Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Google Pixel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Apple iPhone 17 - alap
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- CES 2026: A Lenovónál már akasztják a jövőt
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Fehéregyensúlyt sehogy sem sikerült eltalálni. A lényeg, hogy nem volt ennyire sötét a kávé, és az íze sem volt annyira keserű/égett mint gondoltam. És még fel is tudtam fedezni benne egy kis barackmagot, bár lehet csak belehallucináltam (P&Y M10). Vakuval így nézett ki a kép, bár ennél azért sötétebb volt

And06: az 1:2 azért duplánál sem rossz. Az 22g-ra nálam 40-45g italt eredményez. Zabálja a kávét az igaz, de néha van egy kis ereszdelahajamat éjszakai műszak után

-
soldier2
őstag
Bár lehet benne valami, de ellentmondani látszik neki az, hogy a 22g-os kosárral rendre jobb kávé készül itthon mint a szimpla VST-el (9g) azonos szarazanyag:elkészült kávé arány mellett. Kell Eyesisnek egy Naked kar
mint ahogy minden kezdő és hasonlóan lelkes home baristának kéne egy.Míg oda a Baby, előkerült a brikka. Az elkészült ital rendre gyengébb mint emlékeztem, és kezdem megérteni azokat, akik szerint a kétszemélyes brikka valójában egyszemélyes.

-
-
paljoc sidamo top: 91 fok kell neki (standard arabica hőfok alatt 2-vel), mazzeren a jokernél kicsit durvább beállítással. így is picit lassítva jön, viszont: zenész! (ha egyszer kávéteszter leszek, csupa ilyen remek dolgot írok majd
) -
lagoon79
tag
válasz
Eyesis
üzenetére
a masodik felet mar nem a cseszebe kelkett volna engedni. probald a 8 mp koruli csepegos indulast beloni. valtoztass az orlesen, ne foglalkozz vele mikyen a szuro. ha meg akkor is ennyire szokul, akkor tenyleg vagy a hofok vagy a csatornasodas. en az utobbira tippelnek mert hamar vizesedik.
-
Eyesis
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Ez az etióp nagyon ott van

És még mindig van fejlődési lehetőség a lefolyásomban
https://www.youtube.com/watch?v=BOQNVlQiaM0
De a Spicy Italy nekem még ennél is jobban bejött
-
zolnagy
őstag
Ez Balusnak ment volna:
Köszi a tippet, írtam neki, meglátjuk.
Mondjuk nekem nem donornak kell. Ha megvannak hozzá a szűrők és müxik, akkor egy kis felújítás után lehet még belőle gép. -
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Azért, mert a Yirga akkor is jó, ha szar
Volt, hogy kevésbé volt jó, de akkor is nagyon finom volt. A Guatemalát pedig majd legközelebb, bár van még bőven kávé raktáron. Ha meglesz a Pid, megpróbálom kihozni az M10-ből a maximumot, amit a rendelkezésre álló berendezéssel lehet. Finom volt ahogy az Antikváriumban készítették. -
Eyesis
őstag
válasz
paljoc
üzenetére
Hát szerintem nem sikerült eltalálnom a megfelelő hőfokot, se ma finomságot... időre egész jók voltak, de ízre nagyon nem. Míg a Spicy Italy kevésbé papírforma lefolyás esetén is finom tudott lenni

Ezzel az Etioppal is elsőre sokkal ízletesebb eredményt sikerült elérnem, mint a Guatemalaval.. Szóval az is lehet, hogy az íze nem fekszik
-
Balus
tag
Aki esetleg Turmix TX10-hez szeretne donort és Ausztriához közel lakik...
-
zolnagy
őstag
Múlt hétvégén kaptam Németh Jánostól egy közepesen pörkölt Zimbabwe A.A kávét (ez most új a Kapuczinernél) és egy világosra pörkölt Etiop Zege-t.
Espressonak a Zimbabwe számomra tökély volt. Tökéletes egyensúly a savasabb újhullám és a hagyományos olasz vonal között. Miután eltaláltam a darálást és a hőfokot (kb. közepes hőm.) nem lehetett elrontani. Nem vagyok erős az ízmeghatározásban, de olyan kerek egész volt a kávé. Egyébként más kávékból is azok jöttek be leginkább espressonak, amiknek a pörkölése ehhez hasonló (lent ennek a kávénak a babjai). Bizonyos kávéknak persze jól áll az ennél világosabb is espressonak. A másik véglet viszont sosem ízlett. Tehát az olyan babok, amiken már olajosak voltak, számomra sose ízlettek.
Az Etiop Zege főleg így világosan már tipikus újhullámos cucc volt. Jóval magasabb hőmérsékletet és finomabb darálást kívánt (Macap M2-n 2 katt, ami a korábbi Nemox Luxon kb. 1 katt lett volna)
Nekem nem is espressonak ízlett a legjobban, hanem amikor Aeropressel készítettem el melóhelyen. 85 fokos vízzel készítve tökéletes lett. ugyan 2 hónapja van csak aeropressem, de eddig ez a legjobb kávé vele. Korántsem lett így olyan savas, mint espressonak, hanem inkább a gyümölcsös jegyek domborodtak ki.
Erről nem csináltam képet ill videot. Lent a Zimbabwe bajai, ill. egy csapolás videoja (ez nem a legjobban sikerült csapolás, kicsit hosszúra engedtem, de azért sztem látványos is, bőséges cremaval, az Omniás poharat meg nézzétek most el
) -
hanolfe
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Jogos, a magas hőfokra nem gondoltam.
-
enterlaci
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez a Nagy Sándoros hasonlat jó!!! :-D
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
hanolfe
üzenetére
Igen, lehet ilyen okosságokat írni. Tudok ipari ezüsttel forrasztani, bután és oxigén kell hozzá. Kb. 1000 fokra kell melegíteni. Ha azt a csövet 1000 fokra melegíted, a két végén levő csővéget egy az egyben ledobja, mert az 99,99%, hogy ónnal van forrasztva.
Általában a bolerek, idomok ónnal vannak forrasztva. A hőingadozás miatt nem gondolnám, hogy az ónnal való forrasztás rosszabb lenne, mert szerintem az ezüst ridegebb.
Nem tudom, mi gond lenne az ónnal forrasztással. Az ón nem mérgező, az épületgépészetben is használják.
Ha csak az nem, hogy Nagy Sándor ónkupából itta a bort és csak 33 évig élt. -
Eyesis
őstag
Pall & Yotz - Spicy Italy nagyon bejött nekünk! Az biztos, hogy ebből még fogunk kérni, mivel sajnos ez az egyik utolsó főzet volt

Kész felüdülés volt a Gualemala Chacana után, amivel sajnos nem bírtam megbirkózni.
Hamarosan neki ugrom az Etiop Yirgacheffe Aramon-nak is, remélem nem fog ki rajtam
-
hanolfe
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mert azzal lehet a legjobban.
http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Forrasztás
"Igen jól forrasztható valamilyen fémmel egy alapanyag akkor, ha a forraszanyag és az alapfém a forrasztás hőmérsékletén oldják egymást. Például a réz az ezüstöt oldja, így a réz ezüsttel jól forrasztható."
-
Agostino
addikt
bizony, néztem is, klassz a felhozatal : )) éppen mondtam az eladónak, hogy kávét majd a legközelebbi látogatáskor veszek, most éppen egy hete vettem veronesi kávét : ))) gyakran járok pécsre csak sajnos péntek este szoktunk befutni, ők meg szombaton délelőtt zárva vannak sajnos... : (( kellemes kis bolt, szimpatikus személyzettel
-
And06
aktív tag
choco madness van teritéken most. ez a sötétebb verzió szerintem. ha nem tudnám mi van a zacsikra irva, akkor erre mondanám hogy spicy italy, a másikra meg hogy a choco madness volt.

-
cekkk
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
De annak nem kellene felérni a felső részig, mert így csak az alsó késről söpri le a őrleményt.?
-
gregg71
csendes tag
Keresnék itthon, vagy környező országból (a lényeg, hogy gyorsan) K hőelemet kb. 1000C-ig, hozzá való egyszerű kijelzővel, nem drágán.
A tartósság nem elsődleges szempont, mivel csak egy-két ellenőrzéshez kellene, kemencéhez.
Bocsánat az offért, de többen méregettek ilyesmikkel, talán tudtok tanácsot adni. -
cekkk
veterán
Jó reggelt!
Nem tudjátok, hogy ki forgalmazza itthon a mazzer darálókat?
Kellene egy alkatrész ami nincs az expolygonnál se
-
Agostino
addikt
kis oscar vízlágyító update. ellátogattam ma a danettibe, be is vásároltam a cuccosból. nagyon korrekt hely, most jártam ott először. aki kiszolgált, nevét sajnos nem tudom, azt mondta: először azt javasolja, hogy 15 órára, tehát bő fél napra áztassuk be egy edénybe az oscar zacsit, és csak utána tegyük be a gép víztartályába. javasolt hozzá vízszűrő használata is - rápattintós kis szűrő ami a vízcsőre megy fel - de az kaptam ajándékba egyet. big like, klassz hely!

-
bbuffy
senior tag
Húúú.....de dúrván jó ez a Moak csésze. Nagyon megkedveltem. Lehet ellövöm a csészéket is a Lucaffe tól.
-
enterlaci
senior tag
válasz
vendingo
üzenetére
vagy esetleg szaki topicban

-
enterlaci
senior tag
válasz
vendingo
üzenetére
Szerintem ezt egy víz-fűtés szerelő mester akinek van rézforrasztáshoz cucca (gázégő, forraszanyag) az meg tudja javítani neked. Otthon pákával nem lehet szvsz megcsinálni, mert kevés lenne a hő.
Én javasolni szakit nem tudok, lévén, hogy Pesten lakom. (csak Győrben a Merkapt épületgépész boltot ismerem - igaz ők csak nagyker, talán tudnak valakit javasolni.)
-
ronin s8
senior tag
válasz
gregg71
üzenetére
Pontosan! Sajnos a Gaggiák fején rengeteg trutyi marad (nem úgy, mint az E61-eseken), ráadásul macerás is leszedni a vízterítőt (az E61-esnél csak lehúzod egy csavarhúzóval). Érdemes pár megfelelő méretű kartömítést tartalékolni, ha megsérülne.

Én vízkőtelenítéskor is leveszem, mert megfog egy csomó apró fekete vízkőtörmeléket.

Értelemszerűen a lúgos (Tersonet, hidegzsíroldó) fej-, és szelepöblítést máskor kell csinálni, nehogy bezavarjon a sav...
-
-
válasz
tariattila
üzenetére
akkor ilyenem sem lesz, abból kijön a full kávés szett, pörkölővel

-
-
tariattila
veterán
....most egy jó kávé sokmindenen átsegítene
.... -
enterlaci
senior tag
-
lagoon79
tag
alapvetoen a legtobb friss porkolesu arabica kavenak alacsony hofok is eleg. kering egy olyan tevhit, miszerint ha savanyu lesz egy kave, akkor emeljunk meg a hofokon. valoban igaz lehet nemely kaveknal, de nem mindnel. szemelyes tapasztalat, h a tul magas ho bizony okozhat csatornasodast a kaveban aminek kovetkezteben nem lesz jo a vegeredmeny. gyumolcsos, savas kaveval volt szerencsem ehhez.
a catlerrel huztam es ahogy a crema (es az iz is) mutatta, eleg volt neki ennyi.
-
-
válasz
tariattila
üzenetére
majd mondd, hogy mennyit dobjak rá a mini-e-re

-
enterlaci
senior tag
Hi!
Épp végeztem a havi kisrutin tersonet-citromsav-kis dugulás feladatsorral és karbantartási gyakorlati kérdéseim lennének

1. Vízlágyító használata mellett kell-e majd, vagy mennyivel ritkábban kell citrom-savazni a gépet?
2. GC-hez hol is lehet kapni normális minőségű -nem bakelit merev- normális árban kartömítést? (tök ráér, a földgolyó bármely felületéről is jó nekem)
3. Őrlőkúpok tisztításhoz a hozzá kapott kefén kívül szükségem van-e bármilyen vegyi anyagra ami zsírtalanítja/olajtalanítja vagy mi..? Ha létezik/javasolt ilyen, hol érdemes venni?Nem asap a kérdéskör, de szívesen vennék minden hsz-t ezekkel.

-
krx21
nagyúr
Gondoltam, hogy kapok a pofámra a kérdésért...

De én nem szégyellek kérdezni, még akkor sem ha hülyébbnek tűnök, mint amilyen vagyok...
A kávéd annyira friss, hogy elég neki a 86C?
Van a kávé típusokra megnevezhető konzekvencia, vagy a frissességet tekintve valami szabály, hogy a főzési hőmérsékletet mennyi legyen? Vagy csak a kísérletezgetés a biztos... Illetve ízlelés után mikor érdemes emelni vagy csökkenteni? Pl: Túl intenzív, keserű, akkor csökkentem, vagy ha túl jellegtelen akkor emelem? -
And06
aktív tag
nem azért, de ha ilyen kérdéseid vannak, egy home-barista kurzusba kellett volna fektetni inkább a csúcs-gép helyett. még nem késő

de hogy kérdésedre is válaszoljak:
angol fórumaz a hátránya, hogy nem lesz jó a kioldás, igy a kávé sem. csak tüneti kezelés az ál-crema.
-
krx21
nagyúr
Új alap kérdésem lenne: Hivatalosan mi a nyomásfokozó szűrő hátránya?
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
de hát itt hasít paljoc

(nekem meg nincs ilyen csodamasinám, én is paljoctól szerzek be, most például sidamo top van terítéken, másodszorra már zenészt húztam belőle)
tényleg, tariatti roburja vajon hogy hasít?

-
bbuffy
senior tag
Urak, már csak kettő db van. Egy Surda, egy fórumon kívül mert ő jóval korábban írt.
-
bl4ze
veterán

"out of the bag" : most bontottam a 0202-i pörkölésű P&Y Santos decaf-ot.
joker őrlő állás, joker hőfok : selymes savak, pici csokoládé, talán enyhe mazsola íz
-
bbuffy
senior tag
3x2 meg is van. Urak, csak bp i átvétel, ezt tudni kell, nem utaztatom és postázom. Így is kell mindenkinek? Akinek ok, priviben folytassuk pls.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LG 45GS95QX - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 256 GB-100%-3 hó gari!
- Lenovo P500 - 1650-2690 v3 akár 12 mag/24 szál, 16-32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

Remélem azért nem ennyire szőkül ki a vége, hanem ez a nagyon telibe világítás a kékes fénnyel okozza/fokozza a jelenséget!? Nálam így folyt a Yirga egyszer:
Enélkül olyan a kávéfőzés mintha ködben vezetnéd az autód!