ami még talán a történethez tartozik - ezt sem tudják elfogadni- hogy korosztályukban az említett években azért a telkek és maga az építőanyag is aránylag olcsóbb volt mint most és kevésbé volt szabályozva az építtetés és a szabványok betartása.
Mindegy - generációs különbség-, ezen nem agonizálok, de imádom amikor a vének tanácsa előadja, hogy most mennyivel egyszerűbb a fiataloknak
-
sakal83
addikt
Garazst akkor epits ha ertekesiteni akarod vmikor. en sem vagyok garazsparti de a kereslet igen. Anno ikerhazat vettem grazs nelkul 19ben. A garazsos 2.5mval volt drágább. 23ban szomszéd 3 het alatt mig en 8 honap alatt adtam el, es 9mval drágábban vittek el az ovet.
Helyet hagyj neki. Kertihaz meg kelleni fog 100% a hazhoz.
-
-
sakal83
addikt
Igen, a kivitelezo mondja ki a vegso szot. A NAVnal talaltam gyiket, amiben a garazs fekete feheren 27%.
"Amennyiben a lakással együtt garázst is értékesítenek, a kedvezményes
adómérték a garázs értékesítésére is alkalmazható-e? Ha nem, akkor hogyan kell
meghatározni az ellenértéket terhelő adó összegét?
A kedvezményes adómérték csak lakóingatlan értékesítés esetén alkalmazható. Az Áfa tv.
259. § 12. pontjában meghatározott fogalomnak megfelelően az Áfa tv. alkalmazásában a
lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel
nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan tekintendő lakóingatlannak. Nem
minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még
akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a
gazdasági épület.
Előzőeknek megfelelően az Áfa tv. alkalmazásában a garázs nem minősül lakóingatlannak,
így annak értékesítésére nem alkalmazható kedvezményes adómérték. Amennyiben az Áfa tv.
3. számú melléklet I. rész 50. vagy 51. pontjában foglaltaknak megfelelő lakóingatlan
értékesítésével egyidejűleg garázs értékesítése is megvalósul, akkor a feleknek az ingatlan
vételárát – a rendeltetésszerű és jóhiszemű joggyakorlás elvét szem előtt tartva – meg kell
osztaniuk. A lakás-értékesítés adóalapjára 5%-os, a garázs adóalapjára 27%-os adómérték
alkalmazásával számítandó fel az adó"Ez a telek+szerkezet vagy kesz allapotban ertekesitesnel 5%os afakort irnak viszont.
Nalunk 3 kulonbozo modozatnal 3 kulonbozo kivitelezonel egyik sem vallalta a telek 5%os afat, sem ugy h sajat telkuk volt sem ugy hogy magan illetve ceges telket is probaltunk bevinni a kivitelezo cegebe, hogy ingatlan értékesítési szerzodes legyen.
Először mindegyik mondta h ok, majd mondtak h nem engedi a könyvelő.
(mondjuk gyakorlatban mindegy is ha ugyanaz a kivitelezo es a telektulajdonos, mert ugyis a teljes arat fizetitek, csak a vallalkozo fogja ide vagy oda tologatni az arat a telek-epulet kozott.)
Ha lesz garazs azt meg arazzatok be 1mra mint nalam volt.
-
-
kerxy
őstag
válasz
sakal83
üzenetére
Köszi!
Egy szakértő az alábbiakat javasolta, amivel elvileg ki lehet hozni 5%-os ÁFA-ra (ők már csinálták így, és hivatalosan is átment könyvelőn):
- Átadok x M HUF önerőt: nem adásvételivel, hanem ügyvéd előtti papírral (foglaló/előleg)
- Beruházó felhúz a telekre egy szerkezetkész állapotot (itt még az ő nevén van minden)
- Erre mond egy árat, amit 5% ÁFA-val tud számlázni
- Mivel a félkész állapot az már önerőnek minősül, a maradék munkára tudunk építési hitelt kérni, a jelenlegi ingatlanunk lehet a fedezet és a végén befejezésnél is 5%-os lehet az ÁFA -
Mauzes
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Én is erre gondoltam. Mennyire reális, hogy a pórul járt vevő (aki amúgy részben csak magára vethet, nem volt elég gyors, ennyi) elkezd bosszúhadjáratot végezni az ingatlanos ellen? Amikor ő csak egy megbízott, biztosan nem ő dönt az eladó helyett. De amúgy is, milyen eszközei lennének rá? Kiírja Facebookon? Hány potenciális ügyfél fog tudni arról, hogy ilyen ügy egyszer megtörtént? Stb-stb.
Szóval egy ilyen mondással szeirntem csak saját magának tetszeleg, hogy neki milyen reputációja van, amire ügyel.
Azzal természetesen abszolút egyetértek, hogy ha előre megmondják, hogy az első fizető vevőt fogják preferálni és így az átfutási időben is van kockázat, az úgy rendben van.
-
pit stop
addikt
válasz
astorre19
üzenetére
Lehet régen volt ilyen szabály, de 1 éve csináltam, akkor már nem.
Csabronckának abban igaza van, hogy normál törlesztőhöz kell üknagymama lábmérete, illetve ha van nagyobb értéktárgyad, akkor add el és fizess abból az illeték típusú ötletek, de nem teljesen lehetetlen.
-
sakal83
addikt
válasz
axioma
üzenetére
Nem is epitesi ktgvetesre keszul a szabaly, hanem generalkivitelezesre, ott nincs kozvetlen osszefugges az ar es az epitesi koltsegvetes kozott.
Tulgondolod a sztorit. Eloszor jelentettek be adasvetelre(lakas) az 5% afat, majd h ne legyen belole gond, kiterjesztettek general kivitelezesre es kitalaltak a sajat epitkezesre 5m ftos afavisszateritest, mert ott 27es az afa, es ugye a popkulturaban a kalaka az szavazat...
Ennyi es nem tobb. Az meg hogy kotelezo a garazs, akar epuleten belul, meg nincs nelkule haz az taxative nem igaz. Az orszagos epitesi szabalyzat nem szabalyozza, max a helyiek, az meg helyi önkormányzati hataskor.
Acel az epitoipar tamogatasa volt. Se tobb se kevesebb.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mercutio_
üzenetére
telek az enyem, arra nem afazik 5%-ot sem
Hazepites nincs garazs nelkul [sztem egyre tobb helyen, nalunk tuti epuleten belul kell elhelyezni lakoegysegenkent 1-et, kotelezo tartozek ahogy a futes vagy pormentes aljzat h lakas lehessen].
Nem a megoldas papirozasa erdekelt, hanem h mi lenne a jog elvarasa, maradjunk abban h tuti nem latott meg eleteben epitesi ktgvetest v. vakolokanalat aki ezt leirta. Nyilvan nem az elso eset... -
axioma
Topikgazda
válasz
sakal83
üzenetére
ez igy teljesen fura, plane ha a lakas nem lakas garazs nelkul a szabalyzas miatt, akkor ez azt jelenti tulajdonkeppen, hogy nincs lakhatasra se 5% afa... biztos nem ez volt a jogalkotoi szandek, es tenyleg nem lehet ha nem is a teglat mert az megszamolhato, de hogy szervezest, anyagmozgatast is szetszedi meg pl. a foldmerest? vicc az egesz
persze ertem en, hogy mas arszinvonallal tudjak szamolni ami segit, de akkor is irrealis az egesz, szomoru ha ez van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI Mavic 3 Cine Premium Combo - Apple ProRes & 1TB SSD - DJI RC Pro - 3db akku - 2 év garancia
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel nagy választékban garanciával/számlával! Upd. 04.27
- Huawei Watch GT 3 42 mm 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z370A i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Adata 600W
- 27% - Samsung ViewFinity S7 S27D700EAU IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / 5ms
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

?

?