- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winne
nagyúr
válasz
#68216320 #24771 üzenetére
Ezek már kupakhőmérsékletek igen.
Most összerakta a fogyasztásmérővel a gépet, mérek szerelés előtt is, meg utána is. Jelenleg 2.4GHz IDLE: ~150W, LOAD: ~220W, a környezetet nem változtatom, rá van dugva a gép, a monitor, z2300, router, modem, egy halom külső vinyó, amiből az egyik megy is. Kikapcsolt állapotban 30W-on ment.
Jön a 3.0...
-
Winne
nagyúr
válasz
#68216320 #24730 üzenetére
A hűtéssel abszolut nem volt gond, bár majdnem 2500-at forgott a procihűtőn a venti, de egyszerűen nem volt stabil valamiért, prime alatt hibázott és újraindult. Aztán ahogy adtam volna neki még egy kicsit, akkor meg megbolondult a bios, aztán nem szedtem szét emiatt a gépet. Majd előkeresek valami pasztát és akkor nagytakarítás is lesz egyben, újrapasztázás, ventik tisztítása (a 9700 elég komolyan összenyomja a port magán.
) és lehet megpróbálok betákolni egy 12 ventit előre a 8-as helyére, és akkor még több hideg levegő menne be.
Apropó a rendszerventiknek tudom valahogyan szabályozni a fordulatszámát menet közben?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24714 üzenetére
ez nem ilyen egyszerű. alacsony videsek közül pár szivárog (értsd, melegszik és többet fogyaszt). volt pár ilyen a topikban, nagyon jól mentek, csak 3.6ra már víz kellett. hiába kellett nekik alapból kevesebb fesz, ha feszemelés hatására elszállt a fogyasztásuk. (olyan hatalmas különbség nem volt, de 10-15% már bőven elég 150W fölött). egyik fórumtársnál volt egy normál g0ás és egy alacsony g0ás, utóbbi olyan 15-20Wal többet evett 3.6on, az alacsonyabb fesz ellenére. aztán volt pá alacsony feszes nem melegedő darab, egy olyan futotta meg a 3.6ot 1.168on egy hyper TX2(!)vel. na az volt a topik legjobbja eddig
.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24710 üzenetére
1.3 nem sok, a B3masok közül volt 1.325ös is itt a topikban. enyémnek is 1.285 a VIDje. specsheet szerint 0.900-1.550 az üzemfesz (vagy 1.50), tehát 1.3on nem lehet baj.
memóriák hogy voltak beállítva, amiatt is lehet lassulás. illetve lehet, hogy a vinyó lett a szűk keresztmetszet.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24706 üzenetére
hm, érdekes, hogy a 457es érték picit lassabb is.
ja igen, van még egy dolog FSBvel kapcsolatban: alaplapra is kell ügyelni. P45nél 1600as FSB gyári érték, P35nél 1333 a plafon. más kérdés, hogy a qx9770 idején intelnek emiatt nem is volt olyan lapja, ami hivatalosan a chipset alapján támogatta azt a procit -2008 februárjában még sehol nem volt se az x48, se a p45-
habár, az én p35ösömnél konkrétan így néz ki a spec "1600 (O.C.)/1333/1066/800 MHz FSB". gyakorlatilag viszont ésszel csinálva nem lehet a lapnak baja, főleg ha az embernek sikerül sokkal hidegebben járatni, mint egy átlag gépet szokás. mindenesetre fsb miatt elfáradt lapról még nem hallottam, és az első lapok három évesek, a q6600g0 pedig kb 3 éve jelent meg.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24699 üzenetére
minden rendszerben van szűk keresztmetszet. ha az FSB a szűk, akkor a növelésére a rendszer pozitívan fog reagálni. szintetikusok meglódulnak, de azok keveset mondanak el real world appokról. anno egyszer végigteszteltem a procit. mindenesetre 8x400on gyakorlatilag a proci egy felezett cachejű qx9770 picit csökkentett utasításkészlettel. az azért nem rossz...
egyszer végigteszteltem a procit szintetikusokkal, de elvesztek az eredmények, amikor meghalt a vinyó.
mondjuk gondolkodok egyen, hogy 2504es órajelen (értsd, 420*6, 360*7, 315*8, 280*9), vagy 3024en mégegyszer végigmérem, hiszen úgy tudnék fix órajelet tartani. második esetben egyedül az 504es FSB a necces, meg a ramokat is elég nehezen lehetne fixre beállítani.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24697 üzenetére
lap topikjában/tunig kezdőknek szájbarágósban kérdezd meg, p45 beállításokhoz sajnos nem értek
loadlinet viszont szerintem nem éri meg használni, bár annyira nagy feszt nem kap.
"Nem vagyok profi a témában, de nekem úgy tűnik, a magasabb órajeltől és magasabb feszültségtől termelődik több hő. Mert a teljesítmény is ezek hatására növekszik.
A proci pedig a túl magas hőtől és a túl magas feszültségtől "használodik el"."hőtermelés: órajel emelésével kb lineárisan nő, feszültség növelésével négyzetesen.
példa, kbre: ha egy proci 1.0Von üzemel, és 1ghz az órajele, amelyhez 100W fogyasztás társul, akkor:
1.1GHZen 1.0Von 110Wot fog fogyasztani
1.0GHzen 1.1Von 121Wot fog enni
1.1en 1.1Von 133Wfog enni.
illusztráció a példa, függ sokmindentől még (szivárgás, meleg hatására is nő a fogyasztás), de egyszerűen így írható le.a hő csökkenti a várható élettartamot, elektronikában talán 5 fokonként szokták mondani, hogy feleződik az életkor. több fesz negatívan hat, ilyenkor a proci inkább az elektronmigrációban hal el. vagy megsül, de ahhoz mostanában user error is kell.
(annyira én sem értek a témához, de kb ezek az irányelvek)
Winne: ha üresben is 8on marad a szoró, akkor a C1E/E1ST közül valamelyik ki van kapcsolva. kapcsold vissza őket, és elvileg menniük kell. ha nem történik semmi, lehet cmos reset kell, mert a lap nem találja magát.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24692 üzenetére
1.220 idle, 1.200 load, +0.050 FSB, GMCH (8giga ramot hajtok), ram kap 1.89et.
333 és 266os fsb között szerintem nagyon érződik a különbség, fejlebb nekem érzésre annyival nem volt több. viszont szintetikusokban jobb, multitaskerek is érezhetik. próbálgatni kell. viszont magasabb fsb magasabb üres fogyasztást és magasabb terhelést a lapon is jelent. több fesz is kell általában.
Winne: ja, csak 6x400@1.51en 45Wot fogyaszt idleben. ez kb megfelel a 9x266@1.02 prime/IBT loadnak lap alapján. fogyasztásmérő és a hőfokok alapján is ez reális. namost, 6x266on 8-12W körül eszik, 6x333on 15W, fölötte az idle fogyasztás elszáll. persze, 9x333on eszik 75öt, 9x400on meg 175öt, szóval a visszafogás megvan, csak attól függetlenül a magasabb fsb miatt csúnyán megugrik a fogyasztás és ezzel az alaplap terhelése.
-
Winne
nagyúr
válasz
#68216320 #24692 üzenetére
Na de amikor nem használod ki a teljesítményét, akkor úgyis lefékezi magát, akkor meg "nem használódik" úgysem.
Nekem a memóriát vissza kellett tennem alap időzítésre, mert újraindult random tőle a gép párszor, az órajelét meg más szorzó hiányában úgysem tudnám emelni, csak ha a procinak is adnék még kicsit. Van értelme ezt a 3.0-át feltolni 3.2-re? Hőmérsékletek szerintem rendben lennének, most is bőven határon belül vagyok, csak nem tudom van-e akkor teljesítménynövekedés, amiért érdemes piszkálni...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24677 üzenetére
mekkorák a hőfokok magok között? ha 7-8 fok prime alatt, akkor lehet rosszul van fent (nekem első nekifutásra 14 fok volt a különbség
). koppig be lehet tekerni a felső csavarokat (bár nekem tizedmilikkel alacsonyabb a talprész, de elvileg nem lehet baja), alaplapi felfogatásét csak ésszel (ameddig erő nélkül megy minusz pici). felfogatás elsőre fura, de gyakorlatban lazán lehet a hűtőnél fogva emelgetni a lapot, nagyon stabilan ül.
szijartg: nem tudom mennyibe kerülnek újonnan azok a ventik, itt 3k fölött vannak/darab. két 1000ressel 12Von se lesznek hangosak és már a teljesítmény oké lesz. 14ért szerintem verhetetlen.
-
i are robot
senior tag
válasz
#68216320 #24669 üzenetére
Még ha nem is használja, akkor is lefoglalja a helyet. Nekem a 74-es Raptoron sokszor kevés a szabad hely, és mivel 8GB ramom van, ezért a virtuális memóriát egy nevetséges alacsony mértékre csökkentettem, mert máskülönben mindig lefoglalt 8GB-ot a vinyón, teljesen fölöslegesen, így viszont minimálisra veszi a méretét. Ha nem használ az ember memóriaigényes programokat (amitől akár a 4GB ram is elfogyhat), akkor ennyit szvsz elég megtenni, teljesen kikapcsolni nem kell, mert tényleg hátha valami program beugat, de lehet/szabad lecsökkenteni a méretét.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24654 üzenetére
segíteni nem tudok. árulni kevés helyen szoktak, talán a pclandban tudnak segíteni. engusz fórumtárs dolgozik ott, ha nem változott a dolog. másik beszerzési forrás az ohs volt, de ők csődbementek. más helyről én sajnos nem tudok, már 2-3 éve is nehézkes volt a beszerzésük. ismerek olyat, aki két hónapot várt a sajátjára...
14ért szerintem jó vétel, megéri a +2kt a TRUEhoz képest. apróban néha felbukkan egy-egy darab, de abból kell kiindulni, hogy Magyarországon IFX14ből szerintem olyan 40-80 darab lehet max. ph!n még három másik tulajjal találkoztam.
szijartg: attól függ. 12kért láttam új TRUEt, ha tényleg kapni annyiért, az már árban és teljesítményben is jó. IFX nehezen beszerezhető (fentebb leírtak miatt), Noctua D14 könnyebben, Arrow szintén problémás. vagy a Megahalem, az méretre is kisebb. légen kb ezek a legjobbak (ill a TRUE lemarad a csúcstól, de azért nem sokkal)... igazából a kérdés az, hogy mit és mennyiért tudsz szerezni.
PeachMan: valamikor pár hónapja én is linkeltem egy angol tanulmányt a dologról. a TJunction (=kupak) pontos core2nél, ezt megerősítették laborból is. max fél fok a teljes hőgörbén. magoknál core2nél max 5-6fok, tjmaxhoz közeledve ez csökken.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24650 üzenetére
légen kéttornyosok közül a legjobb jelenleg a Thermalright Arrow (ez egy ráncfelvarrot IFX14v2, tehát backplate nélkül, kinézetre módosult bordával és mellékelt ventikkel), ezt követi 1-2fokra a Noctua D14, azt pedig 1fokra az IFX14, tehát a három hűtő kb 1-3 fokra van. tehát, felpolírozott IFX14v1 (backplates) már veri a D14et 1-2fokkal és tud annyit (vagy picit többet is), mint az utódja.
ezeknek az előnye, hogy kisebb fordulatú ventikkel -igen, többesszám, pushpullal jobb a légnyomás és a háromból kettőhöz két hűtő jár, az IFX14 meg EOL - jobbak, mint az egytornyos király, a Prolimatech Megahalems. a Prolimatech jobb erős ventivel, de a két felépítmény között 1-3 fok a különbség, és a görbék kb 1600nál találkoznak.
aztán, ami miatt érdemes az Arrowt venni az IFX14 helyett: az első, backplates IFX14 csak egy maroknyi alsótáposba fér be. a CM690be pl már vissza kellett hajtani a backplate bordát a ramok fölé. ami biztos ok: CoolerMaster Cosmos (ezért is van ilyenem), CoolerMaster Stacker 810 (ilyen configot min ketten használtak fórumról), SilverStone Temjin (képek alapján). szóval háztól függően lehet, hogy inkább a Megával járnál jól, az egytornyos hűtő és emiatt sokkal kisebb a helyigénye. IFX14et akkor érdemes venni, ha befér és a negatívumaihoz képest olcsón van (értsd, nagy és emiatt eléggé nehezen szerelhető, újonnan szerintem már nem is kapható). amikor még én vettem két és fél éve, akkor még nem volt jobb, szóval nekem nem volt választásom
.
saját szemszögből: teljesítményben nincs jobb (első szériás backplates példányom van polírozva), házba befér, szerelni megtanultam gyorsan, szóval nekem egyik hibája sem probléma. nekem megérte, remélem a köv rendszeremhez is kapok majd átalakítót hozzá (ez valszeg majd a P67 utódja lesz, ha lesz).
vizek: rendesen összerakott high end vizek érezhetően jobbak, és minimum 3-4szer annyiba kerülnek (triplaradi, highend blokk, highend pumpa). egy zalman reseratort/cm vizet/corsair h70et ezek a hűtők gond nélkül lealáznak halkabban is.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#68216320 #24627 üzenetére
ez normális, az Arctic Colling Freezer Extreme nem a legjobb hűtő, a quad meg meleg.
szijartg: Arctic Cooling 7 pro 140Wig éppen elég, maxon pörgő ventivel (2800rpm, hangos lesz). tehát 3.4et lehet meg fogja futni vele, de nem biztos. 3.0áig biztosan elég, ott még hangja is elviselhető. az AC7pro quad tuningra kb a legkisebb darab, amivel már neki lehet kezdeni, de korántsem egy performance hűtő. az a Thermalright Ultra Extreme (másképp TRUE) -nél kezdődik.
-
válasz
#68216320 #24630 üzenetére
Anno volt róla némi vita ,hogy mi a valódi tjmax, egyesek a 90-re voksoltak (everest defaulton ezt állítja be), de sztem nem annyi hanem az akkor felmerült 100fok (core temp default értéke). Nézd csak meg, hogy a CPU hőfok 90-es tjmax esetében melegebb mint a magok hőfoka. Sántít! Akkor mutat reálís hőfokot ha a tj max 100 fok. Ekkor a cpu hűvibb mint a magok ami már reális.
Én már régen nem nézegetem a hőfokokat, de arra emlékszem alapon 100-as tjmaxxal 4x fok a magok hőfoka idle állapotban.
A prime olyan terhelést ad a cpu-nak amit normál körülmények között nem ér el tehát az a 7x fok nem vészes. -
válasz
#68216320 #24627 üzenetére
CM Hyper212 + minden polírozva + OC = kb ezek de 7-8 óra prime95 után. Gornec23 oldal sajna halott, ott megleshetted volna képen is.
Ez így magas, ha én most erre az órajelre visszavenném sztem a 60 fokot sem érné el terhelve. Persze függ a fesztől is.
Szerk: Most látom, hogy ugyan azon a feszen megy mint nekem csak nálam picit több az fsb.Winne! Azért nem izgat mert anno 2 hét non stop kísérletezés miatt lett atom stabil, aztán vettem ezeket a ramokat és hagytam a régi ram beállításain. Nagyon nem volt kedvem még a ramot is finomítani.
-
-
válasz
#68216320 #21890 üzenetére
Nálam 1.23V kell a 3.6GHz-hez, de nekem Q9450-öm van.
Ha meg tudod hűteni, tehát terhelés alatt sem megy 65 fok fölé, akkor mehet neki kicsivel 1.45V fölött BIOS-ból. Feltéve persze, hogy szükséged van-e egyáltalán erre a plusz teljesítményre. A terhelés alatt természetesen stressz tesztet értek, hiszen, ha stressz teszt alatt 65 fokig kúszik a maghő, akkor az normál terhelés mellett simán 55 fok alatt lesz. -
G4ga
őstag
válasz
#68216320 #18965 üzenetére
nem kell parázni!
Az elsö 17 percig kritikus csak a höfok! - ahogy néztem ott vannak ojan tesztek amik annyira terhelik a procit, hogy melegedjen! - nálam kimondotan kritikus volt eme része a dolognak! többször is előfordult, hogy 80 fokra felment a cucc! aztán a 9. órára stabilan beállt 75 fokra!
irtad vizzel hütöd - dobj be egy két ventit a házba, hogy legyen ami keringesse a levegőt a házba! lehet az is segiteni fog!
-
G4ga
őstag
válasz
#68216320 #18963 üzenetére
amiatt a 71 fok miatt se kell nagyon elkeseredni.
tudtommal, a stabilitási teszteken kivül semmi nem izzasztja meg ugy a procit!
nincs ojan játék, alkalmazás, ami ijj modod terhelné 100-osan a procit! - javitsatok ha nem igy van!anno az E6750-nem hasonló cipöbe jártam! az elején melege volt 3.6-on! amikor elkeztük a tunningot sok esetben volt nagyon meleg a proci! simán játszottam vele úgy hogy huzva volt! aggodtam én is igy hőfok, úgy höfok! a mai napig hiba nélkül szuperál a proci!
továbbá vedd figyelembe, hogy nyár van, sokkal melegebb a levegö, kicsit hüvösebb lesz, és a proci is jobban fogja magát érezni!
-
schwartz
addikt
válasz
#68216320 #18954 üzenetére
Na alljunk csak meg egy kicsit. Nem biztos, hogy sz@r az a proci. Attol, hogy megjelenik egy-egy igazan szep tuning eredmeny a topicban (vagy barhol a neten) nem kell rogton foldhoz vagni a sajatunkat ha epp elmarad egy par Mhz-el.
3.6Ghz nagyon szep eredmeny. (ha olykor viccesre is veszem a dolgot, ezt most tenyleg komolyan mondtam.) -
G4ga
őstag
válasz
#68216320 #18954 üzenetére
sokáig én is igy voltam vele!
spanom abszolute szopott vele, elején nekem se akart menni! aztán megvilágosultam / a többieknek hála! most ugy vagyok vele cserélek rajta egy hütöt és megizzasztom a drágaságot!probáld 9*400 ba! 8*450 nekem meg se akart nyikanni!
és akkor nem valószinü hogy adni kell az MCH-nak! plusz hüsd a hidat! nekem is az segitett hogy stabil legyen! raktam aktiv hütöt az északi hidra és stabilan ment! -
Laraxior
titán
válasz
#68216320 #18904 üzenetére
nekem is ilyen volt az ezelőtti quadom. 1.5V biosból 450x8ra. 4005,és 3960on futott 3dmark is
50 fok idle-n az egész normális a quazzánnak.
a mostani procimat hagyjuk
-
schwartz
addikt
válasz
#68216320 #18892 üzenetére
Ahoz kepest, hogy alairasodban 3600-on futkos a quad, jokor kerded...
A VID az alapfesz. (konyhanyelven). Lenyegeben egy VID voltage range van, terhelestol es energia managementes beallitasoktol fuggoen. (C1E, C0 state stb) Klasszikus ertelemben vett VID ertek, az a terheleses. (amit altalaban meg szoktak emliteni egy procinal).
Max feszrol nem nyilatkozom... -
G4ga
őstag
válasz
#68216320 #18892 üzenetére
tanultam pár dolgot, megpóbálok segiteni!
VID - az aktuális feszültség ami a stabil müködéshez kell!
1.1625 VId jó e vagy se? - akik jobban tudják, kijavaitani majd - ha stabilan elviszi az alap óra jelet akkor jó! ahogy olvasgattam az se jó ha túl alacsony, az se ha magas! a lényeg azt kell figyelembe venni, hogy ha alacsony elképzelhetö, hogy több plusz feszt kell
beállitani neki a kivánt eredmény eléréséhez, ez viszont hőfok emelkedéshez vezet!a maximális hőfok / pont mosz olvastam az intelen amit a gyártó hivatalosan közöl tartós 71 fok és 1.5V - a tartós alatt a rendszeres napi használatott értjük
mi kell még a cpu emelésen kivül! hmmm... a ramnak csak akkor kell feszt adni ha megkivánja pl. a GEIL azt mondja 2.1/2.2 volton garantált a stabil 800, ezt én megcáfolnám nekem 1.8 stabil volt 3600 mellet! ha jól értelmeztem az MCH is kell némi plusz feszt adni ha nem birja az FSB-t
asszem ennyi! de javitsatok ki ha hüjeséget irtam!
-
HSM
félisten
válasz
#68216320 #18577 üzenetére
Azért szerintem ez így inkább urban legend...
A dolog úgy működik, hogy egy adott gyártósorról mikor lejön az első néhány wafer, ami egy kör alakú valami, jó sok félkész csippel, elkezdik mindet tesztelni. Adott, hogy a wafer "bizonyos részein" jobban sikerülnek a csipek, mint a másik részén. Ebből egy idő után nagy biztonsággal meg tudják, mondani, hogy egy csip mekkora órajelet, feszt, chace-t bír, csupán abból, hogy melyik gyártósoron, mikor, és a wafer melyik pozíciójában készült. Persze, utána még tesztelik, és utána kapja meg a "testreszabás" csomagot. (A csomag tartalma: szorzólock, letiltott chace, modellszám, letiltott extrák, stb...)
-
Brumi˘
addikt
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Vicces képek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos autók - motorok
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- További aktív témák...
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest