- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Aurát vált a Vivo V60
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz
pit stop #33454 üzenetére
Ha benne van az adás-vételiben, amit az ügyvéd rakott össze/véleményezett, akkor a minimum, hogy az ügyvéd rákérdez a kliensnél, hogy intézze-e, hisz nem a témában járatlan, első lakását vásárlónak kell erről tudnia. Pluszbónusz, az ügyvéd az ügyfele érdekében jár el, ennek szerintem része, az, hogy tájékoztatja a lehetőségekről és arról, hogy mi az ügyintézés menete, kinek kell/lehet azt végezni
-
válasz
pit stop #33281 üzenetére
Én értem, csakhogy nálunk ez nincs a bankokra bízva, hanem az MNB kitalálta, hogy ennyi legyen, oszt kész.
...a diplomások aránya, és ezáltal korrelálva a jövedelem -termelő képessége jelentősen magasabb...
Még csak ez sem igaz, mert Németország kb. 5 százalékponttal van fölöttünk. Inkább szabályozói oldalon kell keresni az okokat. -
Csabroncka
addikt
válasz
pit stop #33239 üzenetére
Látjátok, különösebb gondolkodás nélkül mind a 3-an ugyan ara jutunk, hogy megint az ingatlanmutyi és az ügyeskedés/szürke zóna jár ezzel jól!
Akinek segítség kell:
- ezek a településeken összeomlik az ingatlanár (venni és eladni sem lehet)
- ügyeskedés: bérleménybe bejegyzek egy céget és visszafoglalkoztatom saját magam
A kettőnek az eredője, hogy venni nem igen/nehezen lehet (ezzel még nagyjából együtt lehet élni), de aki elad-nana az megszívta, mert a mutyis olcsón fog hozzájutni.
-
válasz
pit stop #33027 üzenetére
Igen, ezek mind plusz kockázatok, amit okosan kell kiértékelni. Pl. amit linkeltem, az elvileg 2025-ös átadású. Oda lehet menni, megnézni, hogy mi a helyzet.
Amikor én vettem a lakásomat, akkor az épület már állt, és az ablakok is bent voltak. Persze innen is lehet még bőven buktató, de más az, ahol van egy pőre placc, és fizess tízmilliókat egy ígéretre.
A 2-éves nagy céget passzolom. Ha van mögötte egy nagy bank, mint finanszírozó, az amúgy egy elég jó biztosíték. A bankok nagyon megnézik, hogy hova szállnak be.
Nagyfesz vezetéktől én ódzkodom. Nem azért, mert hinnék az egészségkárosító hatásában, hanem azért, mert nehezen eladható később.
-
-
eladocuccaim
junior tag
-
tKb.
tag
válasz
pit stop #32901 üzenetére
Persze, értem a lényegét és teljesen jogos. Mondjuk az szerintem egyáltalán nem az, hogy végül a valós nettó jövedelmem egy nevetséges hányadát veszik alapul. Lehet, hogy kicsit egyedi a helyzet, mert külföldi szerződést tudnék mutatni és azért vagyok EV., hogy ez itt működőképes legyen, de ezt viszont lehet, hogy csak tényleg a bankban tudják megmondani. Mindenesetre akinek van konkrét tapasztalata, nagyon hasznos lenne érdekességképpen.
-
válasz
pit stop #32700 üzenetére
Én tavaly vettem ezt a lakást, de előtte majdnem egy évig kerestem hasonlót a környéken. Közben sokat voltam itt (egy ismerősöm lakásában), h jobban megismerjem a környéket.
Nálam a Haller és környéke egyáltalán nem játszik. A Haller és Könyves K. krt. közötti új építésű társasházakat sem kedvelem. Csak a rehabilitált terület érdekel, annak is csak egy kisebb része, a körút és a Thaly Kálmán közti hat utca. De leginkább a Ferenc térrel bezárólag...
-
astorre19
aktív tag
válasz
pit stop #32396 üzenetére
Már hogyne lenne,én is csináltam már úgy.Igaz akkor még 500 vagy 600k volt az automatikus részletfizetés határa.Kifizettem a feletti részt a maradékra meg megadták
Az egyedi elbírálásnál elég részletesen be kell írni minden vagyontárgyadat,sok buktató van ami miatt nem feltétlen adják meg.
-
Mauzes
addikt
válasz
pit stop #32304 üzenetére
Az ajándékozással egy (potenciális) gond van, hogy ha bármilyen okból az ingatlant "megkapó" fél 5 éven belül eladja, akkor ott biztosan felmerül adófizetés. De ha visszterhesen vásárolta, akkor egészen addig nincs adó, amíg nem drágábban adja el.
#32305 lm83: a cél az, hogy az ingatlan tulajdonjoga ténylegesen át legyen írva a szülők részére. Az adásvétel jónak tűnik erre minden szempontból. Csak egy kérdés volt, hogy nézheti-e bárki - bármilyen hatóság bármilyen okból -, hogy egy visszterhes adásvétel esetén megtörtént-e a pénzmozgás, vagy elegendő annyi (amit te is írtál), hogy a felek ezt kijelentik és elfogadják.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
pit stop #32038 üzenetére
Korlátozni lehet, de eszközük az önkormányzatoknak nincs különösebben a korlátozás betartására, ellenőrzésére. A törvény ami alapján 6. kerület tilt az a kiadható napok számának korlátozását engedi az önkormányzatoknak. Azt tették, hogy ezt nullában határozták meg. Illetve ezen kívül van moratórium: 2025. január 1. és 2026. december 1. között nem lehet új szálláshelyet létesíteni Budapesten. A bejegyzési kérelemnek kell idén december 31-ig megszületnie. Egyébként ez is érdekes, hogy mennyit fog hatni januártól a befektetői jelenlét mértékére.
#32040: Az utóbbi időben nézem amik szembejönnek FB-n. Gyakorlatilag nem látok 1M/m2 alatti panelhirdetést a leggagyibb helyeken sem. De jönnek néha igazi gyöngyszemek. Ma pl. 60M-ért 45m2-es zuglói panel.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
pit stop #31954 üzenetére
A lakáshitel kamatok még akár MNB kamatcsökkenés mellett is nőhetnek. Nem teljesen direkt a kettő között az összefüggés. Az is fontos, hogy a bankok bevételei között újra dominánsabb lesz a hitelezés, így a hitelezés profitabilitásán javítaniuk kell, ha jól akarnak teljesíteni. Most egyébként csomó hitelen még mindig majdhogynem ráfizetés van a bank részéről. Az 5%-os hitelkamat is azért lett ilyen szűk, mert az gyakorlatilag teljes pénzkidobás egy banknak.
Viszont a közeljövő ingatlanpiaci folyamataiban alapvetően a kamatváltozásoknak nem lesz főszerepe szerintem. Most a befektetői aktivitás a fő hajtóerő, kp-s vevők dominanciájával. Amikor ez visszacsökken, akkor lesz újra fontosabb a hitelkamatok szintje.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
pit stop #31922 üzenetére
Na de a piaci ar varhatoan jelentosen nohet az elkovetkezendo fel evben. Ez is egy szempont lehet. En valoszinuleg tavasz kozepen kezdenem hirdetni. Addigra valoszinuleg az aremelkedeseket is be lehet epiteni, illetve talan meg elegendo ido is marad a tervek teljesitesere. Bar azt nem tudom megitelni, hogy meddig fog tartani a keresleti boom, szerintem fel ev kornyeke maximum, de az amplitudoja nagy lesz. Van egy olyan erzesem, hogy mire a kamatfordulok eljonnek, addigra a PMAP tulajok azon halmaza, aki ingatlanba akarja atvinni a penzt, mar tul lesz a dolgon. Ezt lehet erezni a piacon most. Viszont idoben azert szepen elterul a PMAPok kamatforduloja, nyarra mar szinte a teljes fordulas meglesz. Tavaly a CSOK valtas miatt volt viszonylag eros ev vege, iden elsosorban a PMAP miatt. Viszont utana nem lehet latni, hogy mi hajtana jelentos keresletet. Bar akkorra mar kozel lesz a valasztat, ez a kormany meg nem birja megallni, hogy ne nyomjon ki valami lakhatashoz kotott tamogatast.
-
kerxy
őstag
válasz
pit stop #31916 üzenetére
Köszi!
Annyit biztosan segítettek a kommentem, hogy nagyon erősen úgy próbálom meg a jelenlegi lakásunk értékesítését, hogy egy évig szeretnénk visszabérelni. Ezzel elég nagyot szűkítek a vevői piacon, de hátha... Aztán ha nem megy el így, akkor megint újragondolom ezt a kérdést
-
Lacc
aktív tag
-
válasz
pit stop #31504 üzenetére
Ez sajna ilyen, a mennyezethűtésnek van egy tervezési kapacitása, az is megfelelő árnyékolás mellett. Társasházakban a pára is komoly gond lehet.
Nálunk pl. az van, hogy nem veszik alacsonyra az előremenőt, mert egy csomó lakásban nincs párátlanító, és náluk azonnal kikapcsolna az automatika. Ezért a többi lakó szív a nem megfelelő teljesítményű hűtés miatt.
-
Madwe
nagyúr
válasz
pit stop #31358 üzenetére
Vidéken nincs tanár? Vannak iskolás korú ismerőseid vidéken és pesten?
Vidéki iskolás korú rokonok köszönik szépen, minden órájuk meg van tartva szaktanárok által, rengeteg szakkör stb. Persze ez egy keresztyén iskola, merthát oda megy a pénz, meg megy a szegregáció, de oda legalább megy rendesen.
Ezzel szemben pesten egyik vezető gimnáziumban olyan szinten nincs tanár, hogy gyakorlatilag melegedni jár be a gyerek. Kéttannyelvű, de nincs az adott nyelven oktató tanárS amikor a 17 éves gyereket egy 19 éves tanonc tanítja az eleve ugye jó jel... aki mellesleg már a 4. tanárjuk az adott tantárgyból a félévben, de legalább azt a tantárgyat még megtartják. De szerencsére a megmaradó tanárokat továbbra is szivatják, rúgják kifele, de sebaj, legalább médiaismeret órán nézetik velük ahogy Magyar Péter a tökét vakarja, meg migráncspokol...
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
pit stop #31355 üzenetére
Én meg azt látom, hogy csomó vidéki város, falu ki van nyalva, csillog villog. Pest megye meg egy undorító mordor, mert ide nem jut semmilyen támogatás, merthogy ugye fejlett régió. Helyette az itt megtermelt gdp-ből bivalybasznád van letérnövezve, gyönyörű főtér, nem omladozó ovodák, iskolák, stb.
-
válasz
pit stop #31309 üzenetére
Azt gondolom, hogy ezek az elemzések nem teljes körűek, mert maga a helyzet alig-alig vizsgálható objektíven. Egy példa a cikkből:
A megnövekedett kereslet a környező országokhoz (12–14%) képest magasabb áremelkedést eredményezett (28%) az építőanyagoknál a vizsgált négy évben, mert nem volt elég kapacitás a többletkereslet kielégítéséhez.
Ergo a CSOK keresletet növelt, amire nem volt elég kapacitás. Na de hogy fog így akkor több lakás épülni (ergo javulni a megújulási ráta), ha még a CSOK-által gerjesztett igényeket se lehetett kielégíteni?
Meg hát meg kéne nézni abszolút értéken ezeknek az építőanyagoknak az árát. Mert ezek a dinamikát mutató statisztikák tök jól mutatnak, aztán simán kiderülhet, hogy egyszerűen csak ezzel az emelkedéssel értük be a normál piaci szintet (korábban volt túl alacsony).
Ha csak felgyorsította, akkor is akkor volt drágább valami, amikor időben még kevesebbet kerestek - ezáltal volt akit épp kizárt a piacról.
Ez szerintem tök logikus. Az ingatlanárak lekövetik a béreket, és jellemzően az alacsonyabb jövedelműek árazódnak ki először.
Fizetesaranyosan a legdragabb az ingatlan, ami nem globalis jelenseg, hanem helyi.
Erre írtam az utolsó bekezdést. Azért drága nálunk fizetésarányosan az (új) ingatlan, mert azok, akik csinálják, és az, amiből csinálják már Nyugati árszínvonalon van. A fizetések meg Balkániak. Erről nem a CSOK tehet, hanem pl. az EU nyitott munkaerőpiaca.
A kormányzati támogatások sok ember kiárazódását felgyorsították az ingatlanpiacról, de végül ők mindenképp kiárazódtak volna.
Ez is olyan kijelentés, hogy nem tudhatod. Mert honnan tudod, hogy egy alternatív valóságban nem született volna még kevesebb gyerek, ha nincsen az állami dotáció? Sehonnan. Nincs mihez viszonyítani, mert nincs alternatív valóság.
Akkor is problema, hogy latszolag dotalva vannak/voltak a mar sokgyerekesek...
Ez önmagában nem probléma. Minden jóléti államban dotálva vannak, ennél sokk-sokkal bőkezűbben is.
A lakhatási válságot nem pénzügyi-jellegű eszközök fogják megoldani, és alapvetően nem is azok okozzák.
-
gg07
tag
válasz
pit stop #31197 üzenetére
igen, végülis ATH-n az S&P500, jelentős munkanélküliség nincs az USA-ban, infláció is 2% közeli. Az utakon is alig van új autó, nyaralni se nagyon járnak az emberek. Ez az igazi lassulás
.. itthon van lassúlás,igen...de ott is csak az ország 90%-nak kb. a felső 10% több lové van mint valaha. A mi gazdaságunk jelentősen kivan téve a globális folyamatoknak. USA, Németország,Kína...ha ezek az országok belassulnak akkor az ránk is hatással lesz, én inkább erre gondolok. Én erre látok esélyt. De írtam is ,hogy 80% esélyt látok rá. A maradék 20%-ban lehet, hogy minden megy tovább felfelé. Ez csak spekuláció.
-
válasz
pit stop #31156 üzenetére
Igen, az ügyintézés egyszerűbb, például nem kell a hitelről igazolás. Viszont arra viszonylag kicsi az esély, hogy a végén pont az a bank adja a legjobb ajánlatot, amelyiknél az LTP-d van. Szóval némi admin könnyítés miatt én nem választanám mondjuk a drágább bankot.
-
rwin5
őstag
-
válasz
pit stop #30685 üzenetére
Bécsben nem olyan egyszerű önkormányzati lakáshoz jutni, mint vidéken. Ismerősök vannak kint gyerekkel, de ők priváttól béreltek végül. Több kollégájuk is pályázgatott, de magas a bérük, szóval nem dobálják utánuk.
Most 450 K EUR-ért vettek egy elég jó lakást, szerintem Budán se lett volna sokkal olcsóbb.
Azt is érdemes tudni, hogy Bécsben a bérleti piac jóval szigorúbb, mint itthon. 3-4-5-6 havi kaució, ha a parkettán csinálsz 1-2 karcolást, már vonják is szépen le belőle. Kiköltözéskor teljes festést intézned kell. Berendezés jellemzően nincs, elég ritka. Itthon ezektől a feltételektől parasztlázadás törne ki.
Amúgy nem csodálom, annyira szar a megtérülés, hogy mindenből próbálnak pénzt csinálni.
#30666attiati
Perpill Budapesten a 3%-os nettó hozam a realitás. -
válasz
pit stop #30664 üzenetére
igy van es biztos vagyok benne, hogy a maganszemelyek altal kiadott lakasok arai is vagy szabalyozva vannak ezen felul, vagy kapnak ra valami direkt tamogatast vagy adokedvezmenyt. pl ahol mi lakunk, az 3 epulet, epuletenkent 6 lakassal, egy csalad tulajdonaban van, de ha levonod belole az adot, koltsegeket, akkor majdhogynem alig marad meg ebbol 7-8k eur. mikozben az erteke meg osszesen biztos van 7-8 millio eur.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
pit stop #30440 üzenetére
Semmi nagy dolog. Adott esetben: ha megveszed a tarolot is. Bar ilyen esetben ezt ugyis fel szokta szerintem a vevo is vetni, hogyha van esetleg melygarazs/tarolo kulon ertekesitheto modon, akkor egyben elviszi, de kevesebbert.
Ha meg vegul nem tesz senki kezdo ajanlatot, akkor ugyis lejjebb viszik maguktol is, ha van idobeli es/vagy anyagi szoritas. Pl. bele kell fizetni az arat masik ingatlanba megadott idopontig.
-
axioma
Topikgazda
válasz
pit stop #30403 üzenetére
Nyilvan nem a konkret ertekre vonatkozott a kerdesem, hanem hogy tapasztaltatok-e, hogy lehet nagy elteres a hivatalos ertekbecsles es a valos eladasi ar kozott (nyilvan nem akkor ha madarat fogott az elado, hanem piaci artol elteres).
A valodi ertekeles akkor lesz, ha felteszem eladasra, csak me'g nem tartunk ott, egy evig me'g lakni akarjuk. Viszont ezen mulhat az epitkezes keretosszege, azert tizmilliokrol van szo... es a tervet meg most kell hozzaigazitani. Na ezert a dilemma. A hitelhez mind1, az idot nem szeretnenk tovabb huzni, mar igy is volt tobb szivatas. -
garga01
őstag
válasz
pit stop #30364 üzenetére
Köszi az infót. Azt sejtettem, hogy egyből megtalálnak, amikor jött h fizetni kell küldtek is jó hosszú leírást. Elvileg van bankkártyás fizetés is átutalás helyett, de egy órányi keresgélés és olvasgatás után feladtam, nem jöttem rá hol és hogyan kell.
Minden részletfiztéses dolgot kerülök amennyire lehet, eddig soha nem vettem semmit részletre, kivéve most a NAV illeték, meg nemrég egy tv. De csak fölös időt vesz el, minden hónapban foglalkozni vele, naptárba felírva el ne felejtsek utalni, mert különben megf@kknak. Ezért amit lehet, inkább letudok, amúgy se sok pénzről van (már) szó, fél-1 évre ezt kb kár befektetni.
-
axioma
Topikgazda
válasz
pit stop #30215 üzenetére
Az a baj, hogy hiaba adsz barmennyi fedezetet, 20 eve volt csak fedezetes hitel, most viszont kotelezo jovedelemoldalrol is vizsgalniuk (raadasul szigoritottak tudtommal, hogy mit vehetnek figyelembe).
Ezzel szivunk most mi is... amelyik bank meghitelez az nem ad epitesi hitelt, szoval jo nagy kombinalgatassal jon csak ki. -
Lacc
aktív tag
válasz
pit stop #30165 üzenetére
Magyarországi ismerősöktől, de az is lehet valami hazai dolog lenne - nem lepődnék meg a sok adó miatt - az ő forrásaikat nem ismerem, de ebből 3 gazdasági "kis" vezető, illetve budapestiek.
Akkor ez a hozzászólás magyarázat is, hogy miért nem találok semmit az interneten, mert csak fakenews-ba futottam bele
-
axioma
Topikgazda
válasz
pit stop #29957 üzenetére
mak ingyenes -> mivel nem feltetlen utalassal ment be a penz (kartyas vasarlas), ezert az elotte legalabb 2 nappal rogzitett barmelyik szamlaszamodra
@pit stop: altalaban az utalason olcsositani ugy lehetne, ha a masik ker indit fizetesi kerelmet, de azon sajna nem 20M hanem darabonkent 2M a limit... ezt azert nem hiszem hogy bevallaljak az ugy szereploi tobb/sok darabban
-
Csabroncka
addikt
válasz
pit stop #29797 üzenetére
pit stop : az első, új alkás (CSOK-os), szerintem illetékmentes most...
"A nem első lakásszerzőknek is van lehetősége ún. automatikus részletfizetési kedvezményt igényelni viszont csak legfeljebb 1 millió forintot nem meghaladó összegű illetéktartozásra és legfeljebb 12 hónapra. Évente egy alkalommal lehet igényelni ezt a típusú kedvezményt."
Kobe: az illetékmentesség/vagy mérséklés igen, én a részlettel kapcsolatban ezt nem hallottam.
-
tepenzed
őstag
válasz
pit stop #29792 üzenetére
"Aztán igazából egy elég hosszú igényt kell beadni, amiben le kell írni minden ingatlan és ingó vagyonod, illetve minden számlaegyenleged."
Jó akkor igazából ezt meg sem próbálom. Már az ilyen bonyi navos hosszú kitöltendőktől is görcsbe rándulokMég a végén kijönnek és látják, hogy fullra be van rendezve, meg igazából a számláimon is van elég
-
Cheesus
senior tag
válasz
pit stop #29774 üzenetére
0) Ez jó kérdés, erre nem is gondoltam, de ebből kiindulva fogalmam sincs melyik lenne a járható út így első blikkre
1) 30 éves vagyok(amúgy már korábban elkezdtem volna ezt a saját lakás dolgot, csak sajnos az élet nem úgy hozta)
3) Természetesen be vagyok jelentve
7) Körbenézek, hogy ismerősi körben van-e ügyvéd, ezt el is felejtettem hogy kelleneNagyon köszönöm a válaszod
#29775 axioma
Tehát ha jól értem két opcióm van, vagy a megvásárolandó ingatlan lesz a fedezet, vagy mondjuk édesapám családi háza is lehetne?
Illetve annyi volt a fejemben amikor más ügy miatt mentem a bankba, hogy direkt lakáshitel célra kell majd időpontot kérnem. Egyszer full random bementem, és mondták az a kollega nem is lesz bent egy ideig#29776 Dizzt
Erről a 10% önerőről már én is hallottam még tavaly télen, de nekem egy banki ismerősöm azt mondta hogy az elvileg a csok+. Aztán hogy azóta változott-e valami azt nem tudom.#29778 CorsairS
-
válasz
pit stop #29463 üzenetére
Tök jogos, és a többiek érve is. A beálló a kényelemről szól, mint ahogy a garázs is. Mi ugye építkezni fogunk, perpill a garázs felára soktízmillióban mérhető (nagyobb telek + maga az épület). Ez a végén lehet 40+ is. De mégis szeretnénk garázst, mert a kényelemre való igényünk találkozik az anyagi lehetőségeinkkel. Az autó típusa már ilyen szempontból indifferens.
Persze a haverom is azt mondta, hogy garázs a Ferrarinak kell, puruttya verdának nem. De ő is küszködik a parkolással a 7-ben, és olyan lakást akar, amihez van beálló.
#29460adalbert1
Ilyen szempontból szerintem egy nagy lakópark a jó választás, ahol mindig van olyan, aki kiadja a beállóját. Bérelni jobban megéri amúgy, mint venni.Sosem értettem ezt az újlipócia mániát, de oda tényleg akkor költöznék, ha...ahh, nem költöznék oda. Van egy szaktársam, ő ott született, most vettek ott kéglit. És ő is ment volna át Budára, csak a faszija beblokkolta a tervet érthetetlen okokból.
-
Revolit
senior tag
válasz
pit stop #29456 üzenetére
Én meg ezt nem értem, hogy miért hiszed, hogy mindenki az autójának veszi a beállót/garázst? Rohadtul nem. Azt az én kényelmemért vettem, baromira nem azért, hogy nehogy napfény érje a kocsit. És két évig a 20 éves nissannal áltam be. Tizedét érte a mélygarázsnak. De nem kellett soha helyet keresgélnem, szakadó esőben több 100 méterről még haza gyalogolni stb. Ja, meg a 60+fokos kocsiba beszállni
-
Qtya123
őstag
válasz
pit stop #29246 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy amikor azzal lesz probléma, hogy a panellakások elkezdenek veszélyessé válni, addigra házakból (az ezer éves tégla lakásokból meg pláne) is lesz egy rakattal, amely a panellel egyidős, sőt még idősebb lesz és veszélyessé válnak.
Iszonyat mennyiségű gányolt és korszerűtlen öreg családi ház van, azokra ugyanez a sors vár. Sokan ezeket a lefingott kádárkockákat ugyanúgy életük munkájával veszik meg és ugyanúgy meg lesznek lőve, mikor omlik rájuk a tető és cseréltetni kellene, de nem tudják, mert nem tudnak 10 millát rálocsolni.És igen, panelban sokan élnek, de korszerűtlen és öreg házban még többen, ha országosan nézzük. Szóval ha gáz lesz, akkor nem gondolom, hogy úgy lesz probléma, mint ahogy itt le van festve, hogy húúúú a panelok szétestek, a többiek meg élnek nyugalomban.
De elég megnézni a belvárosi régi tégla lakásokat is. Eleve már most 100 évesek és ezerszer korszerűtlenebb dohos, ólomcsőves gányok és még állnak, lakják őket. Mire a panel kuka, azokkal ugyanúgy gond lesz és lakhatatlanná válnak, mire a panelok is azzá válnak. Szóval ilyen analógia mentén 50 év múlva minden kuka, minden összeomlik és azok vannak csak biztonságban, akik mostani új házakban, lakásokban élnek. Hány százaléka ez a lakosságnak?
Panel tartósságához még laikus véleményem, hogy elég jó fokmérő az is, hogy pl megnézel egy Pripjatyot, ahol 38 éve magára van hagyva minden. A családi házak közül sok már szó szerint a földbe mállott, a panelok meg kiherélve, nyílászárók nélkül ugyanúgy ott állnak.
Az elmúlt 20 évben eddig 3 panelt 1 csúsztatott zsalus és 4 tégla lakást birtokoltunk/birtoklunk/éltünk-éljük a feleségemmel.
A téglák közül 3 esetében a lépcsőház, de főként az alagsor ezerszer gatyább állapotban volt, mint a paneloknál. Ezen 3 tégla a 60-as évek közepén épült. Messze több gond volt a gépészettel is. Rendszeresek voltak az alagsorban az eldurrant víz/szennyvízcsövek. Az egyiknél pont most február elején telefonáltunk be a lakszövnek, hogy megint csorog a szennylé az alagsorban. Szinte már rendszeres. Volt eldurrant vízcső a konyhában a falban, beázás a külső fal felől, beázás a WC-nél fentről.Paneloknál vagy mákunk volt, vagy jobbak, de ott egy alkalommal volt egy szivárgás a strangnál, meg egy másiknál az erkély ázott le, de azért mert a felettünk lévő megmókolta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Ideapad 330 12 GB RAM 256 GB SSD eladó
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple watch Series 10 42mm Silver 2027.05. Apple jótállás
- Nad Masters M10 BluOs integrált erősítő és hálózati média lejátszó
- Apple Watch Ultra 2 49mm Esim, Új állapotban, Akku:100%, 36 hónap Garancia, Titán Színben
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest