- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123271 üzenetére
Nem véletlenül említettem G2-es T14-et. Abban 5. generációs Ryzenek vannak, amiknek már elég fejlett az energiagazdálkodása. De akad itthon 4. generációs is, azzal sem volt problémám fogyasztás tekintetében Linux alatt sem.
Nyilván terhelés/felhasználás függő is, melyik meddig fogja bírni.#123273 lezso6: Hosszabb távon... Praktikusan pár másodperc alatt eléri a turbós 40W+ fogyasztással a throttling hőfokot, aztán nézheted a masszívan megvágott órajelet.
-
-
-
-
-
S_x96x_S
addikt
-
válasz
Reggie0 #122846 üzenetére
Ha nem HDR, akkor az enyém pl viszi elvileg, mert van DisplayPort 1.4, a 2560x1440 @ 165 Hz az megy. HDMI-n nem, de az se a dokkoló, hanem a monitorom miatt van, hogy 144 Hz a max. A dokkoló HDMI 2.1-et tud, a monitorom csak 2.0-t.
ThinkPad Thunderbolt 4 WorkStation Dock van nekem.
-
-
konyi79
addikt
válasz
Reggie0 #122248 üzenetére
Köszi!
7,5 óra alatt meg is csinálta
szerencsére rendben.#122252zsolti75
Alapból egy 32Gb modul volt benne, vele pontosan megegyezővel bővítettem 32-re.
Ezért gondoltam, hogy telepítés meg ticket előtt egy memória vizsgálatot azért letolok.
Szarul jön ki, ha a szerviz kidobja, hogy a bővített modul a rossz. -
fatpingvin
addikt
válasz
Reggie0 #121954 üzenetére
nem a laptopban akarom a jó centerpinest kicserélni a gagyi USBC-re, hanem egy olyan tápkábelt venni aminek az egyik vége centerpin egy 45W-ot kódoló ellenállással, a másik pedig USB-C 20V-ra beállítva.
határozottan emlékszem hogy lehetett ilyeneket venni, worst case scenario építek egyet. -
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Reggie0 #121937 üzenetére
mondjuk azért tegyük hozzá hogy bármilyen, épelméjű mérnök által tervezett FPR egyrészt nem olvassa be a teljes nyers bőrlécrajzolatot, csak pontokat belőle, és azt se tölti be a rendszermemóriába hanem on-chip rögtön hasheli, ami ujjlenyomatként kerül lokál tárolásra az maximum ez a hash
-
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #121927 üzenetére
Nagyon nem mindegy, hogy miért van az esetleges hiba, mert javítás szempontból elég fontos. És Lenovo esetében az implemtáció gyakorlatilag javíthatatlan.
Ha elolvastad volna linket megértenéd, hogy nem egy bitről van szó semmilyen formában és a hiba és a megoldás bonyolultságát is megértenéd."applenek sikerult ez tobbnyire"
M1/A14-ig nem sikerült, újabbakban még nincs. -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #121918 üzenetére
Ez a forrás. És ha elolvasod, akkor rájössz, hogy ezek OEM implemtációs hibák és Lenovoé különösen gyenge.
-
-
-
-
válasz
Reggie0 #121652 üzenetére
Az ECC RAM szívás. Intel miatt leginkább, legalábbis pl az Alder Lake-ből laptopban csak HX processzorok egy része támogatja, de ahhoz is kell külön chipset. AMD-nél elvileg jobb az ECC support, ennek ellenére nincs mindenhol engedélyezve. Ráadásul laptopban jellemzően LPDDR van mellettük, ami forrasztott és nem tudom hogy ebből lehetne-e ECC.
Azt viszont bizonyos, hogy a Thinkpad P16-okból van olyan, amiben gyári ECC RAM van, sőt a komolyabb dVGA-k is azok.
-
válasz
Reggie0 #121641 üzenetére
Kicsit árnyalnám a témát: a konzumer kategória jobb minőségű lett azóta, vagy legalábbis egy része egyfajta prémium kategória, ami közelebb van az üzleti által képviselt szinthez. Így relatíve gagyinak érződik az üzleti.
Nekem T61 volt először, azt imádtam. Volt egy kis kitérőm a E6320, X220 tablet, T420(s) vonalon, de azok nem voltak az igaziak. Viszont később a T480s nekem eléggé bejött minden szempontból, bár az lényeges hogy pont azzal a generációval lett mainstream a 4 mag, így ténylegesen nagy ugrás volt teljesítményben, annak ellenére, hogy ultrabook.
Most meg van P16 Gen1. Hát ez meg mi a @%#! hisz SZÜRKE!
-
válasz
Reggie0 #121624 üzenetére
Nekem a garancia és a biztosítás és a kártérítés hasonló, mert egy kár bekövetkezte esetén kapok valamit; garanciánál mondjuk új gépet, ha javíthatatlan; a kártérítésnél mondjuk az életért lehet pénzt kapni. A garancia és a kártérítés is egy fogadás, mert ha nem következik be a kár, akkor megnyeri a pénzt az, akinek nem kell fizetnie, mert nem lett kár; ha meg mégis van kár, akkor ott az, akinek helyettem fizetnie kell. Ha a biztosítóknak nem érné meg biztosításokat árulni, akkor nem lenne biztosítás; a kártérítés is azért van, mert valaki kitalálta, hogy legyen, mert tök jó üzlet. Szeretek ilyen garancia biztosítást kötni, mert a helyszíni garanciára úgy tekintek, mint a balesetem bekövetkezése esetén bekövetkező kár kifizetésre. A kártérítésnél a vagyoni károm egy értelmezhetetlen dolog, mert a bíróság azt kérte tőlem, hogy a baleset előtti munkabérem bizonyítsam be, mert a baleset előtti munkabért kell kifizetnie a károkozónak. 6 hetes korom előtt 1 évvel nézték 6 hetes koromig a munkabérem, ami ugyanannyi, mint most, mert most is 0 nap munkaviszonyom van. Nekem a nem vagyoni károm sem lett helyreállítva, pedig gyerekkoromban kaptam több millió forint nem vagyoni kártérítést. Szóval, ha ezt nézem, nekem folyton kockáztatnom kell, de inkább fizetek, minthogy egyszer gondom legyen.
-
válasz
Reggie0 #121614 üzenetére
Szerintem nem hülyeség az 5 év helyszíni garancia.
Amit írtál, az alapján hülyeség a kártérítési törvény létezése, mert úgyis rohadt ritkán gázolnak el egy 6 hetes csecsemőt rendőrök. Nekem az életemben tapasztalt esemény alapján tök jó, hogy létezik kártérítési törvény és szerencsére a kommunizmus (Magyar Népköztársaság) idejében is volt már kártérítés és ezért nem hajléktalanként kell élnem a híd alatt, hanem helyette a Pénzügyminisztérium által küldött pénzből kell élnem a hajléktalanoknál jobb, de a diplomás embereknél rosszabb életet. Nekem csak olyankor van gondom, amikor a magyar állam nem akar fizetni kártérítést, mert mondjuk kitalálják, hogy agykárosodottan születtem és a bíróság szerint is agykárosodottan születtem. Szerencsére eddig a legfelsőbb bíróság megállította a magyar állam által csinált gondot és végül a legfelsőbb bíróság kitalálta, hogy nem agykárosodottan születtem, hanem a baleset miatt lettem agykárosodott. Már így van 2 db legfelsőbb bíróságos papírom, amiben benne van az, hogy nem agykárosodottan születtem (az egyik 1988-ban készült 1 éves korom előtt, a másik 2017-ben készült 29 éves koromban). -
válasz
Reggie0 #121610 üzenetére
Nekem arra kell az 5 év helyszíni garancia, hogyha tönkremegy a laptopom, akkor megcsinálják ott, ahol éppen vagyok; az 5 év pedig azért kell, mert akkor 5 éven keresztül nem gond, ha bármikor tönkremegy. Ez nekem olyan, mint a biztosítás, ha gond van, akkor megoldják a problémát, ha valamiért 5 éven keresztül nem akarok cserélni, akkor ne legyen gond az, hogy mondjuk havonta tönkremegy az üzleti laptopom (még nem kellett hívni soha a helyszínre a szervizt).
-
kopi72
aktív tag
válasz
Reggie0 #121092 üzenetére
ezen a nagyon jol osszeszedett linken vegigmenve https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?t=99390 es aksit leoldva biosbol tovabbra is jon a vt-x is not available, DE normal modban inditva az vagrantos image-et begyorsult, es szepen megnyitja a formomat 1 sec alatt, az eddigi 10 helyett!
Viszont headless-ben inditva megint 10 sec.Van egy gyanum, h eleve ez volt a problema, nem kellett volna semmit sem allitgatni. Akkor ez lehet a P vs E core-os dolog?
En mar igy boldog vagyok, persze meg utananyomozok ennek is, jo lenne headlessben inditani
-
kopi72
aktív tag
válasz
Reggie0 #121092 üzenetére
Ezen is tul vagyok mar :-( A hyperV 3 fele modon ki van dorgolve a win11-bol.
A credential Guard-ot is kikapcsoltam : https://www.reddit.com/r/vmware/comments/z7t1ok/slow_vm_performance_on_12th_gen_intel/A logban meg ott van tovabbra is :
HM: HMR3Init: Attempting fall back to NEM: VT-x is not available -
-
Wolfskin
őstag
válasz
Reggie0 #120742 üzenetére
Inkább azt mondanám, nem döntő. A T420s is bőven elég volt (i7-2620M), annál mindkettő erősebb A T430 erősebb valamivel, mint a 460, de laptopnál nekem nem releváns. Asztali gépen dolgozom, ez csak arra kell, ha megye valahova.
A stb a ram, mindkettőben 16GB, meg ssd, de azok mind pótolhatóük, cserélhetők, van is tartalékban pár 512-es 850prom.
Kb minden a 430 mellett szól nálam, érzelmileg is, racionálisan is sok (kivéve a méret és a súly), csak nem tudom, mennyire kockázatos egy ilyen barkácsolt/átépített/tuningolt cuccot venni, illetve mennyire jövőkompatibilis. Mondjuk egy W10 elketyeg még 10 évet, de a driverek lesznek frissítve? W11 biztosan nem lesz már alá. És az a 420-nál is szívás volt, amikor feltetem a W10-t, utána az addigi tökéletes rend és harmónia egy nagy káosszá változott
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #120471 üzenetére
Ezeknél a Li-ion akkuknál azt kell megérteni, hogy ha 100%-ig töltöd, akkor relatív gyorsan fog fogyni a kapacitása. Míg ha csak kb. 80%-ig, akkor lehet, ez elsőre kevesebbnek tűnik, de ezzel a módszerrel használva relatív sokáig meg fogod kapni az akku gyári kapacitásának 80%-át. Tehát egy kezdeti rövid időszakot leszámítva a 80% több használható kapacitást fog adni, mint a 100%.
Akármennyire is jó ötletnek tűnik 100%-ig tölteni, sajnos nem az.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #120424 üzenetére
Nekem 2.5 év és 160 ciklus alatt alig romlott néhány %-ot. [link]
Én is fogyóeszközként tekintek rá, de nem mindegy, mennyi idő után kell kukázni, és addig mekkora kapacitást nyújtott.
Egyébként a szóban forgó akku ma is napi használatban van egy másik Thinkpad-ben. Most, azaz 5 évvel később (12 éves lesz az akku) még mindig bő 70%-osnak írja (66.2Wh), 662 ciklussal, és bár már nagyon rég nem volt resetelve, így lehet némi bizonytalanság az értékben, de szerintem jól mutatja, érdemes-e figyelni rá. Ráadásul sajnos a gép amibe raktuk gyakran gondol egyet és valamiért teletölti a küszöb ellenére, így némileg gyorsabban romlik, mint korábban. És ez nem is a híresen elpusztíthatatlan Pana, hanem egy hétköznapibb Sanyo. -
-
vargas0502
tag
válasz
Reggie0 #120232 üzenetére
Nem akarlak piszkálni,de ennek így mi értelme van?
"A 4W alatti akkor volt amikor bebootolt az OS es nem csinaltam rajta semmit, 20%-os kijelzo fenyero mellett, wifivel, bluetooth-al es 64G ram a gepben. "Ahogy írod is nem csinálsz semmit sem tehát ha úgy nézzük akkor munka vagy szórakozás szempontjából ez egy teljesen irreleváns infó ide.
-
donjohnson
addikt
válasz
Reggie0 #120213 üzenetére
próbáld már meg értelmezni légyszíves, azt írta hogy "Nem hivatalosan T480 és T590 támogat 64GB-t, de a 32GB-s modulok csak évekkel a..."
[link]lenovo oldal: Akár 32 GB DDR4
intel cpu ark, i7-8550U: Max Memory Size (dependent on memory type) 32 GB
notebookcheck: t480nem kell hozzá semmilyen pápai áldás.
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #120205 üzenetére
Soha egyetlen T-s gép se támogatott 64GB-t. Minden Intel U-s CPU korlátozva volt 32GB-re gen8-ig. Gen8 után minden T-s gépben, max. 1db RAM slot volt.
Nem hivatalosan T480 és T590 támogat 64GB-t, de a 32GB-s modulok csak évekkel a megjelenésük után jelentek meg, még a gen8-as CPU-k support oldalán is 32GB szerepel, mert nem volt lehetőség nagyobb modulra.A P sorozatból derivált T-s gpek (T15p, T15g stb.) Támogattnak 64 éa 128GB-t is. De ezek átnevezett P-s gépek GeForce-szal.
-
válasz
Reggie0 #119771 üzenetére
+1. Az egyetlen félig normális megoldás az esetemben, hogy a lapos feltöltött akksijával instant a külső forrásra kötöm, így a lapos drágább akksijában nem lesz extra ciklus. Hátrány, hogy ehhez be kell szereznem egy combos, valódi 60W körüli buck boostert ami a lifepo ~13V-jából stabil 20V-ot csinál.
Azt nem tudom, hogy külső tápról etetve aktiválhatók-e az inteles-lenovos energiatakarékossági funkciók: alacsonyabb procifesz/órajel, stb, vagy beindul a tojássütés.
-
-
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #119519 üzenetére
Pedig a menedzsment sok cégnél szereti a lehető legolcsóbban megúszni a beszerzéseket. Náluk úgyis csak tipikusan 3 évet kell kibírjon és ott a gari... Minek fizessen teszem azt gépenként +100$-t csúcstechnika kasztnira, ha az olcsó is kibírja a tervezett használati időtartamot? Nem sok cég fizetne szerintem azért többet, hogy a leselejtezett gép még másnál is tartós legyen sokáig... Én legalábbis nem láttam még, hogy bárki olyasmit kommunikálna, hogy masszív laptopok beszerzésével küzdene az egyre súlyosbodó e-waste probkéma ellen.
Nagyon szívesen olvasnék pedig ilyesmi híreket.... -
MrSealRD
veterán
válasz
Reggie0 #119490 üzenetére
Régen még adtam a véleményére...csak fixen X éve az a narratívája, hogy nincs értelmes Thinkpad... valahogy már nem hiteles... miközben ellentétes a saját tapasztalás.
Ezen kívül az, hogy valamikor szervizes volt és voltak tapasztalatai az akkori gépekkel közel sem jelenti azt, hogy minden évjárat minden típusát személyesen hosszú távon hasnzálta...vagy legalább gondozta mint gépparkot a cégben... meg az sem biztos, hogy most is ezt csinálja.
Pl mennyit használta a T14 Gen2-t??
Nem tudom feltűnt-e de Tikakukac tipikusan az a figura aki "sokat beszél de keveset mond" és eközben is nonstop ködszurkálás van...
Szinte soha nem ír konkrétumokat...általában elnagyoltan ír... mint ahogy fentebb is... -
Tim82
félisten
válasz
Reggie0 #119432 üzenetére
Ne ferdítsd a valóságot: egyrészt ezzel kezdtem: [link] másrészt meg szó szerint ezt írtam itt: [link] ->
A "nincs értelme" és a "nem tudod" szerintem nagyon nem ugyanaz. Te a másodikat írtad, ami valljuk be, hülyeség.
Nyilván ez fingreszelésnek tűnhet, de pont totál megtévesztő lehet másoknak, azért jobb tisztázni.
Ez nagyon nem azt jelenti, amit bele szeretnél olvasni, főleg úgy, hogy szövegkörnyezetből ragadsz ki valamit. Azt jelenti, hogy nem kötekedni szeretnék (még ha esetleg annak látszik is), hanem pontosítani, mire gondolsz, mert olyan formában, ahogyan azt leírod, nem igaz és megtévesztő.
És akkor még egyszer:
- az, hogy itt nem voltál képes értelmesen, a szükséges információk kihagyása nélkül leírni egy problémát, az nem az én logikai hiányosságomat jelenti. -
-
Tim82
félisten
válasz
Reggie0 #119429 üzenetére
A topikban nem először vágod be a "baromságokat írok, majd megsértődök és másra mutogatok"-attitűdöt, csak most épp velem.
Nyilván egyszerűbb lett volna leírnod értelmesen elsőre, hogy arra gondolsz, hogy egyrészt először a belső akkut használja a T480, utána meg a külsőt fogja és ezen a finoman fogalmazva nem ideális sorrenden nem lehet változtatni, de ezt nem sikerült megugranod (csak sokadik hsz.-re), cserébe rám mutogatsz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Szép! Dell Latitude 7430 ÜTÉSÁLLÓ! Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Ahh! Dell Latitude 7430 "ÜTÉSÁLLÓ" Üzleti Profi Ultrabook 14" -50% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Core I9 ERŐMŰ Lenovo P1 Gen2 (8mag/16 szál 32Gb DDR4 1Tb SSD 4Gb Nvidia) laptopom eladó!!!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest