Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz csubuka #77284 üzenetére

Nagyon szívesen.

Az hogy 10 év alatt hozza be az árát,
    én most itt nem akarok húdezöldet játszani de kb. napi 0,5kWh a nyereség, ezzel tényleg 10 év.
    De saccold csak kb. meg, ha minden háztartásban ahol szivattyú megy, ezt meglépnék, az éves szinten 100MWh nagyságrendbe esik. Ha nem több.
    És az már nagyon de nagyon nem mindegy.

Én most korszerűsítem a fűtési szezon befejeztével az egész házi zónavezérlő és ips rendszeremet.
    7 éve megy, ami zavar hogy anno analóg-disszipatív elemeket alkalmaztam nagyrészben a kivitelezésnél.
    Bár a tényleges fogyasztás a szivattyú 18 wattja és a 3 zónaszelep 8 wattja, + a kisegítő elektronika 4-5W körül fogyaszt, ez összesen 30W.
    Viszont az disszipatív szabályzó miatt ez a konnektorból 52W felvétel.
    Már megvannak a korszerűbb részegységek, próbára öszedrótoztam az egészet és nagyon jó úton járok, a konnektorból felvett teljesítmény így negáll 36 wattba.
    Ha a vegyeskazános fűtésnél, ami a fűtési szezon 90-95%-a nálam, lepattintom a zónaszelepeket és kiktatom őket elektromosan, akkor a 36W helyett 27W lesz.

Mondhatjátok, ez marhaság. Nem, nem az mert minden watt számít, és legalább tornáztatom az agyam, meg a forrasztópákámat és elhobbizgatok, ls még értelme is van.

Nagyon komolyan agyalok egy olyan hűtőszekrény kialakításon ami egy mezei nagyobbacska 12 voltos ventillátorral és megfelelően kialakított, és automata zsalukkal ellátott (nyári, eredeti üzem) csőrendszerrel működne, ami télen, +2-3 fok alatt a kinnti hideg levegőt keringetné a hűtőszekrénybe.
    Ez a megoldás a maga 10W alatti energiaigényével porig alázná a legkorszerűbb 80-100W felvételű inverteres hűtőket is, kb. 4 hónapig egy évben.
    Nyáron meg zárnak a zsaluk, indul az eredeti felállás.
    Irgalmatlan energiákat lehetne megspórólni.
    Csak a fagyasztó sajnos nincs így megoldva.

Ha már fagyasztó.

Elgondolkodtatok már azon, mi értelme van fagyasztónak egy átlag háztartásban?
    Elmész a Zosanba vagy a Tecsóba mert 1000 helyett akciós a hús. pl. 800Ft/kg.
    Veszel 10 kilót.
    Nyertél 2000 forintot.
    Ha a 10 kilót 1 hónap alatt eszed ki a fagyasztóból, akkor veszítettél 1000 forintot mert a nyári melegben egy fagyasztó az havi 3000 forint áramot fogyaszt.
    Megmértem. Kb. stimmelnek a számok.

Tudom ez persze így marhaság mert kell a fagyasztó, a sört, kólát gyorsan lehűteni, fagyit tartani otthon, jégkocka, aki kertes házban lakik gyümölcsöt fagyaszt le stb.
    De annak amit sokan csinálnak hogy egy 400-as fagyasztóládát állandóan telitömve tartanak mindennel, nos annak értelme nulla. Csak deficites.

Új hozzászólás Aktív témák