- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Barret001 #85071 üzenetére
Ezt én egy szóval sem említettem.
Csak ha majd valaki kikukázzaa meglévő vasházas 2014-ben összerakott áramzabáló gépét mert alavult, értelmetlen bővíteni, és csak kicsit böngészget videózgat, akkor fontolja meg egy ilyenre a cserét.
Egy másik vasházas 60-100w fogyasztású gép pl. lenne 80-100ezer, egy mini pc meg szintén, akkor ne az előbbit válassza.
Vagy Te éppen most vagy új autó vásárlása előtt, a régi 20 éve szolgál és megérett a cserére. Ne mondd hogy nem jönne be a képbe az e-car. Mivel úgyis cserés a régi.
Senki nem kényszerít hogy ha a régi autód még 10 évet elmegy, most azonnal válts. majd akkor, és mérlegelve. Erre céloztam. -
Skillet
addikt
válasz
Barret001 #85054 üzenetére
Igen, köszönöm. Ki is jön, hogy az ellenállás minimum teljesítménye 224mW. Akkor egy 0.25W-os ellenállás kell... minimum. Oké, de mi történik, ha ennél nagyobb?
ITT is számoltam korábban, és kidobja, hogy az ajánlott 0.25W. Ajánlott, de felfelé el lehet térni ettől? Ha eltérek, mi történik?
Illetve ha lefotózom és lemérem az ellenállásokat, amiket kaptam a boltban, segítetek megsaccolni, hány wattosak lehetnek? -
mezis
félisten
válasz
Barret001 #85017 üzenetére
Kérdés 2: Az áram nem lusta, nem válogat. Folyik mindenfelé, amerre nincs vele szemben végtelen nagy ellenállás. Rázza a kádat is, csak a kád nem szokott belehalni.
Egyébként vannak műanyag kádak és a fürdőkádakon vastag zománc vagy lakkréteg van, amik valamennyire szigetelnek.Kérdés 3: A legjobb napelemek is a fény energiájának töredékét adják ki elektromos áram formájában. A legnagyobb fényerejű, legkisebb fogyasztású LED-ek a betáplált elektromos energiának kb 50%-át bocsájtják ki fényáram formájában. A másik feléből meleg lesz. Kell a jó hűtés.
Majd ha ezek hatásfoka pontosan 100%-os lesz, akkor lesz örök világosság. -
-
-
-
coco2
őstag
válasz
Barret001 #84619 üzenetére
Ami eszköz létezik, az kereskedelmi forgalomban beszerezhető formában kellene / esetleg mini breakout boardon. A lényeg, hogy régi telefonból kibányászni ha akármit tudok, az nem felel meg.
A linkelt vibrációs motort a HE store-ban találtam. Fő problémák vele, hogy (1) zajszint túl magas, a vibrációnak örülök, de az audio-nak nem, (2) fogyasztás túl magas, (3) teljesítményből sem kell akkora, (4) méret lehetne még kisebb.
Azon gondolkodtam, hogy talán valami piezzo elemből létezik jelentősen kisebb teljesítményű, de ugyan úgy vibrációs elem. A magam részéről nem ragaszkodom feltétlenül finommechanikai csodákhoz. Lehet tisztán elektronikus. Persze hogy létezik-e olyan, meg főleg csendes formában, azt nem tudom.
Aztán még mesterséges izomról találtan youtube videót, de a gyakorlati működési sebességéről nincs specifikált hírek, hogy alkatrészként létezne bármi, szintén nem találtam hírét, és a linkelt videóban valami említés volt másfél percnél, hogy a feszültség igény irtózatos. Szóval ez a koncepció talán nagyon tévedés a számomra.
Dióhéjban: még koncepció szintjén is keresgélek. De főleg konkrét termék linkek jönnének jól.
-
válasz
Barret001 #84548 üzenetére
Hozzájutottam jó árban 3 éves bontott e-car akkukhoz.Vettem belőlül 42 darab 60Ah cellát, ezek sajnos nem a barátságosabb LFP hanem a litium-ion megoldás.Nem tudom házon kívülre tenni, illetve tudnám de csak az udvar közepére, ahol nyáron 50 fokos is lehet a burkolat meg a pakk.Télen meg fűtenem kellene automatizáltan mert 0C fok alatt nem szabad tölteni.Ezért azt találtam ki hogy beteszem a házba de egy 4mm vasdobozt csinálok és abba.Ezért érdekelne hogy zárt térben mit művelne egy esetleges termikus megfutásnál.Mert ha csak ég azt megfogja a vasdoboz a téglafalon de ha robban is, akkor a vasdobozt is szétveti és még nagyobb galibát csinál.
Zacskós, azaz tasakos, pouch kivitelűek, LG gyártmány. -
törölt tag
válasz
Barret001 #84530 üzenetére
Szóval az alaplap felőli csatlakozó egyforma? Azt ne nagyon cserélgesd, ott gyártónként más más a kiosztás. A másik vége az érdekes ami az lcd-re megy, ha azok passzolnak akkor mehet a csere. A HP-ban 100% hogy az a 30 pines csati van amit fentebb mutattam, az Asus 2 esélyes, szerelték szintúgy 30 pines csatis csöves lcd-vel és 40 pines ledes lcd-vel is.
Szétszedés után okosabbak leszünk. Ja, hogy nem szeded szét... Akkor passz. -
-
törölt tag
válasz
Barret001 #84523 üzenetére
Ha ledes mindkettő és azonos a csati (30 vagy 40 pines) akkor mennie kell. Persze a rögzítés és az előlapi lcd keret az más kérdés, ott barkácsolni kell.
szerk.:Ha viszont csöves a háttér akkor ott lehetnek akár lábkiosztásbeli különbségek, ha leírod a két panel típusát, meg tudom mondani.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #84461 üzenetére
nagy csodakat en se tudok, kb a spanyolviaszt talalom fel...
most pl lecserelem a monitorom, a jelenlegit megmertem 50W-ot fogyaszt normal beallitasokkal (24-es grafikus eizo), lesz helyette egy hasonlo de mar ledes asus. ez mar csak 15W-ot fogyaszt.
mivel eves szinten nezem a dolgokat, hisz nekem munkara kell (es sajnos a kovid miatt mar itthonrol dolgozom igy napi 14 oraval szamolok heti 7 napot) ez eleg sok kWh eves szinten. nyilvan 35W minusz nem egy egetrengeto de eves szinten sok, foleg az ilyen allando fogyasztoknal. -
-
-
-
válasz
Barret001 #84432 üzenetére
Tyűűű...:-)
Próbáld ki. Fogyasztásmérő,
Üresen 1 hétig és telipakolva a fagyasztódat.
Meg fogsz lepődni.
Következő teszt, egy hétig a hűtődet naponta 250x nyisd ki 10 másodpercre, majd csak 25x.
Ismét meglepődsz. Mármint a Te elgondolásodhoz képest.
Pedighát a levegő fajhője meg egyebek szerint nem szabadna eltérésnek lenni. -
-
carl18
addikt
válasz
Barret001 #84363 üzenetére
Nekem már van gépem, az meg az ő gépe volna
Csak én jó indulatú ember vagyok, de már mondták hogy ne hagyjam hogy vissza éljenek a jó indulatommal.De ha elektronikai kérdés egy dologra kíváncsi vagyok.
Így hogy itt az energia válság, tervbe van egy fogyasztás mérő vásárlása is.Nekem van itthon egy elég jó bluetooth hangszóró (50 watt, Dockin D Fine Plus) Egy 15 volt 2,4 amperes(36 watt) dc töltő járt hozzá gyárilag, arra lennék kíváncsi ennek a feltöltése mennyi energiát igényel?
A gyártó által írt akku info 3000 mah 11.1 volt, és majd 3 órát vesz igénybe egy teljes töltés.Ilyen esetbe ha jól gondolom a 36 watt/ az órára felvett teljesítményt jelzi. Azaz ha 3 óra egy teljes töltés a 36-os watt számott szorzom 3X-al?
Ez 108 watt, de ilyen sok energiát igényelne 3X18650-es cella feltöltése? Bár ha a hatékonyságot nézzük, és például 41 Ft/KW az áram ár akkor ez csak 4-5 forint töltésenként. Egy biztos ez elég hatékony módja a zene hallgatásnak, ha fogyasztást tartjuk számon.
Saját mérésem alapján 14 órát elmegy 52% hangerőn mellet.Persze abban biztos vagyok egy fogyasztás mérő majd határozottan pontosabb információkat fog közölni velem.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #84284 üzenetére
Barret001, Lëvï: Köszönöm. Sejtettem, hogy kelleni fog, de megerősítettetek.
Maga a kapcsoló egy forgókapcsoló műanyag házzal. Akkor az lesz, hogy az oda futó kábelek csatlakozók felöli árnyékolását a csatlakozóhoz, míg a kapcsolónál lévő 7db vezeték (6 bejövő + 1 kimenő) árnyékolását közösen egymáshoz forrasztom. Így szabad vezeték kizárólag ~2-3cm lesz, ami magához a kapcsolóhoz megy. Ez így jó lehet?
Esetleg a csatlakozók test részét érdemes összekötmön még rögtön helyben a doboz hátoldalánál is? (csak hogy ne legyen hurok) -
válasz
Barret001 #84216 üzenetére
A motorvédő ha jól van megválasztva, mivel átfolyik rajta a motor árama, ezért a hőállapota, magyarul a benne lévő érzékelő melegedése pontosan követi a motor hőfokát.
Vagyis ha jól van beállítva, adott áram+időtartamnál, azaz adott túlterhelésnél lelövi a motor mágneskapcsolóját.
Így védi meg a leégéstől. -
Mr. V.
tag
válasz
Barret001 #84177 üzenetére
Elemmel ki lett próbálva mind, a tavaszi kitakarítás és felújítás során, mert hangszórócsere is volt az egyikben, a mélynyomókban meg nem volt crossover, úgy használtan vettem, így minden gyári cucc vissza lett szerelve. Omnitronic német viszonteladótól lett rendelve hangszóró és crossover is, mielőtt a forrást kérdőjelezné meg bárki is.
Nem érted a problémát...
Vegyünk csak 1 oldalt.
A mély kint az udvaron, szól a semmibe, a szélessávú a pincében, csukott ajtó mellett, azaz csak azt hallom ott előtte.
Ha csak a pince van rákötve az erősítőre, van mély a pincében (DX), ám ha a mélynyomó (BX) is rá lesz kötve messze (azaz nem oltják ki egymást, mert nem 1 térben vannak), a DX-ből eltűnik a mély.Holnap megpróbálom diktafonnal rögzíteni, de túl érzékeny (nem szabályozható), aztán PC-n meg tudom nézni a hangképet és a dB különbséget.
Most már (este) nem akarok hangoskodni, ultrahangon meg a mélyek nem mennek.Én amúgy az erősítőre tippelek, hogy keveset ad (V vagy A) és mint a rossz testelésű féklámpa esetén ha 2 izzó ég, fele a fényerő mindkettőnél.
Bár mondjuk ezt a hangszóró ohm dolgot nem igazán értem olyan szempontból, hogy az erősítő 4db 16ohm 250W-osat is meg tud hajtani párhuzamosan, de ha van ekkora teljesítményű, akkor 1000W-ot 4 ohm-on 1 hangszóróval pont úgy kiszolgál.
Akkor ha egy dizsit 100W-os hangszórókkal körberaknának, ha 4 ohm lenne a vége, akkor a 10db 100W-os az összesítve nagyobb hangszórópapír feület miatt nagyobb hangnyomást adna, mint az 1db? Hiszen egyes mélynyomókban 4 hangszóró is van, talán e célból, hogy sok kicsi jobb, mint 1 nagy.
Na igen, az ohm stimmel ebben az esetben, de nem kell nagyobb teljesítmény meghajtani azt a 10-et, mint azt az 1-et? (Ha 10 LED-et kötsz 1 elemre, hamarabb lemerül az elem, mintha csak 1 LED égne róla... e elmélet mentén gondolom.) -
törölt tag
válasz
Barret001 #84155 üzenetére
Viszont elképzelhető, hogy a hangsugárzó érzékenysége más. Ilyen módon a hangerő érzet lehet egyforma.
Pl. hangerő érzet 4ohm/alacsonyabb érzékenység mellett lehet hasonló egy 6-8ohm/magasabb érzékenységű hangsugárzóval. Gondolom valami ilyesmiről lehet szó jelen esetben.Dr. Szilikát:
Az A-B hangsugárzó kimenet a SM szerint párhuzamosított, relével lehet őket ki-/bekapcsolni.
A hangsugárzó hátulján az átkötés a crossover magas/mély részét fogja össze. Egyenárammal mérve (multi) 4.4ohm-ot mutat a műszer.
Hogy a valós impedancia 1-1 frekin mennyi, azt műszer hiányában nem tudom megmondani.
A lényeg, hogy szerintem 4ohm-nak vehetem a hangsugárzót. -
-
Dr. Szilikát
őstag
-
törölt tag
válasz
Barret001 #84152 üzenetére
Köszi, ez bíztató.
A hangerőről nem tudok nagyon nyilatkozni, abban nem vettem észre változást az előző hangsugárzókhoz képest. Az előzőek Electro-Voice állványos sugárzók voltak, azt hiszem 8Ω körüliek. De mintha a dB skála ugyanolyan lenne, szerintem nem lett hangosabb.Mosz nézem, hogy a jelenlegi kábelem 2x2 eres. Elméletileg átszerelhető lenne plusz csatlakozókkal, hogy az erősítő A-B kimenetét használjam. Vagy felesleges ezzel akkor foglalkoznom?
-
válasz
Barret001 #84142 üzenetére
Nekem meg pc+monitor 20W alatt.
Volt nálam kölcsönbe 1 éve egy profi fogyasztásmérő. Képes az üresjárásba burst módban működő smps tápokat is 4 digit pontossággal mérni, peak, hold és average value funkcióval rendelkezik.
Mindent ami a kezem ügyébe akadt megmértem vele.
A gyakorlatilag nulla fogyasztás az a kisebb telefontöltők, a mezei 5V2A.
Laptop és egyéb adapterből van itthon egy fióknyi.
Az eredmény érdekes.
A nagyon régi adapterek relatíve zabálják az energiát üresjáratba is, a legrosszabb egy IBM laptoptáp volt, 15+ éves lehet. Ez 3,4W üresbe.
Ahogy fiatalodnak a tápok az időben, úgy csökken a standby fogyasztás, a legjobb egy Hama adapter, kb. 2 éves, ez 0,27W. Egy nagyságrenddel jobb mint a régiek.
Pc tápokat nem tudtam mérni mert évtizede nincs ilyenem itthon. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Barret001 #84140 üzenetére
A váltakozó áramú teljesítményt nem úgy számoljuk i, hogy feszültség * áram, ugyanis ez csak az úgynevezett látszólagos teljesítmény. A valós teljesítmény P = U* I * PF (régebben U*I* cosFI). Mivel a teljesítménytényezőt (PF - power faktor) nem ismered, így a valós teljesítményt sem tudod. Teljesítménymérővel lehetne pontosabbat mérni, bár a konnektorba dugható teljesítménymérők ilyen kis teljesítmények esetén nagyon pontatlanok.
-
aujjobba
addikt
-
-
-
tlac
nagyúr
válasz
Barret001 #83964 üzenetére
visszaforrasztottam, de ahol a földelés volt az egész nyák, ott ugyanúgy nem ment olyan egyszerűen, nem tudom mennyire lettek jók ezek a pontok
néhol többször is át kellett mennem rajta, mert sokszor kicsit lyukas maradta router végül is megy, amivel próbálkoztam, azt még nem tudom, hogy stabil is lesz-e
korábban már pár perc alatt meghalt -
-
válasz
Barret001 #83920 üzenetére
Hali!
Ezt a kört rögtön megfutottam még télen az elején és a tuti jó hangkártyával is rossz. Bár most nem pakoltam át a hangkártyát, elég valószínűtlen hogy azóta változott a helyzet.
Amit most nem írtam de az elején ezt is megnéztem, hogy az alaplapi hangkártya is érintett, valamint a telefon fülesen is megjelenik ez a "sütés-főzés".
Bár utóbbit most nem néztem, mert szó szerint nincs erőm a gép mögött kaparászni mert tegnap bevágott a derekamba így pár napig örülök ha az alapfunkcióim működnek
Én is első perctől az alaplapra tippelek még akkor is ha az előző táp se volt százas, akkor ezek szerint értelmetlen dolog azzal próbálkozni hogy a tápot alátéttel elszigetelni a háztól, vagy az alaplapot de annál úgy tudom eleve el is van szigetelve vagy tévedek?
-
onagyi
csendes tag
válasz
Barret001 #83797 üzenetére
Üdv Mindenkinek!
Megvan a HIBA OKA.
Mivel mindent mérni szerettem volna, ezért a DC-DC konverter kimenete és a táplálandó készülék közé beiktattam egy ilyen mérőt (https://www.hestore.hu/prod_10038316.html). Nem is független tápegységgel, hanem a mérendő helyről kapott mindent. Ezt kiiktatva 1V feszültségesés rögtön eltűnt. Mivel volt benne néhány könnyen bontható csatlakozás is (az elemek könnyű cserélése miatt), azokat is kiiktattam, és láss csodát, a feszültség esés 0,2-0,3V.
Közben találtam egy ilyen (https://www.ebay.com/itm/5PCS-XL6009-Boost-Buck-DC-Adjustable-Step-Up-Down-Converter-Module-Voltage/202666015297?hash=item2f2fd5fa41:g:j6gAAOSw1q9cx7Lo) DC-DC konvertert is itthon. Ez jó is, de nagyon melegszik, főleg a két 330 feliratú ellenállás/tekercs. 10 perc után már kb 50 fokosak. Megpróbálom hűteni őket. De ez már egy másik történet lesz.
Tehát az elektronika (fizika) továbbra is rendben van, a felhasználó nem mindig.
Köszönöm MINDENKINEK a segítséget.
Üdv: Nagy István
-
onagyi
csendes tag
válasz
Barret001 #83789 üzenetére
Üdv!
Köszönöm a sok reagálást.
4 különböző bemeneti AC-DC táp (2 különböző 230/12V 5A és 2 különböző 230/20-24V 4A laptop táp) .
4 fajta dc-dc konverter (a megadott linkek szerinti) 5V kimenetre állítva, amit próbáltam.
Az eredmény mindnél ugyanaz. 1,5A terhelés esetén az AC/DC tápok kimenete 0,2-03V-ot esik (12V-on illetve 24V-on), a DC-DC kimenetek kimenetén 1,3-1,4V feszültségesés van.
Biztos én csinálok valamit rosszul, de valaki mondja meg mit.
Üdv: Nagy István -
-
onagyi
csendes tag
válasz
Barret001 #83785 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Nekem is az volt az első próbálkozásom.
Sajnos annak a kimenő feszültsége (csak 4,9V) (az RPI4 táp 5,15) és amikor az áramfelvétel 1,5A, akkor a feszültsége leesik 3,6V-ra (a 4,9V-ról). Ez meg az RPI4-nek kevés és újraindul.Megnézve az áramkört nem is igazán látom a több amperes alkatrészeket.
Nagy István -
-
rednifegnar
senior tag
-
válasz
Barret001 #83723 üzenetére
Gondolkodom a gap pad, thermal pad nevű megoldáson. Nem használtam még, az biztos hogy akár 0,5-1mm eltérést is kikorrigál de szerintem a hővezetési tényezőke sokkal rosszabb mint a két illeszkedő felület közötti pasztáé.
Mondjuk nem egy 160W tdp-s cuccot kellen hidegen tartanom csak egy 10W socot, lehet kipróbálom a thermal padot. Van 0,5mm vastagságban,
Ha beválik nagyon jó lenne mert én azon csodálkozok hogy még nem sarlkaltam le a socot a próbálkozásokkal mikor körülbelülre próbáltam belőni a síkokat meg a távolságot. -
válasz
Barret001 #83648 üzenetére
Bőven belefér.
Nem akartam még ekkora napelemet sem, de kisebbel nem folyik ekkora áram sem, kb. semmi se. Ha tudnád, mi lesz belőle, akkor nem lenne fura
Amúgy ez a 7-8mA már a TP4056 után volt, ami többet fogyaszt, mint a tervezett BMS.
Az akku pont azért van a cuccon, hogy a napmentes időszakokat túlélje -
-
-
válasz
Barret001 #83635 üzenetére
Vagy ha tele akarod tölteni. Itt viszont pont nem lesz nagy teljesítméynfelvétel, szóval kivételesen nem kell teletolni.
BTW lítium sok mindentől tud durranni
(A 4,2V meg nem túllépése semminek, az kb. a kapacitás rendes kihasználása. Most az egy dolog, hogy neked jobban megfelel élettartamban, hogy 4V-ra töltesz.)
@napelem téma
Mértem TP4056 töltővel áramot, kemény 3 (három) mA folyt az akku felé, bár már lemenőfélben volt a Nap.
A "direktben diódán át töltünk" műsoron meg semmi (1mA se, na ez a fura, mert amúgy az akku feszültsége felment).Akkor a következő a BMS, meg a 2s2p vagy 3s2p napelem
(Egy 10mA töltéssel már elégedett lennék.)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #83472 üzenetére
A munkaállomásomat teszteltem vele 1000W-os táp van benne, amikor még terheletlenül a PC csak a windows hátteret mutatta, rendesen kijelezte a szünetmentes a "hatásfok" helyzetet, 120 W kiírt teljesítmény terheléshez összesen 160 kVA-t jelzett, de amikor meghajtottam a GPU+CPU-t és felkúszott 450W-ra a teljesítmény, ott már 470kVA érték körül maradt a történet, igazolva a platina tápegység hatásfokát.
160 kVA = 160 000 VA és így tovább. Már itt lesz egy kis félreértés, elég szép nagy darab, csak a példa kedvéért, egy ilyen motor (vagy egy ilyen trafó is):
https://www.google.com/images?q=160+kVA+electric+motor
Másik dolog, hogy a hatásfokhoz nincs köze a W és VA viszonyának, hiába elnevezése egyiknek a hatásos teljesítmény, másik látszólagos teljesítmény. De ezt nem a hatásfokra kell értelmezni, hanem a váltakozóáram egyik sajátos jelensége, ami a kapacitív vagy induktív fázistolásból adódik, amikor az áram és feszültség időben késik vagy siet, egymáshoz képest, ezt fejezi ki a cosφ fázisszög értéke.
Angol nevén Power Factor a hazai szakmai nyelvezetben teljesítménytényező. Nem hatásfok, ami egy másik fogalom.
Magyarországon a lakossági fogyasztásmérők eleve csak a hatásos fogyasztást mérik (Wh), hiszen azután fizetjük a számlát. A meddőteljesítményt (angolban Reactive Power) is kénytelen hurcolni a hálózat, ez valami olyasmi, mint egy visszatáplálásra képes járműben egy cementes zsák. Gyorsításkor energiát (ezzel együtt teljesítményt is) vesz el, hogy a zsák tömegét is kénytelenek vagyunk felgyorsítani, lassításkor viszont energiát táplál vissza, a tömeg mozgási energiája. Így sok hasznunk nincs belőle, mégis a járművet mondjuk erősebbre kell tervezni, hogy cipelje a terhet.
Hálózat vonatkozásában ez azt jelenti (ahol a jelenség a szinusz hullámzására értendő), hogy nagyobb terhelhetőségre kell méretezni a vezetékeket, a meddőteljesítmény közvetítése miatt. Noha a meddőre egyébként szüksége van az induktív fogyasztóknak, hogy működni tudjon a mágneses tere, ugyanakkor egy kapacitív fogyasztó viszont meddőt képes termelni a hálózatba, így kompenzálhatják egymást.
A tápegységek PFC áramköre egy külön történet, most azzal nem nyújtanám tovább, de az sem a hatásfok javítására van.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #83461 üzenetére
Ez nem érthetőség kérdése, mert akkor ugyanott tartunk, mint a helyesírásnál, hogy nem illik szólni miatta, pedig "mert úgyis érthető".
De egy nyelvészeti topikban is elég erős lenne például, elemi hibákat véteni. Hasonlóan, egy szakmai topikban is magától értetődő, mint ahogy a villanyszerelők is felszólalnak, ha valami "odaver". Ez is csak ennyi, továbbá azért is szoktam ezt szóvá tenni, mert gyakori félreértés sajnos, noha naivitás lenne azt hinni, hogy majd egyedül eloszlatom az egész interneten. De attól még hobbiból írogathat az ember. Ha már fórum.
-
válasz
Barret001 #83456 üzenetére
Ezeknek nagyságrendileg 6-10W a fogyasztása óránként, függően attól, hogy bridge módban megy-e WiFi nélkül, esetleg egy-két WiFi adapter is aktív-e benne. Ha mondjuk 8W-al számolsz, akkor az naponta 192 Watt, havonta pedig 5,75 kWatt, ami JMF-ben (jó magyar forint) számolva 220 körül van, 38Ft-os áram árral számolva.
szerk.:
A DIGI topikban néhányan már mértek hasonló típusokat. [link] [link] [link] -
válasz
Barret001 #83305 üzenetére
Bipoláris tranzisztor az, amit általában tranzisztornak hívsz (NPN, PNP). A FET pl. nem bipoláris.
-
-
-
-
bul07
nagyúr
válasz
Barret001 #83204 üzenetére
Nincs itthon Feltűzhető sapka(Hő miatt nem lehet odaforrasztani)
És a conrad oldalán sincs jelenleg 5mm [link], így ezt most nem tudok rendelniA 6.3 meg lehet hogy túl hosszú, sajnos nem mértem le
6,3 x 32 mm a biztosíték és 500V-os(#83210) rednifegnar
Ha jól néztem olyan védelem is van benne (kép jobb oldalán), szerintem az
(Természetesen csak teszt gyanánt volt így áthidalva)
De ahogy áthidaltam ezt a hőbiztosítékos egyből melegített és a ventilátor is működött
Ugye a egyik bejövő vezeték egyből oda megy így ha e két védelem bármelyike elszáll semmi nem csinál, [kép] bal oldalán a kék bejövő vezeték egyből hőbiztosíték lábához és sehova máshova -
válasz
Barret001 #83078 üzenetére
Ja, ért.
Amúgy megfejtés az "akku lemerült, mégis megy a gép róla" problemre : pl. ha az elektronika a kimeneti kapcsoló FET-ek előtt méri a feszt, akkor nem fogja tudni, ha te a FET-eken kívüli pontokra kötöttél valamit. Így előállhat az, hogy 12V van az akkun, de szerinte lemerült (mert a belső cellák akár tényleg rosszak is).@lewegee2 : Konzumer kategóriában lehet, de akkor is ott van a Dell, Lenovo, HP, nekik saját tervezésű dolgaik vannak. Amúgy a Clevo/Kapok/Gericom/Albacomp laptopokat sem írnám le. Volt pár, olcsók, rondák, de különösebben több baj nem volt velük, mint a drágább konzumer cuccokkal.
Ha normális gépet akar az ember, akkor amúgy sem vesz konzumert, csak üzletit. (Ld. még a szétporló műanyagokat, élettartamot befolyásoló tényezőket (gyenge ház) és alkatrészellátást.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest