- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
onagyi #83786 üzenetére
Megnézve az áramkört nem is igazán látom a több amperes alkatrészeket.
Van éppen 18 A-os MOSFET, de sok hűtést nem igényel a 0,01 ohm csatornaellenállásnak köszönhetően, illetve itt a dióda szerepét is szinkronban vezérelt MOSFET-kapcsoló látja el, ami sokkal kevésbé melegszik, mivel alig esik rajta feszültség, így összességében igen jó hatásfok érhető el. 520 kHz kapcsolófrekvencia pedig alacsony szűrőkapacitást igényel. (Aránylag, mivel vannak már MHz-es konverterek is.)
Noha szerepel egy opcionális dióda, de a lényegi energiaátvitelben nem vesz részt (a kapcsoló átzárja). 10 V input alatti alkalmazásnál szükséges, a kapuvezérlés tápjára segít rá, illetve negatív túllövés megfogásában segíthet.
-
-
-
válasz
onagyi #83782 üzenetére
Az összes nem lehet rossz, én se értem egyébként mert marékszámra használom ezeket a kis modulokat és nem volt ilyen problémám.
Pláne a nagyobbik step modul, a két hűtőbordás, ebből van a segéd labortápom és beállítom pl. 12 voltra és 5 amperre sem esik csak 0,15 voltot. A CC led nálam is pislákol de az azért mert nálam 5A a beállítható maximum és a 4,96A nagyon közel jár hozzá.
Ha a betápot ideiglenesen kiváltod egy autóakkuval, akkor mi a tapasztalat? -
-
Kernel
nagyúr
válasz
onagyi #58695 üzenetére
Csak a dióda maga is hőfoküggő, változik rajta a feszültségesés, ezért használják hőfokmérésre is. Bemeneti impedanciát nem tudom, valahol bizonyára specifikálva van, de ha direkt analóg jelek kezelésére találták ki, akkor túl kicsi nem lehet, a gyakorlati használhatóság érdekében.
Láttam is pár rajzot a Google képkeresőben, hasonló nagyságrendű ellenállásokkal.
(#58693) gyenesmartin
Mondjuk én fejhallgatóban gondolkodtam, továbberősítésre nem a legjobb.
Noha régebben kipróbáltam, mert volt itt egy vita. Egy TA2024 kimenetét rákötöttem egy erősítő bemenetére. Nem volt semmi feltűnő zavar, zaj vagy sistergés. Bár az is igaz, annak a modulnak rendes LC-szűrő van a kimenetén. Meg az erősítők bemenete, illetve maga a fokozat(ok) is tartalmazhatnak magasfrekvenciás vágást. Mármint a hallható tartomány felett.
-
Kernel
nagyúr
válasz
onagyi #58691 üzenetére
Legfontosabb a közös GND, ami egy szintre hozza a két panelt. Ezeknek stabilan (én forrasztanám) kell érintkezni, mert itt egy kontakthiba is kárt okozhat.
Ehhez képest +5V-ra kötődik az ellenállás és a termisztor által képezett osztó (20k és 10k). Ha a termisztornál szakadás keletkezne, akkor is legfeljebb +5 V menne a bemenet felé, de 20k ellenálláson keresztül.
Az Arduino bemenetén ez tolerálható elvileg. Ilyen bemeneteket diódás korláttal szoktak védeni (mármint bele van integrálva) az ellenállás pedig korlátozza a lehetséges áramot.
Ha 5 V-on korlátoz a bemenet, akkor eleve mindegy, ha 3,3 V-on, akkor véd az ellenállás.
Mivel a 3. láb maga is egy bemenet, onnan elvileg nem jöhet ki káros feszültség, ezért nem rajzoltam be további soros védőellenállást, de azt is lehet éppen.
-
Batman2
őstag
válasz
onagyi #11232 üzenetére
Szevasz
A szünetmentesnek szüksége van vajon egyáltalán az USB +5V-jára ?
Vagy arról érzékeli, hogy a gép be van kapcsolva ?Mert arra gondoltam, hogy a +5V-ot be sem kötöd !
Vagy ha kell, akkor pedig minden gép +5V kimenetáre kell kkötnöd egy Schottky diódát, az okoz a legkisebb feszültség esést, talán még belefér és akkor minden gép el van választva egymástól, csak a szünetmentes felé megy a +5V !Viszont a nagyobb gondom a több géppel pont az adatvezeték, mivel hogy annak az elválasztását is meg kell oldani szerintem, mer ha nem teszed, akkor össze-vissza információk, amennyiben a gép is üzen vissza a szünetmentesnek, nem csak fogadja az adatokat a szünetmentestől (ennek nézz utána) !
Szóval ha kétirányú az adatforgalom, akkor szerintem mindenképpen kell HUB és még lehet kell a +5V diódás elszigetelése, egyirányusitása is !Üdv.:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest