Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
Persze, ha jo meg van csinalva akkor oke, de azert lathato esetszamban csai tesseklassek ezek a rendszerek. A kedvencem a kulso homerseklet - 6Cig jellemzo volt az egyik haznal.
A kisebb tarsashazak ikerhazak csaladi házaknál amig olcsobb a beruhazonak a hoszivattyu, mint a gaz, es orul is neki, addig sztem ezt a technika gyakorlatban tobb kint kerdojeles.
Egy normalis kazan kemennyel 1m., egy hoszivattyu 5-6m.
Amig a beruhazo szol a villanyosnak h a china564x tipusu hoszivattyut furja fel a falra, addig sajnos perek sokasaga lesz.
Ismeros gepesz mondta, hogy tobb lakoparkban mar a szomszedok haborut inditottak egymas ellen a zaj miatt. O mar nem hajlando hoszovattyut kotni, ha a delikvens kiejti a szajan h olcsot. 5-6m alatt nem hajlando bekotni.
-
Madwe
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
A mennyezethutesesbe pedig csak ugy menjetek bele, ha szabad kialakitani kulon klimat, es lekapcsolhato a mennyezethutes! Ha nem, akkor erzekeny bucsut vegyetek.
Azért ha rendesen meg van oldva a párakezelés automata szellőztetőkkel, akkor jó lehet a mennyezethűtés. Ettől függetlenül én nem szeretem a túltervezett gépészetet, s nem feltétlen tartom jó iránynak az extrém drága, drágán karbantartható rendszerek egymásra dependálását sem... Amikor eladtam pesti lakásom s vártam hogy birtokba vehessem vidéki házam, addig egy újépítésű hőszivattyús fal padló fűtés, mennyezeti hűtés fűtés társasházban voltam, augusztustól januárig kb. Kétségtelenül kellemes volt nyáron a mennyezeti hűtés, egész addig ameddig nem jött a kánikula s nem omlott össze, tiltott le a rendszer harmatpont miatt
persze nyilván jól szigetelt volt, szóval bőven elviselhető, de a hűtés az speciel nem működött. Ahogy pl az is tök jó hogy a hűtés fűtésre a rezsi az havi átlag 5k-ra jött ki átalányba, csak mellé egy gigantikus közösköltség társult a gépészet karbantartása végett
Ettől függetlenül van olyan hely, ahol ez jól meg van oldva (értsd hozza a klímával azonos szintet, cserébe komfortosabb mert nem levegőt keringet s halk is) csak ritka az ilyen, mert szeretnek manapság minőségérzetet építeni minőség helyett... -
Lacc
aktív tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Köszönöm sakal83 és concret_hp a válaszokat. Megjegyzen, nem fővárosi ingatlan a kiszemeltem, nem bízok a főfalu újlakásaiban
, elég sok horror sztorit hallok. Lehet mégis csak másik lakás lesz. -
sakal83
addikt
Hallgasd meg. Ha nem lehet, akkor indulj minusz pontrol.
En a 13ban voltam epulo kegliben es egy mely morajlast kovetve az 1. szintrol elertunk a gepesszobaig. Lehet h beallitas utan megszunik, de nem gyozom mondani: egyre tobb a gond a hoszivattyukkal es a hangjával!
Es a gepesszobanak van hangja, es nehez szigetelni!.
Pl tarsashazat, ami esetleg levego-viz nem pedig talajszondas, ugy kerulnem, ahogy lehet.
A mennyezethutesesbe pedig csak ugy menjetek bele, ha szabad kialakitani kulon klimat, es lekapcsolhato a mennyezethutes! Ha nem, akkor erzekeny bucsut vegyetek.
Az ciki ha nem fog jop mukodni, tobb ismerosom adott mar el ezert lakast. -
Lacc
aktív tag
Üdv.
Új lakás esetén kérdezem, hogy az mennyire pro/kontra, hogy az épület gépészeti része a lakás mellett van?
Tervrajzon van rajta, hogy Gépészeti terem, gondolom a központi kazán. Feltételezem, hogy hangszigetelt a rész, és mivel a lakás mellette van, ezért az elsők között "szolgál ki" a hővel. -
TomMusic
őstag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Na igen, ezt furcsálltam, mert anno még kérdezte is az ügyvéd, hogy akarok-e részletfizetést majd az illetékre. És én úgy emlékszem hogy igent mondtam. De aztán lehet mégse, vagy az ügyvéd fejeltette el.
Bár nagyon precíz, segítőkész volt végig.
Na mindegy, a lényeg hogy egész gyorsan megoldódott.
-
Csabroncka
addikt
ONYA-n kresztül 1 millió alatti részre kérhetsz. A kérelmet a határozatban megadott fizetési határidő után 1-2 nappal add be, mert csak lejárt tartozásra kérhető.
TomMusic-nak, első lakás esetén normál esetben az ügyvéd intézi a B400-as nyomtatvány beadásakor és már eleve részletfizetési határozatot kapsz és 12 csekket (vagy nem adnak már csekket) -
axioma
Topikgazda
válasz
TomMusic
üzenetére
adoazonositot nem kotelezo, mert a belepesed miatt tudjak, hogy a te befizetesed (utalasnal kellene)
a csomagnak te adsz nevet, pontosabban te adj olyat amirol neked majd mond valamit, nekik semmit nem azonosit az a karaktersorozat
(azt mondjuk nem tudtam hogy at van linkelve a nav upo-rol, mondjuk az se all jobban kezre, en gugliban keresem az efer szot es az ebev.nav.gov.hu-ra visz) -
axioma
Topikgazda
válasz
TomMusic
üzenetére
Nem vasarlasi illeteket de rendszeresen fizetek az allamnak EFER-en evkozbeni feltoltest (hitelkartya, +1 ho rulez), hat szokasos allami megrendeles szinten mukodik a weboldal (csak turelmesen...), de amugy kenyelmes mert nem kell semmit kitolteni, csak az adonemet es az osszeget (a belepes miatt hozzad rendeli). Ha valamin megbukik a kifizetese, akkor most mar masolni is lehet a csomagokat (valami hulye okbol ujrafizetni nem), regen ujra kellett csinalni.
-
TomMusic
őstag
Igen, én is ellentmondásos infókat olvastam itt a topicban, úgyhogy utánajártam, és lett megoldás.
Viszont csak akkor játszik ez a megoldás, ha:
- első lakás vásárlás (50% vagy annál nagyobb részben nem volt korábbi ingatlan tulajdon),
- a fizetési meghagyás átvételétől számított 15 napon belül(!) adjuk be a kérelmet.a-Papír-on keresztül kell küldeni egy egyszerű kérelmet. Témacsoportnál kiválasztani hogy Adóügy (NAV), ügytípusnál Kérelem (Adóúgy), címzettnek azt kiválasztani, ahonnan érkezett az illeték fizetési meghagyás. Hivatkozási szám meg Előzmény iktatószáma résznél beírtam a fizetési meghagyás iktatószámát.
Tárgynak hogy ingatlan illeték részletfizetési kérelem.
Levél szövege, hogy első lakástulajdonosként szeretném kérni a 12 hónapos részletfizetést az xy című ingatlan illetékére. A bizonség kedvéért még beleírtam a helyrajzi számot meg mégegyszer a fizetési meghagyás iktatószámát.
Ez nálam tök gyorsan megvolt, küldték is a határozatot, hogy jóváhagyják.
(Leellenőrzik az infókat, szóval ha valami nem valid, nem adják meg). -
Arms
csendes tag
válasz
TomMusic
üzenetére
Azt megkérdezhetem, hogy az AUTRESZ-t adtad be? Ha igen, akkor mikor?
Ellentétes infók vannak itt a topicban visszaolvasva. Van aki már a kézhezvételtől számított 15 nap letelte után (amikor már végleges a fizetési meghagyás) beadta, de van aki azt javasolja, hogy csak a 30 nap letelte után érdemes beadni, egyébként visszadobják. -
TomMusic
őstag
Hali,
Ingatlan utáni illeték, igényeltem részletfizetést, meg is küldték a határozatot. Abban szerepel, hogyaz EFER-en keresztüli internetes bankkártyás fizetéssel (VPOS) is rendezheti.
Csinált már valaki ilyet?
Ezen leírás alapján, belépek a [NAV ÜPO]-ra, majd Befizetés -> Bankkártyás (Csomag neve részhez generál valamit, gondolom ahhoz nem kell nyúlni). Majd gondolom Új tétel hozzáadása, ott az 521 - Illeték majd az összeg, Közlemény-be az adóazonosító számom, és kész? -
headhunter
addikt
-
-
Mauzes
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Én 75e/ingatlanra gondoltam, nem a 3-ért összesen. Az is egy nap alatt 225k bevétel lenne, szerintem nem rossz.
#32781 Qtya123: nézd, végül is részben jogos. Nem az ingatlan árához képest sok. Bár szerintem nem is ahhoz kellene nézni, hiszen egy 50 milliós házra is pont ugyanannyiba kerül, mint egy 400 milliósra. De valójában inkább csak meglepődtem, hogy ez ennyi, mert ha valaki erre rááll, akkor napi 2-t meg tud csinálni és akkor keres 4 milliót egy hónapban. Ha pedig ebben ilyen potenciál van, akkor gondolnám többen csinálják, nagyobb lesz a verseny, lejjebb mennek az árak, stb.
Múltkor írta valaki, hogy egy nap alatt biztos nem tud több szemlét csinálni a szaki. Hát én 3 házat fogok egyszerre megnézetni, és eddig aki visszaírt, az simán megcvsinálja. Ez lesz akkor mondjuk 350 ezer bevétel összesen, 1 nap alatt.
De mindegy, nincs vész. Az előzetes tippem nem jött be, ez nem annyi, mint szeretném. Attól még fogom igényelni, mert nem értek hozzá.
-
Qtya123
őstag
válasz
Mauzes
üzenetére
Néz, múltkor pont Te írtad, hogy mennyire nem reális az, hogy sokmilliós ingatlan esetében sokallják az emberek az ingatlan.com képekért fizetendő árait, ami 60 napra 35.000, 6 hónapra 135.000 Ft, mert az ingatlan árához képest elenyésző.
Akkor jelen esetben is lehetne ugyanezt mondani. 105-135e Ft nem sok, ha azzal milliókat tudsz megtakarítani, hogy nem veszel meg valami aknát, 100+ milláért. Persze, hogy az ellenőr mennyire alapos az más kérdés.
-
tototos
addikt
-
Mauzes
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Nyilván ez relatív, vannak még drágább (lehúzósabb) szolgáltatások, lásd pl. az ingatlan közvetítők 3-4%-os jutalékát... De csak ettől még nem lesz olcsó a másik.
Én amúgy nagyjából óradíj alapon szoktam (próbálni) megítélni. Ez a munka utazással és dokumentációval együtt kijön kb. 3-4 órából, de mivel én 2-3 házat akarok átnézetni egyszerre, simán max 3 óra per ingatlan. Szerintem bőven korrekt és nyereséges lenne, ha ezt 75-80k körül megcsinálná valaki, és nem pedig 150 ezerért.
#32776 Villa7: hát ezt szerintem nem lehet előre kideríteni, vagy alapos lesz, vagy nem...
-
Mauzes
addikt
válasz
Drizzt
üzenetére
Most jutottam el oda, hogy megnézzem a korábban említett ingatlan felmérő szakikat (vétel előtt). Hát egy kicsit elképedtem, hogy milyen árakon dolgoznak sokan, elég wtf számomra.
angelside77 fórumtárs nemrég említett egy szakit, 105 ezer + kiszállási díjért dolgozott, csak közepesen volt alapos és még hőkamerát sem használt.
ingatlanvizsgalo.hu díja családi házra 120 ezer, és ebbe nem fér bele az írásos jegyzőkönyv, az plusz 35 ezer.
csaladihazfelmeres.hu díja 105 ezer, de ha felújítási költségbecslés is kellene, akkor az 185 ezer.
Kömkelt kerestem, de sajnos nem lehet elérni (gondolom a betesége miatt), fogalmam sincs, mennyiért dolgozik.
A Szaki-Ellenőrt is kerestem, de ő sem reagált még, nem tudom, mennyiért dolgozik.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Szerződéstől függ. Nem vagyok benne teljesen biztos, de ha rendelkezés nincs róla a szerződésben, akkor ez lehet a bérlő feladata. Viszont ha elromlik és cserélni kell, az már bérbeadó.
[Lakástörvény:] "13. § * (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik."
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Nem teljesen lakásvásárlás téma de kapcsolódik. A kiadott lakásban lévő klíma éves takarítása kinek a költsége? Bérbeadó vagy bérlő? -
Qtya123
őstag
-
Qtya123
őstag
válasz
Alladin888
üzenetére
Szia!
Nem kell semmit igényelni, tudod sima magánszemélyként is csinálni.
Két verzióban tudsz gondolkodni, vagy tételes elszámolás, vagy a 10%-os költséghányad. Illetve 2% amortizációt tudsz leírni.
-
MrCsiT
addikt
válasz
Alladin888
üzenetére
Szia,
Normál magánszemélyként kiadva nem kell igényelned semmit, ha egyéb feltételek (lsd. a linket a hsz-em végén) miatt nem szükséges.
Normál magánszemélyként az egyszerűbb lehetőség:
- negyedévente (tárgyhó 12-ig) a NAV szja beszedési számlájára (a megfelelő közleménnyel, persze: adószám és név) be kell utalnod az időszakra eső adót: ez - adózási forma válaszásától függően - pl. átalánynál a kiadási díj+közös költség összegének a 90%-a mint adóalap után, 15% adót jelent.
Tehát ha pl. 200e a kiadási díj és 20e a közös költség havonta, akkor
220e * 0,9 = 198e
x 15% = 29700 Ft (és így lesz a 200e/hó bérleti díjból kiadói oldalon 170,3 e/hó
)
x 3 (3 hónap egy negyedév) = 89.100 Ft adót fizetsz be, a köv. negyedév első hónapjának 12. napjáig.
Az adóbevallásba pedig majd amikor köv. évben készül, feltünteted mint - ha jól emlékszem - egyéb bevételt az egész évre eső bevételt (és annak előre megfizetett adóelőleg értékét).
Részletesen például itt írnak erről. -
sakal83
addikt
válasz
Dan-szan
üzenetére
Fontos es ha megfelelnek a nem tul magas lecnek, megkapjak. A szirenhangoknak ne ulj fel.
+ egy normal adasveteli alapbol arrol szol foglaloval, ha a hibajabol nem megy vegbe, akkor bukja a foglalot.
Csak akkor jar vissza a foglalalo akkor ha, nem kapja, meg hitelr, ha KÜLÖN KITERTEK RA A SZERZŐDÉSBEN!
Ez a hiteles rossz vevo hozaallas olyan szinten elrugaszkodott a valóságtól, hogy buntetni kellene...
-
Alladin888
kezdő
Üdv
Olyan kérdésem lenne,ha albérletbe szeretnék kiadni lakàst,akkor igényelni kell a navtól valamilyen számot,vagy csak jövő évben kell az adóbevalkásnál frltüntetni és most nincs teendőm? -
Dan-szan
senior tag
Tudom sok összetevője van, többek közt kinek mi a nagy hitel. Itt pl a mi leendő vevőnk 30 csok+19 sima hitelből vásárolna, az első bébi már úton.
Szerződés megköttetett , bizakodva várjuk az eredményt.
Szerintem azért még mindig a hiteles vevőből van jóval több mint kp-ból. -
Mauzes
addikt
Ez sok körülmény összességétől függ, hogy kit tudsz/akarsz preferáni, elsősorban attól, hogy mennyi és milyen érdeklődő van. Én a hitelesek "elhajtása" helyett inkább azt csinálnám, hogy nem jár vissza nekik a foglaló, ha nem kapják meg a hitelt, és ezt előre tisztázni. Ezt te mint eladó vevői kockázatnak látod, és ha így nem felel meg nekik, akkor goodbye, nem tudsz velük szerződni.
Ennek persze valószínűleg az lesz a kimenetele, hogy a legtöbben nem fognak merni foglalót adni, de legalább megadtad az esélyét neki, akár beeshet ilyen vevő is, akinek ez nem fáj.
(Én pl. simán bevállalnék egy ilyet, mert tudom, hogy biztosan kapok hitelt, csak én sem tudom előre, hogy mikor. Sőt, akár 3 banknál egyszerre igényelnék, hogy még ezzel is biztosítsam, hogy biztosan összejöjjön.) -
Naibu
csendes tag
válasz
Dan-szan
üzenetére
Az függ a hitel nagyságától stb. függ... Biztos, hogy most nem a hiteleseket preferálnám a jelenlegi helyzetben. Gondolj bele, hogy akár 60-90 nap is lehet az elbírálás.....
Addig meg várjak és malmozzak a foglalóval?
Mert, ha nem kapják meg a hitelt, akkor visszajár nekik.... (Tuti úgy lenne írva a szerződésben) Nem tudok továbblépni a kiszemelt ingatlanra, mert mivan, ha nem kapja meg a hitelt. Vagy jön egy nagyobb emelkedés. Te pedig mondjuk plusz 15 millió helyett 20 milliót fizetsz rá a másik ingatlanra addigra.... Simán támogatnám a hiteles vásárlót, de most én tuti nem mennék bele. Esetleg, ha rádob valamennyit, hogy várjak akár 3 hónapot is....
-
Mercutio_
félisten
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Drizzt
üzenetére
Szerintem az nem azért stagnált, mert kevesebb embernek volt pénze az ingatlanpiacon, egyszerűen azért mert az akkori támogatások mértéke már nem volt elegendő hogy megtámassza a piacot. A mindenféle támogatás alatt én a csok és társai mellett a mindenféle kamattágott hiteleket is értem.
Ezek azt a cél szolgálják hogy megtámasszák a piacot. Ha tágabb összefüggésben nézzük, akkor a magyar ingatlanpiac az csak az orbáni gazdaságpolitika állatorvosi lova. Itt ha a nép egyszer újra szembesülni kényszerül valódi piaci helyzettel az a devizahitelválsághoz hasonló problémákat fog okozni. Pár napja láttam egy érdekes adatot, hogy már a nem jelzálogkölcsönök kétharmada is valamilyen kamattámogatott hitel (pl munkáshitel amit kocsira meg albira költhetsz, babaváró amit önerőként ingatlanra stb.). Nem véletlen hogy a nem teljesítő babavárósoknál el kellett engedni a büntetőkamatokat, vagy hogy kamatstoppokat kellett bevezetni.Ha csak ez a kettő csoportból az egyik szembesülni kényszerült volna a valódi piaci helyzettel az már összeomlás lett volna. Ezt nem engedheti meg magának a NER. Mert azt még kibírják NER-es vállalkozók hogy csökken a építési volumen (hiszen brutális marzsok mellett ez nem annyira számít). De azt már nem nagyon bírnák hogy a piacon olyan szereplők jelenjenek meg a kínálati oldalon akik eladási kényszerben vannak.
A kérdés, meddig lehet ezt csinálni. Szerintem egyébként még lehet. Ilyenkor eszembe jutnak Keynes szavai, hogy a piacok tovább maradhatnak irracionálisak mint te fizetőképes. Természetesen itt az irracionalitást úgy kell érteni hogy a valódi piaci fundamentumoktól eltérő működés. Mi van ha egyre több ember árazódik ki a piacról és belassul még jobban a piac? Semmi. Addig amig az állam közrejátszik abban hogy ezt a piaci logikát fenntartsa.
Viszont a problémák már most látszódnak. GDP arányosan egyre több adót kell kivetni és az adósságra fizetett kamatok is a GDP óriási részét teszik ki. Érdekes adat, hogy a mi 70 pár százalékos GDP arányos adósságunkra volt már nagyobb a kamatkiadás GDP arányosan mint a hozzánk képest majdnem kétszer annyira eladósodott Olaszországban, vagy a több mint 2x annyira eladósodott Görögországban. Nem tudom mi a legfrissebb adat, de valószínűleg az sem túl jó. És lehet azzal jönni hogy de hát milyen okosak voltak orbánék mert azokat a kamatokat mind a magyar embereknek fizetik ki. De kiszámolta valaki hogy az a híres PMÁP állomány ami tizen százalékokat fizetett az valójában hány százaléka a GDP arányos adósságunknak? Hát nem olyan sok... Még a töredékét sem magyarázza meg a magas GDP arányos kamatkiadásnak.
Természetesen ezt nem csak az ingatlanpiaci politika okozza, hanem a beruházási politika stb. Az is hasonló logika mentén működik. Ezért mondtam hogy ez csak az állatorvosi lova az orbáni gazdaságpolitikának.
Mi lehet ebből a kiút? Lehet hogy semmi. Argentina leszünk. Vagy megoldás lehet egy gigantikus IMF+EKB hitel, valódi reformokkal. De akkor meg túl sok embernek kell majd szembesülni a valósággal. Akit csak az ingatlanárak érdekelnek az kezdhet imádkozni hogy rogánék adják el az országot a kínai befektetőknek akik majd akkor megtámasztják az árakat... Az olyan szuverén lenne.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Es nem olyan reg stagnalt is a piac.
2022Q3-tol 2023Q4-ig.
2024-ben ujra megindult felfele.
Szerintem eleg sok jel van ra, hogy hamarosan ujra meg fog allni. Az egy nagy kerdes, hogy mikor. Viszont lassan negyedik hete folyamatos emelkedoben van a budapesti elerheto kinalat. Igaz lassan es alacsony bazisrol, de bizonyos szegmensekben ez erosen erezheto. Mas szegmensekben meg csak nagyon enyhen(pl. paneleknel ~650 vs. ~750. Picit olyan ez persze, mint a 2*0 is 0).
Az MNB legutobbi lakossagi megtakaritasi felmerese se nagyon pozitiv jelensegeket tartalmaz az ingatlanpiac szempontjabol.
Pl.:
- "Csökkent az Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználása iránti szándék az előző felmérés óta"
- "Az elmúlt negyedévben minden hitelszegmensben csökkent a hitelt felvenni tervezők aránya"
- Illetve a PMAPbol se nagyon ugy nez ki, hogy az allamkincstar kapujan tulra szeretnek nagy mennyisegben vinni a penzuket az emberek(portfolio, lehet van ebben 1-2 nem teljesen korrekt szamitas is, de AKK alapjan nagyjabol utana lehet menni). -
válasz
FireKeeper
üzenetére
Skacok, ez a szöveg 10 éve megy.
-
eladocuccaim
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Évekkel ezelőtt is ezt mondta mindenki, pl 2016-2018-ban volt ez nagy sláger.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
az árak mennek felfelé csak ahogy elfogy a fizetőképes kereslet, akkor az eladóknak el kell dönteni hogy árulni akarnak vagy eladni.
#32739 azt én se látom hogy csökkenés lenne, de talán megáll vagy legalábbis lelassul a drágulás.
-
eladocuccaim
tag
Hát szerintem nem lesz itt semmiféle lassulás, stagnálás. Az volt 2022-2023-ban.
-
jagofett
tag
válasz
Mauzes
üzenetére
én is írtam neki mostanában, hét elején válaszolt, hogy előző héten orvosnál töltötte, így nem dolgozott, és hamarosan válaszol. gondolom felgyűltek neki a dolgok, lehet érdemes írni neki mégegyszer. Mellesleg év elején volt komoly műtétje is, youtube csatornáján van több infó róla, csoda hogy ilyen gyorsan visszatért.
-
tototos
addikt
Szerintem is meg fog állni a piac. Amiket el akartak adni azok elkeltek az elmúlt hónapokban. Aki nagyobbra váltana, ott megint bejön az ár kérdése. Ha az új építésű magas áron van akkor a régebbi is magasan lesz. Sztem akkor lesz itt változás, ha valamiért tömegesen pénz fog kelleni az embereknek. De mivel választás jön a kormány foggal körömmel védeni fogja az embereket, hitel moratórium és társaival.
Sokan vártak hogy majd a CSOK feltétel nem teljesítéssel piacra kerülnek az ingatlanok, hát ott is alkotott az állam nehogy felháborodás legyen. -
Mauzes
addikt
MÁS: KÖMKEL-ről van esetleg bárkinek infója, hogy mennyi idő lehet elérni vagy hasonló? A honlap szerint 24 órán belül válaszolnak minden emailre, de nálam sajnos ez nem történt meg. Így nehéz lesz vele szemlézni, hogy kapcsolatba sem tudok lépni vele...
-
Mauzes
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
Jó, mondjuk nem pont a te egyedi béredet mérik.
De igen, valóban egyetértek, hogy torzított tényeket pofáznak, aminek fő példája a kiugró fizetésekkel felfelé torzított átlagbér, aminél az emberek 70%-a kevesebbet keres (NAV adatok alapján, konkrét adat). -
Segal
veterán
válasz
tototos
üzenetére
Na igen ott nominálisan esett az ár, de erre most esély sincs. Itt lokációtól függően stagnálás vagy enyhe emelkedés lehet, de ha jön valami bejelentés (támogatás, osztogatás vagy csak egy újabb gyár stb.) akkor megint emelkedés várható. Ettől függetlenül reál értelemben nézve szerintem nem lesz jó az idei év az ingatlan szektornak, főleg ha úgy nézzük hogy a közölt inflációnak köze sincs a valósághoz...
-
tototos
addikt
válasz
Mauzes
üzenetére
Már a bejelentésük is felviszi az árat szerintem. Itt most egy olyan szituáció van, hogy nem akarják az emberek eladni az ingatlanukat olcsóbban hanem inkább maradnak. A devizahitelnél szakadt hirtelen sok ingatlan a piacra mert az volt az érdek hogy gyorsan vissza tudják fizetni a hitelt. Most nincs ilyen egyelőre.
-
Mauzes
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
Leginkább még mindig a CSOK-ot értjük alatta (hiszen az kifejezetten otthonteremtési kedvezmény), de annyira kevés már az új igénylő, hogy annak sincs érdemi hatása az ingatlan piacra. Tehát ma már nem a támogatások miatt drága az ingatlan, nem ezek hajtják fel.
-
Segal
veterán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Mivel jövőre választás ezért tutira megint jönnek majd valamilyen formában osztogatások, meg igéretek, szóval olcsóbb tutira nem lesz a lakásár sajnos.
Nagyon megoldást sem látok a problémára, mert amint bejelentenének valami újabb vagy csak szimplán a jelenleginél nagyobb támogatást, azt úgyis azonnal árazná a piac mielőtt a hétköznapi ember egyáltalán igényelhetné... -
FireKeeper
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
igen, ha a "mindenféle támogatások" alatt most az 5%-os kamatplafont nézzük (kb senkire nem érvényes BP-n), ÖNYP felhasználás (pont aki egy kis lakást akar kiköhögni végre, az nem ül nyugdíjmilliókon), a PMÁP kamatkifizetéseket meg nem is hívnám támogatásnak, pedig valszeg az aktuális dolgok közül annak van a legnagyobb impactje.
redditen pont tegnap eszmefuttattunk hogy ahhoz hogy ma egy 1,5-2 szobás átlagosan lepukkant Budapesti lakás átlagosan szar környéken 50M Ft. ehhez realisztikusan kell mondjuk 20M készpénz és nettó 700as fizetés.
-
Mauzes
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
Na de a cikk is azt mutatja, hogy a támogatások már messze nem tudják kompenzálni az árakat, ergo nincs kereslet. Sokak szerint minden rendben van, most sem drágább az ingatlan, mint régen, de most őszintén, amikor nettó 300 ezer ft a medián havi jövedelem, akkor mennyire reális egy új lakás 2-2,5 mFt / nm áron.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Persze hogy nem tudja. De ez majdhogynem mindegy is, mert az árakat nem a kereslet volumene hajtja, hanem a mindenféle támogatások. Ezt akarja a kinálati oldalon minden szereplő lefölözni.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
favagoJoska
üzenetére
az nem lehet hogy az újépítésűt nem tudja megfizetni a lakosság? kereslet lenne csak nem ezen az árszinten, viszont ennél olcsóbban már nem éri meg építtetni, kicsit egymás erősítő halálspirál ez.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
tototos
üzenetére
Elég világosan ott van a cikkben hogy minden eddiginél több új építésű lakást kinálnak eladásra a beruházók. Annak ellenére hogy az új építések száma pedig csökkent. Ez pedig azért van mert nincs akkora kereslet az új építésű lakásokra. Tehát nem az van amit írsz, hogy a kínálat nem bírja lekövetni a keresletet. Legalábbis abban az értelemben biztosan nem amire te céloztál hogy nem bírnak elég gyorsan új építésű lakásokat építeni hogy lekövesse a kínálat a keresletet.
-
Segal
veterán
válasz
Drizzt
üzenetére
Mielőtt elfelejtem a másik hsz-re köszi az ID-s kiigazítást. Mindig tanul valamit az ember. Bár az igaz hogy ezek többsége kép nélküli, de akkor is a "frissen" elkérhető albiárakat tartalmazta, szóval a fene se tudja mi a helyzet, felhívni nem fogom őket evégett...
Viszont kis helyzetjelentés. A héten 2 értelmesebb hirdetés is felkerült, de nem is igazán ez a meglepő a dologban, mert jól kinéző eddig is volt, csak nyilván túlárazva, de most ez a kettő kb 6%-al olcsóbb kezdőárral érkezett az eddigiekhez képest!!
Nem szeretnék semmit sem elkiabálni, de még a végén tényleg enyhül az érdeklődés? -
tototos
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
A 0-hoz képest az 1 is csúcs
Szóval én nem vagyok benne biztos, hogy csak azt nézni menyi az új lakás a piacon egy jó támpont.
Amit sakal83 ír az tényleg valós. Ha most van egy ingatlanod és át akarnál menni egy másikba akkor igencsak jó felárat kell fizetni. De miért van felár? Egyrészről kevés az az ingatlan amit befektetésre vásároltak az emberek. Tehát ha nincs ilyen ingatlan akkor ha te költöznél máshova akkor az ott lakónak is költöznie kellene, de mivel nem tud hova így nem fogja eladni az ingatlanját csak akkor ha megfizeti valaki a felárat neki -
Drizzt
nagyúr
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Oszinten szolva a Q4-es tranzakcioszamok es elerheto kinalat csokkenes abszolut nem tudjak megindokolni egymast. Amilyen mertekben csokkent a budapesti kinalat, az onmagaban a tranzakcioszamokkal nem magyarazhato. Meg mindig azt sejtem, hogy nagyon sok eladast egyszeruen jegeltek iden tavaszig. Mar most kezdek latni visszatero hirdeteseket a mult evbol. Ami meglepo, hogy gyakran ugyanazon az aron, mint legutobb volt.
Ahol nagyon rossz a kinalati helyzet, az a (foleg uj)budai panel. Bar szerencsere ez engem nem erint, de ettol fuggetlenul szomoru dolog. Viszont januar kozepe ota itt is kitarto, de nagyon lassu bovules figyelheto meg. Ami a cikkben van az igaz. Annyi extra, hogy akar dramaibb, akar kevesbe dramai helyzetet is lehetett volna festeni, ha a referenciapontot picit mozgatjak az idoben. Januar kozepen volt igazan dramai a kinalati szam. Azota javult. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
tototos
üzenetére
Ehhez képest az új építésű lakás kínálat másfél évtizedes csúcson annak ellenére hogy kevesebbet építenek (de úgy tűnik még kevesebbet vesznek belőlük):
https://mfor.hu/cikkek/ingatlan/reg-volt-ennyi-uj-lakas-az-ingatlanpiacon.html
Szóval sokkal valószínűbb hogy itt inkább arról van szó amit sakal83 ír. -
Mauzes
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Plusz az is benne lehet, hogy az embereknek összességében az elmúlt 5 évben sokkal kevesebb pénze volt ingatlan felújításra. Így a kínálatban megjelenő ingatlanok között is kevesebb a "jó". Persze lehet, hogy ennél nagyobb torzítás van most a piacon, ezt nem tudom.
De szerintem az alapból sem túl meglepő, hogy a jobb minőségű ingatlant kisebb arányban akarják lecserélni/eladni, mint a rosszat.
#32708 AxBattler: ez jogos, hogy magadnak másképp újítanád fel. De amennyi idő, pénz, stressz és kockázat egy nagyfelújítást megcsináltatni, nagyon sokan ezt szeretnék elkerülni "bármi áron". Amikor 5 különböző szakit kellene megbíznod, hogy időben, jó minőségben, és nem horror áron végezzen el neked munkákat, amiket ráadásul időben is egymásra kell szervezni, hát akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy szopni fog a megbízó (lásd: szakik kínálata, szakértelme, emberi megbízhatósága, stb.).
-
Drizzt
nagyúr
Az, hogy 344-es ID-t latsz, megteveszto. Berbeadas oldalon kifejezetten jellemzo, hogy egyszer feladja valaki a hirdetest, majd kiadaskor inaktivalja. Amikor uj berlot kell keresnie, akkor ujra aktivalja az eredeti hirdetest, csak megszerkeszti az adatokat. Sokkal egyszerubb, mint evente ujra kepeket uploadolni, stb. Szoval a regebbi ID albereletnel nem feltetlen jelent beragadast. Neha meg azt is osszehozzak, hogy az eredeti ID-val alakitjak at a berleti hirdetest eladasra, vagy epp forditva. Szoval az ID alapu tajekozodasnak azert megvannak a korlatai.
-
AxBattler
félisten
válasz
RexpecT
üzenetére
Szerződésbe bele kell írnia az ügyvédnek, hogy ilyen szándékaid vannak (megfelelő igazolással), aztán a hivatal a saját kapott példányából erről tájékozódik, és ennek megfelelően fog intézkedni.
#32704bulikavagyok
Szerintem ez nem baj. Agyam eldobom, amikor látom, hogy vastagon megkérik a felújítás árát, holott én teljesen másképp' csináltam volna. Vagy elvégzik a burkolatok, vakolat, falak, nyílászárók felújítását/cseréjét, de a gépészet, a vezetékezés marad a 20-30-40 évvel ezelőtti színvonalon; szóval ha valami gebasz van, akkor jöhet a bontás, az új burkolatok meg mehetnek a kukába.
Inkább veszek picit lerobbant lakást olcsóbban, és felújítom, ott tudom, hogy mik a hiányosságok, mi került beépítésre, stb. -
Revolit
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Na ezt saját példán is alá tudom támasztani. Jó helyen, jó lakásban lakunk, de szerettünk volna valami nagyobbat. Egyrészt elkeserítő a kínálat. Nagyobb még lenne is, de legalább ilyen minőségben a helyiségrészen egyetlen egy darabot találtunk, az is kompromisszumos más miatt. És akkor most nyomjak bele 60-80-100 milliót még a mostani ára felett.... Nope, arra jutottunk, maradunk a seggünkön, és inkább kíméletlenül szelektálunk a cuccainkból
Plusz szopjon sünt az állam, én ennek a bagázsnak nem akarok 4% illetéket fizetni semmire sem ha lehet. Marad TBSZ-en meg állampapírban a pénz. -
attiati
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Szerintem csak arra akart rávilágítani, hogy miért nem jó önmagában a jövedelem alapú megközelítés
Kell hozzá az egyéb pénz transzfer is.Teljesen igazad van, hogy még ez a kiegészítés sem elég, mert kell hozzá kamatkörnyezet elemzés és még millió más.
-
sakal83
addikt
válasz
bulikavagyok
üzenetére
A sok ingatlanszakerto megint melle lő.
Nem azert csokken a jo kinalat mert nagy a kereslet, nincs kozvetlen hatasa ra.
Egyszeruen egy jo lakasbol is nehez a valtas felfele berbol es fizetesbol, es inkább elengedik a valtast.
Ez a szomoru valosag.
Ha most eladsz egy ujszeru n+3ast a 3 keruletben 150mert, egy iii keruleti csaladi hazra(iker) 50-80m ftot kell rafizetni. Annyit, mint a lakasa volt 4 eve...
Es nem is adja el ezert...
-
bulikavagyok
nagyúr
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
pit stop
üzenetére
Én tavaly vettem ezt a lakást, de előtte majdnem egy évig kerestem hasonlót a környéken. Közben sokat voltam itt (egy ismerősöm lakásában), h jobban megismerjem a környéket.
Nálam a Haller és környéke egyáltalán nem játszik. A Haller és Könyves K. krt. közötti új építésű társasházakat sem kedvelem. Csak a rehabilitált terület érdekel, annak is csak egy kisebb része, a körút és a Thaly Kálmán közti hat utca. De leginkább a Ferenc térrel bezárólag...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- G.SKILL Trident Z5 RGB 48GB (2x24GB) DDR5 8000MHz F5-8000J4048F24GX2-TZ5RS Memória!
- GAMER PC! i7-10700F / RTX 3070 / B460-Plus / 16GB DDR4 / SSD 512GB / BeszámítOK!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Dobozos Új Dell Xps 15 9530 i7 13620h 16gb ram 1tb ssd intel uhd graphics+ Intel Arc A370M
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
persze nyilván jól szigetelt volt, szóval bőven elviselhető, de a hűtés az speciel nem működött. Ahogy pl az is tök jó hogy a hűtés fűtésre a rezsi az havi átlag 5k-ra jött ki átalányba, csak mellé egy gigantikus közösköltség társult a gépészet karbantartása végett
Ettől függetlenül van olyan hely, ahol ez jól meg van oldva (értsd hozza a klímával azonos szintet, cserébe komfortosabb mert nem levegőt keringet s halk is) csak ritka az ilyen, mert szeretnek manapság minőségérzetet építeni minőség helyett...
, elég sok horror sztorit hallok. Lehet mégis csak másik lakás lesz.