- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
-
donjohnson
addikt
válasz
vicze #108282 üzenetére
tpfancontrol.ini fájlban nézd meg a smart mode 1 értékeit:
Level=60 0
Level=65 1
Level=75 3
Level=80 7
Level=90 64
ez alapján 65 foknál kapcsol csak be a venti. ha visszahűl 60-ra vagy az alá, akkor meg kikapcsol a venti (0 fokozat - 0 rpm).
valaki átírja ezeket az igénye szerint, de én az alapértékeken hagytam, mert így jobban kíméli a ventit a gyári bios általi vezérléshez képest.
plusz így halkabb a gép, ha nem jár állandóan a ventilátor, néha feleslegesen. -
Tim82
félisten
válasz
vicze #108257 üzenetére
Ez inkább az eDP csatlakozó bevezetése előtti, LVDS panelek esetében volt gyakori probléma, ahol tényleg kb. ahány gyártó, annyiféle panelillesztés/rögzítés és csatlakozóelhelyezés volt (de még Lenovo-nál is, az L420-ba való kutyaközőnséges TN paneljének csatlakozója tök máshol van, mint az ugyanazon generációs T420 kutyaközönséges TN paneljének), de persze bármi ilyen gond is lehet, nem ismerem a teljes lehetséges 14" 16:9 panelkínálatot.
-
donjohnson
addikt
válasz
vicze #108271 üzenetére
megnézed majd légyszi, hogy megy-e rajta a tpfancontrol?
már lemaradtam, hogy milyened van és hogy melyik érkezett meg, t14 vagy t14s. :) -
-
HSM
félisten
válasz
vicze #108234 üzenetére
Igen, kalibrálva 850:1-hez kontraszt [link] , az azért messze van a mai toptól, amit a kategóriában tudnak. Ezt én azért nagyon nem nevezném közép felső kategóriásnak, ez abszolút középkategória, főleg kutya közönséges gamuttal és 60hz-el. Ez kb. a 10 évvel ezelőtti IPS szint. A jobb panelek manapság azért 1200:1-hez körüli arányt már tudnak. Ráadásul ez a Dell csak 8 bites (de legalább natívan), míg mondjuk fejlettebb modellek kihoznak 10bitet is a 8 bites panellel FRC-el.
Én pl. most ezt a hsz-t 12bites módban írom, amikor az én Innolux panelem is csak 8bites.
Én nem látom a különbséget, de elméletileg így pl. a kalibrált profilnak pontosabbnak kell lennie alapvetően szokásos 8 bites tartalmakkal. Persze, ilyet VA panel is tudhat.
Illetve ez egy standard gamutú (sRGB) panel/monitor, ami nyilván komolyan limitálja a megjeleníthető színek tartományát, itt is vannak jóval nagyobb tudású verziók, akár IPS, akár VA.Amúgy én is fényes szobában használom, sötét témával, és nekem alapvetően elég a 120, vagy kicsit több nit is, 250 nekem már nagyon kellemetlen. Persze tény, ilyen nagyon magas fényerőn már eléggé zavaró tud lenni a feketék szürkesége (ilyenkor több fény szökik a feketén át, világosabb lesz az is sajnos). Ez is persze ugyanígy gond a VA-n, de ott sokkal feketébbről indul a fekete. Így ezt a pontot én is megadom neki, ellentétben a többivel.
(#108240) CME: Nem tudom, mégis mit vártál egy műanyag borítású laptoptól.... Azt hiába fújod kívülről.
(#108243) weiss: A maximális órajelet így lehet: [link] , én hozzáadtam a lehetőséget a megfelelő menühöz: [link] .
A turbó limiteket pedig az XTU-val, "Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU)". Honlapjukról letölthető. Ha esetleg a gépedre azt mondja, nem támogatott platform, akkor is fel lehet rakni, ha kiveszed az ellenőrzést. [link] . Nálam a 8250-en működik is. -
HSM
félisten
válasz
vicze #108231 üzenetére
Nehéz így minden technikai paraméter hiányában bármit is mondani az IPS-es monitorodról...
Nálam egy Innolux paneles, 27" WQHD 144Hz-es példány van, és semmi, de semmi gondja nincs glow tekintetben, és mondom ezt úgy, hogy natív méreten szoktam rajta FHD filmeket nézni, és úgy bizony jókora fekete keret van mind a négy oldalon....Ez is kalibrálva van, DCI-P3 nagyságrendű színtérrel, HDR400-al, szóval a színek is rendben vannak, pedig "csak" 1150:1-hez a kalibrált kontrasztom."és megy 3000-4000-es kontrasztig, elég drasztikus a különbség színekben"
A kontrasztnak jelentősége csak a sötét árnyalatoknál van. Engem nem zavar, pedig van referenciának itthon OLED megjelenítő tökéletes feketékkel és sötét árnyalatokkal. Magas fényerőn zavaró persze, hogy kivilágosodnak a feketék, de ez messze a 120nit körüli kalibrált fényerő felett történik csak, így különösebben nem érdekel. -
-
-
hszilard666
veterán
válasz
vicze #108180 üzenetére
Igen, az nagyon tetszik hogy pehely!
Bátyám főmufti multinál, és kapott egy CTO x1 et, ma taperoltam meg. Nagyon tetszett, aztán megnéztem mennyibe kerül.
Nem a felbontással van bajom, hanem a színekkel. Most egy 15” kölcsön touchbart hajtok, azt tettem mellé, de valahogy mintha a színek nem lennének rendben. Kurva apple lenyomta a userek torkán a barom árazást, a többiek meg mennek utána.
-
-
válasz
vicze #108152 üzenetére
Ha már dokkoló, szereztem egy Dock II-t.
Ez ez elektronikusan vezérelt kiadó gomb ez istelentelen menő.
A PCI slot kapott egy X-Fi Extreme Musicot, a PCMCIA egy USB bővítőt, az Ultrabay még semmit, de majd kap egy Floppyt.
Sej mit nem adnék egy ilyen popout gombos bepattintós, bővíthető dokkért modern gépekhez. -
HSM
félisten
válasz
vicze #108100 üzenetére
Enyémnél tiszta indítással 15W van amúgy, anélkül bugzik 44W-ra.
De Intel XTU-val én kedvemre állítgatom a turbó paramétereket, szóval végülis mindegy, mire rakja gyárilag.
A clock peek szerintem azért más, mert a CPU-nak elvileg különböző paraméterek állítódnak be, mennyire tekerje agresszívan felfelé az órajelét, akkuról meg alapból óvatosabb. Elvileg a balanced profil csúszkája is azt csinálja, bár sok hatását nem vettem észre a gyakorlatban.
Nekem amúgy az átlag órajelek és pontszámok rendben lévőknek tűnnek a saját eredményeim tükrében. Kicsit jobb CPU a 10510, mint a 8250-em, mondjuk ez várható volt.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #108096 üzenetére
Ezek a limitek beállítódnak, ha a BIOS-ban állítgatod a CPU energiatakarékossági opciókat? Próbáltam a T480s-nél, ott nem volt ilyen hatásuk.
Amúgy nekem kicsit fura, hogy 15W PL1-es beállítás nincs is, amikor a 10510-nek az lenne az alap PL1-e. [link]A 15/15W-os limitnek valóban semmi értelme, egyetértünk, azzal csak azért teszteltem így, hogy könnyebben értékelhető legyen az eredmény.
Meglepő módon amúgy szinte ugyanazt a pontot kaptam, mint a gyári 44W-os PL2 limittel. Napi használatban amúgy a 15W PL1 mellé 20W körüli PL2-t szoktam beállítani, az már ellátja a feladatát, de mégsem lő úgy ki a hőfok, mint 44W-al.
Nálam amúgy a power saver-hez hasonló beállítás rengeteget hozott üzemidőben és hőfokon is, bár én csak 12,5W-ig engedtem el, talán 5 másodpercig a szintén 10W PL1 limit mellett. Persze, érdemes hozzá valamelyik energiatakarékossági profilt is aktiválni a vezérlőpultból, és én azokban a maximális órajeleket is kicsit szolidabbra szoktam venni.Én amúgy max fix 20W-ból teszteltem a T480s/i5-8250U-t, úgy 1292 pont lett, 2,6Ghz körüli órajellel és max 95 fok hőfokkal.
Annál nagyon nem tud többet a hűtés benne.
Amúgy nagyon jó ez a táblázat, amit csináltál, köszönöm a megosztását.
-
válasz
vicze #108084 üzenetére
Akkor mi van, ha nálam a C2D is 1 mp alatt tölti be a legtöbb oldalt?
Yt mondjuk kivétel.
Még Win10 alatt is, Linux pedig gyakorlatilag modern gép feeling.Ha valakinek Sandytől felfelé egy noti kevés "hétköznapi" felhasználásra, azt csak sajnálni tudom, mert folyton vennie kell valami újabb szart, kész anyagi csőd lehet úgy élni.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #108084 üzenetére
Amúgy a fix 12w vs. fix 15w mérést próbáltam, Cinebench R20-ban, ami kb. a legszélsőségesebb felhasználás (minden magot csontra terhel, némi AVX-el fűszerezve) és szűk 1200-ról szűk 1000-re esett csak a pontszám.
A gyári 44W turbó limit kilövése pedig azért nem okoz lényegi eltérést, mert nagyon nem hatékony minden magot max órajelen (nálam 3,4Ghz-en) hajtani (még az is nálam ~35W, és ez a leglassabb négymagos modell), és pillanatok alatt elfogy a keret, míg egy szolidabb 20W körüli limitet egész sokáig lehet tartani, és nem repül az egekbe a fogyasztás sem. Néhány magon meg ugyanolyan gyors marad, mert vagy belefér az alacsonyabb limitbe is, vagy minimálisan ésszerűbbre csökken csak az órajel. -
HSM
félisten
válasz
vicze #108081 üzenetére
Nem.
Azt mondom, hogy a 8. generációtól relatív észrevehetetlen lassulás mellett lehet jóval takarékosabbra beállítani, mert gyárilag eléggé túlhajtották. A régebbieknél (pl. Sandy, Ivy vagy TP Tx20/Tx30 generáció) sokkal fájdalmasabb lassulás árán tudtál jóval kevesebbet nyerni a fogyasztásán, nem igazán érte meg úgy használni.
A T460s-nél a Lenovo hagyta őket túlhajtódni a 25W-ra emelt tartós limittel.
A T480s-nél 44W a rövid turbó limit, és 15W a tartós, ahogy írod. Csak van egy bug, hogy elaltatod vagy fast boot-al indítod, és máris 44W a tartós is, és úgy melegszik, kegyetlenül...
(Nem is értem amúgy, eddig ezt hogy nem vette észre és jelentette senki?) De a 44W rövid limittel és igencsak érezhetően melegebb, mintha pl. 18W-ra visszaveszem, mert a tempón kb. észre se venni, sőt, a 18W nálam praktikusan gyorsabb is, mert nem szippantja be terhelésre másodpercek alatt a turbó energia keretét, és részterhelésen is csak kis mértékben lassabb.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #108076 üzenetére
Nekem egyébként más a tapasztalatom... Ugyanaz az ölben netezés/videózás alatt klasszisokkal hűvösebb a T460s-em és a T480s is (persze, egyiket sem hagyom eszetlenül turbózni, 15W tartós, és 20W rövid limitet mind megkapja), mint a régi T420 vagy T430.
És az a vicc, főleg az i5-8250U-val röhögve meg tudom csinálni, hogy beállítok neki egy 12W-os hosszútávú limitet, 15W röviddel, és akkor végképp takarékos marad, miközben nagyon kell lesni, ha lassulást akarok észrevenni. Persze, a modernebb verzióknak nem árt némi energiasémás korlát 3,5Ghz körül, ha nem akarod, hogy borzalmasan nem hatékonyan járjon magas órajelen, ez a modernebb négymagosak nagy betegsége szvsz, a magas PL2-vel együtt. Szerencsére bütykölt XTU-val lehet állítgatni menet közben is, mennyire kell a kakaó vagy a halk/hűvös működés.
Szóval kis idő ráfordításával nagyon jó, hatékony és fürge CPU-t lehet belőlük faragni némi teljesítmény beáldozása mellett. Nagy kár, hogy nem lehet BIOS alól ezeket testre szabni, mint az asztali verzióknál. -
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
vicze #108059 üzenetére
Nem mondom azt, hogy tisztába voltam vele, de volt róla egy erős gyanúm. 3380M is tisztán a procit terhelve "kerek" 25W-ra áll be, max turbó óra jelen az X230-ban. Gondolom a maradék büdzsé az IGP számára elérhető még. Emellett 7W-ttal megelégszik általában ha böngészést nézzük, szóval elég takarékosak tudnám mondani.
3K-s T540p pedig még csak a jövő zenéje, annyi lóvém nincs egy összegben
Rokon T440p-jében van ugyan ez az LG Panel, FRU-s is ráadásul, ami alapján rendeltem az én panelemet. És igen, sajnos rákúrtam, mert 45% NTSC-s [Innoluxot] kaptam.Így első nekifutásra egy i5-ös FHD-s akku idő érdekelne, és egy i7-es, a kisebb akkuval. Nem gyengén anyáztam, de akkor éppen úgy voltam vele hogy letojom csak hozzad. Mostanra már megbántam, de leszedtem a védő fóliát is szóval ennyi. Úgyis lesz még egy panel vásárlás madj a T440p-be ha meglesz. Ezután abba a gépbe megy a jobbik panel, amelyiekt többet fogom használni. T440s sorsa is még kérdőjeles, mert hiányzik nagyon a Touch panel belőle. valószínű, hogy annak a sorsa is meg van pecsételődve, akármennyire is szeretem azt a gépet. Bontva, meg gondolom hogy nem olcsó a touch paneles fedlap és a digitizer. Bár azt a 20k-t még rá is költeném, ha találok akár panel nélkül is bontva. Akkor lennék a géppel pontosan 100k-ban, nem túl vészes szerintem hosszú távon. Hogy őszinte legyek, inkább erre költöm a lóvémat, mint hogy egyszer beb*sszak
Edit: Emellett még élvezem is, hogy szerelem a gépet, szóval nem bánom
Számomra ez a legnagyobb öröm a ThinkPad-ekben, hogy szinte mindegyiket legalább egyszer szét bombáztam. X230-at még mindig nem sikreült megcsinálni, szóval mégegyszer szét lesz majd. Isten tudja hanyadjára pasztázom már újra MX4-gyel de még mindig nem megy 89°C alá a a proci full terhelésen
Nem csak denaturált szesszel takarítottam, hanem féktisztítóval is, ami tökéletesen és valóban oldja a hőpasztát, nem úgy mint az alkohol. Ha valaki erre tud megoldást, megköszönnlém!
-
-
-
nemethbalazs
tag
válasz
vicze #108019 üzenetére
Hm. Igen magyaroszágon élek. Ez az on-site garancia kezd érdekelni, és mert megmondom őszintén azt hittem ez hazánkban is egy használható szolgáltatás. Akkor gyakorlatilag amiket még több év on-site garanciával árulnak idehaza, de nem magyaroszági vásárlás volt anno, annak a garanciája itthon nem is intézhető?
A WHQD kijelző vajon a nagyobb fényerő miatt fogyaszt tobbet, tehát ha azonos fényerőn van használva akkor annyit fogyazthat mint egy FHD kijelző? A T480s, T490s, X1C alapból jobb FHD kijelzővel van szerelve mint olcsóbb testvérei ugye? A WHQD kijelző pedig még ezeknél is jobb?
-
hito
nagyúr
válasz
vicze #108013 üzenetére
Másrészt a WWAN port nem feltétlen ajánlott OS drive-nak, még, ha tudsz bootolni is róla, mivel lassabb lesz mint a normál SATA port. kb. 300/300-at tud, míg a normál SATA simán kimaxolja a 550/550-nel.
Áuuu...ennek jobban utánajárhattam volnaMindegy, most már ez van. Remélem fogom nagyon érezni a különbséget.
-
-
-
-
-
-
-
nemethbalazs
tag
válasz
vicze #107942 üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek a gyors segítséget. Nem gondoltam volna, hogy ennyit fogok gondolkodni egy laptop vételen, de hát nem kevés pénről van szó
Remélem nem csak álom, hogy 8 év múlva is fogom használni, mint az X220-amat jelenleg. Igaz a gyári akkuja kezd behalni, már csak max. 2 órát megy róla, de ennyi idősen ez bocsánatos bűn. Egyébként meg elnyűhetetlennek tűnik. Főleg a billentyű zseniális még ma is. No meg egész élvezhető még i7 2640M a 8 giga rammal és IPS kijelzővel. De lassan meg kellene keresnem az utódját, gőzöm nincs mi legyen az
Igen, erősen elkanyarodtunk sajnos a könnyűtől
. Pedig egy T480s-et közben szemrevételeztem is, és valóban ügyes, könnyű, masszív kis jószág. Még megpróbálom meggyőzni... Bár ha azt mondom neki, hogy elérhető áron csak numpados van 15-ösből tuti elég a 14 col
.
Az ötlet onnan jött neki, hogy ma öcsém hazahozta a céges 15-ös Zbookot, és szerinte sokkal jobban látja mert nagyobb...XPS 15? Nem ismerem, de ha ajánlod, valószínű jó lehet, megnézem mi mennyi belőle
Tudom, nem megfelelő hely, de közben egy ph-s eladónál érdeklődtem TP felől, és lifebookot ajánlott. Az előbb meg is néztem egyet (ismerősi körben van egy 15-ös) És meglepően ügyes masszív, átgondolt cucc. Hogy milyen hosszútávra, nem tudom. Meg hát 2002 óta TP-m van, csak nem veszek Fuji-t
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #107843 üzenetére
> T14s AMD videó.
Nézem a T14s ( AMD ) képeket .. és Dolby Audio ..
viszont nem cserélhető a keyboard ????szomorú vagyok ...
--------------------------------------
Lenovo Thinkpad T14s (AMD Ryzen 7 PRO 4750U):
- only 5 screws to open the back
- keyboard not exchangable
- HDMI 1.4 und 2.0
- silent under full load
- very bight display
- Load/GHz: 8 Cores: 2.8GHz, 4C: 3.2, 2C: 4.2
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1284037305221763072 -
Tim82
félisten
válasz
vicze #107877 üzenetére
Psrefben írja mindegyikhez csak én nem igazodok ki a 2010 előtti nevezéktanon.
Ha jól emlékszem, majdnem mindegyik Z6*t modell (a Z széria 14" változata) kapott titánium fedlapot. A Z6*m (15,4") már talán fele-fele arányban titánium és "hagyományos", a Z61p meg (ami tulajdonképpen egy widescreen T60p volt) meg csak "hagyományosat" kapott.
-
válasz
vicze #107877 üzenetére
Ja a soft touch nagyon gáz.
Van egy IBM Scrollpoint Pro egerem, azon még szarabb fajta van, pár hete kaptam meg bontatlanul, és a soft touch már a dobozban elkezdett lebomlani, ragadós masszaként vettem ki a dobozból az egeret...Ezt még le is szarnám, de az IBM logó is lejött vele ami nagy részt ad az egér karakterének. Úgyhogy most itt van az is, restaurálásra várva, púzom sincs, hogy fessem újra a fehér logót az íves felszínen :\
-
-
válasz
vicze #107870 üzenetére
Hmm, nem is tudtam ezekről.
Nem találtam listát arról, hogy mely gépeken volt olyan fedlap, amit érdemes volna csiszolni.
Az dereng, hogy a 14-es T60 talán ilyen.
Persze a legszebb a Z61t volt, azt eleve olyannak szánták, szerintem a mai napig egy kifejezetten ízléses gép, a kis, szokottól eltérő széleivel, finom íveivel. Na nem egy S31 Anniversary, de azért a top5-be nálam befér kinézet alapján.
Vadászgatok rá egy ideje, de nem nagyon találni már abból sem. -
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
vicze #107870 üzenetére
https://youtu.be/t7XSckjRPo0
Kukac: 230 fedlapja annyira ki van konnyitve, hogy félek hozzá nyúlni, mert azonnal színeződik és félek hogy törik ha ráfújok a táskára amiben van. Érdekes, X240 kicsit jobb volt ebből a szempontból. Cserébe az egész gép banán volt (látszik is ezen a képen). Előd, és utód. X240 vs a T440s. Búcsúképek egyike :) Hiányozni fogsz, PB02ENUR. Az idő megszépíti az okádék emlékeket.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #107860 üzenetére
Pedig gyakorlatilag ez lenne az igazi nagy előnye a TB3-nak, a dual 4K 60Hz, egy vezetékkel, miközben marad sávszélesség még minden másnak is. 8Gbps azért szerintem nem kevés erre.
A linkelt adapter ha jól értelmezem, nem a DP vagy TB jelet viszi ki, hanem USB-s videókártyaként teszi a dolgát, az a trükk. [link]Szerintem amúgy sok mindent lehet csinálni nagyfelbontású monitoron, amihez nem feltétlen kell nagy GPU erő. Nálam sem zavarja túlzottan a WQHD 120Hz, a saját FHD meg a kis monitor mellett sem az IGPT-t.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
vicze #107848 üzenetére
Főleg megbízhatósági gondokról lehetett olvasni, hogy pillanatra szakadozott a kapcsolat, és elment a kép, majd visszajött. De azért megnyugtató hallani, hogy valakinél jól működik.
És ha megérti a különbséget, még mindig hátra van a szint, hogy hány sávos TB3, mert az sem mind egyforma, kész agyrém.
-
-
dabadab
titán
válasz
vicze #107838 üzenetére
Meg a laptopok amúgy is úgy kb 3:2 arányúak, szóval ha nem lennének az alsó-felső vastag kávák, akkor tulajdonképpen magától ez jönne ki.
Az USB-C dokkolásban meg az a szép, hogy az lassan bekerül a monitorokba (nálam egy ilyen várja a T14-et) és az szerintem sokat fog segíteni a dolgok letisztulásában.
-
válasz
vicze #107838 üzenetére
Én egy Surface-en használok 3:2-t és nagyon jó. Jegyzeteléskor is jó, de akkor is jó az extra magasság amikor két dolog van egymás mellett nyitva. De pdf olvasáskor is jó hogy kitölti a teljes kijelzőt.
Röviden ilyen kis kijelzőkön nagyon jó.HSM: Miért támogatsanak a C-s dokkok DP1.2-nél többet ha csak az AMD-s laptopokban és high end nvidia kártyákon van olyan USB-C port ami tud DP1.4-et?
-
HSM
félisten
válasz
vicze #107817 üzenetére
Én nem egyesek bénázásáról beszéltem, hanem a konstrukcióról. Persze, a régi rárakós dokk igényelt egy minimális megszokást, onnantól kezdve viszont mindig és megbízhatóan működött. Arra gondolok, hogy nem volt kérdés, milyen ívben van hajlítva az USB-C kábel, éppen hogy sikerült érintkezni a csatlakozónak, éppen elment-e aludni a dokk, éppen átmegy-e rajta az igényelt felbontás (mert a legtöbb USB-C-ben csak egy fél 1.2-es DP van, ami eléggé probléma, ha egy picit is a szvsz belépő dupla FHD@60hz fölé akarsz lépni), és ez csak a legjobbnak mondott USB-C kábeles dokk megoldás, a híres/hírhedt TB dokktól pl. alapból megkíméltem magam, ahogy a "sima" USB-s "szoftveres" megoldásoktól is.
A balról rádugós dokk talán egy fokkal jobb lehet(ne), mivel ugye az két csatlakozóról táplálkozik, ugyanakkor első ránézésre elég szívásnak tűnik, hogy pl. mit csinálsz, ha a javasolt módon lekapcsoltad a TB-os USB-C-t, azzal már alapból megszivattad a dokkot, a maradék egy porton pedig ugyanúgy kérdés, mennyire fog jól becsatlakozni az USB-C, bár biztosan segít a fix kialakítás.
Arról nem is beszélve, a régi töltő csatlakozó masszív, könnyen cserélhető, erre az új USB-C-re meg még ránézni sem merek ahhoz képest, és ha sikerül szétkoptatni, nem 3 dolláros alkatrész csere, hanem új alaplap, mert onnantól dokkolni se lehet....
Valami olyasmi megoldás kellett volna, mint a T470s-ben. A shared office igényűeknek ott a fullos, TB3-as USB-C, mindenki másnak pedig a normális töltő és dokk csatlakozás lehetősége.
(#107818) fattyu: Maga a koncepció amúgy elméleti síkon nagyon jó, hogy kompatibilisek a dokkok és töltők a gyártók között, és azt is megértem, hogy céges IT szintjén ez óriási könnyebbség, főleg a shared office mellett. Nekem csak a gyakorlati, Type-C alapú megvalósítással vannak fenntartásaim, legalább a töltő maradhatott volna opcionálisan a saját, masszív, karbantartható, dedikált portján, mint pl. ahogy a Dell 7490-en is meg tudták oldani, vagy házon belül a T470s-en.
(#107820) nemethbalazs: Azért itt nézz körül, milyen konfigurációval melyik dokk mit tud, nehogy kellemetlen meglepetés érjen: [link] ....
(#107824) vicze1: Mindig is a 16:10 volt a számomra legjobb képarány PC-n, tetszik. 3:2-re viszont már nem vágyom, bár nem használtam még, de szemre már feleslegesen magasnak tűnik nekem.
(#107825) FoxiestFox: Remélem, hogy nem.
-
-
nemethbalazs
tag
válasz
vicze #107815 üzenetére
Köszönom vicze1, és neked is HSM
Akkor T480s lesz valószínűleg, 220 - 300 k között mozog garanciától, kiépítéstől függően.
Illetve találtam egy X1 Carbon 6th-t 310 k pénzért, annyi hogy "csak" 8 giga ramos. Vagy inkább ez? Melyiket vennétek? A T490 bő százzal több minimum. Ejj ilyen nehéz választani?
Anno 12 colost akartam volt X220, X230 és pont. A régi billentyű mellett döntöttem, nem akartam szigeteset. Most is arról írok, eskü jobb az X220 billentyűje, mint a legmodernebb világítós szigetes
40AH helyett a 40AG sokkal gagyibb lehet? Azt látom, hogy 2 display port helyett a van + VGA, valamint USB is kevesebb... jahh megérheti a plusz 20-ast a 40AH.
Marha jól elbeszélgetek magammal -
fattyu
veterán
válasz
vicze #107817 üzenetére
hát.
azért ezekkel az oldalsó betolósakkal is voltak rendesen tolerancia porblémák.
14es méret még csak csak.
de 580 590 olyan mocsok módon nem vette be NAGYON SOKSZOR hogy öröm volt nézni. konkrétan rá kellett emelni távolabbi sarkára és akkor már megvolt a szög... gratulálok lenovo.
mindegy. most hoztuk meg a döntést natív dokkoló elfeledve. type c port replikátor innentől. shared desk kompatibilitás nagy úr.
ja meg ma hagytam el az agyamat.nem garos t460 alaplap.
árajánlat 841 euró.... az alaplapra.... szerintem ők egyáltalán nem akarnak javíttatni. -
HSM
félisten
válasz
vicze #107815 üzenetére
Azért a jóféle, masszív és megbízható (!!!) töltő és dokk csatlakozó(k) lecseréle a legkülönfélébb USB/Type-C/TB3 borzalmakra nálam elég durva minőségi visszalépés.
(#107814) nemethbalazs: Az S szériát szokták jobb anyagminőségűnek mondani, a T490 pedig a sima T480 anyaghasználatát viszi tovább a T480s-hez hasonló méretekkel. Tehát az anyagminősége gyengébb, ahogy eddig is volt, az S szériához képest. Bár lehet szerencsésebb lenne azt írni, másmilyen az anyaghasználat a két szériában, nem minden felhasználási körre erőltetném az S modellt, a külső magnézium váz bár masszív, de törődést és odafigyelést igényel.
-
nemethbalazs
tag
válasz
vicze #107813 üzenetére
Ha tudnád most milyen sokat segítettél.
Szóval T480-nál némi bővíthetőség elvesztése mellett jobb minőséget nyújt egy T480s.
Olvastam itt a fórumban, hogy a T490 kb T480s méret, viszont romlott az anyagminőség...
ez valóban így lenne? Ezen alternatíva szerint a T490s is "gagyibb mint egy T480s?
-
nemethbalazs
tag
válasz
vicze #107800 üzenetére
Teljesen jogos amit írtál, köszönöm az észrevételt
Így pontosítok
250-450 ezer forint a keret amiben mozoghatok, de természetesen ésszerű keretek közöttMindenképpen hardveraprós, számlás, új vagy újszerű állapotú ThinkPad amit keresek, ennyiért van bőven T480(s) és akad T490(s) is. Hardverben bőven elég lenne egy IPS paneles T480, vagy T480s 512-es SSD-vel, és 16GB rammal. Kérdés a kettő közül melyik a jobban összerakott, strapabíróbb laptop. Illetve a T490 megéri-e felárat, jobb illetve rosszabb-e elődeinél. Igen, tudom, hogy sajnos a dokkoló is más lett, egy Lenovo ThinkPad USB-C Dock Gen2-vel szemezek ezügyben. Aztán találtam a nagyobb ligában P50-et, P52s-t, P53s-t X1 extremet 450 alatt. Nem ismerem őket, és a dedikált VGA nem lenne kihasználva, illetve gondolom a hűtés is hangosabb, cserébe az akkus üzemidő is kevesebb lehet
.
Aztán találtam Lenovo Thinkpad x1 Carbon 6th-t is, jónak tűnik, nem tudom a T-s gépekhez képest milyen. -
vicze
félisten
válasz
vicze #107784 üzenetére
Még egy apró hülyeség, de így 5év után változott a csomagolás, már nem a zöld műanyag tartókkal jön(patented by Lenovo), hanem mint miden más habszivaccsal. Kicsit meglepett kibontáskor.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
vicze #107782 üzenetére
Pedig elvileg mar rendelheto is, nemetorszagban ha tanulo vagy tanar vagy: [link]
Az E15-os modellbol van nem campus modell is, de az L15-bol sajna csak campus.Nagy kar hogy nalunk csak az importor vagy az anyaceg altal meghatarozott konfigokat lehet kapni, amik gyakran fapadosak, maskor meg a komplett szeria hianyzik. Hiaba egyre tobb uj Ryzenes noti van elmeletben, ha boltban nem talalkozni azokkal.
Irigylem az amerikaiakat, ahol online rendelhetnek mindenfele custom PC-t, notit. Kivancsi lennek hogy ez szakadek az USA es Europa kozott kinek, minek "koszonheto".
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #107726 üzenetére
Nem, őszintén nem nagy, és nem nehéz, saját gépem volt, a kezemben tartottam. A borda magasság ami miatt nem férne be átlag gépbe, szerintem kb.15mm lehet.
Ami lényeges ezeknél a hűtéseknél az a venti, az bizony tud fújni rendesen, mint egy hajszárító alacsony fokozaton. Ha van a közelben függöny virág akkor azokat megmozgatja.
Ezt csak azért említettem, mert a technika adott, csak szándék kérdése gyártói oldalról.
Közbe te is szerkesztetted
Igen hangos 65db, de azt lehetne halkítani opcionálisan ha a user arra vágyik.
A gpu oldali hűtéssel tapasztalatom szerint nincs gond a thinkpad P-sorozatnál. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #107719 üzenetére
Teljesen egyet értek.
A Linus videót kerestem, de most nem találtam, szerintem már régebben láttam. Egy dolgot fűznék hozzá a "nincs az a hűtés" részhez:
volt tavaly egy clevo-m 8086K-val 95-100W-on használtam, és ez a hűtő olyan lazán tartotta 80-85fok körül tartós max. terhelésen csak néztem:
A vicc az, hogy ez nem egy nagy fél kilós réz dög, egy tenyérnyi az egész, kis alakítással beférne egy vastagabb Thinkpadba szerintem.
Mondjuk az tény, hogyha ilyen hűtés lenne thinkpadokban akkor azért vinnék vissza őket mert hangos -
válasz
vicze #107717 üzenetére
Azért, mert nekem is tetszik, ami könnyű.
Csak a gondom, hogy ami könnyű, abban vagy bővíthetőség nincs, vagy normális billentyűzet, vagy normális portkínálat, vagy normális hűtés, vagy normális kijelző.
Én nagyon szeretném a könnyűt, nekem sem hobbim nehéz vasat lóbálni, csak kevésbé vagyok kompromisszumkész, mint legtöbben. :\Személy szerint amúgy nem vitattam, hogy az új procik sokkal erősebbek a régieknél, de úgy gondolom ez egy it topikban eléggé magától értetődik, hogy többszörös számítási teljesítményről beszélünk töreték fogyasztással és órajellel.
Csak érted, régen amit tudott a cucc, le tudtad hűteni, most amit tudna, nem tudod. -
peti_s
addikt
-
-
Vegha
senior tag
válasz
vicze #107660 üzenetére
Ha nem lenne radugva az antenna akkor nem is tudna kapcsolodni a halozatokhoz. Pedig tud, barmelyikhez ! (Honnan tudom ? Elfogadja a wifi jelszot es az IP-t) Csak eppen nincs megfelelo internet hozzaferes. (Skype pl. felmegy online allapotba, de weboldalak nem toltodnek be es a VPN se csatlakozik.)
-
-
-
HSM
félisten
válasz
vicze #107590 üzenetére
Köszi!
Nézem is. Egy ramslot, jó kijelző, jó hűtés, jó akku idő, nekem első ránézésre szimpatikus lett. Nyilván érdekes lesz látni, az AMD variáns hogyan fog viszonyulni hozzá. A magasabb TDP-jű kategóriákban egyértelmű a Renoir előnye, itt azért 15W-on szvsz komplexebb a kérdés, főleg részterhelésen.
(#107592) Tikakukac: Ha nem látod a különbséget, hogy adapter kell egy port egy speciális üzemmódját kiváltani, és aközött, amikor még az adaptert is adapterrel kell rádugni, hát azon nem tudok sajnos segíteni.
Azt sem értem, miért kéne adaptert mellékelniük egy szűk réteg kedvéért. Főleg, amikor a normálisabb dokkok tudnak HDMI2-t, mivel a DP jelből alakítják át.
(#107593) MrPetya19: Én inkább azt mondanám, mindkét technológiának megvan az ideális felhasználási területe.
(#107596) vicze1: A TB3 nálam alapból hátrány.
Az UHD haszna is szerintem minimum megkérdőjelezhető 14"-on. A 10. generációval viszont nem látom, mi a probléma, nálam ugyan csak egy i5-8250U-van, ami persze kb. csak a nevében más, és maximálisan elégedett vagyok vele, takarékos és gyors, megfelelően beállítva (XTU és power manager!).
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #107584 üzenetére
Igen, közben utánaolvastam. Lesz P15v is, a P15s már kapható.
A hőcsövek szélesebbek lettek, de a cpu-nál le van szűkítve.
A GPU oldalon eddig sem volt gond.
Ez nem VC, csak sima hőcsöves, akárhogy nézem, de ne legyen igazam!
Úgy hirdetik 30%-al jobb a hűtés, kíváncsian várom a teszteket. Egyébként 5mm-vel vastagabb lett, és 3 helyett "csak" 2db m.2. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #107578 üzenetére
És tényleg, P15
Akkor P54 nem is lesz?
Az utolsó cserélhető GPU a P71-ben volt, de szerintem igazából csak a gyártónak előnyös, mint költségcsökkentés, nem kell 20 féle lapot gyártani, elég csak 5-öt.
A CPU oldali hűtés meg ahogy látom továbbra is egy csöves vacak, de legalább a vrm-re visszakerült a hűtés, ami utoljára P51nél volt.
Vapor chamber-t kérünk a P-sorozatba is kedves Lenovo!
Nem igaz hogy egy $5000-os gépbe nem fér bele -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Edge
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen TV-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest