- Külföldi SIM-ek itthon
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #85081 üzenetére
Ma panaszkodott főni, hogy a Facebook megöli a telefonját. Mondtam neki, hogy aha, miket fektet még le
- i7-3612
- Core2 8xxx mobilproci (ez alap)
- valami sokadik generációs négymagos a céges-netezősben
- i5-6300u, bár azt furcsamód csak 50%-ig terheli be, de attól még lassú mint tetű
...csak amit én használok. (Ezek között van Windows is, Linux is.)
Mind procilimites, egy sz*ros Messengertől
De amúgy ja, az átlagusenek elég egy Tiny, bőven, 5-8 éves is. SSD, 8GB RAM, minimum 2 mag. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85075 üzenetére
20 éves fiatal autó??? Vágyálom... 37 éves VW a walóság... 1 hete műszakizott,tehát még 2 év
PC : Fut rajta a WOT? Ez fontos!
-
válasz
tordaitibi #85075 üzenetére
Csak ha kell a rendes i-s proci ereje, akkor nem lesz jó a Tiny gép
(Üzleti gépeknél a Tiny kategória ez a mini PC méret, kb. egy laptop, kijelző nélkül.) Speciális helyeken használjuk a munkahelyemen is, de nem az erejéről híres, na
Viszont tényleg nem fogyaszt.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85069 üzenetére
És vegyek új elektromos autót,mert kevesebbet fogyaszt,mint a benzines
Én mindig beleszámolom a járulékos költségeket is.Mindjárt nem olyan szép a "haszon".
-
válasz
tordaitibi #85047 üzenetére
A mérés sem szokott hülyeség lenni, csak 5%-ot nem érzel, de 400%-ot igen
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85045 üzenetére
Küldheted!
-
válasz
tordaitibi #85045 üzenetére
Nem mindegy, milyet
Neked Z-s proci van benne, nem?
-
Skillet
addikt
válasz
tordaitibi #85026 üzenetére
Sziasztok
LED-et faragnék a gyerekeim elektromos autóiba.
Az egyik autó 12, a másik 6V-os.
LEDek pedig:
2.1V 20mA
2V 20mA
3.2V 20mA
3.4V 20mA
Vettem 200; 430 és 510 Ohm-os ellenállást.
De az ellenállás más paramétereivel is kellett volna foglalkozni? Watt és tűrés?
A 12V-oshoz 0.25W-os ellenállást ajánlott pár kalkulátor, míg a 6V-oshoz 0.125W-osat. a tűrés meg passz.
Tudtok ebben segíteni? Először foglalkozom LED-ekkel, ellenállásokkal.
Köszönöm -
válasz
tordaitibi #85021 üzenetére
Azért van cikkcakkba a felsővezeték hogy az egsz csúszka egyenketesen, hosszabb idő alatt kopjon el, ne csak a közepe hamar.
Villamos esetén fordított a helyzet, ott a vezeték nyílegyenesen van kihúzva, a pálya egyenetlenségei miatt cikkcakkban menő, dülöngélő villamos által össze-vissza mozgatott áramszedő biztosítja azt, hogy ne egy helyen koptassa a vezeték a szénbetétet
Igazából a gáz a troliknál van, ott sokkal kisebb a szénbetét mérete, ezért minden mesterkedés ellenére sűrűn kell cserélni őket.
-
válasz
tordaitibi #85021 üzenetére
5. Idióta kínai Pistike írta a firmware.
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #85012 üzenetére
Budapest.
-
válasz
tordaitibi #85008 üzenetére
Vasnál jobban kéne vezessen...
Amúgy ha nem is darabolnak, hátha van valami selejt tábla, amiből jó pénzért levágják neked, mert azzal is keresnek...
-
PHM
addikt
válasz
33x1-es és 24x1-es szalagok vannak az ún. "hajlékony" réz sínben.
Van némi rontott átkötés nálunk, de csak a 33x1-esből.
Tehát, ha abból is meg tudod oldani, kb 35 cm-es darabokat tudok adni. -
Barret001
addikt
válasz
Ha a nikkel jó a 18650 akkukhoz,akkor mi a gond a sárgarézzel?
Nem értem a problémát.
-
válasz
tordaitibi #85006 üzenetére
Kérdezz rá, hátha van hulladékuk.
-
válasz
tordaitibi #84989 üzenetére
Kell elé némi védelem
@xcom169 : Amit Cpt. Pirk mond, vagy "jokernyák" néven fut a raszteres cucc.
Most megpróbáltam, hogy Dremellel marok nyákot (ilyen stabilizátor-dióda-dióda jellegűt 3-4 alkatrésznek), de elég brutál lett, mert vagy csak a rézfóliát karcolom, vagy milliméter mélyen belevág a hordozóba
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84989 üzenetére
Véletlenül megtaláltalak facebúkon,a sziget üzeműben
. Nem név alapján,hanem az amit leírtál,elárult.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84982 üzenetére
A Rex elektró nak és az OBO nak vannak kidolgozott villám védelmi megoldásai. A Rex katalógusában még még kivitelezési ötletek is vannak. Azt tudom, hogy 10 éve még érvényes MSZ sem volt.Az OBO adott ki tájékoztatokat.Rex=J.Pröpster.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84977 üzenetére
Inkább kössél egy jó biztosítást.A villám hárító nem ķötelező.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84977 üzenetére
Ha nem egy templomban vagy közintézményben laksz nem hiszem, hogy kell neked ezzel foglalkozni. Más kérdés ha a Hortobágyi puszta közepén laksz és a te házad a legmagasabb pont 50km-es körzetben, de ott is csak saját érdek, nem kötelező.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84941 üzenetére
Ezt egy picit elmagyaráznád kérlek?
Gondolom a C1 szűrő kondi. A D1 miért kell? Villogás ellen?pjen: Egy lyukat szeretnék fúrni az armatúrába épített kapcsoló mellé és oda egy darab ledet elhelyezni.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84924 üzenetére
Amíg van lószar,veréb is lesz
-
bozont
veterán
válasz
tordaitibi #84911 üzenetére
Egy ilyen fürdőszobai páraelszívó, mivel kád felett van így 12v-os verziót vettem. Nem tudom pontosan milyen motor van benne, de 12VAC kell neki. Több percig is áram alatt volt, amíg multiméterrel végig lett mérve kap-e áramot. De akkor majd kiderül.
Ez a trafó, amúgy: -
válasz
tordaitibi #84827 üzenetére
Szerezz be egy kutyát :-)
De mi van, ha a kutya is szereti az aranyhalat
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #84805 üzenetére
Ez még mindig megéri (kapacitásmérő):
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #84773 üzenetére
ha már előkerült... fel nem bírom fogni ép ésszel hogy mi vehet rá valakit hogy teregetés helyett szárítógéppel zabáltassa az áramot...
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #84770 üzenetére
Nálam is lenne egy kis sziget-napelemes project a ház körül, összességében olcsóbb, mint a 3-6000 Ft-os napelemes teszkós lámpákból építkezni, rugalmasabb és remélhetőleg tartósabb is. Oda alapból AGM akkut javasoltak, de annyira nem vagyok képben, h mi az ideális. Ciklikus felhasználás, nappal tölt, este/éjjel merít. De nem nagy rendszer, 60-100W napelem csak.
-
MasterMark
titán
válasz
tordaitibi #84734 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Akkor most egy AB osztályú erősítő belefér? Mondjuk ilyen 200W körül vehet fel max.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
tordaitibi #84700 üzenetére
Értem, köszi.
Kapcsoló az jó, néztem, áramot is kap, azt is kimértem.
Véletlenszerűen csinált olyat, ki/be kapcsolgatott mikor szét volt szedve. Ilyenkor bekapcsolt állapotban volt a kapcsoló, és kattogott, ki/be , a led is égett ilyenkor.
Nem tudom minek hatására csinálta.
Vésztermosztátot mondod jellemző hibának. Ha az rossz, akkor be sem tudott volna egy pillanatra sem kapcsolni ugye? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #84696 üzenetére
A 4db ellenallas a ket csatornara kell, ugye?
Tehat le tudom osztani ugy, hogy egyet a vonalba sorba kotok, egyet pedig a vonal-test koze teszek?
Vagy nem jol gondolom? -
tlac
nagyúr
válasz
tordaitibi #84679 üzenetére
köszi a felajánlást, de 1-2 megyével arrébb vagyok
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84549 üzenetére
Jó megoldás a fém doboz. Csak nem szabad teljesen zártra csinálni. Bár ha az akkuk begyulladnak,nem lennék a közelben szívesen
A lítium víz alatt is ég,mert termeli magának az oxigént. Bár kicsi az esély,hogy begyullad. De még mindig jobb,mint a drága hálózati áram
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #84549 üzenetére
Szerintem ha önmagában nem is robbanna, vasdobozban már igen... Olyan megoldásokat használtak régen akkumulátor helységekre, hogy a falazat nagyon erős volt (vasbeton) de adott helyen ki volt könnyítve (pl könnyűszerkezetes tető), hogy az esetleges robbanás, mindenképpen a tervezett irányba történjen. A lítium égéshője amúgy simán megolvasztja a vasat...
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84547 üzenetére
A robbanás alap feltétele a fojtás.(Zárt nagy nyomást tűrő tokozat) A zacskósok nem robbannak. Ami meg tudna robbanni,18650 stb,azok többszörösen biztosítva vannak.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84514 üzenetére
A két LG- n 50% a fényerő, a Philips azon nem mértem fogyit 55.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84514 üzenetére
Csak önmagában a monitor ad fényt? Az nem jó! Mindenképpen kell mellé valami kiegészítő világítás,nyugtatja a szemet,Nekem 2,5 Wattos led van mellette, ezer éve így használom. engem már zavar,ha csak a monitor ad fényt.
-
Gyula84
veterán
válasz
tordaitibi #84476 üzenetére
Szerintem a ledes TV nem eszik annyit
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84489 üzenetére
Szülői házam kádár kocka.Gyalázatos! Gyerekkoromban reggel 14 fokra ébredtünk...Na ezeken a házakon sokat javít a szigetelés,bár passzív ház nem lesz belőlük akkor sem...
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84489 üzenetére
Szerintem teljesen igazad van.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
igen jok ezek a dolgok csak nem mindenkinel valosithato meg. en belvarosban lakom tarsashazban, itt nem nagyon lehet varialni csak minimalban. sajna nincs gazunk igy az ugrik. van kemenyem de beleltetni kellene meg ugye belvarosban nekiallni szilard tuzelesnek? (de ha rakenyszeritenek az lesz) napelem nem jatszik, azt a tarsashaznak kellene de mivel mindenki egyedi megoldasu mindenbe igy kozosbe max visszataplalassal lehetne (az is kerdes hogy azzal mi lesz hogy lesz az elszamolas). persze ehhez fel kene ujitani a tetoszerkezetet (horror penz) raadasul eszaki tajolasu. mintha egy satortetot elvagnal felbe es csak az eszak fele nezo lejtos resze maradna, pont nem optimalis max ha sarki feny lenne... na meg nem is tul nagy felulet, keskeny es magas a hazunk.
szoval rengeteg adottsagbeli dolog van amit nem tudsz athagni. persze van kollegam aki videken lakik, lett most egy csomo napelemjuk (bar ugy hallom nem akarodzik kifizetni a tamogatast), van gazuk is meg 4 gyerek (az plusz 300m3, bar marha nagy a haz), viszont van kemencejuk.
masik kollegamnak van valami foldhos szivattyus cucca (a beker koltseg csillagaszati, sztem soha nem is terul meg). cserebe napi 1.5 orat autoznak be a varosba aztan vissza (van hogy naponta ketszer, nem is ertem hogy birjak), kinlodnak a parkolassal, stb.
nekem pl mar nincs autom se, azt is megszuntettem. megyunk vonattal, ha meg nagyon kell akkor kolcsonzok valahogy.
tv-t lemondtam, havi x ezer ft es csak agymosoda. van ugyan tv-nk de csak a gyerekek szoktak neha rajta ps-ezni. szoval ez is minusz.
most atvarialom a gepparkot, szereztem meg egy stick pc-t, 3W a fogyasztasa, van most 2 db (nagygep helyett minimal dolgokhoz jo).
az osszes lampa mar ledes, ha kiegett valami mar ledet tettem be. most megszuntettem a ket asztali lampam, ezek eleg sokat egtek, 2x55W halogen volt (most 2x2W led).
furdesi szabalyok lettek, nem addig furdunk amig van melegviz, probalunk kijonni a vezereltbol a bojlerbol, at tudom ugyan kapcsolni nappalira ezt ilyen veszmegoldasnak csinaltam de nagyon elharapodzott ez az atkapcsolgatosdi. ezt leallitjuk.
hutot biztos megvarialom, nekem van melyhutom de nem a klasszik hanem egy atalakitott ami kb -5C fokon tart (nem kaja van benne). persze van sima kajas hutonk is, melyhuto resszel, majd ezen alakitok hogy ne legyen allandoan nyitogatva.
sok aprosag van amin lehet fogni, eves szinten minden 1-2-10-50W szamit.
conradban voltam ma egy kabelt venni, de hallottam ahogy beszeltek az eladok, mindenki fogyasztasmerot akar venni. persze nincs egy darab se. be van rendelve jonnek majd.
nekem van egy (kolcsonbe), azzal mertem mar sok mindent. pl usb-s telo toltok bedugva de hasznalaton kivul megmerhetetlen alacsony felveteluek ezert nincs ertelme kihuzgalni oket. vagy pl ikea ledes csiptetos lampa. tapegysege allandoan be van dugva, de kikapcsolt allapotban nem lehet lemerni. lehet majd megprobalok 4-5 db-ot bedugn egy hosszabitoba es egyutt megmerem van e barmekkora standby, de ez olyan alacsony hogy nem er az egesz ennyit. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84480 üzenetére
Nagyon-nagyon ügyes vagy!
Rajtad nem fognak meggazdagodni...Mondjuk rajtam sem.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84480 üzenetére
Ja, hogy van kutad....
-
pjen
félisten
válasz
Ezt a 3 köbméter vizet sose értettem.
-
carl18
addikt
válasz
tordaitibi #84472 üzenetére
Én ha minden jól megy a héten tudok majd venni fogyasztás mérőt!
Úgy gondolom az lesz a legjobb ha kimérek egy jó pár háztatási eszközt.
Én azt számoltam ha a tv csak 5 wattot vesz fel standby módba, akkor az 120 watt 24 óra alatt. 43,8 KW egy év alatt, ez az mutatja sok kicsi sokra megy.Szóval ha így nézzük néha bizony az a 5-10 watt is sokat számít, főleg a 7-24-be van dugva.
-
válasz
tordaitibi #84454 üzenetére
Olvasztást nem tudtam mérni, nem állok mellette napokig.
Bezzeg nekem előírtad, hogy legyek egy hétig a hűtő mellett és naponta 250 alkalommal nyissam ki az ajtaját 10-10 másodpercre, így mérve a fogyasztását
-
carl18
addikt
válasz
tordaitibi #84454 üzenetére
Én kíváncsi lennék!
Mennyit is fogyaszt a 2 nagyobb monstrum!
-
válasz
tordaitibi #84433 üzenetére
Következő teszt, egy hétig a hűtődet naponta 250x nyisd ki 10 másodpercre
Ha fizeted az egy heti fizetésnélküli szabadságom alatti jövedelemkiesést, akkor természetesen elvégzem a mérést
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84433 üzenetére
Én a fizikában hiszek,hol használnak levegőt hőtárolásra? Sehol...Ahhoz tömeg kell,a semmi nem vesz fel hőenergiát.
-
carl18
addikt
válasz
tordaitibi #84368 üzenetére
Köszöntem!
Csak arra voltam kíváncsi most az energia válság idején mennyire gazdaságos is fent tartani egy ilyen bluetooth hangszórót.
Fél hangerőn elzenél 14 órát, elég sokáig lehet rajta zenét hallgatni.2 ft az semmi, akkor valóban nagyon kevés energia ezt feltölteni.
Köszönöm a választ.
Az ismerosod nagyon gyorsan keressen villanyszerelot, lehetoleg olyat aki Elmu minositett is mert vagy a hazon belul van nulla kontakthiba, vagy az oszlopon.Köszöntem!
Én már februárban megírtam neki mindent mikor elsőnek villogni kezdtek a házba a lámpák hogy komoly gondok vannak és lakástűz is lehet belőle. Annyira hívtak villany szerelőt hogy a falba égett elektromos csatlakozót kicserélje. A Villany szerelőjük aki háznál volt csak sima szakmunkással végett ennyit tudok.Ő neki nincs pénze....stb így neki ez nem a lényeg...
De abban biztos vagyok az a jelenség ami ott volt nagyon nem normális.
Mikor a lámpák vilogtak a lakásba szó szerint élet veszélybe éreztem magam.Meg volt is köztünk egy kis konfliktus, meg ő azt mondta ameddig én nem nyúltam a géphez hozzá működött. Mondtam neki hozza el a gépet és nézze meg nálam minden rendben megy vele.
(De neki az a lényeg otthon működjön)
A Tápegységet miután villogtak a lámpák hazavittem, és nálam tőkéletesen rendben volt. De itthon is fostam bedugni, csak gumi kesztyűbe mertem megtenni.De nálam rendben van minden.
Földelt konnektor+ egy túlfeszültség védő elosztó.
Biztos ami biztos, egyszer kell megcsinálni de annyit megér hogy biztonságba használjam a készülékeim.Bár lehet nem is érdemli meg a segítséget, tudjátok van a régi mondás csak azon lehet segíteni aki akarja is. Én lelki ismeretem meg tiszta mert időben jeleztem neki minden hiba faktort és a lehetséges károkat.
Az hogy ö arra nem akar költeni az már a saját hibája.(Ennyi volt a reakciója)
"Fiú bazdmeg nem hiszem el"
-
válasz
tordaitibi #84255 üzenetére
"Pl. hajszarito. Szetszedhetetlen "
Ha csak hülye csavar van benne, az szétszedhető. Olyan csavarhúzó kell.A ragasztott hátlapos telók is szétszedhetők könnyen (hajszárító), az még nem is gáz. Amikor a szétszedés során 99% hogy baja lesz, az viszont gáz! Tehát pl. a "szedd fel a kijelzőt, alatta vannak a csavarok" meg ilyesmi.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84255 üzenetére
Ha le Tudnád tekerni a hajat, nem vennél másikat. A hajszárító művektől kirúgnák az embereket.
-
válasz
tordaitibi #84246 üzenetére
Mesterségesen gerjesztett igény.
A gyártók már rág rájöttek, hogy nem kitalálni kell, hogy a vevő mit akar, hanem megoldani, hogy azt akarja, amit gyártanak
Ilyen volt pl. a MMS is, ami látványosat hasalt.@rednifegnar : Meg javíthatóságot.
És az a baj, hogy a hosszú életű HW-re nincs szoftveres támogatottság :S -
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #84246 üzenetére
multkor volt egy felmeres milyen mobilt szeretnenek az emberek, 70-80%a ket dolgot szeretne nagyon, hosszu akkuidot kisebb meretet. lehet ilyet kapni? ez megy minden teren, utana meg megy a siras, hogy felmelegedes meg szemethegyek mindenutt...
[link] -
Rruuer
senior tag
válasz
tordaitibi #84221 üzenetére
-
Rruuer
senior tag
válasz
tordaitibi #84219 üzenetére
És ez jó amit kaptam?
-
csongi
veterán
válasz
tordaitibi #84211 üzenetére
-
csongi
veterán
válasz
tordaitibi #84208 üzenetére
Jah, ez ilyen jo lesz az ami a polcon van. :D.
Majd ezek utan kezdetem el informalodni, mi is van valojaban.
Nagyon regen kellett ilyennel foglalkoznom, fel kell elevenitenem a multban tanultakat.
Csak gondoltam igy gyosabb lesz, de nem kerulhetem el a vegzetem. :DA CDI-t nem szedem szet ezert.
Ket helyrol megy a vezerles. Egy hogomba es a CDI. Amig a gomba nem zarja az erintkezot, 2-3V megy ki a szivatora a CDI-tol.
Ha zar a gomba, akkor kienged mindent. Ergo 12-14V de szakaszosan. Be-Ki kqpcsol, ahogy azt megirtak a CDI-be.Tokeletes soaem lesz, mert a huvosebb idodben megint valtozni fog. De ez meg beleferne.
2-5 Ohm es hany watt?
-
csongi
veterán
válasz
tordaitibi #84203 üzenetére
Pontosan, ahogy írod.
Próbálkoztam 17 Ohm 5W-al, de az meg túl sokáig tartja nyitva. Ugyan ez a helyzet a 5W 12 Ohm-al is.A hűtést valahogy megoldanám, a vasvázhoz rögzítve vagy ilyesmi. De jó lenne ha nem lenne szivargyújtó
ekkold:
Azon is gondolkoztam, hogy beteszek egy potméteres fesszabszabályzót.rednifegnar:
Abból az állapotból jövök vissza -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #84174 üzenetére
neeeeeeeeeeee
ez még olyanabb mint amiket én szoktam elkövetni -
Mr. V.
tag
válasz
tordaitibi #84163 üzenetére
A hangfalakat már javítottam, cseréltem is rajta hangváltót, ami a csatlakozópanellal együtt van, így ott tuti a bekötés. Egyébként speakon kábelek, mind saját, mind szabvány szerint bekötve.
Szimplán az a jelenség, hogy szól mondjuk 5-ös hangeővel a szélessávú és amint rádugom a mélynyomót (ami térben messzebb van és el is van fordítva, hogy ne erre szóljon), egész egyszerűen eltűnik a mély a szélessávóból és 3,5-4-es hangerőnek tűnik, amit kiad, de csak kb. 300Hz-ig tűnik el a mély, amit a mélynyomó visz. Felette még hallatszik.A két hangváltó egymásra dolgozna?
Illetve 1x volt olyan is, hogy darabos lett a hang, amikor a mélynyomóban felkapcsoltam a hangváltót, de ez később kiderült, hogy a csatlakozója nem érintkezett rendesen, csere után ezt nem hozza.
Fáziskülönbség:
Észrevehető, mert 2 mély van 1 falban, így kioltanák egymást.
Ha pedig sztereóban hallgatja az ember, azt veszi észre, ha az egyik fordítva van bekötve, hogy középen állva halkabb a mély. -
válasz
tordaitibi #84095 üzenetére
Nem tudom, de ha nem színuszos, nem teszi-e tönkre a LED elektronikáját?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84089 üzenetére
Ha van, köss párhuzamosan 4db ilyen ldr-t és máris negyede lehet az osztó is. Tudom paraszt megoldás, de működik.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84071 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #84071 üzenetére
Egy időben gondoltam rendelni ilyen sorozatot:
https://www.aliexpress.com/item/1005002937869697.html
https://www.kth.se/social/files/54ef17dbf27654753f437c56/GL5537.pdf
https://www.handsontec.com/dataspecs/sensor/GL55-LDR.pdfAmivel korrigáltam volna igény szerint egy gyári lámpa kapcsolási küszöbét. Elvileg jobb megoldás cserélni, mint passzív ellenállással elhúzni. Csak később elfelejtődött.
#84070 aujjobba
Kétségtelen, a Gate-kapacitás szokott tárolni egy ideig, a nagyobb tokozású MOSFET-eknél, a kicsire nem emlékszem. De nálad lehet valami zavar a "légkörben" vagy nem tudni, de ez még így nem utal hibára. Meg az is normális, hogy brummra érzékeny.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84030 üzenetére
"Inkább térítésnek hívnám, mindenkit próbálok rávenni a környezetemben hogy a minimálisnál 1 wattal se fogyasszon több energiát."
Ez így rendben is van és jó a szándék. Hasonló elven magam is szerettem volna kiépíteni anno egy saját 12V-os hálózatot a majdan megvásárolni kívánt családi házunkban.
(12V ledszalagok, lámpák mindenfelé, 12V ventilátorok szellőzéshez, 5V step-down töltőkhöz/bluetooth transmitterekhez, 12V D-class erősítő, etc).
Ott a terv egy komolyabb UPS lett volna a pincében (mellé váltásként agregátor).
Szóval amolyan vészhelyzeti áramellátás volt a terv. De nem lesz belőle semmi.
Viszont jelenleg azt a problémát szeretném csak megoldani, hogy ne legyen az, mint múltkor. Nem volt áram éjjel ~1órán keresztül és dögunalmas volt a sötétben ücsörögni.
(Asszony is pont az inaktív fázisban volt)
Szóval jelenleg csak annyit akarok megoldani, hogy egy ilyen helyzetben legyen a szobámban egy működő állólámpa, tv és filmek (belső hálózaton nas), kedvenc retro hifi rendszerem. Esetleg retro gépezésre (Commodore és társai) lehetőség.
Szóval egy univerzális hosszabbító amibe áramszünet esetén tehetek ezt-azt. Helyzet hozza mit. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84030 üzenetére
" Inkább térítésnek hívnám, mindenkit próbálok rávenni a környezetemben hogy a minimálisnál 1 wattal se fogyasszon több energiát." Nagyon helyesen gondolkodol! Sajnos ezt kevesen követik...
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84016 üzenetére
Szerintem te csak kötekszel.
Leírtam, hogy rendszerint 100W körül lesz a fogyasztás, de elméletben elérheti a 150W-ot. Ezen mi ekkora probléma? Technikailag ki tud az eszköz szolgálni ekkora teljesítményt. Például, ha dög meleg van, akkor még megy róla egy álló ventilátor.
Akár össze is jöhet 1-1 időre a 150W.
TV max 97W (nyilván HDR, de akár nézhetek azt is)
Ventilátor: 48W
LED izzo: 11W
Raspberry (plusz rajta lógó cuccok): ~15W
Erősítő: AB fokozatú, ~5W/channel használat közben (kijelző szerint)Nem, kell a 230V, a meglévő eszközeimet kívánom továbbra is használni, nem lecserélni egy esetleges áramszünet miatt. Van pár olyan eszközöm, aminél nem megoldható másképp.
A lényeg, hogy az éppen aktuális hobbi folyamat nem szakadhat meg áramszünetnél.Ha mondjuk 2db 12V/18Wh párhuzamosan rákötök, akkor a lassabb feltöltődésen kívül lehet még valami negatív esemény?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #84015 üzenetére
Üdv Mindenkinek! Igyekszem.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #84015 üzenetére
Ilyen könnyen előfordulhat bárkivel, pl. betéved egy másik topikba, politikai vagy bármilyen igazságtalanság éri és beint az intézménynek. Nyilván nem tudhatjuk a konkrét esetben, de az általam felvázolt séma ismerős.
#84018 Barret001 ---> Jobb, ha nem mondok semmit.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84012 üzenetére
"Neked mi vesz fel 150 wattot?" Az összes cucc együtt,amit használni akar róla.
-
válasz
tordaitibi #84005 üzenetére
Hali! A másik hangkártya megvolt rögtön az elején, az is szar.
A ház cserét nem látom át miben segítene, hogy a boltos szakit idézem: "ez egy sima fémdoboz mindegyik"... mondjuk sztem sem mindegy a ház állapota, de ha ő mondja... na mind1.
Miután megvolt a tápcsere rögtön az alaplapra gondoltam, de összességében mi a garancia arra, hogy egy másik lap majd nem kerül hurokba? Lehet hurok, de én egy olyan coil whine-t se tartok elképzelhetetlennek ami valahogy rámegy a hangkimenetre.
A kártya következő bontáskor át lesz rakva a VGA fölé, el lesz szigetelve a hátoldala és ki lesz alátétezve a kártya és ház, a kártya és csavar között is. Ha nem sikerül a csavartól tuti elszigetelni, mert pl köszörülni kellene a kártyán a furaton, akkor a kábelkötegelő majd segít a helyzeten ha nincs kedvem reszelni.
Egyébként a lötyögés úgy értendő hogy nincs teljesen behúzva a csavar és bár ott lazás, de ettől ki még nem esik. Addig is jelen helyzetben az a jó megoldás ha "lötyög".
-
sisi22
aktív tag
válasz
tordaitibi #83976 üzenetére
Igen, talan a legelso lenne a legegyszerubb, raadasul nem is kell pontos meres, eleg lenne egy 3-5 fokozatu skala, ezert gondoltam LED-es megoldasra is.
Erosen fazok, hogy elektronikaba benezzek, inkabb a motorhoz meno ket drotot vennem tampontnak. -
válasz
tordaitibi #83928 üzenetére
Igen most hogy mondod hiába szigetelem el a tálcától a lapot, attól még a kártyákon keresztül érintkezik a házzal. Viszont korábban felmerült a földhurok is még mint lehetőség, ha nagy nehezen elszigetelném a tálcától akkor egy hurok a házon belül így megszakad ha kap földet a táp felől nem? Ezzel mondjuk nem vagyok tisztába.
A tápot egyszerűbb megcsinálni, ha lesz rá erőm az lesz az első.
A hangkártya az egy különálló PCI kártya és olyat tud, hogy ha mozgatom a csatlakozást hol erősebb, hol halkabb olyankor a sercegés. Ami a táp módszernél is könnyebb, oldjam a hangkártya csavarját és próbáljak ott azon az egy ponton szigetelni ha esetleg a zaj megszűnt?
Szerencse a szerencsétlenségben hogy ha játékból videót veszek fel, legalább a felvételen a zaj nem hallatszik. Ez lassan szempont mert videózgatnék, hanganyagokat kreálnék.
A földdel kapcsolatban az a konnektornál tuti jó, gondolom a szünetmentesen már nem szakad meg, ezt már csak úgy tudom biztosan mérni ha ismét kiveszem a gépet és közvetlen a tápkábelt mérem.
-
tlac
nagyúr
válasz
tordaitibi #83888 üzenetére
jogos, az nem is figyeltem, hogy fél kiló, akkor mégsem drága
(üzenetíráshoz regisztrációt/logint kér az fb és még mindig vastag)
csak azért linkeltem neked azt a hozzászólást, mert abban az elején írtam, hogy megpróbálok még valahonnan venni ólmosat, de mellette valószínűleg veszek menteset is, mert azt biztosan tudok és valami kell
köszi, hogy próbáltál segíteni
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #83888 üzenetére
Azok a számok az adott anyag százalékát jelölik, de ha a fején pörög a világ se tud jobbat kitalálni mint az Sn60Pb40, a többi csak taknyolásra jó max.
-
tlac
nagyúr
válasz
tordaitibi #83886 üzenetére
láttam, drága, túl vastag (és nem használok fb-t)
és te ezt? [link]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #83806 üzenetére
Szinkron-egyenirányítós technika (az ipari alkalmazások után), jó ideje jelen van már a kW körüli PC-tápokban is például. Vagy ilyen apróságok, DC-konverter, ahol nem látunk diódát, szintén ilyen elven működik, integrált MOSFET-ekkel:
https://www.hestore.hu/prod_10038725.html
Utóbbinál jelenik meg a MHz nagyságrendű kapcsolófrekvencia is, ami miatt ilyen kis méretű kapacitások elegendőek.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83806 üzenetére
múltkor pont láttam egy FET-ekkel megvalósított lényegében Graetz-hidat, kerékpárdinamóhoz ajánlották ahol ugye jó hatékonysággal kell kiszedni a delejt a generátorból és mivel alapvetően alacsony a feszültség egy sima diódahíd megeszi a felét annak ami a LED-ek felé is mehetne.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83796 üzenetére
Vezeték keresztmetszetre tuppelek én is hibaként...Valami bekorlátoz 1,5A ra. Olyan nincs,hogy ok nélkül egyformán esik a kimeneti amper.
-
válasz
tordaitibi #83791 üzenetére
+1, én is rakás ilyen kis step-down-t használok, és jók.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #83779 üzenetére
Olyan apró szokott lenni, 431-es felirattal vagy annak nyomaival. De olyan gyakran ismétlődő áramkör, hogy már ki is lehet találni.
Az áramkorlát szabályzókörét ugyanazon optocsatoló szolgálja ki általában, ahogy írod is. Az áramérzékelő ellenállás jobbára a GND kört szakítja meg, így egyszerűbb megoldani.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #83777 üzenetére
Az csak a szokásos TL431 megoldás, ami szinte minden ilyen tápegységben megtalálható és elengedhetetlen a stabil feszültség beállításához (egyszerűbb tápokban csak Zener-dióda van helyette).
A primer PWM ettől még lehet sokféle.
Igényesebb (pontosabb) áramgenerátoros tápok, akkutöltők stb. annyiban különböznek, hogy szekunderen az áramot is figyeli, soros ellenálláson általában és még attól függően is visszaszabályoz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #83774 üzenetére
Jobb laptoptápoknál (vagy TV-ben is vannak ilyenek) Green Mode / Burst Mode PWM vezérlőt alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy terhelés nélkül csak rövid csomagokban kapcsol be. Ez felismerhető lehet a halk kattogásból is, ha közelről hallgatjuk. Ezeknek a készenléti fogyasztása gyakorlatilag jelentéktelen, mint a melegedése is.
Egyszerűbb tápegységek aránylag jól képesek átmenni áramgenerátoros módba, de ilyen újabb fajtánál nem egyértelmű, az is lehet, hogy visszahajló védelmi karakterisztikája van.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #83774 üzenetére
Próbálj tenni egy diodat a kimenetre, az aku felé, és emeld meg a kimenőt a dióda nyitófeszültségével.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #83744 üzenetére
Rá tudnátok nézni erre a tervre?
A konkrét tranzisztor típusok és az ellenállás értékek se véglegesek, csak az elvet szeretném inkább validálni.
A motort szeretném az egyik vagy a másik irányba hajtani attól függően melyik két átlós tranzisztorra adok jelet (Q1 és Q4, vagy Q6 és Q3).
A Q5 és Q2 PNP amiket a Q1 és Q3 (NPN-ek) hajtanak meg, a Q6 és a Q4 NPN.Szimulátorban kijön a matek, 11.93V esik a motoron 54mA mellett, egyik átlós vezérléssel pozitív, a másikkal negatív irányban.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83727 üzenetére
10W-ra szerintem elég lesz a thermal pad. Felrakod,teszt,és megvagy
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83722 üzenetére
De ha valamit meg lehet oldani egyszerűen és biztonságosan, akkor menjünk neki a másik irányból ahogyan kedvenc óvodásaink nem?
[link] -
válasz
tordaitibi #83717 üzenetére
Rezgőcsiszoló a jó megoldás, szalagcsiszoló a highend megoldás.
(Egyébként miért tart 2 napig reszelővel lereszelni? Az alut viszi a reszelő
)
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83717 üzenetére
vidd el esztergályoshoz, értelmesebb ötletem nincsen
-
tillatrilla
senior tag
válasz
tordaitibi #83700 üzenetére
Köszi az infót!! Csak azért kérdeztem,mert szünetmentes vásárlása előtt vagyok,és ezért voltam kíváncsi az áthidalási időre.
-
válasz
tordaitibi #83688 üzenetére
Köszi! @Barret001 is!
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #83681 üzenetére
Holnap lemászok az aknába ha leáll és megnézem forró-e. Ventit lehet forgatni. 3/4-es cső van rajta sokszor locsolófej nélkül szóval nincs nagyon lefolytva. Kondenzátort hogy tudom ellenőrizni? Multiméterrel kapacitás mérés módban?
-
válasz
tordaitibi #83683 üzenetére
Csatlakozom!
1,2V-os Ni-MH akkukat töltenék, sorba kötve. Ezekhez nincs olyasmi, mint lítiumhoz a balancer. Mit lehet velük kezdeni?
Amúgy valami olyasmit kéne összeraknod, ami külön figyeli a két akkut, és bizonyos fesz alatt tilt. Nem nehéz gondolom, csak a teljesítmény meredek... -
G@ben
addikt
válasz
tordaitibi #83667 üzenetére
Ez a módszer tetszik! Van forrasztóm, de elég nagy a hegye, nem is biztos, hogy beférne oda, illetve ismerem a kézügyességem...
-
válasz
tordaitibi #83624 üzenetére
Sönt alatt diódasorra gondolsz?
Amúgy az a kapcsolás is kb. egy BMS
Viszont dióda mindenképpen kell elé, hogy kisebb napsütésben ne történhessen olyan, mint a a TP4056-tal, hogy hiába jelez töltést, néha akár tizedeket merül az akkuIlletve apósnál ilyen TP4056-os cuccal Nokia akku van egy órában backup áramforrásnak, kb. 2016 óta
Semmi baja
Rendeltem BMS nyákot, meglátom, hogy az mit csinál. Egy Schottky-ra úgyis szükség lesz elé szerintem.
@baly81 : De, csak ne legyen túl nagy a feszkó
Itt a topicban barrett001 is így használ csomó akkut, ugyanígy végfeszültség alá töltve, csak ő azért, hogy az élettartam hosszabbodjon.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #83617 üzenetére
Meg azért annak a súlya is nagyobb!
Így is túlsúlyos a szerkó. Bár ez csak én agyamban lévő, "mi van ha" esetek miatt hízlalódott fel ennyire. Addig nincs baj, amíg az autó viszi. Amikor már én cipelem, akkor eleinte 100, aztán már 25 méterenként megy a kézcsere.
Az a legjobb az egészben, hogy vállpántot nem tudtak adni a bőröndhöz, pedig megvan a füle/fogadója... Meg az árába is legalább 3x belekalkulálták... Olyat meg eddig nem találtam, ami jó lett volna hozzá. Lehet veszek olyan karabinert, mint a hegymászóknak van, aztán rávarrom egy gurtnira! -
válasz
tordaitibi #83610 üzenetére
Valószínűleg tud 100 W-ot, hiszen eléggé drágán vesztegetik.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #83554 üzenetére
Igen... Én is jártam így. :-/
Akkor nem marad más hátra, készletből próbálkozok. Aztán belövöm az értékét valami elfogadható szintre. Köszi a segítséget mindkettőtöknek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új WiiM Ultra streamer & DAC Wi-Fi 6E, HDMI ARC, Hi-Res Audio 2 Év Garancia!
- MACBOOK PRO 2021 14.2" M1 PRO (8/14 mag 16GB 500GB, 14 ciklussal, Üzletből ,. garanciával
- Iphone 13 128GB Zöld Nagyon Szép Állapotban, Üzletből Garanciával
- Apple MacBook Pro Retina 13" 2020 i5-10.gen 16GB/512GB SSD, Nagyon jó akku, Garancia, üzletből
- ASUS DUAL GeForce RTX 4060 Ti O8G OC Edition
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest