Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Mobil flották
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Solad
addikt
Megműtötték a térdem, szegény gépsárkány kényszerpihenőre megy

-
-=RelakS=-
veterán
válasz
lsebestyen
üzenetére
10kg van ráírva.
Vajon ha alá teszek még egy csomagtartót, és pl csavarral összehúzom őket, akkor megnövekszik a teherbírás?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
belaazallat
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
A 2.-hez hasonló bringám
van ( itt még gyári állapotában), hasonló felszereltséggel, mentem vele terepen is, 47-622-es gumival el tudtam mindenhol menni. -
lsebestyen
addikt
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Ennek mennyi a teherbírása?
-
-=RelakS=-
veterán
Megjött a fantasztikus csomagtartóm
Az "első osztályú" terméken a rugó nem volt összerakva rendesen, úgy kellett egy fogóval a helyére akasztanom

Az azért kemény, hogy már a csehek is Kínában gyártatnak
-
Valkűr
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
Arra az első bringa is jó , más gumikkal...De nyilván a felszereltségét is nézni kell...Mondjuk nekem a harmadik jön be jobban.
-
FehérHolló
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
60% aszfalt, ha kilométerben nézzük.
Időben nem érdemes nézni, mert városban vigyázni kell a forgalom többi résztvevőjére. -
Valkűr
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
Földúton ezeket a vékony aeros felniket annyira nem ajánlom, a legtöbbre csak a vékonyabb külső megy fel, azzal meg nem jó menni a földes úton. Bár nyilván ez függ a félni szélességétől is, mert van olyan aeros amire felmegy a szélesebb gumi és bírja a gyurodest is..Én azt tapasztalom, h a szélesebb kulsokkel földúton jobb és kényelmesebb menni, és jobban is tart... Talán a középső már elmegy a kép alapján, az első inkább aszfalt. A harmadik meg inkább terep a felépítés, geometria tekintetében.
Ui: sokan egyébként a terep, városi közlekedést cserekerekekkel oldják meg. Van ami inkább aszfalt és van egy terepre előkészített, így nem kell a külsőt cserelgetni állandóan.
-
belaazallat
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
Szia!
Ha jobbára aszfalton használod majd a kerékpárt, szerintem fölösleges egy 29-ert venned, nem használnád ki az előnyét. Nem beszélve arról, hogy ha nem vagy elég magas inkább hátrány lesz a bringa mérete.
A 2. számú bringa jó választás, pont arra való, amire szeretnéd használni. A felszereltsége is nagyon jó! Valamint a rajta lévő gumi is pont olyan, hogy minden terepen használhatod.
-
FehérHolló
veterán
Sziasztok!
Szeretnék venni egy új cangát, legfeljebb 700 euró értékben.
Amire használnám: aszfalton (város és országút), földúton, kitaposottabb erdei úton és murván gyorsan száguldani.
Kényelem másodlagos szempont, és komolyabb csomagot sem hurcibálnék rajta.
Az sem árt, ha egy zárt udvarról nem lopják el, mert melóba is ezzel jönnék.
Amire nem használnám: ugratósdi, dh, erdőben/sziklás terepen élvezkedés. Gödrökre általában figyelek.Amiket kinéztem:
Merida Crossway 20-D
Conway CS 501
Conway MS 529A második tűnik egyelőre nyerőnek, de új all-terrain külsőket kell rá szereznem, ha terepre is szeretném vinni.
A harmadik pedig nem teljesen alkalmas városi közlekedésre, inkább csak a szívem fáj érte (mert erdei használatra pont megfelelne az igényeimnek), úgyhogy kérlek beszéljetek le róla.
Tudnátok kérlek mondani pár véleményt, vagy ajánlani esetleg más típusokat?
-
dragonfx
veterán
Budai rakparton honnantol ván a bicajosut? Petőfi hídtól?lagymanyositol?
Es meddig megy?Ecseri úti metrotol a királyhágó terig mi a leggyorsabb utvonal??
Szóval sők lámpa ilyenek kicsukos...
Van neten valami bicajos utvonaltervezo? -
sinkaa
csendes tag
sziasztok
segítséget szeretnék kérni középcsapágy ügyben
polar x table top (angol menetes befogadó résszel) vázba szeretnék bmx hajtást tenni
nincs ötletem hogy milyen középcsapággyal tudnám megoldani, mert most egy 8szögletű isis drive monoblokk van benne, de ugye ez nyilván szana a hajtáshoz kapott új tengely miatt.
a csapágyház szélessége 68mm, a tengelyvastaság 19mm. ha jól vettem ki, akkor eu bb középcsapágy lenne jó nekem, de sehol nem találtam róla részletesebb leírást, pl: a menetemelkedésről vagy a jobb/bal csésze menet irányáról.
vki ötlet? vagy netán aki pont u.ezt már megoldotta?
üdv -
válasz
Teasüti
üzenetére
A vásárlást tolom csak ki ezzel a csere berével. Nekem soha semmilyen gondom nem volt még azzal, hogy kopottabb gumi került előre.
Autókázásnál ez teljesen más, mert a kopott gumi elől hip-hop megcsúszik. Viszont a megtett 50 ezer km alatt nálam 1x sem csúszott meg az első kerék, mert hátulról előre került a kopottabb. Hangsúlyozom, hogy az amúgy is slick gumiról beszélek!
Vészfékezésnél egyből kiállok és keresztbe rakom az outit. Idáig mindig megmentett azoktól az autósoktól is akik akkor indexelnek amikor már kanyarodnak - hogy rohadnának meg mint krumpli a zacskóban -. -
Teasüti
nagyúr
válasz
anorche1
üzenetére
Addig tekered a csavart rajta, míg a kar fél állásban - tengellyel párhuzamosan - szorul, felkeményedik. Innen behajtod mindegy mekkora erővel.
Így éppen akkorát feszít, amennyit kell.
A gyorszár húzása és a behajtásához szükséges erő nem függ össze egymással.
Minőségi cuccokhoz nem kell megszakadni általában. Gagyi cuccoknál nem ritka, hogy puszta kézzel megmozdítani se lehet.(#18960) razzorr
Zsírspray. Nem mind gyűjti a koszt, csak Zola007-nek vmi retek van.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Sztem olaj jobban koszol, sokkal jobban.(#18964) wxppro
(pl. a világítás nélküli DH-szörny is)
Miről beszélsz?
Épp Kresz tanfolyamra járok, egyetlen szó sincs róla sehol, hogy a kerékpárt, mint olyant bárki bárhol bekategorizálná bármilyen szempont szerint. Ne irkálj már hülyeségeket!
Attól, hogy nekünk sporteszköz, attól még a jogalkotó szerint jármű.(#18970) 00KID
Olyat vennék, aminek a csutorája vmi fedéllel burkolt. Tudom, maszkulin dolog a reggeli tea szürcsölgetése közben a fogak között csikorgó homok ahogy Jorus mondaná, de azért na.
(#18986) SimonYana
6.0-val én is megszenvedtem most nem rég a téli álom után.
Aztán sok elemcsere után végül sikerült találni bele olyat is, amiben kellő nafta van még és végül hajlandó volt bekapcsolni a szenzor.
Bár most össze-vissza mér, szóval passz. Fura, mert elem kivétele előtt még ősszel abszolút tökéletes volt, atomstabil jellel. 
Persze az összes elem csomagolásán az szerepel, hogy "best before 2024", aztán mégis csak az van, hogy az új frissen kicsomagolt lítium elemel meg se szólal az óra, de még csak az elemcserére felszólító jelzése sincsen. Másikkal meg épp működik.
(#18999) Toomy
Ezt sose értettem. Ebben mi a logika? Mert kerékpárra való gumit lehet kapni darabonként is.
Autón azért cserélgetnek, mert minimum párban illendő cserélni őket, tengelyenként.
Biciklin meg aztán oda rakok olyat, amit nem szégyellek. Semmi oka cserélgetni.
Magunkkal szúrunk ki, ha a kopottat rakjuk előre....Már ha azt hangoztatom, amit mindenhol olvasni lehet, miszerint a kopott rosszabb.
Na most ha ebbe jól belegondolok, akkor a kopott elvileg jobban tapad aszfalton, mint a mintázatos.
Nagyobb a kontakt felülete. E szerint meg nem hinném, h kevésbé lenne megbízható.Terepen persze más a helyzet, ott nem csak tapadni kell, hanem kapaszkodni is. Na ott egyértelműen nem mindegy. Már csak azért sem, mert az első kerékre majd fele terhelés jut csak, mint a hátsóra. Következésképp kisebb a tapadás is, így jól jön az extra kapaszkodó képesség.
-
Tomi_Sci
őstag
---Lasali--- még réges-régen ajánlottál egy autósboltban kapható zsírt ami emberi áron van és neked bevált, de nem találom sajnos. Nem emlékszem mi volt az? Agyakba kellene.
-
Newboy911
tag
Sziasztok,
Országúti kerékpáros cipőt keresek SPD-vel.
Tudtok ajánlani jó ár/érték arányú modellt vagy boltot ?
Mi a véleményetek a sportsdirecten kapható cipőkről ? -
Tomi_Sci
őstag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Barkácsolok egy láncos kulcsot méteres erőkarral, aztán bízom a legjobbakban...
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Igazi életbiztosítás lehet trapézgatyában így tekerni.

-
Szakbarbár
aktív tag
Bicycle drag race 1970' [link]

-
Zola007
veterán
válasz
razzorr
üzenetére
nekem pont ilyen van, eléggé vonzza a koszt, nem jött annyira
(#19065) imyourfriend: +1, egyezik a véleményünk,

mindenki pénzből él, a tisztességes munkát meg normális ember megfizeti. Egyébként azok a vevők szoktak a legsmucigabbak, legszarr.góbbak lenni, akik egyébként maguk kbiaszott könnyű munkával keresik a pénzt. -
elfelejtette
veterán
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Az biztos, hogy nem egyszerü.
-
Runner_fxr
addikt
válasz
elfelejtette
üzenetére
Igen, menetes agynál ez nagyon jól működik is, de kazettásnál ellen kell tartani a sornak egy láncos kulccsal és ez kicsit nehezíti a műveletet.
-
razzorr
őstag
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
313313, Szakarbár:
Remélem beválik. Az a baj,hogy kisérletezem már régóta, hogy mit használjak,de még nincs meg "Az Olaj" érzésem,amire azt mondnám,hogy "Innentől csak ezt használom".
A legutóbbi 4kenés alkalmával, mindig különböző kenőanyagokat használtam.Más: Debrecenben megbízható, szakértő bicajboltost tudtok?
-
nauro
aktív tag
Győrben Blaskovics Kerékpár szervízéről mi a vélemény? ismeri valaki őket? Valószínűleg tőlük lesz az új paripa, érdekelne, hogy érdemes e elvinni máshova 0km-es szervízre (olvastam 0.hsz-ben, hogy sok helyen trehányak szoktak lenni összeszereléskor).
Ha igen hova? Peppe kerékpárboltról jókat hallottam. Vélemény? -
Tomi_Sci
őstag
Adott egy kazettás hátsóagy amire rátépték a záróanyát. Tudtok valami tippet adni, hogyan tudnám leszedni?
-
imyourfriend
őstag
válasz
sssent
üzenetére
Én azon a véleményen vagyok, ha egyszer már kerékpárboltosnak állt valaki akkor ne azt nézze miből mennyi pénz jön, hanem álljon oda és tisztességesen állítsa be az utolsó drótszamarat is amit kiad a keze közül ne pedig azt a kibaszott pénzt lesse, már akkor mikor a laikus vásárló bejön az ajtón.. Személy szerint inkább veszek attól aki ember módjára kezel és meghallgat, beállítja a cuccot amit veszek. Nem érdekel hogy 10%-al drágább de legalább ember módjára viselkedik a boltos.
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
razzorr
üzenetére
Ilyet használok a motoromhoz is. Nekem állandóan csörög a lánc már 100-200 km után, meg maximum 5000-6000 km-t bír ki (motoron). A hátsó kerék állandóan tiszta retek tőle, csak petróleummal vagy benzines folttisztítóval jön le. Outin még csak egyszer használtam, eddig 100 km-t mentem vele.
-
ST05
őstag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
splice rol lemaradtam
világosLáncra én TF2 öt ezt a teflonos témát vettem,(1000Ft) kenése nem tünik tul jónak, szinte mintha "vizes állagú, de legalább nem is gyüjt annyira semmit, és a tudat, hogy teflon nem kopik...
Nem rossz legfeljebb kicsit felütöm wd40-el 
-
razzorr
őstag
Vettem egy zsírspray-t, [link]Ezt ajánlották a kenőanyag szaküzletben. Hittem nekik, és még olcsóbb is volt mit a fent linkelt oldalon. Szerencsére nem csak bringához kell, max ha arra nem lesz jó,akkor jó lesz másra. Ti használtátok már?
-
Zola007
veterán
válasz
Runner_fxr
üzenetére
nem neked válaszoltam, hanem melletted érveltem, csak a te hsz-re válaszoltam véletlenül, nem a sssent fórumtárséra
(#19043) D.Orion: attól még lehet jó bringa, hogy fotózni és eladni nem tud az illető.
Egy kérdést megér, nem látszik problémásnak. Legalábbis volt annyi igényszintje, hogy szépen letakarított,
A váz, nyereg, tárcsafék, kormány megegyezik az én Madmanemmel, alapnak nem rossz. -
sssent
senior tag
válasz
Zola007
üzenetére
Ez egy ördögi kör, amiből nem látom, hogy hogyan lehetne kilépni. A tudatlan vásárló a legolcsóbb helyen veszi a bringát, mert fogalma sincs, hogy egyáltalán nem mindegy az sem, hogy kitől veszi. Emiatt a kereskedők, akik érthetően nem akarják bezárni a boltot, kezdhetnek egymás alá ígérgetni. A pénzt többségük gondolom szintén nem nyomtatja a műhelyben, így valahol spórolni kell, amit egy idő után már csak ott lehet, ahol az ügyfél nem látja. Nem állítom, hogy mindenki ezt csinálja. Reprezentatív minta hiányában még az is elképzelhető, hogy csak merő véletlen az összes általam ismert vagy épp elszenvedett baki. De akárhogy is, én a tapasztaltak alapján sajnos nem tudok megbízni abban, hogy valóban egy rendesen beüzemelt gépet kapok, így eleve úgy kalkulálok, hogy az sehol nincs benne az árban. Ennek egyenes következménye, hogy szintén megveszem a lehető legolcsóbb helyen, és ezzel a kör bezárult

(#19034) Runner_fxr:
Nekem nincsenek irreális elvárásaim egy 70 ezres bringával kapcsolatban, és egy szóval nem állítottam, hogy az mindenféle karbantartás nélkül 10 évig fog menni. De ha eleve úgy jön ki a boltból (néha még a 100km-s utánállításról is), hogy nincs rendesen beállítva, akkor mi esélye van? Megintcsak, nem állítom, hogy mind így jön ki, de előfordul. Jóval drágábbakkal is.(#19036) Zola007:
Azért ha egy 300 ezres bringa speckóját dobnád az ebike kosaradba, az is valószínűleg kicsit többre jönne ki. De azt továbbra sem vitatom, hogy 70 ezer egy bringáért egyáltalán nem sok (csak a magyar átlagjövedelemhez képest).(#19033) Zola007: Nem akartam kötözködni, ha ezt vontad le akkor félreértettük egymást, vagyis azt hiszem nem pontosan ugyanarról beszéltünk

-
Runner_fxr
addikt
No azért az évjáratokat ne keverjük össze.
Az a Judy egy 90-es évekbeli darab (ami nem mellesleg igen jónak számított akkor), míg a linkelt manitou meg egy jóval újabb. Egyébként én nem átfogólag a manitou-ra gondoltam, hanem konkrétan a radium tagra és a splice villára! Ismerem a manitou termékeit. A 90-es években a lelkem eladtam volna az ördögnek egy Manitou 4 villáért
vagy a 2000-es évek elején egy Dorado-ért. Tehát nem a Manitou gyártóval van bajom, hanem arra konkrét két termékre értettem. Azoknál bármelyik hasonló korú Fox termék jobb, vagy bármelyik hasonló korú, középkategóriás RS. Ettől függetlenül nem olyan rosszak. -
Manitou
veterán
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Lehet RST Mozo Pro -ra gondol. Az nem volt olyan rossz villa, verseny XC-re is használták a 90-es évek végén.
A Mozo márka az tényleg hulladék.
-
ST05
őstag
válasz
D.Orion
üzenetére
melyik típus Manitou? Nekem egy szép alap rugós Axel-em volt, azzal igen elégedett voltam, annyi hogy 2,5kg volt,( rugó, és nem alu nyak nem is Mg ez nehezítette)... a levegös jobb tagok meg 1,5kg tol vannak... de nem került 20 ezerbe sem talán, ár érték aránya szerintem egész jó, egy rst capa hoz képest ez csinálta is amit kellett, ég és főld.
gyuszaa: ok, de Te véleményed szerint is kevesebb/rosszabb egy mondjuk :50ezres manitou, mint egy 50 ezres fox vagy Rockshox?
-
wxppro
aktív tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Nekem bőven megfelelt. Akkoriban egy félhavi fizetésembe került majdnem, szóval nem volt olyan rossz, pláne, hogy nem kerestem rosszul.
-
ST05
őstag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
-
-
D.Orion
veterán
-
wxppro
aktív tag
válasz
D.Orion
üzenetére
Azért a Hayes tárcsák, meg a Deore váltás nem olyan rossz ennyiért. Szerintem megéri, ha a leírásnak megfelel, meg amúgy sem képek, hanem személyes tapasztalat alapján veszünk bringát (is). Aki csak a képek alapján megveszi, az meg is érdemli, ha átverik.
Azért itt is érdemes a "hozzáértő" kommenteket elolvasni, főleg az utolsó "szakértő" dumája tetszik. A Merida = Osanbájk...

-
Runner_fxr
addikt
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Alpinbike-nál még kicsit olcsóbb: [link]
D.Orion: Hát ezt így képek alapján valóban nem lehet megmondani, hogy megéri e, már újkorában sem számított valami túl jó bringának, kétségeim lennének a hátsó rész merevségével, de ki tudja, élőben kell megnézni, ha nem kell a fél bringát kicserélni, mert úgy le van harcolva, akkor akár meg is érheti 85-ért.
-
D.Orion
veterán
Kelly's Wandal ismeretlen évjárat, semmitmondó képekkel 85K-ért?

Itt vajon milyen buktatók lehetnek? Teljes hajtás kuka?

-
wxppro
aktív tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére

-
wxppro
aktív tag
válasz
zoli03
üzenetére
Azért az nem semmi, hogy némelyek mekkora arcok ott a véleményeknél. Vesznek egy komplett bringát 100k-ért, vagy 150-ért, aztán az első dolguk mindent leszedni és kicserélni rajta. Na persze, a hülyék a túloldalon. Egy ilyen fos vázért ki adna ki 100k-t? Mert ha mindent lecserél rajta, akkor konkrétan vett egy vázat....

-
Runner_fxr
addikt
válasz
Zola007
üzenetére
Persze hogy nem egyszerű a képlet, de felesleges azon fennakadni, hogy egy 70 ezres bringán kicsi az árrés, ezért nem állítom be ingyenesen mert nem éri meg, de a másik 200 ezres bringán meg sok az árrés, mert mondjuk konténerrel jött. Meg ott vannak az eladott alkatrészek, ahol szintén van azért árrés, plusz a beszerelés szervizdíja. Ettől függetlenül nem minden esetben aranybánya egy kerékpár üzlet és nem kevés munka van vele, de méltányosnak kell maradni. Mi nem egyszer adtunk úgy kedvezményt, hogy behoztak hozzánk bringát nagyszervízre, átnéztük és annyi sok mindent kellett kicserélni, hogy a tulajnak nem fért bele a keretbe, akkor úgy alakítottuk az árat, hogy beleférjen, nem pedig elhajtottuk. Persze azért nem ráfizetéssel nyilván, volt rajta haszon így is csak nem annyi, összességében kell nézni, utána biztos máskor is visszajön és nálunk vásárol. Másik embernek meg eladod teljes áron, úgy is az a nagyobb része.
Laza küllőkkel nyilván nem szabad kiadni a bringát, valóban előfordul, de szerencsére többnyire jó a gyári fűzés. Olyan is előfordult, hogy a dobozból kivéve, akkora 8-as volt az egyik kerékben, hogy ki se lehetett centírozni, ilyen is lehet, de ez ritka.
-
Zola007
veterán
válasz
Runner_fxr
üzenetére
igen, ha csak nem annyira gáz például a gyári küllőzés, hogy 2 ujjal megmozgatva 1 centis holtjátéka van a küllőnek. Én sem hittem, ez az egyik kirakott bringán volt (csak amikor elviszik, akkor állítják be)
2 kereket centrírozni plusszba az már megdobja szerintem még neked is vagy 10-15 perccel.
Amit írtam az lehet, hogy kirívó eset, de olyan nagyon ritka csak nem lehet, hogy pont akkor és pont ott fordult elő mikor ott jártam.
Valószínűleg nem mindennapos, mert a srác se káromkodott volna mint egy kocsis, ha naponta 5x futna bele ilyenbe -
Zola007
veterán
válasz
Runner_fxr
üzenetére
A kolléga válaszát megtámogatandó álljon itt lista alap alkatrészekből, árak az ebike-ról, tehát jobbat kevés helyen találni:
Így járunk 78.000 ft-nál alkatrészben. A bringa ára 75.000 a hajtánynál és ebbe szeretnénk ha még beleférne egy 1 órás szerviz + 1 év garancia.
Jobban jár a bolt, ha szétszedi és eladja alkatrésznek, akkor minden egyes alkatrészről le lehet húzni a beépítés díját, nem sz.pni vele még nullszalldósan.
Nem védem a kerékpár boltokat, mert van jó pár szarr.gó tulaj, de azért nem olyan egyszerű képlet mint ahogy itt néhány gondoljákCaprine Tour 2012 trekking specifikáció
Váz az tippre mondjuk 10.000
villa: noname (4000)
kormány: noname (1500)
csapágy: noname (1000)
stucni: noname (1800)
markolat: noname (700)
hajtókar: Shimano FC-M131 (5270)
pedál: noname alu (1500)
középrész (2000)
lánc: mondjuk KMC (1200)
fogaskoszorú Shimano TZ07 (3300)
első váltókar: Shimano Revoshift (1200)
hátsó váltókar: Shimano Revoshift (1550)
Shimano Tourney első váltó (1550)
Shimano Tourney hátsó váltó (2550)
felni: Rigida Zac17, ezt nem találtam, ezért komplett első kerék Trinity
kerék első (4000)
kerék hátsó (4500)
belső (900 * 2)
köpeny: Kenda (1600 *2)
fékkar:
Trinity „V” fék első (1350)
Trinity „V” fék hátsó (1350)
fékpofa: noname (300*4)
sárvédő: noname duplapálcás (3150)
acél csomagtartó: noname (4400)
teljes láncvédő: noname (1200)
kitámasztó: noname (1300)
nyereg: Selle (4000)
nyeregcső: noname (1000)
nyeregcső bilincs: noname (700)
bovden, bovdenház: noname (1200 *2)
fényvisszaverő prizmák (200 *4)
első lámpa, noname: (1100)
hátsó, noname (800) -
Runner_fxr
addikt
válasz
Zola007
üzenetére
Egy új bringa beállítása nem sok idő, 15-20 perc. Ha dobozból kell kicsomagolni és mondjuk valami trekking amire sárvédőt, meg lámpát is fel kell szerelni, akkor max 30 perc.
Az utóbbi időben még a kónuszokat is átnézem, amióta Lasali kolléga javasolta, előtte bevallom őszintén ezzel annyira nem foglalkoztam új bringa beállításánál.
Ha belefér az időbe, nem baromi nagy a hajtás, akkor mindenképpen. -
Runner_fxr
addikt
válasz
sssent
üzenetére
Ott nem szabad kerékpárt vásárolni ahol plusz pénz az új kerékpár beállítása, tökmindegy mennyibe került a bringa. Ezenkívül még egy 100km utáni ingyenes ellenőrzésnek, utána állításnak is bele kell férnie ingyenesen.
Minden további karbantartás, beállítás, értelemszerűen fizetős.Viszont azért ne legyenek irreális elvárásaink egy 70 ezres, alap bringától. 10 évig eljárni vele, után állítás nélkül, abszurdum.
Még egy sok száz ezres bringa is igényel időnként ellenőrzést, beállítást. Kopó alkatrészek cseréjéről nem is beszélve. Kb minden szezon után el kell vinni egy szervizbe átnézetni, évente max 2 évente csapágyakat újrakenni. Egy 70 ezres bringa váltója, gagyi v fékjei viszonylag könnyen el tudnak állítódni, a probléma nem csak a kereskedőkkel van, hanem a kerékpárokkal kapcsolatban álomvilágban élő vásárlókkal is. Sokan azt hiszik vesznek 70-80 ért egy bringát és most aztán valami nagyon komoly gépet birtokolnak, mert ez már nem teszkós. Közben ha utána számolunk elosztjuk a 70 ezret az elkatrészei számával, magunk is rájöhetünk, hogy filléres alkatrészekből épült kerékpárról beszélgetünk. -
Zola007
veterán
válasz
sssent
üzenetére
Lehet itt kötözködni minden egyes szóban, de azt írtad, hogy ugyanazokra az alapokra épül, viszont ez nem igaz sem alkatrész, sem váz szintjén.
Nem én kezdtem drága XC géppel védeni egy olcsó trekking becsületét, szóval hagyj ki ebből(#19031) sssent : pont ezért veszik meg sokan a webshopban a bringát, vagy a másik boltban. Mert a júzer csak annyit lát, hogy itt 70, ott meg 65. Azt hiszi mindenhol azonos a szolgáltatás.
Külön számlázni nem igazán illik, mert ez beletartozik a kerékpár árába. Örömteli, hogy te hajlandó lennél ezt + 5.000 ft képében megfizetni, de hidd el, 10-ből 8 vevő nem ezt gondolja.Egy jó szervizes egy bejáratott boltban 1 munkaóra alatt elvégez akár ~ 10-15 ezer forintnyi munkát is, ez egyszerűen nem fér bele egy 70k-s bringa árába. De erről Lasali és Runner kollégát kellene megkérdezni
Ezt is meg lehet érteni, ha nem tetszik a vevőknek, akkor idővel csak olyan boltok maradnak fenn az árversenyben, ahol összehányják "oszt vigyed".Az ilyen kategóriában vásárlók nagy része évi 300 - 500 km-t teker, ezt szinte minden kibírja
-
Zola007
veterán
Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, nagyüzemi szinten a minőség ellenőrzés szintje és a ráfordított idő függ a termék kategóriától.
Sokan azt gondolják, hogy ugyanolyan egy 20.000 ft-os cucc minőség ellenőrzése mint egy 200 ezresé, de sajnos ez nem így működik.
A QC-ben a 90%-os, 99%-os és 99,9%-os hibamentesség között költségben nem 9 és 9,9% százalék van, hanem közelítőleg 1 nagyságrend, tehát a 99%-os QC ~10x annyiba kerül mint a 90%-os.
Többek között a high-end cuccok azért is kerülnek annyiba, amennyi. -
sssent
senior tag
válasz
Zola007
üzenetére
Egy kis ebédidős gőzkieresztés, nem kell elolvasni, és persze akinek nem inge...
Én megértem, ha egy kereskedő nem szeret egy 70-ezres bringa árrésébe még egy munkaórányi alapos beüzemelést is beleszuszakolni, de én - mint potenciálisan tökéletesen műszaki analfabéta vásárló - tőlük egy szakszerűen beüzemelt kerékpárért (merthogy ők jellemzően ezzel is érvelnek pl. a nagyáruházak ellen) fizetek annyit, amennyit ők az árcédulára írnak. Én nem a gyártótól vásárolok, így nem érdekel, hogy ott mennyire szarul hányták össze a cuccot. Ehhez képest nekem nagyon úgy tűnik, hogy egyáltalán nem egyedi eset szarul beállított gépet kifogni, amit a fenti fényében felháborítónak tartok. Ha a rendes beüzemelés nem fér bele az árba, akkor adják többért, vagy szükség esetén számlázzák külön, de ne adják át szarul, mert az a vásárló megtévesztése. És ez nem a gyártó, hanem a kereskedő hibája.
Valószínűleg az olcsó bringát vásárlók elég jelentős része (akinek a szemében egy 70 ezres bringa már nem is feltétlenül olyan olcsó) nem használja eleget a paripát ahhoz, hogy az az egy éves garanciális időn belül látványosan széthulljon, még akkor sem ha ritka szarul volt beállítva. Hogy rendesen beállítva esetleg 10 évig is eljárt volna vele a teszkóba, az talán sose derül ki.
Jorus: Jé, de ilyet kapni már nem lehet, mármint újonnan, gondolom.
-
sssent
senior tag
válasz
Zola007
üzenetére
"Specifikáció és fotó alapján nincs 2 azonos alkatrész a Tour-on és az Epik-en
Ennek kapcsán nem merném kijelenteni, hogy azonos alapokra épül"Jó, hogy nincsen mert az egyik MTB, a másik meg trekking. Még jó, hogy tudtommal nincs Caprine országúti, amit hozzájuk keverhetnél
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egy trekkinget egy kétszer annyiba kerülő másik trekkinggel hasonlíts össze!
-
Zola007
veterán
válasz
sssent
üzenetére
Specifikáció és fotó alapján nincs 2 azonos alkatrész a Tour-on és az Epik-en
Ennek kapcsán nem merném kijelenteni, hogy azonos alapokra épülÖsszeszerelésben pedig nem csak egy kormány vagy fékbeállításra gondolok, hanem mikor gyárilag 5mm-es ütés van a felniben.
Ezért sem szeretnek olcsó gépeket forgalmazni a boltok, mert annyi munka van velük, hogy nem éri meg.
Mikor tavaly nyáron ott voltam az egyik nagyobb boltban, akkor egy új női cruiser-t készített fel a srác és feszt káromkodott, mert gyakorlatilag alkatrészenként is küldhették volna, annyira sza.rul volt gyárilag összerakva.
Az rendben, hogy csavarokat meg kell nézni nyomatékra, esetleg agyat újrakenni, kormányt, ülés beállítani, kerekeket felfújni, de több mint 1 órát szórakozott vele, mire mindene rendbe lett rakva, át lett kenve.Ezt azért egy kicsit sokallom én is egy új bringa esetén, nem csodálom, hogy ki volt akadva.
Akkor kapott agyvérzést majdnem, mikor 10 perc múlva hozták vissza, mert a vadi új külső 10 centis hosszan végignyílt a a drótperem mellett, láttam én is, gyári hibás volt. Látszott belülről is hogy rosszul lett öntve az anyag, de ehhez ugye le kellett volna bontani a gumit előre. Viszont a gyárban biztos hogy látták és fel sem szabad lett volna rakni egy bringára, ha van normális minőségellenőrzésük. -
sssent
senior tag
válasz
Zola007
üzenetére
Én nem vagyok se kereskedő, se szervizes, se különösebben tapasztalt, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy egy adott "gyártó" 70 és 170 ezres bringája jellemzően nagyjából ugyanazokra az alapokra és ugyanolyan összeszerelési minőségben készül, "csak" a hajtás/váltás elemei egyenként lesznek jobbak. Az, hogy végül rendesen össze van-e rakva és be van-e állítva az inkább a kereskedő felelőssége, és ebben elég nagy szórás lehet. Pl. ismerősöm Deore agyai egy Specin olyan szinten szarul voltak gyárilag beállítva, hogy ~2000 km-en szétverte őket. Fel sem merült benne, hogy ezekkel már foglalkozni kellett volna

-
sssent
senior tag
válasz
pengemetal
üzenetére
A szokásos 5 baron nekem se volt gondom soha, csak ez pont onnan indult, hogy a kényelem jegyében esetleg csökkentene a nyomáson.
Ami az ügyetlen padkázó technikákat illeti - tavaly nyáron pont előttem történt, hogy egy szegény csajnak sikerült a padkára felhajtáskor kiterülnie az úton, ráadásul így a mögötte kanyarodni szándékozó autó még majdnem el is csapta. Akkor már inkább a gumi, kerék pusztuljon. Azóta a bringások mögött keresztben is óvatosabban közlekedek.
-
Zola007
veterán
válasz
pengemetal
üzenetére
Felütni ekkora nyomásnál nem is egyszerű, padka ésszel nem fog gondot okozni még 100 kiló alatt sem, ha csak nem éppen emelésből teszed rá pont az élére
Én azt bírom mindig a belvárosban, mikor mennek a csajok 20 kilós női trekkinggel és mielőtt padkához érnek, rátekernek, hogy fel tudjon rajta gurulni.
Ez még nem lenne gond, DE még előre is dűl, nehogy elveszítse az egyensúlyát és ránehezedik a kormányra. Na akkor milyen pofont kaphat szegény első kerék a padkától
Esélye nincs kirugózni az ütést. Nem baj, szervizeseknek is meg kell élni valamiből -
Zola007
veterán
BDave és sanzi89: 120 -150 ezres bringáitok voltak, nem abból kellene levonni következtetést a 70 ezres Caprine-re vonatkozóan.
Ez olyan mintha a Shimano Deore alapján mondanám, hogy milyen f*sza minőségű a Tourney2 szervizessel is beszéltem itt Debrecenben, szerintük a 80-100 alatti Caprine-okkal sok a gond gyári összeszerelés és anyagminőség kapcsán.
Én ennyit tudok hozzátenni, de hármunk közül egyikőnknek se volt egyik olcsó Caprine se -
sssent
senior tag
válasz
pengemetal
üzenetére
Én 70 kilóval is ütöttem már fel. Tény, hogy már előtte is éreztem, hogy nem elég kemény (első hiba), de gondoltam elgurulok még hazáig (második hiba), mert fene se veszi elő a pumpát a táska legaljáról (harmadik hiba). Aztán elbambultam egy kátyú előtt (negyedik hiba). Így éri utol az embert a saját hülyesége - jó volt esőben belsőt cserélni, de az legalább volt nálam.
-
pengemetal
aktív tag
válasz
zoli03
üzenetére
Shimanóóóó

sssent: érdekes dolog ez a felütés: nekem még sosem volt, pedig gatyában vagyok 98 kg, ruhában, hátizsákkal simán verem a 110-et. Mostanában outi-val járok a városban/melózni, az elején óvatosan mentem, de rájöttem nem hímes tojás ez sem. Simán megy a padkára le-fel és még 8 sincs a kerekekben!
-
zoli03
őstag
Ez mire gondolhatott, mikor beárazta?
-
sssent
senior tag
válasz
troland26
üzenetére
Szerintem nem nagyon. Az a gond, hogy sokkal ballonosabb külsőt szerintem már nem tud rátenni. Hacsak nem nagyon nagy nyomáson használja most, akkor azon se sokat tud csökkenteni, mert 110 kilóval az első nagyobb döccenőn fel fogja ütni. Ezen kívül kérdés, hogy mit is értetek rázás alatt. A gyári villa csillapítás nélküli (ahogy a trekkingek jelentős része az, sajnos), ami egy-egy ütést tompít, de mondjuk macskakövön vagy traktornyomban nagyjából semmit se ér, mert a csillapítás hiánya miatt pattog. Esetleg a villa rúgójának előfeszítését lehetne tekergetni, de nem is tudom, hogy 110 kilóval elképzelhető-e, hogy egy ilyen villa túl legyen húzva.
-
törölt tag
válasz
eddie1978
üzenetére
én nem azt mondtam h szerintem biztonságosabb a féknélküli fixi, persze, hogy jobb a kétfékes rendszer, fixinél azért városban elég az első fék is, de én azért megyek féknélkül, mert így szeretem, így szoktam meg, tudom is kezelni, ez nem menőség, nekem így jó, tudom a határait a rendszernek, tudom mit tudok kihozni ebből és mit nem és így is közlekedem. Más dolog a fiatal divatfixisek világa.
-
troland26
őstag
Hát a cimbi nem könnyű
110kg . A bringa meg egy Gepida Alboin 300 . Igazából a kérdésem arra irányúlt , hogy lehet-e egy kicsit "terepesebb" bringát faragni belőle , hogy a földúton /terepen is meglegyen a bringa komfortérzete . Vagy esetleg a kerék cseréje egy járhatóbb út lenne ? ( lehet , hogy hülyeséget kérdezek
) -
eddie1978
senior tag
válasz
üzenetére
A féknélküliséget nem értem. A line of sight féle futárállatok azért jobban kezelik a bringát, mint a most divatból útra szabadult, sokszor bizonytalan vagy felelőtlen fiatalok. Gördülve, két kereket fékezve nagyobb fékerő vihető át, mint egy kereket csúsztatva. Ez fizika. Tuti így van. Én biztonságosabbnak gondolom a két fékes megoldást. Ész azért mindegyikhez kell.
-
nauro
aktív tag
válasz
jackbacsi87
üzenetére
Na ezért nem megyek én soha a szigetközi úton. Az első 3 falu miatt lehetetlen normálisan edzeni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Gyúrósok ide!
- The Blood of Dawnwalker - Bemutatkozott a Rebel Wolves készülő vámpíros játéka
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4531,90% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5520 FHD notebook - i7 7820HQ 16GB DDR4 256GB SSD M1200 4GB WIN11
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- Eladó Samsung Galaxy A50 4/128GB kék / 12 hónap jótállás
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nem rossz legfeljebb kicsit felütöm wd40-el

) de féktelen fixisként én se örülök, hogy divatból terjed ez a része.
Hasaggymeg