- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Mobil flották
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- LTE frekvenciák
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #77792 üzenetére
12V?
Tp-Link 740-el van konkrét tapasztalat, az 9V-ról megy, az első dolog az alaplapon egy stabilizátor, a router lényegi része meg 3,3V-ot kap már
És ez sok cuccnál van, hogy valójában sokkal alacsonyabb tápról is elmegy. -
válasz
tordaitibi #77764 üzenetére
Ért, így már OK
@aryes : Fogalmam sincs, de szerintem ha el van tolva, akkor a kimenet földjéhez kéne. -
válasz
tordaitibi #77592 üzenetére
Az lesz, hogy az akku + -áról lesz sorban, valami nagyobb áramú Schottky. A kapcsolón sajnos nincs üres láb, pedig az lett volna igazán jó.
@Dr. Szilikát : Ismerem ezeket az elb*ott áramgenerátoros cuccokat, csak nem szeretem
Vagy írja rá a kimenetre, hogy 5-7V, és máris jobb. Ha azt beledugom, megsüti a TPS-t (tapasztalat).
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #77572 üzenetére
Sztornó az egész. Most mértem a dolgot rendesen, és 12v-ot ad az elektronika a ventilátornak alapból. De így akkor azt nem értem, hogy tudta az eredeti gyári ventilátor fordulatát szabályozni, ha csak egy pozitív és egy negatív csatlakozója van. A piros fekete vezeték a jobb oldalon a ventilátor.
Az vert át, és gondoltam az 5v-ra, mert lassúnak tűnt a venti forgása amit beleraktam, illetve egy LED-et is raktam oda, mert átlátszó házat nyomtattak, ( így úgymond láttam volna, ha forog a ventilátor,) és ilyenkor nem indult el a ventilátor. A LED pedig CR2032-es elemmel nagyon erősen világított. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #77568 üzenetére
Nem inkább primer oldali földet a fém házzal.
Csillagpontot lehet összekötni, de az szerintem / írásodból, az nincs.
Emiatt érhető is, hogy biztosíték leoldott, mert hálózati földdel zártad a kört páka heggyel. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #77568 üzenetére
Nagyon helyes, kell a föld referencia.
Bármit muvelsz az inverterrel, érdemes a szkop és egyéb eszközöket levalaszto trafó után rakni, pont emiatt.
Minden UPS ami hálózati AC kimenettel rendelkezik, muszáj a foldeles a kimeneten.
A ház is kb kötelezően foldelni. Az örvény áramok miatt is illetve a kapcsolasi zaj miatt is. -
PitLee
őstag
válasz
tordaitibi #77540 üzenetére
Tippre valami ilyesmi lesz, mint a Protean Electric hub csak nem a státor hátulján lesz egy tárcsafék, hanem megmarad a saját dobfékje.
A dobfék tartó lemezét, általában négy csavar tartsa, ahhoz rögzítené a Statort és a fékdob és a felni közé meg a Rotort . . gondolom.- szinkronban kell hajtson az elejével ezért kell valami jel elölről, valami ABS jeladógyűrű szerűség(ha van ABS akkor ez nem probléma)
- benzin moci nélküli üzem, gázpedálra valami gázpedál állásérzékelő
- regeneratív fékezés, fékpedál kapcsolóról egy jel vagy csúszópoti (nem egyszerű, mert kicsi a fékpedál holtjátéka a szabályozáshoz)
- ect
Hogy milyen vezérlő és mekkora kell ahhoz nem értek.Móricka ON
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #77540 üzenetére
Állórész rögzítése magának a tengelycsonk-dobfék lemez rögzítő 4db csavar lesz.
Tehát lesz plusz egy lemez a dobfék lemez mögött.Nem írtam olyat, hogy önálló meghajtásként gondolok rá.
Ez mint rásegítés terepen való haladáskor.
Mert, ha már van egy kis hajtás a hátsó kerekeken, akkor nem csak első kerékek tapadáson múlik a haladás/kapaszkodás. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #77537 üzenetére
Te meg nem értesz engem.Ha annyit tudnék mint TE,nem itt tartanék...Elektronikához annyi közöm van,ami rám ragadt,itt-ott.Hiába érdekel,ha nem értek hozzá...Van vagy 50 kiló alkatrészem,és simogatom őket
-
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi #77530 üzenetére
Ez így már nem is Step-up modul, mert feszültséget nem lehet vele emelni.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #77527 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #77525 üzenetére
Stepdown 1 tranyóval kiegészítve,és már megvan az amper is,ha megkapja a bemeneten a szükséges mennyiséget.
-
PitLee
őstag
válasz
tordaitibi #77520 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Néztem valami vidinyót, csak ott amit használt az ember az egy borda nélküli változat volt,
utána keresve a leírás az írta, hogy xA tartós áram felett már ajánlott a borda, na de azon a step down átalakítón minden le volt forrasztva a nyákra, így elképzelni sem tudtam hova gondoltak ott bordát felrakni.
Meg annyira nem értek hozzá, de ez egy így laikus szemmel is pofás darab.Darvinya #77519
Igen. ez is megoldás csak nincs ilyen szétszedhető, használaton kívüli aksim.
Bár nem írtam, de ez egy ritkán használt permetező szivattyúja és akkor elvileg így nem kéne figyelni az akkura, mert a hobbi gépeknél használva volnának.Már ráálltam a Parksidra és van egy Einhell ez volt a könnyebb és van egy Extol gép is amit átalakítottam hozzá.
-
Gyula84
veterán
válasz
tordaitibi #77521 üzenetére
kint vagyok, félig nyitott garázs
-
válasz
tordaitibi #77460 üzenetére
Sikerült szerezni irlz44et és azzal már okés a fényerő. Köszi neked is és mindenkinek a tippeket
-
válasz
tordaitibi #77460 üzenetére
Most rendeltem IRFZ44 kipróbálom azzal addig meg a 5V-os felhúzó ellenállással futok egy kört... sajnos forrasztott próbapanelom volt itthon
így kicsit nehezebb a tesztelgetés de rendeltem sima próbapanelt is...
-
válasz
tordaitibi #77456 üzenetére
Forrasztanom kell kicsit hozzá, de megnéztem ha a FET kapura ráengedem a 3.3V-ot akkor szemre úgy világít mintha esp kimenetetet maxra húzom.
Kipróbáltam ESP nélkül 5V-tal akkor viszont meg tudtam mérni 23,7V ment 24-ből a ledre... tehát ez alapján úgy gondolom, hogy az irf510nek a 24V "átengedéséhez" kell az 5V-os kapu feszültség -
válasz
tordaitibi #77449 üzenetére
Az esp8266 kimenetei 5V toleránsak, ha a 3,3V kevés lenne, a lehúzó 10k ellenállás helyett fel is lehetne húzni 5V-ra a kimenetet egy 10k ellenállással.
-
válasz
tordaitibi #77450 üzenetére
köszi az információkat most csak egy kis 3e Ft-os mérőműszerem van azzal próbálkozom, a teljes led szalag 120 CM összesen 5W áramot vesz fel így max fényen szóval valami tuti nem ok.
Megnéztem a wemos D1 amit használok max 3.3V-ot tud leadni. Szóval kell még itt alakítanom úgy érzem
nem igazán értem még a N csatornás Mosfetek lelki világát de utána olvasok...
-
válasz
tordaitibi #77446 üzenetére
Igen negatív ágban van a fet a ledsor pedig direktbe kapja a 24V-ot.
A problémát úgy teszteltem , hogyha a negatív pólusból kapja 1-1ben az áramot a led szalag akkor erősebb a fénye mintha esp-n keresztül maximális beállításon. Ekkor mértem rá (világító led szalagnál- nem volt kedvem megbontani) és 15V csúcsot tudtam mérni.Wemos D1 mini pwm-es kimeneten hajtom.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #77421 üzenetére
Talán túl kicsi neki ez a 3,5A. Mérd meg 20 - 30A-nél.
[link] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #77421 üzenetére
Gondolom, jól kötötted, a Drain (fül) megy a terhelésre:
100 ohm alatti értékű Gate-ellenállást szoktak használni a Gate-kapacitás kíméletes töltés-kisütése céljából, de annak impulzusmeghajtásnál van jelentősége. Mármint, ami gyors és jó meredek is.
Egyszerű teszt nem szokott ártani neki, védőellenállás nélkül sem.
Hamisítványok léteznek éppen, ami felismerhető lehet akár a szemre durvább, gagyi benyomást keltő kiviteltől, gyanús anyagminőség, ilyesmi.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #77321 üzenetére
Nem egy házat huztunk be, sok helyen a 3X 63A is necces volt. Én nem 120V ön hanem 240V on.
Ahol újra vezetekeltunk mindehol minimum 16mm2 ment az órához és C 63A a kismegszakito. Az SPD meg 80A Gg CH 22 olvadó betét.
Persze a régi városközpont Melbourne környékén ott viszont 3X40A volt a korlátozás ha jól emlékszem mert annyira gyorsan fejlődött, hogy nem tudták követni. Sokszor egy telekre 4 emeletes társasház épült, de a régi gyártelep is lakóparkkent lett hasznosítva. A régi Penridge börtönéből is lakópark lett. El sem tudják képzelni sokan.
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #77298 üzenetére
Jogos, abszolút, sajnos ezek a "lifecycle assessment"-ek nehezen lehetnek mindenre kitérőek
Az jó hír, hogyha bírják a strapát az újabb BLDC+"okosszivattyúk". Bár az én problémám nem is egy tiszta új rendszerben volna, hanem egy használt, dzsuvás rendszerben vajon mennyire volna érzékeny egy ilyen kütyü. Bár a csapágyazási megoldások nem sokat változtak és ez inkább attól függene. Bár van nálunk iszapleválasztó, azért arra sem lehet mindent bízni.
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #77290 üzenetére
Értem abszolút, amit írsz. Ez magasztos cél, hogy csökkentsük az energiafelhasználást, az így van.
De ha kidobom a hagyományos szivattyút (csak azért, hogy az újjabb példány majd energiát spóroljon meg az üzemelése alatt) és újat veszek, akkor az extra szivattyú legyártásának is van biológiai lábnyoma meg primerenergia felhasználás egyenértéke. Szóval ebben a témában nehéz meghatározni, hogy hol van az optimum. Pluszban a BLDC motorok permanens mágnesei neodímium mágnesek nemde? Az is a föld véges készleteit zsákmányolja ki, illetve kinyerése nem épp környezetvédő.
Kb neutrális lehet, hogy idő előtt kidobom a hagyományos szivattyúkat, vagy veszek egy vadiúj, bár kevesebbet fogyasztó szivattyút helyettük még a hasznos élettartamuk helyett.
Új szivattyút persze legálisan már csak energiahatékonyt lehet venni. De meglévőt csak ezért lecserlélni nem biztos, hogy védi a környezetet. Gazdaságilag meg tuti nem okés.
*Még egy gondolat, hogy a hagyományos kétpolosú AC motoros szivattyú egy igénytelenebb eszköz szerintem. Tehát közeli cillámcsapás túlárama kevésbé öli meg stb. Szóval lehet tovább él. Illetve talán az igénytelensége más műszaki oldalról azt is jelentheti, hogy régi, koszos rendszerekben tovább él ( ez inkább csak a régebbi korok mechanikai robosztussága). Tehát valamilyen szempontból lehet jobb, mint a modern BLDC motorosak. Ez részben slekuláció a részemről persze.
-
válasz
tordaitibi #77290 üzenetére
A benzinköltséget nem számítottad hozzá, ha apránként veszed meg azt a mennyiséget, amit egyébként egyszerre vennél.
Másrészt azzal is spórolsz, ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt főzöl és lefagyasztod. Gázt, vizet, fáradságot. Nálunk szinte csak az utóbbira van használva a hűtő fagyasztó része (fagyasztóládánk nincs). -
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #77282 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a további részletezést!
Értem, gondolom így akarnak a lehető legtöbb rizikó alól kibújni a gyártók.
Szétkapom az egyik Yonos Pico-t akkor majd.
Bár a dolog tényleg a régebbi Star RS szivattyúkon vérezhet el, mert az "hagyományos" 2 pólusú AC motor. Az tényleg talán csak szinuszos táplálással megy, DC-vel aztán meg biztos nem
A lecserélése meg összemérhető egy 300W-os jobbfajta UPS-el, miről meg mehetne még több dolog is. Ráadásul az a melegvíz indirekt tároló fűtőszivattúja, szóval ott a kisebb fogyasztás nemigen indokolná a cserét (illetve még egy kerti kisház keringetje is ilyen, de ott sem tudnám igazán kihasználni az okos-szivattyúk adaptív funkcióit, mert nincsenek termosztatikus szelepek. Így a megtérülése fogyasztást tekintve 7-10 év, annyira nem korrekt)
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #77276 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Mondjuk nálunk vegyesen vannak szivattyúk. Van Wilo Star RS 25/6 (2pólusú váltóáramú motor, az gondolom nem szívlel semmi mást, csak a szinuszos feszültséget) meg Wilo Yonos Pico 25/1-6 (ez BLDC ha minden igaz, modern ma legálisan kapható fűtési keringető szivattyú más kb. amúgy sem lehet az ilyen olyan energiahatékonysági előírások miatt).
Az érdekes az, hogy a (minden bizonnyal) BLDC motoros Yonos Pico kézikönyvében van egy ilyen leírás.
Lehet, akkor a tápja az általad említett aktív PFCs volna?
Azaz bármi ami ilyen, pc, laptop táp, tv, inverteres hűtő, stb.
Azért a mai ajánlottabb PC tápok szinte mind aktív PFC-sek nem? Szóval ez csak régebbi tápoknál mehet akkor gondolom... Amúgy a PC ellátását nem akarom megoldani, csak mind kíváncsiskodó kérdezem.
-
válasz
tordaitibi #77267 üzenetére
Azért annyira nem értek ezekhez, de köszi!
Kész rendszer lévén a szivattyúk adottak, ráadás a kazán jellegéből fakadó szakaszosan működő ventilátor. Összesen 4db szivattyú van, ebből legalább kettőt kell szünetmentesíteni, mert ha csak a kazánszivattyú szünetmentes az ugyan elhűti a kazánt de a nyomás lehet túlságosan nagy tartós áramszünet esetén.
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #77267 üzenetére
Ám az Alpha2-nek ugyanúgy 230V AC kell nem? Tehát a boost konverter után még AC-t kell a DC-ből csinálni valahogy extra lépésként úgyis nem?
Vagy szétszeded a szivattyút, mert van benne egy AC-DC átalakítás amúgy is (felteszem ilyen van a BLDC motoros szivattyúkban) és oda kötöd be a DC-t azon része után?
Lehet badarság a kérdés, akkor bocsi.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #77182 üzenetére
És ez milyen lehet?
Valahol tudok hozzá találni bekötési rajzot?
Ez tudhat így magában aksit tölteni? -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #77253 üzenetére
A páka hibátlan.
Biztosíték nincs.
24 V os a cucc, van hozzá egy tarfó is.
Méregetéssel fogom kezdeni, köszi. -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #77241 üzenetére
Nem 100%. Még hozzá se kezdtem csak tájékozódok.
A triakot hogy vizsgálom ?
Nem fűt a páka egyáltalán. -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #77229 üzenetére
Egy páka hőfokszabályzó vezérlésében van és ezt szeretném kicserélni . [link]
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #77218 üzenetére
Köszönöm, úgy lesz akkor :-)
#77219 Dr. Szilikát:
Rendben értem, jó tudni, hogy itt akkor nincs ilyen forrasztás-kerülési szabály/szabvány/ajánlás. A szépség annyira nem számít itt, soha senki sem fogja látni, csak okés legyen -
válasz
tordaitibi #77217 üzenetére
Az érdekes, hogy a laptopakku 2 évet bír. Gondolom kínai. Nekem 90%-ban tápon vannak a laptopjaim, egyik sem gatyásodik különösebben gyorsan. Amúgy milyen állandó töltés? A normális töltésvezérlő regenerál, szinten tart, de nem tölt túl, nem nyírja ki az akkut. A lítium meg pláne lemerülni nem szeret.
A termisztor megléte nem életkortól függ, azt 30-40 éve is tettek igényesebb dolgokba.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #77217 üzenetére
próbáltátok hogy pár havonta refreshelni az aksit,
-
válasz
tordaitibi #77194 üzenetére
OK, köszi
Ne törd magad, szívességből javítás, én sem teszem
Csak érdekelne, mit nézek be
-
válasz
tordaitibi #77190 üzenetére
Több, mint amire én rájöttem
A standby-nak szerintem kéne jönnie scaler nélkül is. S tényleg, ahogyan Dr. Szilikát is írta, hát ha nem megy a standby, mitől menne a PFC? A scaler szerintem ritkán hal meg.
A világítást lehúzva sem indul, azzal kezdtem, hogy no LCD, no backlight, csak a táp é a scaler. -
válasz
tordaitibi #77186 üzenetére
OK, köszi
-
válasz
tordaitibi #77182 üzenetére
Te mondtad a múltkor a TV-mre a PFC hibát? Mert engem is érdekelne, hogy mi baja lehet egy PFC-nek
-
válasz
tordaitibi #77101 üzenetére
C6102-t találtam csak, azon nincs. A Graetz-en megvan még. C6110-6113 (6114 nincs) 300V körül van (khm, szakadt mérőzsinórral ne mérjetek...
Szakadásmérőben sípolt, de amióta a kezemben maradt a vége, és összeforrasztottam, megvannak a feszültségek... 1-2 hajszálnyi réz tartotta össze.)
Viszont a C6102 melletti nagy trafón sehol semmi. Vagy az a PFC fojtója?@leweegee2 : TH6101 17 ohm, a kondikat szakadtnak mérem (gondolom fel vannak töltve). Azok lehetnek a visszacsatolók? Terveztem cserélgetni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #77043 üzenetére
60 VA-es trafó, 0,8 feltételezett cosφ értékkel szokás számolni, az 48 W hatásos teljesítmény lenne, igencsak határeset. Valószínűleg ezt tükrözi a melegedés is.
Ökölszabály szerint jobb lenne kézzel elviselhetőnek lennie, noha a trafó felhasznált anyagai többet bírnak, mint az ember keze. Elég necces.
Ráadásul be kell kalkulálni nyári meleget is, szellőzést.
-
Csabesz666
aktív tag
válasz
tordaitibi #76966 üzenetére
Persze, mindent kivettem, Bios elem új! A táp egyből el kezd kattogni, a stendby 5v leesik, a proci táp 12 ágát, nem is dugtam rá, de rádugva is ugyan ez a jelenség. a proci tápnál, átnéztem, a feteket, mind jó. Esetleg, ha a stendby 5v ra direkt 5 v feszt adok, azzal nagyobb kárt csinálhatok?.... vagy a valós zárlatos alkatrész el kezd melegedni..... Esetleg valami ötlet?
-
Csabesz666
aktív tag
válasz
tordaitibi #76962 üzenetére
Szakadás mérővel, végignéztem, az alaplapon, az összes pint, a gnd hez képest, ahol feszültség érték van megadva, ott sehol sem mértem rövidzárat. a tápegység működik, ha összekötöm, a 13-14 es lábat, de alaplapra kötve, a stendby 5 volt leesik 0,45 v ra. zárlatos fetet sem találtam. Viszont amire felfigyeltem, hogy ha rádugom az alaplapra, a tápot, akkor fojamatos halk kattogás halható a tápból.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76958 üzenetére
Igen, fentebb írtam is, hogy a diódás módszert választom.
Meg is vettem a megfelelő típust, hétvégén beépítem és ezzel remélhetőleg letudva a dolog.Amit írtál, hogy a régi alkatrészeknek jobb a feszültségtűrésük, sajnos nem teljesen igaz minden alkatrészre. Itt most néhány spéci commodore/motorola ic-re gondolok. Például SID, VIC, TED, MOS 8501 CPU, hogy csak az ismertebbeket említsem. Ezek képesek állásukban tönkremenni (nem vicc, tényleg tele a fórum ilyenekkel), iszonyat kényesek a túlfeszültségre, eredetileg alig voltak hűtve (vagy épp semennyire gyárilag), de mostanra gyakorlatilag külön borda kell mindegyikre vagy várhatóan elpusztulnak. És gyakorlatilag nincs "tökéletes" új megfelelőjük. (Próbálkozások vannak) Szóval az ehhez hasonló (csak még ritkább és drágább) alkatrészeim miatt szeretném minimalizálni a túlfeszültséget.
De a dióda tuti elég lesz. -
kutga
félisten
válasz
tordaitibi #76920 üzenetére
Rendben, írok privit.
-
Angel2014
addikt
válasz
tordaitibi #76912 üzenetére
Így érthető
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76919 üzenetére
A magnes kapcsolo teljesitheti a feltetelt, de a rele(Jelfogo) tuti nem, a levalasztas szempontjabol, amig ki nem veszed a foglalatbol.
Kulonben ha nem muszaj, nem hagyatkozok magneskapcsolokra sem. Levalaszto kapcsolo, szakaszolo, vagy ami eppen van keznel, es manuallisan uzemeltetheto/lathato folytonossagi hiany a vezetoben.
Minden ami nem KIF kb kotelezo is, es ha integralt kapcsolo berendezes van, ott ki kell szedni a magat a kapcsolo elemet, ezen fizikai szeparacio letrejottehez.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76919 üzenetére
Igen én is ezzel érveltem, de ezek biztonsági jelfogók kényszervezetett kialakitással, feltapadás ellen védve és olyan anyagból vannak az érintkezők amik kizarják az összeégést. Na meg ugye egy jelfogót ellenőriz legalább kettő másik, de olyan is van, hogy 20-30 jelfogónak kell megfelelő sorrendben húzni/ejteni, hogy másik kettő meghúzzon. 2db ilyen jelfogót láttam 20 év alatt megragadva, az egyiket befújták zsír spray-el rádermedt, a másik állítólag kotyogott, és a kolléga összenyomta a himba tartót fogóval--> user error. Ám nehéz ezt így elmagyarázni, és nagyon off a téma, inkább nem is untatlak ezzel téged meg másokat.
@Gyula84:
-
kutga
félisten
válasz
tordaitibi #76896 üzenetére
Hét vége felé ki is tudnék menni. A router lelki világához nem értesz esetleg? Gyengélkedett szegényke.
-
Angel2014
addikt
válasz
tordaitibi #76898 üzenetére
Akkor ez így kuka ahogy van..
És hobbi vagy modellezőknél nem lehet ilyen panelt venni?
-
kutga
félisten
válasz
tordaitibi #76893 üzenetére
Hova kellene menni?
-
válasz
tordaitibi #76887 üzenetére
Köszi mind2töknek, felboncolom és meglássuk
. Tippre nem lesz ebben semmiféle balanszer
.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76851 üzenetére
Van rajta kapocs, ezért kérdeztem. Jó lenne kihagyni, de ha nem csak a burkolat érintésvédelme miatt kell, hanem a működéséhez, akkor természetesen más csatlakozót és vezetékezést fogok használni.
Azt hittem csak a fém burkolat miatt szükséges a földelés. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76811 üzenetére
Amikor nincs mit/nem erdemes ellopni, az a 100% vedelem.
A tobbi csak alom, ha valakinek nagyon kell ekkor el fogja vinni akar egy lakatlan szigetrol is.
A masik veglet, amit latok, amikor meg lenne mit elvinni, csak a nem eri meg kategoria annyira elhatalmasodik, hogy a jo dolgokbol szemet lesz. Az meg rosszabb, mintha elloptak volna.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #76800 üzenetére
Az autózás kezdetén megtörtént eset: Talán már a kormányzárat is feltalálták, de már biztosan kulcs is kellett az autó indításához. Autó lent parkolt a ház (kastély?) mellett az utcán. Lakásban baráti társaság. tulaj büszkén újságolta, hogy ezt az új autóját már nem ám lehet ám ellopni, itt a kulcs a kezemben. Talán fogadás is lett belőle. Az egyik vendége telefonon felhívta a házigazda autó szerelőjét mintha ő lenne a tulaj és azt adta elő, hogy az autója itt áll a háza mellett, kulcsa nincs meg, kéri a műhelybe szállítást.
2 óra sem telt el, hívta a "barát" a tulajt az ablakhoz, hogy hol is van az autója? -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #76798 üzenetére
"Riasztom nincs."
Éjszaka merre is szoktál parkolni? -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #76760 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
Olyan fiatal az autód? Gratulálok az újszülötthöz
Lassan az autószerelők is kihalnak.
-
törölt tag
válasz
Erre az írásodra valahol a világban egy pénzéhes nagytőkés tuti felszisszentett, mi az, hogy nem vettél újat!?
Sajna egyre kevesebb lehetőség adott arra, hogy racionális és spórolós legyen az ember, a sok szemét meg majd mehet Afrikába, ha nem látjuk nincs.
Na mindegy is, nem offolok, örülök, hogy más is szeret "taknyolni" meg "kókányolni" rajtam kívül, mert az okosok mindig ezzel érvelnek, hogy ez az.
-
válasz
Minden Logout cikkem alatt szoktak értetlenkedni ezen
Mindenki azt hiszi, hogy nem éri meg dolgokat javítani, pedig dehogynem.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #76714 üzenetére
törölve -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76707 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76698 üzenetére
Elvihetném hozzád az erősítőmet?
Olyanokat írtál,amit már én nem nagyon értek. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76687 üzenetére
Csak azért írtam le mindent,mert korábban is már ezeket javasolták,tehát ezeken a próbálkozásokon már túl vagyok.
Igen,akkor is brumm,ha nincs semmi rákötve.. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76637 üzenetére
Fázis hasításos megoldáshoz van rajzom, ami konkrétan akkumulátor töltő. Csak ott ugye az AC konstans volt, igaz nem jelentené problémát a jelenlegi állapot sem.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76631 üzenetére
Értem, és magát a problémát is.
Speciális tekercs több kivezetessel nem segítene az ügyön?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76629 üzenetére
Akkor azt benéztem, elnézést. Ha egyén irányítja akkor sem mutat dinamó jelleget? Nagyon régen volt ez nekem, úgy látszik
-
válasz
tordaitibi #76572 üzenetére
Írj nyugodtan.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76545 üzenetére
Parancsolj [link] Sztereó, van mikrofon és akkus. Én ezzel oldottam meg a sajátomat, szerintem jó a hangja, egy nagyobb akkut tettem mellé, alig látja töltőt.
-
válasz
Nem tudom mennyire ismered a Bluedio-t mint márkát.
Volt (legalább) egy szériájuk amit kicsit elszúrtak, vagy legalábbis nem európai fejméretre terveztek. Turbine/Tubine Hurrcane/HT a neve. Nagyon jól szólnak, mikrofon is van bennük, és a + végű verziókban SD kártyás lejátszó is integrálva van. Van jack input-output is rajta gyárilag.
A nagy gondjuk viszont, hogy pocsék minőségű műanyagból készült a fejpántjuk, és mind eltörnek.
Én betankoltam ezekből, ha nem sikerül megoldást találnod, akkor adok egyet - utólag belegondolva úgysem fogok mit kezdeni velük.
Kocsiba akartam egyszer BT-Aux hubot csinálni velük - vettem inkább FM transzmitteres BT-s szivargyújtós töltőt.
Hasonlót akartam én is csinálni mint te, de kaptam egy JBL Everest Elite 750nc -t.
Boomboxot akartam csinálni, de oda meg inkább vettem külön erősítővel egybeépített PCB-t. -
válasz
Ez elég meredek megoldás, de talán működne.
Bluetooth : Esetleg 2 modullal tudod megoldani.
Vagy veszel egy olcsó headsetet, és abból kibontani az elektronikot. -
válasz
tordaitibi #76536 üzenetére
Na, ez volt az egyik kérdés
Hogy egy szolenoidot meg lehet-e mindenféle módosítás nélkül úgy hajtani, hogy ne rúgja ki magát. De ezek szerint nem (meredek is lenne, de mondom hátha).
Az a baj, hogy a rugó mindenhogyan lassít. (Nincs a galvo-kban sem) Gyanítom, hogy ha egy Deprez-ből kiszedem a rugót, akkor ugyanott leszek, a legkisebb megvezérlésre kikattan végállásba
5V-os PWM így is kiviszi 25%-on is...
Mondjuk van 1-2 olyan VU meter-em, hogy annak már mindegyAz elmélet amőúgy az volt, hogy 2-3 feszültségszinttel húzom meg a VU-t, és akkor talán nem annyira a rugó lesz a meghatározó erő, de valahogy nem így van.
"Mint pl. egy hangszórót megszabadítasz a pillétól, membrántól, csak bedugod a tekercset a mágnesbe."
Olyan elgondolás is van, hogy PC speaker minimális membránnal (annyival, hogy ne essen szét).@rednifegnar : Nagyon kicsi a kitérés, és hangos
Mondjuk valaki mozgatott lencsét piezoval, de nem tudom, az rajzolt is valamit, vagy .
Amúgy nem kell olyan gyors, végülis egy kör alakú órához úgy 20 pontot kell tudnia 25fps-el rajzolni (így a kioltás is megspórolható). Egy digitálishoz kb. 30-at? Az nem sok. Jobb galvo-k 30 ezret tudnak...
Még az lehet esetleg a VU előnye itt, hogy analóg órához nem kell folyamatosan beállni, elég, ha végigmegy egy kör pontjain. Az pedig kb. folyamatos eltérítés. (A hangszórós kókányolás elég szép kört rajzolt.)
Csak a mutatók esetén kell pár gyors mozgás.@leweegee2 : Köszi!
-
válasz
tordaitibi #76532 üzenetére
Elvileg a HDD fejet sima audio erősítővel szokták hajtani, csak az maceraaaa, hogy szerzek 2 rossz winyót, szétvagdosom, öszeforgatom...
Kisebb macera, hogy van itthon 1-2 szolenoid, azt kéne úgy meghajtani, hogy ne koppanjon ki végállásba.
Még kisebb macera lenne, ha az itthon található VU meterek hajlandóak lennének elég gyorsan beállni; de 150ms a beállási ideje, ami elég sok.
Olyanra gondoltam még, hogy kilendíteni egy impulzussal, majd ellenkező polaritással adni neki egyet (H híddal pl.) , akkor lenne 2 végállás, de akkor is pontos időzítés kellene.
Úgy nézem, a sebesség a brutális menetszámú tekercsen múlik, azzal kisebb áramokkal is megfelelően gyorsan mozog a [bármi, winyófej, galvo, szolenoid]. -
válasz
tordaitibi #76525 üzenetére
Mint írtam, óra lenne a cél, és hangtalan
A hangszóróst már összedobtam 31-én/2-án, végülis működik, de borzalmas pontatlan, lassú, és hangos
-
And
veterán
válasz
tordaitibi #76488 üzenetére
Mivel az effektív érték hivatalosan is négyzetes középérték, igy aztán nem számít, hogy az egyes félperiódusok polaritása negatív vagy pozitív. Vagyis ha egy kétutas egyenirányítóra, Graetz-hídra küldünk egy DC-komponenst nem tartalmazó szinuszjelet, annak kimenetén - pufferelés nélkül - ugyanúgy a csúcsérték / gyök(2) lesz az effektív / RMS érték, mint egyenirányítás előtt.
-
And
veterán
válasz
tordaitibi #76477 üzenetére
"A példába én nem értem a 2x 1,41-et, a 9V effektív értéke az 6,38V."
Mert nem jól számolsz: a példa is csúcstól-csúcsig értéket említ, a sima csúcsérték ennek a fele, az effektív értékhez pedig az utóbbit kell gyök(2)-vel osztani, nem a csúcstól-csúcsig (pp-) értéket.
Az Upp-értékből az effektívet 2x gyök(2)-vel való osztással kapjuk meg.
#76478: az előbbiek értelmében Upp (csúcstól-csúcsig) = 2* Up (csúcsérték). -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #76477 üzenetére
Meg van.
Ucs=1v/div*2div=2v
Ueff=Ucs/ (1*gyök2)=2v/ (gyök2)=1,414 V
Bár még mindig nem értem mi azaz Upp=4V .
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #76441 üzenetére
A szkópba épített teszt jelgenerátorból származó áram
váltó áram ? -
y@g4n
tag
válasz
tordaitibi #76445 üzenetére
Teljesen jogos
Ezért írtam hogy specifikus alkalmazásnál számíthat. -
y@g4n
tag
válasz
tordaitibi #76443 üzenetére
becsapott a memóriám! 2 volttól már logic high-nak veszi!
egy kijelző: [link]
(2 tápfesz kell neki, és valamiért az rémlett hogy meg kell egyeznie a logicnak a vcc1-gyel)dc tápnál azért a 0 hertz az nem olyan fix, ripple ott lesz, és nagyfrekis alkalmazásnál számíthat
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #76437 üzenetére
OK .
Egyenáram esetében nincs értelme frekvenciáról beszélni
mert nincs frekvenciája ? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76368 üzenetére
Akkor most Brain storming
Nem írtam sehol, hogy az autó motorjának kell bármilyen más uzemallapotban mennie
Különben meg van változtatható áttétel, amivel meg lehet hajtani a generátort, a JD 8030 szériában (~2005) a ventilátor meghajtásáról gondoskodott.
Vagyis akarat kérdése az egész.
Nekem nem jelente gondot ezt megoldani, igaz ha ekkora hang cuccra lenne igényem, akkor eleve egy Buszt vettem volna, és minden probléma letudva.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #76353 üzenetére
Úgy emlékszem olvastam valahol,hogy 90-100V-ot is képes leadni.De én a fesszabályzó nélkül értettem.Csak maximális gerjesztéssel.
", Te akkor nem fesz.szabalyzot kototted le jaro motornal hanem az akkusarut vetted le. " Nem írtam le részletesen,de majdnem ez történt! A főbiztosítékot vettem ki járó motornál. Jó kísérlet volt,mert az összes bekapcsolt "ízzó" El ízzottAz örök ízzómezőkre...
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #76341 üzenetére
Javíts ki ha tévedek
A hogy hány voltot tölt az akkuba,az a fesszabályzótól függ,nem a generátortól.
Nekem sikerült leválasztani a fesszabályzót járó motornál.Fényes nappal láttam a villanást,mert be volt kapcsolva a világítás... -
törölt tag
válasz
Azért az az 50mm²-75mm² keresztmetszet ~600A nak nagyon sovány. Legalább 240mm²X2 amin gondolkozni kellene, mert a melegedés is sok lenne, meg a feszültség esés is oda teszi magát.
Van direkt busz/teherautó generátor dupla tekercselessel egyik Delta a másik csillag. Alacsony fordulaton fel gerjed, és nem panaszkodik 300A miatt, de ha jól emlékszem az 24V.
-
válasz
Ott a pont !
"De hobbinak szép és ez a lényeg."A topik nevében is benne van
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #76338 üzenetére
Mért teljesítmény adatok. [link]
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #76337 üzenetére
Akkor a 16v 300A generátor is hülyeség?
LTO66160H LTO Batterie 40Ah ebből lesz az égész.
Eddig is normális kábeleket használtam 50 75mm2 méretben.
Az erősítom -+200V de ne menjünk bele jobban.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. -
válasz
tordaitibi #76337 üzenetére
"PB akku terhelve 12-12,4V körül fog tudni teljesíteni."
Helyesbítek ez a normál, 0,1-0,5C körüli terhelésre igaz.
4-500 amperrel beterhelve ez inkább 8-10V.
Ennyit vesz fel egy önindító az indítás pillanatában, majd lemegy 100-200 amperre, ezt sokszor mértem.
Hervatag akku erre beesik 8V alá is.
Az oké hogy párhuzamosítasz akkukat de valahogy ez nekem brutálisan hatalmas áramnak tűnik.
Nagyon meg klel ezt a kocsin belül tervezni, a vezeték keresztmetszeteket, a kötéseket, mindent.
Mivel pl. egy önindító az 2-5 sec, nálad meg félóráig-órákig is mehet ez a terhelés.
Ha tényleg 500A-ről beszélünk. -
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #76314 üzenetére
Akkor felejtős.kell a volt stabilan.
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #76312 üzenetére
Névleges feszültség 3,2 V , üzemi feszültség 2,5 V - 3,65 V ha nem hozza a 3.65v ot akkor felejtem el.
Keresek tovább a 14.8v stabil feszültség kell autóhifi a felhasználás célja. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #76274 üzenetére
Egy PB alapú akkucella ugyanezen körülményeket véve már majdnem kukába való.
Sajnos utóbbi 10 évben gyártott PB akkuk már 1 év után kukázható, mert csak pilákol benne az élet.
Kálciumos, stb. újabb verziókat szeretik jól legyártani, s nem csak átcsomagolni/kicsit felújítani a rosszat.
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #76274 üzenetére
Köszönöm a választ!
Reméljük a legjobbakat akkor az akksi kapcsán. Csak azért nem fogok gépet cserélni, hogy újabb akksi mehessen bele
Reméljük ezzel még pár évig kitolható az akksicsere.
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #75988 üzenetére
Igen, pont ezt az oldalt olvasgattam tegnap, ezután estem kérdőbe a cső fűtése végett, mert én eredetileg csak egyszerűen egyenáramról gondoltam hajtani.
Ha jól értelmezem ezt a leírást, akkor megfelel a fűtéshez váltakozó polaritású négyszög jel is, kellő frekvencia mellett, ezt meg meg lehet oldani kettő tranzisztor párral ellenütemben hajtva, ha jól gondolom ?De persze előtte kipróbálom DC-ről.
Üdv.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #75979 üzenetére
Igen, az ötlet jó, mert akkor házon belül marad a hő. Talán el is férne. Egy alternatívának jó, köszönöm.
Közben kicseréltem az 5V-ról üzemelő 12V ventit, egy 12V-os alacsony fordulatú verzióra. Ez már a 12V ágon van hajtva és elméletileg ~100mA körül terhel alapban. Szóval 300mA helyett már csak 200mA műterhelés kell
Update: Próbából sorbakötöttem 2db 33ohm/10W ellenállást. Ezzel rádobtam még ~180mA-t. A 10W ellenálláson az ~2.2W hő csak langyossá teszi azt. Ha dobozon belül lesz, akkor még a venti is hűti. Picit emelek még a terhelésen és meg is leszek
A tápon így ~12.22V mérhető jelenleg.
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
tordaitibi #75954 üzenetére
Minden ilyen tápnak van egy primer áramkorlátja, amit Source-ellenálláson az IC figyel a CS (Current Sense) lábbal. Noha ez alapvetően túlterhelés / zárlat elleni védelemre van, de sok esetben áramgenerátoros üzemre is alkalmas, az ellenállás növelésével lehet lejjebb vinni az áramot.
Vannak egyszerű önrezgő tranzisztoros primerkörök, ott is lehet operálni az emitter-ellenállással, magam is kísérleteztem ilyennel.
De az igényesebb megoldások a szekunder áramot figyelik tizedohm nagyságrendű ellenálláson, kell egy műveleti erősítő, ami meghajthat egy második optocsatolót, vagy rádolgozhat a meglévőre is:
Ennek azután van sok változata, de ugyanazon alapelv, mint a CC/CV moduloknál. Növekvő áram hatására visszaveszi a primer PWM-et, ennyi csak.
Vannak, akik PC-tápot alakítanak át, szintén szekunder áramfigyeléssel.
Kínaiaknál népszerű az EG4318, amivel akkutöltőket gyártanak. Ez a CC/CV mód mellett tudja azt is, hogy savas akkunál a 14,4 V-os szakasz után visszaejt 13,6 V-ra, amikor az áram ötödrészre csökken.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #75957 üzenetére
Próbáltam 10W33R és 5W39R ellenállásokkal is. Melegszik mindkettő. A 12V is klappol pár tized eltéréssel. Szóval nem értem mi lehet a gond. Vagy egyszerűen 4.5W-ot disszipilálni ekkora hőmérséklettel jár?
Izzóval az a gond, hogy szellőzés miatt rácsozott a táp és nem lenne esztétikus elhelyezni.(Ellenállások HQ-ban lettek vásárolva és a felirat szerint is megfelelőek)
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #75932 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus Tuf Gamer Laptop i7, GTX 1660 Ti, 24GB RAM!
- HP EliteBook 850 G3, 15,6" FHD, I7-6600 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, AMD VGA, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD IPS , I5-6300UCPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Latitude 5480, 14" FHD , I5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Latitude 5480, 14" FHD , I5-7300UCPU, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest