Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
válasz
akela91 #32485 üzenetére
En epitketes alatt az egyik ingatlanomra attettem a hitelemet arrol amit eladtam. Koltseges meg egy kicsit nyuglodos de 3 honapon belul megvan. Ertekbecslo uj szerzodes es kozjegyzo volt.
Nekem megerte. Sztem neked is, de kerdezd meg a bankot ha keszen vennel es naluk igenyelnel hitelt vane vmilyen mod az attetelre egy huzatra.
-
sakal83
addikt
válasz
akela91 #32477 üzenetére
Az a gond ezzel, hogy csak atmeneti megoldasnak jo, mert nagyobb ertekube mennetek, igy tovabbi emelkedes eseten tovabb nyilik az ollo. Ha az alberletkulonbseg nagyobb, mint a teljes futamido alatt fizetett kamat honapra eso resze, akkor meg rosszabb a helyzet.
A megoldas az lehet meg, hogy szereztek egy masik fedezetet vhonnam, es atteszotek ideiglenesen a 3.1%os hitelt, utana pedig az ujra. Itt viszont csak ugyanahhoz a bankhoz vagytok kotve mint az eredeti hitel.
-
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #32481 üzenetére
nem errol beszeltem, hanem hogy ha a jovedelem oldal jo, az uj hitelbe mind2-t bevonva [a regit a meglevo hitellel, igen mai ertek jatszik], akkor aka'r 0% onero se gond fedezet oldalrol, a jovedelem oldalon mulik [ott meg ha az albidijat figyelembe veszik erosebb leszel, mint eladassal, tkp. ezert az albijovedelem a kerdes csak]
na meg az idozites [mikortol lesz alberlo szerzodes - lehet hogy csak meglevo eseten jatszhat, ebben nincs infom] -
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #32477 üzenetére
mennyire van %-osan leterhelve a hazad a fennallo toketartozassal? A hitelezo bank adhatna ugy hitelt, h az uj meg ez az ingatlan is fedezet, persze a kerdes h az albidijat hajlandoak-e jovedelem oldalon beszamolni es/vagy ott eros vagy
[fedezet ossz terhelhetosegbol jon az onero, csak akkor kell 20%, ha csak a celingatlan a fedezet] -
Csabroncka
addikt
válasz
akela91 #32462 üzenetére
Az esetleg nem fordult meg a fejedben, hogy bérelj? A 3.1 hitel tulajdonképpen egyszeri és megismételhetetlen előny, ennek most legalább a duplája lenne az új.
Nem tudom milyen a környék, mekkora relevanciája van a bérbeadásnak és bérlésnek, de futnék egy kört a jelenlegi ingatlan megtartásával és bérbeadásával amíg a 3.1 hitel fut. Az innen bejövő pénzt hitelbe vagy másik bérleményre költeném. (ha megvalósítható), Emellett az is szólhat, hogy a bevételek 30%-ig eladósodni nem egy extrém és veszélyes dolog, pláne a forint leértékelődését nézve inkább hitelben legyen forintom, mint megtakarításom. -
válasz
akela91 #30996 üzenetére
Mert ez valójában nem vagyonszerzési illeték, hanem visszterhes vagyonátruházási illeték. Építésnél nem történik vagyonátruházás (főleg nem visszterhes), tehát nem is tartozik a jogszabály hatálya alá (ez implicit következik belőle).
Más lenne, ha beruházótól vetted volna az új házat. De feltételezem, hogy nálad nem ez a helyzet.
-
Csabroncka
addikt
válasz
akela91 #30982 üzenetére
Igazából nem vesztesz vele semmit és érdemes elbeszélgetni az értékbecslővel is. Az árat picit magasabbra venni és érdeklődéstől függően csökkenteni + alku lehetőségét beleszámolni és egy minimum vonalat húzni.
Az állapot mellett a lokáció még mindig 90%-ban meghatározza az árat. Viszont az én tapasztalataim alapján jelenleg a jó vagy egészen új szerű állapot mostanság lényegesen növeli az eladhatóságot (ez az árban nem feltétlen jelenik meg egyértelműen). -
válasz
akela91 #30977 üzenetére
...hogy jelzálog van a házon, és az eladás pillanatában végtörleszteni is kéne az ingatlan adásvételéből...
Ezzel nincs semmi gond. Szerintem több lakóingatlan kel el így, mint tisztán.Ha nagyon messziről indulsz, akkor segíthet egy értékbecslő (kb. 40 ezer forint), de ő is alapvető szabályokat követ. Az árnál mindig a környék hirdetésiből kell kiindulnod, korrigálni az állapottal, mérettel, egyebekkel.
-
Kobe
veterán
válasz
akela91 #17197 üzenetére
Azert valahol elszomoritoan vicces, amikor egy vasarlo meg orul is annak, es megkoszoni a kivitelezonek, hogy 30-40 millas volumennel csak 12%al (5-6millaval) baxtak at....
Foleg annak fenyeben, hogy a vallalkozonak igazabol semmi koze az Afahoz, az a vegfogyasztot terheli.
Ha o keves afas szolgaltatast vesz igenybe vagy nullat, csak siman befizeti / tovabbutalja. Ha meg van mivel osszevezetnieax akkor a kulonbozetet ugye.Epitoiparban a tipik a feketen elvegzett alvallakozoi melok (nincs "bekapott" Afa), igy kvazi csak tovabb kene utalnia amit a vevotol kap, hiszen nem az ove hanem a koltsegvetese.
Odaadott kb 3-4 millat, es nyert 6-ot abbol ami amugyis a tietek lett volna :) okosch, nagyon okosch -
j0k3r!
őstag
válasz
akela91 #16872 üzenetére
Dehogy fog, nézd meg legutóbb mi történt az árakkal az előző 5% áfa ciklusban. A vállalkozó szépen beépíti az árakba és zsebre rakja, mint eddig. Kedvenc idézetem ezzel a kapcsolatban az MNB-től 2019 márciusából:
"A CSOK keretében kapható támogatás maximális értéke rögzített, azaz nem követi le a lakásárak elmozdulását, amelynek mértéke jelentős lehet hosszabb távon. Ezért megfontolandó, hogy a támogatás értéke indexálásra kerüljön a lakásárak változásának megfelelően, figyelembe véve, hogy becslések szerint a 10 millió forintos CSOK kétharmadát felemésztette a lakásárak emelkedése Budapesten."
Azt hiszem ez mindent elmond. Úgy támogattuk a családokat, hogy a 20 milliós ingatlanból 30 milliós lett, de te kapsz 10 milliót (ergo ugyannyira vagy, mint előtte), amiért nem kérünk sokat cserébe csak ... -
sakal83
addikt
válasz
akela91 #16532 üzenetére
Igen. A 27es AFA es a 21es szabvany kioffolta a piacot. Ez masfel eve meg 35mbol megvolt...
Ebben a napelem is benne van, mekkora? A hoszivattyus rendszer milyen? Illetve padlófűtést taplal?
Sajnos total legalban egy 120nmes plusz garazsos haziko telekkel siman 80-100m lett az agloban. -
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #16532 üzenetére
Kivancsisagbol raneztem, csak megfigyelesek, ne vedd ezt semmihez iranyadonak.
A habito ugy nezem csak a gk helyetti lemez, a kozepere mit tennenek? Az se vilagos, hogy az 1x12.5 mm megfogna' a termekhez adott combosabb csavart akkor is, ha a kozepeben levego van? Plane huzasra, nem nyirasra. Mert a rigips oldalat nezve az a sarga reteg nem ennek a termeknek a resze. Na erre ke'ne a Construma, ilyenkor kerdezgetni...
Egyet nyersz vele: a tegla onmagaban 10 cm, plusz a vakolas viszont tovabbi centiket elvesz, mi nem tudtunk egy 2.8-as szobaba ket 140-es asztalunkat betenni (na ja, fene gondolta akkor me'g nulla tapasztalattal vegig, hogy az lejott belole). Ennek meg ahol lehet 1 reteg (vigyazz, a rigips maga is pl. szobak koze 2x2 reteget javasol) ott valoban 10cm a brutto vastagsag a vegen.
En nem vagyok meggyozve, de ez ugye mint mondtam nem jelent semmit. -
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #16436 üzenetére
Emlekeztem hogy nem lehet hogy a 25-35 fok az idealis napelemhez, csak mobilon nehezebb, most kikerestem, itt a hazankra ervenyes tablazat a napelem forum osszefoglalajabol: [link]. Ez alapjan inkabb 35 a kozepe es 25-40 a tartomany, vagy megforditva a 25 (ami nekem a 22-30-bol a legvaloszinubbnek tunik megvalosulni) mar pont annyira a tartomany szele mint a 40.
[Azt sajnos nem talaltam meg, hogy milyen dolesszognel kell kulon - lagy vizzel! - mosni a napelemet az elegtelen ontisztulas miatt, de emlekeim szerint az is ilyen huszon korul mar belep, Geresics kerdesre biztos megmondja pontosan odaat. Meg persze a ho lassabb tavozasa is belep mar.]
Nem mondom, hogy csak tokeletes tajolassal erdemes napelemezni (a mienk K-DK iranyu teton van fent nem is kicsi rendszer, igaz 45-s teton), de az az erv rossz hogy a napelemnek jobb a 30-nal laposabb teto.. -
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #16436 üzenetére
Egyreszt tajidegen, masreszt amit te 30-nak olvasol az lehet 22 amikor mar a csereppel is gondok lehetnek [meg kell pontosan nezni az adott betoncserep meddig zar, de minel meredekebb annal jobban es keramia tobbsege emlekeim szerint nem is mehet ra 30 alatt], a napelemmel [ontusztulas hianya] plane. meg a hoteher tavozasa is mas - mediterran eghajlatra jo az de itthon nem veletlen a 45 fok mint legelterjedtebb. Amugy sok helyen nem is engedelyezik 30 alatt, a 30 mar lehet jo de ez igy nekem nem tetsz ahogy van a leirasban.
Ha nem gondolnam h addig ugyis lefujjak, azt mondanam okt. 7-11. Construma. Mert nekem ezek inkabb benyomasok, olvasmanyelmenyek [foleg forumok], de hatha jon vki aki szakmabeli es megerosit v cafol. -
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #16422 üzenetére
mobilon elszallt tobbszor... sok pont nagyon NEEEE, de sztem a lenyeg h ne kivitelezo-> terv sorrendet csinalj, hanem terv-> kivitelezo[k]!
Ezer seb, elektr padlofutes plane 10cm-hez? 250 belmag? [249 mar csokkent erteku lakoter!!!] gk valaszfal? 30 alatti teto? 4 konnektor max ha sarkonkent...
Nem, napelemmel sem csinalunk cop=1 futest hoigenyszamolas nelkul, ez 99% hogy nem uti meg a szintet. Ha nagyon villany, akkor hosziv alapu [futos klima], ha huzat-parasok vagytok, akkor plafonra infrapanelek
Es ami a legnagyobb buktato, h gondolom erre mond egy arat amit mindenfele tulmunkakkal duplaz, majd mivel 'fejnehez' modon arazza be, nincs visszaut. Erre a papirra ha belejavitasz akkor sem szabad szerzodni!
Tenyleg akkor jarsz jol ha terveztetsz egyet JO tervezovel [gondold csak meg, jo beosztassal 3-4 m2 sporolasbol egy jobb tervezo felara kijon], es annak a megepiteset versenyezteted meg. plane ha elobb arazatlan ktgvetest is ad a tervezod es le-muvezetteted vele [vagy most epp hogy hivjak] -
A Zéé
addikt
válasz
akela91 #16422 üzenetére
Lakásba nem rakunk gipszkarton válaszfalat. Pláne nem 1 rétegűt. Szó nem lehet róla. Legyen csak szépen tégla, vagy minimum Ytong.
A 10 sor tégla nekem kicsit kevésnek tűnik, de nagyon nem mindegy, hogy mekkora koszorút önt a fal tetejére. 270 cm belmagasság alá nem mennék. A padlóra épít 10+6+1 centit, a 10 sor tégla meg 250 cm. minimum 40 cm koszorút nem fog önteni. Én rákérnék még egy sor téglát.
Keresztmetszet nélkül nehéz bármit is mondani a padlás szigetelésről, de azt úgy biztos nem szabad hagyni, hogy az 1 rtg kartont ráfúrják a fa tartókra, és kifújják a közét a szigeteléssel. Én az 1 rtg kartont se tartom jónak a mennyezeten. Egy mennyezeti lámpát nem nem fogsz tudni felfúrni, nemhogy csillárt. 2 rtg a minimum szerintem.
Elektromos padlófűtést én se szívlelem, de mondjuk ha napelemmel van tele a tető, és van oda-vissza forgó óra, akkor lehet, hogy összességében jó deal. -
sakal83
addikt
válasz
akela91 #16201 üzenetére
Amit irtal igenykent az 55-60m lesz. Ez 100%.
Amin tudsz fogni a 40mos alapepuleten tul:
- különálló könnyűszerkezetes garázs
- könnyített terasz
- olcsositott táblás kerítés
- okositott Áfa pl az unicredit régebben piaci hitelnel csak költségvetést kértEn is targyaltam konnyuszerkezetes kivitelezovel. Eleinte olcsobbnak tűnt. Majd elkezdtem sorolni az igenyeket es drágább lett mint a tégla. Előnye lehet az hogy gyorsabb par hónappal.
Osszegezve: draga lett az uj haz.
-
A Zéé
addikt
válasz
akela91 #16198 üzenetére
akkor legyen benn egy kazán...
Szüleimmel nyáron esett meg, hogy elszakította a felső vezetéket egy vihar, szétvert egy trafóházat, és 3 napig nem volt rendesen áram. Zalaegerszeg külterületéről van szó. Ha egy ilyen beugrik mondjuk egy borongós télen, a akkor nincs az a napelem, ami elég áramot tud termelni ahhoz, hogy fűtés legyen. Vagy ha az ónos eső lefektet egy nagyfeszültségű oszlopot, akkor napokig baj lehet.Kicsit az kellene, hogy lenyugodjatok, átgondoljátok pontosan mit szeretnétek, csináltatni egy normális tervet, és csak akkor belevágni az építkezésbe. El kell engedni azt a jövőképet, hogy 10 hónap, egy év múlva nektek kész házatok van. Egy családi ház építését nem szabad az elején ennyire erőltetni, mert abból lesz a rossz/átgondolatlan/nem az igényeknek megfelelő terv, a rossz tervek miatti elhibázott döntések sorozata, és az elhibázott döntések miatt jobb esetben pénztemető, rosszabb esetben rosszul használható ház, amivel csak szívni fogsz örökké. Egy jól átgondolt, tényleg rátok szabott tervcsomag összeállítása is több hónap, és sok pénz, és nem biztos, hogy ezen kell spórolni.
-
A Zéé
addikt
válasz
akela91 #16192 üzenetére
Értem, akkor valóban nagyon szar lehet a talaj. Esetleg más alapozási módok nem jöhetnek szóba? De mondjuk ez már tervezési kérdés, érdemes lehet geotechnikai szakvéleményt is szerezni hozzá.
Hőszivattyú + napelem dolog gazdasági oldalát nem tudom, azt számolgatni kell. Maga a dolog működik, unokabátyám háza így van fűtve, neki valami 10 év körüli megtérülés jött ki. Nála 2 éve megy egyelőre. A napelemek hatásfoka valamennyit csökken idővel, illetve azért 10 éves távlatban a gépek, esetleg az inverter cseréjére is fel kell készülni, ami azért komolyabb összeg. De lehet, hogy ezzel együtt is jóra jön ki a matek. Beépítettünk egyébként a 30 lakásos társasházba is most, de ott csak +2 fokig elég a hőszivattyú, utána annyit romlik a hatásfoka, hogy a kondi kazán átveszi a szerepét. Családi házhoz elég lehet egész évben, ezt már méretezni kell.
Nem tudom, hogy még előírás-e, de alternatív fűtés lehetőséged legyen. Szóval ha teljesen gázmentesek akartok lenni, akkor legyen legalább egy kéményed, amire legalább egy vas kandallót rá tudtok dugni, ha gáz van.
-
Kobe
veterán
válasz
akela91 #16192 üzenetére
Hacsak nincs valamelyikotoknek valami durva, kenyszeres bekattanasa a konnyuszerkezetesre (pl bdsm domima az illeto es csak konnyuszerkezetesben tud ostorozni / ostoroztatni).... En elengednem.
Nem most fognak kijonni vele a problemak, de eselyesen 5 ev mulva az egesz recsegni ropogni fog, falak, alapzat included.Sajnos a magyar konnyuszerkezet epitok tudasban nem ertek meg fel az amcsikhoz.... Tesomek laktak videken tobb konnyuszerkezetes hazban is, en sokat jartam US ben ilyen epuletben, (nekem) eleg kontrasztos bolt a 2 regio: idehaza nem jartam olyanban ahol egy szimpla cipohuzasnal ha nekitamaszkodtal az ajtofelfanak, ne nyikorgott volna 3-t,4-et az epulet, kintieknel a szigetelesi formak szarok de az alapok, fokeretek teljesen rendben vannak, allnak mint katiban a gyerek.
Engem idegesitene egy ido utan -
Ezekiell
veterán
válasz
akela91 #16192 üzenetére
Deszeken gondolom az új osztásban van a telek - ott az alapozás rémálom, mert iszonyat szar a talaj. Kolléga épített ott házat, az alap volt a legnagyobb szopás.
Ja és egyvalami nem jött még szóba a könyűszerkezetes házaknál: a brutális értékvesztés. Arra számíts, hogy a magyar piaci viszonyok miatt a könnyűszerkeztes házak mindig sokat vesztenek az árukból, szóval eladásnál ez szívás lesz. Meg nehezebb is eladni, mert nem akarnak a népek ilyen házat venni.
-
Revolit
senior tag
válasz
akela91 #16192 üzenetére
Tök jó hasznos infók hangzanak el ezen a szálon
erről eszembe jutott, hogy anno egy ex-kollega mondta, hogy van valami könyv, ami leírja a házépítést lépésről lépésre. Akár generálkivitelezőt is "kiváltja", ha rászánod az időt. Nem tudjátok, mi lehetett ez a könyv?
Szerk. Pontosabban azt mondta, akár magad is megépíted a házad, de ezt azért kevésbé látom reálisnak.
-
A Zéé
addikt
válasz
akela91 #16186 üzenetére
ha ott a telken a közmű, és a mérő is, az hatalmas előny! Bár ha visszatermelős napelemes rendszer a cél, akkor az elektromos részét legalább újra kell terveztetni, engedélyeztetni. Bár ez már mehet a kivitelezés közben is.
btw azt sem értem, hogy miért kell kisebb, kevesebb alap ennek, mint a téglaháznak.
Minimum 80 cm-re ezzel is le kell menni. A geometria miatt a könnyűszerkezeteshez is kell a kb. 40 cm széles alaptest. Közel sík terepen a külső, és tartófalak alá ugyanúgy kell a vasalt sávalap, arra lábazati fal, arra egy 10-15 cm lemez.
Ami különbség, az mondjuk annyi, hogy tégla alá tényleg kellene egy kicsit szélesebb sávalap, de ez nem indokol több mint dupla árat.4 hónap akkor is nagyon feszítetten jön csak ki (de inkább nem) normális kivitelezésnél...
Már csak azért sem, mert pl. az egy hónapos esztrichre még nem rakta rá a melegburkoló a lamináltat, mert bár a teteje száraz volt, fél centivel lejjebb még bőven 30% feletti volt a nedvességtartalma. -
sakal83
addikt
válasz
akela91 #16186 üzenetére
Szeged kornyeken? Meglepodnek ha bruttó 400bol nem lennel meg az epitmenyre egy atlagos muszaki tartalommal pernm. Es 10 honap alatt boven megvan egy tegla. Legfeljebb a szigetelest es vagy szinezest kesobb rakatod fel ha nem jon ki pont tavaszra vagy oszre. De amit leirsz teglabol az 40m, 3m (ha okosba csinalod) 3m es 3m, ehhez meg jon a terv 1m akerites es tereprendezes 4m plusz 3m csakugy tehat osszesen 57m alatt ne is gondolkodj benne.
-
sakal83
addikt
válasz
akela91 #16182 üzenetére
Na erre en is kivancsi vagyok
valahol azt hallom hogy 1m plusz ktg a hoszivattyu a cirkohoz kepest valakinel 5-6m. Az biztoshogy az 1m plusz sem megterulos:) alig van kulonbseg a futesszamlaban. A napelem is eleg draga. Csak ugy érheti meg ha pont elviszi a haz igenyeit a termelése. De akkor is nullszaldo. Ha van eauto az viszont mas teszta.
-
A Zéé
addikt
válasz
akela91 #16177 üzenetére
én továbbra is tartom, hogy a mi éghajlatunkra téglaház való. Hozzátartozik, hogy sosem laktam, vagy építettem ilyent, szóval nem releváns tapasztalat amit mondok, csak főként szakmai előítélet.
Ez a technológia nekem nagyon nem szimpi. Nyaralónak jó, de állandó célra nem építeném. Kanadában tök jó lehet, ahol egyszer lemegy a hőmérséklet fagypont alá október közepén, aztán úgy is marad következő áprilisig. Ott mindenképp fűtened kell 0-24, míg nálunk egy normálisan megcsinált téglaházat nem kell, mivel pláne mostanság simán vannak 10 fok körüli téli nappalok, és éjszaka sem fagy mindig. Ilyenkor jól jön a falazat hőtároló képessége.További vesszőparipám, hogy ezekbe gépészetet, elektromos rendszert csak előtétfalba szabad vezetni, a szerkezetbe nem. Ezt tervezésnél nagyon meg kell gondolni, hogy mit hova raksz, mert nem lehet büntetlenül 10 centiket lecsipegetni egy-egy helyiség minden oldalából. Ugyanezért macerás a későbbi átalakítás is. 40-es PVC cső, vagy egy 32-es elektromos védőcső simán kell több helyen is, ami egy 12 cm-es szerkezeti vastagságú anyag harmada, és akkor nagyon precízen van berakva, nem úgy, ahogy az átlag gépész, villanyász csinálja. Tégla/Ytong falba ez nem olyan para mert oda visszagipszeled, kivakolod a hornyot, és az visszakap valami tömeget, tartást. Itt nem tudsz így visszajavítani, 12 cm-es válaszfalból meg hamar lesz 12-es OSB, pár centi EPS, meg légrés, esetleg az elejébe visszamókolva még valamilyen OSB, vagy gipszkarton. Ha valaki bünteti a WC-t éppen, azt fixen hallgatja mindenki, mert nincs léghang gátlás.
Nagyon meg kell gondolni a bútorozást is, mert egy 12-es OSB lap nem fog megfogni egy felső konyhaszekrényt, vagy egy falra fúrt könyvespolcot. Szóval oda megint valami erősítés kell, és ismét gyorsan tudnak fogyni a használható m2-k.
És el kell hogy keserítselek, ez sem hiszem, hogy kész lesz egy éven belül. Nem tudom milyen a telked, ott vannak-e a közművek, de a tervek elkészítése, az egyszerű bejelentés, maga el fog vinni minimum 2-3 hónapot. A szerkezetet hamar felszórják, azzal nincs gond, de pl. gázórát, villanyórát intézni az egyszerű halandónak szintén hónapok távlatában lehet. + a belső munkák ugyanúgy vizesek, azoknál ki kell várni a kötési, száradási időket ugyanúgy.
(a minap velem is szembejött egy hirdetéses FB-s poszt, hogy alapozástól kulcsrakészig 4 hónap alatt kész a ház... Aztán utána meg fél év múlva dobod ki belőle a laminált padlót, meg ezeket a vacak beltéri ajtókat, mert az épületben levő párától felpúposodik, meg deformálódik minden.) -
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #16177 üzenetére
Ja azt nem allitom, hogy nekik nincs. A szerkezetnek, epitesi elemnek nincs. Csak a kivitelezovel egyutt. A teglanak meg kivitelezo nelkul is, ez a kulonbseg (de teny, engedelyezesben nem lesz gondod, azt nyilvan az uj info fenyeben nem tartom).
Amugy az ilyen mondatokert utalom ezeket:
" Egy számítás szerint míg egy átlagos téglaház éves, négyzetméterre számított fűtési költsége 1800Ft, addig egy SIP-eljárással készült lakásra csupán 950Ft-ot kell költeni. "
Ember, az atlagos teglahaz nem egyenlo az atlagos, ma epult teglahazzal. Most tok mindegy is, hogy honnan vettek az atlagot, ilyen nincs, hogy a tartoszerkezettol fugg a futesi koltseg... Ertem en, hogy mit akart mondani a kolto (ha random veszel egy keszen levo teglahazat, akkor ahhoz kepest ez majdnem fele), de egyreszt ez igy onmagaban nyilvan csak ugy igaz ha a legbrutalabb falukat valasztod a hozza ajanlott hoszig-gel, masreszt a 950 Ft mar attol nem ertem hogyan lesz forint, hogy futesi modszertol is fugg. PH-t pl. 15kWh/m2/ev futenek ki, az meg nappali villanybol is csak 600 Ft peldaul... es lehet teglabol.
Ebbe a hazba ne akarj gazkazant, vagy barmi mas, tobb kW minimum termelesu futest (na jo, sok kobos puffer nelkul), mert olyan hullamzassal fog szabalyozni meg ettol szar lesz a hatasfok is, amit ritkan latni! Ide olyan rendszer kell, ami tud csak 1kW-ot belerakni folyamatosan, azonos hatasfokkal. Ilyenekrol is beszelj el a kivitelezovel. -
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #16173 üzenetére
Oldal aljan: " Alkalmazóinak véleménye szerint a SIP-nek egyetlen hátránya van: egy speciális ÉMI engedélyre van szükség, "
Kerdes, meddig lesz meg a ceg. Es hany masik van aki ilyen hazhoz hozzanyulhat.
Szigeteles azert kerdes, mert ha jol sejtem ebben a gizda falban me'g benne lesz a villany meg a viz szerelese...Nezd, szerintem rosszul kozelited meg a kerdest, nem lebeszelni akarlak, de velemenyt mondok. A haz nem attol haz, hogy milyen burkolat meg latvanyos ter van. Hanem attol, hogy milyen benne az eletminoseg. Ez a haz csendes kornyeken is idegesitoen athallos lesz, legalabb belul ne ez legyen a valaszfal hanem minimum ytong! De legjobb a meszhomoktegla, csak abban ne akarj semmit vezetni. Akkor lenne hotomeg is nem csak hoszigeteles, plusz ha kivulrol nem is, de valamennyi zajszigeteles. Jo, az alap ha ytongnal nem is, de meszhomoknal mar lehet hgoy vastagitasra szorul, de ilyenekre ha nem tud a kivitelezo tervezoje kapasbol valaszolni, akkor mar nem is targyalnek vele. Nem a falazat a legdragabb az egeszben, az alap + kulso fal max. 30%. Neked a szamaid szerint kb. 10M falazat, elhiszed hogy teglabol meg 25M? En nem. Akkor sem ha konnyebb falvesessel szamol kesobb.
Az hogy teglara kaptatok egy +15M arajanlatot, az nem jelenti azt, hogy teglabol csak annyiert lehetne megepiteni. Ezt inkabb erzelmileg dontotted el (vagy ami valoszinubb, eleve a gizdafalas hazat kerted teglara bearazni, nem pedig azonos igennyel teglara tervezettet). Sajnos a Construma oktoberben lesz, az meg nagyon messze van, en se varom meg az ablakokkal pedig sok hasznos info van kint...Re 16176: befejeztem, jol sejtettem, az ervek szintjet mar elhagytuk. Remelem bevalik a szamitasod!
-
axioma
Topikgazda
válasz
akela91 #16166 üzenetére
Ott a link aljan a legnagyobb hiba. EMI engedelye nincs, csak egyedi engedelyeztetessel megy. Ami nem csak koltseges lehet, hanem iszonyat idotrablo is. Pont azt az utat jelenti, amit egy szamlabalabol vagy gumiabroncsokbol keszult haznak kellene vegigjarni.
Masreszt ilyen gizda falakkal nulla lesz a hotarolasi kepesseg (ez me'g akar elony is lenne, ha nem allandoan lakott hanem nyaralo haz epulne), de nulla lesz a hangszigetelese is. Konkretan a falad rosszabb lesz, mint a beleultetett ablak, igy elso tippre.
Azt tudod-e, hogy normalisabb (allando EMI engedellyel rendelkezo) konnyuszerk. technologiabol mennyi lenne? Vagy ha nem bonyolult a haz statikailag (felteszem ennel a szendvicspanelnel se lehet nagyot trukkozni), akkor EPS-zsalubol is tud olcso lenni, ha mar mindenkepp alternativ epitesi moddal szeretnel sporolni, igaz ott a brutto/netto ara'ny borulni fog a mostanihoz kepest, kerdes mennyire vagy beepitesileg kiszamolva (meg hogy a gizda falra mennyi hoszigetelest szamoltak pluszban, ne mondd hogy semmit...) -
sakal83
addikt
válasz
akela91 #16166 üzenetére
Ha valóban ennyivel többért tudod felhuzatni akkor az tenyleg draga. En azert futnek egy kort a banknal a hitelezhetoseggel kapcsolatban. Csak pletykakat hallottam de par bank nem igazan szereti a konnyuszerkezetest. En a vegig fixre szavazok annak kiszamithatosaha miatt.
A honlapon az a nmre eso 1800ft futesszamla vicces ha a mostanaban elkeszulo hazakat nezem. A fele is soknak tűnik. Jo az kb 600-700ftnak de meg az is a teteje egy 5 honapos futesi időszakra. Jopar cikket es tapasztalatot megneztem es biza nagyon nem eri meg a hoszivattyu es napelem marhaság ha szigoruan a matekot nezzuk egy 2020as szabvanynak megfelelő hazban ha csak a haz futesi es hutesi koltsegeit nezzuk. Sokan nem szamoljak pl a napelem évenkénti takaritasi költségeit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Garanciális gamer notebook RÉSZLETRE bank és kamat nélkül, gyors szerződéssel! ASUS TUF Gaming F16
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest